I tidigare inlägg har vi nämnt Erick, men vi har inte riktigt förklarat vem han är. Erick är mannen som vi bor hos och som även arrangerat denna resan. Vi bor med honom i hans hus där vi har vårt egna rum. På kvällarna kommer det en kvinna som heter Judy som lagar middag till oss och vi får även hjälp av en kvinna som tvättar våra kläder. Detta är otroligt lyxigt och känns nästan lite fel men det är det som ingår i priset vi betalat för boende osv. Tror de vill skämma bort oss lite med tanke på att vi är här som volontärer och jobbar gratis. Vi har fått ett otroligt varmt välkomnande och mycket beröm från de som bor här över att vi har kommit hela vägen från Sverige för att hjälpa till.

Fått mycket förfrågningar från våra läsare ang att ni vill se hur vi bor så här kommer lite bilder ;P

(Hälsning till våra mammor: Hade ni ens förväntat er att vi skulle ha de städat? :P<3)


De har inga galgar här, men eftersom vi är så fyndiga hängde vi upp kläderna på ett snöre vi hade med oss.

vänster: Toa. Höger: dusch med handfat på utsidan.

Erick i vardagsrummet.


Judy (kvinnan som lagar maten) i köket.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej allihopa!

Imorgon har vi redan varit här i en hel vecka och vi har redan hunnit med mycket! I lördags besökte vi ett annat barnhem som ligger i en av Kenyas många slummar, nämligen Matherii. Detta barnhemmet heter Good Samaritan och drivs av en kvinna som heter Mama Mercy. Hon är en otrolig kvinna med en oerhörd styrka och som verkligen inspirerade oss under den korta tiden vi besökte henne. Hon tar hand om alla barnen, ser till att de får kärlek, mat och husrum samt hjälper de att utvecklas. Utmaningen är att det inte är 50 barn, utan att det är mer än 500st (!!) som bor på detta barnhemmet. Vissa av barnen kommer dit genom att ha blivit funna av polisen i diken, papperskorgar eller hus. Det är även vanligt att barnen dumpas utanför barnhemmet av sina föräldrar.

En historia Erick berättade för oss var om en liten kille som heter Moses. Han hittade i en plastpåse full med myror som hade börjat äta på honom, och då var han så liten som en dag gammal. Idag är Moses tre år och ni ser honom med en röd tröja med stjärnor på nedan tillsammans med Alma, Klara och Mama Mercy. Trots omständigheterna mår Moses bra men har fortfarande problem med lungorna

Denna superkvinna, Mamma Mercy, gör underverk! Hon tar hand om alla barnen med den knapra budgeten och ser till att det finns rum för alla i den lilla gränden som barnhemmet ligger i. Tyvärr har de endast råd med mat en gång om dagen och barnen får sova på varandra och på golven för att få plats på nätterna. Mama Mercy fångade oss verkligen med sitt engagemang och nu försöker vi hitta olika sätt för oss att hjälpa henne med sitt arbete på Good Samaritan.

Steg 1 var att dela ut skor, kläder, pennor, block och tandhygien-artiklar vi hade fått med oss från Sverige med hjälp av er. Det var så otroligt rörande att se hur glada barnen blev men framförallt att se hur Mama Mercy blev tårögd och kunde verkligen inte sluta säga "God Bless You" till oss.

Vi kommer att arbeta på detta barnhem varje torsdag och förhoppningsvis kunna göra någon skillnad där för barnen och Mama Mercy!


Alma, Mama Mercy, Klara och några av bebisarna på barnhemmet.

Dagens enda måltid, Githeri beståenda av endast majs och bönor.

Köket.

Trånga utrymmen för att så många barn som möjligt ska få plats. I detta rummet sover ca 60 barn varje natt. På golven eller trångt i sängarna.

Slummen.

Nya kläder!

Alma tillsammans med Moses.

Likes

Comments

Jambo!! (hej på swahili)

Nu är vi alltså på plats nere i Kenya och har precis avslutat den andra dagen! Vi kom fram sent i onsdagskväll och hade lite problem vid tullen då de ville att vi skulle betala skatt för våra 9 x 23kg bagage (de trodde vi skulle sälja kläderna och skorna) men tillslut löste de sig så vi slapp betala det!

Första dagen, dvs igår, spenderade vi på Cheryl's Children's Home och Cherish Watoto Learing Centre. Detta är alltså dels ett barnhem men även en skola på dagarna för andra barn också. När vi väl kom dit fick vi träffa de som står bakom organisationen och fick en introduktion kring organisationen samt vad vår roll kommer att vara under dessa tre månaderna.

Efter rundturen så samlades alla barnen ute på deras lilla gård för att hälsa oss välkomna genom en sång och vi fick även presentera oss. Otroligt fint välkomnade som verkligen berörde! Tror att Erick filmade lite av det som vi kan posta för att ni också ska kunna se!

Idag åkte vi tidigt tillbaka till barnhemmet och skolan för att börja med att jag (Klara) skulle assistera under en lektion för barn i andra klass, dessvärre var läraren inte närvarande vilket lämnade mig till improvisera lite och försöka hålla lektionen själv haha. Alma däremot fick mysa med massa småttingar i deras "dagis"-klass under första lektionen så hon var ganska nöjd haha. 

Efter det så var det dags för oss att dela ut kläderna och skorna som vi har samlat in. (Hälften går till denna organisationen och andra halvan till ett annat barnhem som vi besöker imorgon). Lärarna valde ut de barn som behövde skor och kläder mest och lät de få gå in och välja skor först. Verkligen superroligt att se hur barnen verkligen uppskattade allt och hur glada de blev av att ta på sig våra gamla skor. De var som små barn på julafton, deras ögon verkligen lös upp!

På fredagseftermiddagarna så går barnen till ett fält ca 3min från huset där de leker, springer, spelar fotboll eller bara njuter av fredagen. Vi bestämde oss för att följa med och fick lära oss flera nya lekar, tävla mot dem i sprint och hann även mysa med barnen också! Några av barnen upptäckte våra långa blonda hår vilket resulterade till en del nya frisyrer, en del av dem mer smärtsamma än andra haha..

Har tagit massor av bilder som förhoppningsvis kommer med i detta inlägget om wifit vill samarbeta, det är nämligen inte på topp här precis men vi ger det ett försök!

Kwa heri! (hejdå:))


Likes

Comments

Hej allihopa!
Med 9 bagage incheckade och frulle i magen så sitter vi nu på planet ready for take off! Först bär de av mot London för att sedan därifrån åka direkt till Nairobi, Kenya. Totalt kommer resan att ta 14h innan vi når vår slutdestination, inklusive väntetid då. Flyget mellan London och Nairobi tar ca 8,5h. Och eftersom Kenya och Sverige endast har endast +1h tidsskillnad så blir det otroligt skönt att slippa ställa om sig och bli jetlaggad!

Vi höres i Kenya!!

Likes

Comments

Halloj,

Nu såhär dagen innan och till och med så lite som 17h innan flyget lyfter från Landvetter så är ju frågan, är jag redo? Abslout inte. Den senaste veckan har varit svajig och jag har slagits mot en förkylning. Lagom tills jag trodde förkylningen skulle lätta så bestämde min kropp sig för att ha ont i halsen med:) Underbart, vilket gjorde att jag fick spendera 3h på vårdcentralen imorse och eftersom provsvaren från blodproven osv tar ca 3 dagar så betyder det att jag alltså befinner mig i Kenya då. Hur detta ska lösas har jag ingen aning om haha, men håller tummarna för detta går över av sig själv. Helst inatt om jag får önska något haha.

Angående frakten så har alltså ytterligare några företag tackat nej, men jag har fått in mer pengar av några fina själar som har skänkt en slant. Detta lämnar oss med möjligheten att ta med oss 3st stora väskor. Dock har jag 2st fyllda väskor till och dessa kostar som sagt 1300kr/styck. Förhoppningsvis får vi in mer pengar annars får vi hitta en annan lösning på detta problemet borta i Kenya.

(swish 0762640417 varenda krona gör skillnad!!)


Kanske är dags att packa väskan nu? Mycket möjligt. Flyget lyfter iallafall kl 7:00 imorgon bitti från Landvetter så det blir upp tidigt imorgon!

vi höres!

/Klara

Min kära moder som fått slita med packningen nu när jag varit sjuk. <3

Likes

Comments

Godmorgon denna inte så härliga fredag.

Som tidigare nämnt så har jag haft kontakt med flygbolaget vi åker med, British Airways, och de var väldigt positiva inför att sponsra extra bagaget ner till Kenya. När jag talade med dem så hänvisade de till mail där jag skulle förklara situationen och resan så skulle de föra vidare det till ansvarig. Jag har under drygt två veckors tid försökt få tag på dem igen men utan resultat. Idag kom jag äntligen fram och då möts jag av ett "åh ja vi har sett ditt mail men vi tog aldrig upp ärendet". och sedan svaret att de inte sponsrar sådant. Blev lite grinig när de dels inte kunde svara på mail att de inte tog upp ärendet och även att de första gången när jag pratade med dem gav mig sådan missvisande information.

Har kollat upp vad allt hade kostat att frakta ner de och betala frakten via flygbolaget och det kostar alltså mer än 6000kr. Pengar som egentligen är tänkta att användas till att starta projekt nere på plats, känns otroligt bittert om de ska gå till frakten istället... Detta sätter oss i en liten knivig situation då vi inte alls har så mycket pengar insamlade för att betala denna summan + att det bara är fem dagar kvar tills avfärd och jag ska nu förhoppningsvis lyckas hitta en annan och billigare lösning på fraktproblemet.

Om någon känner någon, vill bidra själv eller vet ett företag som sponsrar sånna här resor så får ni jättegärna höra av er så fort som möjligt!!

Vill du bidra?

SWISHA: 0762640417

eller

MAILA: klarasjostrand@hotmail.comEn bråkdel av allt som ska fraktas ner till barnen.

Likes

Comments

Hej hej!

Som ni förhoppningsvis vet så kommer Klara och jag att arbeta dels på en skola och dels på ett barnhem men utöver det tillkommer flera projekt.
Vissa av dem vet inte ens vi om i dagsläget eftersom att vi kommer att hjälpa till med det som är högst prioritet och det är svårt att avgöra när vi inte är på plats. Men ett projekt som vi vill och kommer arbeta med är ämnet menstruation. I Kenya är mens ett tabubelagt ämne som ytterst få har kunskap över. Flera flickor tror att de är döende när de får sin första mens och har ingen att fråga eller prata om det med. De råder en fattigdom i Kenya som gör att hela 65% av kvinnor och flickor inte har råd till mensskydd. Detta leder till att många av dem är tvungna att stanna hemma och missar viktig utbildning. De hamnar sedan efter i skolan och många hoppar sedan av. Vi är övertygade om att vägen ur fattigdom är utbildning det är även en mänsklig rättighet att ha rätt till utbildning. Vi vill åskådliggöra vad mens är, varför vi får det, hur det fungerar och varför de tär helt normalt.

Organisationen E.S.H.A.S.P, som vi kommer arbeta med, jobbar redan för att förbättra problemet genom att samla in donationer så att kvinnor och flickor kan få mensskydd. Dessa är tyvärr ofta engångsskydd vilket gör att problemet upprepas kontinuerligt.

Vi vill hitta en hållbar lösning så att kvinnor och flickor kan gå i skolan och få sin utbildning. Vi har kontakt med ett företag som säljer menskoppar och som är beredda att hjälpa till men vi behöver även er hjälp. Menskoppar är gjorda av silikon och med rätt rengöring och förvaring kan de hålla i upp till 10 år. Om ni vill vara med och bidra till inköpet av menskoppar och hjälpa kvinnor och flickor att sluta vara rädda för sina liv, våga prata om det tabubelagda ämnet och främst kunna gå i skolan och få sin utbildning får ni gärna swisha! En menskopp kostar 139kr genom menskopp.se.

Såklart kommer alla donationer gå oavkortat till inköp av menskoppar och utbildning inom menstruation. All hjälp är bra hjälp!

Swish: 0763-119233

/Alma

Likes

Comments

Halli Hallå!

Ifall ni inte har räknat ut det än så är jag den andre som ska följa med till Kenya. Jag heter Alma von Homeyer, är 19 år och studerade på Kitas gymnasium tillsammans med Klara. Jag trivs som fisken i vattnet på mitt jobb som personlig assistent och har gjort det i drygt ett år. Min fritid har bestått till mestadels av plugg, vänner och olika sorters träning som till exempel handboll, fotboll, brottning, friidrott, gym, dans och till och med boxning. Man kan kanske inte räkna boxningen dock eftersom att jag endast gick på en träning som bestod av ca 200 sit-ups och bestämde mig sedan för att aldrig återvända. Men handbollen var sporten jag fastnade för och har tillägnat ca 11 år åt den fantastiska sporten.

Volontärarbete har länge varit aktuellt för mig och något som jag anser vara extremt viktigt. Det finns så mycket bortom vår lilla bubbla som vi lever i idag och jag tycker det är viktigt att utforska resterande av vår intressanta värld.

Som person är jag väl en helt vanlig tjej i mina bästa år. Tycker om att vara glad och positiv, trots att jag kanske inte alltid är det. But A for effort. Värderar även att spendera tid med mina nära och kära högt men tycker samtidigt att det är skönt med egentid. Älskar att resa men trivs ypperligt i min egna säng eller helst hemma hos min kära mormor. Jag fullkomligt älskar barn och är tyvärr orolig att ett par slinker med hem. Nä, skämt åsido så är jag en blandning av allt, precis som de flesta men ni får väl lära känna mig mer under resans gång.


Bild på en saknad Moa till vänster och jag till höger

Likes

Comments