Nu var det ett tag sen senaste inlägget, men vi har haft fullt upp och de känns som att vi kommit in i vardagen ordentligt här nere.

Fredagen för två veckor sedan åkte vi till Milano med våra tyskar. Vi fick se det mesta av Milano då vi hade en privatguide. En av tyskarna har nämligen varit au pair där så han visade oss både de typiska turistgrejerna men även de lite mer inte så turistiga ställena. En lyckad dag helt enkelt med skratt och värkande fötter.

Josefins föräldrar har även varit nere och hälsat på över en helg. När Josefin och hennes föräldrar flängde runt i Italien till bland annat Milano, Bologna och Venedig så umgicks Amanda med kompisar och åkte bland annat till Bologna och hade mysiga kvällar i Modena. Nu saknar Amanda sina föräldrar extra mycket och kan inte vänta till de kommer ner i November och hälsar på. I Bologna gick vi även upp i deras högsta torn, som även här lutar. Vi fick sedan höra av våra italienska vänner att om man går upp i det tornet innan man tar examen kommer man aldrig ta examen. Så vi får se när vi motbevisar alla italienare i sommar!!

För övrigt har vi nu gjort klart våra fem veckor på Degenza Post Acutzie, vi blev godkända på praktiken och fick fina omdömen, och på måndag börjar vi ett nytt jobb inom typ hemtjänsten. Vi var idag och hämtade våra jobbkläder på Baggiovara hospital, två italienska sjuksköterskestudenter följde med oss och visade vägen vilket var skönt, annars hade vi nog spenderat väldigt många fler timmar med att leta efter rätt ställe. Inför sista dagen på avdelningen hade vi bakat chokladbollar vilket vi tror uppskattades av personalen.

Vi har även lagat köttbullar två gånger denna vecka. En dag italienska köttbullar, receptet fick vi av en patient på sjukhuset, och en dag svenska köttbullar. Vi lyckades bra båda dagarna och det är något som får göras om igen.

Under kommer massor av bilder från de senaste veckorna.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Idag firar vi att vi har varit i Modena i en månad men också att denna jobbvecka är förbi. Denna vecka har varit första veckan vi har jobbat utan varandra. Det har varit annorlunda, upp och ner och visa bra och visa mindre bra stunder. Vi får göra mer saker nu när vi är ensamma och man känner sig inte längre speciellt överflödig. Dock blir det inte att vi hittar på lika mycket efter jobbet när vi jobbar om varandra och vi måste bli bättre på att hitta på saker utan varandra.

I måndags hade vi vår andra italienska kurs och Josefin tycker det är svårt även om vi är i nybörjarkursen medan Amanda tycker att det var lätt. Vi lärde oss mest siffror (vilket vi både redan är bra på), men också hur man hälsar och frågar var någon är ifrån etc. Efter kursen blev det lite vin och mat ute med resten av gänget (prosciutto och melone kan man aldrig få nog av).

Idag gick Josefin med några vänner på en siciliansk matfestival när Amanda var på jobbet. Det var blandat med frukt, grönsaker, pizza, godis, och andra maträtter från södra Italien. Efter det fick Josefin springa till coop för att handla mortadella. Det är nämligen så att en väldigt gullig kollega hade köpt lite olika typer av modenesisk mat till oss och sa att vi var tvungna att ha mortadella till det. Och tydligen stänger mataffären som ligger nära oss vid 19.30 och inte 20.00 som alla andra affärer.

Imorgon åker vi nog till Milano mer våra kära tyskar, det tycker vi ska bli riktigt roligt! Annars väntar togafest i Bologna på lördag.

Likes

Comments

Helgen har varit väldigt spontan, ungdomlig och underbar, det är i alla fall så Amanda skulle beskriva den.
Vi varnar för ett långt inlägg med mycket bilder!

Torsdagen började med en opening av the tube, som är en lite större nattklubb här nere. Det var en rolig kväll som började med snack och lite öl i en park med vårt kära crew. För att senare fortsätta med mycket dans på dansgolvet.

På fredag morgonen vaknade vi relativt tidigt och kände för att vi ville åka och se mer av Italien. Vi hade tänkt att ta tåget till San Marino, men när biljetten till Bologna var köpt och det var fem minuter till avgång så ställdes tåget in på grund av strejk. Detta stoppade dock inte oss utan istället bestämde vi oss för att hyra en bil. Vi bjöd med Oskar, bunkrade upp med chips och började vår resa mot Pisa.

När vi kom fram till Pisa hade det redan blivit mörkt men vi lyckades få någorlunda bra bilder på tornet och vi lyckades även ta den klassiska Pisa bilden. Det var mer lutning på tornet än vi hade förväntat oss så vi gick mest och skrattade åt hur lustigt det såg ut. Nästa stopp: Florence.

Mellan Pisa och Florence tog det lite mer än en timme att köra. Vi ställde bilen på en parkeringsplats som hade fin utsikt över staden. Natten i bilen var inte så bekväm och ingen sov speciellt många timmar. Vi tittade på soluppgången, gick runt i stan och gick även in i en kyrka. Mycket mer än så blev det inte då vi hade ett tajt schema. Nästa stopp: Rimini

Vi såg på facebook att två av våra kompisar missat att hoppa av på stationen i Florence och hamnat i Arezzo. Då Arezzo låg på vägen mot Rimini stannade vi där och plockade upp dem. Ju fler desto bättre! Vi stannade sedan i Anghiari för lite lunch. Vi hittade en restaurang med världens utsikt - så coolt.

Resan fortsatte mot Rimini. Där hade vi tänkt att bada i havet. Dock var det väldigt blåsigt, röd flagg och undervattensströmmar så vi struntade i att bada (resans besvikelse) och åkte vidare mot San Marino.

San Marino var så coolt och så vackert. Det började mörkna när vi kom dit men vi hann ta några bilder med den underbara utsikten. San Marino måste nog ha varit resans höjdpunkt, inte vad vi hade förväntat oss. Vi åt middag och sen var det dags att börja resan hem mot Modena igen. Vi satt i bilen och sjöng högt till ABBA och svenska disney låtar för att hålla oss pigga hela vägen hem.

Att sova i ens egna säng (som dock är stenhård) var väldigt skönt efter natten i bilen. Igår var vi i Verona där vi skulle träffa tyskarna, men vi hann bara ses en kort stund innan de åkte hem. Vi gick runt i staden och gick bland annat till Julias balkong. Verona var också en väldigt fin stad och överlag är vi väldigt nöjda med vår helg. Nu är det bara att börja planera resterande resor till bland annat Rom, Venedig och Volterra.

Nedanför finns bilder från helgen. Kronologisk ordning: torsdagen, bilresan, Pisa, Florence, Anghiari, Rimini, San Marino och Verona.

Likes

Comments

Veckorna bara flyger förbi, det går fort men det känns ändå som vi har varit här länge. Båda två börjar sakna den svenska maten, även om maten här är väldigt god. Även familj och vänner är saknade men många som ska komma hit har nu bokat sina resor, så det känns väldigt roligt.

I helgen som varit har vi umgåtts med våra kompisar här nere. I fredags var det obligatoriskt möte för alla Erasmus studenter. Vi hade hört rykten om buffé efteråt, men det stämde tydligen inte så vi gick ut och åt med kompisar istället. Efter det bestämdes det att vi skulle spela volleyboll i Novi Park på eftermiddagen. Sen har det varit en hel del festande både på fredagen och lördagen. I fredags var vi på lambro pong - som beer pong men med vin istället, tydligen ett klassiskt dryckesspel här nere. Amanda, Josefin och Oskar (en svensk kille) bildade ett lag och vi kallade oss för Swedish house maffia. Innan spelets början skulle lagen uppträda (sång, dans etc.) för att se vem som skulle få kasta första bollen. Självklart körde vi då en låt av Swedish house maffia - save the world. Spelet gick inte så bra för oss, men med ett uppträdande av ABBA låten Mamma mia tog vi oss vidare till semifinal.

Lördagen började sedan med pizza och volleyboll i Novi Park igen. För att senare på kvällen åka till Bologna med vårt crew, vilket blev en rolig kväll/natt.

Annars har vi praktik som vanligt. Detta är sista veckan som Josefin och Amanda kommer gå tillsammans, sen kommer vi jobba om varandra (en jobbar morgon och den andra eftermiddag). Det känns helt okej men ändå lite läskigt då det har varit skönt att ha varandra att vända sig till när man inte förstår vad som sägs eller vad som ska göras. Men det kommer nog att lösa sig när vi jobbar själv också.

I måndags började även en italienska kurs som ESN anordnar. Det känns skönt att vi äntligen tar tag i språket, även om man har snappat upp några ord så känner vi att det är nödvändigt att i alla fall försöka lära sig språket lite. Vi märker hur glada alla här blir bara man försöker säga något på italienska.

Mest för att mat är gott börjar vi med massor bilder på mat. Sen lite bilder från förra helgen.

Likes

Comments

Då är denna jobbveckan snart klar, äntligen! Denna veckan har varit lite sådär då vi har fått gå med personer som inte kunnat engelska. Så vi har inte direkt kunnat fråga och få svar på det vi undrat. I måndags fick vi gå med en undersköterska. Dagen bestod i princip bara av att torka bajs. Det är nämligen så att här går de bajsronder och "mobiliseringsronder". Bajsronderna sker med jämna mellanrum och alla får vänta på sin tur. Och om man går mobiliseringsrundan och upptäcker att någon har bajsat så tar man inte hand om det direkt, utan man gör klart sin mobiliseringsrond för att sedan ta hand om personen. Det kan betyda att det tar en halvtimme innan det tas omhand om. Usch. Mobiliseringsronden består av att man sätter patienten upp med en "Cube", en stor kubformad kudde, bakom ryggen. Vi har verkligen märkt att patienterna ligger mycket mer i sängen här än vad de gör i Sverige. Det känns inte längre så konstigt att väldigt många har/får trycksår.

Men en fin tradition i de italienska sjukhusen är att de anhöriga nästan bor hos sina nära och kära. Det är oftast de anhöriga som tar hand om stöttning vid matsituation och håller dem sällskap under dagen. Sen är de aldrig i rummet när sjuksköterskan eller läkare ska undersöka eller att det blir lite för mycket som syns vid omhändertagandet.

Men från sjukhuset och jobb till lite mer roliga saker. I söndags var Amanda i Carpi, en liten stad 15 min med tåg från Modena. Josefin var på egna "äventyr". Carpi var en väldigt vacker stad med många gamla hus och fina kyrkor. I Italien är det ingen brist på kyrkor. Det fanns även en gata där de hade satt upp massa färgglada badringar mellan husen, vilket var riktigt fint!

Just nu pågår även "Introduction Week" för Erasmusstudenter och i tisdags var det rundvandring i Modena. Vi fick lära oss att i Duomo på Piazza Grande så finns det hål i väggen, då det förr var marknad där. För att köparen skulle vara säker på att den fick vad den betalade för så kunde de innan köp mäta med standardmåtten i väggen.

Igår var det all-you-can-eat-pizza" men eftersom vi jobbade till 20 och börjar vid 7 imorgon så fick vi ta vårat ansvar som vuxna och skippa det. Men även fast vi var tvungna att skippa pizzan så har vi det ändå bra här nere.

Ovan är bilder från Amandas tur till Carpi.

Lite bilder från rundvandringen, på vår fina uppställning av alla patienters dropp och även en fin bild på Modena med Ghirlandina (tornet i bakgrunden)

Likes

Comments

Vi har de senaste dagarna (alla utom en då vi sov) umgåtts en del med andra Erasmus-studenter. Vi har träffat människor från Tyskland, Turkiet, Spanien, Sverige, Italien, Frankrike och Sydafrika. Det trillar även fortfarande in nya utbytesstudenter som inte har börjat än så vi träffar bara fler och fler nya trevliga människor! Vi har även bekantat oss med en hund; Ghost! En huskey som är supersöt!

I fredags hade vi även en "Swedish taco night" med karaoke. Vi var ansvariga för att handla oh vi kan ju säga att det inte var det lättaste. Det finns ju såklart ingen tacohylla i Italien så vi fick använda vår bästa vän "Google Translate" för att hitta allt. Dock verkar inte spiskummin vara en normal krydda här nere så vi fick inte den karaktäristiska tacosmaken till köttfärsen. Vi kryddade istället med oregano, salt, peppar, kanel och vitlök. Det blev väldigt gott ändå fastän det inte var riktigt samma smak.

I lördags skulle vi ha åkt till Bologna för att fira en tjejs födelsedag men alla var lite småsega efter veckan så Josefin och de spelade Uno hemma hos en annan tjej. Amanda var hemma och vilade upp sig då det verkligen behövdes.

Vi har även försökt plugga, med betoning på FÖRSÖKT. Vi behöver skriva en rapport om ett specifikt hälsoproblem vi har uppfattat här nere (ex. rökning) och sen måste vi även skriva på vårt examensarbete (C-uppsats). Men motivationen är inte sådär jättehög just nu men det ska nog gå ändå! Det är mycket mer motiverande att träffa folk och dricka lite öl. Dock får vi nog ta oss i kragarna nu och verkligen lägga manken till!

Likes

Comments

Att jobba på ett sjukhus i ett land där nästintill ingen pratar engelska och vi inte pratar italienska är inte det enklaste. Att inte ens kunna säga till en patient "här är dina läkemedel" är jobbigt. Vi kommer behöva skriva ner lite översättningar som kan vara nödvändiga att veta. Vi är sen tidigare vana att kunna skapa oss en patientkontakt genom att både prata och skoja med patienterna. Även fast vi inte kan kommunicera med de flesta patienter så har både de och deras anhöriga varit väldigt gulliga och förstående, och om det varit något så har vår handledare inte varit långt bort. Amanda och Josefin skulle gå in och ta blodsocker på en kvinna och får genom gester och pekningar henne att förhoppningsvis förstå vad vi vill. Hon babblar på fastän vi sa non capisco italiano och non parlo italiano men ändå fortsätter hon att babbla, så det slutar med att vi mest upprepar vad vi redan sagt och ler väldigt gulligt.

Andra skillnader som vi redan märkt efter så kort tid på sjukhuset är att:

- Man journalför i pappersjournaler, word och excel. Chocken som uppstår med tanke på patientsäkerheten gjorde att vi nästan svimmade.

- Vid läkemedelshantering scannar man först ett patientarmband och alla deras läkemedel hoppar upp på en lite skärm. Sen scannar man varje läkemedel som ska ges. Mycket smart då den ger utslag om det är något som inte stämmer. Dock är skärmen rätt liten så man ser inte alltid viken styrka läkemedlet ska vara på.

- Antibiotikabehandling sker inte i slutna system och handskar används inte. Vi har fått antibiotika över hela händerna - hej hej resistens!

- Stickskydd till nålar finns inte.

- Vi har inte sett skymten av vanliga plastförkläden som ska användas vid patientkontakt.

- Lunch äts inte utan det är bara rökpauser som tas stup i kvarten och 5 minuters espressopauser .

- Integriteten är inte lika bevarad. De kan tvätta nedre toalett med den andra patienten liggandes/sittandes precis bredvid med utsikt över den första patientens rumpa.

- Läkemedelsrummet är helt öppet och vem som helst kan komma in och hämta typ vilka läkemedel som helst även narkotikaklassade läkemedel som i Sverige är inlåst gånger flera.

- Deras handdesinfektion luktar citron.

Dagens höjdpunkt måste ändå varit när en anhörig kom upp till och sa att hon tyckte vi gjorde ett mycket bra jobb.

Likes

Comments

Ciao! Idag firar vi att vi varit i Italien i EN vecka. Det känns som vi har varit här längre men dagarna har ändå gått snabbt. Vi har haft något att göra varje dag, umgåtts med andra Erasmus studenter och ätit gelato, varit på en irländsk folkmusikskonsert (på italienska) och virrat omkring i Modena. Amanda och Josefin har gått vilse fler gånger än vi kan räkna. Det spelar ingen roll om viska till en kompis som bor precis runt hörnet och använder GPS. Vi går ändå åt fel håll, men alla andra tycker ju i alla fall att det är underhållande.

I söndags åkte vi och en annan svensk kille till Parma där vi hört att det skulle vara en prosciutto festival. Det var en festival men den låg tydligen utanför Parma och bussarna gick tydligen inte dit på söndagar. Så det var bara att åka hem igen. Men det var trevligt där ändå och vi får hoppas på en annan skinkfestival snart.

Idag var första dagen på praktiken. Vi kommer spendera de sex första veckorna på Degenza post acuzia som är typ en postoperativ akutvårdsavdelning. Vi började inte förrän vid 10, men när vi kom dit fick vi reda på att det varit en rörig morgon. Alla var trevliga och försökte hela tiden förklara på stapplig engelska eller långsam italienska med mycket gester och pekningar för att vi skulle förstå i alla fall lite. Vi känner oss dock ofta som fån när vi står och de försöker förklara någonting på italienska, men de har ändå mycket tålamod med oss.

Resten av idag har vi vilat. Alla andra kvällar sen i fredags har vi träffat folk från ESN, men idag var vi ordentligt trötta så vi "råkade" sova middag i fem timmar. Båda två är fortfarande lite krassliga och värmen gör oss helt slut så vi har i princip varje dag fått ta "små" powernaps. Men de har även behövts då italienare har en lite annan dygnsrytm än vad vi har, så för att orka hela kvällarna så har de varit väldigt nödvändiga.

Annars har vi det bara fint i Modena och snart kan vi nog, vare sig vi vill eller inte, italienska flytande (skämt åsido). Imorgon är ännu en dag på praktiken och nya utmaningar som väntar!

​Nedanför finns några bilder från Parma, gårdagen och var mycket intensiva dag.

Likes

Comments

Senaste dagarna har vi mest försökt hitta runt i Modena. Igår (fredag) åkte vi även till IKEA i Bologna för att känna oss hemma och köpa kuddar, då vi inte vill sova på tegelstenar längre. Att komma till IKEA var rena äventyret då vi först var tvungna att ta tåget från Modena till Bologna (tips till kommande resenärer, ta med hjälm för tåget skakar som attan) och sedan ett nytt tåg till en liten, liten håla utanför Bologna där IKEA ligger. Att skaffa biljett till det andra tåget tog ca 50 min då vi inte förstod biljettautomaten och ingen förstod oss när vi försökte fråga. Till slut hittade vi en ung kille som lyckades hjälpa oss (ännu ett tips; fråga aldrig vuxna då de sällan kan engelska. Satsa på ungdomar). Vi kan säga att IKEA såg nästan precis ut som hemma och Josefin fick sina köttbullar. Amanda sken upp som en sol och Josefin har aldrig sett henne så lycklig som när vi var på IKEA.  

På kvällen så var det träff med massa andra ERASMUS-studenter samt tidigare UNIMORE-studenter. Vi drack vin och drinkar och hade en jätterolig kväll. Vi träffade även några som vi ska på middag hos idag så livet här nere börjar äntligen ta form!

Likes

Comments

Dag nummer två i Modena har för Josefin varit produktiv och för Amanda ganska lugn. Idag på morgonen så skulle Josefin träffa sin tilldelade Erasmus-Buddy för en rundtur i staden. Amanda hade tänkt att upptäcka staden på egen hand men förkylningen gjorde att sängen fick för stor dragningskraft och hon gav med sig för en powernap framför Doctor Who .

Josefin däremot fick se större delen av den lilla staden Modena, men känner fortfarande att alla gator ser precis likadana ut. Tur att vi bor på huvudgatan så vi slipper hitta den varje morgon. Hon fick även hjälp med att ordna italienskt sim-kort så nu kan vi snart ringa till varandra igen.

Vid 14 så var det dags att träffa vår koordinator på "Policlinico" dvs. universitetssjukhuset i Modena. Där fick vi även träffa de andra sjuksköterskestudenterna som alla är från Spanien (varav EN pratar bra engelska). Vi fick massvis med information på en blandning mellan engelska, italienska och spanska så vi får se hur pass bra vi verkligen har uppfattat allt.

Då våra snälla roommates bjöd oss på middag igår så fick det bli pizza idag istället. Vi köpte med oss på vägen hem och åt mer eller mindre i sängarna då vi var helt utslagna av förkylning, värme och motion. Vi fick reaktioner på att vi åt middag väldigt tidigt (18.00), då italienare ofta äter middag runt 20-21-tiden.

Mot kvällen så hade vi stämt träff med en tidigare Erasmusstudent från Italien som vi tog en drink med (Strawberry mojito) och som sedan visade oss runt i staden så att Amanda också fick lära sig lite. Stegräknaren visar idag 22 262 steg men vi har fått se militärakademin (som fortfarande är i bruk), ätit italiensk gelato, .hört lite om Modenas historia och lärt oss om den italienska livsstilen.

Nedan kommer bilder från dagen och även en film från igår då det var en hyllning till Pavarotti på Piazza Grande.

Ovan är Policlinico där vi kommer att ha vår första praktik på den Postoperativa akuta avdelningen.

Likes

Comments