View tracker

Allmänt, Aussie, Resor

@ Perth

Nu var det väldigt länge sedan jag skrev något här... Och mycket har hänt sen sist, så tänkte att det kan vara bra med en uppdatering.

Jag kom tillbaka till Sydney den 12 oktober och sen dess har mycket hänt. Jag har upptäckt nya saker, jag har jobbat, jag har besökt surfcamp två gånger, jag har spenderat tid med mina vänner och min kärlek. Jag har även firat jul och nyår med min kärlek här i Sydney, vilket var helt underbart.
Men jag har inte riktigt varit lycklig över att vara tillbaka i Sydney... Jag älskar Sydney, men det kändes inte längre som hemma. Jag antar att det har att göra med att sist jag var här så var jag här under andra villkor och nu var det dags att starta ett nytt kapitel med jobb och mer seriösa saker, och jag antar att jag inte riktigt var redo för det.

Så därför är jag nu påväg till Margaret River, vilket är en stad fyra timmars bussresa söderut från Perth. Och Perth ligger i Västra Australien, alltså flyger jag tvärsöver Australien. En flygresa på fem timmar och jag lämnar inte ens landet, haha. Helt galet hur stort det här landet är. Det ska bli spännande med någonting nytt och att få stå på mina egna ben igen och inte riktigt veta vad som väntar. Men det är inte lätt att lämna Sydney... I Sydney har jag min kärlek, mitt hem, mina vänner, ett jobb och min trygghet. Men det här är vad jag behöver göra för att kunna växa som person och för att kunna hitta nya bitar av mig själv. Ibland måste man göra uppoffringar för att kunna växa.

Så, Margaret River är nästa stopp på min resa och början på ett nytt kapitel. Där är tanken att jag ska göra mitt farm work, vilket innebär att om jag slutför mina 88 arbetsdagar där så har jag rätt att ansöka om ett andra år working holiday-visum. Vilket är tanken! Jag har fått jobb på en mindre farm där de har uppfödning av miniatyrhästar, hundar och även andra mina djur. Det lär även bli lite fruktplockning och trädgårdsarbete! Men det ska bli spännande att se hur allt går och jag ser fram emot att byta ut storstadslivet mot farmliv.

Likes

Comments

Sydney, Tips & Råd, EF

Att resa till Sydney med EF är seriöst det bästa jag någonsin gjort och jag tänkte att det här ska bli ett inlägg med lite info om det som gäller EF.

Varför EF Sydney?
Jag visste faktiskt inte vart jag skulle åka, jag visste dock att jag ville utveckla min engelska och bestämde då ganska snabbt att Australien skulle vara roligt att få upptäcka. EF har bara två skolor i Australien och det är Brisbane och Sydney, och efter lite rådgivning med min kontaktperson på EF bestämde vi att jag skulle till Sydney. Vilket jag är så sjukt glad för!
Jag valde att åka iväg 13 veckor med EF eftersom det är först då som man får ansöka om CSN och 13 veckor kändes alldeles lagom.

Boende:
När man reser med EF så har man olika alternativ på boende att välja mellan; värdfamilj (vilket är vanligast) och några olika elevhem med olika standarder. Jag valde först värdfamilj i och med att det ingår i priset och det är ett perfekt sätt att komma in i den australiensiska kulturen. Men grejen med värdfamilj är att de flesta bor väldigt långt bort (cirka 1h resväg) och det passade inte riktigt mig. Familjen var jättetrevlig och jag delade rum med en trevlig tjej, men jag är van vid att sköta mig själv och att behöva komma in i en annans familjs rutiner var inget som passade mig.. Så efter två veckor valde jag att byta till ett av studenthemmen (Park Lodge). Det är betydligt dyrare än värdfamilj, men jag ansåg att det var värt det och slippa resväg + att jag fick sköta mig själv.

Jag har besökt alla studenthem och skulle jag ranka de olika boendena så skulle det bli såhär:
1. Urbanest, studenthem med högst standard och prislapp men bäst läge.
2. Oatley Rd, studenthem med bättre standard än Park Lodge och fint läge.
3. Park Lodge, studenthem med lägst standard och där alla delar kök... Men centralt läge.
4. Värdfamilj.

Skolan:
Skolan ligger centralt och nära centralstationen i fräscha och nya lokaler med närhet till grönområden och restauranger. Klassrummen är ganska små men alla får plats och det är glasväggar vilket får det att kännas större och luftigt. På första våningen hittar man receptionen där man alltid möts av glad personal som kan hjälpa en med allt möjligt, sedan finns det två kontor och lektionssalar. På andra våning hittar man ännu fler lektionssalar och även områden där man kan sitta och umgås. På tredje våningen finns det ett allmänt kök, några lektionssalar och aktivitetsområdet! Det är där man kan spela pingis, biljard, lyssna på musik, plugga, hänga eller bara boka ens aktiviteter. Allas favoritplan helt klart!
Jag trivdes jättebra i skolan och personalen/lärarna var alla bra och ställde upp om man behövde hjälp. Lektionerna var helt okej men nivån varierade beroende på vilken klass man hade, men överlag är jag nöjd och jag tyckte verkligen om lärarna.

Aktiviteter anordnade av skolan:
På skolan finns det en aktivitetsmanager som anordnar och ger information om aktiviteter. Det fanns något att göra varje dag tillsammans med skolan alternativt fanns det aktiviteter som man kunde göra på egen hand. Jag deltog på väldigt många aktiviteter och jag älskade det. Det var ett perfekt sätt att upptäcka något nytt tillsammans med andra studenter och även lära känna dem istället för att bara hänga med ens närmsta vänner.
Det fanns så många olika aktiviteter och vissa var gratis, t.ex. vandringar i närområdet, medan man behövde betala för vissa som t.ex. fallskärmshoppning. Jag hade dock bra koll på vad jag ville se och göra under min tid i Sydney, men för de som inte vet så är de här aktiviteterna verkligen perfekta för då får man se det som man verkligen måste när man är i Sydney.
Aktivitetsmanagern hjälpte även till med att fixa rabatter till event och museum, vilket alltid var uppskattat. Han fixade även fester, turneringar på skolan och såg till att man alltid hade något att göra. Vilket verkligen uppskattades. Så åker ni med EF Sydney, så ska ni verkligen delta på så många aktiviteter som möjligt!

Sydney:
Sydney är en stad som har allt. Det finns stränder, höghus, naturområden, parker, havet, bra shopping, bra restauranger, bra nattliv, bra kollektivtrafik, sevärdigheter och alltid något att göra. Jag blev förälskad i staden fort eftersom den har allt jag anser att en bra stad ska ha. Jag som älskar naturen uppskattade verkligen att naturen är så nära staden men att det samtidigt finns en storstadskänsla.
Invånarna i Sydney är överlag otroligt vänliga och samarbetsvilliga, det är folk som alltid ler och hälsar vilket jag uppskattar. Jag trivdes verkligen bra där och för mig känns Sydney som något jag kallar "home".

Har du funderingar på att åka iväg på en språkresa så kan jag bara säga: KÖR!

Det kommer vara det bästa du gör och allt du lär dig om dig själv, dina medmänniskor, andra kulturer och språket är sådant du kommer bära med dig hela livet. Det är fantastiskt vad mycket man kan lära om sig själv genom att åka iväg själv, men det har varit skönt att ha en organisation i ryggen som alltid kunnat svara på frågor och hjälpt till om det har varit något.
Jag kan varmt rekommendera EF som organisation och eftersom jag är EF Ambassadör så hjälper jag gärna till om du har några frågor.

Du kan använda den här länken för att beställa en gratis katalog från EF med information om de olika destinationerna: EF Information !

Likes

Comments

Tankar

Har nu varit hemma i lite mer än tre veckor och det är galet hur fort tiden går, men tur är väl det. Jag överdriver inte när jag säger att resan till Sydney är det bästa jag någonsin gjort, och jag har fortfarande svårt att sätta ord på allt jag fick uppleva. Det är så svårt att förklara allt som hände och allt som jag gjorde... Det blev ju min vardag och mitt liv liksom. Sydney blev mitt hem, och nu har jag hemlängtan dit fastän jag redan är här där jag borde känna mig hemma. Det är konstigt och jag får nästan skuldkänslor för att jag längtar bort härifrån.
Det här usla vädret gör det ju inte mindre jobbigt att vara här och jag vet att jag borde ta tillvara på tiden som jag har här med mina nära och kära, men det är inte så lätt. Jag har min kärlek på andra sidan jorden, och det är där jag vill vara. Men den 10 november flyger jag tillbaka till Sydney och jag räknar ner dagarna.

Likes

Comments

Sydney, Tips & Råd

Jag fick äran att, i samarbete med EF Sverige, att dela med mig av de fem saker som jag anser att man absolut inte får missa om man besöker Sydney.
Och här är listan!

Varför inte åka iväg till Sydney du med?
Använd den här länken för att beställa en gratis katalog från EF med information om de olika destinationerna:
EF Information

Likes

Comments

Aussie, Sydney, Allmänt

Så, jag är tillbaka i Sverige igen... Men tänkte först dra vad jag gjorde min sista helg i Sydney.

Jag spenderade hela helgen med Nico. På lördagen hade vi en lugn morgon hemma, sen begav vi oss ner till hamnen och tog en färja till Manly. Älskade Manly... Där gick vi till den svenska restaurangen och vi åt köttbullar med potatismos, och pyttipanna. Alltid lika gott! Efter lunchen gick vi till stranden där vi satt och njöt ett tag innan vi åkte tillbaka hem.
Väl hemma igen började jag packa mina saker och försökte få ordning på allt. Vid åtta gick vi iväg och åt en sen sista middag tillsammans.

Sen var det söndag... Dagen då jag skulle åka hem hade tillslut kommit. Fuck... Vi försökte göra det bästa av det och stannade hemma och spenderade tid med varandra. Jag lagade lunch till oss båda (första gången det hände haha) och vi åt det ute i solen. Sen blev det att packa och få ordning på allt, för vid 18 var det dags att åka till flygplatsen. Incheckningen gick bra och Nico var med mig, så vi åt lite mat och sedan var det bara att vänta.
Att behöva åka ifrån Sydney och Nico är något av det svåraste jag någonsin gjort. Att behöva ryggen till den person som jag har spenderat mest tid med under min vistelse i Sydney och den person som jag har kommit att älska var fruktansvärt svårt. Fan, kan inte förstå att jag är tillbaka i Sverige, på andra sidan jorden...

Med rödsprängda ögon försökte vi ändå le och få det att se enkelt ut.

Likes

Comments

View tracker

Allmänt, Aussie, Sydney

Aussie-time: 9:45

Blir trött på mig själv för att jag är så dålig på att uppdatera. Kommer ju liksom inte ihåg vad jag gjort.. Men i onsdags hade jag en lugn dag pga mina planer blev inställda. Nico tog ledigt hela eftermiddagen, så spenderade tid med honom.

I torsdags mötte jag upp Belinda och Hanna som är här på genomresa just nu. Var sjukt kul att få träffa dom igen! Jag lekte guide, så visade dom min favoritpark, operahuset, bron och några andra centrala godbitar. Vi åt även en väldigt god lunch med utsikt över hamnen och bron, det kan inte bli mycket bättre.
På kvällen mötte jag upp Nico och åt middag, sen kom även Julie och vi tog några drinkar innan vi mötte upp Lexi and Quentin och begav oss till en karaoke-bar. Där var vi några timmar och det var faktiskt riktigt roligt!

Vill ni följa de här tjejernas resa så kan ni göra det på deras blogg: http://nouw.com/hundrafemdagar

Igår var det fredag och jag mötte upp Lexi på morgonen för att handla några souvenirer.. Sedan gick vi till skolan och spelade lite pingis och sa hejdå till människor där. Det var nämligen Lexis sista dag här, så jag spenderade heeeela dagen med henne. Vi åt lunch, fixade några saker och vid 16 hade jag tatueringstid. Spenderade tre timmar i studion och nu har jag ännu fler tatueringar, haha, Love it.
Mötte sedan upp Nico, Lexi, Julie och Joan för middag på Grill'd. Väldigt trevligt och sedan var det dags att säga hejdå... Vilket alltid är jobbigt men ännu jobbigare när det är ens bästa vänner. Men jag kommer träffa dom igen. Kommer träffa Lexi redan i december, så det känns lite lättare att säga hejdå då!

Likes

Comments

Allmänt, Aussie, Sydney

Aussie-time: 21:40

I söndags bjöd Sydney på ostabilt väder... Men jag mötte upp Lexi, Amanda och Jaimy för en lunch och catch-up. De har rest längs kusten sen tre veckor tillbaka, så vi hade en hel del att prata om! Efter en god lunch gick vi till Urbanest där även Joan var och vi såg på en film. På kvällen mötte jag upp Nico och vi åt middag/drack drinkar med hans kusin med pojkvän som befann sig i Sydney. Riktigt trevligt!

Igår var det dags för ännu en vandring! Denna gång gick jag och Julie från Middle Head/Chowder Bay till Bradley's Head. En av de bästa vandringslederna som jag testat här runtomkring Sydney! Helt fantastisk vy och härlig variation på underlag och natur. Även intressant att få se efterlämningar från andra världskriget. Det var en sträcka på cirka 10 km och vi avslutade vandringen med att se solen börja gå ner över centrala Sydney, vilket alltid är lika fantastiskt.

När vi var tillbaka i Circular Quay mötte jag upp Jaimy och Amanda, för att se solnedgången från Opera huset och sedan säga hejdå till Amanda... Alltid lika jobbigt att behöva säga hejdå, men ännu jobbigare när det är någon som jag har delat så otroligt mycket med.

Idag har jag hängt med Julie, Quentin, Joan och Jaimy. Vi åt lunch och spelade sedan pingis... Härligt att umgås med dom igen! Men idag behövde jag säga hejdå till Jaimy, som åker härifrån i övermorgon och vi har inte tid att ses innan... Vilket suger. :(

Men avslutade kvällen med att besöka Sydney Eye Tower, där man har 360 grader view över Sydney, med Nico. Vi kom dit i helt perfekt tid, för vi fick se staden i dagsljus men även se solnedgången och uppleva staden när det är kolsvart. Helt fantastiskt vackert!!
Efteråt gick vi till Contrabando och avnjöt bästa tacosen i Sydney. Riktigt bra dag helt enkelt!

Likes

Comments

Allmänt, Sydney, Aussie

Aussie-time: 11:10

De senaste dagarna har passerat lika fort som vanligt... Vet inte ens vad jag gör med dagarna längre, haha.
Fredagen spenderade jag med Nico, vi gjorde dock inte så mycket. Vi handlade, lagade en god sen lunch och tog det lugnt. På kvällen var det fest för de nya studenterna på EF Sydney. Startade festen tidigt, så gick hem tidigt, vilket var skönt! Men hade en bra kväll med några riktigt härliga personer.

Igår var det BBQ med folk från skolan i Bronte. Nico grillade mat till cirka 60-70 personer, haha, och vädret var på topp = alla verkade ha en bra stund! Var kul att lära känna lite nya personer och vara ute i solen. Önskar att jag kunde vara kvar längre och få vara en del av det här hela sommaren!
På kvällen spelade jag fotboll med Nico och några från skolan, och fan så kul det var att få spela fotboll igen. Är säkert två år sen jag gjorde det sist... Har saknat det!

Har tyvärr varit dålig på att ta bilder de senaste de här dagarna, så bjuder på de få som jag har.

Likes

Comments

Sydney, Aussie

Aussie-time: 18:30

Igår bjöd Sydney på dåligt väder, så spenderade några timmar på Australian Museum. Var skönt med egentid och jag älskar att gå på museum själv med endast akustisk musik som sällskap.
Spenderade eftermiddagen i sängen framför Stranger Things och på kvällen var det "'möte" med alla som bor här på residenset. Trevligt!

Idag trodde jag att vädret skulle hålla sig till att enbart vara mulet, så jag tog bussen till Rose Bay och började gå längs kusten genom Nielsen Park... Men där började det ösregna, haha. Blev dyngsur, men efter 10 min slutade det regna och blev väldigt varmt istället. Skönt med konstigt väder.
Gick genom Nielsen park, vilket var otroligt vackert, och passerade några villaområden efter det på min väg till Watsons Bay. Jag älskar verkligen att vandra omkring här och se alla vackra stränder som finns och utsikten är verkligen magisk. Själva sträckan var inte så lång, enbart 7 km, men var skönt att röra på mig fastän vädret var trist!

Nu är jag hemma igen efter att ha ätit sen lunch med Nico, och även gjort lite shopping. Behövde köpa en ny resväska inför hemresan, haha, för får inte plats med allt i en stor resväska...

Likes

Comments

Sydney, Allmänt, Tips & Råd

Jag har en lista med saker som jag vill se och göra alt. har sett och gjort här i Sydney och en av de sakerna som står på listan är att se/röra en koala... Vilket jag äntligen fick göra igår då Julie och jag besökte Featherdale Wildlife Park. Fick även se massa andra australienska djur, vilket var häftigt!

Vi spenderade typ två timmar där innan vi åkte tillbaka mot Sydney. Vi valde dock att hoppa av i Parramatta och se vad som fanns där (hade den staden på min "se och göra-lista" av någon anledning), men det fanns inte så mycket där haha. Så efter typ 30 minuter där åkte vi hem! Väl hemma så lagade jag middag, sprang en runda och hamnade sen i sängen.

Härlig dag och jag kan varmt rekommendera den här vildparken!

Likes

Comments