Oj, vad längesedan jag skrev något här. Jag har inte haft någon motivation alls, och då tappat gnistan helt för att skriva, men men, nu är jag här iallafall!

Jag sitter och försöker klura ut var jag vill spendera min semester i sommar, förhoppningsvis blir det en resa tillsammans med min sambo och mina bästa vänner! Nu ska vi bara bestämma oss vart vi vill åka. Jag har varit sugen på att åka till Kroatien igen, jag var där med min sambo och hans familj 2013. Det är så vackert där, naturen är helt sagolik! Vi var i Dubrovnik, så nu hade jag velat prova något annat, möjligtvis Split. Men så blir jag lite kluven, för vi har också pratat om att åka till Gdansk igen, Polen har ju allt! Där finns fina stränder, och allt är så himla billigt. Och det är bara en 45 minuters flygresa bort. Jag tror att jag kommer rösta för Polen detta året, nu måste jag bara övertyga dem andra också!


Underbara Dubrovnik:


Festivalmys i Gdynia, Polen:

Mysiga Gdansk:

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Här kommer en liten guide till världens bästa London. Jag och min mamma har varit här tio gånger, och vi har våra smultronställen. Shopping är vårt stora intresse när vi är här, så just detta inlägg kommer handla om det. Nästa inlägg jag skriver om London kommer handla om stadens stora utbud av marknader!

Jag älskar Primark, det finns ingen annan butik i London som har ett så enormt utbud av fina saker för en billig peng. De har superfina kläder, väskor och skor, men även en underbar avdelning med heminredning, där jag brukar tokshoppa en massa ljus och fina inredningsdetaljer. Det ligger en Primark högst upp på Oxford Street, vid Marble Arch, ca fem minuter från vårt hotel, och där ligger en på Tottenham Court Road, detta är de två butikerna jag har besökt och som ligger mest centralt. Vi hittade butiken på Tottenham Court Road, först för ett par år sedan, så den har vi inte besökt så många gånger. Min favorit är den på Oxford Street, den är dock mindre, men jag är så van vid den, man vet var allt finns!

Andra budget kedjor som jag kan rekommendera är Forever 21, Pullandbear, River Island, Bershka och New Look, prisklassen i dessa butiker är ungefär som HM här i Sverige.

Vill man köpa smink och skönhetsprodukter ska man bege sig till Boots eller Superdrug. Superdrug är min favorit, de har en mängd budgetmärke som inte finns i Sverige. Vill man köpa dyrare märke väljer man Boots eller något utav de större varuhusen som Selfridges, Harvey Nichols eller John Lewis.

Vill man gå bananas under sin shoppingrunda och spendera MYCKET pengar så besöker man Harrods, Fortnum and Mason eller Liberty. Där hittar du all lyx du behöver och antagligen efter besöket, en hyfsat tom plånbok! Vill du ha annorlunda ting, så tycker jag du ska bege dig till Liberty, de flesta varorna de har är handplockade, Så vill du ha något enastående och som du är hyfsat ensam om att äga så är Liberty ditt val!

Carnaby Street är för den mer sportiga och hippare shopparen, här finns alla kända sportmärken som Nike och Puma. Men även Vans, Dr Martens och svenska Monki.

Detta var bara ett litet smakprov av de godbitar som finns i London, det kommer mer, mycket mer!

Hugs and kisses
Mari

Likes

Comments

Ryssland är ett land som fascinerar mig på så många plan. Jag förundras över tsarfamiljen Romanovs öde, Stalins och kommunismens styre, Sovjetunionens fall och landets underbara kulturella sfär.

Landet är så föränderligt, det har varit ett kejsardöme, det har varit en stormakt, idag har allt det gått förlorat. Rysslands historia har varit oerhört blodig, deras ledare har varit totalitära psykopater och Ryssland har gått från att vara ett storslaget land med en banbrytande kulturell kanon, som har haft en stor betydelse för världen i stort, till nästintill ett U-land, med en ny psykopat främst i det politiska ledet.

Jag tycker fortfarande att landet ruvar på så många hemligheter, vi i väst vet så lite om det okända öst. Det är just detta som tilltalar mig så mycket, mystiken och hemlighetsmakeriet. Just därför har jag en önskan om att någon gång i mitt liv få åka till Sankt Petersburg, att få besöka Vinterpalatset, att få andas samma luft som kejsarfamiljen gjorde, att få gå i sociopaten Rasputins fotspår. Dock känner jag nästan ett tvång av att lära mig språket först, det fascinerande ryska språket med ett helt annat alfabet, med ett helt annat talljud än jag är van vid, det kommer bli en stor utmaning!

Jag läste rysk litteraturhistoria i Lund för ett antal år sedan, då var jag redan så fascinerad av Ryssland, efter att som liten sett den animerade filmen Anastasia. Under kursens gång gjorde vi en djupdykning i några av världens mest revolutionerande verk. För den ryska litteraturen är uteslutande revolutionär, den visar oss i väst något vi inte kan förstå, för vi har aldrig upplevt det på nära håll. Vi har ett ryska samhälle som vittrar sönder, författare som förklär sin samhällskritik pga. en oerhörd rädsla för de styrandes vrede. I den ryska litteraturen upplever vi enorma klassklyftor, ouppnåeliga hierarkier, inflation och en kulturell elit som styr med järnhand över vad som är fint och fult. Vi får följa med under Stalins terror och samhällets kommunistiska styre. När man läser verk av ryska författare så får man allt, kärlek, krig och en djupgående historisk analys av ett land i kris,

I ett annat inlägg kommer jag skriva om min favorit inom den ryska litteraturen: Michail Bulgakov.

Likes

Comments

London är utan tvekan en utav världens bästa städer! Jag älskar stämningen, människorna, shoppingen, sevärdheterna och alla möjligheter som staden ger!
Jag och min älskade mamma har London som vårt årliga resmål, eller ja, vi är faktiskt där två gånger om året, oftast en gång på våren och en gång till jul. Då är det bara hon och jag, vår egentid, som jag värdesätter oerhört högt! Vi shoppar, dricker Starbucks kaffe, myser och kollar tv och fetar chips i hotellsängen på kvällarna.

London är underbart på våren, men inget slår julen i London, för mig som älskar julen så befinner jag mig i himmelriket. Alla gator har julbelysning och det finns en massa mysiga julmarknader runt om i staden. Du kan hitta en massa fina julklappar här, dyra, billiga, roliga och unika! Här finns något för alla!

Tänkte slänga upp en guide till mina favoriter i London, mina smultronställen. Men det får bli i ett senare inlägg.

Over and out.


Likes

Comments

Igår fick jag ett sms av min käre storebror, Vafan Alan Rickman är död, jag hade jobbat hela dagen och inte haft någon tillgång till sociala medier eller nyheter. Jag kände bara en tomhet, karaktären Severus Snape dör redan 1998, men nu när även Alan Rickman, som gjorde en underbar gestaltning av Snape har gått ur tiden, så känns det som att allt är förlorat. Snape kommer aldrig mirakulöst återuppstå, vilket jag alltid hoppats på! Det finns ingen som kommer kunna porträttera honom som Alan Rickman gjorde!

Tack för allt du gjorde i filmens värld, tack för dina oförglömliga skådespelarinsatser.
Jag kommer aldrig glömma dig, Alan Rickman aka Severus Snape!


Likes

Comments

Jag sitter just nu för femtioelfte gången och kollar på Harry Potter - The goblet of fire. Jag är besatt av den lille glasögonprydde ungen, jag ser filmerna minst en gång i veckan, varje gång lägger jag märke till nya detaljer jag inte tidigare reflekterat över. Jag blir förundrad och upprymd! Jag blir så glad av Harry fucking Potter!
​Jag kommer vara JK Rowling evigt tacksam för att hon gav mig Harry Potter. Många anser nog att det är en barnbok/film, men jag vill då påstå att ni misstar er! Jag kan hålla med om att de första böckerna och filmerna håller en naivare nivå, men gradvis blir allt mörkare, ondare och vuxnare!

Böckerna är så underbart gestaltade i en dunkel gråskala, den gode är ond, och den onde är god. Jag älskar Severus Snape som bokseriens antihjälte, man tror att han är ond, man vill att han ska vara ond, för han är elak, osnygg och emotionellt störd, men det är hans karaktär som leder vägen för Harry, hela vägen till slutet, until the end. De flesta av Snapes handlingar har varit av godo men försänkta i dunkel, självklart för att förleda läsaren/tittaren, och få den att tvivla på vem som är ond och och vem som är god.

Jag tycker även det är genialt av Rowling, medvetet eller omedvetet, att rekonstruera Andra världskriget, där återigen rasfrågan har en avgörande roll, den mellan renblodiga och halvblod. En utrensning ska ske av den "orena" rasen, och en elitras ska skapas. Jag kan själv dra så otroligt många paralleller mellan Andra världskriget och romansviten. Grindelwald som Dumbeldore dödar i en duell 1945, vill jag se som en gestaltning av dödandet av Adolf Hitler. Dock återuppstår ytterligare en ond trollkarl med samma intentioner som Grindelwald, att hålla blodet rent. En idiot dör, och nästa uppstår, har det inte alltid varit så genom historien? Man tror man utplånar ondskan, men den återuppstår alltid, bara i en ny förklädnad.

Detta får bli mina reflektioner om Harry Potter idag, men det kommer komma fler, många fler!

Always yours sincerely MariLikes

Comments

Jag var tvungen att skaffa mig en hobby, så nu sitter jag här. En blogg fick det bli.

Litteratur har alltid varit min stora passion, så jag kommer dra det ämnet hela vägen, det kommer bli recensioner av nya och gamla böcker, nya infallsvinklar på gammal litteratur och mina åsikter om den kulturella sfären i stort och smått. Jag lär också glida in på andra ämnen som även de ligger mig varmt om hjärtat, som exempelvis världens politiska klimat, orättvisor och min kärlek till djur.

När ni läser min blogg vill jag att ni ska förundras, skratta hysteriskt och ifrågasätta de givna normerna.

Så puss och kram och avslutningsvis, ett citat från världens bästa Sirius Black:


Likes

Comments