Studenten närmar sig och allt som har med den att göra. Är jag extremt taggad? JA! Har jag extremt mycket ångest? gud JA! Jag har dom senaste veckorna börjat fundera på vad jag ska göra efter studenten. Ska jag flytta hem till Tanum för gott? Ska jag stanna i Varberg? Eller kanske flytta någon helt annanstans? Kanske upp till Stockholm, där hade det funnit otroliga möjligheter att lyckas inom ridsporten. Börjat jobba hos någon duktig dressyrryttare. Och sen jobbat mig upp från stallet till hästryggen. Men hade jag orkat med dom där första slitsamma åren med en lön som knappt går att leva på bara för att få mocka boxar? Och hade min utveckling med M tagit stopp? Kanske hade varit värt det med tanke på den lilla chansen om att jag någon gång kanske hade fått börja rida fina hästar. Men det är långt ifrån en självklarhet.

Kanske alternativ 1, flytta hem till Tanum för gott. Jobba 7-4 i någon butik och sen ha M vid sidan om. En gång i månaden kan vi åka på en tävling som ligger 3 h bort. Men samtidigt ha råd att träna desto mer. Kanske till och med kan skaffa en häst till. En yngre förmåga, hur kul hade inte det varit??

Skulle jag kunna få pausa mitt liv i några år? Eller kanske testa lite olika vägar att gå och sen spola tillbaka och bestämma mig? För det enda som är klart just nu är att jag måste göra NÅGOT.

Men vem vet, jag kanske inte ens klarar av att ta studenten. Då får jag ju ett år till att tänka ut de här!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Medvetet sabotera för sig själv? Varför gör man det och hur blir man av med det?

Det måste inte betyda att du skadar dig själv på ett fysiskt sätt utan jag försöker rikta mig åt det mentala. En vardaglig sak som jag själv gör gång på gång, skjuta på uppgifter/arbete. Du är väl medveten om att det kommer bli så mycket bättre om du bara gör det direkt istället för att skjuta upp det till deadline. Man mår inte bra av det under tiden och inte heller när du tillslut måste ta tag i det. Så varför gör man det?

Samma med träningen, varje morgon står man där framför spegeln och tänker på hur bra man hade mått om man bara tog tag och sprang dom där 20 minuterna varje morgon istället för att snooza och sova bara lite, lite längre. Eller varför man kommer hem från jobbet/skolan och direkt slänger sig i soffan istället för en halvtimmes promenad. Nej, nej varför göra det när du kan sitta i soffan med din lilla degmage, trycka i sig lite ostbågar och klaga över att du inte ser ut som modellerna på tv? Vet ju av egna erfarenheter att man mår sååå mycket bättre av de! Men för att kompensera upp för soffhänget laddar man ner några träningsappar, då ser det i alla fall ut som om du tränar, man laddar även ner en träningslista på spotify. (Nu är motivationen verkligen på topp, tänker du med handen i ostbågspåsen.) Det viktiga är ju trots allt vad samhället tycker om dig. (Erkännande, detta var jag igår kväll). Men nånstans är det ändå okej, för du skippade ju faktiskt dom där extra pommes frites när du beställde din dagliga hamburgare med extra allt på snabbmats kiosken nere i byn. Och imorgon ska du ju faktiskt köpa en sallad. (Om du hinner det vill säga). Månadens invånare, check!

Dagens reflektion om hur dagsläget ser ut, om jag nu kommer ändra mina vanor? Verkligen inte, varför ändra ett vinnande koncept? Jag kom ju trots allt inte sist på förra helgens tävling.

Likes

Comments

På första bilden va Mio 3 år och på andra 9 år. Det är alltså 6 års skillnad och oj vad mycket som har hänt! Manen låg dock rätt när han var liten, numera har han ponny frisyr. Med andra ord ingen koll nånstans!

Likes

Comments

Sisten är det den enda ryttare aldrig lär sig? Eller är det bara jag?

Dem senaste tränings helgerna har fokuset legat på sitsen och vikterna. Grundregeln är (vad jag har hört) är att man med vikten ska följa rörelsen. Och det låter ju lätt! Här kommer första problemet. För att kunna följa rörelsen måste man ju veta vart rörelsen är på väg.

Ett knep jag har lärt mig är att använda checklistan. Den går ut på att du stannar hästen på böjt spår med en böjd häst. Sen ska du utan att kolla i spegeln och utan att ändra din sits, tänka efter hur du faktiskt sitter. Du börjar med axlarna, vilken axel är högst upp? Vilken höft är högst upp? Vilket sittben sitter du mest på och vilken stigbygel är närmast marken? Ska tilläggas att när jag ska svara på dom här frågorna svarar jag alltid fel på minst 2 av dom. Genom att ställa frågorna får du mer koll på hur du faktiskt sitter och kan då påverka din sits mer.

Men vad är rätt svar? Det får ni veta vecka 9! Jag trodde att jag hade svaret när jag började inlägget, men efter att försökt formulera det en stund har jag lyckats virra bort mig själv. Vill bara tillägga att jag nästan fick till det 2 sek av förra träningen.

Det får bli en funderare till nästan gång!

Likes

Comments

Vart har jag hamnat? Sitter just nu och kollar på när resten av min klass har hoppning. Försöker dra lite paralleller till dressyren, går så där.. Inte super lätt. Tänker på hur rundheten i hästen rygg i språnget borde gynna galoppen till att bli rundare och mjukare. Ja de var nog allt.

Hade NIU träning med Mio idag, red först igenom galoppen för att hitta en rund och mjuk galopp. För att hitta den red jag längs långsidan, mot ställde och flyttade under för ytterskänkeln. På det viset fick jag ett jämt stöd i bägge tyglarna. Vi fortsatte sen med att göra lite byten för att se att dom fungerar. För tillfället gör vi dom utan någon spänst eller tryck utan rider väldigt avspänt och i en rund form för att underlätta för honom.

Till travdelen, efter att vi har galopperat brukar formen i traven komma väldigt naturligt, och jag får från början ett bra stöd i handen. Just för tillfället ser jag hellre att jag får lite mycket i handen än att han "knäcker av" i nacken och släpper stödet helt, det får jag ta tag i senare. Jobbade mycket med att hitta en bra takt i traven, mot samlad men inte för samlad, juste det här ordet lagom låter så himla trevligt just nu! Önskar bara att även Mio hade tyckt om det. Problemet är att samlar jag för mkt och driver på går det mot passage och de vill vi inte. Samlar jag för lite rinner han lätt iväg och energin och trycket försvinner. Med andra ord han blir platt som en pannkaka. Om vi ska dra det lite längre så får man inga toppen procent på banan heller. Och det är ju lite det vi strävar efter!

Öppnor stod näst på schemat, började i höger varv, där det gick förvånansvärt bra! fick en bra ställning utan att han blev spänd och han behöll energin genom hela långsidan. Sen till vänster varv, här kommer problemen. Han blir spänd, lägger tungan över bettet och "knäpper av" i nacken, med det kommer falsk eftergift, han sänker ryggen och släpper bakbenen. Just det han inte får lov att göra. Så här kommer min analys på det problemet, det kommer i vänster öppna. I vänster öppna måste han sätta under sig extra mycket med vänster bakben, just i det han är extra svag. Detta gör att det blir jobbigare, han tycker inte om jobbigt, han lägger tungan över bettet. Taadaa!!

Nu till hur jag ska lösa det! Tidigare har jag bara släppt allt och lagt ner honom och ridit honom mer fram för skänkeln. Vad jag tror är att han har lärt sig det och så fort det blir jobbigt "knäcker han av". Jag kom dels fram till det genom att han även gör det efter ryggningen, det är även det en övning som kräver att han jobbar rejält med ryggen.

Men överlag var det en väldigt trevlig lektion, extremt taggad till helgens träningar!

NU vidare till traktorkörning, (från djupa häst diskutioner till traktor, va hände?)

Likes

Comments

Veckans tråkigaste dag är här folket! Måndagen fungerar men tisdagar är de värsta, inga roliga lektioner, inga träningar, inget kul, aldrig god mat på tisdagar heller av någon konstig anledning. Men! jag måste berätta om vilket fantastiskt ridpass jag hade igår! Min tränare var sjuk, så jag red självständigt. Och jag tror inte att har varit så här fin på länge, satte 4 rena byten på en långsida, i traven satte han under sig super bra och fick till några riktigt fina längningar. Svävade på moln 1 h efter att jag hoppade av! Återigen måste jag börja filma!! skäms på mig! Så idag blir det en lugn dag för Mio, skrittar ut honom i EM.

Nu i helgen händer det däremot grejer!! Åker på träningsweekend hos Sten Åstedt! Lika kul varje gång vi åker till honom. Jag tycker att det är viktigt att kunnig människor omkring mig, speciellt eftersom att jag är så pass grön på det här med storhäst och det faktum att jag aldrig ridit en häst på den nivån Mio faktiskt är nu. Det är så nytt för oss båda och då är det superviktigt att det blir rätt från början. Målet är ju inte där vi är nu utan mycket längre fram, det är långt kvar men så kul vi kommer ha påvägen! Lovar er en uppdatering ang det här efter helgen! Och filmer!

En fortsatt trevlig dag från mig till er!

Likes

Comments

Måndag morgon! Bästa dagen på hela veckan! Ny start på livet, börja ett nytt kapitel. Dra igång med den nya dieten, komma igång med träningen och framför allt börja plugga!.. Eller inte.. Skriver de här inlägget med den ljusaste rostmackan jag kunde hitta i handen och funderar på om jag är värd en liten chokladkaka sen? De lutar mot att jag är de!

Helgen har bestått av jobb både lördag och söndag, där blev ni lite förvånade va! och tänkte "Jobbar Vilma?" Svar nej, de gjorde hon inte fram tills i förrgår. Då en klasskamrat ringer och undrar om jag kan hoppa in i hennes kollegas ställe då hon blivit sjuk, de gick från att ligga i sängen och trycka godis till att stå i ridskolans stall på 15min! nytt rekord? Det va inte så hemskt som jag trodde, ganska trevligt faktiskt. Eller ja de faktum att jag stod upp 05:45 va kanske inte de roligaste jag har varit med om.. But I will survive.

Idag har vi skoning på schemat, lär oss att slå på tappskor! Hur kul? Se upp Mio, snart är jag även där och spikar! (Skämt åsido, skulle aldrig ge mig på att sko en häst, lämnar de åt mor.)


Oj de va värst va klockan drog i väg! Sen till lektion, hade!!

Likes

Comments

Fredag och Världens bästa dag är här! eller nu är den nästan över men det har varit bästa dagen i alla fall. Lugnare dag får man leta efter, två lektioner slutade runt 11 och började lite efter 9. Stallet fixade jag innan skolan, hästen red jag efter. Allt gick snabbt och smidigt utan några större problem, precis som jag det ska va!

Efter skolan åkte jag och rumskamraten till affären och införskaffade fredagsmyset. Eller det är kanske inte tillåtet att kalla godis för fredagsmys, det är nog enbart chips som klassas som fredagsmys egentligen. Med andra ord borde jag lägga undan godis påsen och vänta tills imorgon så det blir lördagsgodis i stället? rimligt? Jag har fuskat idag! skämms lite, jag har tjuvstartat med julskumet! köpte en hel låda idag! och den lär va slut innan 1 december.. Beach 2017? fuck no, maybe 2077! Jaja än så länge har hela 2016 varit en cheat day, så varför inte köra året ut? Dumt att ta ifrån mig själv ett så bra nyårslöfte

Mio gick bra idag, vi jobbade mycket i traven, att försöka hitta en avspänd trav men med power. Tillslut gick de! bättre sent än aldrig? Jag måste dock bli bättre på att ta kort och lägga ut här, jag har ändå en ganska fotogenisk häst.

Nu blir de disneyfilm och fortsätta med mitt skamliga frosseri av skumtomtar! Tack och hej imorgon är de LÖRDAG!!

Likes

Comments

Känner att allt för många inlägg börjar med att jag får be om ursäkt för frånvaron, men det är lite så min vardag fungerar. Börjar gå lite på repeat att det första jag gör är att be om ursäkt för något jag borde ha gjort eller ursäkta min frånvaro. Hm.. funderare på den!

Men vart ska jag börja? vad har hänt det senaste? VI kan ju börja med hästen. Det började med att vi kom tillbaka till skolan (Vilket var väldigt trevligt.. på riktigt faktiskt!) han kändes inte super bra, lite konstigt med tanke på att jag tyckte att han kändes fin på tävlingen i bulycke. Men men, hoppades på att det skulle gå över innan första träningen. Jag har nämligen i år börjat träna för en ny tränare! Väl på träningen kändes han fortfarande inte helt hundra, han hade börjat byta bak till förvänd galopp i vänster galoppen. och gick inte att få igenom alls. Då tyckte tränaren att vi skulle åka och kolla upp honom. Sagt och gjort, ringde mor och vi fixade en tid. mellan träningen och veterinär tiden red vi men väldigt lugnt, enbart joggande. Väl på plats gjorde vi lite böjprov och longering. Det kom fram endel men inte exakt var problemet satt, utan vi blev rådgivna att boka en tid på kliniken, med order att hålla igång honom tills dess. Två veckor senare satt jag och mamma i bilen med Mio bak i släpet på väg till Landvetter. Där tror jag att vi gick igenom varenda liten cell på djuret. Det var testryttare, longering, böjprov, röntgen hals/rygg och ultraljud halv/rygg.

Nu till det intressanta! Vad dom kom fram till. Han hade en pålagring på en halskota och på två ställen i ryggen var tornutskotten något nära allt var dock väldigt lindrigt. Men dom valde att först bara behandla ryggen för att se om det är där problemet satt. Så fick vi en tid 3 veckor senare för att se om behandlingen har hjälpt. Under tiden fick jag ta det lugnt den första veckan och sedan rida som vanligt. På återbesöket var vi först hos equifysterapeut? benknäckare? kiropraktor? Om jag ändå visste! Hon kände i vart fall igenom honom och kom fram till att halsen inte är något problem, hon kom däremot fram till att han är extremt svag i vänster bak. Så där får vi jobba mycket!! Senare hos veterinären fick jag en friskförklarad häst!! Hur skönt!? Så nu är det bara att tuta och köra! ska tilläggas att Mio aldrig vart finare.

Vi har även startat Msv:B4 med 64% första kvalet till MSV:A!! whoho!! sen har vi gjort en till start i samma program men det behöver vi inte pratat om! ;)

Så med andra ord är vi grymt sugna på vintern och att trimma, trimma, trimma!

Ha det bra!!

Kan ju alltid slänga in en fin bild på Mison!! Fotograf Louise Larsson

Likes

Comments

Tävlings dag! Idag startade jag Distriksmästerskap i dressyr, startade både Junior klassen och Young rider klassen. Med tanke på att de är mitt sista år som Junior får jag ju göra nått värt att minnas? Innan jag blir gammal och grå det vill säga! Junior klassen gick i La:4 som jag nämnt tidigare, kan för det första säga att vi kom i genom hela galopprogrammet utan att byta galopp. Bara de är ju en bedrift om man heter Mio. Han kändes helt okej i resten av programmet, blir stundtals lite låg i formen och dyker lite = inte uppskattat. Hur mycket Mio än tyckte om det. Men ingen fara 67,5% och en seger! så, så väldigt illa kan det ju inte ha sett ut? Eftersom DMet låg som en klass i klassen hade jag även chansen att inte bara bli DM mästare utan även vinna klassen. Dvs dubbelt upp med rosetter vilket betyder dubblet så roligt? Så det lät ju himsket roligt, så det gjorde vi också!

Vidare till Msv:c1 och där gick det minst lika bra! Fick upp honom betydligt bättrei formen, lite för bra kanske? då jag fick en eller flera komentarer av typen "Ngt hög nacke". ÄR DOM ALDRIG NÖJDA ELLER?! Men det verkar som om jag även kom undan med det, tog ju hem den oxå, Världens bäsa häst?? Ja man börjar ju undra faktiskt. Kunde nog inte fått en bätrre start på höst säsongen! Detta firar vi med att åka och sko häst! Tjoho! kanske ska ta mig ett glas vin i väntan? Det är faktiskt lördag ;) Kan även bjuda på två suddiga bilder från mammas telefon ( inte senaste modellen) som avslutning! NU påväg till Varberg!!


Likes

Comments