Header

I dag er det 8 dager siden jeg laget en post om at jeg skulle gjennomføre noen Challenger i 10 dager. De 4 første dagene gikk det veldig greit. Jeg drakk masse vann, spiste ikke før 13.00 - 21.00 og hadde ikke noe problemer med å følge disse programmene, men på den 5 og 6 dagen begynte problemene å komme.

Jeg fikk utrolig vondt i magen, mye kvalm, mye vondt i hode, sliten, oppblåst og lignende problemer. Jeg prøvde å ignorere de, men jeg hadde så utrolig vondt i magen at i dag, to dager før 10 dager, så måtte jeg i meg. Litt kjipt, men jeg vet såpass at det er lurest å følge det kroppen forteller deg. Til tross for å måtte slutte har det vært en god opplevelse.

Positive opplevelser ved begge challengene:

I løpet av de 8 dagene har jeg gått ned litt i fettprosent, mindre giftstoffer i kroppen, mer våken og konsentrert, kroppen føles hydrert og ´´ren´´ og jeg har gått ned ca 1,5 cm rundt lårene, armene og midjen. Selvfølgelig har jeg trent en del i løpet av water Challenge og intermitten Challenge, som har veldig mye å si. Jeg tror ikke at jeg ville oppnådd resultater med mindre fettprosent og gått ned i cm om jeg ikke hadde trent, så alt henger sammen. Som jeg tidligere nevnte i dette innlegget så er ikke intermitten Challenge noe kroppen min er noe glad i, tydeligvis, men jeg har fått bedre rutiner for når det er lurt å spise og når det ikke er lurt å spise, spise mer frukt og litt sånne generelle små ting som jeg ikke har fokusert så mye på tidligere. Alt i alt så er jeg fortsatt glad for å ha prøvd ut dette og fått en del positive opplevelser.

Over til noe annet! I går fikk jeg og samboeren min en pakke fra bodylab.no, som vi bestilte for ca 1. uke siden og jeg er såååå glad for å endelig ha mottatt pakken, for jeg har gledet meg så utrolig mye.

Pancake og waffle mix, noe som inneholder 6 forskjellige smaker, kokosnøttspray og en shaker. I tillegg til dette bestilte jeg 1 kg med peanutt butter og en pakke med riskjeks. Siden vi bestilte litt, så fikk vi en ekstra gratis pancake & waffle mix; Cookies and Cream, super digg! I tillegg fikk vi en gratis shaker og Vanilla Ice Cream, som er pulver man kan tilsette for å lage en sunn og proteinrik iskrem eller milkshake, også super god. Jeg prøvde ut smaken: banan og kokosnøtt, noe som var super godt og en trenger kun 3 pannekaker for å bli mett.

​​​​​Med andre ord så hadde jeg tidenes beste frokost med pannekaker, banan, cottage cheese og knust tørket kokosnøtt, med litt sunn lønnesirup på toppen. Og selvfølgelig en kopp kaffe ved siden av, virkelig noe jeg vil anbefale. Tastefull! Dagen har stort sett gått i trening med ei god venninne, som virkelig kan det å presse meg til det fulle. Med andre ord så kommer overkroppen min i morgen til å være helt ødelagt, haha. Så nå er planen videre å slappe av i sofaen mens jeg ser på; Lock up, county jails. Dette er en serie som går på Netflix og som handler om folk som har havnet i fengsel, rett og slett. Jeg personlig syntes slike program er kjempe spennende, så jeg koser meg. 


Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Det er en liten stund siden sist jeg blogget, grunner til det er egentlig ganske enkle; Har ikke hatt tid, energi eller så mye lyst eller interesse. Hele julen har jeg jobbet mye, prøvd å være med familien og siden jeg har skilte foreldre så er det ganske mange personer innad i familien hvor alle ønsker en liten bit hver, i tillegg til å ha tid til venner, meg selv og faktisk få slappet av. But now i´m here, again.

De siste dagene har jeg gjort litt researche på intermitten fasting og water challenge.

Intermitten fasting: går ut på er at du spiser mellom et tidsrom og ´´faster´´ mellom et tidsrom. Eks; En spiser fra 13.00 - 21-00, og spiser ikke igjen før 13.00 igjen dagen etter. Dette er en challenge jeg har hatt lyst til å prøve, noe som jeg har tenkt til fordi det er en spennende opplevelse. I og med at jeg liker trening, har fulltidsstudium og lignende, så er det anbefalt fra andre treningsaktive youtubere som har prøvd denne challengen, å drikke vann i det tidsrommet som en ikke skal spise på, så det er det eneste unntaket.

Water challenge: Går ut på at en skal kunne innta 2 liter vann eller mer i løpet av en dag. For å holde styr på dette bruker jeg en vannflaske som rommer 460 ml, noe som vil si at jeg må drikke rundt 5 flasker for å få inn de 2 L pr dag.

Hvorfor gjør jeg det? Helt ærlig så syntes jeg det høres veldig spennende ut, og det er mange som sier at de føler de får mer energi, kroppen føles bedre, du føler deg lettere, huden blir renere av inntaket av vann og kroppen føles bare renere og friskere - Tydeligvis. Så en kan vel si at jeg ønsker å teste ut dette for å se om det de sier faktisk er sant, eller om det bare er tull og fanteri. Jeg har i første omgang tenkt å prøve dette i 10 dager, og jeg skal prøve å få laget en videoblogg´ish kind of thing, så jeg tror dette blir spennende.

Er det helseskadelig? For å være helt ærlig, i dont know? Altså, jeg har undersøkt mange nettsider hvor det står om intermitten fasting, sett tonnevis av forskjellige doktorer snakke om dette på youtube og lignende, men youtube er ikke akkurat en veldig sikker kilde, men det at man dropper  noen timer uten å spise er ikke verdens værste ting å gjøre. Jeg ville aldri ha sultet meg selv i hjel og under denne perioden er det viktig å få i seg dagens behov for karbohydrater, proteiner, vitaminer og lignende, så jeg vil tro at denne prosessen ikke er skadelig men om jeg begynner å få vondt for eks; så slutter jeg. Men jeg gleder meg for jeg tror denne prosessen vil bli veldig lærerik og uansett, så har jeg ikke tenkt til å gjøre dette i mer enn 10 dager.

So yeah, that´s it. For øyeblikket ordner jeg meg til kvelds med en ansiktmaske og vann, også er det tid for senga. Oppdateringer vil komme jevnlig om hvordan jeg føler det med tanke på disse challengene. Vi blogges.

Likes

Comments

Likes

Comments

Grunnet komplikasjoner med min gamle macbook så har jeg dermed ikke fått oppdatert bloggen på en liten stund, men nå som jeg har fått kjøpt meg en ny så skal det bli litt mer oppdateringer. Skal iallfall prøve å få oppdatert den 3-4 ganger i uken, selvom vi er midt i julestria.

jeg tenkte å begynne med noe litt nytt for min egen del, noe som også kan være litt morsomt, nemlig ukens oppturer, nedturer, tanker, musikk og hva som skjer akkurat nå.

UKENS

Akkurat nå

.. Skal jeg støvsuge, vaske og pynte litt til jul i hjemmet hos mine foreldre. Syntes det alltid er så koselig! Da blir det selvfølgelig litt julemusikk som setter stemningen på topp!

Tanke

At det er veldig deilig å begynne på jobb igjen. Trodde jeg aldri kom til å si det, men den jobben jeg har er så utrolig givende og jeg blir alltid så glad etter å komme på jobb og etter endt arbeidsdag. Jeg jobber i hjemmetjenesten på Årnes og jeg syntes det er en så utrolig hyggelig jobb. Hyggelige kollegaer + veldig hyggelige mennesker jeg møter hver dag som trenger en hjelpende hånd. Trodde aldri jeg kom til å si at jeg ser fem til å jobbe mye, hehe.

Ukens opptur

Ukens opptur må være det at jeg endelig fikk kjøpt meg en ny macbook, slik at jeg ikke trenger å bekymre meg for at den ikke fungerer til fremtidige innleveringer på skolen og lignende. I tillegg til å ha fått tid til å kjøpe meg en ny pc, så har jeg alle gaver i boks! Det er bare en så utrolig deilig følelse når alt er ordnet og man ikke trenger å bekymre seg så fryktelig mye over dette pakke-stresset.

Ukens nedtur

Tilbringe uendelige timer hos legen og kongsvinger sykehus. Det er noe av det kjedeligste jeg vet, nemlig det å vente i mange timer på å få snakke med leger i 5 minutter. Så alle planene i går kveld med julegrøt med min samboer sin familie, ble avlyst. Det syntes jeg var veldig kjedelig. Men det positive ved alt dette, er jo at jeg fikk medisiner som kanskje kan hjelpe meg igjennom julen. Må jo innrømme at det å gå på antibiotika i jula ikke er noe morsomt, men blir jeg bedre så får det bare være sånn!

Ukens sang(er)

Nå for tiden hører jeg kun på julemusikk. Det er bare så deilig å legge seg litt nedpå, se på snøen og høre julemusikken i bakgrunnen! Men sangen som er blitt spilt av mest hjemme er sangen; Santa baby - Eartha Kitt

Likes

Comments

I mange år var jeg veldig usikker på meg selv. Hver gang jeg så på meg selv i speilet så fant jeg alltid en ny feil ved meg selv. Enten så var lårene mine for store, puppene var for løse, rumpa var for stor, håret var ikke bra nok, dobbelthaka snek seg frem og listen er lang. Det som var det verste var at jeg følte meg helt alene om det. Det kom til et punkt hvor jeg satte spørsmålstegn ved om jeg skal fortsette å leve. For jeg følte meg ikke bra nok, kun som et problem, både ovenfor meg selv og for andre.

Selv om jeg så jenter eller gutter som var større enn meg, så syntes jeg de var så fine, de tok seg liksom så utrolig bra ut, mens jeg følte meg som et troll.

Jeg hadde en samtale med en person, nettopp om det med egen kropp og jeg fikk kommentaren slengt i fjeset på meg; ´´Er du egentlig fornøyd med din egen kropp? Jeg mener bare se på deg´´. Det stakk, veldig. Dette var også på et punkt i livet mitt da jeg var veldig fornøyd med meg selv. Jeg følte meg bra nok og hver gang jeg så i speilet så tenkte jeg ikke alle disse fæle tankene om meg selv. Jeg tror at folk er for lette til å dømme. De ser på deg og bestemmer seg der og da for hvilket type menneske du er, hvilke fritidsaktiviteter du liker o.l. Jeg har også fått høre av andre at de er blitt overrasket over at jeg liker så godt å trene og at jeg er i såpass mye aktivitet hver uke.

Det er sikkert mange som tenker ´´lett for deg å vise at du liker deg selv, for du er jo stor, er en trend å vise alt med kroppen når du har en sånn kropp´´. Men vet du hva? Det å kunne elske seg selv, er likegyldig om du er stor eller liten. Hvorfor skal man sette andre i bås? Blir noen lykkeligere av den grunn? For hva er egentlig tynn og hva er egentlig stor? Jeg velger å tro at man ligger et sted imellom, men at ingenting er fast.

Ja, jeg har lår, mage, rumpe, valker osv. Trener jeg? Ja. For å bli tynn? Nei. Jeg trener fordi; Det er gøy, det er givende og jeg ønsker at helsen min for videre i livet, skal være bra. Til nå, på under 2 år har jeg gått ned over 40 kg, noe jeg er kjempe stolt av! Aldri har jeg noensinne følt meg så bra som jeg gjør nå, og det er egentlig ikke på grunn av vekten, men fordi det er lettere å bevege seg, gjøre normale ting o.l. Det gjør meg lykkelig. Det å elske seg selv krever mye av en selv. Det krever tid, tålmodighet, tårer og mye følelser. Men, om jeg klarer det, hvorfor skal ikke du klare det?

Hvordan skal en kunne klare å elske andre mennesker, om man ikke engang klarer å se det vakre og fine ved seg selv?

Likes

Comments

Helt siden jeg var liten har jeg alltid vært veldig interessert i å lage mat fra bunnen av. Det var virkelig noe jeg brant for og faktisk klarte veldig bra, så det er vell ingen overraskelse at mitt favorittfag på barne og ungdomsskolen var mat & helse. Min farmor har alltid hatt som en tradisjon å lage hjemmelaget pepperkakedeig til jul. Vi lagde alt fra pepperkakehus til pepperkaketog og pepperkakefestning. Hvert eneste år gledet jeg meg fryktelig mye til jul, for da kunne jeg dra til farmor og farfar, høre på julemusikk og lage pepperkaker. Etter at jeg flyttet til Bergen har ikke den tradisjonen blitt veldig ivaretatt og jeg har virkelig savnet å lage hjemmelaget deig og bare kose seg med venner og familie. Derimot i år inviterte jeg en veldig god venninne av meg på besøk for å bak pepperkaker og det var utrolig koselig! Vi bake, tøyset, hørte på julemusikk og deretter dro på lysfestivalen som er i Bergen hvert år. Sikkerlig julestemning.

Sist gang jeg var hjemme spurte jeg derfor min farmor om jeg kunne få hennes pepperkakeoppskrift, for ifølge meg er det verdens beste pepperkaker. Derfor tenkte jeg å dele denne supre oppskriften med dere alle, siden det nærmer seg jul. Hvem syntes vel ikke at hjemmelaget pepperkakedeig er det beste som finnes, istedenfor å gå på ikea å kjøpe en boks for 30 kr. Ikea sin deig er grei nok, men ingenting slår en god hjemmelaget pepperkakeoppskrift!

Du trenger:

250 g: sukker

2 dl: Lys sirup

1 ss: kanel

1/2 ss: malt ingefær

1/4 ss: malt nellik

250 g: smør, i terninger

1 ss: natron

2 egg: sammenvispet

700 g: hvetemel

SLIK GJØR DU

Steg 1: Det å lage en pepperkakedeig går veldig fort, noe som betyr at det er greit å ha alle ingrediensene ferdig før du begynner. Når du har alt ferdig og klart så er det mye enklere å fokusere og sukkeret stivner og brenner seg ikke like lett når alt er ferdig.

Steg 2: Finn en kjele som du har sukkeret og sirup i. Rør forsiktig, jeg brukte en tresleiv for det syntes jeg var mye enklere. Ikke ha på full varme, for da brenner det seg. Begynn forsiktig også kan en heller skru opp varmen.

Steg 3: Etter at varmen har gått opp, får du en røre som ligner litt på denne. Når du ser det begynner lett å koke, kan du finne frem kanel, nellik og ingefær.

Steg 4: Etter at nellik, ingefær og kanel er rørt inn, så tilsetter en natron. Her gjelder det å være rask! Rørt fort og på forhånd har du funnet frem en annen bolle som du har smøret i. Ta kjelen av komfyren og hell denne varme røren over smøret og rør inn.

Steg 5: Visp eggene og ha de i røren. Deretter tilsetter en litt og litt mel inn i røren. Nå vil deigen begynne å tykne. Jeg rørte inn for hånd, men neste gang vil kjøkkenmaskinen bli brukt. Det blir veeldig tungt etterhvert!

steg 6: Voilá, du har nå en super god og enkel pepperkakedeig! Husk å ta plastfolie over deigen og avkjøl i enten kjøleskapet eller i en kald gang.

RESULTATET

Nøkkelen til en sikker pepperkakesuksess!

Likes

Comments

For en god stund tilbake, ca. 6-7 år tilbake, var jeg i et forhold med en gutt som jeg virkelig trodde kun ønsket mitt beste. Den tid nå vil jeg fortsatt tro at han ville mitt beste og jeg anser meg selv ikke som ´´forbanna´´ eller ´´sur´´ på grunn av en hendelse som skjedde for såpass mange år siden. Allikevel ønsker jeg å dele min historie i det offentlige, nettopp fordi jeg vet at det finnes mange andre som har og/eller er i den posisjonen jeg var i for noen år tilbake.

Jeg husker at jeg var utrolig forelsket, for dette var tross alt min aller første ordentlige kjæreste. Ikke noe barnehage-kjæreste, men en ordentlig kjæreste, som hadde en jobb, en utrolig fin familie og som virkelig viste at han brydde seg om meg og likte meg for den jeg var. Jeg var en veldig glad jente på denne tiden. Alt var perfekt. Jeg var glad i meg selv, jeg likte jobben min, familien min og bare alt som livet kunne gi meg.

Vi var i et forhold rundt i 1 år ca, og for meg som da var 13/14 år, så var virkelig dette den stooore kjærligheten som jeg skulle tilbringe resten av livet mitt med. Ja, det høres veldig klisjé ut, men la oss være ærlige; Er man forelsket i den alderen, så er man sikkerlig forelsket og alt annet betyr ingenting.

Vi hadde egentlig et ganske fint forhold, hvor vi dro på kino, var hos hverandre, var på familie-sammenkomster sammen og lignende. Slutten var derimot ikke like fin. Som jeg har skrevet tidligere på denne plattformen, så har jeg ikke verdens beste forhold til min biologiske far og jeg har opplevd å blitt sviktet gang på gang av han. Derfor på denne tiden, var det vanskelig for meg å kunne ha tillit til noen hundre prosent, derfor endte det med at jeg så igjennom ipaden hans. Her var det nylige meldinger med andre ´´venninner´´ som han kalte det, meldinger fra tidligere flammer o.l. Jeg reagerte på dette, men konfronterte han ikke muntlig. Derimot konfronterte jeg han når jeg kom tilbake til mitt eget hjem, og dette endte ikke bra. Han kalte meg løgner, at dette var kun noe jeg fant på, at jeg var oppmerksomhetssyk og at han ikke ville være med meg. Det endte da med at han sendte meg en melding over facebook at forholdet var over, Og det var også siste gangen jeg så han.

Vi kranglet og hadde diskusjoner over en lang periode og i etterkant fikk jeg faktisk vite av hans venner og venninner at han hadde gått bak ryggen på meg, akkurat som jeg trodde. Ikke nok med at han kalte meg masse stygge kallenavn, for noe jeg hadde rett i, neida, han skulle også ha tilbake gaver han hadde kjøpt til meg i presanger. Jeg hadde fått et diamantsmykke av han til jul, og en ring. Disse gjenstandene skulle han absolutt ha tilbake, fordi de var så dyre.

Hvem tror du egentlig at du er, at du kan forlange å få tilbake noe som du har gitt bort. Aldri i verden har jeg noen gang spurt deg om slike dyre gaver, heller aldri forventet det. I tillegg til at du lagde rykter om meg og jeg ble stemplet som en oppmerksomhetssyk løgner, som ikke ville annet enn å ha gaver og lage drama. Du kalte meg også en hore, du sa du kun var sammen med meg fordi du syntes så synd på meg fordi jeg var ``tjukk``.

Akkurat disse ordene slo meg så utrolig langt ned i bakken og den dag i dag kan jeg fortsatt huske hvor vondt jeg hadde det. Ikke på grunn av at han endte forholdet, men på grunn av alle kallenavnene og at han faktisk gikk bak min rygg og var nokså manipulerende og gjorde alt for at alt bare var min feil. Jeg kom meg litt opp igjen etter en liten stund, og jeg ble kjent med noen andre fra hans område. Men han ga seg ikke, den ene gutten jeg snakket med, som jeg hadde blitt glad i. nei, han skulle da min eks-kjæreste true med å banke fordi han snakket med meg. Hvor sykt er ikke det?

Jeg havnet sikkerlig langt nede. Jeg begynte å spise, ikke bare mat men en del godteri, jeg stengte meg inne på rommet og livet mitt ble egentlig bare helt snudd opp ned. Tenk hvor mye EN person kan ha å si, for hvordan livet videre skal bli. Det er ganske vanvittig.

Jeg ble tjukk til slutt, etter all trøste-spisingen og jeg kom opp i en vekt hvor tallene ble tre-sifferet. Dette slet jeg lenge med, store tall på vekten, det var vanskelig å gjøre ting på grunn av vekten og ikke minst økte mobbingen på skolen. Jeg tok heldigvis tak i livet mitt, begynte å trene for ordentlig mens jeg spiste sunn og frisk mat. Men fortsatt lo følelsen av at jeg ikke var bra nok for noen, for dette var jo det jeg fikk høre av min første store kjærlighet, andre på skolen, folk over nettet, sosiale medier og listen er lang.

MEN, den dag i dag kan jeg stolt si at jeg ikke er på tre siffere på baderomssvekten, men et TO-sifferet. Selvfølgelig har det gått opp og ned, men jeg kan i dag sitte igjen med stolthet over meg selv og i tillegg har jeg verdens beste og støttende samboer som alltid stiller opp. Den dag i dag er jeg utrolig lykkelig og jeg har så støttende familie og venner rundt meg daglig. Men denne personen ødela min tillit til tidligere forhold og det har vært mye arbeid i etterkant.


Det er egentlig ganske spesielt å tenke på hvor stor innflytelse en person med sine ord, kan påvirke resten av livet ditt.

Likes

Comments

Er det ikke litt rart at det alltid er om natten at alle tankene slår inn? Det er iallfall slik hos meg. Det blir på en måte at om natten, det er da jeg får en ´´pause´´ fra livet, en pause fra hverdagen og alt annet som burde ha blitt gjort. Det er deilig å bare kunne være for seg selv, bare la tankene og følelsene bare løpe fritt. Mennesker har behov for litt alene tid, velger jeg å tro.

For øyeblikket sitter jeg godt pakket inn i tepper i sofaen, hører på musikk, slått på varmeovnen, tent lys og lar tankene bare løpe fritt. Jeg tenker på .........

Hvor kort tid det er til eksamen. Det skremmer meg litt. For knapt ett år siden (føles som 5 mnd siden) flyttet jeg til Bergen for å begynne på studiet; Barnehagelærer med vekt på kunst, kultur og kreativitet. Plutselig har jeg kun 1.5 år igjen av studiet. Hvor ble tiden av?

♥ Hva er meningen med livet. Ikke i en negativ tone, men mer et overordnet spørsmål, for hva er egentlig meningen med livet. Lever vi for å reprodusere oss videre? Lever vi bare for å eksistere? Lever vi med det formålet av vi en dag skal dø? Dette livet, som jeg har blitt utdelt, hva er meningen. Kanskje jeg velger å tro at mitt liv er til for å finne en mening ved livet og en mening ved å eksistere?

♥ Hvor urettferdig livet er for noen. Det å ikke ha strøm. En mobil. Et hjem med tak, kloakk og møbler. Det å ikke ha et transportmiddel. Det å ikke ha foreldre. Det å ikke ha muligheten til ytringsfrihet, helsehjelp eller bare det ´´enkle´´ som kjærlighet. Personlig kunne jeg ikke ha forestilt meg et liv uten. Ja, det kan virke overfladisk men: Jeg er bortskjemt og jeg er ikke alene om det. Fleste av oss har det sinnsykt bra, men allikevel er det godt å se at de som har´´alt´´ også tenker på de som har ingenting. Medmenneskelighet er det fineste jeg vet om.


♥ Hvor irriterende det er at tasten ´´E´´ på tastaturet mitt ikke fungerer ordentlig for øyeblikket, slik at jeg må finne en ´´E´´ i ett av mine tidligere innlegg. Kopier og lim på full guffe, for å se det mildt.

♥ Hvor heldig og takknemlig jeg er for å ha akkurat den samboeren jeg har. Hva skulle jeg gjort uten.

♥ Hvordan livet mitt hadde vært om jeg hadde hatt god kontakt med min biologiske pappa. Hadde det vært bedre. Hadde det vært noe annerledes. Hadde jeg hatt mindre kontakt med min stefar. Hadde jeg hatt bedre kontakt med mine ste-søstre. Men det egentlige spørsmålet hadde vell egentlig vært: Hadde jeg vært noe mer lykkelig?

♥ Hvor glad, lykkelig og stolt jeg er på det stadiet i livet jeg er på nå. Glad fordi brikkene i livet faller på plass. Lykkelig på grunn av alle gode venner jeg har, støttende familie og svigerforeldre, og ikke minst på grunn av min samboer. Stolt på grunn av alt jeg har oppnådd, til tross for alle jævlige opplevelser. Til tross for alle som har prøvd å dra meg ned i møkka. Til tross for å ha blitt sveket av den jeg stolte på mest, så er jeg stolt. Jeg kom meg opp, til toppen av fjellet. Jævlig stolt.

Likes

Comments

For rundt en uke siden skrev jeg på bloggen at jeg hadde bestilt en billett til et sted jeg holdt hemmelig. På fredagen tok jeg flyet til Gardermoen og familien min ble utrolig overrasket. Noen trodde de så syner, fordi alle var innstilt på at jeg ikke skulle komme hjem før etter 10. Desember. Utrolig morsomt at de ble så overrasket!

Helgen har for det meste gått til å dra på julemarked. Her har jeg kjøpt litt julegaver, møtt bekjente, drukket kaffe og spist svele. Svele er obligatorisk på slike arrangementer, iallfall i min familie.

På søndagen dro jeg og familien til Bærums verk, der var det et bondens marked, julemarked. Utrolig hyggelig der, masse god mat og utrolig mange fine julelys.

I går tok jeg flyet tilbake til Bergen, men selvfølgelig var flyet rundt 30-40 min forsinket og da kjente jeg stresset sakte men sikkert snek seg innpå meg. Planen min var nemlig å stikke innom postkontoret som stengte 22.00 og flyet mitt landet 21.05! Gjett om jeg stresset. På postkontoret lå nemlig en veldig spennende pakke som jeg har ventet i over 3 uker på! Nemlig min splitter nye IPhone x. Heldigvis rakk jeg postkontoret og fikk hentet den. For de som har bestilt seg samme tlf og ikke fått den enda; GLED DERE! Kameraet på den er bare helt amazing.

Bare se på bildekvaliteten, til og med samboeren min (som er ekstremt glad i Samsung) ble veldig positivt overrasket over hvor god kvaliteten på bildet var. Gjettom det blir mye bilder av med denne tlf!

Dagen i dag har egentlig kun gått til vindusshopping i Bergen sentrum. Siden jeg er en av de som er veldig flink til å miste ting i bakken, så kjøpte jeg meg et deksel og en glassbeskyttende skjerm.

Nå er det tilbake til eksamenslesing, for den er kun om 14 (!!) dager.

Har du noen tradisjoner på julemarked?

Likes

Comments

De siste månedene har det vært mye diskusjon om ulven bør skytes og fjerne 90% av ulven i Norge, eller la den være. Dette er et tema jeg egentlig ikke har tenkt så mye på, før nå i det siste. Tilfeldigvis kom jeg over en artikkel på VG, hvor det tydeligvis var mange bønder som hadde reagert på at det var ulv på vår kjære Tine Melkekartong. Det var i følge noen bønder, helt horribelt. At det stakk i et dypt sår, av å se slike illustrasjoner av ulven, som ikke gjorde annet enn å ta sauene og være en fare for mennesker. 

Illustratøren sa selv; ´´Det hadde kanskje vært enda mer spektakulært om vi tok den bort. Vi kan ikke la være å vise ulv fordi noen blir støtt. Må man fjerne ulv fra folkeeventyr, diktning og litteratur fordi noen ikke vil ha det?´´. 

Jeg kan ærlig talt skjønne at bøndene ikke syntes noe om at ulven tar sauene deres, for de mister jo penger når dette skjer og det er forståelig. Men det at det sies at ulv er en fare for mennesker og at det ikke skulle vært ´´lov´´ å ha illustrasjoner av ulv på en melkekartong, da syntes jeg det begynner å bli litt for dumt. Men jeg skjønner at de ulvene som dreper for morroskyld (sauer), og ikke spiser fangsten, at de ønsker å bli skutt. MEN, alle ulvene er ikke slike. Her er noen grunner til hvorfor vi skal bevare ulven:

1. I mange eventyr og historier om ulven, er ulven et farlig og skummelt dyr som kan spise deg. Vi har for eks filmen; Gutten som ropte ulv, ulv., De tre små griser og lignende. Det at ulven spiser mennesker og jakter på mennesker er ukorrekt. ´´De siste 50 årene kjenner man til at det er 17 tilfeller i Europa og Russland hvor ulv har drept mennesker. I 8 av disse tilfellene har det vært ulv som har hatt rabies, eller tilfeller hvor ulv har vært tilvendt mennesker, provokative situasjoner hvor ulven har vært forsøkt fanget eller oppsøkt av mennesker, og det vises til tilfeller der det ikke har vært tilgang til byttedyr´´. Siste registrerte ulveangrep mot mennesker, hvor det ble et dødsfall, ble sist registrert når Norge var i UNION med Danmark. Altså på 1800-tallet. Det har ikke vært noen registrerte dødsfall siden den gang.For å si det slik; Ulven er mer redd deg, enn hva du er den. Mennesker er en større trusel ovenfor ulven, enn hva ulven er mot oss.

2. Ulven er også veldig viktig for vårt økosystem. Dette er fordi ulvens tilstedeværelse fører blant annet til økte bestander av bever, elg, hjortedyr, piletrær, osp, fugler, store rovdyr, insekter, skogmus og i tillegg; Ørret. Dette skyldes, ifølge ulvebok.no, et velkjent fenomen kalt ´´trofiske kaskader´´. Ulven rydder rett og slett opp i økosystemet, hindrer spredning av sykdommer og sørger for mat til utallige dyrearter. Ulven påvirker også atferden og evolusjonen til store rovdyr, som får sterkere bestander med mindre sykdom. ´´I Yellowstone nasjonalpark er fenomenet med trofiske kaskader blitt studert spesielt nøye. I løpet av mindre enn to tiår har regionens ulvebestand vokst fra null til å bli en av verdens største. Biologene hadde forventet at rovdyrenes tilbakekomst ville påvirke den lokale faunaen, men noen steder ble endringene større enn forventet. I noen områder langs elvebreddene, som tidligere var tungt befestet av elg, begynte piletrær og osp å komme tilbake. Og når dens yndlingsbyggematerialer dukket opp igjen, kom også beveren tilbake og bygget demninger som skapte våtmark, som tiltrakk seg frosker, svaner og traner. Langs elvebredder som en gang var plukket rene for vegetasjon og hadde erodert under hovene, vokste det nå villblomster, som gav næring til insekter, som i sin tur ble mat for sangfugler som bygget 175 reder i de tykke piletrærne. Vannet under ble skyggelagt, nedkjølt og klart – et bedre habitat for vanninsektene. Forskerne kartlegger nå hvordan ulven passer inn i økosystemene, og hvordan de sammen med andre naturkrefter, som skogbrann, skaper trofiske kaskader. Slike massive forandringer forekommer ikke alle steder hvor ulven viser seg. I de nøye studerte områdene hvor forskerne har forsøkt å finne sammenhenger, fører imidlertid alle sporene dem tilbake til ulven. Når en ekte innfødt ørret svelger en døgnfluelarve, kan denne hendelsens avstand til kampen mellom et stort rovdyr og byttet dens virke enorm. Men det er en uangripelig sammenheng. Dette er ikke bare abstrakte meninger, men målbare fakta.´´

Hvert eneste dyr som blir drept av ulven, blir mat for minst et dusin andre dyr også. Når ulven nedlegger et bytte, høstes gevinsten av hele økosystemet – fra bjørn via jerv, ravn og spissmus til både jordsmonnet og plantene som vokser der. For ikke så lenge siden hadde vi en formening om at ulven eksisterte bare for å forbruke, terrorisere og forsyne seg. Hvor ironisk er det ikke å finne ut at den er en av naturens største forsørgere?


3. I tillegg til at ulven er så viktig for økosystemet, så er den også viktig for fabler, eventyr, folkefortellinger, o.l. Vi har rødhette og ulven, som er et veldig populært folkeeventyr. Hvordan ville ulven og rødhette vært, om vi skulle ha fjernet alt som hadde vært med ulv å gjøre? Ulven er viktig, og derfor bør vi bevare den. Noe vi mennesker også bør tenke på, er at det er ikke ulven som forstyrrer vårt liv og er en trussel for oss. Det er VI, mennesker, som har tatt oss inn i deres hjem. Ved å rive ned skogen, bygge svære hus, kjøpesentre, parkeringsplasser, flyplasser, bensinstasjoner osv. Så har vi frarøvet dyrene, sine hjem. Hvordan hadde du likt om noen tok seg inn i ditt hjem, raserte alt du hadde laget og jagd deg bort? Hadde ikke du blitt redd? Sint? Noen ganger syntes jeg det er viktig å tenke på hvordan dyrene faktisk oppfatter oss, og ikke bare hvordan vi oppfatter dyrene.

I Norge har vi rundt 54-56 registrerte ulver og man vil at 50 ulv skal skytes, altså 90% AV ULVEN. Tenk hvor store konsekvenser dette vil gi for oss. Det er helt vanvittig.

Hva syntes DU?

Nettsider:

https://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/kun-en-person-er-blitt-drept-av-ulv-i-norge/3423301562.html

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/ulv/illustratoeren-bak-ulvekartongen-om-reaksjonene-for-haarsaart/a/24194159/

https://ulvebok.no/ulvens_betydning.html

Bilder:

https://www.google.no/search?q=ulv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwju3dvAhdXXAhWCC5oKHWfrB54Q_AUICigB&biw=1280&bih=726#imgrc=AuBDTErVW0NROM:

https://www.google.no/search?q=ulv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwju3dvAhdXXAhWCC5oKHWfrB54Q_AUICigB&biw=1280&bih=726#imgrc=gTVAPuZmuf6fkM:

Likes

Comments