Många får lära sig väldigt tidigt i livet att säga förlåt. Redan som ett litet barn så ska vi säga förlåt när vi gör fel, gör någon illa, säger något dumt, råkar "utföra" en olyckshändelse eller liknande. Det tillhör något slags hyfs att säga förlåt och ursäkta sig för sitt beteende och när vi inte gör detta så blir vi som barn ofta tillsagda att be om förlåtelse. Detta är givetvis mycket viktigt, att lära sig att säga förlåt är ett sätt att tänka över sitt beteende och förstå vad som är rätt och fel. Men något som oftast glöms bort är att vi även bör förlåta den som sagt förlåt. Tänk efter en stund, hur ofta säger du, "det är lungt", "jaja", "äsch vi glömmer det", "det är okej". eller liknande? Och hur ofta säger du "Jag förlåter dig" ?

Jag har funderat lite på skillnaden i de två olika typen av svaren, och vad de egentligen gör med oss i sinnet. När vi bara säger "okej" eller "det är lugnt" så viftar vi liksom bort själva förlåtet. Vilket kan tolkas på två sätt:

Antingen så kan man fråga sig, var personen inte behövde säga förlåt, dvs, personen kanske inte gjorde något som är värt att be om förlåtelse. Om någon av misstag tror att denna t.ex. trampar på ens tå, men inte gjorde detta. Då finns det ju inget att be förlåt om.

Den andra tolkningen är att personen inte förlåter den som faktiskt säger förlåt.

Vad betyder då att förlåta?
När jag tänker på förlåtelse så handlar det inte om att säga att det som någon gjorde fel, var okej eller helt plötsligt inte "var så farligt". Att förlåta innebär inte att personen kan gå runt och göra samma sak igen. Utan att förlåta innebär att man accepterar ordet förlåt, och att man bestämt sig för att inte låta den händelsen stå i vägen för relationen man har till varandra. Det betyder verkligen inte att det var okej det som skedde. Och jag tror att många inte riktigt har förstått skillnaden i detta. För många så betyder förlåtelsen att acceptera det som har hänt, men istället innebär det att man inte vill hålla den andra låst eller fångad i det som hen gjort fel. Utan istället befria personen genom säga att "jag förlåter dig".

Men vad händer då när vi lär våra barn att säga förlåt, men vi inte förlåter dem?
Jo, finns det inte en risk att vi då placerar dem i någon av de två situationerna ovan...?

Barnen kommer tro eller lära sig att det som de gjorde inte var fel trotsallt och de kommer inte heller lära sig vikten av att säga förlåt och själva förlåtelsen.

Testa gärna själv, öva dig i att förlåta andra när de ber om förlåtelse, istället för att vifta bort själva förlåtet. Det finns en befrielse i det, både för den som säger förlåt men också för den som förlåter.
Med Kärlek

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det kan man ju fråga sig... jag har iallafall inte haft tid att logga in här alls under sommaren... Vart har tiden tagit vägen?

Mycket jobb har det varit... knappt hunnit träffa mannen eller kompisar alls. Utan jobbat från morgon till kväll. Men det kommer kännas skönt i plånboken iallafall!!


Så vad har hänt mer?


Jag gick ju på en diet i april-maj, att strikt äta mat UTAN kolhydrater. Det fungerade superb fram tills jag var på läger... då kan man inte riktigt välja sin egen mat, och vips så började jag äta kolhydrater igen. Jag försöker dock att minska på det, Pasta äter jag dock inte alls.. förutom när jag fuskar. vem trodde jag skulle få SÅÅÅ ont i magen av lite pasta?! det som är så gott.... :(

Misstankar har gått till om jag är glutenallergiker. Men jag får inte alls samma magont om jag äter en bulle eller om jag äter något annat med gluten i. Utan det är pasta eller pizza som gör mig mest känslig.


Vågen har gett mig glada nyheter... -13 kg. Trots att jag inte kämpat så mycket. Jag har fortfarande ätit alldeles för mycket onyttigt och tränat alldeles för lite (läs: inte alls).


Nu när skolan drar igång så hoppas jag på att komma tillbaka lite mer i rutiner med mat och så. Mitt mål är 2-3 kilo till under september... Vi får se hur det går. Förhoppningsvis bättre än vad mitt bloggande har gått... hehe.


Stay safe därute


Fridens 

Likes

Comments

Jepp.. som jag trodde.

Jag startar en blogg.. är aktiv i en vecka.. sen går det åt skogen. Har faktiskt inte varit inloggad här sen april någon gång. Tiden har varit knapp, skolan för mycket och tröttheten för påtaglig.


Har inte heller värst mycket tid att stanna för idag. har tenta imorgon (som jag inte börjat plugga till... och nyss, när jag började, så somnade jag med datorn i knät). Jippie. Lycka till!!


Men lite updates på vad som hänt och hur livet varit de senaste veckorna:


  • Jag har fått jobb! Jippie! Dock fanns det inga jobb kvar i min hemstad så jag får pendla 1-1,5 timme till jobbet, men jag kan också bo hos min bror och kusse som bor väldigt nära!! :) Men det innebär många dagar utan min älskade husse :( <3
  • Jag har gått ned (nästan) 5 kilo!!! (0.1 kg kvar) Och det är gött!!!
  • Den tentan som jag haft hängande efter mig i typ 2 år, och som jag gjort omtenta på typ 7 (!!!!) gånger!! JAG HAR KLARAT DEN :D HALLELUUUJAAH


En av mina nya favoriter är sallader!!! Så gott med sallader!

Här är en av mina favoritsallader med kyckling, sparris, och valnötter! (och sallad, tomat, gurka, majs, paprika och rödlök givetvis)

Rekomenderas varmt! (eller kallt) haha :P

With Love

Likes

Comments

Hej där.

Jag tänker inte börja ursäkta mig om varför jag inte skrivit här på ett tag. Jag har bara inte haft något intressant att berätta. Massa tentaplugg och sånt bara.


På torsdagar så brukar jag träffa två av mina tjejkompisar, men ikväll blev det inte så och jag var varken sugen på att titta på tv eller spela skyrim... Yes jag spelar skyrim... om du inte vet vad det är så bara att googla ;)

Men iallfall, det slutade med att jag fick fnatt och bestämde mig för att dra till gymmet, har velat i flera veckor att ta mig dit, och egentligen var jag inte särskillt på att gymma ikväll, sen kom jag på att det är just den tanken som aldrig kommer ta mig dit, så om inte ikväll, när kommer jag då att gå?

Sagt och gjort så drog jag på mig alldeles försmå träningskläder (de köptes in när jag vägde runt 70 kg...) och pallrade mig iväg till gymmet astaggad.

Det går skitbra i början, värmer upp på rodden i fem minuter, kör gärnet på benpress och vidare på några andra maskiner för benmuskler som jag inte kan namnet på, några övningar på TMX och sen när jag ska på chin ups så går det inte längre... fick ett plötsligt illamåendeanfall, försökte sänka vikten och köra men det funkade inte.... Testade att byta till en annan maskin där jag sitter ner, men ack nej... det bara gick inte... försökte sedan ställa mig upp och dra benen mot omklädningsrummet vilket knappt går asså. Så sjukt hemskt jobbigt...


Men det är väl typiskt mig, när jag väl gör något så går jag sååå all in och kör på för hårt fast jag inte är van. Jag hittade min gamla träningsplan från 2015 som jag fortsatte på, men tänkte nog inte på att jag borde använt mig av lägre vikter nu än vad jag gjorde då...


Nu är jag hemma i soffan, tittar på unga mammor och mår fortfarande illa... Usch. Förhoppningsvis så beror det på maten... råkade steka fläskkotletten liiite för lite... så den var inte riiiktigt klar rakt igenom.. men lat och hungrig åt jag den ändå... Oh well...


Någon dag kommer jag nog tillbaka till gymmet igen... någon gång i framtiden...

With Love

Likes

Comments

Men nu är iallafall min rapport färdigskriven och inskickad... Oh well.. hoppas inte jag får för mycket kompletteringar att göra. Vore skönt att bara kunna släppa och gå vidare.


Imorgon och på tisdag så har jag inga föreläsningar så nu blir det vårstädning och sortering av förråd och garderober, förhoppningsvis hittar vi saker vi kan sälja och skrapa ihop lite extra till sommarkassan. Men nu blir det att pussa kudden..


Godnatt!!

Likes

Comments

Våren är här, vilken frid!

Den här helgen har jag varit iväg med ett gäng ungdomar! Härligt med vårsol och värme! Och sån frid det finns på denna plats på jorden.

Wow!

Vi har en fantastisk natur här i Sverige! Wow!

Likes

Comments

Här sitter jag och stirrar mig blind på en tråkig graf över pundets förhållande till Dollarn. Mjo inte för att jag vill utan för att jag måste då! Jag brukar alltid ha som mål att inte plugga efter kl 17. Utan då får jag tid att göra vad jag vill och bara slappa eller spela eller vad som.

Men inte idag. Idag blev det inte så.

Dendär konjunkturrapporten över Storbritannien går lite sisådär... med inlämningstid på Måndag morgon och jag som är borta hela helgen... Då har jag lixom inte så mycket val. Men två och en halv sidor har jag knåpat ihop idag iallafall. Så lite stolt över mig själv är jag. Jag han tillockmed ut och gå en halvtimma med mannen. Skönt att få lite frisk luft och gå av sig lite. Förhoppningsvis kommer vi ta fler promenader tillsammans framöver. Kan hjälpa att få igång viktnedgången också!

Jag har lovat att skriva ett inlägg om PCOS och hur jag har påverkats av PCOS. Detta kommer jag att göra nästa vecka då jag känner att denna veckan inte riktigt har tillräckligt många dagar nog med allt jag borde hinna.


Men i och med att jag inte så mänga läsare ännu har så tror jag inte att någon lider av detta :)

Om du läser detta så kan du väl kika in i kommentarerna och säga ett litet hej, så kan jag komma över och kika på dig och din blogg :) Vore kul å hitta ett litet nätverk här med bloggar jag kan följa! :)


Ps. Ska gå ut och fota lite någon dag snart så jag har lite bilder att ladda upp här på bloggen :)

With Love

Likes

Comments

Hade nyss tenta... och jag hade verkligen inte pluggat tillräckligt!

Ibland är det svårt att veta hur, eller på vilket sätt som en examinator förväntar oss att kunna de teorier och modeller som finns. Och då blir det svårt att plugga på dem så att man kan använda dem rätt..

Och så är jag sååå dålig på att koncentrera mig.. Men bättre lycka nästa gång!

Tack och hej Mr Philipskurva.

Likes

Comments

En av standardfrågorna man får som gift är; "När ska ni skaffa barn?" eller "Blir det bebis snart?" Jag har även fått frågan om jag är gravid. då min kropp inte är som en modells kropp. Lika många gånger som jag har fått frågan, har jag svarat; "Inte än" eller "det får vi se".


Skaffa barn... det låter så himla enkelt!

Typ lika enkelt som att beställa pizza eller ta bilen till Ica. Men det är inte alltid så himla enkelt. Det är så mycket som ska klaffa och fungera. Bara en sån sak att lyckas ha sex på rätt tidpunkt i månaden. Eller att sperman ska vara perfekt, eller att kroppen ska fungera helt. Och om allt fungerar, då blir det perfekt. Då blir det ett barn.

Men om inte allt fungerar. Då blir det inget barn.


När jag var 16 år så sökte jag till vårdcentralen för utmattning och koncentrationssvårigheter. Jag var trött helt enkelt. En vän till mig hade bett mig nämna sköldkörteln, då hormonförändringar i den kan påverka energin och sånt. Men istället trodde läkaren, att jag hade andra hormonrubbningar. Så han skickade mig till kvinnokliniken.

Kvinnokliniken? tänkte jag.. Men okej.


Efter att ha blivit undersökt på kvinnokliniken konstaterade läkaren där att jag hade vad man kallar PCOS eller PCO. Polysistiskt ovariesyndrom. Vilket innebär att de "blåsor" som finns på äggstockarna och tillverkar testosteron, är fler eller större än normalt. Jag hade mer än större än normalt.

Nu fick jag plötsligt svar på varför jag i åttan inte hade mens på över 7 månader. Eller varför jag aldrig haft regelbunden mens. Jag fick också svar på varför jag alltid varit överviktig eller varför jag haft ovanligt mycket kroppsbehåring. (jag kommer inom kort skriva om vad PCOS/PCO är och hur det påverkat mig)

Allt detdär jag hade blivit mobbad för i över 10 år fick en förklaring. Visst var det skönt på ett sätt, att det inte var mitt fel att jag var mobbad utan att det var sjukdomens fel. Men det är ändå tungt att veta.

I samband med undersökningen så sa läkaren att den dagen jag vill bli gravid så finns det hjälp att få. Och jag skulle inte behöva vänta i kö som alla andra, utan med min diagnos så ska jag få hjälp direkt.


Bra tänkte jag och livet gick vidare, jag hade ju ändå inte tänkt bli gravid när jag var 16!


Men nu... 8 år senare är jag gift. och vi vill ha barn. Vi har pratat om att skaffa barn i nästan två år, och under senare delen av 2016 så slutade jag med mina p-piller, vi tänkte att vi vill testa först på egen hand. Blir det så blir det lixom.

Men inget hände. Mensen kom knappt igång, och om jag ens hade ägglossning så kunde jag inte veta när. Så jag valde att ringa kvinnokliniken, och söka hjälp. Men deras svar var. "Ni får vänta 1 år som alla andra".

Och där är vi nu. I ett nedslag.

Vi fick också reda på att kvinnokliniken inte längre gör utredningar för de som inte kan bli gravida, utan man behöver vända sig till privata gynmottagningar.

Efter samtalet med kvinnokliniken så googlade jag runt lite, vad gäller när man har pco och söker hjälp? Vad har andra varit med om. Jag läste även en del olika hemsidor gällande ämnet, och nästan alla sidor/bloggar har nämnt att man behöver gå ned i vikt. Läkarna hjälper tydligen inte någon om man har ett BMI över 30.

Och där kom nästa bakslag. Med ett BMI på närmare 39 så var det värsta käftsmällen. Det betyder att jag måste gå ned från 95kg till 73kg..

22 FUCKING KILO

Med en sjukdom som gör det svårt för mig att gå ned i vikt...

Jag har försökt och lyckats gå ned i vikt förut, men inte så mycket som 22 kilo.


Men jag antar utmaningen. -22 kilo till sommaren!


Likes

Comments

Jag sitter och läser, men vet inte vad som står!

Jag sitter och lyssnar men kan inte höra!


Varför är det så sjuuukt jobbigt att plugga??????? -_-

With love

Likes

Comments