Lizza är en speciell häst, ni vet,sådär särskild. Hon gör många märkliga saker och gör lite som hon själv tycker....ibland. Hon och jag har en väldigt bra kontakt och jag tror nog att vi förstår varandra ganska bra. Jag tar hand om henne och hon tar hand om mig.

Jag e ju inte direkt den som tror på det där med att "prata med hästar" som en del andra gör. Jo visst kan man prata med dem men att veta exakt vad de tycker och tänker kan man inte....eller inte jag i alla fall. Däremot går jag på magkänsla och jag läser av min häst så jag vill nog påstå att vi synkar bra.

Oavsett vad så kan jag nog säga att Lizza kan läsa mina tankar.....det har hänt ganska många gånger att jag precis sagt en mening klart om något som rör henne och i samma sekund så reagerar hon på ett eller annat sätt....

Minns ett exempel.....Lizza skulle aldrig slita sig från kedjorna på gången, hon är ingen panikhäst på det sättet. Men så står hon på gången uppbunden och jag pratar med hovslagaren(det här var rätt längesedan). Han säger nåt om att det e bra med kedjor som är gummiklädda och jag svarar "ja många anser att man inte ska binda upp dem om man inte har nåt snöre eller nåt som sitter mellan grimman och haken ifall de skulle slita sig. Men det e inga problem för Lizza gör inte det".....exakt i samma sekund som jag säger "det" i sista meningen så slänger Lizza skallen rakt upp och knycker till så att ringen i stolpen "poppar" och hon har slitit av kedjan?!?! Hon har INTE panik eller nåt utan hon har helt enkelt bara visat mig att hon VISST kan slita av kedjan om det passar henne?!?

Hon står kvar helt stilla utan att göra något och jag får gå och rota fram en ny ring att skruva fast i stolpen så jag kan binda upp henne igen......detta har aldrig tidigare inträffat och det har heller inte inträffat efter DEN gången.....märkligt eller hur ;-)

Sen härom veckan så skulle vi provlasta henne i en B-kortare som hon inte åkt i tidigare. Hon går alltid rakt in i den hon är van vid men vi ville ändå låta henne få prova den här dagen innan tävling. Vanligtvis bjuder jag upp henne på luckan och så går hon in själv och vänder upp rumpan. Inga problem och hon har också gått in flera gånger på eget initiativ när hon tyckt att jag varit sölig och hållt på med annat. Hon är med andra ord allt annat än svårlastad. Hon går också alltid väldigt försiktigt ut, inget spring eller skutt när man lastar av.

I alla fall så funderade hon lite på om det verkligen var precis samma som vanligt men nosade lite och gick sen in. Vi lastade henne 2 ggr så och det gick som på räls både ut och in.

Sen säger jag att "vi tar det en sista gång så har hon gått in 3 ggr". Magnus nickar och när jag sen vänder henne för att gå ut säger Magnus "stå inte framför henne när hon ska ut ifall hon hoppar ut".

"Hahaha, nä hon hoppar inte ut, det skulle hon aldrig göra" svara jag varvid Lizza tar ett stort tigersprång rakt ut i luften och landar utanför på marken....?!? Whaaaat???

Det var första gången hon gjorde det och hon har heller inte gjort det sedan dess.....

Det finns fler sådana exempel men jag minns inte just nu. Så summan av det hela är att hon nog vet EXAKT vad jag tänker ;-)

Ja i dag har vi klättrat i alla fall. Vi stack i väg direkt i morse eftersom hovis skulle komma vid 13-tiden och verka lösdriftshästarna.

Vi red upp till Sandsjöskog där vår lilla(men naggande goa)klätterbacke ligger. Det är ungefär 8-10 kliv upp på backen och lika många ned så man får va lite ihärdig för att få mängd i klättringen...hahaha. Men även om det e en liten "skitbacke" så ger den resultat.

Vi klättrade 10x3 och sen fortsatte vi turen i skogen sådär 1½ tim. På vägen hem kom vi ikapp en travare(eller häst med rockard i alla fall) och Lizza blev helt uppspelt och tyckte den skulle följa med oss hem men när hon insåg att det inte var aktuellt så maraton-skrittade hon resten av vägen hem ;-)......i ren protest...hahaha. Hon har skött sig utmärkt den senaste tiden även om det bara MÅSTE komma NÅT skutt eller så varje gång.....men i det stora hela är det numer avslappnat igen att rida ut henne. Hon bockade en gång idag men det var nog mest i protest över att hon inte fick ta med sig den där travaren hem....hon pruttade och passade på att bocka samtidigt men nöjde sig med det ;-)


Eftermiddagen har gått åt till verkning av lösdriftshästarna och de skötte sig acceptabelt....lite småtrix från Tinas sida bara för att påpeka att hon minsann har åsikter och vi ska inte tro att hon är "lättövertalad"...hehehe. Frieda går knappt att ha i en box för hon gjorde allt hon kunde för att hitta någonstans att bita och gnaga....grrr. Men snart ska hon ned på skogen och där kan hon gnaga hur mkt hon vill. Tror hon behöver stimuleras lite kanske....;-)

Ann har precis varit här också för att kolla lite hur jag tar in hästarna. Inte för att det e svårt på nåt sätt men hon vill ändå veta så att hon gör som de e vana vid eftersom hon ska fixa det på Söndag kväll innan vi hunnit hem.

Ja i morgon bitti åker vi och hämtar nya lastbilen( förhoppningsvis,om den motsvarar info och foton vill säga) så nu har vi snart en egen att åka i. Ska bli makalöst skönt att vi äntligen efter flera års strul har en väl fungerande lastbil som man dessutom slipper meka och laga på hela tiden....ja eller det e ju inte jag personligen som gör det,det gör maken.

Maken for precis ned till Klinte och skulle handla lite till middagen som kommer att vi Kebak-sallad.Det är vår nya favvorätt. Bara Kebabkött och grönsaker-MUMS.

Sen får vi nog hoppa i säng i tid eftersom det blir en ganska lång bilresa i morgon. Vi ska förbi Gekås i morgon eftermiddag också och sen sover vi på hotell/vandrarhem och hämtar LB på söndag morgon och tar färjan hem på kvällen. Så ser det ut så vi kommer nog inte höras av förrns på Måndag igen ;-)

Måste ju bara visa lammungarna hos Mårten och Amanda....snacka om söt-chock😍

Dom ligger liksom uppe i höbalen i solen och bara myser.Hur söta e dom inte....man vill ju bara stoppa dem innanför jackan och smyga iväg med dem😍

Kaatjiing ;-)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Tänk att den där blåsten alltid ska förstöra för en...grrr. Kan det inte bara vara sol UTAN blåst NÅGON GÅNG?!?! Makalöst att det ska blåsa så förbaskat ALLTID?!?

Ellen red Roxan på ridbanan idag och det började med att Roxan försökte springa förbi sina framben....ok det var en sån dag idag ;-) Ellen ville skritta eftersom hon kändes "flygig" men jag "tvingade" henne att trava och sysselsätta henne istället. Hon fick rida runt studs-serien som jag byggt upp för senare tillfälle och plötsligt fungerade det superbra ;-) Det är ju så att lägger Roxan fokus på fel saker så är enda vägen därifrån att sysselsätta henne med rätt saker. Vi höll inte på så länge eftersom hon inte ska tröttna på att vara på ridbanan. Vi är extremt rädda om hennes naturliga bjudning och den "odlar" man definitivt inte på ridbanan.....;-) Bästa sättet att ta död på en unghästs bjudning är att "parkera" sig på ridbanan.

Vår blivande stjärna :-)

Efter det bytte Ellen häst och hämtade Lizza. Hon värmde henne först och försökte bara få henne avslappnad genom att få henne lång och låg i formen. Och sen fick hon lyfta upp henne lite och travjobba en stund. Vi avslutade med att hon fick hoppa studs. Det är en superbra övning för både Ellen och Lizza. Ellen får hitta rytmen genom att bara sitta still och hålla i sig och Lizza får rätta sig själv och även träna styrka.

Sen va det upp igen till stallet och hämta Felicia som skulle rida Guiness och Ellen skulle följa med ut med Lizza som sällskap eftersom Felicia aldrig ridit Guiness. Så nu e de ute i skogen en sväng så får vi se hur Felicia tycker det är att rida Guiness.

Själv har jag bara stått på marken idag vilket va rätt skönt ;-) Jag har byggt upp lite hinder som ska ridas i helgen.....eller nä.....i helgen e vi inte hemma men ja....kanske på måndag då istället,vi får se ;-) Var vi ska i helgen återkommer jag med senare.....;-)

Nu fodra hästarna.

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Ja träningen igår. Supernöjd med Lizza, det är jag alltid. Träningen var i stort sett ok......men jag är inte helt nöjd med min egen insats....

Nu börjar Lizza komma in i sina brunstperioder och då blir hon lite "svidig" vilket betyder att hon inte är lika kvick för skänkeln. Hon surar lite när jag trycker på henne och jag borde för längesedan ha löst det "problemet" med att SE TILL att hon svarar för skänkeln ALLTID....

Det har jag inte gjort och när hon surade igår för skänkeln så löste jag det med att "jaga på" henne istället ;-) Resultatet blir såklart att vi tappar rytmen lite....eller mycket ;-)

Vi ligger lite stor till vissa språng vilket jag såklart ser men då jag inte redan innan kontrollerat att hon faktiskt svarar så blir det så att jag får trycka på henne så hon blir lite lång och platt i språnget och såklart klonkar hon i bommarna då ,-)

Jag har slarvat med att jobba ordentligt på hennes stora galopp, hon är för svag i den så det ska "fixas" NU ;-)

Det vi behöver är att hitta en jämn rytm HELA VÄGEN. Att hon är framme för skänkeln ALLTID och att jag är NOGA med att rida fram henne så att hon inte har några spänningar och är helt avslappnad i kroppen. Vi måste börja reglera galoppen ordentligt.

Jag e i alla fall "ok nöjd" men blir ändå förbannad på att jag "slarvar" med detaljer i den dagliga trimningen som resulterar i "hack" i hoppträningen.....bara att träna på helt enkelt.

I dag ska Ellen rida ut Lizza tillsammans med Felicia(ja hon har kommit hem nu) på Guiness. Men innan det ska Ellen trimma Lizza på ridbanan. Både för att Lizza behöver det och för att Ellen inte ska tappa sin ridning nu när hon "bara" rider unghäst.

För övrigt har jag min priolista. Göra stallet,hjälpa Ellen med Lizza och en sak till......inte riktigt bestämt vad så jag har en "plats" ledig på listan. Misstänker att dagen kommer vara en formsvacka med tanke på de senaste dygnen :-( Det snurrar otroligt mkt i skallen om det som hänt och varför......men det e inget jag kan ta här. Men ni har säkert förstått att vi mist en i familjen....:-(

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Tiden har varit precis allt annat än struktur-ordning och rutiner. Men i dag tror jag att vi återkommer någorlunda. Vi släpper den delen nu en stund.....

Ellen och jag har varit i skogen med Roxan och Guiness....herre guuuuud så bred Guiness är. Alltså på riktigt kommer jag att ha träningsvärk i ljumskarna i morgon.....hahaha. Jag har ju inte heller världens största röv eller ben så sadeln som han har är stooooor i sittbrunnen BARA för att den ska passa hans fullständigt runda mage.

Men det var en skön tur och Roxan var supercool hela vägen,bra tur för henne😉

I går galopptränade Ellen Lizza på grund av olika omständigheter som gjorde att jag var tvungen att engagera mig i annat.

I kväll är det då träning och det ska bli skönt att komma på hinder igen. Jag va inte SÅ himla impad av min egen prestation förra tävlingen som ni vet så nu är det fokus de lux ;-)

Om det inte varit rörigt i min skalle innan så har det varit det de 2 sista dygnen så nu ska jag försöka landa lite igen. I morgon återgår jag till min "prio-lista" som styr upp mig ;-)

Ellen åker med på träning så förhoppningsvis får ni film senare i kväll.......eller i morgon ;-) Som ni vet så "klipper och klistrar" jag aldrig mina filmer som de flesta andra. Det ni ser är det som är så jag kanske hinner få upp filmen ikväll ;-)

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

En märklig dag och ett fruktansvärt besked. Vi har inte ord.En har lämnat oss.Vi känner och tänker och lider med de närmaste. Ta hand om varandra,vi finns här.

Likes

Comments

Nja inte skit-dag på DET Sättet.....snarare skitgöra för maken. Han har "mockat" hästskit i hagarna med traktorskopan ;-) Så nu e det vår-rent och jag har krattat(hysteriskt) runt pissbrunnen för att få lite kontroll över vad det egentligen är för mark där....och vad vi kan utnyttja till något. Vi fyller igen ett dike just nu som inte fyller någon funktion överhuvudtaget så den markytan kan vi använda oss av. En vacker dag är planen att pissbrunnen ska förvandlas till ligghall.....men det kommer troligen inte ske under vår livstid....hahaha. Ellen har börjat måla de sista hinderbommarna (typ 8 st kvar) vita och de behöver nog målas 2 ggr minst.Ja sen ska de färgsättas när de torkat.

Jag har beställt hem elband till ridbanan som vi ska som "staket" tillsvidare. Det e 4cm breda och ska spännas ordentligt så det blir nog bra.

(Bild lånad från googel)


Jag har trimmat Lizza över bommar idag.Fasiken va vi e skitdåliga på det....både hon och jag men mest hon ;-) Hon behöver verkligen hålla fokus på sina fötter vilket hon tycker e skittrist. Men efter lite tragglande så både lyfte hon på tassarna OCH bar sig över bommarna. Sen har jag slarvat med vissa saker....hon vill gärna slå sig fri i halterna(mitt fel) vilket vi jobbade mer på. För övrigt kändes hon mjuk o fin och faktiskt väldigt avslappnad väldigt fort idag. Hon har ju alltid varit väldigt lätt i handen och känslig för vikt och skänkel så det är aldrig några direkta problem vi behöver traggla med på det sättet. Jag behöver sällan sitta och "nöta" för att hon ska "släppa" och bära sig för det gör hon i princip alltid direkt vid markarbetet. Det hon däremot KAN vara är att vara spänd.......bus-spänd kan man säga ;-)Sen galopparbeta vi lite bara, några halter-vändningar-fattningar-över galoppbommar och sen samma tillbaka. Hon blir gärna lite tänd när man sätter henne på baken och så blir hon också superkänslig för sitsen. Minsta lilla tyngdförflyttning i sadeln så reagerar hon direkt. Ja hon va fin i alla fall men vi arbetar vidare på mina "slarv" ;-)

Ellen red Roxan på ridbanan också och jobbade över samma bommar. Roxan var nog lite trött i skallen (verkar vara en epidemi här på gården....hahaha)och var nästan lite loj(?!?) till en början men vaknade till efter en stund men inte en enda "rump-rusning" enligt Ellen. Roxan är fantastisk på bommar och har superkoll på sina fötter. Himla bra att nån häst har det ;-)

På eftermiddagen va vi och kollade på P&J. Jag velade lite fram och tillbaka i går om jag skulle åka dit med Lizza men ja.....inte för att vi behöver hoppa bana direkt så men det var utomhus så det skulle varit av den orsaken i så fall. Men vi nöjde oss med att åka utan Lizza.Skönt att kunna åka och glo lite utan häst ibland.

Det var ju fint väder i 15 minuter när vi kom dit och sen kom det både moln och blåst och efter nån tim var det svinkallt och till sist började det regna så vi var glada över beslutet att åka utan Lizza..........säkert Lizza också ;-)

Många duktiga söta ponnyryttare och en del andra duktiga också. Traumeryttarna gjorde många fina rundor som alltid.

Det var ju 113 starter och de flesta klubbarna på ön presenterades av någon ryttare.

Sen finns det alltid de som kanske borde syssla med en annan sport än ridning......ja det e kanske lite "kaxigt" sagt men tyvärr väldigt sant. Det som är svårt med ridsport är att det inte finns några regler för VEM som får ha häst,HUR illa du får lov att rida eller HUR obildbar man får lov att vara........

Maken hade maten klar när vi kom hem så det var bara att sätta sig till bords :-) Så nu är det sängdags(kl 21.00............) Ellen ska upp i svinottan och maken ska jobba. Jag ska ta stallet och rida och sen ska jag göra en inventering av min hjärna....hahaha...men idag har den funkat bra så vi får se hur det går i morgon.Känns som den börjar hitta en rytm nu och jag börjar hitta en rytm för att skallen ska hinna med ;-) Vi får se som sagt i morgon. Alla dagar är olika och fram tills nu har det varit varannan dag som fungerat.

Katjiing ;-)

Likes

Comments

Låter helt galet men ibland önskar jag att jag hade ADHD.....det vore fan lättare då.Då kunde man förstå omvärlden och ja ni vet....de flesta har ju ADHD idag eller i alla fall vääääldigt många eller så har de någon annan diagnos. 

Man ska ju anpassa sig i samhället, nya trender,nya kulturer...ja det mesta är ju "nytt" så till vida att utvecklingen går framåt. Om det är utveckling är väl kanske en definitionsfråga.......;-) Det kommer nog sluta med att vi alla ser likadana ut, det kommer inte att finnas "kön" för alla är "samkönade", alla beter sig och ser likadana ut......och alla har en diagnos som då inte längre kommer att vara en diagnos utan ett "normaltillstånd"....hahaha. Nä herre gud vad detta spårade nu.....e lite trött i skallen....blev lite mkt i huvudet igår kväll......;-)

Men idag ska vi nog åka bort till Suderbys och kolla på P&J en stund. Men först ska jag svepa av stallet så det e klart tills vi kommer hem så vi kan rida direkt.

God söndagsmorgon på er ;-)

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

En hel dag i "ensamhet"...hahaha,Det låter som om jag inte VILL vara ensam men mer fel än så kan det inte vara. Jag ÄLSKAR att vara ensam och tycker att dagen varit helt fantastisk. Att bara gå runt och prata med djuren,med sig själv och bara njuta av ensamheten.

Jag har tvättat täcken och även tvättat inne(kläder). Sen har jag städat lite på logen för där såg det verkligen för jävligt ut.....det står så mkt skit där att jag blir stressad bara av att SE det.....men jag blundar. Men jag har i alla fall ordnat lite så det e liiiite bättre.

Det har ju blåst som bara fan här idag och jag fick invänta eftermiddagen för att ens fundera på att rida. Vid 13-tiden lugnade det ned sig lite i alla fall. Så då red jag ut Lizza i skogen.Det är enda stället man kan vara på när det blåser så. Vi har traskat runt i säkert 1 tim på små stigar så Lizza fått lyfta på fötterna och se sig för ordentligt.

Sen har jag och Gerda varit i skogen en sväng till fots då såklart. Hon gillar inte att åka bil alls så när vi skulle hem igen så ställde hon sig 10 meter bort och ville inte komma förrns jag lade mig i gräset och pep...hahaha,då kom hon fram och våld-pussade mig och jag kunde ta henne och lyfta in henne i bilen ;-)

Har satt på en ny lyckoamulett på förbygeln...fjantigt mmm,ja kanske men den e fin där i alla fall ;-) Lizzas rumpa börjar ta sig lite nu.Hon har varit på gränsen till smal i vinter och nästan lite "tom" i rumpan men nu har det tagit sig :-)

Maken va hemma en kortis efter rallyt men har åkt igen....lite oklart vart men säkert till "grabbarna" ;-) Jag ska i alla fall gå i korgen med hundarna och äta Sorbé.

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

I dag e jag ensam hela dagen :-) Maken är på rally och Ellen jobbar så det är hundarna,hästarna och jag. Ni fattar vad det betyder....hahaha....när alla e borta så dansar jag på bordet....hehehe.

Nä skämt åt sido.Ska göra stallet och planen var att trimma Lizza med lite markbommar. Nu vet i tusan om det ens är möjligt för det blåser något överjävligt här(no shit).....jag har sålt ett sadelskåp som ska hämtas av köparen nu på förmiddagen och i eftermiddag åker jag iväg på en lite roadtripp. Vi får se om och i så fall när jag kan rida Lizza. Tur som fan att det inte är några tävlingar nu förrns i mitten på Maj......

Jo det klart att man KAN sitta på hästen även att det blåser men jag tror inte ni riktigt fattar HUR mkt det blåser......hahaha. Sen ser jag ingen anledning till att rida på en häst som endast far runt spänd som en fiolsträng utan att man ens når den med kommunikation. Då kan hon lika gärna skutta runt i hagen i det tillståndet för det kommer inte att ge något bra ridning ändå. Och ÄN har vi ingen egen lastbil så jag kan åka någonstans. Mårten och Amanda tävlar med sina hästar idag så lastbilen e på Skrubbs.

Ja vi har eventuellt en lastbil på gång.....vi får se,återkommer om det. Ja snart har vi gården full med lastbilar...hahaha. Nä men saken e den att det handlar lite om min make....han har tyckt att "vi köper billigt och så renoverar vi"......jo men sen när det ska renoveras så går det ganska trögt i perioder.....det finns tusen andra saker som också behöver göras och lusten finns inte alltid där att renovera lastbilen.....sen e det EGENTLIGEN för stor.....

I alla fall,nu har vi överlagt och jag har fått min vilja igenom😉 Vi gör oss av med båda stora lastbilarna och skaffar en "liten" istället. Ja den e dyrare MEN.....som vi hållit på med lastbilar hit och dit så är det snart samma summa.....

Så vi har en på gång och klaffar det som det är tänkt så står den här på gården inom ett par veckor. På de andra två här hemma har vi eventuellt köpare.

Det vore så fantastiskt skönt att få hela den här saken löst nu så man slipper ordna och fundera precis varenda dag över OM man kan åka till ridhuset...OM man kan anmäla den eller den tävlingen....OM man kan boka färja till fastlandet den eller den helgen.....😉

Men som sagt, jag återkommer med den saken när allt är klart.

Nu ska jag börja med att göra klart stallet.Sen ska jag ta tag i lite tvätt...MEN faktiskt chilla en stund senare så att hjärnan inte kraschar igen.....;-)

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Roxan och Lizza....så himla lika de är i sättet de tjejerna.Är så glad att jag köpte Roxan för så här långt verkar hon ha samma "bra skalle" som Lizza även om vägen dit är lång.

Vi har varit i skogen och Roxan är en klippa :-) Fåren är släppta på bete vilket Lizza redan konstaterat eftersom vi passerade där härom dagen.Man skulle ju kunna tro att hon skulle klara av att passera UTAN att vara "klassens clown".....nä verkligen INTE....hahaha. Givetvis började hon tramsa,blåsa upp sig och skulle till och med börja "sväva" då vi kom dit.Roxan va såklart lite skitnödig över fåren eftersom hon aldrig tidigare sett dem där men vem tror ni traskar förbi även om hon va spänd som en fiolsträng?!? Roxan såklart ;-) Så fort Roxan gått förbi så gick luften ur Lizza och det var liksom inte roligt längre....så då drog hon en djup suck och sen gick hon som om inget hänt-tramsmaja!!!

Vi red genom den "nya" skogen som jag hittade härom dagen och plötsligt va vi ute på en "nygammal" väg som vi båda kände igen men som vi både glömt och inte riktigt kunde komma på hur vi tidigare kommit dit.....men den va fin så vi red vidare ;-) Vi travade på flera sträckor och Rox skötte sig superbra. Även lite trav på asfalten för att stärka dem lite. Den asfaltsvägen e så himla bra för den "svarar" lite bättre när man travar på den.....lite som oljegrus men ändå asfalt om ni förstår. Den sviktar lite mer än vanlig asfalt.

På vägen hem va Roxan riktigt trött så sista traven fick Ellen till och med trycka på henne lite. Men sen gav vi oss och skrittade sista biten hem.Riktigt bra tur för lilla Rox. den nya förbygeln till Lizza satt som en sportkeps så den e vi nöjda med.Dock e jag inte så himla förtjust i att den ska fästas även uppe i ringarna i sadeln....men det får jag nog leva med ;-)

Nu ska jag vila en stund så att skallen orkar med hela dagen. Sen har jag lite pyssel i stallet och Ellen ska in till människobyn en sväng.

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments