Tjenare! 

Surfade runt lite på jobbet idag och kom över den här studien http://www.aftonbladet.se/halsa/article11805578.ab . Man frågar ju sig då om vilket ansvar som tidningen har när de publicerar dessa nyheter, då denna tolkning utav studien som har gjorts är helt åt skogen fel. Robert Lustig heter en forskare som har över 2milj träffar på sitt tal ang. höga halter utav  fruktos leder till fettinlagring och skulle förklara övervikt (talet ligger lite längre ner för er hängivna läsare). Det är inte fruktosen ur just frukt som Lustig syftar på i sin föreläsning utan fruktosen ur vanligt socker då det består utav 50% utav fruktos. Fruktosen skulle skada levern som i sin tur leder förhöjd insulinresistensen i levern. Ett citat från www.naringslara.se beskriver bra hur det fungerar i sin artikel. http://traningslara.se/robert-lustig-fruktos-och-overvikt-vad-ar-det-han-sager/  

"Vad är det så som gör att stora mängder fruktos är dåligt för hälsan? Jo det som händer när man pressar leverns kapacitet är att levern börjar producera en hel del fett som blir inlagrat i levern. När det gått långt brukar man kalla det för Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) eller fettlever på svenska. Det i sin tur är sammankopplat med metabola syndromet, diabetes osv. Framför allt leder det till en lokal insulinresistens i levern.

Då levern är ett väldigt viktigt organ när det gäller regleringen av blodsocker så blir effekten av insulinresistens där stor. När levern inte känner av insulinet så skickas signaler till bukspottkörteln att producera mer insulin och effekten blir alltså hyperinsulinemi, förhöjda vilonivåer av insulin."

Det som aftonbladet skriver att är så farligt med frukt är att det innehåller fruktos vilket är sant, men börjar vi kolla på siffrorna så märker man snabbt att det är rätt så stora mängder frukt du måste äta per dag för att komma upp i över 40-60g (varierar beroende på person till person) som är maxkapaciteten för levern att kunna hantera på ett ofarligt sätt. Under här är en lista på hur mycket % utav frukten som består utav fruktos (HFCS = High fructose corn syrup, http://tranastyrka.se/socker-hfcs-och-fettlever/). För att få i sig 40g fruktos ur exempelvis banan som är en populär frukt bland styrketränare skulle du behöva äta 1.5kg bananer vilket motsvarar ca 13-14 bananer. Om vi däremot dricker 8dl läsk har vi redan överstigit 40g fruktos och vilket tror ni är vanligast? 

  fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9 2,4
päron 6,2 2,8
vattenmelon 3,4 1,6
russin 29,8 27,8
morot 1,8 1,6
squash 1,4 1,1
tomat 2,0 1,3
tomatpuré 4,7 3,0
nypon 5,2 4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
torkade dadlar 21,6 27,2
vindruvor 7,8 7,6
HFCS 55-90 45-10
torkad aprikos 10,0 20,8
banan 2,7 4,4
ananas 1,4 2,3
broccoli 0,7 1,2
lök 1,5 1,6
brysselkål 0,7 1,2
blåbär 2,9 3,0
sirap 21,7 24,2

 


Aftonbladet har ju iofs. rätt när de skriver att frukt gör dig fet eftersom de inte skriver ut en mängd och man kan bli fet genom fruktos från frukt, men det är inte den största orsaken övervikt pga. för högt frukosintag. Det som är ännu mera komiskt är att det inte är bevisat att fruktos är en stor bidragande faktor till övervikt, väljer återigen att citera naringslara.se's inlägg ang. Lustigs teori.

"Förutom att gå igenom Lustigs modell så har jag även tagit upp bristerna i modellen. Det är helt klart så att det Lustig tar upp i de föreläsningar som finns på Youtube och andra ställen på nätet inte är tillräckligt för att förklara all övervikt. Det finns som sagt en ganska betydande andel personer (~20 %) som är överviktiga men har normal insulinkänslighet, normala insulinnivåer och som inte får överdrivet hög insulinutsöndring när de äter. Deras övervikt behöver också en förklaring."

För att avsluta inlägget länkar jag till lite tal/uttlåtande från Lustig och hans teori och för er som inte förstod det var rubriken sarkastisk. 

 

http://vimeo.com/27563465#at=0 (Lustig om hur övervikt uppstår) 

Godnatt sov gott! 

 Likes

Comments

INLEDNING

Hej igen, det var ett tag sedan jag uppdatera då jag jobbar heltid och har ca 1.5h -
2h hemma per dag, ingen ursäkt så time to step up! Dagens inlägg tänkte jag ta upp hur mycket tid som jag lägger ner på styrketräning kontra den allmänna uppfattningen.

Vad jag har upplevt så är den allmänna uppfattningen att folk tror att tiden de är på gymmet är det enda som räknas, detta räknas ofta till ca 50min-90min. Fel! Om man är besatt utav träning vilket jag och många andra är i dagsläget är detta en bråkdel utav det man lägger ner.


TRÄNING
Om vi börjar med själva passet och ska försöka värdera ungefär hur mycket tid som går åt till det. Vi säger att jag ska börja träna 20.00

19.15-19.45: PWO + PWO Meal + Mental uppladdning i form utav att fokusera vad som kommer att hända passet, planera vikter/övningar/utförande. Ladda upp med motivation. 
19.45-20.00: Gå till gymmet och byta om.
20.00-21.30 Aktiv tid i gymmet. 
21.30-21.45 Duscha/byt om. Reflektera över passet vad gick bra/dåligt.  
21.45-22.00 Gå hem. 

Vi har nu lagt 2.1/4h på träningspasset som enbart varade i 1.½h. 

KOST
Vi kollar nu över lite annan tid jag personligen lägger för att optimera min träning, vi kan börja med kosten. Om jag hade valt att äta "normal mat" hade min familj lagat den till mig och jag hade även kunnat skippa att äta något på några timmar. Men eftersom jag har som mål att äta minst var tredje timme en näringsrik måltid beräknad på mitt mål med träningen går inte detta. Jag äter 2 lagade mål per dag som består utav kyckling + ris/fullkornspasta (kolhydratskällan varierar beroenden på timeingen). Jag brukar bunkra upp med kyckling för ca 3-4 dagar vilket tar ca 1h att laga. 1h/3 = 20min. Sen brukar jag koka ris + pasta 2ggr varje dag vilket tar ca 10min vardera = 20min. Då är vi uppe i ca 40min. Sedan att förbereda mellanmål, träningsmål, frukost, kvällsmat tar inte jättelång tid men ändå kanske sammanlagt 30min/dag. Totalt blir förberedelserna för maten ca 1h 1/6, vi hade ju haft dessa förberedelser även om man åt "normalt" också men tiden för att göra de hade minskat då tex. den lagade maten hade stått på bordet. Vi kan räkna med att annars hade det tagit ca 20 min/dag om jag hade ätit "normalt" och föräldrarna lagat maten, -50min. 

Att äta maten tar även tid det. Jag äter för tillfället ca 7-8mål om dagen. Vi räknar med att varje mål tar ca 15min att äta då är vi uppe i ca 2h. Normalt att äta ligger på ca 4mål vilket då tar ca 1h, dock är målen ofta större då så kanske 1, 1/4h. Fortfarande -45min. 

Maten har alltså tagit totalt 3,2/12 h (190min) kontra en vanlig dag hade tagit 1,7/12 h(95min). Alltså tar det ca 95min mer för mig att förbereda och äta min mat. Mat + träning har nu tagit totalt 325min på träningen och 230min mer än vad en kille som inte skulle röra sig och äta med allmänna kostvanor. 


UTBILDNING

Eftersom styrketräning är ett väldigt brett område med en hel mängd med olika studier som ständigt prövas och det kommer till ny fakta är det viktigt att vara uppdaterad inom ämnet. Detta gör jag genom att sitta inne på de stora styrketräningsforumen tex. body och kolozzeum (www.body.se www.kolozzeum.se). Att dela åsikter och erfarenheter med olika människor här ger mig både motivation och lärdom. Man kan även hitta många bra studier i kommentars fälten. Du kan även få hjälp om du saknar kunskap inom något område. En ypperlig bra början till att börja fördjupa sig inom området och få hjälp till att komma igång, kom ihåg att vara käll kritiska och läsa igenom de studier som det refereras till då tolkningarna inte alltid är korrekta, ett gott exempel är att man blir fet utav light-produkter, mer om det i ett senare inlägg. 

Att sedan sitta inne och läsa bloggar/artiklar utav träning utav folk med lite mer bakgrund utav styrketräning där man behöver vissa förkunskaper för att kunna hänga med. Dessa artiklar blir ofta rätt långa/tråkiga om man saknar kunskap om tex. hur insulin nivåer påverkar kroppen eller liknande. Men är du insatt och har lite skinn på näsan så tycker jag personligen att det är väldigt intressant men framförallt lärorikt. Detta är något jag brukar ägna mig åt när jag inte har något att göra tex. då jag jobbar som kundservice och ibland inte har några samtal är detta ett ypperligt tillfälle. 

Om jag ska försöka beräkna tiden jag lägger ner på detta per dag blir det nog ca 45-1h. Detta varierar dock från dag till dag, ibland hinner man inte läsa någonting och ibland kan man sitta 2h men medlet är nog iaf dryga timmen. Totalt  290min över medlet.

MOTIVATION/INSPIRATION/HJÄLPA ANDRA


Detta området är väldigt brett och kan vara allt ifrån att uppmuntra någon på gymmet till att skriva ett kostschema till att driva en blogg. För tillfället försöker jag så gott det går att hjälpa alla som frågar mig något om träning, skriver gratis kost/träningsscheman för tillfället då jag saknar PT-Utbildning, driver en träningsblogg, har en "fitnessinstagram" och försöker hjälpa folk via forum. Detta har dock blivit det ämnet som prioriterats bort nu under början utav sommaren då min fritid har varit begränsad. Detta är också väldigt varierande, ett kostschema skrivar jag tex. på cirkus 2-2½h, men snitt ca 30min/dag. Totalt 320min över medlet = 5h och 20min över vad en vanlig soffsittare. 

SLUTORD


Att träna på en seriös nivå och försöka leva en fitnesslivsstil är krävande tidsmässigt. Den allmäna tanken om hur mycket tid som egentligen läggs ner är väldigt felvärderad. Ofta tas det inte hänsyn till att personen som vill satsa måste även göra andra uppoffringar för att kunna nå sitt mål. Träningstiden som många inte säger sig ha tid till är enligt mina uträkningar ca 1/4 utav vad som man egentligen lägger, då räknar jag med att passen är ca 1.20min långa (320/80 = 4). 

Jag tycker dock att uppoffringarna är värda det, då känslan efter ett gott gympass kan vara det goaste som finns. Även bekräftelsen när du ser resultaten komma gör mödan värd det.  

P.S. Detta är ingen akademisk uppsatts så stavfel, satsradning osv. har inte kollats och jag ser ingen anledning till att göra det heller! Nu blir det kvällsmat sen sömn! D.S. 


 


"HARD WORK AND DEDICATION, MY TRUE AND ONLY MOTIVATION" Likes

Comments

Många upplever att de inte får någon märkbar skillnad i just sina vader på gymmet. De säger att kontakten är svår att hitta, att det är mest jobbigt i helhet och inte för vaden. Många kan lasta på en väldans massa vikt på maskinen där har du också svaret. Det handlar mestadels inte om vikten för att få kontakt med vaden utan hur du utför övningen. Visst man kan lägga på en rätt hög belastning på vaderna men att maxa maskinen som rätt ny på gymmet, då bör man fatta att något är fel. Hur vet jag då vad rätt teknik är då? Jo det är några saker du ska tänka på när du tränar vaden: 

1.
Gå hela vägen!! Många som kör bara en liten bit utav vaden när de tränar, du använder vaden konstant när du går      så detta blir inte en sådan speciell belastning för den. Gå hela vägen ner och upp, du ska upp lika högt som när du står på tå!

Om du kör tex. sittande vadpress i smith lägg något under dina fötter förslagsvis en liten box eller 2st 25kgs vikter. Dessa sätter du tårna på för att kunna gå ner i bottenläget med tårna, tänk på att komma ner i bottenläget och toppläget i alla vadövningar. 


2. 
Böj på knäna. Har märkt att detta hjälper väldigt mycket i att hitta kontakten i vaden. Så böj på knäna gott folk och håll knäna i samma position under hela utförandet, med andra ord ändra inte böjjen på knäna när det blir tungt då du kommer använda dig utav lårmuskelaturen isf. 

3. 
Tänk att du squezzar med vaden när du kör. Ha hela tiden tänket att det är vaden som ska jobba och inte benet, detta är faktorn som har hjälpt mig mest i min vadträning. 

4.
Undvik sittande vadpress. Satt och kollade genom lite fakta och hittade en intressant artikel om att sittande vadpress var onödig, kul att se det nu då man kört den ett ex antal månader...
http://traningslara.se/daliga-ovningar-pa-gymmet-del-2/

5,
För er som vill prova något nytt testa denna, tar rätt gott! Går även att göra med ett viktbälte knyten till en vikt eller smithmaskin. Övningen är kallad "Donkey Calf Raises". Får la bjussa på en bild som är tagen vid slutet av deffen på mina vader, dålig kvalle på bilden jag vet, den missar lite konturer pga. det tyvärr. :(  

Likes

Comments

Detta är en individ med starkare psyke än många utav oss! Med den inställningen når man långt!

Respekt!


Likes

Comments

Som rubriken lyder! Kör ni med musik under träningspasset, själv varierar jag väldigt mycket beroende på pass och vilken musik gymmet spelar. Ibland är den eländiga sladden ivägen när man kör tex. hantelpress och militärpress :/ 

Likes

Comments

Många undrar varför jag bloggar och det är inte för pengarnas skull... Har tjänat ca exakt 58kr sedan jag startade bloggen vilket är en väldigt dålig timmpeng om man jämför med tiden jag lagt ner. Att skriva inläggen går inte lika fort som folk tror utan det kan ta ett bra tag, många inlägg tar över 1h att skriva. Det är kanske här jag skiljer mig mot de flesta i min ålder som bloggar då de deras inlägg kan se ut såhär "dagens outfit" och så är det bara en bild. Hmm 10sek-2min, det tar ju tid att välja vilken av de fyrtioelva egopics de tagit på outfiten eller "vad har jag gjort idag" tar inte heller särskildt lång tid att skriva, fantasin till dem inläggen är inte heller så hög. Visst jag lägger även upp kortare inlägg som vad jag har tränat men ofta med en kort sammanfattning om vad som gick bra och mindre bra med passet. Uppmärksamheten man får pga. bloggen är kul men inte huvudanledningen, utan huvudanledningen är för att hjälpa andra till en mer hälsosam livsstil med fokus på styrketräning. 

Om det är någon som behöver hjälp med något är det bara att kommentera i kommentarsfältet, bli vän med mig på fb och skicka iväg ett meddelande (https://www.facebook.com/vincent.nordgren) eller kommentera min instagram: vincentnordgren. Hjälper folk så gott jag kan, kan inte lova att informationen är 100% korrekt då jag är outbildad på pappret inom ämnet, men har alltid åtminstonde en källa som backar upp mina svar. Dagens goda träningsgärningar har varit:
1. visade en kille en bra triceps övning när han frågade. 2. Skrev ett träningsschema till en kompis. 3. Skrev ett kostschema till en annan kompis.

Jag anser mig själv ha goda kunskaper inom ämnet och har man det bör man dela med sig. Hjälper man andra kommer det komma fler fördelar till en i livet så enkelt är det. Det är inte karma utan vanlig logik, om du blir betraktad som en snäll/generös person kommer du även att få hjälp. 


Btw här är träningsschemat jag skrev, det är en 4 split 

 

Dropset = Du börjar på en vikt sedan när du inte klarar fler reps sänker du vikten och kör på den vikten osv.
Superset = Du kör flera övningar utan vila

Dag 1 
Bröst/Triceps
Bröst: 1-2min vila mellan setten
Bänkpress 4-5x8-12
Lutad hantelpress 4-5x8-12
Flyes i maskin 4-5x8-12
Armhävningar med 10sek vila 3xMax

Triceps: 45sek-1.15min vila mellan setten
Triceps extensions med hantel bakom huvudet 4x8-12
Triceps extensions med rep 4x8-12
Dips i Maskin 5x12

Dag 2
Rygg/Biceps
Rygg: 1-2min vila mellan setten
Sittande latsdrag i maskin 4-5x8-12
Stående shrugs 3x15-18
Sittande rodd: 4-5x8-12
Ländrygg 3xMAX

Biceps: 45sek-1.15min vila
Bicepscurls 4x8-12
Preacher curl i maskin 4x8-12
Hammercurls Dropset. 2x (8-12 reps per drop, minmum 3drops) 

Dag 3 
Vila/30min Powerwalk

Dag 4
 Vila/30min PW

Dag 5
Axlar/Mage
Axlar 1-1.30mins vila
Sittande militärpress med hantlar 4-5x8-12
Lyft mot hakan med z-stång 4-5x8-12
Hantellyft åt sidan 4-5x8-12
Reversedflyes i maskin 3x15-18
Superset med hantellyft åt sidan, framåt och stående militärpress med hantlar (börja med ca 2-4kg) 8-12 reps på varje


Mage ca 45-1.15 vila
Crunches 4xMax
Liggande cykling 4xMax
Hängande benlyft 4xMax


Dag 6
Ben/vader
Ben 1.15-2min vila
Squats 4-5x8-12
Benpress 4-5x8-12
Gående utfallssteg med vikt 4-5x8-12 (varje ben x12) 
Benspark dropset x3 
Bencurl dropset x3 

Vader 40-1min vila
Sittande vadpress 4x15-18
Stående vadpress 4x15-18 

Dag 7
Vila/30min PW 


Anledningen till att repsantalet är högre på baksidaxalar och vader är för att de innehåller mer rödafibrer vilka behöver ett högre repsantal för att knäcka. 


Två goa träningslåtar får ni också! Likes

Comments

Den här midsommar som ställer till det! Hade planerat min vilodag riktigt kasst så att den kom dagen före midsommar, sedan var gymmet stängt under midsommar desutom och dagen efter. Tre vilodagar? Nee blev lite övningar med kroppsvikt på Lördagen iaf. Idag har jag kommit igång igen med gymmet och kört 2pass. Först ett benpass med Maria Kaczmarek, grymt stark tjej både mentalt och fysiskt (http://www.nattstad.se/MylifebyMaria). Passet bestod utav Squats, Benpress, Utfallssteg (dropset), Superset mellan Höftlyft och Upphopp för att sedan avsluta med dropset på Bensparken och Bencurlsen. 

Andra passet var rygg/traps! Är min favoritmuskelgrupp och ett riktigt gott tagg innan med "I'm a Champion där slagorden satt i hela passet och fick en att pressa sig till det yttersta. Kompletterade passet med lite biceps och underarmar även. Nu är det matlagning som gäller, Yeeey.....  


Likes

Comments

Köpte nyligen min första PWO, har tidigare bara kört på Koffeintabletter. Köpte en Olimp Redweiler, hade egentligen tänkt köpa en "I am F*cked Up" men ändrade mig. Priset för den är 399kr för 480g, helt okej! 

Jag har kört på den i nu två dagar, kör 1/4 utav dosen vilket har gett ett sjukt tryck och tagg under passen. Har även börjat svettas mer och kan köra på längre. Känner även att jag kan fokusera bättre under varje set! Klarar man att hålla 1/4 utav dosen och inte behöver mer är det ca 80 portioner dvs 5kr per portion. 

Smaken var också god och löste sig väldigt enkelt i vatten. Kan egentligen inte säga något mer då jag inte har testat annat pwo men bättre än koffeintabletter var det helt klart. Prisvärt, JA! :) 

Produkten finns hos de flesta återförsäljare men jag brukar handla från MM eller GG.

http://www.mmsports.se/Olimp-Redweiler.html
http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/redweiler-480-g-red-punch 

Likes

Comments

Hemma från Magaluf och så roligt har man inte haft på länge! Tack alla som gjorde resan till det den blev! Har ju kört strikt diet ett tag nu och kände att denna resan var värd de negativa konsekvenserna som blir påföljden. Alkohol, skräpmat, sol, fest, bad och ångest var huvudingredienser i denna resan. Man kanske inte är lika stolt över allt man gjort men det är en kul grej. Nu är vi tillbaka på banan igen och ser fram emot att börja bulken! Imorgon blir nog första styrkepasset vilket givetvis är Chest-Monday. 

Formen är inte lika bra som när jag åkte (givetvis), har inte vägt mig än så får vänta tills imorgon med det. 

Likes

Comments