Måndag och ridning i manegen på chemat idag. Duggregnar men är annars lungt och härligt höstväder!

Nu till ridningen. Tamma var supersnäll och lydig och lugn som förra gången. Inte alls lat ändå. Vi övade en halvtimme i skritt volter vid varje kortsida, snett igenom mellan varven. Jag skulle öva på att inte (förlåt mej hästen) så att säga "såga" hästen i munnen när jag inte lyckas hålla andra handen på plats då vi svänger i hörnen och på volter. Med resultatet att hästen går i serpentiner.

Jag började skratta för mej själv då jag tänkte på att om vi skulle vara med i någon dressyr tävling och rida runt i serpentiner , vi skulle väl få bara minuspoäng om man kan få det haha.

Sen red vi lätt trav och ridläraren sa att Tamma börjar få bättre kondition för hon klarar bättre att hålla sej till en mindre trav nu och springer inte så hårt mera. Då är det också lättare att rida och tempot är ju jämnare nu också. Traven känns inte lika skumpig mera. Vi utvecklas båda och kommer till ett system som funkar, tillsammans.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag har det störtregnat och åskat och nu ser hagen (min ridplan) eländig ut igen. Planen är nog att jag ska ha dit några sand å gruslass småningom. Då säger min man att det borde dräneras. Ja tack , jag vet det men vem skulle göra det liksom. Annars lutar det rätt så bra så jag tror att det skulle bli betydligt bättre redan bara med grus, fast jag vet inte riktigt vilken storlek det skulle vara heller.
Planen ca.35-40*15cm
Även om Tamma ser smal ut ännu så har hon fått betydligt mera hull, revbenen kan anas ännu men hon är påväg att bli "normal".

Jag tänkte att jag skulle gå ut och promenera med henne i skogen så hon blir van med omgivningarna. Jag vill helst inte rida ensam ännu åtminstone, bara någon går eller cyklar bredvid går det bättre. Är ju minst en km förrän man kommer till nån skog härifrån också. Det finns ganska många hästar här i området.

Nu har jag mockat i boxen , i lösdriften. Fyllt på mera spån och halm, vi har haft eget men nu börjar det ta slut och skördandet är så försenat pga vädret så jag hamnar nog att köpa spån eller pellets nu. Värst med halmen då de står bara och tuggar i sej det, och lämnar höet i hagen då och Tamma behöver ju verkligen mera näring än det finns i halmen. Nu får hon förutom hö, också greenline, så mycket som magen tål, protein och mineralfoder. Har också gett linfröolja till ännu, några matskedar per dag.

Lycklig hästägare! Tamma har verkligen bästa lynnet 10+ 

Likes

Comments

Idag red jag privatlektion i manegen och det gick jättebra! Tamma var helt cool, inget gnäggande åt sin spegelbild eller annat extra haha. Hon lyssnade så fint, vi red övergångar i skritt å trav, först i lina, sen utan lina, helt själva. Hon var superduktig!

Vi travade lätt trav på långsidorna och skrittade kortsidorna.

Och jag försökte koncentrera mej på att spänna magmusklerna, lägga tyngden i stigbyglarna och slappna av i benen. Påsamma gång som jag ska försöka hålla koll på att händerna hålls stängda, av någon underlig anledning far vänster hand upp hela tiden och nästan släpper tygeln​. Skänklarna far för långt ut, jag lutar för mycket framåt med överkroppen, hälarna åker uppåt osv.

När vi travade själva så kom det en traktor utanför och Tamma hoppade till, antagligen för att ljuset av den lyste in i manegen genom dörren och hästarna uppfattar ljuset som ett hål, sa ridläraren. Men jag kände mej riktigt nöjd över att jag inte blev rädd. Jag märkte inte ljuset utan jag trodde att Tamma tänkte vända om. Men jag satt ju lungt kvar och behöll kontrollen, eller åtminstone höll mej lugn. Det var ju också betydligt mindre trafik mitt på dagen än på kvällarna, när vi hade lektion tidigare idag.

Jag var jätte taggad och positiv idag och Tamma var lugn så det var en lyckad kombination.Tänk att jag har en egen häst som jag också kan rida och inte liksom att man har ett verktyg hemma men inte klarar av att använda det. Eller är för rädd att använda det. Städade stallet direkt jag kom hem och nu sitter jag och bloggar på telefonen medan jag äter. Fick några höstbilder knäppta också, och en där det syns hur lerigt det är i hagen, var mycket jobb att rengöra hovar å hästbenen idag.


Likes

Comments

Vi har en shetlandsponny som heter Batriina, som vi köpte för två år sedan, hon har blivit riden nu i två års tid. Vi har också en kärra, den köpte vi till julen ifjol så körd med har hon bara blivit i år. Hon är väldigt snäll som barnponny men ännu bara 5 år så hon kan nog busa till det också.. Min dotter som också är 5 år rider själv för första gången här på bilden.

Batriina har varit lite lat att få framåt men det passar bara oss bra, hon behöver ju inte ha någon racerfart precis med småbarnen. Min dotter har fått rätt så bra balans redan och kunde t.o.m styra själv med tyglarna. Batriina följde ju efter mej ändå fast vi inte hade någon lina, så det gick bra iallafall.

Ibland nafsar Batriina och har till och med bitit mej lite i handen, så man ska inte ge godbitar från händerna åt Batriina. Hon har också tuggat sönder min fina tröja som jag hade hängt upp lite för nära boxen hahaa, jag hittade den i boxen och endast remsor kvar av den. Annars är hon supersnäll, tycker om att bli pysslad med och borstad.

Likes

Comments

Köpte en fårskinnssadel till Tamma som jag har provat några gånger, har använt stigbyglar på dem hittils. Då jag tycker hon har så "skumpiga" gångarter och inte vant mej ännu. Men den är jättehärlig att rida i, mjukt och varmt. Enda dåliga är att man ju inte kommer upp i sadeln utan någons hjälp eller använda pall.

Likes

Comments

I måndags var det dags för ridlektion nr 5. Har bestämt mej för att ta privatlektioner för att komma någonvart i ridningen. Manegen ligger 1km härifrån och tyvärr måste man genom mycket trafik för att ta sej dit. Visserligen går det ju bra med en lugn och snäll läromästare till häst. Lektionen gick väl sådär, det kom en annan häst in och Tamma gnäggade jätte mycket. Det känns väldigt läskigt, jag tror att hon tänker bocka eller springa iväg när hon blir uppspelt. Då kommer negativa tankar, som att nu faller jag av å bryter benet eller nacken. Det är ju mestadels obefogad rädsla. Fast jag föll faktiskt av en bockande häst för tre år sen och bröt armen. Det var lång rehabilitering och den blir kanske aldrig som förut, och minnet av vilken kraft hästen hade i bockningarna får mej att tänka att man nog är ganska liten och chanslös när man sitter på ett 500kg flyktdjur.

Ridläraren sa att jag håller i tyglarna och bestämmer vartåt hästen ska titta, hon är nämligen tittig på speglarna i manegen och börjar gnägga när hon ser sej själv haha.

Vi travade i lina och på det viset tränar jag min sits utan att ens behöva styra. Trodde att Tamma skulle vara pigg i traven pga hon verkade så upp i varv. Men hon var lat så jag fick använda spö. Börjar märka nu när hon saktar av och hur mycket skänkel som behövs för att hålla igång traven. Men sen plötsligt kan hon nog ha fart av sej själv också. Ridläraren sa att jag får förlänga stiglädren ett hål när jag fått lite bättre balans. Har också fått i hemuppgift att träna  bålstyrka. Lite pinsamt av en f.d maratonlöpare och styrketränare men man kan inte leva på gamla meriter haha. Har börjat på ett nytt gym nu i höst så nog ska det väl komma någon muskel småningom. Vet nog själv att bålstyrkan har saknats de senaste åren.


Likes

Comments

Idag hälsade vi på min kompis hästar, min dotter var med på cykeln. Tamma hade aldrig varit så långt förut. Så allt var nytt. Hon var bara lugn och snäll. Blev väl ca 7-8 km allt som allt. Det gick bra att springa med Tamma i grimskaftet , hon travade bredvid som en hund, ååh vad hon är underbar, det går inte att inte älska henne! Sen kom vi till en annan hästhage och då började hon gnägga så hårt så jag vände om tillbaks. Det är liksom en av de saker hon håller på med, gnäggar hårt om hon ser en häst, kompisens hästar var lugnare så kanske därför gick det bättre med dem. Där gnäggade hon bara lite sakta. Och nosade på dem.

Det var så många traktorer och skördetröskor på den andra vägen så det kändes bäst att fara tillbaks samma lugna väg som vi kom,med utsikt över söderfjärden. Var verkligen härligt där. Tänk att det kan vara så härligt väder på hösten,även om sommaren inte var nåt vidare till sommar. Härligt höstväder!

Det var också många får i hagarna som syns på bilden, kompisens hästar går tillsammans med två får.​

Likes

Comments

Jag köpte min häst för 5 månader sedan, Blanco Belezza "Tamma". 16 -årig andalusier. Då var hon ur form och smal, hade gått på ridskola i flera år, utbildad lätt B. Det har visat sej att hon är jätteduktig , lyssnar så bra på mej (fast jag inte kan något) Ridläraren tycker att hon är passlig häst åt mej. (Vuxen ridrädd nybörjare, mina ord haha)

Här hemma har jag ridit mest runt huset, travar uppför backen, Tamma vet redan hur hon ska gå, vi har gjort det till rutin hehe. Det har också gått bra att rida i hagen som är ca 35x15 meter, bara det inte är för vått där. Vi har ju inte kommit längre än till traven, eftersom Tamma stannar när hon märker att jag tappar balansen, vilket är en väldigt bra sak att hon gör istället för att öka farten som vissa hästar gör. Hon är en riktigt bra läromästare åt mej. Eftersom hon var i dålig kondition och behövde gödas upp har vi inte ridit så mycket i sommar men nu har vi börjat trappa upp. Enligt veterinären kan det ta lång tid att få upp hästens hull när hon hade fallit ur så pass mycket. Nu får hon foder så mycket som magen bara klarar. Hon är också mycket piggare.


Likes

Comments