Godkväll allesammans!

I torsdags fick vi vara med om något otroligt roligt och spännande på skolan Cheryl's, nämligen en Fashion show och andra uppträdanden. Barnen hade pyntat den gemensamma lokalen med vackra blommor, målade glödlamporna i olika färger och fixat stolar till alla åskådare.

Vi hade dagen innan fått frågan om vi ville vara med som domare, vilket vi såklart ville! Vanligtvis brukar vi åka till Good Samaritan Childrens Home på torsdagar men åkte dit tidigare på fredagen innan vi åkte på en liten dagstripp istället. Vår uppgift va att välja de som hade kommit på första, andra, tredje och fjärdeplats och sedan dela ut priser i form av pennfack med 2 olika pennor, suddgummi, linjal och pennvässare i, som vi hade köpt till dem. Det va både killar och tjejer som var med i fashion showen vilket gjorde att de vann parvis. De som kom på första plats skulle sedan ta över tronen som Miss Cheryl's och Mr Cheryl's. Det var otroligt kul att se hur de gick in för detta och bjöd på sig själva!

Mellan klädbytena var det frivilliga uppträdanden där vissa dansade, sjöng eller spelade upp sketcher. Även här gick de in med 100% och vi måste bara säga; wow, vilka talanger det finns här!

Förra årets vinnare tillsammans med domarna.

Andra plats.

tredje plats.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej!!
Nu är det måndag och vi är tillbaka i Nairobi från vår lilla "semester". Måndagar innebär Cheryl's och idag har vi fått upplägget på hur vi kommer arbeta nu när även 8orna slutat skolan. Det är alltså bara de barnen som bor på Cheryl's som är kvar vilket är ungefär 10st. De vi kommer göra under vår sista månad här är att jobba måndagar och tisdagar på Cheryl's och onsdagar och torsdagar på Good Samaritan. På Cheryl's fick vi uppdraget att måla bilder från läroböckerna till klassrummen. T.ex. multiplikationstabellen, lungsystemet och klockor som vi målade idag. Sedan kommer vi även att hålla i datorlektioner med barnen samt barn från fosterhem utanför Cheryl's.

De har tidigare fått 4st stationära datorer donerade till sig samt en laptop och några surfplattor. Så vi kommer dels lära de att använda basic-program som Word, PowerPoint, Excel, Paint osv men de kommer även få lite tid att spela spel, lyssna på musik och kolla på videos. Att använda datorer och dessa program kan vara otroligt lärorikt och inte minst underlätta för de när de ska ut på arbetsmarknaden eller söka vidare till high school.

Likes

Comments

 Hejsan vänner!!

Som vi nämnt i tidigare inlägg så har vi avslutat projekt Geofry då vi fick in tillräckligt med pengar! Nu ligger fokuset därför på Projekt Bli Mätt som vi har presenterat för er om ni skrollar ner lite på bloggen.

Projektet handlar kort och gott om att samla in pengar till barnhemmet Good Samaritan som ligger i slummen Mathare. Där äter de mat en gång om dagen och har de tur så har besökare varit där som skänkt till dem så de har råd med ytterligare en måltid. Vårt mål är såklart att samla in så mycket pengar som möjligt för att kunna köpa mat till detta barnhem så dessa barn kan få en lite bättre vardag och kunna utvecklas på de sättet varje barn borde.
Har ni missat hela inlägget om detta projekt så är det bara att klicka på länken: PROJEKT BLI MÄTT

Vill du bidra?
Swisha valfri summa till: 0762640417

eller

Sätt in valfri summa på kontonr: 1127 20 62562 bank: Nordea

Märk swish eller insättning med BLI MÄTT

VARJE KRONA RÄKNAS!!!

​Några få av barnen.

Likes

Comments

Hej!!

Just nu befinner vi oss faktiskt i Mombasa som vi lite spontant bokade under måndagsförmiddagen. Detta är nämligen en resa vi pratat om att vi vill åka på då det är den näst största staden i Kenya samt att Afrikas vackraste strand, Diani Beach, ligger i Mombasa.

När vi kom till Cheryl's i måndag så fick vi info att när 8orna skriver sina finalexams så får ingen förutom Provvakter och polismän vistas på campuset tydligen? Detta betydde alltså att vi inte kunde vara på Cheryl's tisdag-torsdag. Och eftersom det har varit så oroligt dels i slummarna och runt omkring i Nairobi på grund av omvalet som hölls förra veckan så har vi inte kunnat åka till Good Samaritan då Erick tyckte de var för osäkert och fortfarande inte vill släppa iväg oss dit. Så istället för att bara sitta hemma och glo i tre dagar så bokade vi nattbuss till Mombasa för lite sol och bad. Trodde vi iallafall haha..

Vi var framme tidigt på tisdagmorgonen och åt en frulle på stranden innan vi la oss för lite solning. Nu i efterhand ångrar vi väl att vi inte tog vara på de härliga vädret med tanke på att vi vakna upp till fullkomligt skyfall på onsdag och torsdag haha..

Diani beach är verkligen helt fantastiskt fint och vi funderar redan på att klämma in en till resa hit innan vi drar oss hemåt till kalla Sverige. Vi behöver lite revansch känner vi från denna gången haha, så otroligt typiskt att lyckas pricka in de få regndagar de har.

Nästa helg bär det dock av mot Umoja! Det är en by upp i landet som styrs som ett matriarkat dvs av kvinnor och det är faktiskt så att det endast är kvinnor som är tillåtna att vistas i denna byn. Så det ska bli intressant!! Vi höres :)

Likes

Comments

Hejsan allesammans!

En av våra dagliga uppgifter på Cheryls childrens home & Cherish Watoto learning centre är att servera lunchen till barnen. Enda från början har vi märkt att alla barn inte äter och att det dels beror på att de inte äger någon tallrik samtidigt som den största delen av de som äter har trasiga plastlådor eller gamla smörpaket som tallrikar. Vi kollade upp lite hur mycket det hade kostat för oss att köpa tallrikar till dem och bestämde oss sedan för att helt enkelt göra de. Inte nog med att det är tillräckligt hemskt att de inte får så mycket mat och att de inte alltid har råd att ge barnen mat, så ska ju alla självklart ha möjligheten att äta när de finns! 

På skolan är det ca 152st barn så vi samlade in alla klasslistor och skrev barnens namn på tallrikarna för att sedan dela ut de till dem. Så kul att se hur de uppskattades och användes! Eftersom vi hade köpt 300st tallrikar så gav vi resterande till Mama Mercy på Good Samaritian som också blev otroligt glad och tacksam!Likes

Comments

Detta inlägget tänkte vi tillänga till alla ni fantastiska människor som skänkt pengar till Projekt: Geofry. Vi har alltså nu fått in vår målsumma och det medför att Geofry kommer att kunna fullfölja sin terapibehandling. Som nämnt i tidigare inlägg så ser vi redan en stor skillnad på hur Geofry mår och han gör sånna stora framsteg! Vi kommer under tiden hålla er uppdaterade om utvecklingen och publicera mer bilder kring hur terapin går till osv. Så från oss, Mama Mercy, Geofrys mamma och inte minst från lilla Geofry själv så vill vi visa vår oerhörda tacksamhet till varenda en av er som skänkt den lilla som den stora summan till detta projekt, ni är guld värda!!! Tillsammans har ni förändrat denna killens liv!


TUSEN TACK TILL ALLA NI SOM GJORT DETTA MÖJLIGT!

Åse Johansson

Karin Sjöstrand

Madeleine Ahlman

Emelie Lillskog

Gustaf Lundberg

Gunilla Johansson

Martin Sörqvist

Melina Olofsson

Nina Winkler

Saga Bergman

Charlotte Johansson

Maryam Al Khafadji

Izabella Stojkoska

Emelie Strandberg

Olivia Nilsson

Jessica Ekström

Eva Sörqvist

Marcus Størup

Stefan Sjöstrand

​Senast vi var på Good Samaritian visade de oss hur Geofry lärt sig att med hjälp av saker dra sig upp och ställa sig på benen!! Så kul att se hur han tar sånna stora steg och verkligen utvecklas!! 

Likes

Comments

Hej till alla våra följare<3

Förra helgen besökte vi Masai Mara, vilket är ett naturreservat ca 6h från Nairobi. Reservatet är otroligt stor (1 510 km²) men är faktiskt inte det största i Kenya, dock det mest välkända naturreservatet. Vi bodde på något som sades skulle vara ett tre-stjärnigt hotell. Vet inte riktigt om vi kan hålla med om de haha. Att vi bodde i ett sorts tält/stuga var det inget fel med men problemet var att det på nätterna inte gick att låsa vilket gjorde att vem som helst kunde kliva in när vi sov. Med tanke på att vi hade med oss kamera, dator och ipad så kändes de lite risky att inte kunna låsa om sig. Utöver det så hade vi alltså endast el 4h om dygnet:) Det tycker vi ändå är något som borde framgå när en bokar ett hotell haha... Så varje dag mellan 6:30 pm och ca 10 pm fick vi passa på att ladda upp powerbanks och kamera så att vi skulle klara oss. Sen så hade jag tagit med mig datorn för att kunna skriva inlägget om Geofry där men med tanke på att det fanns noll wifi och noll täckning i den hålan så blev de inget med det haha. Roligt var dock att vi hade full täckning och 3G mitt ute i öknen men inte på hotellet i byn.

Väl inne i Masai Mara så lyckades vi faktiskt skåda alla i big 5 och en otrolig skara andra djur också! Vi såg dessutom så lejonbebisar också som låg och myste i gräset medan mamman skulle iväg och jaga tillsammans med några andra. Sen fick vi oss en otroligt trevlig syn när några cheetahs hade fått tag i en gnu som vi verkligen fick sitta på första plats och se haha. Varnar för känsliga bilder längre ner :P

Efter lördagens safari åkte vi till den närliggande Masai byn. I Kenya finns det otroligt många stammar varav Masaierna är en av de mest traditionella och nomadiska stammarna. De lever på mjölk och blod (blev lite orolig när han berättade det men fick bekräftat att det var blod från kossor och inte människor haha...) och ibland så äter de kött, dock väldigt sällan mest på speciella tillfällen. Varje familj äger massa kossor som de sedan använder för att köpa och byta saker. T.ex. så måste en betala 9 st (tror det var 9 iaf) kossor till den familjen som ens son gifter sig med. Och här har en inte en fru ska ni veta, de lever i polygami och att ha 8 fruar är absolut inget ovanligt. Masaien vi pratade med hade en pappa på 80år som har 8 fruar och när vi frågade hur många syskon han hade så sa han att syskonskaran fortfarande utvecklas haha så hans 80åriga pappa is still going strong!

De visade oss två olika välkomstdanser, en där endast män deltog och en där endast kvinnor deltog. I kvinnors dans fick vi delta haha och det var tur att den inte var jättekomplicerad eller svår att hänga med i för att annars så hade det nog inte varit en vacker syn :P Men det var verkligen kul att se hur de lever utan elektricitet, toaletter, i annorlunda kläder, hus, polygami och ja så långt bort från Sverige som en bara kan komma!

Likes

Comments

Hej vänner!

Idag påbörjar Geofrys behandling!! Äntligen! Hittills har vi fått in 4387kr till vårdkostnaden, wow säger jag bara! Tack så hemskt mycket till alla ni som varit med och bidragit. De små summorna blir stora till slut! Dock kvarstår det dryga 1000kr till för att täcka hela kostnaden men vi har valt att starta behandlingen ändå och ha öppen insamlingen under tiden den pågår. Så ännu finns de chans att bidra för de som känner att de vill hjälpa oss hjälpa Geofry.

Trots att behandlingen inte hade hunnit börja förra torsdagen när jag senast träffade Geofry och hans mamma så märkte jag en markant skillnad på både Geofrys och hans mammas mående! De båda var så otroligt glada och kändes verkligen positiva. Mamman som också har psykiska svårigheter visade verkligen ett stort engagemang och jag tror att hon blivit otroligt motiverad och jag ser en gnista hos henne nu när hon vet att hennes lilla son faktiskt ska få hjälp! Önskade verkligen att ni där hemma kunde vara med och se utvecklingen som skett från när jag träffade de första gången fram till nu när behandlingen börjar. Att se en skillnad redan nu ger mig så mycket hopp och absolut inget tvivel på att det kommer gå hur bra som helst för Geofry! Kommer hålla er uppdaterade om alla framsteg!

Som ni ser på den sista bilden så har Geofry redan lärt sig att stå själv med hjälp av staketet! Samt att om en håller i hans händer så kan han ta några steg själv, denna lilla killen är verkligen en sann kämpe asså!

Likes

Comments

PROJEKT: Geofry: http://nouw.com/volont%C3%A4rresan/projekt-geofry-31480613​

Uppdatering:

I torsdags var vi på sjukhuset med Geofry och träffade en doktor som gjorde undersökningar och olika tester på honom. Denna undersökningen bestod främst av att försöka få fram en diagnos och se vad för slags rehabilitering som Geofry behöver. Doktorn kändes väldigt noggrann och bra så det känns skönt att veta att detta undersöks grundligt och att Geofry ska få en proffsig behandling. Han gick även med på att renskriva och maila oss resultaten från undersökningen samt bifoga en kostnadsplan för behandlingen. Detta är en sammanfattning av vad som skrevs i mailet:

DIAGNOS, BEHANDLING OCH KOSTNADSPLAN:

Diagnos: "Failure to thrive and Malnutrition" (underviktig samt undernärd)


1. Muskler/Kognitivt/Emotionellt: (Spastiska och styva leder)

Kräver två terapisessioner/vecka i tre månader med hjälp av leksaker, massage och annan liknande stimulans.

KOSTNAD: 36,500 Ksh (2,873kr)


2. Undernäring/Hudsjukdom/Undervikt: (har huvudsymptomen av undernäring)

Kräver besök på sjukhus för bedömningar och mat-tillskott i tre månader.

KOSTNAD: 18,000 Ksh (1,417kr)


3. Självförtroende/Social motvilja: (Terapeutisk exponering)

Kräver behandling hos terapeut en gång i månaden i tre månader.

KOSTNAD: 10,500 Ksh (827kr)


TOTAL KOSTNAD: 65,000 Ksh. = 5117kr för tre månaders behandling.


Doktorn har alltså satt en diagnos och lagt upp en behandlingsplan på tre månader då han beräknat att det är så lång tid det tar för att hjälpa Geofry att utveckla sina förmågor och förbättra sin hälsa. Jag tycker det känns otroligt skönt att det nu finns en plan för hans tillfrisknande och jag hoppas verkligen att så många som möjligt vill hjälpa denna pojken på snart fyra år att få ett så normalt liv som möjligt!

Kom ihåg att verkligen varje krona gör skillnad. Jag hoppas innerligt att ni där hemma kan ta er en funderare, behöver jag den koppen kaffe på pressbyrån? Kan jag skippa den energidrickan idag? Är den Lördagsgodispåsen så viktig för mig? eller kan jag istället skänka de 10,20,30 eller 40kr till ett litet barn tillfrisknande? Min poäng är att det som är så lite pengar för oss och som vi slänger på egentligen onödiga saker i vardagen kan genom att vi alla lägger ihop en slant resultera till Geofrys utveckling och förändra hans liv totalt!

Swisha valfri summa till: 0762640417

eller

Sätt in valfri summa på kontonr: 1127 20 62562 bank: Nordea

Märk swish eller insättning med GEOFRY (eftersom vi har två olika projekt igång samtidigt)

(Projekt: Bli Mätt: http://nouw.com/volontärresan/projekt-bli-matt-31554831 )

Prickar och utslag på huden är ett utav symptomen på att ett barn är undernärt.

Funktionsnedsättningen i bl.a. den högra handen syns tydligt på denna bild.

Geofry kan inte stå utan assistans och här syns funktionsnedsättning i fötterna.

Likes

Comments

Projekt: Bli Mätt.

Projekt nummer 2 kommer att handla om det stora matproblemet Good Samaritan handskas med dagligen. Jag har tidigare skrivit om Good Samaritan och hur de har det otroligt svårt att ta hand om alla barnen genom att ge de omsorg och mat. När jag pratade med Mama Mercy så berättade hon att de på vardagar är mer än 250 st barn på barnhemmet. Då många av de äldre barnen lyckats få platser på Boarding schools (när de går i skolan sover de även på skolan) så minskar alltså antalet barn på vardagar. Även om de har problem med 250 st barn så blir det värre på helgerna och speciellt på loven då skolorna stänger och de återvänder till barnhemmet. Det leder alltså till att Mama Mercy då ska lyckas ta hand om och ge mat till mer än 500 barn! Det är helt sjukt hur de får ihop det i dagsläget. Och nu i början av november börjar ett lov som är deras motsvarighet till det svenska sommarlovet dvs två månader långt vilket kommer bli otroligt tuffa månader.

Förra torsdagen när jag pratade med Mama Mercy om Projekt: Geofry, så kom vi även in på vad vi kan göra för att förbättra levnadsstandarden för barnen på Good Samaritan. Vi kom överens att mat var prio 1 och skrev därefter en lista på vad de behöver dagligen för att ge barnen en måltid, möjligtvis två om de haft tur med skänkegods/volontärer. Mjöl, green grams och chapati mjöl varierar beroende på dagsbudgeten att röra sig på.

 • 100 kg ris (10 000 KSh)
 • 50 kg Socker (5000 KSh)
 • Mjöl (1500 KSh/påse)
 • 20 liter Matlagningsolja (4000 KSh)
 • 90 kg bönor (8000 KSh/påse)
 • Green grams (12 000 KSh/påse)
 • 90 kg Majs (4500 KSh)
 • Chapati mjöl (2500 KSh/säck)
 • 500 g salt (60 KSh)
 • 500 g te (200 KSh)
 • 24 kg välling (4500 KSh)


TOTALT: 52 260 KSh = 4181 kr

(För att även räkna med den dagliga hygienen så blir det + 10 000 KSh för tvål och tvättpuder. Det ger oss en total daglig kostnad på 4981kr med hygien inräknat)


Efter att matten är gjord landar vi på en livsmedelskostnad på 8,4kr/barn dagligen. Varje barn får alltså mat för lite mer än 8kr PER DAG. För att göra det lättare att förstå så tänkte jag jämföra med hur det är i de svenska systemet enligt livsmedelsverket. I den svenska grundskolan är livsmedelskostnaden per barn 13,3kr och detta för en måltid. Här lever de på 8,4kr per dag om det är en bra dag.

Det är hemskt att se hur det är en vana hos dessa barnen att de är hungriga. Hur de jämfört med ett jämnålders barn från Sverige ligger så långt efter i utvecklingen på grund utav brist på mat.

Tillsammans med Mama Mercy bestämde vi oss för att satsa på Projekt: Geofry och Projekt: Bli Mätt under vår tid här. Förhoppningsvis kan vi nå ut till så många som möjligt genom denna blogg samt andra sociala medier för att sprida medvetenhet och få bidrag till att hjälpa detta barnhem att ge barnen den levnadsstandard som borde vara en mänsklig självklarhet!


Vill du bidra?

Swisha valfri summa till: 0762640417

eller

Sätt in valfri summa på kontonr: 1127 20 62562 bank: Nordea

Märk swish eller insättning med BLI MÄTT (eftersom vi har två olika projekt igång samtidigt)

Vill du att dina pengar ska gå till båda projekten kan du skriva BÅDA.


källa på livsmedelskostnad/barn: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/om-offentliga-maltider/fakta-om-offentliga-maltider#KostnaderLikes

Comments