Dagens hiss faller då på senilsnören, varför har inte alla såna här?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

En av de mest omdiskuterade politiska frågorna är hur i hela friden vi ska göra med vårt utbildningsväsen. Pisa går åt helvete och psykisk ohälsa bland ungdomar når högre och högre siffror. MEN FRUKTA inte, jag har en idé om hur vi ska ordna upp denna röra som vi kallar gymnasiet.

Vi börjar med betygssystemet, A-F. Detta har fått orimligt mycket skit av såväl studerande som lärare; det är egentligen ett rätt bra system där fokus ligger på förmågorna du uppnår i varje ämne. En stor del av klagomålen läggs på att det är komplicerat och omöjligt att nå de högre betygen. Det ska ändras på. Till och börja med vill jag poängtera att det ska vara svårt att nå ett A eller ett B. Det tidigare MVG- IG systemet blev tillslut så mycket inflation i att det blev alldeles för lätt att nå de högre betygen. Så skolverket slängde iväg det och började på ny kula med A-F, där de höjde kraven får att uppnå respektive betyg. Det var bra. Det som inte var bra var att de höjde kraven på eleverna, men gav dem INGA medel för att uppnå dessa krav. Eleverna sitter fast i samma förvirrande betygshärvor med opedagogiska och ofärstående lärare.

Vi måste börja med att rätta till lärarsituationen. Varför finns så många dåliga lärare? Intagningen på lärarprogrammet är så låg att de lika gärna kunde struntat i att ha en gräns över huvudtaget. Lönerna är dåliga. Hela läraryrket har väldigt lite prestige och är ofta en sista utväg. Detta är alltså de personer som ska lära upp kommande generationer av läkare, jurister, journalister, lärare och ekonomer. Vi måste locka till ambitiösa och intelligenta lärare. Hur gör vi det? Intagningen på lärarlinjen måste höjas och likväl lönerna. SORRY, men det är en bra investering. Det kostar vad det smakar. Bort med den stereotypiska lågavlönade skitläraren, lärare har enorm påverkan på ambitionsnivån hos eleverna.

Vidare till hur själva skolgången ska gå till. Läxor är ett otroligt effektivt sätt att tvinga eleverna att hålla sig i fas i kursen och inte hamna efter och göra det jobbigt för sig själv. Det viktiga är dock att följa upp på läxorna med små läxförhör och liknande, annars kommer eleverna inte göra läxorna. Punkt. Att ligga i fas är lyckan till framgång, och alltid lika svårt om man inte har fasta hållpunkter. I naturrelaterade ämnen (fysik, matte, biologi, kemi) ska delprov hållas under året som hålls samtidigt för alla som läser den kursen och sedan rättas under en dag/ eftermiddag då lärarna i de ämnena får tid att sitta tillsammans och rätta och diskutera proven. Detta är viktigt av två anledningar: att inte låta läraren rätta sina egna elevers prov för att undvika att personliga känslor påverkar och för att minska rättningsbördan på lärare och ge dem chans att rätta under betald tid. Idag får inte lärare betalt för tiden de sitter hemma på fredagkvällar och rättar prov, vilket också bidrar till att så få väljer yrket. I humaniora- ämnen fungerar systemet ungefär likadant, ibland kanske med uppsatser och liknande istället för delprov. I slutet av varje kurs hålls ett nationellt prov som är likadant för alla och har tydliga anvisningar hur de ska rättas. Detta provet ska väga tungt i betygssättning eftersom det är lika för alla och otroligt reglerat. Alltså, även om en elev fått A på alla tidigare kursprov kan hen fortfarande sänka sig på nationella. Detta är för att eleven, för att få A, ska ha förmåga på A-nivå i kursens slut. Eleven kanske hade A i kursens början, men måste ju ha samma kunskaper i slutet av kursen för att nå det betyget.

Men detta låter ju inte så värst annorlunda från hur det är nu, tänker man kanske. Men här finns den stora revolutionen: alla elever ska ha möjlighet att läsa upp alla sina betyg under gymnasiet. Många säger att systemet vi har idag är straffande, att du drar med dig dina tidigare betyg som ankare, att du kanske hade en dålig månad i första ring och får sota för det resten av ditt liv. Det är faktiskt så det ser ut idag, kommer en elev med ambition att bli läkare och börjar med att få D i två ämnen så är hen körd och måste antingen läsa på komvux eller skriva ett bra högskoleprov. Dessa två alternativa vägar kommer bli ännu svårare att gå om det rådande förslaget går igenom och det blir svårare att läsa upp på komvux och kvoten som universiteten tar in från HP minskar till 15%. MEN om man kan läsa upp sina betyg i gymnasiet kan vi behålla systemet vi har, det kan vara svårt att få bra betyg, och det kommer inte vara så många som behöver läsa upp på komvux eller göra HP. Alla elever ska ha rätt att när som helst under sin gymnasietid läsa upp ämnen.​​​​Då brukar många komma med tramsiga invändningar om hur lärarna inte har tid att göra extra prov, men vem har sagt något om det? Alla kurser går ju löpande hela tiden med ett nationella i slutet av varje kurs. Om en elev i tredje ring vill läsa upp en mattekurs hen läste i första ring, kan hen hoppa in på det nationella som ettorna ska skriva. Hur enkelt som helst. 

Vi kan ha ett strikt system där det är svårt att få höga betyg, men endast om vi ger eleverna möjligheten att lyckas. Ge lärarna bättre betalt och möjlighet att rätta under skoltid, ge eleverna ambitiösa lärare, tvinga eleverna att hänga med, men ge dem en andra chans ifall de inte gör det! Gymnasietiden är en enormt rörig och stökig period, livet kan komma emellan och vårt skolsystem har ingen förståelse för det. Om vi ger eleverna medel att lyckas, vem vet, kanske ökar också det mentala välmåendet?

Likes

Comments

Dagens hiss hittar vi på Max i form av deras halloumiburgare. En stjärna bland oformliga, umamismakande klumpar.

Likes

Comments

Här sportar vi alltså Nicky Minaj i egen (inte så hög ändå) person. En look som är lätt att uppnå genom att helt enkelt ha fake av allt. Fake-ögonfransar, fake-hår med ett hårband med fake-kristaller, fake-solbränna (fast lite riktig, var ju nyss i Italien ändå), fake-tuttar....det enda som inte var fake var rumpan. Behövdes inte serru. Äntligen kom min päronform till nytta! Med mig på denna exlusiva kväll var Jesus, Kendall Jenner och Donald Trump. Bland annat. Bah.

Likes

Comments

Dagens diss faller alltså på pottfrillan. Vi snackar alltså inte om den där danderyds-pojke mittbenan, utan the real deal. Som om någon lagt en skål över huvudet och klippt längs kanten. Jag kan tänka mig 4 scenarion då en pottfrilla är acceptabel:

1. Du är en medlem i Backstreet Boys.
2. Du är Brad Pitt (allt är okej när man är Brad Pitt).
3. Du är en skateboard-dude från 90-talet som hamnat i en tidsmaskin.
4. Du är 6 år gammal.

Likes

Comments

Om man gifter sig och tar den andras efternamn, då måste man ju öva upp en ny signatur? Jättejobbigt, det blir mitt efternamn på det. Bah.

Likes

Comments

Det är helt fysikaliskt möjligt att det snöar och är soligt samtidigt. Måste uppdatera min lista över omöjliga saker.

Likes

Comments

​Dagens insikt kom under en extremt frustrerande tvåtimmarsräd för att hitta min telefon, samtidigt som jag beklagade mig för min kusin i telefonen som jag höll i. 

Likes

Comments

Ett fenomen som förklaras av en historik över mina sjukhusbesök de senaste åren: Åkte till Österrike, trodde jag fick halsfluss, men det visade sig vara körtelfeber (också känt som kyss-sjukan) , var sjuk av och till i körtelfeber i ett halvår. Blev frisk ett tag, åkte till Ios (Grekland) och blev hostig och sjuk, gick till Yannis den grekiske doktorn och fick diverse märkliga mediciner som fick mig att få riktigt osexiga utslag över hela kroppen. Blev också inte frisk, så gick till en svensk doktor som förklarade att jag hade luftrörskatarr (också känt som rökhosta) samt att jag fått allergiska utslag som jag skulle ta mediciner mot i åtta månader. Fyra veckor senare är jag nästan frisk i luftrören och börjar tredje ring.

Sådär i slutet av September börjar sömnproblemen. Har alltid haft problem med att somna lite av och till ända sen jag var liten men detta var some next level shit. Temporär insomni, kallas det. En vecka sov jag 4 timmar utspritt under 3 dagar samtidigt som jag var sjuk, och min kropp får nog och svimmar i skolan. Mitt under en lektion. Så jävla pinsamt. Det var som när man gjorde illa sig på gympan när man var liten och det kommer en stor jäkla ring med oroade klasskompisar och man ligger där i en hög och gråter som en patetisk trasa och bara inte vill att någon ska se. Dock kan man kryssa av "svimma dramatiskt som en dam i nöd" på bucketlisten. Det var inte alls som man tror. Man bara somnar till i ett ögonblick och vaknar till med ont i huvudet i total förvirring. Jag minns att jag grät utan anledning och att jag inte hade nån känsel i mina händer. Hursomhelst så blev det på "allvar". Började missa mycket skola. När man somnar kl 6 är det inte läge att gå till skolan kl 8. Började gå till en doktor för att få bukt med det hela, men de skriver bara ut lugnande och säger att man ska komma tillbaka om det är kvar om 3 veckor. Nu sover jag rätt bra, sömnlösheten är lite som körtelfeber, den finns kvar i kroppen och bryter ut lite då och då. För två månader sen fick jag reda på anledningen till att jag varit hes och låtit som Janis Joplin etter en limpa cigg och en whiskey i ett år. Tydligen har jag knutor på mina stämband, som små ärr. Så nu går jag också till en logoped en gång i veckan och bubblar i ett rör för att bli av med det.


Detta kanske skiner lite ljus över varför jag skriker NEEJ när nån säger att jag borde gå till doktorn.

Likes

Comments

Körkortet är taget. That's right. Jag är Bossen. Är för övrigt hundra procent medveten om att typ alla har körkort och att det inte är en big deal, men för mig är det värt, trots att bensinen kostar tusenlappar i månaden. Det var ändå två veckor sen jag tog det, men nytt-körkort lukten hänger fortfarande i luften, precis som den lilla smileyn jag hängt upp i backspegeln. Jag märker hur jag fortfarande tar onödiga utflykter (till pappa, för att hämta nåt jag inte ens behöver) bara för att få köra bil.

Högskoleprovet är skrivet. Det blev sjätte gången jag skrev, och denna gång som alla de andra gick jag bara på autopilot. Jag har aldrig pluggat, aldrig satsat eller brytt mig, har bara skrivit för att man ska. Resultaten matchade engagemanget. De var inga dåliga resultat, men de blev inte bättre med tid. Denna gång var annorlunda, jag skrev chockerande bra denna gång. Det verkar däremot som att många andra också gjorde de, så resultatet lär inte bli så högt som man tror. 

En lastbil körde in i Åhlens och dödade och skadade och mänskligheten visade sina såväl sämsta som bästa sidor.

Min telefon gick sönder. Rätt skönt, att slippa vara tillgänglig i 2 dagar. Jag utan telefon är ungefär lika som jag med telefon, eftersom jag ändå aldrig svarar och otroligt sällan sitter och scrollar igenom Facebook och Instagram. För övrigt irriterande att folk utgår från att man följer deras Instagram som en troende läser Bibeln. De kan gå och gifta sig, lägga upp på Instagram och sen bli förvånade när man ringer och är pisslack över att de inte sagt nåt och svarar med: "Men vadå jag la ju upp det på Instagram." Det som varit fruktansvärt smärtsamt är dock att inte kunna lyssna på musik. Jag tror ärligt inte att jag känner någon som spenderar så många av dygnets timmar som jag själv. Medan jag sminkar mig, äter, påväg till skolan, under dagens alla lektioner...En kompis till mig sa att det kan vara kul att lyssna på verkligheten också, men helt ärligt om jag fick välja mellan skrikande barn och lärarnas monotona monologer och Queen, The Shins, Frankie Valli, ABBA, Mord Fustang, Shakey Graves, Pavarotti och storbandsjazz är det ett rätt givet val.

Jag blev matförgiftad igår. Jag tror det iallafall, men jag undviker att gå till doktorer så mycket jag kan. Har spenderat så mycket tid och pengar så att jag banne mig har frikort och inte ens behöver betala längre. Utan telefon som jag var låg jag där i huset, helt ensam och svältande utan att kunna äta något. Veckans eloge går till min vän Oskar, som rusar över med toast, honung, vätskeersättning och piggelin. 


Likes

Comments