Header

Asta

Hej allihop! Jag tänkte berätta om mina ridlektioner för den här veckan (red Jack alla gånger). Det kanske inte är superintressant, men jag måste gå ut med min hund och skriva klart utkastet på min debattartikel.


I tisdags var vi i paddocken hela lektionen bortsett från att vi skrittade i skogen då i början. Vi hade svinkorta stigläder, asså jag hade typ 14 hål kortare från mina dressyrläder, så jag kunde se mina knän under min hand i min skugga.

Vi började i vart fall med att skritta och trava självständigt. Först var det ovant och svårt att hitta balansen när jag red lätt, men det gick bra sen. Jag försökte jobba Jackan så gott jag kunde med så korta läder och han blev faktiskt lite fin! Visst, inte jättemycket bakbensarbete direkt, men som sagt LITE fin ändå. Hade bra kontakt.

Sen höll vi oss på en volt där vi skrittade och travade över några bommar i lätt sits med de fruktansvärt korta läderna. Det var inte så himla jättejobbigt enligt mig, dock verkade de andra tycka det då de klagade jättemycket hahah! Vi gjorde också en knut på tygeln så då stog vi liksom i lätt sits med händerna rakt ut. Då blev det faktiskt ganska svårt för mig att bibehålla balansen då Jack blev lite snabb och rytmen ojämn, men jag gjorde så gott jag kunde iaf. Men den ridlektionen var rolig och bra för balansen!


I fredags skrittade vi först en kvart ut i skogen (som Jennifer skrev) med Bella i täten som hade pannlampa på huvudet då det var så mörkt. Sen var vi i stora ridhuset o samlades på en volt där vi gjorde lite övergångar och tempoväxlingar o minska o öka volten oså. Åsa fick mig att börja använda skänklarna jättemycket och verkligen sitta i sadeln och ta i med magmusklerna och liksom hålla ihop allt, vet inte riktigt hur jag ska förklara. Då hade jag iaf inte någon snodd på utan hade den bara runt halsen och ibland blev Jack faktiskt helt ok rund, men jag fokuserade inte på själva formen på halsen utan bara på att få igång bakbenen & det där med att sitta i sadeln osv vilket gick helt okej där i början.

Sen fick vi rida självständigt och jag gjorde övergångar och red på volter och försökte sitta så stadigt och bra jag kunde & ha en mjuk o stadig kontakt i tygeln. Jag jobbade jättemycket med mina ben och hålla-emot-ihop-sitsen-grejen o ''höll ihop'' honom oså, svårt att förklara som sagt, men jag jobbade med mina skänklar och försökte få honom i en bra takt och hålla emot med sitsen och samla honom lite. Det blev ganska svårt utan snodd då jag snabbt blev trött av benjobbandet och sitsgrejen med magmusklerna och att samtdigt ha bra kontakt (börjar lätt hålla för löst i tygeln när jag blir trött) så jag bad Åsa att sätta på gummisnodden. Då fick jag fortsätta med att jobba med skänklarna o sitsgrejen, men också se till så att han inte börjar böja sig så att det ser ut som att han går i rätt form om man bara kollar på halsen. Så jag fick liksom ''jobba upp huvudet'' genom att hålla om med benen och jobba jobba jobba med skänklarna och ibland kändes det faktiskt riktigt bra! Han gick bra liksom, även fast han har gått rundare när jag haft på snodd oså men ja.


I lördags gick det dåligt. Vi red en ganska lång sväng med både skritt och trav i skogen (Åsa red också, på Lava) tills vi kom till ängen där vi fick rida självständigt. Och Jack blir ju så himla lätt spänd och upphetsad så eftersom att vi travat skitsnabbt uppför en lång backe innan vi kom till ängen var han redan ''förstörd''. Och även på ängen blir Jack väldigt taggad osv så det var svårt att rida ordentligt speciellt när de andra började galoppera. Då ville Jack också dra iväg så jag blev stressad av det och fick svårt att hitta honom och allt var bara dåligt. (Hade snodd på sidan som man alltid har när man rider ut) Våra galoppfattningar va inte heller bra för han bara drog iväg snabbt som satan och jag fick inte honom i lugnare galopp förens lite innan jag ändå saktade av igen, if that made sence. Inte kul alls i vart fall, men Jack tyckte om att käka lite gräs innan vi skrittade tillbaka till ridhuset igen.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

heej Amanda här
idag efter skolan så var jag hemma hos min gamla lärare och alla från min förra klass var där.
När vi kom till henne så gick vi å köpte thai mat, sen gick vi hem till Maria igen och åt.
När alla var klara så gick ut på hennes tomt och så fick alla berätta om sin nya klass haha.
Efter det så pratade alla med varenda och åt glass och godis.
Sen vid kl 8 så skulle alla hem och nu är jag med Bella och ska sova där

Likes

Comments

Jennifer

Nu är Jennifer här igen!

Idag är det då fredag, min dag har varit ganska trist. Jag började halv nio och slutade tio i tre, först hade jag musik, sedan biologi, lunch, slöjd och till sist idrott. Efter skolan följde jag med min kompis hem och hämtade hennes hund och alla saker den behöver eftersom jag är hundvakt nu i helgen! Det är en svart finsk lapphund, hon heter Nellie och är tio år (ganska gammal) men jättesnäll. Men eftersom jag behövde ta hand om hundis lite åt jag middag hemma och kom till stallet vid halv sju. När jag kom dit smörjde jag Powers träns och gjorde rent hans spilta+ grimma! Eftersom han gick lektion sen hann jag inte något mer... Men pasta ramlade av förra veckan och bjöd på chokladbollar, de var jättegoda.

Lektionen då, jag hade då Musse- som vanligt. Först skrittade vi ut i en kvart i skogen, Bella fick rida först med pannlampa på hjälmen då det var så mörkt, haha. Sedan red vi inne i stora ridhuset, vi började med att alla (vi var bara 8 st) red på en volt och Åsa pratade lite, vi ökade och minskade volten lite och gjorde lite övergångar o så. Musse var inte ett dugg fin och såg ut som en giraff. Därefter började vi rida självständigt, jag red mycket på små volter och flyttade undan honom lite i skritt- allt för att försöka få honom mjuk. Det kändes som att det inte gav något resultat alls utan det blev bara stressigt och hetsigt. Så vi satte på en gramman i hopp på att det skulle bli lite bättre, formen blev ju bra då och jag satt mycket bättre så jag travade lite och gjorde övergångar. Dock så la han sig i handen och jag typ bar runt på honom. Jag försökte få fram honom för skänken men det var som att det blev stopp och det blev bara stelt och dåligt och jobbigt. Men på slutet fick jag i alla fall till takten, det är ju något.

Idag skulle jag säga att det gick jättedåligt, ett rent skitpass. Jag och Musse bråkade hela lektionen och jag fick inte till någon ridkänsla överhuvudtaget. Jag blir alltid lika ledsen efteråt, det går ju inte och det hjälper inte när alla rider runt med sina hästar fina på tygeln och jag skrittar runt i 45 minuter på en giraff. Men jag vill ju att det ska bli bra, hur stel än Musse är så vill jag inte ge upp.


Jag brukar försöka glömma sådana pass, även om man ska lära sig från misstagen o.s.v så blir jag bara opepp när jag tänker på det. Jag brukar gå hem sätta på en riktigt bra serie och bara koppla bort tankarna- fokusera på något annat. Det är precis vad jag ska göra nu, jag ska dricka mitt te och se på stranger things! Imorgon ska jag nog till stallet en sväng mitt på dagen- annars bara mysa med hunden och vara hemma tror jag.

Förlåt för sent inlägg, god natt!


Likes

Comments

Märtha

Hej Märtha här!
I måndag till tisdag har jag varit på paddling och det har varit ganska kul! Vi möttes på kärsön och paddlade där ifrån. Jag och en kille från min klass som jag paddlade med var bäst haha, vi kom fram till ön vid runt 2 och då gjorde vi lunch, min matgrupp lagade nudlar och det var gott. Sedan satte vi upp tälten och hämtade ved till lägerelden. När alla var klara fick man göra lite vad man ville. Sedan byggde vi en bastu av presseningar och stenar och då fick man bada och basta om man ville men det var så kallt så jag gjorde inte det. Sedan hade vi frågesport där alla i klassen hade fått ställa varsin fråga om sig själv så skulle man gissa mellan 3 altenativ. Vid 7 började vi laga middag. Mitt matlag hade bröd och haloumiost till förätt, det blev jättegott, till varmrätt hade vi caesarsallad som blev också jättegod men vi blev så mätta så vi orkade inte med efterrätt. Sedan fick man göra lite vad man ville!

Under natten sov vi i tält och sedan på morgonen så vaknade jag vid 6 för att det blev så ljust. Men vid 8 ungefär så åt alla frukost och jag hade skinkmackor. Sedan packade alla ihop tälten och städade ön. Innan vi åkte hade vi också en genomgång om allemansrätten. Sedan paddlade vi hem och så var jag hemma vid 3!

Här kommer lite bilder från paddlingen!

Likes

Comments

Jennifer

Jag fyller år snart (om en och en halv månad men..) så jag tänkte visa lite saker jag vill ha!

Jag är inte så bra på bild redigering så ni får nöja er med detta, haha.

 Jacka 1  Jacka 2  Jacka 3

Vill inte ha alla tre men har inte bestämt mig, tror jag tycker den i mitten är snyggast!!

Så jag förstår självklart att jag inte kan få allt men man kan ju drömma, vill inte ha allt heller för vill köpa lite saker själv på Stockholm horse show, bästa mässan.

Sov gott!

Likes

Comments

Asta

Min & Jacks första tävling tillsammans för 2 år sedan. Märke 2. Slutade i tårar så Jack drog iväg i andra galoppen :( 57,86%

2 bilder från Malta förra året, bilden på himlen är helt oredigerad!!

3/6-2014, sista gången jag red Herman

april 2015 när Ronja var typ 12 veckor. SÅ SÖT

En lite gullig bild på mig o Rodness från tidigt 2014 tror jag

Lite halvt gullig bild från julafton 2014 när jag precis fått en kamera :))

En inte så gammal tb från sista franskalektionen för 7an. Vi gjorde crepes och croissanter i hkk-salen

En nästan 1 år gammal bild på mig o Ella när vi + Petro va o shoppade

äkta fetton. jag, Cassie och Tilde delade alltså på detta i våras :)

Hahahah första året på Karlshem, 2013. Jag och Funny Face. Det här va på sista dagen innan vi skulle släppa ut hästarna i hagen för sista gången

Likes

Comments

Asta

Heeeeeeeej allihopa! Just nu sitter jag på en buss påväg till Värmdö där jag ska sova över hos min kompis Linnéa vilket ska bli superkul!! Annars under veckan har det inte hänt något särskilt, så jag pallar inte skriva mer om det utan nu får ni höra om passet igår & idag!

Igår fick jag Jack och av någon anledning så var jag tvungen att rida barbacka på honom (kunde inte hitta något skav??) och det var jag inte jättetaggad på. Var superduperlycklig över att jag fick Jack, men eftersom att det gick så dåligt veckan innan barbacka kändes det inte riktigt lika bra.
Vi red i vart fall i paddocken där vi jobbade hästarna i skritt och trav. Jag började med att göra halter och igångsättningar och det kändes bra. Han drog inte loss tyglarna ur händerna på mig eller något sånt, men när vi travade och jag gjorde övergångar och halter så började det igen. Han bara drog loss tyglarna och slängde med huvudet så tillslut gav jag upp. Jag kände mig värdelös. Alla andra fick sina hästar att jobba i rätt form och jag kunde inte ens göra halt. Så jag skrittade runt lite på långa tyglar gråtandes & ställde mig på mitten och funderade på hur jag på bästa sätt skulle fråga om jag fick ställa Jack i stallet igen.
MEN jag fick hjälp och Åsa förklarade vad jag skulle göra. Jag skulle jobba i skritt, sitta så stadigt jag kunde barbacka & spänna magen, hålla om med benen samt hålla i tyglarna jättehårt (enligt mig, men jag håller alltid så löst jag bara kan). Det var jobbigt, för när han inte fick loss tyglarna ur händerna på mig började han att backa istället...Men det gick bättre och bättre bara att han en gång drog så hårt att jag hamnade framför manken och inte kunde ta mig upp så jag gled ner längs hans hals som en rutschkana o "ramlade av". Så nu måste jag bjuda på fika...
Men vi avslutade passet bra med 2 perfekta halter utan att han försökte dra loss tyglarna o slänga med huvudet eller backa. Och jag är trots att det gick så dåligt igen glad och typ nöjd???? Jättekonstigt då jag alltid är pessimistisk o minsta lilla fel kan få en bra lektion till att bli dåligt enligt mig, men jag klagar inte!

Idag så fick jag Leo istället för Jack då vi skulle rida ut hela lektionen. Det gick bra, Leo är en riktigt mysig skogsmullehäst o var snäll även fast Gulding som Åsa red framför mig blev rädd en gång. Jag jobbade inte honom så mycket förutom i slutet då vi travade runt galoppbanan. Han travade på bra och sänkte sig fint!

(Bilden till vänster på mig och Jack är 1 år gammal)
Hoppas att ni orkade läsa något, förlåt för väldigt långt inlägg men jag ville få med så mycket som möjligt!

Likes

Comments

Matilda

Idag red jag på Lava, vilket gick väldigt bra faktiskt! Vi har börjat rida med sadel under den här veckan, därför är hästarna inte riktigt igång än. Just nu är det bara skritt och trav. Lava var uppmärksam och framme för skänken nästan hela passet, precis det som brukar vara problemet. Nu hoppas jag att hon håller humöret uppe när vi börjar galoppera också. Vi har i alla fall fått en bra start på terminen!

Likes

Comments

Jennifer

Tänkte bara berätta lite om min (Jennifers) dag idag, även om den inte varit hästrelaterad. Jag & min klass åkte till ett ställe som heter Ryssgraven i Kungsängen och klättrade och paddlade vilket var superkul! Jag gick upp vid åtta tiden och åt frukost osv, jag började klockan 9:40 och hade en engelska lektion, den var lite rolig faktiskt. Jag orkar inte beskriva övningen men det slutade med att halva klassen blev prankade.

Efter engelskan åt jag lunch och sen gick vi ner till stationen och åkte till Kungsängen där vi sedan gick en bit till vart vi skulle vara. Hälften av klassen började med att paddla och hälften med att klättra, jag började med att paddla. Vi skulle paddla enmanskajak och jag har aldrig paddlat någon sorts kanot innan så jag var jättenervös. Det var askläskigt i början, jag vågade inte röra på mig för det kändes som om jag skulle ramla, vilket jag troligtvis skulle ha gjort, haha. Det tog ett tag för alla att komma ner i vattnet så man fick vänta, en kille ramlade i innan alla ens var i vattnet hahaha. Men när jag förstod hur jag skulle styra kajaken och få upp farten var det jättekul! Jag råkade köra in i en sten en gång men annars var jag nog ganska duktig för att vara första gången. Det var väldigt jobbigt och man blev faktiskt ganska trött i armarna och man fick ont i ryggen men det var värt det. Totalt ramlade tre stycken ur kajaken, hahaha ganska roligt faktiskt.

Sedan klättrade vi på en bergsvägg. Det fanns två svåra & en lätt bana man kunde göra, jag började med en svår. Det gick bra men på ett ställe var det helt platt, inga sprickor ingenting, så där fastnade jag ett tag, jag gled och gled. När jag kommit upp en bit fastnade min lina runt en spricka och när jag skulle sträcka mig och ta loss den så ramlade jag typ en meter ner, men det gick bra, linan räddade mig så fick bara ett skrapsår på armbågen haha, annars gick det bra! Jag hann även göra den lätta en gång och det var mycket roligare för då kunde jag klättra snabbare, sammanfattat var det jättekul att klättra men vi hade inte så mycket tid så jag hann inte så mycket... Hela dagen där var superrolig och jag fick testa massa nytt, det var skönt att va ute i skogen och bara ha kul.

Jag var inte hemma förs än klockan 17 och var dödstrött. Jag har mest småfixat lite hemma och kollat på glee, 100 gången jag ser den men bästa serien, jag fixade även matsäck tills imorgon då jag ska till Vetenskapens hus med skolan, vi har temavecka så vi får bara göra massa roligt hela tiden. Jag ska dock vara vid stationen 7:55 så det blir en tidig morgon. Imorgon ska jag också till stallet för att sköta på Dansken & stallvärda, mysigt. På fredag ska jag rida igen, jag hoppas verkligen att det går bättre än vad det gjorde i måndags då jag inte alls hade någon bra känsla och jag & Musse tjafsade igenom lektionen..

Hejdå!

I brist på bilder får ni se på finaste Dansken!

Likes

Comments

Asta

Gokväll allihop! Det var ett litet tag sen jag (Asta) bloggade och framförallt ens skrev om hästar. Så nu tänkte jag uppdatera er med de senaste passen!

Ridningen började ju för 2 veckor sedan för mig (jag har ridit Jack varje gång), dock är det inte särskilt spännande då vi enbart skrittade barbacka i skogen den första veckan och typ hela förra veckan också.
Det var bara på fredagen som vi både travade och skrittade i paddocken. Då gick det riktigt riktigt dåligt. Jag kunde inte ha kort tygel för då drog han upp huvudet och slängde med det, jag kunde inte heller göra halt eller någonting. Och så blev han lite springig..
Men jag fick helt enkelt trava runt i paddocken på halvlång tygel barbacka, och ja, klart att jag höll på o glida av någon gång, hade ju inget stöd att hålla i mig i direkt hahah!

Idag var första gången med sadel för min del och Jacks andra sadeldag. Det gick såååå himla mycket bättre idag än i fredags! Allt jag hade problem med då fanns inte idag. Han var lugn, följsam o fin och framförallt mjuk i munnen!
Vi började lektionen med att skritta enda bort till mördarbacken och klättra uppför den. Sedan höll vi till bland träden i mörkret bredvid paddocken. Det var så mörkt att man knappt såg något för det var bara lite ljus som nådde dit. Där gjorde vi lydnadsövningar då vi först skrittade över bommarna o sen efter dom travade en bit eller så travade vi emot, saktade av och skrittade över bommarna osv! Och som sagt gick det jättebra. Jack gick i en hyfsad form, inte superrund förstås, hade inte så mycket utrymme att kunna jobba honom i mer ansträngande form + att de fortfarande sätts igång. Men han lyssnade 100% på allt och tuggade mjukt på bettet och allting! Inga spår alls från fredagslektionen.

Hoppas att han fortsätter att vara lika fin, då kanske vi kommer någon vart!


Bilden till vänster är typ exakt 1 år gammal & bilden till höger är exakt 2 veckor gammal

Likes

Comments