Året är 2001. Battingen har just börjat skolan. Hans farhågor, att livet har nått sitt klimax, har ännu inte besannats. Det där läroinstitutet verkar ju ganska reko. Det negativa är möjligen att magistern hade luktat möglig kaffesump i munnen, men det kunde han ta. Grabben hade ju hunnit öva sig på några av sina äldre anförvanter. Yngre också faktiskt, lillebror Petrus luktar bajs, men det brukar bli så dålig stämning när han tar upp det. Han tar fram matteboken för att göra dagens läxa. Eller pensum på latin, som 6-åringen fått lära sig på sin första lektion. Snart kan han flytande latin. Han arbetar nitiskt med sin hemuppgift. Att skriva stort A tjugo gånger. Först ska han göra det framlänges och sedan baklänges. ”Oj vad duktig jag är!” Tänker pojken. Efter en timme är han klar. Mamma kommer in och ger honom erkännande för sitt hårda arbete. Det har han förtjänat. Den natten drömmer pojken om ett land gjort utav maränger, polkagrisar och marshmallows. Sjöjungfrur hoppar som delfiner i chokladfontäner. Världen ligger framför honom. Det är EUTOPIA!

Året är 2035. Den 25 november klockan 07:48 för att vara exakt. Idag kommer väl livet nå sitt klimax för den numera vuxne tjommen. Han sitter och läser tidningen och gör sig redo för en ny dag på kontoret, med sin kaffekopp ståendes på bordet vid sidan om honom. Koppen är 23 centimeter ifrån hans torso. 40 centimeter ifrån hans näbb. Han böjer sig åt sidan och lapar i sig kaffet som en katt utan att röra blicken från tidningen. Det råkar komma lite kaffe på skjortan. Han går och försöker skrubba bort den avföringsfärgade fläcken. Han upptäcker att det var mycket mer koffeinhaltigdryck på skjortan än han hade anat. Han kollar på sin Apple Watch. ”Jag är ju sen!” utbrister mannen. Han skrubbar febrilt för att hinna få bort kaffet. Det går inte. Mannen får byta till hans morfars gamla militärskjorta som är det enda rena plagget i garderoben.

Han tar bilen till kontoret. Det spöregnar utanför. På väg finner mannen att han glömt sitt parkeringskort hemma. Det erfordras för att få parkera vid arbetsplatsen. Han får ställa sin Volvo på en annan plats. Det tar 20 minuter att gå till kontoret. Han kommer fram helt dyngsur. Håret ligger klistrat runt skalpen ner över öronen och ena ögat. Det ser ut som mannen anlänt direkt från slaget vid Dunkirk. Mannen hälsar på sina kollegor som han upplever begapar honom. Det gör honom onekligen ännu mer nervös inför den presentation han snart ska hålla.

Han står i dörröppningen och välkomnar alla åhörare. Då lägger han märke till alla försvarmedaljer han har glömt kvar på skjortan. ”For great bravery in war” läser han på en. Det är försent att göra något nu. Han ska upp på scenen om en halv minut. Han sätter igång sin PowerPoint. Hans fondbild under prologen är från filmen Rädda menige Ryan. Det är än bild där fyra soldater springer över ett minfält och alla har förvridna ansiktsuttryck. Han som är kompatibel med Paint programmet hade skrivit KÄMPA! i röd text lodrätt över bilden. Den ger en bra bild av lagsammanhållning och kämparanda hade han tänkt. Nu ser han mest imbecill ut. Det ser ut som han håller på med någon sjuk form av method acting. Tjugoåtta minuter senare. ”Tack för mig!” mannen är klar med sitt föredrag. Publiken lämnar lokalen. Han står där i morfars skjorta. Det gick kuken tänker han.

Mannen avböjer att följa med sina kollegor på lunch. Han vill bara hem. Han går tillbaka mot parkeringen för att åka tillbaka till sin lägenhet. Det har slutat regna. Trots att minutvisaren på bilen precis indikerar att det blivit eftermiddag känner sig mannen helt utpumpad. När han kommer hem bestämmer han sig för att ta en powernap. Mannen somnar... och drömmer om ett land gjort utav maränger, polkagrisar och marshmallows. Sjöjungfrur hoppar som delfiner i chokladfontäner. Världen ligger framför honom. Det är EUTOPIA! För att han har bestämt sig för att det alltid är det.

/William

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag har precis läst färdigt Rum utav Alex Schulman och Sigge Eklund. Boken är skriven på ett filosoferande och tankeväckande vis. En av mina favoritdelar i författarduons andra gemensamma skriftalster är Sigge Eklunds anekdot om Ingvar Carlsson. För att sammanfatta utan att plagiera allt för mycket så hade Ingvar Carlsson precis blivit vald som ny statsminister. Mitt i allt firande så går han ut på en promenad. Sigge Eklund tyckte att det här var ett tecken på en svunnen tid. Det var dock slutpoängen som jag anser är intressant att skriva om här. Sigge vill kunna teleportera sig bakåt i tiden. Han vill kunna säga till Ingvar Carlsson att ”Jag förstår att du är orolig för framtiden, men passa på och njut också, av den här tiden. Njut – för snart är allt det här över.”

Grejen med att vara lugn, glad och harmonisk. Det är ju intressant för att det låter ju så fruktansvärt enkelt. I praktiken är det alltid svårare. Jag hörde någonstans att nittionio + procent av det vi är som människor redan är bestämt från födseln. Jag förstår visserligen inte exakt vad det betyder och det känns ju absurt att en stor kroppsskada som sker av en slump bara skulle kunna påverka kropp och sinne med en procent. Hur man nu mäter det i procent? Men nog med kritiskt tänkande. Poängen är egentligen att somliga saker går att påverka. Om det är en- eller femtioprocent som går att påverka så är det intressant att veta hur man färgar sitt sinne med nyanser av regnbåge. Har någon svaret?

Jag ser positivt på samtiden och framtiden! Nedan följer en bild på en uppochnervänd svart regnbåge. Det är Max och mitt konstverk från vår tågluff förra sommaren. Skapelsen är gjord i Nice men har tyvärr blivit demolerad på grund utav att folk äcklades.

/William

Likes

Comments

Idag är det jag som skriver. Max hälsar att han har det bra!

Min idé är att skriva lite om vilka investeringar som är lönsamma för framtiden. Självklart kan en semester till Mallorca vara lönsamt om man tänker upplevelsemässigt. Idag tänkte jag dock skriva om saker som ger avkastning i form av kosing.

Dagens samhälle är monumentalt styrt av pengar. Med det åstadkommer man makt över sitt eget liv och också över andras. Därför går många nyexaminerade ut i arbetslivet med en förhoppning och som största drivkraft, att bli rik som ett troll! Det är ofta på bekostnad av det humanitära och det progressiva. Ett samtida exempel är ju hur oljeföretagen inte behöver bry om att dem förorenar vår planet. Så om du i framtiden skulle bli riktigt förmögen kan du väl passa på att göra världen till en bättre plats?

Här följer texten på hur du kan bli en riktig pamp! Jag har läst boken Miljonär innan 30 och pensionär innan 40. Den ger tips på hur man bäst sparar pengar. Det ges mer normala råd som att t.ex. investera i aktier. Så finns det mer extrema råd som att klippa sitt eget hår eller samla pantburkar från soptunnor. Eller så kan ni ju skriva en bok! Det finns många spartips och om ni tänker själva på var ni kan minska era utgifter eller öka era inkomster så kommer ni säkert på något.

När jag läste boken slog det mig hur jobbigt jag hade haft att leva så. Att alltid behöva tänka på hur man ska spendera sina pengar. Det var dock ett tips som jag verkligen motiverades till att göra. Att handla aktier och fonder. Det är mer som en passiv inkomst och över en längre tid gör man oftast tämligen stora vinster på detta.

Om du ska köpa aktier kan det vara bra att sprida köpen över flera företag. Jag själv har 17 olika aktieföretag. Det är bra att välja företag som är relativt välkända och som du kan förstå vad de håller på med. Av de företag jag har köpt är det ett bolag som inte är särskilt igenkänt. Den aktien ligger också sämst till av mina köp med 26% negativ avkastning. Jag tycker också det är ett bra tips att vara aktsam med att sälja aktier. Det är nämligen svårt att tajma deras toppar och dalar.

Hoppas ni har lärt er något och till nästa inlägg får ni ha det bra!

/MW

Likes

Comments

Hej älskade följare! Idag är det jag som skriver bloggen så ni slipper A-lagarn Max! Tur är väl det?! Dagens blogg kommer handla om framtidens jobb då tekniken förändras snabbare än någonsin.

Vad ska du bli när du blir stor? Jag vet att frågan känns uttjatad men idag utvecklar vi ständigt ny teknik och frågan är mer relevant än någonsin. I framtiden kommer en stor andel av dagens jobb förändras.

Enligt en uträkning som jag kollat på kommer femtiotre procent av dagens anställda i Sverige kunna ersättas av digital teknik under de kommande två decennierna (Stefan Fölster, 2014). Det är mellan två och tre miljoner jobb. Att så många arbeten skulle försvinna på tjugo år kommer inte hända men att arbetsuppgifter kommer förändras i takt med den digitala teknikens utveckling är ofrånkomligt. Just nu ökar sysselsättningen i Sverige och hittills har siandet att en teknologisk arbetslöshet kommer varit skitsnack.

Det som många som studerar inom det här ämnet är noga med att påpeka är vikten av att ständigt utbilda och anpassa sig till den nya tekniken. Eftersom de flesta av oss inte får någon sådan utbildning är det viktigt att hålla sig uppdaterad på sin fritid. Det gäller även er som går i skolan då utbildningen där inte är särskilt anpassad till datorer och internet.

Som ett förslag kan man lära sig koda. Då kan man lära sig förstå och kommunicera i den digitala världen bättre. Max till exempel försökte lära sig koda. Han gav upp efter ett par månader men det var kul att se honom försöka…

Tekniken kommer självklart påverka jobben i framtiden och om tjugo år kommer arbetsuppgifterna se annorlunda ut. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad på ny teknologi om man inte vill halka efter i samhället. Til next time, Ha det gött änna!

/MW

Likes

Comments

Nu är dagen äntligen här - vi skaffar blogg!

Vi som skriver den här bloggen är två kompisar som vill skapa något tillsammans. Vår blogg kommer handla om framtiden. Om du kan se in i framtiden finns det stora möjligheter att bli väldigt framgångsrik.

Det finns väldigt mycket olika saker att förutspå och väldigt många olika spådomar. Ett exempel på en spådom som inte slog in var mayafolkets att jorden skulle gå under 2012. Ett exempel på en teori som slog in var Alexander Bards teori om hur internet kommer se ut.

Se det här: https://www.youtube.com/watch?v=6VfZsoMZEdg

Det hade såklart varit mäktigare om Mayafolket hade kunnat spå 1000 år in i framtiden än att Bard gjorde det på tio år.

Framtiden är ovis men vi försöker göra den lite klarare.

Max och jag har som mål att skriva minst tre inlägg i veckan. Vi hoppas att ni kommer tycka det är lika kul att läsa bloggen som vi tycker det är att skriva den!

/MW

Likes

Comments