Linette Norström

​Ikväll hände det en grej. En grej som fick mig att börja tänka. En grej som fick mig att börja ifrågasätta. En grej som fick mig att börja undra. 

Jag var nyss påväg hem från en träning, gled förbi gatlampa efter gatlampa med någon ny låt spelandes på radion i bilen. Samma gamla vana, inte mer med det. Så svängde jag upp förbi en golfbana och i kurvan såg jag en svartklädd person som gick längs med vägen. Jag ville nästan skratta för jag undrade vilken korkad människa som kommit på idén att ta sig en promenad i nattens kyliga mörker, strosandes längs en stor väg. Hah, idiot! 

​Det visade sig vara jag som var idioten. 

Jag rullade några meter närmare och personen vände sig om och slängde upp tummen för att få lifta. Jag åkte förbi. Sekunden därefter ångrade jag mig. Det var något som fick magen att kännas som ett isbad. Det var blicken som hen hade gett mig. Det fanns något i den som jag så väl kände igen. Desperation. 

Det som stör mig är mina ofärdiga tankar som besökte mig efter detta. Första tanken som slog mig var att denna människa skulle göra mig illa. Ni vet sånt som händer i skräckfilmer, ja deckare och CIA serier. Ett scenario där en människa ska vara snäll och hjälpa till och slutar upp i en baklucka eller på botten av en sjö. Sånt som ens föräldrar varnar en för, logik ni vet. Om man inte ska släppa in en främmande människa i sitt hus, varför då göra det i sin bil?
​Nästa tanke som slog mig var människans bakgrund. Vad har hänt för att denna person ska befinna sig här just nu, vandrandes längs en väg, klockan halv 11 på kvällen i fem-gradiga Sverige, iklädd endast en svart huvtröja. Vad går hen igenom? Det kan handla om allt från att ha missat sista bussen hem till att fly från något som skadar. Vad fan vet egentligen jag? 

Det som gör mig upprörd var att jag var så jävla snabb med att döma denna människa. Att jag valde att tro det värsta för att samhället idag jämnt och ständigt visar alla hemskheter som händer runt kring oss. Att jag sket i att hjälpa en människa som verkligen såg ut att behöva den för att jag var rädd. Ändå var jag personen som satt inne i bilen och inte den som gick själv utanför. 

Likes

Comments