View tracker

HEJ! Har tänkt ganska länge att jag skulle ta och skriva ett inlägg om ekonomi. Inte vilken ekonomi som helst, utan det som rör utbytesåret. Jag tycker det är jätteintressant att läsa när andra skriver om ekonomi, så därför tänkte jag skriva lite om hur jag och mina föräldrar har kommit överens att pengarna ska fördelas.

Som dom flesta vet så är det MYCKET pengar som går åt till att finansiera sitt utbytesår. Utöver själva programavgiften så är det även fickpengar och massor av avgifter och utgifter innan året, som vaccinationer, resan till Amerikanska ambassaden i Stockholm för visum och behövliga saker som man måste köpa och ha med.

avgifter/utgifter:

Programavgiften ligger mellan 90 000-100 000kr.

Explorius rekommendationer för fickpengar är 2000-2500kr/månad = 25 000kr ungefär.

Visum: SEVIS-avgift på ca 1 610kr och en visumavgift på 1 360kr (plus resan till Stockholm)

Vaccinationer: Beroende på hur många sprutor man har kvar att ta, men räkna med 200-500kr/spruta.

Övrigt: Eventuella resor under året, saker som behöver inhandlas innan året osv

sparande/budget:

Då kommer vi till hur jag och min familj har bestämt att vi ska dela upp pengarna. Eftersom det inte finns en chans att jag skulle kunna få ihop så mycket pengar som behövs för att betala programavgiften så kom jag och pappa överens om att han betalar programavgiften medan jag ska tjäna ihop mina fickpengar.

Så för att få ihop pengar till mitt utbytesår så har jag gjort en budget för längesen, på hur jag ska göra/vad jag ska göra, hur mycket jag tjänar på det och sen hur mycket som ska läggas bort i månaden för att nå målet innan jag åker iväg. Jag sparar också för att kunna åka iväg till Hawaii, så det är inräknat i budgeten. Hawaiiresan höjde ju budgeten rejält men det är värt allt slit. För när jag väl är iväg på mitt utbytesår så är det sista jag vill tänka på, hur mycket pengar jag har kvar. Jag vill kunna uppleva saker, även fast det kostar.

Det jag gör/har gjort, för att nå min budget innan jag åker i väg, är att jag har klämt löja 2 år i rad, sommarjobbat, sparat på födelsedags- och julklappspengar och sen har jag även ett litet "helgjobb". Skulle inte riktigt kalla det ett jobb, men jag städar på min mammas jobb på helgerna, och de pengarna går direkt till sparkontot. Sen nu i sommar eller till våren ska jag söka jobb, så hinner jag få ihop pengar där och sedan så fyller jag 18år i början på sommaren så kommer få pengar där också.

Det är verkligen sjukt jobbigt att spara så mycket pengar. Har varit så sjukt sugen att dra på en shoppingrunda för min garderob är inget att ha, eller skita i att städa på helgen. Men sedan tänker jag på vad jag kan göra i USA med pengarna jag sparat och då känner jag mest att det är värt det.


Så nu har ni hört hur jag gör med ekonomin angående utbytesåret. Jag är väldigt nyfiken på hur ni andra utbytisar gör? Ni kan väl kommentera eller om ni har skrivit ett inlägg kan ni länka det så får jag läsa det? :)

Likes

Comments

Imorgon blir Donald Trump USA:s nya president... mer än så behöver jag väl ändå inte skriva :'(

Likes

Comments

Vilket land ska du till? - Jag ska till USA.

Vilken organisation åker du med? - Jag åker med bästa explorius!

Var skulle du helst bli placerad? - Jag skulle vilja bli placerad i nordöstra delen av USA, eller iallafall på East coast men egentligen spelar det inte så stor roll för så länge värdfamiljen är bra och jag trivs där jag hamnar.

Har du fått familj ännu? - Nej det har jag inte. Vilket är lite kul, för har ju lite av det mest spännande kvar. Samtidigt att vänta och vara ovetandes var i USA man kommer hamna är lite jobbigt.

Har du gjort stat- eller regionsval? - Nej det har jag inte.

Kommer du åka på något förberedelseläger? - Ja, i början av året är det ju Soft landing camp i New York vilket jag ser jättemycket fram emot! Tyvärr tog dom bort Year end camp i Washington DC för mitt år haha :/ Det hade också varit jättekul, men min familj kommer nog i slutet av året och då ska vi nog resa runt lite, vilket blir roligt!

Vad ser du mest fram emot? - Träffa nya människor, bli pro på engelska, börja High school, pröva en ny sport, att bara åka till USA(!!), Soft landing camp, förhoppningsvis åka till Hawaii, school spirit, jaa typ det mesta!!

Vad fruktar du mest? - Saknaden av Bogdan, att det skulle hända något med min familj i Sverige, att jag inte trivs i värdfamiljen eller i skolan, hemlängtan...

Vill du prova någon ny sport? - Ja absolut!! En av de saker jag ser mest fram emot är att pröva någon typsik amerikansk sport. Älskar typ all sport!!

Vad kommer du sakna mest? - Bogdan, min familj och mina vänner(!!)...

I USA, kommer du åka på någon resa arrangerad av din organisation? - Ja jag hoppas att jag får sparat ihop nog med pengar för att åka till Hawaii. Vet inte riktigt ännu vad det finns för resor, så det kanske blir fler :)

Namnge tre platser du vill besöka i ditt värdland - Svårt att säga.. Grand Canyon skulle vara skithäftigt! Alltså så sjukt svårt att välja, det finns så mycket häftigt ju.. Frihetsgudinnan, Universal studios Hollywood, national parker, Golden Gate, Hawaii, vet inte ens vad det finns haha..

Tror du det kommer bli ett bra år? - Jag tror det kommer bli ett jättebra och lärorikt år där jag växer som person, lär mig att klara mig själv och får nya vänner för livet runt om i världen. Och jag kommer aldrig behöva vara modig igen, för detta är nog något av det modigaste man kan göra.

Likes

Comments

3 bilder från sista dagen på jullovet, samma dag som bogdan kom hem. Vi tog en mysdag i Luleå, tog igen lite tid som vi varit ifrån varandra, shoppade och åt god mat!

Snart har hela skolveckan gått och imorgon är det fredag och sovmorgon, bästa!! I helgen ska jag plugga, umgås med bogdan, vara hundvakt och "jobba". Ha det bäst!

Likes

Comments

Älskar bilderna från min resa till Tallinn där Bogdan kommer ifrån. Vacker stad, snälla människor och att få resa dit själv, till sin pojkvän man inte sett på 2månader var det bästa med hela sommaren!! Snart kommer han hem(!!) efter att ha spelat VM och sedan spenderat jul och nyår därborta med sin familj. Bara 2dagar kvar så får jag pussas med honom igen efter exakt 5veckor från varandra. Love him!!

På tal om att resa själv, när jag reste till Tallinn så var jag själv både dit och hem och det var extremt skönt faktiskt. Jag gillar att resa själv och ta hand om mig själv och upptäcka platser själv osv. Tror det här med ett utbytesår är en grej som kommer göra mig så otroligt gott som person och jag kommer växa mycket under dom 10månaderna. Just att göra det själv, träffa nya människor som sedan kommer bli som sin familj på andra sidan atlanten.

Ville bara dela med mig av dessa bilder för dom ligger mig otroligt varmt om hjärtat. Ha det bra!

Likes

Comments

View tracker

Nu när 2017 äntligen är här, så tänkte jag skriva lite om mina mål 2017. Det här året kommer vara ett händelserikt år för mig. Det är året som jag fyller 18år, förhoppningsvis tar körkort och far som utbytesstudent till USA. Halva året kommer ju gå åt till att vara i USA och jag vet inte riktigt var jag ska ännu för jag har inte fått min placering, så därför så kan jag inte vara så specifik i vad som kommer hända därborta. Men när jag vet och innan året, ska jag slänga ihop en liten bucket list för mitt utbytesår. Här kommer iallafall mina mål under 2017:

MÅL 2017:

-Bygga upp ett bättre immunförsvar
Slutet av 2016 och som helhet har jag varit sjuk ofta, så ett av mina mål är att bygga upp ett bättre immunförsvar under 2017 genom att äta bra, dricka mycket ingefära/citron te och röra på mig.

- Känna mig stark
Just eftersom jag varit sjuk så mycket så har jag inte hunnit komma igång med träningen så mycket som jag velat. Jag har inte hunnit bygga upp min kondition eller mina muskler så jag känner mig allmänt svag och otränad vilket inte är kul. Speciellt när jag spelar bandy och inte orkar så mycket som jag vill.

- Stretcha mer
Jag vill bli vigare och även bli vig i bröstkorg och rygg så jag tänker sluta slarva med stretchingen efter träning och faktiskt låta det ta den tid det tar att stretcha igenom hela kroppen även fast det är långtråkigt och gör ont.

- Ta körkort
I och med att jag fyller arton 31 Maj och åker till USA i början på Augusti (skulle jag tro) så har jag ett mål att hinna ta körkort innan jag åker iväg. Eftersom jag kör rätt mycket nu och fortfarande har vanan så vill jag ta det innan jag åker iväg i 10månader och glömmer bort. Det blir skönt att göra bort det innan liksom.

- Åka till USA som utbytesstudent
Det är en stor grej bara att bestämma sig att åka dit och ett ännu större steg att faktiskt åka dit när det är dags. Lämna allt bakom sig, familj, pojkvän, vänner, skolan, klassen, intressen, hela livet helt enkelt, det är jävligt stort och modigt. Sen om jag kommer stanna hela året, vilket jag strävar efter, eller om jag åker hem under, så kommer jag ändå vara väldigt stolt för allt jag lärt mig och fått uppleva! Men självklart ska jag stanna där hela året om inget händer.

Likes

Comments

Den 27 november fyllde Bogdan 19år och jag bestämde mig ganska tidigt att jag måste göra något roligt för honom. Så jag tog kontakt med hans bästis här i Sverige och så planerade vi ihop att kidnappa honom på lördagen för Lasergame och middag i Luleå. Sagt och gjort så kidnappade vi honom för lördagkväll och for till Boden till Area66 där vi mötte upp några till av hans vänner så lirade vi lasergame. Det var sjukt kul och svettigt. Efter lasergame så for vi till Luleå och åt middag.
Det var en jätte mysig dag och bogdan blev jätte överaskad och glad!! Lyckat

Likes

Comments

Hej! Tänkte uppdatera er på hur jag ligger till i processen för att bli utbytesstudent, vad jag har fått göra hittills och vad som kommer att hända här framöver. Just nu är jag i processen där USA håller på att gå igenom min ansökan och när dom är klar med det ska dom börja leta värdfamilj till mig.

Jag har fått fylla i en stor ansökan med massor av intyg, blad från skolan, personligt brev, brev från föräldrar, photo album och sjukhusbesök som nu har skickats till USA. Jag har påbörjat vaccinationerna som jag måste ta innan jag åker dit så det rullar på och nu är det inte så mycket jag kan göra innan jag får min värdfamilj. Det jag kan och kommer göra är att gå på get-ready möten, börja köpa småsaker som är bra att ha med sig och sen bara vänta på samtalet från Explorius där dom säger att jag har fått en värdfamilj. Detta kan dock komma i Januari eller 2dagar innan jag åker så det är väldigt ovisst men samtidigt kul!

I söndags (13/11) var jag på mitt första get-ready möte och fick träffa 4 andra blivande utbytesstudenter. Där pratade explorius om skolan och värdfamilj och jag fick även göra ett engelska test som alla som ska till USA får göra. Det var kul och jag längtar till nästa gång och hoppas att gruppen kan komma varandra lite närmare kanske! Jag är supertaggad på detta just nu vilket känns super bra! En liten update till er och en update som jag kan gå tillbaka och kolla på sen vilket är roligt att ha, kramar

Likes

Comments