Header

 
 
 
 
Jag fick en fråga om vårt kökskakel. Det blev ju det glasmosaik vi kikade på tidigt. Glaset innehåller något ämne (titanoxid??) som gör att det får en turkos ton, jättefint! Dessutom passar det fint till vår fläkt som har glas runt kåpan, som också ser lite blågrönt ut i kanterna. Vi är jättenöjda, skönt att få in lite lite färg bland allt det vita. Samtidigt bra med en så mild ton, så vi inte tröttnar alltför fort!  Vi valde en vit metallist runt kaklet och en ljus fog. Vi har inte kakel på så stora ytor, så skulle vi tröttna så kostar det inte en förmögenhet att byta. Men så här ett år efter att vi flyttade in, så trivs vi bara fint med det.
 
Just nu har vi som sagt inte så stora pågående projekt. Närmast till hands är att vi ska införskaffa lite nya mattor och möbler. Lite ramar och annat ska också få komma upp på väggarna. Om ganska precis en månad öppnar det stora blågula varuhuset här i stan, så det kan hända att det bli någon tur dit inom kort.
 
Ser som sagt att ni fortfarande är ganska många som kikar in dagligen. Gissar att ni är många husbyggare, så ställ gärna frågor om det är något ni funderar på. Så ska jag försöka bli bättre på att ta bilder nu när dagljuset kommer åter och vi börjar inreda lite mer!
 
 
 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

 
 
 
 
 
 
Men hej på er alla goa besökare! Har ju inte blivit mycket uppdaterat här alls under hösten så jag blev helt chockad av att se att det fortfarande är så många som hittar hit. Vi har just haft vår första jul och första nyårsfesten i huset - så fantastiskt!
 
Det har inte hänt så mycket i under hösten. Tvärt om har det börjat bli vardag att det är här vi bor. Om ett par veckor firar vi 1-årsjubileum. Lite ny inredning har kommit på plats och det blir mer och mer mysigt här. Från början älskade jag de stora tomma ytorna och de vita väggarna - men nu vill jag bara ha det mysigt och hemtrevligt  :-)
 
Ska försöka slänga in lite bilder från huset under det som återstår av julledigheten - så ni får lite kompensation för det långa uppehållet. Gott nytt år på er alla fina!
 
 
 
 
 

Likes

Comments

 
 
 
 
Ja nu ser tomten nästan ut som den gjorde för ett år sedan - lera, lera och lite mer lera. Denna gången är det dock ett mer organiserat kaos. Vi hade nästan tappat hoppet om att hinna planera tomten i år men fick tag på en jättetrevlig kille med traktor och tillgång till grävare här på orten, så vi tog chansen. Detta är dock ett lite läskigt moment, det här med gräsmattor har man ju verkligen ingen koll på.
 
I veckan har diket/bäcken breddats, för att förhindra att den växer igen (och för att få fyllnadmassor) och tomten har planats ut på baksidan. Nu ska stenar grävas ner, gaveln och framsidan planeras och matjorden köras ut. Vi har paus i arbetet i helgen på grund av regnet men fortsätter till veckan. Håller tummarna för att det inte blir alltför kallt de närmaste veckorna. Den nya planen är nämligen att hinna så gräsfrö som "binder ihop" jorden lite. Då får det dock inte bli alltför många minusgrader. Till våren har allt då förhoppningsvis hunnit sätta sig så då får vi fylla och så gräsfrö där det behövs.
 
Vår lilla katt är inte helt nöjd med att vi tagit bort alla buskar och det höga gräset. Det har ju varit ett perfekt ställe för henne att jaga råttor på i sommar. Jag är däremot väldigt nöjd över att slippa tänka på alla läskiga djur som kan ha bosatt sig på baksidan. Nu får de helt enkelt flytta till skogs där de hör hemma!

 
 
 

Likes

Comments

 
 
 
 
 
 
Idag är det precis ett år sedan husleveransen. Jag minns fortfarande hur ofattbart fort det gick att sätta upp väggarna. Alla som var där och arbetade var så duktiga och såg ut att aldrig gjort annat. Det märks även så här i efterhand att ytterväggarna är väl inmätta och sitter som de ska, vi har väldigt raka väggar och vinklar i huset. Minns att detta var första gången vi verkligen förstod att vi skulle bo här och att vi nog hade en rejäl resa framför oss de kommande månaderna. Det har det såklart också varit men som jag skrivit förr, så har det också varit så roligt och gett oss så mycket, så jag skulle inte tveka att göra om det (maken säger kanske något annat).
 
Vi har nyligen betalt slutfakturan från Skidstahus och även om det varit en del tjafs, så är vi överlag väldigt nöjda. Utifrån det vi hör från andra husbyggare så tror jag att det är rätt vanligt med lite strul under byggtiden, så man kanske inte kan förvänta sig en smärtfri resa heller. Vi är bara glada att det enbart rört sig om mindre saker. Skulle absolut rekommendera Skidstahus till er som går i husbyggartankar men skulle tipsa om att trippelkolla avtalet - få med allt och se till att ni förstått allt! Vi trodde att vi var noggranna men hade missat flera mindre saker. Håll också koll på bygget med jämna mellanrum. Ta inte för givet att snickarna förstått ritningarna utan dubbelkolla att det blir som ni tänkt - de är inte sugna på att ändra saker i efterhand utan risken är att ni få leva med eventuella tokigheter mot en mindre peng. Detta gäller även skador som uppstår under bygget - rapportera direkt. Risken är stor att man missar saker under slutbesiktningen. Var noggrann och åk gärna till huset minst två gånger innan besiktningen och gå igenom huset i detalj. Detta gäller såklart alla husleverantörer. När ni får tillträde till huset - ge er tid att njuta av det!
 
 
 
 

Likes

Comments

 
 
 
 
Vi har helt klart gått ner i tempo de senaste veckorna, semestern tog slut och med det även orken. Vi hann dock klart med bordet till altanen inför lite festligheter vi haft i helgen. Är så nöjd med att vi inte fegade med storleken. Eftersom altanen är rätt stor så ryms det ett stort bord och det är så mycket värt att slippa sitta och trängas, behöva extra bord för att rymma maten osv osv.
 
Vi byggde först en ram som vitmålades i samma färg som fasaden. Vi använde lärktrall som bordsskiva, och hoppas att den kommer att åldras vackert utan en massa underhåll. Vi gjorde det enkelt för oss och gjorde bordet lika långt som trallen - så vi har bara jämnat till kanterna på trallen (trä är ju trä, så ingeting är rakt eller lika långt). Vi gjorde bordet lika brett som 9 trallbrädor (räknade till lite för mellanrum också). På detta sätt fick vi så lite spill som möjligt och slapp klyva och kapa alltför mycket. Nu ryms lätt fyra stolar i bredd och minst en på varje gavel - alltså minst tio personer. Använder man bänkar istället för breda stolar ryms det nog ytterligare ett par.
 
Förutom detta har vi fått grus på uppfarten och hunnit fixa lite inomhus - ska försöka komma ihåg att fota i helgen! Roligt att ni är rätt många som fortsätter kika in här, trots allt glesare uppdateringar. Har ni frågor angående husbygge eller Skidstahus, eller önskemål om något ni vill kika närmare på eller ha info om, så skriv en kommentar bara!
 

 
 

Likes

Comments

 

 
 
 
Så här såg det ut första veckan i augusti 2014. Semestern var över och vi förberedde inför husleveransen. Just nu ser tomten nästan ut så här igen. Vi har en riktig sommaräng på baksidan av huset. Förhoppningsvis ska vi dock få hit en grävare innan vintern för att planera tomten. Matjord och gräsfrö får vänta till våren.
 
När jag kikar i arkivet slås jag av vilket händelserikt år detta varit. Inte lika belastande som jag var orolig för, men såklart stressigt och tungt i perioder. Det har däremot varit roligare än jag hade kunnat ana och vilken lycka det är att bo i detta hus, där vi valt allt från planlösning till blandare själva. Vi har bott i huset i lite drygt sex månader men har verkligen känt oss hemma från dag ett.
 
Jag är också så stolt över mannen i mitt liv, som fortsätter imponera varje dag. Han är så klok och kunnig för sin ålder och är otroligt driftig. Det är fantastiskt att få dela detta projekt med honom. Vi har kompletterat varandra så bra och jag ser fram emot att njuta av resultatet av allt arbete tillsammans många många år framöver. Nu ska vi försöka ta en lugn höst 2015 och fokusera på att boa in oss lite mer. Så förhoppningsvis kommer mer bilder inifrån huset inom kort.  
 
 
 
Bild: Privat
 
 
 

Likes

Comments

 
 
 
Ja så här blev det alltså tillslut. Äntligen är altanprojektet avslutat med räcken, vindskydd och träd på plats. Vi känner oss så nöjda och kommer förhoppningsvis spendera många soliga dagar här! Förhoppningsvis hinner vi snickra ihop vårt trädgårdsbord också innan sommaren är slut.
 
Jag vet att många är besvikna på den här sommaren. Kanske hade vi alla förväntat oss en lika magisk sommar som förra året? Jag måste säga att jag ändå tycker vi haft många väldigt fina dagar här på ön - har nog aldrig varit ute så mycket som i år. Hittills har dock de flesta dagarna inneburit bygge - så nu hoppas vi på en fin höst också, så vi verkligen får njuta av allt.
 
Vi har en semestervecka kvar men då ska vi verkligen inte bygga något. Det har verkligen varit skönt med lång semester. Vi har inte hunnit riktigt lika mycket på tomten som vi först hade tänkt i sommar men så här i efterhand var det nog lika bra - vi har hunnit haft mycket roligt också!
 
 
 
Bilder: Privata via Instagram
 
 

Likes

Comments

 
 
 
 
 
 
I veckan tog jag som sagt en runda för att leta ett träd till odlingslådan. Det blev inget träd men en hel del annat. Jag hade turen att få en hel del presentkort och pengar till trädgården då jag fyllde år, så jag kunde shoppa loss ordentligt, jättekul! Jag köpte massor av kryddväxter, jordgubbar (tre sorter att prova inför nästa år), sallad och lite blommor. Älskar att ha en massa ätbart ute, det är så härligt att gå och plocka ihop lite smått och gott. Bara idag har vi använt ananasmynta, basilika, romansallad, ruccola och chokladmynta - mums!
 
Eftersom vi inte har planerat klart tomten och kommer att ta hit en grävare för det, så har vi ju inte kunnat göra rabatter, odlingslådor eller annat ute på tomten, så i år får helt enkelt allt planteras i krukor på altanen. Det är dock roligt att prova lite av varje, så vet vi till nästa år vad vi vill satsa på.
 
 
 
Bilder: Privata

 
 

Likes

Comments

 
 
 
 
Det var svårt att få med hela altanen på bild - har en ny mobil med sämst vidvinkelkamera - kommer fler bilder jag lovar! Här ser ni i alla fall det mesta av vårt sommarprojekt, lite i oordning på grund av att vi bygger vindskydd och räcken. Vi hade tur och hittade ett byggvaruhus som hade stolparna i lager, så vi kunde sätta igång som planerat.
 
Här ser ni även utebelysningen. Vi fick hjälp av makens svåger för ett par veckor sedan, så nu är snart alla armaturer på plats.
 
Den stora lådan i ytterhörnet är vår odlingslåda. Här ska ett träd få flytta in, troligtvis någon form av syrén på stam. Har varit och kikat runt lite i veckan men hittade ingenting som föll mig i smaken. Det får bli en ny tur i slutet av denna vecka. Lite andra blommor har dock kommit på plats, lägger ut bilder inom kort.
 
 
 
Bild: Privat
 
 

Likes

Comments

 
 
Nu är träddäcket, trappsteg och inklädnad klar. Även odlingslådan, där ett fint träd ska då plats, är klar. Känns så skönt. Självklart firades detta med bubbel och jordgubbar ute i kvällssolen igår! Vi är så stolta och glada över hur bra detta gått och hur fint det blev. Ska försöka ta bilder idag, så ni får se. Nu kan jag äntligen köpa lite blommor (om det finns några kvar) och göra lite fint.
 
Vi hade tänkt börja med vindskydd och räcke redan imorgon, tyvärr verkar det dock som att stolparna vi vill använda är beställningsvara, så det var ju dumt att vi inte hade kollat det. Verkar kunna ta ytterligare någon vecka eller två innan vi kan ha allt material på plats. Vi kanske får börja med vårt långbord istället - stor altan kräver ju lite storlek på möblerna och vi vill gärna ha ett bord som tål att stå ute året runt utan att förstöras. Vi har några idéer så förhoppningsvis kan vi påbörja detta i veckan!
 
Bild: Privat
 
 

Likes

Comments