Ja det är 2 ämnen som alltid diskuteras flitigt den här årstiden och precis alla har DEN lösningen på problemet, tror sig ha "sanningen" om det hela ;-)

Länsstyrelsen har "passat på" att åka runt i landet precis just nu för att kontrollera statusen i våra hästhagar.....självklart tycker jag att det är JÄTTEBRA att de gör sina kontroller och håller efter hästägare!!

Men det där lite dubbelt......för som det varit denna höst då det regnat VARJE dag så är det fullkomligt OMÖJLIGT att hålla hagarna "ler-fria".....och att dränera varenda hage är OCKSÅ omöjligt. Nu är det inte grus i sig som kostar pengar.....det är transporten vilket också är helt sjukt. Men i alla fall, jag tror inte det finns NÅGON hästägare med egna hästar på gården som har den ekonomin att de raskt kan kicka iväg 50-60 t för att dränera sina hagar......då är det dessutom BARA vid ledet jag räknar på.....för att dränera en hel hage orkar jag inte ens fundera på vad det skulle kosta....

Länsstyrelsen säger att det inte får vara mer lera än att hoven måste synas, den får alltså inte sjukna längre ned än ca 10 cm....nu vet nog de flesta att 10 cm är INGENTING då det regnat i flera månader.

Det jag funderar lite på är hur Länsstyrelsen tänker då de väljer att ta den kontrollen NU när hela Sverige har problem med sina hagar....varför lägger man inte den energin på den delen av året då det regnat "normalt" för det är ju DÅ de kan se vilka som faktiskt försöker åtgärda problemet.

Under de omständigheter som råder nu finns det absolut INGEN som klarar sig från leriga hagar. Om du inte bor på toppen av en kulle eller kanske på en berghäll......

Eller så gör man som de gör på fastlandet eller de stora inackorderingsstallen......man har små grushagar på 25x25 m och DÅ kan man nog hålla det fritt från lera ;-) Men det är pest eller kolera som det heter......ska hästen få röra sig men gå i lera eller ska den stå still och vara torr om fötterna? Vilket är mest "djurplågeri"....?

Och sen det där med täcken på hästar..........man orkar knappt läsa alla "expert-råd" längre...varenda vinter kommer det nån ny som säger sig veta EXAKT hur man ska täcka hästen....eller inte ;-) Vart tog det sunda förnuftet vägen?!?

Och sen det där med "hur-ska-jag-lösa-problemet-med snö-i-hovarna"......samma saker varenda vinter,samma frågor,nya experter.....;-)

Det är i princip det som finns att läsa i de flesta häst-forum just nu ;-)...jo just det, det där med fruset vatten också...hur man ska slippa köpa en Thermobar....hur man helt livsfarligt gör sin egna...hahaha. Fast OM man har problem med fruset vatten så tycker jag att man KÖPER en Thermobar även om den är dyr för det är faktiskt en engångskostnad........istället för att riskera livet på både hästar och människor. Det finns säkert de som gjort sin egen i tron att jordsfelsbrytare och "inbäddade" ledningar är lösningen som gör anordningen heeeelt säker......icke!! Vi ska inte diskutera den saken här för det finns SÅ många som inte fattar det här med ström och hästar.

Vi har valt att INTE ha någon Thermobar av den enkla anledningen att den inte skulle hålla, de skulle ha sönder den. Men vi har frysboxar vilket fungerar super. Och visst får vi hacka hål i isen ibland om det blir uppåt -10-15 grader men upp tills dess löser hästarna det på egen hand.

Well....nu ska jag röja av stallet och vänta på den där utlovade solen......;-)

Kaatjiing ;-)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Blev sen på jobbet idag så kvällens planering sprack en aningens ;-) Tänkte först flänga iväg en kort stund och tömköra men med tanke på klockan så vet jag att det är 4-5 st i ridhuset vid den tiden och de blir inte jätteimponerade om man kommer in och börjar tömköra då......så det blev inte så.

Amanda och Mårten kom och hjälpte till med Rox i kväll så vi kunde byta bandage på henne. Vi tog stygnen också....eller Amanda gjorde det för jag såg dem typ inte ens...hahaha. Sen fick Amanda lägga bandaget. Jag försökte först men Rox har hakat sig fast på mig så varenda gång jag försöker närma mig hennes bakdel så börjar hon stöka.Däremot går det bättre om Mårten håller benet och Amanda lägger bandage och jag står framme och distraherar henne...DÅ står hon "still"....eller i vart fall tillräckligt för att få dit bandaget ;-) Det ser rätt ok ut faktiskt men det e ju fortfarande "öppet" så att säga så bandage kommer hon behöva ett bra tag till. 

I morgon ska jag dra tråden till hennes sjukhage.Dock e det så förbannat lerigt (eller kommer att bli när hon går där) så jag vet inte riktigt vad jag ska bädda in benet i för att hålla det rent....ja jag kommer nog på nåt ;-)

Planen var att åka till byn och handla i morgon och också hälsa på Bosse men vi såg att det ska bli "sol" i morgon så maken låter mig vara hemma och rida så han åker ensam till byn. Anna kommer vid 10-tiden och hjälper mig också. Sen ska vi rida ut tillsammans och på Söndag rider jag med sis. Man måste VERKLIGEN ta chansen att komma ut i skogen om det vankas sol :-) Jag ska hämta ett par benskydd på ett ställe och sen ett täcke på ett annat ställe men det hinner jag nog i morgon.

Vi får dock börja dagen med att köra in spånet och sen en ny hösilagebal.....och nu e jag trött så bäst att välta ikull sig innan man somnar vid tangentbordet....det har faktiskt hänt ganska många gånger på jobbet när man jobbat natt och ska avrapportera kl 04.23 eller nåt....hahaha. Ja det var en parentes ;-)

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Gårdagen gick ihop sig som tur va. Stallet var i princip klart förutom intag,spåna ett par boxar,fodra och göra klart med foder för nattfodringen. Men i övrigt hade töserna gjort stallet :-) Duktiga ;-)

Jag hann precis duscha och sen sätta mig i bilen och åka tillbaka till stan. Dock avvek jag ganska tidigt....prioriterade sömn före "fest".....folk tycker säker att jag e dum i skallen men det är viktigare för mig att få sova så nästkommande dag fungerar istället för att dricka alkohol och sen inte veta hur jag ska komma hem....;-)

I morse var första dagen på länge som jag fattade...(nästan)...vart jag va när jag vaknade. Magnus puttade på mig och när jag kollade klockan så va den 06.37.....tyckte jag och konstaterade att jag inte skulle vara på jobbet till 07 som planerat men när jag väl satte mig i bilen och va påväg så såg jag att klockan bara va 06.15....alltså måste klockan varit 05.37 som den skulle när jag vaknade ;-) What ever,det är sällan nån katastrof eftersom jag har flexlista. Men jag hann o god tid till 07 i alla fall ;-)

I kväll ska Agge få åka till ridhuset och tömköras lite. Han ska inte gå så hårt i dag heller men han ska i alla fall röra på sig. I helgen vill jag försöka rida hemma och komma ut i skogen....enligt väderprognos ska det INTE regna men det ändrar sig säkert....helt ofattbart att det regnat nu i 2 mån i princip?!? Vi hade en höst för några år sedan då det va såhär grisigt väder också....regnade i 2½ mån i sträck.....

Men nu ska jag jobba i alla fall ;-)

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Planen idag sprack ordentligt. Det lovades bra väder idag.........tror ni det blev bra väder.........knappast.När klockan va 09.15 så slutade det regna och då var det liksom lite försent att flänga iväg....eftersom Åsa kom kl 10. Så behandling och promenad idag med Agge också. Rox va nog inte ute igår....eller jag vet inte men jag tror inte Ellen gick med henne i regnet ;-) Men hon gick "normalt" idag i alla fall. Eller så normalt man kan begära av henne just nu ;-)

Agge var BETYDLIGT mycket bättre i kroppen idag mot förra gången.Inte alls ont bak och betydligt mkt bättre i länden. Fram i bogen var han också mkt bättre.....eller ja allt var betydligt mkt bättre kan man säga. Han har börjat bygga sin överlinje redan trots att vi egentligen inte trimmat. Däremot har vi klättrat och skrittarbetat mkt vilket märktes tydligt. Stretchen har gjort stor skillnad och hans "knixar" är nästan helst borta :-) En annan häst med andra ord ;-) Så härligt att se hur han njuter av behandlingen nu vilket han inte gjorde från början eftersom han hade lite för ont för att kunna njuta.

Stallet klart och de har fått sin lunch både inne och ute. Jag ska äta lunch,duscha och sen åka till jobbet. Eventuellt har jag en kul sak på G i början på Januari....vi får se,återkommer om det ;-)

I morgon ska Ellen promenera Agge vid hand eftersom han behandlades idag och på fredag försöker jag komma i väg till ridhuset. I helgen ska vi både klättra och galopparbeta med bommar.

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Har varit på övning hela dagen...sen 8 i morse till 16...i regn....precis HELA DAGEN....nu vet jag hur det är att vara kraftigt överviktig....med all utrustning så vägde jag garanterat över 100kg.... Det värker överallt i kroppen och på det så va jag inte sådär supertaggad att ha stallet kvar när jag kom hem vid 17.30....;-) men så är det,bara att bita ihop ;-)

Dock är jag snabb som en virvelvind och gör gärna 3 saker samtidigt-multitasking de lux :-) Så på 1½ tim mockade jag 4 boxar varav 1 var mockad en gång tidigare på dagen av Ellen så den tog bara 3 min, packade 2 hönät och 4 påsar hö,fodrade ute och inne och fyllde vatten,gjorde klart "dagboxarna" åt Rox och Dollar till i morgon,spolade benen på Agge och bytte täcken, gjorde kraftfoder tills i morgon....tempade Agge för att veta hans normaltemp som jag inte riktigt har koll på.....mm,ja det va nog allt tror jag. Men som sagt, det tar sin tid och jag e glad att det var Agges vilodag i dag för annars hade det varit dags att åka till ridhuset nu och då hade jag inte varit klar förrns runt 21.30...och sen nattfodringen också....jiihaaa ;-)

Men i morgon jobbar jag kväll så jag hinner rida i morgon bitti innan Åsa kommer vid 10. Sen får jag ta stallet efteråt när hon är klar med Agge.

Fiiiifaaaan va jag längtar tills ljuset kommer tillbaka så man faktiskt kan rida å kvällen.....

Nu ska vi äta mat och kolla på "Det stora hoppet" :-)

Kaatjiing ;-)


Likes

Comments

Jag MÅSTE bara tipsa om "min" gamla tränare då jag bodde på fastlandet.Jag tränade för honom i vääääldigt många år. Han är genuin i allt han gör, innovativ,noga,förstående men också krävande. Många av er har säkert tränat för honom och många tränar nog fortfarande för honom. Nu har han ju också sin son som också är tränare,Niclas.

Bli medlem i hans system så får ni massa bra träningstips, filmer,råd m.m.

http://www.haking.se/

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Eftermiddagen blev lite upp-side-down för mig. Hovis hade sagt att han skulle komma 15 men han kom strax innan 14....då jag precis kommit ur duschen och inte hade en tråd på kroppen....och inga hästar inne heller. Så på med kläderna och ut i stallet men då hade han redan hämtat in Agge. Ellen va ute på promenad med Rox och i hagen stod Qsan och skrek som en vrålapa för att Agge va i stallet...och Dollar vrålade för att Rox va på promenad....hahaha....cirkus kan man säga.

Men det löste sig ;-) Ellen kom tillbaka strax efter det och Rox hade levt rövare...hahaha...ja jag såg dem genom fönstret då de var på väg ut och Rox stod på stället och bockade och spretade med alla ben i olika riktningar....jag är glad att jag tvingade Ellen att ha hjälp då hon ska gå med Rox ;-) Men om snön ligger kvar så ska vi inte promenera henne för risken att hon skadar sig är större än behovet att promenera. Och att brodda på henne varje gång är förenat med livsfara....hahaha. Nej det är det inte men höger bak går nog inte att brodda för att ens få lov att lägga på nytt bandage krävs det 3 man ;-) Nej vi ska inte utsätta henne för det. Hon ska snart få gå ut i sjukhage men frågan är om hon inte ska sederas.....med typ Plegicil el nåt för jag vet inte om det är så himla bra att hon kör rally på samma sätt som hon gjorde idag......vi får se ;-) I dag stod hon inne i boxen och bockade på stället när Ellen kom tillbaka. Dock har hon inte varit så himla busig innan. I alla fall inte då jag gått med henne men nu har det ju kommit snö också....;-)

Jo läkaren ja....återigen (trodde väl det också) fick jag svaret att DET ÄR STRESS!!! Inte fysisk stress för mitt blodtryck låg på strax över 60 vilket inte ens var vilopuls.....jo jag vet att jag har extremt lågt tryck. Men man hade kanske kunnat tänka sig att trycket hade varit något högre numer...men icke. Så vad de sa var att min hjärna "kokar över"..........mental stress med andra ord. Och nej jag blir ju inte så himla förvånad över det svaret heller ;-)

Men vad gör man?!? Jag försöker verkligen att "kapa" inflödet för att hitta en balans.....men det kommer STÄNDIGT saker som rasar ned i skallen på en som jag faktiskt inte KAN styra.....sen är jag superkass på att ställa krav på andra runt i kring mig.......orkar inte ta fighten liksom. Jag är ju av den naturen att jag alltid tror att andra människor både ser och hör SJÄLVA....och jag lär mig ALDRIG att så fungerar det inte alls....;-)

Det är nästan lite komiskt för allt som oftast är folk väldigt pigga på att säga till en att "herre gud ta det lugnt,du MÅSTE pulsa ned,säg till om du behöver hjälp,du behöver inte göra allt själv"......ja vad skönt tänker man då, skönt att folk runt en både ser och förstår "problemet"....men vad sker sen...hahaha(inget alls att skratta åt egentligen...) ja det slutar med att man LIKFÖRBANNAT står där med saker o ting i knät....det där som folk sa att de skulle göra för att underlätta för en....;-)

Ja sån är människan ;-) Och som tur är har jag för längesedan slutat att både tro och lita på andra. Nu VET jag att det är bäst att göra det själv för det får jag ändå göra i slutänden ;-) Så då kan jag likaväl göra det själv direkt, right ;-)

Nog om DET ;-)

Nästa vecka är jag ledig från onsdag till onsdag veckan efter :-) Har tagit ut 3 semesterdagar men tro INTE att jag får lite extratid att vila upp mig på....hahaha, nej de där 3 dagarna är redan bokade så den "lediga" tiden blir lör-sönd och då ska vi baka julgodis och lite annat. Men det är ingen "ko på isen" som det heter ;-)

Vet ni att det vänder alldeles snart, att det blir ljusare efter den 20 december :-) Helt ofattbart men väldigt underbart :-) det är liksom det som håller en uppe nu....att det REDAN snart börjar ljusna :-)

Så om 9 dagar så kan man börja räkan ned igen :-)

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Snö....hm...ja....ok faktiskt. Jag gillar ju inte snö EGENTLIGEN men....den här gången va det rätt ok ;-) Dessvärre kommer den försvinna senare i eftermiddag....om man nu ska tro meteorologerna....;-)

Men det blev ridhuset och galopparbete i dag. SÅ underbart skönt att vara där tidigt och vara ensam. Agge är pigg som en mört och det visar han genom att bli "skärrad" för precis ALLT. Han är den sorten ;-)

Men vi skrittade i 25 min,ställde,böjde,krökte...kan man säga. Han sätter sig fint i skritt men INTE i trav....ännu. Sen galopparbetade vi och han blir såååå trött när jag "tvingar" honom att sätta sig ordentligt så man går korta-länge ofta. Hans galoppombyten är intressanta....hahaha...han galopperar på tvären (skänkelvikning) ända ut till väggen och då den kommer så låter han väggen byta åt honom om ni fattar ;-) Ja såklart om Agge själv får välja vilket han fick de första gångerna. Men sen fick han byta på skänkeln och då kom det ett par bakutisar ;-) Han verkar inte van att sätta ihop sig så det märks att han tycker det är väldigt jobbigt men man får ta en bit i taget. På slutet när vi avslutade travade han så himla fint och avslappnat och så fort han spände till minsta lilla så vinklade jag honom bara lätt för ytterhanden så slappnade han av och kunde komma ned igen. Fin kille :-)

Stallet klart, ätit lunch och nu ska jag chilla innan duschen. Ska som sagt till läkaren med mitt "kli" och se vad de kan göra och efter det direkt till jobbet.


Stina och Gerda placerade sig i soffan igår kväll....mot husses vilja....hahaha

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

​I dag kommer hovis och skor Agge. Eftersom det kommit snö så måste jag ha i tåbrodd på honom som han inte har nu. Det kommer nog inte gå att rida ute idag med tanke på att hans Polarpad inte går att montera på ännu. 

Det vore fantastiskt skönt om det kunde hålla sig såhär ute nu.....lite snö och 3 minusgrader,helt perfekt. Men troligen inte :-(

Jag har ännu inte klippt Agge så han ser ut som en Grizzly-björn.Men jag tycker inte det behövs för han blir inte så svettig och han behöver siin päls för att slippa lägga energi på att hålla värmen. Jag väntar på ett täcke som jag beställt också. Ett som är 400gr men det är "restnoterat" så det kommer inte förrns efter nyår.....

Men OM dte blir riktigt kallt så får jag lägga ett stalltäcke under.Dock är det inte så troligt att det blir kallare än 4-5 minusgrader för jag såg just att det ska regna redan i morgon ;-)

Men idag får jag åka till ridhuset i alla fall efter att stallet är klart. Ellen har Rox alla dagar denna vecka utom onsdag och söndag. Det blir bra för det är en hel del pyssel med Rox och det tar sin tid eftersom hon promeneras och sen vill hon gärna att man grejar med henne också såklart. Fodringen på kvällarna går inte så fort just nu...hahaha,hon vill ha sitt mys och pyssel.

Nu ska jag ta stallet och åka till ridhuset.

Kaatjiing ;-)


Likes

Comments

I dag fick vi ned stolpen till nya "sjukhagen" och i veckan kommer det tråd som ska sättas upp. Vi får se om Rox kan hålla sig i skinnet....annars får hon fortsätta vara inne med längre promenader....

Åkte upp till sis och red med henne och Curre. Bra för Agge att komma till andra platser och se sig omkring.Han är ju ganska "skvätten" så han behöver det. Han gillar inte att gå i djup lera----han får för sig att det är bottenlöst men det går ändå bättre nu. ATt gå i djupt vatten bryr han sig inte om för det är han nog van vid. De red nog rätt mkt i havet i Skåne.

Sen gillar han inte grenar som petar honom på kroppen......nej för det finns liksom ingen skog i Skåne ;-) Men han vänjer sig. Men precis lagom tills vi kom till Sandsjöskog så började det hagla....att det skulle komma snö/regn visste vi men det skulle komma framåt 16-tiden vilket klockan var långt ifrån....den va bara 12?!? Men som det är med väder....det ändrar sig på 5 min.

Agge gillar inte alls när det pickar på näsan,han slår och rycker med huvudet och duckar in näsan för att slippa få droppar på mulen....gulliga häst ;-) Men vi vände för att rida i snöoväder va vi inte så sugna på. Men vi fick ihop dryga timmen i alla fall.

Sen fika med sis och Agge fick långa en box och fick Curre som sällskap. Resten av dagen har jag gjort klart i stallet och förberett för i morgon. Ska mocka först och sen rida och sen börjar jag jobba kl 15...men ska va på vårdcentralen 15.45 också...dessutom kommer hovis kl 15....allt verkar ska ske kl 15 i morgon?!? Men det ordnar sig nog ;-)

Nu är kl 21 och jag har faktiskt redan nattat hästarna. Jag sov väl 3-4 tim i natt så det ska jag försöka ta igen lite....det blir ju knappt med sömn mellan mån och tis också eftersom jag jobbar kväll i morgon och har utbildning på tisdag......

Som det ser ut ska det vara sol och 3 minusgrader i morgon?!? Kan det verkligen vara sant??? Jo det har kommit snö också....eller vad man nu ska kalla det ;-) Nån sörja som knappt täcker marken....

Curre hade i alla fall "sminkat" sig från topp till tå idag...hahaha

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments