Första stoppet på vår Balkantour 2017 var Budva i Montenegro där vi spenderade tre hela dagar. Vi landade i huvudstaden Podgorica med Ryan Air och därifrån tog vi taxi tillsammans med några nyfunna vänner på flyget till Budva för att påbörja semestern (resan kostade 40 euro och tog 2 h).


Montenegros Miami

Budva är en stad med personlighet, en ganska kaxig sådan dessutom. Det är lätt att förstå varför staden kallas Montenegros Miami; blinkade åkattraktioner, ösiga nattklubbar, led-upplysta Eiffeltorn, dagsfester och mängder människor som ringlar fram genom staden varje kväll.

Nattklubbsgatan ligger mitt i stan och är lätt att hitta (och höra). Discoteque Trocadero och Paris Night Club tillhör de mest populära men från ett turistöga så såg alla klubbar rätt likvärdiga (eller är det åldern som talar?!). Det finns även en populär nattklubb uppe på ett berg som heter Top Hill Club som vi tyvärr inte hann uppleva.

För mig och Olle, som kvällen innan resan hade varit på ett skitroligt bröllop, var det klockrent att fortsätta semestern med pepp, party och sol. Jag är dock glad att vi fick se mer av Montenegro än bara Budva och tre dagar räckte innan vi rullade vidare till nästa ort. Här är dock ett axplock av det vi gjorde under våra dagar i Montenegros Miami.


Dagsfest på Plaza Ploce 

För att vara ärlig så var vi faktiskt på väg att ta båten till Hawaii (en ö i Budva) för sol och bad, men ett peppigt gäng på bryggan övertalade oss att åka till Ploce istället. Sagt och gjort, vi styrde om planerna direkt. Båten fylldes på och för 7 euro per person (tur och retur) så transporterade båten oss den 30-minuter långa färden till ön. Min pojkvän Olle frågade en kille framför oss om det fanns en strand där. Hans svar var väldigt talande:

”Det är inte så mycket strand, mest pump”

Båten började vibrera innan vi ens hade klivit i land och väl på plats så möttes vi av en stor pool med barbord där folk ömsom dansade, drack och badade, medan servitörer vadade omkring med brickor och serverade svalkande drinkar och shots. Utöver det, ett enormt dj-bås ovanför poolen som pumpade asgrymma mashups utan någon övre decibelgräns.

Sista båten tillbaka till Budva går mellan 19-20.00, och under dagen kör de även skumparty i poolen. Vid det laget låg jag dock bekvämt på min solstol och läste ut Caitlyn Jenners självbiografi.

Priser:
10 euro för två solstolar och parasoll
7 euro för en Mojito
16 euro för lunch i restaurangen
7 euro för båtbiljetterna (tur och retur)

Hur tar man sig dit:
Båten till Ploce och Hawaii går från en brygga som ligger ungefär vid restaurang Jadran vid Budvas strandpromenad. De avgår från bryggan med jämna mellanrum och du betalar med kontanter på båten.

Det går även att ta privata taxibåtar ut till ön och det kostar cirka 30 euro. Då kommer du överens med chauffören när du ska bli hämtad. Vi rekommenderar den gemensamma båten då det peppades en del på vägen och det är kul att hänga med nya personer.

Den här bläckfiskrätten som jag åt till lunch var bland det godaste jag åt på hela resan! Den kanske inte ser så mycket ut för världen men den var SÅ fantastiskt god. Väl värd sina 16 euro. Ta dock INTE den färska fisken (som Olle gjorde), ett riktigt bottennapp!


Ballerinastatyn ”The Dancing Statue” i Budva 

Legenden kring Ballerinastatyn i Budva är lite oklar men den står i alla fall ståtligt längs strandkanten och agerar symbol för staden. Du hittar den på vägen mot Mogren Beach, strax efter att en liten tunnel. Jag har ju själv dansat ballet för länge, länge sedan och blev alldeles kär i den här vackra statyn. Någon har till och med lagt ett par fina ballerinaskor vid dess fötter <3


Restaurang Jadran

Ett hett tips är att besöka restaurang Jadran som ligger längst med strandpromenaden. Be om ett bord vid piren! Bläckfisksalladen och musslorna var supergoda.

Boende med egen uteplats via Airbnb

Vi bodde i den här fina Airbnb-lägenheten som låg på promenadavstånd till allt. Det bästa var såklart den fina uteplatsen där vi åt många frukostar och middagar. Lägenheten höll hög standard och var verkligen superfin, även Airbnb-värdarna var supergulliga och ett extra plus för det lokala vinet som vi fick av dem vid ankomst. Priset per natt låg på cirka 600 SEK vilket det verkligen var värt då det låg på lagom avstånd till precis allt. Att man befann sig i en superpopulär turistort med pumpande nattklubbar i centrum märktes inte alls och den fina uteplatsen blev verkligen en härlig oas.

Summering

Budva var en grym start på vår resa men tre dagar räckte som sagt. Vi räds inte party och mycket folk men åker man dit som par eller familj kan vara bra med tillgång till bil. Då kan man lätt åka till någon av de mer privata stränderna eller göra utflykter utanför staden. Stränderna i Budva är fullpackade med folk, så att ta båten ut till t.ex. Hawaii eller Sveti Stefan (eller taxi till privatare stränder) är ett hett tips om du inte vill ha någon annans fot i ansiktet när du solar.

Näst på tur är ett inlägg om den fantastiska forsränningen vid Tara River!

Läs även:
BALKANTOUR 2017: RESRUTT, BUDGET OCH PRAKTISKA TIPS FÖR DIG SOM SKA RESA I MONTENEGRO & ALBANIEN


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Skrivet av Yasmin

Om jag skulle välja ett ord för att beskriva sommarens resa så är det kontraster. Det blev totalt 8 stopp fördelat på tre länder (Montenegro, Albanien och Grekland) och ingen dag var den andra lik. Ena dagen forsrände vi vid världens näst djupaste ravin, andra dagen drack vi hemgjord rakija med en 85-årig farbror i ett gästhus i byn Godinje i en av Montenegros många nationalparker. Utöver det hann vi med att bada i en härlig hotellpool i Saranda, spy på ett lyxigt hotell i Albaniens huvudstad Tirana och äta LIVETS chokladkaka i byn Messonghi på Korfu.

Det här är del 1 av vår Balkantour 2017 som inkluderar information om resrutten, budget och praktiska tips för dig som ska resa i Montenegro eller Albanien.


Bild 1, 2 och 4 är från byn Messonghi på Korfu. Bild 3 från partyön Ploce på Budva, Montenegro. Bild 5 är från en av de många utsiktsplatserna i Montenegro. Vilket fett land! Så litet men fyllt av så mycket vacker natur - jag hade lätt kunnat vara där en vecka till!


Bakgrund till resan

Jag har länge velat upptäcka fler av Balkanländerna (jag har tidigare varit i Bosnien, Serbien och Kroatien) så när jag och Olle, min pojkvän, började planeringen av resan så var jag kanske lite för optimistisk med hur många länder vi skulle hinna med på 16 dagar. Montenegro och Albanien kändes givna, men eftersom mina grymma Detectifykollegor från Slovenien och Makedonien hade gjort ett väldigt bra jobb med införsäljningen av sina hemländer, så lockade även de länderna. Ju mer research vi gjorde, desto mer insåg vi hur mycket det fanns att upptäcka i vardera land och vi behövde därför skära ner på antalet stopp.

Korfu, vårt sista stopp, var något av en bubblare. Vi hittade inga bra flyg hem från Albanien så istället tog vi färjan från Saranda till Korfu och avslutade resan med tre underbara dagar i den lilla byn Messonghi.


Att besöka Albanien och Blåa Ögat (bilderna ovan) stod såklart på listan. Blå Ögat är ett naturfenomen som ingen riktigt kan förklara, men det bubblande "ögat" tros vara cirka 50 meter djupt (ingen dykare har någonsin lyckats nå botten) och vattnet är klarblått och iskallt (ca 12 grader).


Messonghi, Korfu, var något av en bubblare men seglat upp som en ny favoritort i hushållet. Dit måste vi tillbaka!


Resrutten

Dag 1 - Avfärd Skavsta till Podgorica, Montenegro (ca 3 h). Podgorica -> Budva (2 h bilfärd, 40 euro).
Dag 2 – Budva, Montenegro (läs mer om vår vistelse i Budva här )
Dag 3 – Budva, Montenegro
Dag 4 – Via Kotor, Montenegro, till Scepan Polje och Tara River Canyon som ligger nära nationalparken Durmitor och gränsen till Bosnien (ca 3,5 h bilfärd). Övernattning i campet Tara Rafting Center Waterfall.
Dag 5 – Forsränning och middag vid campet, vidare till Niksic för övernattning (2 h bilfärd från Tara Canyon).
Dag 6 – Niksic till Podgorica (ca 2 h bilfärd), återlämning av hyrbil. Vidare till byn Godinje vid nationalparken Lake Skadar (30 min bilfärd).
Dag 7 – Godinje, Lake Skadar, Montenegro.
Dag 8 - Virpazar, Lake Skadar, Montenegro.
Dag 9 – Från Podgorica, Montenegro, till Tirana, Albanien, med buss (ca 5 h). 17 euro för 2 personer.
Dag 10 – Tirana
Dag 11 – Tirana till Saranda, Albanien, med buss (ca 6-7 h). 10 euro för 2 personer.
Dag 12 - Saranda, Albanien
Dag 13 - Saranda/Blåa Ögat, Albanien
Dag 14 - Färja till Korfu (1,5 h), buss från Korfu stad till byn Messonghi (30 min).
Dag 15 - Messonghi, Korfu.
Dag 16 - Messonghi -> Stockholm.

Vi hade totalt 8 stopp innan vi nådde slutmålet Messonghi, Korfu (sista bilden).


Budget

Jag och Olle betalade cirka 13 500 SEK per person för resan och i det ingick allt, d.v.s. flygbiljetter, boende, fickpengar, bilhyra. Totalt 27 000 SEK för hela resan. Flygbiljetterna gick på cirka 3400 SEK per person och vi flög till Montenegro med Ryan Air och med Norwegian hem.

Överlag är vi supernöjda med budgeten om man ser till hur mycket vi har hunnit göra och se. Vi höll inte nere på utgifterna för mat, dryck och "nice to have"-saker som solstolar och parasoller etc. Däremot lade vi inte några pengar alls på shopping, och standarden och priset på våra boenden varierade en hel del.

Budgeten på 13 500 SEK per person täckte in flyg, transporter mellan länderna, bilhyra, måltider, boende och fickpengar.


Priser

Billigaste boendet: Vårt billigaste boende var ett hostel/lägenhet i Niksic för 23 euro natten (via Booking.com) samt det mysiga gästhuset i Godinje som drevs av ett äldre par för 25 euro natten (via Airbnb.com).

Dyraste boendet: Grottlägeheten i Virpazar, se bild nedan, där vi betalade 800 SEK natten för samt vår Airbnb-lägenhet i Budva som gick på 700 SEK per natt.

Billigast att leva: Albanien.

Dyrast att leva: Budva och Korfu. Budva hade turistpriser på samma nivå som typ Grekland eller Spanien. Hotell och Airbnb-lägenheterna var dyrare än i övriga delar av landet, skillnaden märks redan i jämförelse med grannorten Kotor. I Korfu höll vi ner boendekostnaderna genom att bo på ett väldigt enkelt hotell som låg ett stenkast från stranden.

Albanien bjöd inte bara på magiska solnedgångar utan även väldigt schysta priser. Vi bodde på ett hotell i den populära turistorten Saranda för cirka 350 SEK natten där frukost ingick.


Ett av våra billigaste boenden var det här gästhuset i byn Godinje vid Lake Skadar som kostade 25 euro natten. Byn har bara cirka 20 permanenta året om-invånare, men är något livligare under högsäsong. Vi bodde på övervåningen av tvåvåningsvillan. På bottenvåningen bodde ett par i 85-årsåldern tillsammans med mannens 90-åriga syster. Vi drack deras egenproducerade Rakija och åt en fantastisk hemlagad middag.


"The Cave Apartment." Den här grottvåningen i Virpazar, Montenegro, var ett av våra dyraste stopp, och trots den coola inredningen så var den för dyr i förhållande till vad man fick.


Bäst under resan

Forsränningen i Tara River! Hela bilfärden dit var MAGISK. Så fort vi började rulla ut från Budva så möttes vi av helt fantastiska vyer som fick oss att stanna bilen gång på gång. När vi slutligen nådde campet i Scepan Polje så hade vi den turkosgröna floden som granne. Vi sov i minimala rum där elen bara var på mellan kl 20-23.00 och brasan tändes efter middagen och kvällen till ära så öste regnet ner medan vi värmde oss vid elden. Både boendet och givetvis forsränningen i sig gjorde störst avtryck på mig.

Vilka magiska dagar! På den sista bilden ser man alla i vår båt som hoppat in i Tara River för att bada. Våtdräkten skyddade stora delar av kroppen från kylan men inte armarna som fick en chock av temperaturen.


Sämst under resan

Matförgiftningen i Tirana, Albanien. Men karma var ändå på min sida för delvis så bodde vi på ett riktigt fint hotell som heter Le Boheme Hotel för 500 SEK natten när jag blev dålig och delvis så skedde det under våra två enda obokade dagar under resan. Dag 2 av matförgiftningen gick Olle helt enkelt gick ner och bokade på ytterligare en natt så jag kunde fortsätta spy vidare i marmorbadrummet.

Utsikten från vår sista middag i Virpazar, Lake Skadar, på den mysiga "piratbåtsrestaurangen" i centrum. Detta var dagen innan den stora Matförgiftningsdagen.


Praktiska tips till dig som reser i Montenegro och Albanien

- Det var svårt att få tag på biluthyrare som gick med på att man hyrde en bil i Montenegro och lämnade av den i Albanien. Vi hyrde vår bil i Budva (drop-off vid lägenheten, hur smidigt som helst) och lämnade av den i huvudstaden Podgorica tre dagar senare via Stella Cars via Rental Car Group. Kostnaden för 3 dagar för en bil gick på 1200 SEK plus 30 euro för bensinen.

- GPS:en i bilarna strular ofta och vi fick stänga av vår illa kvickt. Montenegro och Albanien ingår inte i EU vilket gör att roamingen inte är fri. Vi körde uteslutande på appen Maps.me där du kan ladda ner kartor i offline-läge. Mycket bättre än Google Maps!

- Bland de mer ödsligare vägarna i Montenegro så står polisen ibland och lurkar bakom krön och vinkar in bilar som (enligt dem) kör för fort. Det hände oss, och flera andra vi sprang på, och ”fortkörningsboten” vi fick var på 15 euro. Dock gick polisen ner till 10 euro (tack för rabatten?). Man får inga kvitton utan pengarna går rakt ner i polisens ficka. Tänk på att hålla hastigheten, vi gjorde det exemplariskt efter det och blev inte stoppade något mer, vilket samtidigt är ironiskt eftersom många kör som galningar.

- Trafiken är GALEN i Montenegro och Albanien. Ofta hade du en mötande bil i din fil som svänger av i sista sekunden. Kör försiktigt!

- Det går inte att växla till albanska LEK i Sverige. Växla från euro till LEK när du är framme istället (det går även att betala i euro i Tirana och Saranda men du får tillbaka pengar i den lokala valutan). Vi gick inte till något växlingskontor utan tog enbart ut pengar från bankomater.

Det blev många spännande turer i bjässen som vi hyrde av Stella Cars. Vi fick en gratis uppgradering vilket vi tackade och bugade för då den här Citroën Crosser var utmärkt att köra med i bergen i norra Montenegro.


Buss mellan Montenegro och Albanien

Jag försökte googla bussturer mellan Montenegro och Albanien och inom Albanien innan resan och allt jag hittade var väldigt brisfällig information. Folk klagade på att det inte fanns någon AC, tidtabeller, hållplatser etc. MEN vi imponerades av buss som transportmedel och korsade i princip Albanien med buss utan problem. Första rutten var från Podgorica, Montenegro, till Tirana, Albanien (ca 16 euro per person) från Podgoricas bussterminal. Köp bussbiljetten i förväg då det, i alla fall under högsäsong, ofta blir fullt på bussarna. Vi köpte vår biljett cirka 3 dagar innan avfärd. Det fanns superbra AC på bussen och man gjorde ett stopp på vägen där man kunde gå på toa eller köpa snacks.

Rutt 2 var från Tirana till Saranda som tog ungefär 6 timmar. Även då gjorde vi ett stopp på vägen. AC:n var inte lika bra som på den förra bussresan men det gick bra ändå.

Prisvärt och enkelt sätt att färdas på plus du slipper strul vid gränserna.

Tänk på att caféerna som bussen stannar på inte har några färdiga mackor och det är begränsat med tid, så ta med dig matsäck om du tror att du blir hungrig.


Budva, Plaza Ploce, Montenegro

Läs mer om vår resa:

- Budva - Montenegros Miami - Dagsfester på Ploce och mysiga frukostar på uteplatsen

Snart kommer fler inlägg om våra stopp!

//Yasmin

Likes

Comments

Skrivet av Sheida

Efter en veckas segling längs den kroatiska kusten kan jag med enkelhet konstatera att; 1. Livet på båt är bättre & 2. Glöm charter och hotell att segla genom semestern är det enda rätta! För alla som är sugna på att upptäcka Kroatien med båt kommer här en guide för hur en typisk vecka ute på havet kan se ut:Loving Sailing

Jag åkte med det nystartade företaget Loving Sailing som drivs av Sofie Johansson som har varit charterskeppare sedan 12 år och visste alla guldkorn i Kroatien. Jag valde att åka på “Tjejsegling” där vi var totalt 10 st tjejer på båten, inklusive skepparen. Priset för en vecka (exklusive flyg) var 8495 kr + 2000 kr till en gemensam sjökassa som gick till mat (frukost & lunch), hamnavgifter etc.

Med några av tjejerna från Loving Sailing på den vackra restaurangen Panorama på toppen av Hvar. Foto: Tatiana Boret-Olsson.
Rutt:

Avgång från hamnen i Trogir - Solta - Stari Gard, Hvar - Komiža - Vis - Šćedro - Hvar (Palmižana) - Trogir. (Alla rutter ser olika ut, beroende på vind, väder etc.)


Dag 1: Split

Landade tidigt i Split, en dag innan båtens avfärd och tog bussen till stan där jag mötte upp två kompisar som också reste runt i Kroatien. Efter att ha droppat väskorna på hostelet tog vi en uber raka vägen till ZEN Beach Club och parkerade oss i varsin solstol. Äntligen semester!

Vi åt en sen lunch i skuggan och när klockan närmade sig fyra började ZEN Beach sin "Sunset Session" med DJ's & dansare. Ett plus för bra housemusik!

ZEN Beach var helt ok och prisvärt men ingen favorit. Befinner ni er i Split är det dock helt klart värt ett besök! Pris för solbädd: 100 kuna + minimum att spendera 100 kuna extra (ca 260 kr). Adress: Plaža Žnjan, Šetalište Pape Ivana Pavla II, 21000, Split.


Dag 2: Trogir till Šolta

Efter frukost dag 2 sa jag hejdå till Lilian & Bella och tog bussen från Split till Trogir, som låg drygt en timme bort. Träffade resten av gänget kl 14.00 vid ett café vid hamnen och runt 16.00 kastade vi loss från Marina SCT och satte kurs mot första stoppet på vår resa; vacka viken Šešula bay på ön Šolta.

På vägen till Šolta stannade vi för några efterlängtade badpauser så vi kom fram i skymningen, lagom till middag. Vi rodde in med gummibåten till Šišmiš restaurang som låg precis ovanför viken med en bländande vacker utsikt och beställde in massa fiskrätter och vin.

För mig var det ingen tvekan om vad jag skulle beställa; scampi och musslor, två av mina absoluta favoriträtter!

Adress: 21430, Maslinica, Croatia
Boka bord: +385 98 560 436


Dag 3: Šolta till Stari Gard, Hvar

På söndagen vaknade vi tidigt och tog ett morgondopp & körde lite stand up paddle i det kristallklara vattnet innan frukosten. När klockan slog 10:00 fortsatte vi resan söderut mot Stari Grad, Kroatiens äldsta stad (!) som ligger på norra sidan av Hvar.

Men först hade vi massa båtkul som ni kan se av bilden ovan! Hoppade swing rope (kolla när jag hoppar för första gången i vår Kroatien vlog här!) och testade "surfa" på stand up paddeln. Väl framme i Stari Gard tog vi en snabb dusch i hamnduscharna och hoppade sedan in i en stor taxi som tog oss till restaurang Panorama, på toppen av Hvar. Utsikten härifrån var helt fantastisk, TIPS!

Där beställde vi drinkar och tittade på solnedgången. 10/10 poäng! Adress: 21450, Hvar, Croatia.

Kvällen avslutades i Hvar stad där vi bl.a. besökte den populära (och alltid fullsmockade) Kiva Bar.
Tips: Om du vågar (vilket jag inte gjorde) kan du fråga efter deras kända "helmet shot". Då slänger bartendern på dig en hjälm från WWII och bankar (!) diverse glas mot den innan du får dricka upp.

Adress:
Croatia, Fabrika 26, 21450, Hvar.


Dag 4: Stari Gard till Komiža

Dag 4 stod Komiža på schemat – men som vanligt spenderade vi dagen ute på havet där vi seglade, lagade lunch och badade. På kvällen kastade vi ankare och tog taxibåt in till hamnen där vi åt hamburgare i en pittoresk gränd. Hade jag inte varit så trött hade jag gärna utforskat staden mer, men efter middagen stupade jag i säng och sov gott trots de stora vågorna. Tråkigt nog glömde jag dessutom att fota härifrån!


Dag 5: Komiža till Vis

Dag 5 besökte vi Vis och efter lite sightseeing och glass styrde vi stegen mot kvällens middagsspot; Lola. Kan varmt rekommendera detta ställe! En mysig innergård med god mat och trevlig personal.

Adress: Ul. Matije Gupca 12, 21480, Vis.
Boka bord: +385 95 563 3247

Foto: Yacht Week

Efter middagen fortsatte vi kvällen på Fort George , ett gammalt fort uppe i bergen, där Yacht Week hade ställt till med fest. Det var en riktigt cool location som tydligen också är en restaurang (och av vad jag sett när jag googlat, även ett poppis ställe för riktiga sagobröllop –​ kan verkligen förstå varför!)

Adress: Utvrda Sv. Juraj bb, 21480, Vis.
Boka bord: +385 91 265 6041


Dag 6 - Vis till Šćedro

Dag 6 gick en dröm i uppfyllelse när vi fick vi sällskap av delfiner! Alltså WOW! Det var helt magiskt att se dem hoppa bredvid vår båt ute i det fria. Jag hann även fånga dem på video så kolla in vloggen!

Kvällens stopp var den lilla naturskyddade ön Šćedro (som endast är 8.36 km² stor!). Här dockade vi båten i en stilla vik och gjorde yoga under kvällshimlen. Blev gång på gång under resans gång överraskad över hur vackert Kroatien är!


Dag 7 - Scedro till  Hvar (Palmižana)

Dag 7 åkte vi tillbaka till Komiža för att besöka häftiga Blue Cave som tyvärr var stängt dagen innan p.g.a tidvattnet. Man åker närmligen in i grottan med små båtar och öppningen är inte alls stor, så alla på båten måste ducka när man ska in. Vi ville verkligen se grottan och denna dag hade vi turen att det var öppet så det var väl värt omvägen! Pris för inträde: 70 kuna.

Efter att ha sett både delfiner och den blå grottan var det ett riktigt glatt och nöjt gäng som åkte till veckans sista stopp Hvar - Kroatiens riviera! Vi lade till på Palmižana, en ö som låg ca 10 min bort med taxibåt och bytte om till after beach kläder...

... och tog taxibåten till den populära beach cluben Hula Hula och dansade tills solen gått ner. Därefter åt vi pizza och fortsatte kvällen inne i Hvar stad. Dagen efter seglade vi tillbaka till Trogir, och på lördagsmorgonen hoppade jag, trött, smutsig men lycklig in i en taxi mot Splits flygplats igen.

Until next time!

Sammanfattning & tips:

- Seglarresor är ett väldigt populärt koncept i Kroatien och det finns många organisatörer och företag att åka med beroende på vad syftet med din resa är. Yacht Week & Sail Week Croatia är två av de större organisatörerna och deras fokus ligger väldigt mycket på fest. Eftersom jag denna gång ville ha en blanding av både lugna kvällar & fest passade Loving Sailing mig perfekt. Det var det bästa av två världar!

- Kan du inte få ihop ett stort gäng att åka med ska du inte låta det hindra dig. Du kan boka in dig i en kabin på någon annans båt. De flesta som åker känner inte alla på båten.

- Packa smart! Dvs i en mjuk bag (inga hårda väskor). Sköna luftiga kläder i bomull som andas (jag använde nog inte ens hälften av vad jag tog med mig för att jag packat för varma kläder och en fön (!) eftersom jag trodde att "jag skulle orka föna håret någon gång innan vi gick ut". Pff! Några finare plagg till utgångar men inga klackar. Mobilladdare och gärna extra batteri (det finns få uttag på båten). Badleksaker, aux-sladd, solskydd med hög faktor och sjösjukearmband som finns att köpa på apoteket (i förebyggande syfte) är andra tips.

- Ta hellre med dig för mycket fickpengar än för lite. Du kommer att vilja spendera! Det finns så mycket bra restauranger och roliga ställen att gå ut på.

- Slutligen; om du är sugen eller funderar på att åka...tveka inte utan ÅK, ÅK, ÅK! Du kommer att få en oförglömlig vecka och träffa så mycket nya, roliga, personer, vara med om äventyr och upptäcka landet på ett sätt som du annars inte hade kunnat. Jag vill redan boka min nästa resa!

Likes

Comments

Medans Yasmin är på roadtrip i Balkanländerna är jag (Sheida) tillbaka i Stockholm och har precis redigerat klart en kort video från en epic seglarvecka i Kroatien med Loving Sailing. Vilken vecka! Jag har bara varit hemma i några dagar och trots att det är skönt att kunna duscha ordentligt, ha air condition och sova i en stor säng så vill jag redan tillbaka. Livet på båt är bättre!

Det kommer komma upp en stor "Guide till Sail Week i Kroatien" här på bloggen i dagarna med massa härliga bilder (vi hade en fotograf med på resan!) så håll utkik! 

Likes

Comments

För några helger sen var jag (Sheida) & Yasmin på vår barndomskompis möhippa som även Yasmin var med och organiserade. Wow så lyckat det blev! Vi har märkt att många frågat om tips till kommande möhippor så vi tänkte dela med oss av tre utav våra bästa aktiviteter för den ultimata möhippan i Stockholm:


1. Spa & takpools-häng på Clarion Sign

Efter det klassiska kidnappningsmomentet på morgonen följt av champagnefrukost, Kahootquiz om bruden samt uppdrag längs vägen, var det det dags för dagens första stopp: en härlig spastund på Clarion Sign. Vi bokade deras färdiga "möhippepaket" där man, förutom att få njuta i deras uppvärmda takpool med ett glas mousserande, även får tillgång till bastu, relaxavdelning och en hotellsvit med frukttallrik och dryck. Vi hade tillgång till rummet i tre timmar och började vistelsen med att byta om till badkläder, skåla och lyssna till ett tal av brudens mamma som överraskade sin dotter med att dyka upp på hotellet.

Bruden med sina brudtärnor, Yasmin längst till höger.

I hotellrummet väntade allas morgonrockar, tofflor, frukttallrik och bubbel.

Möhippepaket på Clarion:

– Entré till Selma City Spa med tillgång till uppvärmd pool, relaxavdelning, bastu, samt lån av badrock, handduk och tofflor.
– Privat hotellrum i 3 timmar.
– Ett glas mousserande per person.
Pris: 695 kr per person

Vi köpte även till:
– Exotiskt fruktfat i rummet: 250 kr
- 1 timmes massage till bruden.

Paketen gäller för minimum 5 personer och tillgång till spa under 3 timmar.

2. Förfest på hotellsvit, Scandic Anglais

Det perfekta mellanstoppet innan middag & utgång är en förfest på Scandic Anglais som ligger perfekt beläget mitt på Stureplan. Att ha ett ställe att mellanlanda på, byta om och ta ett glas är en riktig partyhöjare och något som vi inte kan rekommendera nog! Så medan resten av tjejerna var på spa, skyndade jag (Sheida) till Scandic Anglais för att ställa iordning hotellrummet med ballonger, tårta, cupcakes och maskeradutstyrslar som brudens syster hade förberett i diverse resväskor. Teamwork!

Att hyra en svit är inte bara kul för hela gruppen under möhippan – bruden + 1 vän kan även sova där och äta frukost dagen efter. Det blir det perfekta avslutet på en intensiv dag/kväll!

Vill dock påpeka att sviterna på Scandic Anglais har väldigt olika standard, så till nästa gång hade vi önskat att man får veta vilken svit man får redan vid bokning. Vi har tidigare hyrt "eventsviten" på Scandic Anglais (rum: 707, tips!) som har en enorm terass och sjukt snygg penthouse-inredning. Den går faktiskt inte ens att jämföra med deras andra sviter och det är lite märkligt att priserna är detsamma. Från början fick vi ett annat rum än den som syns på bilderna, men jag sade till personalen och fick då byta till det här rummet som inte hade någon terrass, men bra utsikt över Stureplan och helt ok inredning. Inget går dock att jämföra med eventsviten!


Scandic Anglais

Adress:
Humlegårdsgatan 23, 102 44 Stockholm
Tel:08-517 340 00

3. Middag + drinkbord på Kasai 

Efter att ha burit bruden från hotellet i en Marokansk tron (!) med lite hjälp av några tappra bröder & pojkvänner var det sista stoppet på möhippan en festlig middag med show och dans på Kasais middagsklubb Ochaya. Skillnaden mellan Kasais vanliga restaurangdel och Oschaya en trappa ner är underhållningen – medan du äter ackompanjeras du av allt ifrån fiolspelande varelser, DJ's, akrobater och sjömonster! Vi vill ge Kasai pluspoäng för att så bra engagera alla brudar (det var tre möhippegäng bland middagsgästerna denna kväll) i allt från dans till att få bära ut shotbrickor till bröllopsmarsch-musik. Så uppskattat och roligt!

Stanna kvar efter middagen och ha drinkbord och dansa i sofforna tills kl slår 02:00 och fötterna inte orkar mer.

Jag & brudens syster.

Kasai
Adress: Linnégatan 18, 114 47 Stockholm
Tel: 08-442 89 00
Pris: Middag: ca 600 kr/pers exklusive dryck. Drinkbord minimispendering 500 kr/person
Reservera i god tid innan! Det kan vara fullbokat flera månader i förväg!

Likes

Comments

Fredrik Sandell, the owner of Sweden's first Hobbit Hotel

Sweden’s first Hobbit Hotel has opened – and it’s located in the middle of a residential area in Stockholm suburb Nacka, 15-20-minute drive from the city center. You can now spend the night in a replica of the Frodo and Bilbo Baggins-house, and experience the magical Hobbiton setting IRL. We are Nodes got a grand tour of the 1- room Bed and Breakfast, so join us as we interview the Hobbit Hotel owner, try on the precious ring (!), and learn about hobbit breakfast habits.

Even though we had seen pictures of the Hobbit hotel before we visited, we both were surprised about the striking resemblance when we arrived. It’s almost unreal to see a full-scale replica of the Baggins house in the middle of a residential area in Stockholm. They opened only a month ago, but the Bed and Breakfast has already been featured in Swedish local TV (Nyhetsmorgon) and newspapers. And – to the owner Fredrik Sandell's big surprise - without any real marketing efforts from their side, visitors from all over the world have started to find their way to Sweden's first Hobbit Hotel. "We had Germans visiting yesterday, and an English couple the week before. I want this to become an international tourist attraction."
We were super happy to be among the first ones to visit Sweden's first Hobbit Hotel


ENTREPRENEURIAL LORD OF THE RINGS FAN
During the time we were visiting, several neighbors stopped by for a chat, and an upcoming guest that had reserved the room for her parents, walked by to say hi and check out the 1-room building. “The interest from neighbours and people walking by has been huge”, Fredrik explains. And we can clearly see why – the hotel is extremely welcoming, and not only because of its extraordinary exterior and interior, but also because of its owner and founder; Fredrik Sandell. He’s a true entrepreneur who has a impressive amount of energy and passion for his project(s). Besides the Hobbit Hotel, he has a full-time job, runs two cafés and trains two soccer teams. Our first question was of course excatly HOW big of a Lord of the Rings-nerd he is? Fredrik laughs, he has heard the same question many times before. "I wouldn’t describe myself as a hardcore Lord of the ring-fan... Although I have read the books twice, and I stood in line from 4 am to get in to the movie premieres.


Make sure to watch our new vlog from Sweden's first Hobbit hotel!

HOW IT STARTED
Originally, the idea was to build a small apartment for their daughters to stay in when they got older, but the idea quickly evolved to become something bigger – and with time, the Hobbit Hotel was ready to welcome its first guests. However, it took almost 8 months to even get the permit to build the house. At first, Fredrik considered doing only the exterior inspired by the Baggins house, but when he mentioned the idea to his friends, he could tell by their ecstatic reaction that he should go all in with the Hobbit concept. And we’re lucky he did, because the interest for extraordinary and genuine travel experiences is just growing, and we’re confident that the Hobbit Hotel is going to be a huge success.

FACILITATES
Fredrik has planned and designed the hotel, which has got underfloor heating, a fridge and freezer, toilet, running water – everything one could need for a comfortable stay. Visitors can try on the "Precious ring" (if they dare), and Fredrik has geared up with plenty of Hobbit and Lord of the Rings video material for the dedicated fans.

Yasmin tried the Hairy Hobbit slippers and pictured herself as a Baggins...


THE ULTIMATE LORD OF THE RINGS EXPERIENCE
Here's how Fredrik recommends his visitors to experience the hotel in the best way possible:
"You come here to unwind, preferably after a full packed day in Stockholm city. You arrive at the Hobbit house, sit down in the patio and pour up a drink (prepared in the fridge) and relax for a while. Later, you out for dinner somewhere nearby, come back home, light the fire and watch Lord of the Rings and Hobbit movies as long as you are awake... There are 18 hours of video material! When you wake up the next day, it's time for breakfast number 1. As you know, hobbits eat two breakfasts, so after the first round, you can take a stroll around the area or go for a swim, and then it's time for breakfast nr 2, which consists waffles."
So, for any of our international readers or local followers, make sure to take your Stockholm visit or staycation to a new level! We want to thank Fredrik for the grand tour of the Hobbit house, and we look forward to following him in the future – something tells us this is not the last project he will launch that will take the travel community with storm!


PRACTICAL INFORMATION 
​​How many can stay in the room:
Double bed for 2 persons, plus extra mattresses (maxium of 4 persons)
How to get there: You can take plenty of different buses (409, 471, 414) from Slussen. Jump off at Nacka Forum, and take a short 5-10 minute walk to the house.
Address: Lillängsvägen 91, 131 41 Nacka
Price: From 2000 SEK (200 euro) and up.Read more about the rates and practical information on their official website: http://www.hobbitstockholm.se/

​​

Make sure to follow We are Nodes on Facebook for more travel tips, reviews and guides!

Likes

Comments

Written by Yasmin

Read the first part of our Palma trip here: A Palma Weekend in 26 Photos

When I (Yasmin) found out that we were going to Palma and Hotel Saratoga, I started looking up the hotel on Instagram and other social media platforms. First thing spotted; a rooftop! #winning. Also, since I’m a member of the Swedish Facebook group Vi som gillar att resa (an awesome way to get some great travel tips btw!), I noticed that several of the members spoke very highly of the hotel, so I was very excited to check it out upon arrival.

Pros
  • The location. The hotel is perfectly situated in central Palma, with walking distance to the old town and city center. We took a cab from the airport to the hotel which was around 20-25 euros.
  • The rooftop - do I need to say more? Perfectly suited for both sunbathing and evening drinks, we took every chance we got to hang out here - it's just impossible to get enough of the magical view over Palma. The pool closes at 10 PM, and from 7 PM and forward, you order drinks in the bar downstars (adjacent to their Jazz bar).
  • The "event lights" in the hotel rooms. I’ve written about my passion for coloured lightening before, but Hotel Saratoga took it to the next level (scroll down for photos). The rooms were overall a pleasure to stay in!
  • The friendly and service minded staff.
Cons
  • Lack of bar food at the rooftop bar. Our solution for that necessary afternoon-snack was to buy some tapas from El Corte Inglés and enjoy it on the balcony instead.
  • No possiblity to create your own omelette at the breakfast. Since we're true breakfast lovers, we like when hotels walk the extra mile, and omelettes or freshly made smoothies or juices could be a way to go. The fried eggs that were served were really good, though!
  • The area around the second pool (on ground floor) could be a bit more exciting. The second pool is partly in shade, and the area next to the pool (below the stairs) wasn't really used for anything special. I see it as an area with great potential to create something as equally cool as the rooftop. Looking forward to seeing what Hotel Saratoga can make of it!
  • There should be more tables placed in the outdoor area during breakfast.
Summary

Summary: I had a hard time coming up with some cons, since I was so pleased with our stay at the hotel. I give 4-star Hotel Saratoga 5 stars for a perfect hotel experience. Here's a recap in photos of the rooftop, pool area, breakfast, hotel room. Enjoy!

The Rooftop
Rooftop by night; white wine and Gin and Tonics....
The Rooms
Thank you for the nice welcoming, Hotel Saratoga! It's not everyday you are greeted with some nice olive oil :)
Since we tried embracing the Spanish dinner hours, a snack at the hotel room was much needed. This is the perfect way to unwind after a long "hard" day at the beach. There is a El Corte Ingles situated a short walk from the hotel, highly recommended if you want to pick up some tapas on your way back to the hotel.
The view from our balcony. Here you can see the pool located on the main floor.
The Breakfast
This was my favorite part of the breakfast! Spanish Churros with chocolate/nutella. It reminded my of my time in Madrid, we used to eat them all the time! I even had to send a snapshot of them to my friend Bess in NY, whom I got to know in Madrid :)
Many thanks for a wonderful stay, Hotel Saratoga!

Adress: Passeig de Mallorca, 6, 07012 Palma
Website:
http://www.hotel-saratoga.com/

Read the first part of our Palma trip here: A Palma Weekend in 26 Photos

Likes

Comments

Written by: Yasmin

Recently, I (Yasmin) spent an amazing weekend in Palma de Mallorca. The trip was a birthday gift from my boyfriend so I can’t take any credz for the great choice of hotel or destination, that was all him! But what I can do is to sum up our vacation and share our best recommendations with all you Palma enthusiasts (hej alla svenskar!). I noticed that there was an upcoming Palma trip added to our travel community, so I hope our members get some use for this updated Palma guide. A detailed review of the amazing Hotel Saratoga can be found on the blog too, but here are some other bits and pieces of what we did during our stay. Also, one of the perks of having a travel blog is that one can read up on the other half of We are Nodes’ previous trip to Palma (read Sheida’s epic Palma guide here). So, we combined lil sis' best advice with some newly researched restaurants and must-dos, and here's how we experienced Palma in pictures!


Hotel Saratoga

This hotel, with its amazing rooftop pool and terrace, deserves its own blog post, but we spent a great deal of time here. Rooftops is where I find my zen, so we took every chance we got to sneak up for a drink or a swim. Check out the detailed review of the hotel here.

Practical information
Address: Passeig de Mallorca, 6, 07012 Palma
Phone: +34 971 72 72 40
Website: http://www.hotelsaratoga.com/en/

Tahini Sushi Bar in Puerto Portals

If you fancy Asian fusion food, Tahini is the place to go. You can reserve a table through their website, and the staff will call you up to confirm your booking in advance. Ask for a table in their beautiful outdoor patio. Tahini is located Puerto Portals, a 15-minute drive from Palma city (taxi costs about 20 euros one way). Start off with a nice dinner at Tahini, and continue the evening by strolling around in Puerto Portals, and sneak into any of the nice bars for a drink or two. The food at Tahini is delicious; do not to miss the veal and truffle sushi (24.50 euro), it was to die for! We can also recommend the salmon sashimi (23.50 euro) and salmon tartar (19.00 euro) as starters.

Practical information
Address:
Puerto Portals 2
Phone: +34 971 676 025
Website: http://www.tahinisushibar.com/Puro Beach Palma

I got strict instructions from by little sister to reserve a sun bed at Puro Beach and spend a full day there. Since I've read her detailed guide, I knew that Puro was my type of place. A sunbed by the pool costs 45 euros for a day (remember to be you there before 12.00, otherwise they'll let your reservation go), and then you spend at least double the amount on snacks, drinks and food during the day. It's not cheap, but as in many other cases, you pay for the ambiance.However, having spent hours at the Saratoga rooftop pool the day before, I compared Puro with Saratoga's more relaxed setting, and first I felt a bit stressed by the waitors walking up to you all the time, and the scene itself. But, time flies when you're at a beach club next to the beautiful ocean, and it was acutally super nice to hang out there the whole day; reading books, drinking rosé wine, eating at their restaurant (the food was really good!) and swimming. On the downside, I was a bit disapointed by the low music volume that day (not sure if there was anything wrong with the speakers), but we would have hoped for more "pumpy" setting when the day turned into evening.

Practical information
Address:
Pagell 1 Cala Estancia
Phone: +34 971 744 744
Website: http://www.purobeach.com/purobeach/purobeach-palma


Cala Comtesa Beach

Another one of my sister's advice was to visit the Cala Comtesa beach in Illetes. Said and done, a 30-minute bus trip with bus #3 for 1,50 euro (one way) later, we stepped out of the bus at the end station Illetes. Here's the important part; do not follow the people that are walking towards the beach on the left hand side. Follow the street to the right to get to Cala Comtesa. As Sheida mentioned in her blog post, the restaurant at the Cala Comtesa beach is better suited for drinks and snacks rather than food, so bring your own picnic and enjoy a full day at this magical beach. The water is SO CLEAR AND GREEN, and life can't be anything else than good when being on this nice beach.

Enjoying the city

Since one of this trip's missions was to make me embrace the CarpeYolo-lifestyle, we left a couple evenings and days unplanned to just walk around in the city, sneak into different restaurants for tapas and drinks, eat icecream etc. One highlight was our stop at a restaurant with live music next to the harbour, where we got to join salsa entusiasts on the dance floor. I didn't catch any photos of that specific happening, but here are some other highlights from our trip:

Two different risottos to share at tapas bar U-10 on C/ De la Unió. 
Walking around in Palma and enjoying the nice evening vibe. 
A well-deserved ice cream stop, see how happy he is!
Drinks at the Abaco bar on Calle San Juan 1 in Palma city. Even though it's a classic amongst tourists, it's still worth a visit. It's forbidden to take photos, but the interior, with a bunch of flowers, birds and cool furniture, is fun to experience. Try the Amaretto Sour! 


MORE INFORMATION
​Check out Sheida's Palma travel guide if you're interested in more Palma tips (the Swedish version is found on Travellink: http://blogg.travellink.se/6-parlor-i-palma-de-mallorca/).

​​Make sure not to miss the detailed review of Hotel Saratoga!

​​
//Yasmin

Likes

Comments

Written by Sheida

Stockholm has shown itself from its best side this weekend. 26 degrees, sunshine and a clear blue sky. And while one half of We are Nodes (Yasmin) is in Palma (stay tuned for an updated Palma-guide) I, Sheida, have enjoyed the Swedish summer in the archipelago.

The best place for a Swedish "fika"

Long summer luncheons by the sea are quite hard to beat, and one of our favourite places is Vaxholms Hembygdsgårds Café which is beautifully situated on a small peninsula. Here you will find all sorts of traditional Swedish dishes like cold-roasted salmon with dill stewed potatoes, smoked shrimps and the classic "shrimp sandwich" (in Swedish: räkmacka). Not to even mention the amazing desert buffet with cookies and pastries!This is the perfect spot for a rosé lunch or a after beach waffle + coffee (there's a little beach just next to the café if you want to go for a swim!) Well worth a visit!
Today's lunch: Chèvre Chaud with a cooling glass of lemonade, and lots and lots of shrimps with aioli.
... and the amazing desert buffet!
Adress: Trädgårdsgatan 19, 185 32 Vaxholm
Phone: 08-541 319 80
Open: Weekends in May, everyday from June 1- Middle of September
How to get here: You can easily take the ferry from Stockholm City in no less than 1 hour.

Likes

Comments

This article is in collaboration with Luxury Retreats. Written by: Sheida

Picture via Luxury Retreats

The mysterious Great Blue Hole, the "Go Slow" lifestyle and the affordable yet oh-so-stunning Belize vacation rentals is just three of the reasons why the fairly unknown state Belize (formerly British Honduras) is high on the list of mine and Yasmin's top destinations to visit. Attention all Scandinavians: forget about Thailand, Bali or Mexico when booking your next tropical vacay and put Belize on your bucket list instead! We have listed three of the reasons why:

[✓] See one of the "most amazing places on earth": The Blue Hole of Belize

Picture via: chabilmarvillas.com

The mysterious Great Blue Hole is a submarine sinkhole located at the Lighthouse reef, east of Belize city's shoreline, and is said to be the most amazing out of all the "blue holes" in the world. It's on several "most amazing places on earth" top lists, is a UNESCO world heritage site and is without a doubt one of Belize's major attractions! Thousands of scuba divers from all around the world come to Belize for the soul purpose to dive in this 354 ft deep diving wonder! Since I'm not an expert on diving (and this clearly isn't anything for beginners!), I would much rather experience the Blue Hole from above. Helicopter tours are very expensive but I've made my research and found out that a more affordable option is to charter a flight with Tropic Air. They have an hourly rental fee around $410/hr USD (for two-three persons) and will also give you a great view of the Blue Hole. How cool

[✓] To live the "Go Slow" lifestyle

Lilian and her friend doing sunset yoga in Belize.

One of the reasons why we fell in love with Costa Rica (read our Costa Rica guide here) was because of the Pura Vida lifestyle – it was a trip focused on adventure, nature, well being and a chance to really de-stress from the hectic lifestyle back home. When I asked my friend Lilian (who backpacked in Central America a while ago) about her thoughts on Belize, she told me that Belize had a Jamaican vibe to it. Friendly, laid-back and very very chilled. The slogan of Caye Calker (the island that she visited) was actually "Go Slow" and everywhere spread across the island, signs with these words were put up to remember you about it. Lilian's Belize itinerary consisted of snorkeling and doing sunset yoga by the beach – and judging from the photos, it looked pretty amazing! We can't help but to think that if we liked Costa Rica, Belize would be a country in our taste as well.


[✓] Stay at a Luxury Villa – for the same price as your regular big city weekend hotel

Since both me and Yasmin prefer long term travelling and usually like to stay for a longer period in a city when we travel, finding a good place to rent is essential. Through the years we have become experts in finding the perfect apartments to rent that has made our travels unforgettable! Two months in Cannes with a private oasis in the middle of the city, a summer in Barcelona with a humungous roof top terrace overlooking Barrio Gótico, a dreamy studio in Marais, Paris with brick walls and the perfect adress – everything was easily fixed even before options like Airbnb were available! We Google translated our way through various Spanish and French forums where private persons rented out their homes and became skilled on finding the real treasures. We knew that the places where we stayed shaped our travels almost just as much as the people we met.
A travel trend that's just getting bigger and bigger is to rent a villa and live together with your travel company. Nowadays, people want to be able to easily arrange nice dinners, parties and pool hang-outs - preferably in privacy.


Upscale vacation rental site

Luxury Retreats is an upscale vacation rental site, which actually Airbnb just bought in February this year. Aside from creating massive wanderlust cravings through their Instagram account, this site can actually come handy when traveling in countries that still are relatively cheap for tourists to travel and live in, such as the countries in Central America. So, if you are a bunch of friends travelling together and split the cost, it actually doesn't cost more to live in these stunning retreats than the price/night at a middle class hotel in a big city like London or New York! Isn't that crazy when you think about it! Treat yourself to a few nights in luxury, it's worth it!

Example: The price for 3 nights in this dreamy beachfront oasis pictured below is $1900. When splitting between six persons it's "only" $316/person!
Caribbean Soul Villa, located in: Ambergris Caye, Belize, Central America. What countries are on your bucket lists? 

Likes

Comments