Tidsinställt

Det mesta skiljer sig här på ön mot hur det ser ut på andra ställen i fråga om häst. Jag har upprepade gånger försökt att "få igång" ryttare på ön på olika sätt men det GÅR verkligen inte?!? Och jag vet i tusan vad detta beror på....

Här är alla tränare(nästan) knutna och uppbundna till en ridverksamhet och det är ofta rätt omständligt att ingå i dessa träningar.....och det är också svårt att få bra tränare att komma ut och hålla träningar. Eller e jag bara gnällig?!? Njae jag tror inte det.....eller så är jag uppvuxen i ett helt annat "häst-klimat" som gör att jag tycker att stor del av ryttarna här är "trög-startade"....;-) De vill gärna hålla sig runt sig själva och helst inte beblanda sig med andra i olika sammanhang. De vill gärna "komma någonstans" men inte satsa....;-)

Hur som helst så lider vi brist på bra tränare här.Vi har 2 B-tränare(hoppning) på ön som är superbra....hahaha säger såklart jag eftersom jag själv tränar där ;-) Men att försöka få ryttare att haka på om det kommer ned någon annan B-tränare hit över en helg är totalt omöjligt.....jag har försökt genom att undersöka intresset men det är totalstopp.

Det handlar nog väldigt mkt om ekonomi också.....man betalar hellre 400-450:- för en helg (oavsett vem det är) än 700-800:- för en helg för en duktig B-tränare som kommer hit.....det ena behöver absolut inte förta det andra men jag kan tycka att omväxling är väldigt nyttigt.

Sen vet jag inte om det handlar om vad man vill ha ut av träningen.....eller det har det såklart.....man kanske hellre vill komma hem efter en träningshelg med 500 "braaaa" i huvudet än 50 "ändra/bli bättre på det här"........kan det vara så?

Själv kommer jag mkt hellre hem med 50 "gör om-gör rätt" än 500 "braaa" som inte betyder något överhuvudtaget. För oftast är det ju så....alla de där "braaa" är mest utfyllnad för att göra ryttaren nöjd och inte besviken....för OM alla de där "braaa" skulle vara befogade så hade vi inte behövt någon tränare....😜

Sen behöver man såklart ibland höra ett "bra" men då ska det ju faktiskt innebära att det ÄR bra för att jag gjort något bra....eller bättre sen förra gången. Oftast när man kollar på träningar så tycker jag att man bara hör "braaa" även om det faktiskt inte alls ÄR bra....varför? är man som tränare rädd för att outa någon ryttare? Eller är man rädd för att "tappa" elever?

Hm...ja man kan undra. Jag är för egen del nöjd med Gill och Jan. Ingen av dem "strösslar" med beröm men då det kommer VET man att man gjort något riktigt bra. Då kan man vara ORDENTLIGT nöjd.

Kaatjiing ;-)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Travet i kväll gick väl sådär skulle man kunna säga....hahaha, det var INTE vår dag i dag ;-) Men det gick bra för Mårten och Amandas häst i alla fall. Vi kom precis då starten gick och hann precis se den springa in som 2:a i loppet 😃 Men som sagt, i övrigt va det väl bara ett lopp vi satsade rätt i idag.

Tja för övrigt tränade jag efter jobbet och åkte sen hem och red Lizza. Lite roadwork som troligen kunnat pågå resten av natten....om hon fått bestämma...hahaha,fattar verkligen inte hur hon kan va så himla sprallig alltid?!? Det var varmt och en hel del flugor men det verkade kvitta fullständigt för det var rallyräka i dag....också. Trevligt med pigg och glad häst😉 Dock fick hon för sig att hon inte skulle gå förbi Norragårds gårdsplan bara för att det stod en ny häst i hagen....ja det e ju Lizza i ett nötskal...hon kan rygga till Västindien om så vore men fan inte gå framåt ;-) Men till sist fick jag "sällskap" av gårdsägaren och då gick det bra att gå förbi....suck.


Regnet igår kväll verkar inte "dödat" vårt hö i alla fall. Bertil vände det idag och i morgon kan vi pressa det. Det kom in ordentligt med köldrök i kväll så hästarna hade gått in i moraset och ställt sig. Vår lilla Jacuzzi har kommit idag....eller vi har hämtat den rättare sagt så på fredag eller nåt får vi nog inviga den. Sen hämtade vi stripen till LB som vi ska försöka hinna med att sätta på innan helgen.

I morgon e det jobb till 12, träning, hoppa Lizza, ha lektion, fodra skogen och sen e jag nog trött....hahaha. Och NU e jag OCKSÅ trött så hopp i korgen med mig........zzzzzzzzzzzzz

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

....men vet ni....DET e VERKLIGEN inte mitt bästa....hahaha. Planen var att verkligen försöka smaka på dessa degklumpar....men på riktigt så GICK det verkligen inte.....slemmiga-grå bollar som inte ens luktade gott....blääää (förlåt Amandas mamma :-( )

Nej jag kommer ALDRIG att stoppa in en av dessa i gapet....NÅGONSIN...hahaha. Jo jag vet att massa människor ÄLSKAR kroppkakor men jag fattar inte hur man ens kan stoppa in dessa i munnen?!? Lika begåvat som att stoppa in surströmming ;-)

Hur som helst,jag övervägde i alla fall att smaka....innan jag fick se dem och känna lukten....

Det e SÅ himla konstigt väder just nu.Strålande sol och på en millisekund så vräker det ned och det blir kolsvart?!? Det har liksom vandrat runt ön hela eftermiddagen och vi trodde vi skulle klara oss från det.....men ICKE. Vi som slog våra vallar igår och tänkte pressa i morgon.....😰 Det kan vi ju fetglömma nu.....hoppas det blir bra i morgon så kan det ligga nåt dygn till och torka.


Pratade snabbt med Linda när hon kom tillbaka med Lizza. Hon sa att Lizza var superfin,mjuk och vääääldigt bärig😃 gott så. Sen red Ellen ut med Rox precis innan vi for iväg.

Jo jag satt mig i "Nuffen" och skulle sladda ridbanan innan vi for i kväll......kom väl sådär 50 m innan Nuffen sa upp sig...hahaha så nu står den där och deppar på ridbanan. Men det var bränsletorsk för att den läcker i en slang.....tror vi(läs HOPPAS vi). Så jag får sladda färdigt när vi lagat Nuffen vilket förhoppningsvis är tills på onsdag då jag tänkt att hoppa ;-)

Har precis kommit hem från Klinte efter att ha handlat så nu ska vi strax inta sängläge. I morgon börjar jag 08 och slutar 12 och sen ska jag träna innan jag åker hem. Efter det blir det Lizza-time och sen ska vi på travet och titta på "vår" häst 😉 Och såklart några fler hästar ;-)

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Tidsinställt...

Att sjukvården alltid haft svårt att acceptera "alternativa behandlingsmetoder" är ju inget nytt precis. Det ser väl betydligt bättre ut i dag än det gjorde för 15-20 år sedan kanske....men ändå så finns motståndet där och det är inte heller accepterat som rehab från försäkringskassans sida.

Undrar hur många årtionden vi ska behöva vänta innan man inser att orsaksbehandla är bättre än symptombehandla? Och att behandla i förebyggande syfte är än bättre än att invänta en skada.....

Titta på hästsidan tex......det sätts på olika bett, olika benskydd, olika paddar , olika saker till allt. Ja det är så vi gör men frågan är om vi vet VARFÖR vi gör det....Jag tror iofs att ridhästmänniskor är snäppet bättre kanske på att orsaksbehandla. Eller det är så jag tycker att det verkar i alla fall.

Lika med human-sidan.....man vill stoppa i oss massa piller istället för att VERKLIGEN ta reda på vad som är fel. Piller till värk som man troligen skulle kunna hitta orsaken till istället för att ge piller......eller i alla fall både och.

Vi hästmänniskor är troligen bättre på att lägga pengar på våra hästar än oss själva men å andra sidan kan vi prata vilket våra hästar inte kan......eller i alla fall inte verbalt ;-)

Men till sak....precis som det är på human-sidan så är det på häst-sidan....man rekommenderar ingen annan än sig själv....man rekommenderar ingen annan behandlingsmetod än den man själv kan utföra.....;-) Och man kan sällan ge ett rakt svar på vad som är skillnaden och varför det ena är bättre än det andra.....bara att det andra "inte är bra" och att man själv har en "fantastiskt lång fin utbildning" (på att snacka skit....tänker jag då)och därför kan fakturera orimliga summor för utfört arbete (typ 15 min)......

(Och nej det är ingen särskild" jag tänker på nu, bara det faktum att det existerar i "hästbranschen" så att säga. Ingen nämnd och ingen utpekad ;-)

Där har i alla fall human-sidan kommit bra mkt längre....de accepterar att det finns "olika vägar" att ta sig till målet och inget sagt att det ena behöver förta det andra.....här har ju häst-sidan en hel del att jobba på ;-)

Det finns så oerhört mkt "specialister" på allt idag att man knappt vet vad deras titel betyder och innebär men ändå MÅSTE man anlita dem för annars gör man "fel" som hästägare.....självklart har hästar det bättre i dag än förr så till vida att man har ökat sin förståelse för hur de fungerar/ser ut men ibland undrar jag hur långt det är rimligt att gå.....

Min stora tillit ligger på Biolight. Den har bevisat så många gånger att den gör underverk med både mig och hästarna. Men i övrigt då?!?

-Massage för att förebygga spänningar (Åsa)

-Equiatriker (Danne)

-Hovslagare (Fredrik/Johan)

-Tänder (Paul)

Sen kan man ibland behöva veterinären.....men inget jag ringer regelbundet.

Men i övrigt så tror jag att man med kunskap,förståelse och logik kan ge sin häst det den behöver.


Kaatjiing ;-)Likes

Comments

Veckan börjar med.....storm?!? Det blåser hysteriskt även om det inte direkt är kallt eller dåligt väder så. Iofs brukar det mojna mot kvällen men det e sådär lagom "mysigt" med ständig blåst.....

Loggan till lastbilen är tydligen klar också :-) Den ska bara hämtas i människobyn....dit åker man ju bara under pistolhot....nästan. Jag måste ju dit när jag ska jobba men annars undviker man det så långt det går under den här tiden på året😉 Ni vet....turister-turister-turister...ÖVERALLT......det är inte mitt bästa med folk överallt ;-)

Såklart märks det här på landet också men inte lika mkt såklart. Plötsligt dyker det upp folk som springer/cyklar/släpar på barnvagnar på "vår" grusväg......och det körs med bil precis hela tiden på den grusvägen också. Fattar inte riktigt varför man väljer att ta en smal grusväg där det dammar som fan istället för att ta vanliga asfaltsvägen?!? Grusvägen är inte ens närmare......märkligt.

Men det blev så förra året för att vägverket satt upp en "socken-skylt" (en gul skylt) där det står Runne nere vid LV.......plötsligt ska folk köra den vägen.....mest bara för att "det går" tror jag. What ever....vill de skita ned sin bil så varsågod ;-)

Maken har semester även denna vecka och ska troligen fortsätta köra hö. Förhoppningsvis gör han klart den lilla ligghallen som vi påbörjat också och sen e det ju stolpen till det blivande staketet runt ridbanan.....

Själv jobbar jag och ska till tingsrätten i dag också. I kväll ska vi bort till Mårten och Amanda då vi e inbjudna på Kroppkakor som Amandas mamma gjort ;-) Jag har ALDRIG ätit Kroppkakor så det ska bli spännande......eller?

Nu ska jag ut och göra i ordning kraftfoder och sen duscha innan jobbet ;-)

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Nu har jag varit hos Amanda och hjälpt henne med Fighter. Jag tar honom i runcorallen och idag var han SÅ himla duktig😃 Han är ju bara 3 år och fortfarande bebis.Dock är det inte "bebis" när man e travare ;-) Då räknas det som "vuxen" eftersom man börjar så mkt tidigare med dem....aja...allt det där vet ni ;-)

Men det som är tanken är att han ska börja hitta sin egen balans för att sen kunna börja flytta vikten bakåt istället för framåt som de flesta travare normalt gör. Det är också en av anledningarna till att de är ganska snubbliga.Så tänk på det med era hästar, är de väldigt snubbliga så KAN en av anledningarna vara att de lägger för mkt vikt fram istället för bak.

I alla fall så var det en helt annan Fighter idag mot härom dagen. Han verkar också tycka att det är roligt och han e så fin när han emellanåt hittar sin balans och får en jämn fin trav...till och med så öka han i traven idag...ja eller länge steget snarare.....och lyfte superfint både bak och fram😃 Inte helt vanligt att se på en travare för de ÖKAR mest steget genom hastighet.

Sen har jag varit på skogen med foder och även fyllt vatten hos dem. Det blåser rätt bra idag och då far de runt lite extra så fort det knakar någonstans....vilket det gör hela tiden ;-)

Efter det har jag och sis kollat Curre i munnen men det e svårt att se något och man behöver nog egentligen en riktig munstege för att komma åt. Däremot spolade vi munnen på honom så att det blev ordentligt rent.Det va en hel del som kom ut där....hahaha, han e lite "lat" på att tugga färdigt om man säger så ;-) Men det verkade inte vara några "aktiva" foderfickor i alla fall. Nu e ju jag ingen expert på foderfickor men vad jag kunde se så såg det bra ut. Sis ska ta ut en tandläkare och gå igenom munnen ordentligt på honom också.

Sen fikade vi innan jag åkte hem och fortsatte med att tömköra Lizza. Hon jobbade kanonfint och även om hon är lite "lat" att verkligen ta i med sina bakben så gör hon det. Man får ta henne lite med öppnor och slutor så släpper hon efter. Sen va hon mega-duktig på den lilla galoppen....hon va nästan i knät på mig i den lilla galoppen😍

Hittade ett lustigt sår också....mitt under ganaschen va det ett "hål" som jag inte riktigt fattar hur hon lyckats få?!? Men det e rengjort och jag har sprayat på blå-spray nu i alla fall. Det var ju inte varigt eller så men det e ju snart rötmånad så man får hålla koll i alla fall.

Ja sen fick de lite natt-hö också.Inte för att de behöver men de tycker om att ha lite torrt att mumsa på emellanåt ;-) Så nu e det sängen som gäller,har precis ätit kvällsmat också...bra tid att äta kvällsmat...kl 21.15....hahaha. Men så är det när det finns mkt att göra. I morgon jobbar jag eftermiddag så jag e nog inte hemma förrns runt 19-tiden men Linda rider så det gör inte så mycket att det blir sent i morgon.

Nu sova....zzzzzzzzzz

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Fasiken vilken hopplös människa man e.....nu har jag städat i stallet,Lizzas box,torkat rent i fönster,hyllor,tvättat schabrak och täcken, smort läder,målat bommar och massa annat....och nu finns inte så mkt energi kvar. Jag ska dock tömköra Lizza när det slutat regna sen och fodra i skogen.

Ska ta en macka och stoppa i magen innan jag åker bort och kollar Curres mun och sen svänga förbi Amanda och se om vi hinner ta en stund med Fighter.

Jag va i alla fall så klok att jag inte började med sädmagasinet ensam......då hade jag nog tagit helt slut ;-)

Maken och Mårten har i alla fall slagit våra vallar nu :-)

Det är nog inte alla som förstår vilken lycka det e att se hur vallarna slås....då vet man att det finns mat till vintern och i år kommer nog maten att räcka....och till och med bli över :-)

Vet inte om Ellen kommer och rider Rox idag....hon slutade 09 i morse men har inte kommit så hon kanske hittat på nåt annat men hon verkar enligt tavlan planerat att rida i alla fall. Annars får jag tömköra Rox sen i kväll efter att jag fodrat i skogen. Felicia har i alla fall ridit Guiness. Så himla skönt för honom att han har en "egen människa" nu som rider honom och han e nog ute 4 ggr i veckan i alla fall. Hoppas det fortsätter så :-)

Hörs senare ;-)

Kaatjiing ;-)


Likes

Comments

Det e ju Söndag fast det känns som Måndag?!? Maken for iväg i morse för att slå någon vall och jag vaknade 9.45.....men å andra sidan har jag varit vaken till och från hela natten på grund av huvudvärk i vänster sida av skallen....så for jag lade ned huvudet på kudden så skar det i hela skallen så jag fick "sitt-sova" resten av natten. Med hela skallen full av liniment så lyckades jag slumra lite i alla fall. Det knepet har ni fått förut va? Att använda liniment i hårbotten om man har migrän och det ska vara "värsting" liniment för annars hjälper det inte-Linnex är namnet och det är INTE för veklingar😉

Men nu har det klingat av lite i alla fall så jag ska starta dagen lite försiktigt. Dagen består av att åka bort till sis och hjälpa henne med Curre och titta på hans tänder. Sen undrar jag i fall vi ska ta Fighter en sväng i rundcorallen om Amanda har tid. Det är bra att "köra på" nu med honom när vi kommit igång. 

Maken kommer nog att sitta i traktorn hela dagen misstänker jag. Våra vallar ska nog också slås här i dagarna....vet inte om han gör det idag.

Borde "hänga mig" i bänken också för jag har lyckats trycka ihop mina ryggkotor ganska rejält. Det är INTE alls bra för mig att INTE rida på så många dagar som det blev nu....4 dagar är på tok för mkt och det straffar sig nu😱

Jag skulle vilja sätta igång med att rensa ut gamla sädmagasinet......där ligger massa "spill-virke" som ska sorteras och staplas så att vi kan använda den platsen till att lägga in annat virke. Hm.....ja vi får se om min rygg (och skalle) klarar det idag.....

Vi har ju börjat med att göra en till ligghall....har berättat det va?!? Men vi fick avstanna projektet för att fira midsommar och nu måste maken slå lite vallar först. Men det gör inget för hästarna använder inte den hagen nu. Det är 4 stora hål i backen för tillfället där vi ska sätta ned telefonstolp för taket. Men vi ska nog hinna hämta hem stolpen i alla fall under dagen eller i morgon.

I morgon jobbar jag igen,50% nu, och slutar 12 på dagen. Vi får se hur det går......men det går säkert bra. Ibland känns det som att den energi jag har räcker PRECIIIIIS till att ta sig igenom dagen. Sen finns det ingen som helst reserv kvar....man undrar ju hur länge det ska vara såhär?!? Men det är som det är och blir som det blir ;-)

Nu startar vi dagen i alla fall 😉

Kaatjiing ;-)Likes

Comments

Midsommar igår.Den firade vi med Mårten och Amanda. Vi åt sill-lunch vid 13-tiden men Mårten hade inte kommit hem för han pressade hö som en galning. Magnus kunde ju inte direkt hjälpa honom heller....det går ju inte bättre för att man e två i traktorn direkt...hahaha. Men Mårten va hemma runt 15-tiden sen och fick äta då. En lugn och skön dag med prat och chill.Vi tillhör ju inte direkt kategorin som jagar runt en midsommarstång och leker "små grodorna" 😉 Den tiden e liksom förbi om den ens varit?!? (inte för min del i alla fall)

Sen spelade vi kubb och efter det grillade vi på kvällen. Såklart frossade vi i jordgubbar också ;-) Amandas pappa skötte musiken så vi lyssnade igenom massa gamla goa låtar....bland annat Rammstein​ som jag älskar(otippat va...haahha)

Kvällen blev inte så himla sen för min del för jag cyklade nog hem runt 00.30 faktiskt.Magnus kom senare. Men jag va trött i morse ändå. 

Hovis har varit här och verkat Rox och Guiness och efter det red jag ut Lizza på en chill-tur. Vi invigde vår natur-stig och den funkar bra. Ska röja bort lite rötter efter de städ som vi sågat ned så blir det bra. Lizza tyckte det var lite märkligt att hon skulle gå in mellan snåren och buskarna innan hon såg att det öppnade sig inne på änget.

Fodringen i skogen e klar och vi har varit i Klinte och handlat så att maken kan göra Chicken Thai som Amandas mamma brukar göra-MUMS.

Så nu ska vi bara chilla,äta mat,ostkrokar och titta på film.

Kaatjiing ;-)

Likes

Comments

Bäst att va snabb med att skriva så länge jag fortfarande vet vad jag gjort idag....hahaha😜 Lizza fick ett trimpass. Hennes ledighet har (som vanligt) gjort henne gott och hon kämpade på jättefint i värmen ;-)

Hon gjorde ett par lama försök att "fel-fokusera" genom att inleda några "hittepå" saker men jag tror det var för varmt för att verkligen lägga energi på det....hahaha...för hon slutade ganska snabbt.

Vi tragglar vidare på att få henne att arbeta genom hela kroppen och i bärigare form. Hon kommer till arbete bakifrån mkt snabbare nu och håller fokus både snabbare och längre. Det känns som hon faktiskt tycker att det är kul med "dressyr". Skillnaden mellan vårt tidigare markarbete och den här "dressyren" är att vi är noggrannare med att rida mer planerat i alla rörelser och inte bara en stund där det råkar falla sig. Det är samma arbete men med mer regler kan man säga. Tidigare har jag nog fuskat med att lägga en volt eller nåt annat så fort hon inte är "där" men nu kräver jag att hon ska vara "där" oavsett och hela tiden. Det lösgörande arbetet är ju detsamma men kraven lite större kan man väl säga lite kort ;-)

Och dagens bästa: min rygg jublar :-) Det är ju så att om jag inte rider på mer än 3 dagar så får jag problem med ryggen DIREKT vilket jag också fick de här dagarna hon vilade.....men så fort jag kommer upp i sadeln och rider så går det över😃 Undrar om man kan tillräkna sig det som sjukgymnastik?!?

Nu ska vi i alla fall iväg på midsommarfirande med sill-lunch :-) Sen får vi åka hem en sväng i eftermiddag och fodra hästar och hundar innan kvällen.

Men tillsvidare....ha en fantastisk midsommar😍


Kaatjiing ;-)

Likes

Comments