Maj

Den 2:a Maj landade jag på Amerikansk mark för att stanna i ett år. Jag flög tillsammans med Matilda som under året har varit min stöttepelare och blivit en nära vän. Trots att hon bott i en annan delstat har vi ringt varandra minst en gång i veckan under hela året och jag är så glad över att jag träffat henne.

Bilden till höger är första gången jag ser New Yorks skyline, allt var så spännande och nytt!

Första veckan hos värdfamiljen gick otroligt fort och jag kände mig hemmastadd efter bara några dagar. Det första mina värdföräldrar och jag pratade om när jag kom innanför dörren var mitt namn som de hade svårt att uttala. De döpte om mig till Ellin och det är var jag har kallats under året.

Jag minns att jag var frustrerad över det dåliga teutbudet med svart te smaksatt med frukt eller bär i början av mitt år och gjorde några glädjeskutt när jag hittade tre stycken i Katonahs matvarubutik.

Den tredje veckan i USA åkte vi till Glastonbury i Connecticut där min värdfamilj har ett andra hus. I CT badade vi i en å och i slutet av Maj firade vi mitt yngsta värdbarns födelsedag genom att klättra i en Highline.

Juni

Månaden därpå firade jag midsommar tillsammans med en annan svensk au pair vid namn Ina och gick på en baseball match.

Juli

När barnen hade sommarlov åkte de på olika läger så som Hockey, vildmark, och ridläger. Vi spenderade mycket tid i Glastonbury där jag på min fritid cyklade mycket och plockade olika bär i plantagerna de hade. Jag lyckades backa in i en vattenhydrant med bilen så det blev en buckla och i slutet av månaden uppfyllde jag min dröm att se Joan Jett live, i Philadelphia tillsammans med Erika.

Augusti

Den fjärde Augusti var det min födelsedag och det var den värsta i mitt liv. Jag tappade bort mina värdföräldrars bil i Peekskill (finns ett blogginlägg om detta) och hade inte min familj eller vänner att fira den med. Det var även nu jag träffade Selina som är i samma LCC grupp och vi har umgåtts väldigt mycket på fritiden sedan dess. Jag testade på att äta s'mores och badade mycket vid havet. I slutet av månaden kom Ebba och hälsade på och det blev en av de bästa veckorna jag haft i USA. Har nog aldrig skrattat så mycket som när hon var här.

September

Barnen började äntligen skolan igen och jag började studera engelska på ett college varje lördag. En helg såg jag Shawn Mendes i Madison Square Garden och började gymma varje veckodag med Selina.

Oktober

Trädgårdarna och husen var fyllda med Halloween dekorationer och jag njöt av de vackra färgerna naturen bjöd på. Gick även på en chokladprovning inne i City tillsammans med Selina.

November

Äntligen kom familjen och hälsade på! Jag visade runt dem i Katonah och vi åt en Thanksgiving middag tillsammans med min värdfamilj.

December

Det kom snö lite av och ann, jag gick på The Nutcracker Baletten och fick min certifiering från collegekursen. Jag fick även ett award för mina insatser som student. I slutet av månaden kom Fanny hit för att fira jul med mig. Vi hade en fantastiskt vecka tillsammans med mycket sötsaker och kulturella upptäckter i NYC. Nyår firade jag tillsammas med Selina och några andra au pairer vid Brooklyn Bridge. Vid tolvslaget avfyrade de tre raketer ute vid frihetsgudinnan som man knappt såg så är taggad inför att fira en riktig nyårsafton i Sverige igen!

Januari

Det blev många promenader inne i City och min väska blev stulen inne på Grand Central. Vi fick äntligen lite snö!

Februari

Det hände inget speciellt under denna månaden.

Mars

Jag besökte Williamsburg och äntligen kunde jag och Matilda ses igen! Jag fick ledigt och Matilda kom hit under en vecka och jag åkte till Colorado för att hälsa på henne.

April

Mitt år som au pair har varit fantastiskt på så många sätt; fantastiskt rolig, lärorikt, utvecklande, och inspirerande. Under året har barnens katt och ödla dött, och det ledde till att de började uppskatta det enda djuret de har kvar - burfågeln. Vi har börjat släppa ut den i altanrummet varje dag så att den kan flyga fritt och sitta bland aloe vera växterna. Jag har lärt mig att dricka herbal teér och föredrar nu ingefära och citron-, pepparmint-, och honeybush te (dra mig baklänges) mot Lipton blueberry muffin. Året har även varit en upptäcktsresa bland olika maträtter, kryddor, råvaror, och att laga kvällsmaten till familjen har varit en fröjd. Jag har gjort en receptbok till min värdfamilj som jag kommer att ge dem som en hejdå-present som jag tror att de kommer att gilla. Mitt äldsta värdbarn har varit min största kritiker med min matlagning och alltid gett goda råd om vad jag kan ändra till nästa gång. Mitt yngsta värdbarn har fått upp ögonen för att baka så jag har lärt henne hur man bakar svenska kakor och hon har lärt mig skillnaden på en muffins och cupcake. En muffins är bakad med bakpulver och har bär i sig, en cupcake är bakad med bikarbonat och har mindre socker i själva kakan och en frosting. Jag har även lärt mig hur vrickat det Amerikanska systemet är gällande säkerhet, vapen är lagligt i flera delstater men man får inte;
- Färga ögonbrynen själv för då kan man fräta sönder ögonen.
- Använda pallarna som står inne matvarubutiken för att nå varorna högst upp på hyllan. För jag kan ju ramla och då kan jag anmäla butiken och få ut försäkringspengar.
- Analysera vad för sjukdom eller symptom man har, det gör man hos doktorn. Mitt ena värdbarn hade vårtor och det gick dem till doktorn för. Eller hans laktosintolerans som de insåg ett halvår senare efter att jag sagt att han har det.

Kort och gott, jag rekommenderar ALLA att bli au pairer! Det har varit mitt livs resa och jag är så glad över att jag tog chansen. Du förlorar inget på det.

Dividerar om detta ska bli mitt sista söndagsinlägg då jag åker till Hawaii nästa lördag och det är inte mycket mer som sker än att jag kommer packa, gymma, jobba, och säga hejdå. Jag tar inte med min min dator på resemånaden så det kommer bli svårt att blogga då. Självklart kommer jag att lägga upp bilderna och berätta om min resemånad när jag är hemma i Sverige igen. Låt säga att nästa inlägg kommer upp den 21:a Maj.

Tills dess, ta hand om er så hörs vi!
Tack för det här året!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Aupair, I USA

Näst sista helgen har passerat och jag har endast 10 arbetsdagar kvar. Under helgen har jag strosat runt i City för att sakta säga hejdå. Det känns overkligt att inte kunna åka in till NYC varje helg när jag är hemma igen, jag har tagit det för givet under mitt år här. Som jag älskar denna underbara stad! Den är verkligen magisk.

Under veckan har mitt yngsta värdbarn haft påsklov så vi har bakat och haft playdates. Mitt äldsta värdbarn fyllde tolv år på torsdagen, så vi gjorde french toast och gav honom hans födelsedagspresenter på morgonen när vi väckte honom.

Resväskan till Hawaii har jag öppnat och långsamt börjat packa. Vi måste ha med oss en handduk så den tar upp 25% av utrymmet haha. Det kommer att bli väldigt intressant att börja packa min stora väska, just nu är jag optimistisk och tror att jag kommer att få rum med allt. Jag har köpt vakuumpåsar så jag kan vakuumförpacka mina jackor och byxor men jag tvivlar dock på om jag lyckas få till det med vikten...

Idag är det:
29 Dagar kvar tills jag kommer hem till Sverige
12 Dagar kvar tills min resemånad börjar
10 Arbetsdagar kvar
1 EN helg kvar!!!

Nästa helg ska jag ta en tur till The Cloisters som är ett museum uppe i Harlem samt äta lunch med Selina på en rooftop bar inne i City. Mitt sista LCC möte kommer även att ske på söndagen.

Vad ska jag göra när jag kommer hem?
Just nu söker jag jobb och förhoppningsvis har jag ett innan Maj är slut. Två dagar efter min ankomst till Sverige ska jag på arbetsintervju vilket är spännande! Samtidigt letar jag efter en lägenhet så jag kan flytta ut ur mina föräldrars hus och ha mitt eget boende. Det är alltså mycket nytt som kommer att ske under Maj och jag är väldigt förväntansfull!

Ledsen för att inlägget är så kort, tog tyvärr inte så många bilder under veckan. Funderar på att göra ett inlägg som sammanfattar mitt au pair år till nästa söndagsinlägg som tröst :)

Hoppas eran vecka har varit bra!

Likes

Comments

Aupair, I USA

Hur vackert är det inte i New York nu?! Jag får lyckorus och blir sprallig i benen av det otroligt fina vädret.

Veckan har annars varit väldigt grå och regnig så jag åkte till gymmet med Selina varje dag och såg mycket på tv serier. Under helgen jobbade jag på lördagen fram till klockan halv fem och tog sedan tåget in till City för att möta upp Emma. Hon är en högskolestudent som nu under sitt andra utbildningsår praktiserar på en designbyrå inne i New York. Vi åt middag på Cotenna, en italiensk resturang. Jag beställde musslor och Emma pasta med champinjoner.

Rekommenderar varmt stället. De bjöd på god mat, en mysig stämning, och trevlig personal. Gör en bordsbokning innan dock!

Efter middagen gick vi till by CHOLE. för att ta en kvällsfika. Vi satte oss vid ett bord utanför och tittade på folk som gick förbi och pratade om hur vi i Sverige "sverige-fierar" många maträtter. Kinamat, tillexempel, är ju helt annorlunda i Sverige och inte alls likt vad de äter i Kina. Eller tacos som är en mexikansk maträtt, det har vi också lyckats twista till något svenskt. Här i USA är det dock annorlunda, äter man indisk mat så vet man att menyn ser likandan ut här som den gör i Indien. De har inte ändrat recepten för att anpassa dem till den amerikanska kulturen utan man blir serverad den riktiga maträtten. Väldigt intressant det där!

Under söndagen tog jag tåget in till City igen tillsammans med Sandra. Vi gick till Central Park och solade i en timma och Filippa mötte sedan upp oss. Vår plan för dagen var att åka till IKEA så vi gick från parken ner till Battery Park för att sedan ta IKEA taxin (japp vi har en egnen taxi haha) över till Brooklyn.

På IKEA strosade vi runt och åt köttbullar med lingonsylt. Jag köpte även Daim till mitt ena värdbarn som fyller 12 år nu på torsdag, han älskar nämligen det. Tänkte även köpa ett bio presentkort för två så han gå tillsammans med en vän.

Efter en hel dags promenad i city var vi både solbrända och trötta i benen så vi vilade lite inne på Starbucks med en kopp te. Ovan ser ni, från vänster, Sandra och Filippa.

Denna veckan har mitt minsta värdbarn påsklov så det kommer att bli mer jobb än vanligt. Inte mig emot dock då vädret är så fint så vi kan hitta på saker utomhus. Idag hade hon en playdate tillsammans med Avery och vi bakade cupcakes tillsammans.

Hoppas eran vecka har varit bra!

Likes

Comments

Aupair, I USA

Kom precis hem från en tripp till Woodbury Common Outlet tillsammans med Filippa och Hailey (från Australien). Vädret har varit fantastiskt idag med sol och blå himmel så det var riktigt skönt att strosa runt bland butikerna.

Första gången jag träffade Filippa retade hon mig för att min plånbok var en Ziplock påse d.v.s. en plastpåse. Jag har inte prioriterat att köpa en ny sedan min förra blev stulen i januari, men passade på idag då jag hittade en fin på Tory Burch. Så nu behöver Filippa inte skämmas för mig när vi är på Hawaii haha.

Veckan har annars varit riktigt grå och regnig, idag var första dagen det var sol på länge, och sakta men säkert planerar jag inför flytten hem igen. Det känns overkligt att dagen då jag står på Landvetter är så nära. I tankarna är jag fortfarande den nya au pairen som har ett år kvar och blir lika förvånad varje gång jag ser hur dagarna sprungit iväg. Idag är det:
27 dagar kvar till jag tar flyget till Hawaii.
20 arbetsdagar kvar.
3 helger kvar.
44 dagar kvar tills jag landar i Sverige.

Det är inte ens månader kvar tills jag kommer hem längre, det rör sig bara om några veckor! Jag är spänd över att få komma hem igen, att få träffa min familj, vänner och hund. Det kommer nog kännas ovant i början att alla pratar svenska runt omkring mig och att vara en i mängden.

De kommande veckorna som är kvar så ska jag hinna fira mitt äldsta värdbarns födelsedag, inhandla nödvändigheter till resemånaden, packa ihop alla mina saker i resväskan, och njuta av min sista tid i USA och som au pair.

Hoppas eran vecka har varit bra!

Likes

Comments

Aupair, I USA

Vi åkte från kalla New York till soliga Denver, USA:s fortast växande stad med vita bergstoppar och fina vandringsleder. Allt var väldigt modernt och nybyggt, påminde lite om de ultra moderna samhällena i filmer som "Divergent".

Under fredagen arbetade Matilda under dagen så jag hjälpte henne. Sedan mötte vi upp hennes vän Alice och drog till Downtown, Denvers shoppinggata.

Under lördagen gick vi på Beauty and The Beast, verkligen sevärd! Under söndagen var Matilda ledig från jobbet så vi passade på att gå på vandringar hela dagen.

Den första vandringsledet vi besökte var Seven Falls.

Fina Matilda.

På platsen kunde man även åka linbana.

Vi åkte sedan vidare till ett berg som man kunde klättra upp på toppen på.

Utsikten var helt otrolig! Efter våra utflykter åkte vi till Ikea för att äta köttbullar med potatismos, så gott och så mättande. Under måndagen jobbade Matilda igen så på kvällen blev det ett snabbt besök på Bonnie's som hade glass, och Vampire Diaries - Matilda har gjort mig beroende!

Denver ser väldigt annorlunda ut om man jämför med NYC och Katonah. På gatan där Matilda bor är husen väldigt små, byggda av tegel på grund av deras väderförändringar, och inklämda. Här i Katonah är husen större, äldre, och med träpanel.

Då det var runt 27 grader i Denver så började träden blomma och man kunde gå i shorts vilket var så underbart! Mina dagar i Colorado gick alleds för fort, hade så roligt och saknar Matilda! Är så glad över att vi hållit kontakten genom året och det kommer bli roligt att träffa henne hemma i Sverige i framtiden :)

Publicerade två inlägg samtidigt så det finns ett nytt inlägg under detta!

Hoppas era veckor har varit bra!

Likes

Comments

Aupair, I USA

Som dagarna har sprungit iväg. Har haft tolv fantastiska dagar tillsammans med Matilda som stannade hos mig till på torsdagen förra veckan. Vi hann se både Brooklyn Bridge och Central Park innan vi åkte vidare.

Om ni har sett filmen Madagaskar kanske ni känner igen bilderna ovan och under? ;)

På tisdagen hade vi planerat att besöka Washington D.C. men då "snöstormen" Stella kom på besök blev alla bussar inställda. Det blev istället till att skotta och kolla serier hela dagen.

På onsdagen åkte vi til Primark i Danbury för att jag behövde köpa en väska att ha mitt handbagage i och tog det lugnt. Vi begav oss sedan till Denver i Colorado där Matilda har arbetat som au pair under året. Flyget avgick från Newark, en stor och fräsch flygplats, som hade en resturang hedrad till CBGB! Ser ni Joan Jett t-shirten?

New Yorks skyskrapor i horisonten.

När vi skulle gå på planet berättade e att de hade överbokat flygplasterna så de behövde fem volontärer som kunde stanna och ta flyget som gick sju timmar senare. Då fick man 500 dollar i check att resa för och mat för 20 dollar. Självklart tackade jag och Matilda JA till detta! Så nu kan jag flyga vart jag vill för 5000 kronor innan mars nästa år :D Det tog fyra timmar att flyga och vi landade i Denver klockan elva på kvällen. Fortsättning följer...

Likes

Comments

Är just nu i Colorado utan dator så blogginlägget kommer upp nu på torsdag. Har så många fina bilder att visa er! Håll ut!

Likes

Comments

Aupair, I USA

I fredags gick jag på två veckors ledighet då min värdfamilj är i London och så jag bjöd över Matilda hit! Hon bor i Denver, Colorado där hon tar hand om tre pojkar, och kom hit i fredags natt. Jag plockade upp henne vid Harlem 125th Street och vi tog sedan ta tåget hem vid 02:06 PM. Då vi var rätt sega på lördagen, speciellt Matilda som har en jetlag med två timmar, tog vi tåget in till city sent på eftermiddagen för att se Times Square, Macy's, och Madison Square Garden. Det var fruktansvärt kallt så vi tog tåget hem vid nio igen.

Idag under söndagen åkte vi in igen för att se Iron House, Greenwich Village, och äta lunch på Joe's. Vi vart tvungna att ta hos tillbaka till Katonah innan sex då jag skulle haft au pair möte med min LCC, det blev dock inställt så vi åkte till Target istället för att handla lite nödvändigheter.

På vägen till Target visade jag henne ett hus som finns i Katonah som är mega stort! Kanske inte ser så stort ut på bilden men i verkligheten ser det ut som ett slott.

Nästa vecka händer många roliga saker!
Måndag: Ska jag visa Matilda Central Park, Brooklyn Bridge, och 9/11.
Tisdag: Åker vi till Washington D.C.
Onsdag: Blir det ett besök i Danbury mall då jag behöver köpa en bagageväska.
Torsdag: Flyger jag, tillsammans med Matilda, hem till Colorado.

Resten av dagarna är ännu oklara. Ska bli väldigt roligt att se en annan delstat och se hur Matilda bott under året. Längtar även till värmen de har där! Det kommer att bli 27 grader under helgen vilket inte är mig emot.

Hoppas eran vecka har varit bra!

Likes

Comments

Aupair, I USA

Veckan har bjudit på storbak, gymmet, och Mandelmanns Gård på Tv4. Min vän Fanny tipsade mig om tv-programmet för några veckor sedan och jag gick från att ogilla det till att bli helt fast. De är som Ernst 2.0. (och Ernst är ju hur underbar som helst!). Hoppas och längtar efter en säsong 2. Jag jobbade i lördags men tog endast hand om tjejen då mitt andra värdbarn var med sin mamma. Vi gjorde Eggs Benedict (ett pocherat ägg, hollandaise sås och stek bacon på en English muffin), en favorit hos barnen och något att testa om man vill höja kolesterolvärdet haha.

När hon hade ätit upp gick strömmen och 500 hus i Katonah var utan el i tre timmar. Vi passade då på att baka bröd och glass när vi insåg att vi kunde tända spisen. Här i Amerika har de gasol-spis så trots att strömmen hade gått kunde vi tända spisen med hjälp av en tändare, kalas ju!

Tidigare i veckan bakade vi även hallongrottor:
Min värdmamma: What did you do today?
Mitt värdbarn: We baked Swedish Cupcakes with strawberry jam.

Haha! Kakorna försvann väldigt fort då både min värdpappa och värdbarnen gick och mumsade på dem.

Varje dag när mitt arbetspass slutat så går jag och säger godnatt och tackar för idag till mina värdbarn, något som jag gjort sedan jag kom hit. En kväll nu i veckan berättade min värdpappa att han tycker det är väldigt fint av mig att alltid tacka för dagen och säga godnatt till barnen, att det är något som han verkligen uppskattar. Jag blev förvårnad när han sa det då jag trodde att de tidigare au pairerna gjort lika dant men han skakade på huvudet. Det kan ha med den svenska kulturen att göra, att säga godnatt, då jag alltid sagt godnatt hemma i Sverige. Sen att tacka för dagen är något jag gjorde i skolan så det blev naturligt för mig att göra samma här i USA. Jag bryr mig även väldigt mycket om mina värdbarn och jag uppskattar verkligen varje dag jag har med dem. Att det skulle vara något nytt min värdfamilj aldrig gjort innan jag kom hit var dock oväntat.

Idag gick jag från Grand Central ner till Fulton Street för att kopiera husnycklarna. Mina husnycklar låg i handväskan som blev stulen så jag var tvungen att skaffa mig nya. Det har varit soligt hela dagen men attan vad kallt! Det blåste och var minus fyra grader så fingrarna blev till isbitar. Under veckan har jag haft som mål att gå minst 10 000 steg om dagen, som jag lyckades med! Blev lite Jumping Jacks vissa kvällar för att nå mitt mål, men det var det värt.

Nu på fredag kommer Matilda, som jag träffade på Traning School i Maj, hit! Jag ska guida henne i NYC och på tisdagen nästkommande vecka ska vi åka till Washington D.C. Hon åker sedan hem på torsdagen och då flyger jag med hem till Denver, Colorado, för att träffa hennes värdfamilj och upptäcka Denver. Är väldigt förväntasfull! Jag är alltså ledig två veckor framåt med start på fredag då min värdfamilj åker till London, för att hälsa på värdbarnens mormor, och sedan Paris för att hälsa på min värdpappas bror.

Hoppas eran vecka har varit bra!

Likes

Comments

Aupair, I USA

Har haft en underbar vecka med sol nästan varje dag! För att ta tillvara på det fina vädret har jag suttit ute i trädgården på min lediga tid och läst. Har även lycktas bränna mig på näsan och nedanför halsen haha.

I lördags hade Isabel sin slutmatch i hockeyserien och slutade som två:a. Alltid roligt att kolla på hennes matcher då laget har utvecklats väldigt mycket jämfört med hur de spelade i höstas.

Efter hockeymatchen körde Mark mig till White Plains där jag tog tåget in till New York. Jag har för några veckor sedan upptäckt kryddan kummin som jag ÄLSKAR! Det är den man använder i tacos men då är den oftast utspridd med andra kryddor i tacospaketen. Hur som helst, min värdmamma har upptäckt en kinaresturang i New York som säljer lammkött kryddat med kummin i en hamburgare som hon rekommenderade mig starkt. Det fick bli min lunch och den påminde mycket om svensk kebab. Restorangen heter Xi'an Famous Foods på 45th street.

I bilresan till White Plains frågade min värdpappa om mina planer för dagen, som jag inte hade, så han rekommenderad mig att besöka Williamsburg som ligger lite ovanför Brooklyn. Jag promenerade från Grand Central längst med 2nd avenue ner till Manhattan bridge som jag gick över. Då kommer man direkt in till Williamsburg som påminner mig mycket om vissa delar av London.

Då jag inte visste mycket om området googlade jag upp saker jag måste se eller göra på google. I topp tre låg chokladbutiken MAST, Rough Trade samt deras park.

Rough Trade är en musikbutik med LP-skivor samt CD-skivor, i mitt tyckte var det lite för modernt och cleant men förstår att den blivit populär då det är något magiskt med LP-skivor. Butiken har även spelningar varje månad.

Jag gick sedan vidare ner till parken som slutar vid Hudson River där jag satte mig på en sten och läste Orange Is The New Black, boken är lika beroendeframkallande som serien!

Det blev även en tur till Whole Foods där jag köpte mig en kopp te för att sedan bege mig hemåt.

Tänkte på dig Fanny när jag såg denna fasaden :)

Just det! När jag körde till gymmet i veckan såg jag denna bil där det stod Especially Swedish under nummerskylten, haha.

Idag ska jag jobba mellan klockan två till fyra då min värdmamma är iväg och min värdpappa behöver hjälp när han ska jobba. Ikväll ska jag på LCC möte som jag har varje månad och vi ska bowla. Annars har jag inga specifika planer inför kommande vecka mer än att njuta ytterligare i solen och av min sista tid här. Idag är det 60 dagar kvar till resemånaden och jag är så sjukt taggad! :D

Hoppas eran vecka har varit bra!

Likes

Comments