Det här med golv är ju inget enkelt beslut. Måste nog nästan säga att det har varit det svåraste att bestämma hittills. Huset kommer att ha ca 70 av kvadraten i en öppen planlösning så jag tror att vi behöver tänka efter ordentligt så att det blir rätt känsla.
Först var vi inne på att ha ett riktigt trägolv men har till slut beslutat oss för att lägga in högtryckslaminat men tanke på småbarn. Det kommer ju att bli mycket skrapande med leksaker och säkert en del spring in på golvet med blöta och grusiga skor. Kändes lite tråkigt först men nu känns det bra att lägga in ett golv som tål lite.
Det lutar mot ett golv från Berryalloc då jag förstått att de är av mycket bra kvalité. Just nu står det mellan dessa golv. Golvet i mitten är vår favorit.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag har vi varit ute vid tomten. De håller på att koppla in vatten och avlopp för tillfället. Vi fick hjälpa till att gräva ner radonslang, roligt att få vara med och peta lite 😉 sambon fick även hjälpa till med att hitta rätt rör för dagvatten och avlopp. Det har nämligen förväxlats lite hos våra grannar då kommunen antagligen märkt fel, det ville vi gärna undvika 🙈
Grunden till garaget är redo att gjutas så det har de fått färdigt fort. Så spännande att se hur allt växer fram. Nu är det mindre än 2 månader tills de börjar bygga huset!

Lite bilder från idag...

Likes

Comments

Vi har valt bort all badrumsinredning från Fiskarheden och kommer att köpa det själva. Ikväll ska vi åka runt och titta lite. Ska kika efter tvättställsblandare och toalettstol. Det där med toalett är ju så svårt, det är något man uppenbarligen behöver men inte finns det väl en "snygg" toastol? 😁 hoppas vi hittar något bra! Gillar iaf dessa blandare från Svedbergs och Frisone.

http://www.svedbergs.se/products/blandare/tvattstallsblandare/dr-jekyll-tvattstallsblandare-106845/

http://www.badrumsbutiken.se/sv/artiklar/tvattstallsblandare-c3-med-pop-up-ventil-frisone.html

Tycker om de kantiga och stilrena och vattenfallsblandare är ju riktigt nice :)


Likes

Comments

Vi har valt en egen entreprenör till att göra markarbeten och grund, alltså inte genom Fiskarheden. Vi har en mycket sluttande tomt, tror att den sluttar nästan 3 meter från högsta till lägsta punkt. Det har krävts en hel del fyllnadsmassor för att få den plan, därför ville vi ha möjligheten att kunna jämföra priser på fyllnadsmassor plus att vi har kontakter inom den branschen och tycker att det är roligt att kunna gynna de.
När man började gräva insåg man att det var lera under matjorden så vi fick ta ut en geotekniker för att få råd gällande uppfyllnad och bärighet. Beslutet togs sedan att gräva ur så att man fyller upp lika mycket under hela plattan för att eventuella sättningar ska bli lika stora överallt.
Sedan fyllde man då upp efter grävandet och vi har landat på ikring 1300 ton massor, väldigt mycket! Men högt och fint kommer det att ligga intill sjön :) Vi har även haft ut ett företag som gör finutsättning av huset.
Såhär har det sett ut under resans gång..

Så häftigt att se allt växa fram. I veckan nu har de påbörjat själva grunden så snart är det dags för gjutning. Lite oroliga är vi över vädret men det ska väl förhoppningsvis gå bra. Ska åka förbi tomten i helgen och ta lite bilder på hur det ser ut nu :)

Likes

Comments

Vi har alltså bestämt oss för att bygga ett lösvirkeshus från Fiskarhedenvillan, ett domherren. Vi träffade en massa olika leverantörer men fastnade för just FH för att man fritt kan rita om planlösningen utan att det kostar något extra, sålänge man inte förstorar badrum och sådana ytor förstås. Det är ett enplanshus och planlösningen ser ni på bilden nedan..
Vi gillar att det blir en vuxenavdelning och en barnavdelning och ett härligt stort vardagsrum där vi alla kan hänga tillsammans :)

Tänkte försöka berätta lite om hur processen med FH hittills har gått till för de som är nyfikna.
Vi bokade ett möte hos kontoret i Linköping och började arbeta fram vårt framtida hus. Något som var viktigt för oss var att man kunde göra vissa delar av husbygget själv eller välja en annan entreprenör och det fick man. När vi kommit fram till vilket hus vi ville utgå ifrån skrev vi ett första kontrakt. Det sa egentligen inte så mycket utan man väljer mest hustyp och får en summa för vad allt material i standardutförande kostar. Vi började sedan skapa vår planlösning och det var svårare än vi trodde att det skulle vara, speciellt att komma överens :) Vi gjorde en prioriteringslista och arbetade utifrån den, kan varmt rekomenderas. Sedan ritar FH upp planlösningen. Efter en tid var det dags att söka bygglov, där fick vi mycket hjälp av vår agent på FH. Efter godkänt bygglov skrivs avropsavtal då huset beställs och man bör vara ganska klar med hur man vill ha det för sen kan det bli svårt att ändra. Kök och badrum planeras senare men man behöver till exempel bestämma var vatten och avlopp ska vara. Sen skrivs avtal med det företag som ska bygga huset vilket inte är FH utan en partner som är van att bygga deras hus. Man får även inflyttningsdatum :) Vi skrev på det här avtalet för ca 2 veckor sedan så så långt har vi kommit. Vårat hus kommer att börja byggas i januari och inflyttning blir i juli. Så spännande :) Vi har valt att bygga grunden genom en annan entreprenör, resten kommer vi att få hjälp med via FH. Kommer berätta mer om grunden framöver.

Likes

Comments

Något som har varit till så stor hjälp på vägen och fortfarande är, är alla dessa bra sidor med andra som har erfarenhet av att bygga nytt och allt annat runt ikring som man behöver lära sig mer om. För annat kan man ju inte säga än att man lär sig så sjukt mycket av att bygga hus. Så därför passar jag på att tipsa om följande sidor som kan vara till hjälp när man går i hustankar:

http://www.vibyggerhus.se
http://www.hus.se
http://www.byggahus.se

Likes

Comments

Det känns både roligt och spännande men kanske mest skönt att skriva av sig om vår lååånga resa mot vårt framtida hem. Till en början trodde vi att det skulle vara en tid av mycket lycka och framgång, för visst tror man aldrig att svårigheter ska drabba en själv? För 2 år sedan satte vi igång husbyggarplanerna och i maj 2016 skulle vi flytta in vårt fina hus vid sjön Åsunden i den lilla orten Rimforsa, så blev det ju inte riktigt. I skrivande stund är det den 11 november 2017. Vi har hunnit få barn och han har hunnit bli ett helt år. Men vi bor fortfarande kvar i vår lilla två i centrala Linköping.

Vi var båda överens om att vi ville ha ett hus i framtiden, lägenhet är smidigt men ett hus skulle det bli. När vi sedan började se oss omkring fanns det inte riktigt något som föll oss i smaken, det skulle vara fräscht och relativt nyrenoverat men allt var ju så dyrt. Johans föräldrar bestämde sig för att bygga hus och vi blev ju såklart sugna vi med. Sen när vi insåg att det inte skulle bli mycket dyrare att bygga nytt bestämde vi oss för att börja leta tomt. Till slut hittade vi den perfekta tomten i Rimforsa som ligger i Kinda kommun. Den ligger några kilometer från centrum. Det enda som oroade oss lite var att tomten sluttar ganska mycket men vi tänkte att det kunde bli en härlig trädgård i etage. Vi hade tillåtelse att bygga 1-plans, och 1,5-planshus på vår tomt för att behålla sjöutsikten för alla bakomliggande tomter.

Vår tomt vid Romforsa Strand

Sedan skulle vi då hitta ett hus. Vi kom i kontakt med ett företag, Hjältevadshus som säljer prefabricerade hus.Vi bokade in ett möte med den agentur som säljer i vårt område och fick komma till ett uppbyggt 1,5-planshus med förhöjt väggliv och fastnade direkt för just det huset med tanke på just det förhöjda vägglivet, som dock skulle ge oss problem..
Vi hade aldrig gjort detta förut och lade helt projektet i deras händer. Processen fortsatte och nästa steg blev att söka bygglov (vi hade nu alltså skrivit kontrakt), när vi av en slump bara skämtar om det förhöjda vägglivet och säger att vi kanske inte får bygga ett sådant hus. Agenten svarar att det absolut inte ska vara några problem men tycker ändå att vi ska höra med kommunen. Efter många turer fram och tillbaka får vi besked om att huset räknas som ett 2-planshus enligt PBL (plan- och bygglag) och att vi inte får bygga det på vår tomt. Misstaget agenterna gjorde var att sälja huset som ett 1,5-planshus när det enligt lag räknas som ett 2-planshus plus att de beställde huset innan ett godkänt bygglov fanns.
En jobbig tid följde med mycket bråk och tvister där de bland annat krävde oss på pengar för att vi hade ett kontrakt. trots att de rentav hade sålt in en produkt till oss som vi inte kunde använda oss utav. Vi tappade helt förtroendet för de och är väldigt ledsna och chockade över att det kan gå till såhär. Allt det roliga med att få bygga ett nytt hus var helt borta.

Till slut kom vi ur den härvan och kunde börja fokusera på att komma tillbaka till glädjen plus att vi då väntade vår lilla pojke. Vi började så smått leta nytt hus och jag tror nog att vi träffade varenda hustillverkare :) Vi besökte även husknuten i Göteborg flera gånger som vi varmt kan rekommendera för alla som går i hustankar. Där finns alltså uppbyggda hus från massor olika hustillverkare. Man kan klämma och känna och prata med säljare. Riktigt bra! Och nu har vi alltså kommit fram till att vi ska bygga ett hus från Fiskarhedenvillan, ett 1-planshus som heter Domherren. Mer om det framöver.. :)

Likes

Comments