Nya inlägg

Nu till helgen blir det tävling i Kungsbacka med Don Reale i tre dagar. Nu tänker jag skriva om hur jag förbereder mig och min häst inför tredagars tävling.

Två dagar innan tävling brukar hästen få vila eller skrittas i skogen, så inget avancerat.

Dagen innan börjar alla förberedelser som putsning, bada hästen och packning. Hästen får ridas ut alla tre gångarter i ca 30-40min, bara för lösgjordhetens skull och för att hästen ska kännas mjuk och fräsch inför tävling. Jag putsar all utrustning som ska bäras under tävlingen såsom sadel, träns, sadelgjord, martingal och stövlar. Sedan ska allt in i transporten. Utrustning, foder, hinkar, betfor osv packas in. I hästdelen ska hönätet fyllas och fräscht spån ska in, även en extra påse hö för längre tävlingsdagar.

Självklart ska också hästen vara fin på tävling, därför schamponeras han ordentligt så att pälsen skiner. Under tiden han torkar oljar jag in hovarna, borstar och flätar svansen och ev. knoppar. Sen är han redo morgondagens utmaningar.

Tävlingsdag. Går upp tidigt så att jag hinner mocka och fixa stallet innan tävlingen och går igenom allt så att vi inte glömmer något. Borstar hästen, fixar eventuella knoppar som antagligen förstörts under natten hehe.

Idag är det torsdag och jag har förberett allting inför imorgon. Inför detta meetinget duschar jag Rallos samma dag som tävlingen då vi åker så pass sent. Idag sover jag hos Saga och hjälper henne tidigt på morgonen för att sedan gå ner till mig och fixa och dona. Hon följer med till Kungsbacka som groom och moraliskt stöd. Hästen lastas kl 15.00 och sen bär det iväg mot Kungsbacka Ridklubb!

Jag rider för fina rundor med bra känsla och jag hoppas att Rallos är med mig.

XOXO

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag har alltid ridit Bonny på ett snällt rakt bett och det har i alla år funkat väldigt bra. Men när vi var i Strömstad på meeting var hon väldigt stark och pigg och det blev farligt att rida henne. Hon bara sprang in i hinderna på framhoppningen och hoppade upp med frambenen på väggen, hon var nolla och vann den dagen men vi kände att vi inte kan rida henne så här.

När jag hade tävlat klart åkte vi till närmsta hästbutik och köpte ett lite starkare bett, de hade inte så mycket att erbjuda i butiken så det blev ett pelham. Jag har aldrig i hela mitt liv ridit på starkt bett men nu var det antagligen på tiden att prova. Jag har lite åsikter om såpass starka bett men jag tror jag pratar för oss alla om att det ser mycket trevligare ut när jag rider med detta bettet.

Jag har märkt en extrem skillnad på detta bett då hon slappnar av i nacken mycket mer och hon får en bättre skans att klara hinderna,och så att jag kan placera henne rätt, Så en stor tummen upp till detta bettet då Bonny funkar väldigt bra på det. Dock är det många hästar som inte funkar på detta bett och det är många ryttare som tror att de ska starkt bett när de egentligen inte behöver det. Diva är en sådan häst som inte funkar på det då hon blir stressad och stel medans Bonny blir helt tvärt om.

Men tillbaka till Strömstad, när vi hade köpt det nya bettet blev det två missförstånd på banan men sedan sista dagen i MSVB gick hon in och gjorde en jätte fin runda och kommer tvåa i stora finalen! Underbara ponny.

Så nu har jag haft mitt pelham bett i 3 veckor och det är det jag kommer fortsätta att rida henne på, men såklart inte varje dag.

xoxo

Likes

Comments

Idag fyller Johanna Kristoferson 13 år, vi har firat henne genom en spontan trip till Tio Pepe i kungsbacka. Vi ringde och bokade bord och vi bad om en födelsedags special. Vi fick en flagga på bordet och ett ljus i efterrätten, lite snålt kanske men det är ändå tanken som räknas.  Vi hade mysigt och maten var väldigt god och prisvärd, tre timmar senare går vi därifrån mätta och belåtna. Det var inte bara jag och Johanna som var på restaurang  utan även Saga och Bella följde med och firade.

Johanna ska bo hos mig i några nätter, men ensam kom hon inte. Hennes häst Sigge fick följa med så vi kan rida tillsammans och spendera mycket tid tillsammans. Det är lite oklart hur länge dem stannar men förhoppnings  vis till fredag förmiddag. Det är alltid lite kul med extra hästar i stallet och det är många i stallet som vill klappa på Sigge då han är en söt hopp fjording. Sigge får stå i boxen bredvid Rallos och alla hennes grejer är i den nya boxen. 

Det kommer bli många roliga dagar med Johanna denna vecka och vi ska hitta på många roliga saker. Imorgon ska jag skriva om mitt nya bett och vad jag tycker om det, ha det nu så bra!

xoxo

Likes

Comments

Idag har vi haft en tjej hemma som kommit och lasrat våra och några inakoderingars hästar. Jag ville testa detta då jag trodde att Bonny kanske hade lite spänningar eller något liknande. Vi kände att om denna tjej lika väl kommer hit kan vi köra Diva och Rallos och sedan blev vi lite flera som ville göra detta.

Bonny hittade vi inte alls mycket på, hon hade lätt för att slappna av men min uppgift är att jag ska massera länden på henne lite då och då för att få bästa resultatet.

Rallos hittade vi inte heller så mycket förutom att han var lite ojämnt musklad och lite, lite öm i ryggen men vi ska bara försätta att rida honom som vanligt men tänka på att stärka honom på de partiet.

Diva var hur fin som helst. Hon var jätte avslappnad, jätte fint musklad och helt oöm. Vi hittade absolut ingenting på henne. Det känns jättes skönt att veta att hon är så fräsch i kroppen eftersom jag är lite stor på henne och så.

MIna tankar om laser.

Jag har inga speciella tankar om laser men jag tycker att det är ett bra verktyg till de hästar som behöver det. Vi kommer att fortsätta med laser på Bonny och Rallos men Diva kommer inte få det lika ofta, hon kan få det ibland men i så fall bara för lyxens skull. Laser hjälper många elit hästar för återhämtning för musklarna och får hästarna att slappna av på ett mycket bra sätt eftersom laser går igenom hela muskeln. Det finns inte så mycket dåligt med lasern men om man vill ha en bra verkan ska man använda lasern kontinuerligt. Lasern är väldigt effektiv och behövs inte användas så jätte ofta (ca en gång i månaden) medans vissa andra hjälpmedel behövs användas varje dag. Lasern har ett stark ljus som är bra för till exempel hästar med vävnader och sår och gallor, så lasern hjälper till att fixa till det.

xoxo

Likes

Comments

Jag uppdaterade inte bloggen igår då jag art väldigt upptagen och en kompis till mig har sovit över, så jag umgås med henne så mycket som möjligt.

Men nu till dagens tävling. Jag valde att ge Diva förtroendet i dagens final som gick i en LA då hon också ska få vissa framfötterna. Finalen gick i en A1:A som innebär att man hoppar en lång grund omgång och alla som hamnar på samma summa fel går göra en omhoppning.

Jag tyckte att framhoppningen inte var så bra och jag tyckte att jag red som jag gjorde i fredags. Jag var tvungen att ändra på det på banan vilket var det absolut bästa jag kunde göra. Jag gick in på banan men inte med någon nervositet och satte en fin nolla, hon lyssnade på alla mina hjälper och ja bara en fin runda.

Sedan i omhoppningen blev jag lite nervös och stel eftersom jag visste att jag skulle komma ett eller tvåa om jag gick nolla. Pressen kom och jag pallade de inte helt enkelt. Jag rev hinder numer tre och började där eftet att gasa efter det, jag kom alldeles för snett in i 6a och fans där med ingen skans att hoppa.

Diva är en ponny av guld och hon försökte att göra allt för att klara det men vi båda insåg att det bara är flygande hästar som kan det. Aja vi kom totalt 4 och jag är nöjd med henne då jag kom hem från Rhodos så sent som i måndags.

xoxo

Likes

Comments

Idag har jag vart på tävling med båda ponnyerna i Kungsbacka, älskar tävlingsplatsen och det är oftast lugnt där så ingen onödig stress. Dock så är underlaget inte så bra där, förutom i stor ridhuset, man slirar en del.

Diva: Hoppade egentligen inte jätte bra och piloten red inte heller så jätte bra idag. Hon hoppade endast en LB då jag precis kommit hem från Rhodos och det är bara en kul grej. Resultatet blev en ostabil dubbelnolla som faktiskt räckte till en andra placerad, det gick fort men om piloten kunde rida bara lite bättre skulle det kanske gått ännu bättre. Jag laddar upp inför imorgon och så ska jag skärpa mig mer och inte lägga allt åt slumpen.

Bonny: Bättre känsla på henne men hon var extremt taggad och det blev mycket stutsande på stället. Även hon gick endast en LB av samma anledning. Resultatet blev 0+4 fel men jag tar på mig det nedslaget till 110%. Jag fick ett mellanläge och jag ville trycka av men dröm och glöm, hon tog ett extra och kom alldeles i botten så det blev en kraftig rivning. Så fort hon landade fick hon mycket kärlek och under tiden fortsatte jag banan runt, en bra tid annars, det hade nog också blivit något bra av det där. Så imorgon ska jag rida lite bättre och hoppas nu att turen kommer vara på min sida, för den fanns verkligen där idag.

Det var min pappa som fick köra mig till tävlingen idag för allra första gången eftersom mamma jobbade. Imorgon kör mamma mig och på söndag är det pappa som ställer upp ännu en gång till då mamma jobbar igen.

xoxo

Likes

Comments

Hej, nu på eftermiddagen/kvällen har jag putsat inför morgondagens tävling och duschat hästarna så att man nästan kan spegla sig i pälsen. Det tog 5 timmar att göra dessa förberedningarna och jag red och fixade stallet på morgonen.

Det tog 5 timmar att fixa för att det har vart en sådan härlig stämning i stallet idag, man har pratat i timmar med stallkompisarna och alla i stallet förutom jag har hoppat, till och med min mamma hoppade ett hinder på ca 70-80 cm på Rallos och jag har assisterat som barnpersonal. Hos oss tar alla in sina egna hästar och på ett sätt är det väldigt bra för då kommer alla till stallet samtidigt och den härliga stämningen skapas fort.

Bra väder idag och jag och en inakodering har fixat med paddocken innan alla hoppade på den, hon krattade spåret medans jag sladdade banan. Så även paddocken är fixad och det känns skönt, hoppas nu att vi i stallet han ha den i fortsatt bra skick framöver.

Idag har vart en sådan dag man bara vill uppleva varje dag. Dem uppskattas mycket och gör det lite extra kul att vara i stallet än vad det redan är.

Hoppas ni också har haft en lika bra dag som jag haft och så skriver jag i morgon kväll hur tävlingen gått, jag startar runt 5.

xoxo


Likes

Comments

Jag har pratat mycket om mina rutiner det senaste, så jag tänkte att jag skulle vissa så tydligt jag kan hur en basic dag för mig går till. Med en basic dag menar jag, att de är så de ser ut om vi inte har annat i mellan, så då menat en helt vanlig dag, utan en massa kompisar osv.

viktorias basic dag!

07:00, Ringer väckarklocka, jag går upp och gör mig i ordning för dagen.

07:15, Äter jag frukost och kollar lite på YT eller gör ett blogginlägg och tar det lugnt.

07:45, Går jag ner till stallet och börjar med morgonfodringen och ger kraften.

Ca 08:00, Börjar jag med första hästen ut i hagen. Nu för tillfället är det våra 3 av hästar som ska ut + våra inakoderingars hästar, så totalt 8 hästar.

09:00, Då är utsläppet klart, tagit ut alla hästar till gräs hagarna, get kraft och sopat stallgången. Så vid denna tiden hämtar jag in skottkärran och mockar 3 boxar, fyller 2 vattenhinkar, gör 4 mathinkar och 6 höpåsar.

10:00, Hämtar jag in första hästen och rider den.

11:00 ,Hämtar jag in den andra hästen och rider den.

12:00, Så hämtar jag in den 3:e och sista hästen och rider den.

13:00, Då har jag ridit alla, stallet klart, utsläppet klart och det är bara lite små saker kvar. Jag plockar undan efter mig och soppar stallgången en gång till.

13:30, Är att klart och jag går upp till huset och äter lunch.

14:30, Brukar jag försöka skriva ett blogginlägg och så tar jag det ofta lite lugnt och kanske tar en lång promenad med hundarna. Jag tar det lite som det kommer.

Ca 16:30, Går jag ner till stallet igen, gör en fodring om det är grushagarna hästarna står i. Jag brukar städa lite i stallet och bara umgås med folket i stallet.

17:30, Tar jag in hästarna i sina boxar och lägger in en lite tuss hö till dem.

18:00, Vet Jag inte riktigt vad jag brukar göra men jag och mamma brukar alltid hitta på saker som handla, fixa i stallet eller sladda paddocken osv, finns ju alltid saker att göra.

20:00, Då är det dags för kvällsfodring.

20:30, Har jag kommit in i huset igen och ska äta middag.

21:30, Brukar jag gå och lägga mig i sägen med datorn framför mig och sedan somnar jag när jag blivit trött.

Detta är en typisk basic dag för mig men vill klar göra att det inte ser ut så här varje dag. Vi har en fantastisk inakodering som tar morgonfodringarna ofta och allt kan variera. Ibland ska man hoppa och vill ha mammas hjälp men hon kanske jobbar på förmiddagen, jag då får man ju vänta tills hon kommer hem. Så det är inte så här varje dag, kanske rider mer en än timme på en häst en dag eller tvärtom. Men ofta ser denna basic ut så här för mig.

Det känns skönt att ha kommit in i rutinerna nu igen efter vår resa i Rhodos.

xoxoLikes

Comments

Tjenare!

Idag vaknade jag runt 1, lite segt men så är det. Jag åt frukost och gick sedan ner till stallet och började med sysslorna, det tog extra lång tid idag då jag blev sjuk på planet på väg hem inatt. Jag satt i shorts och frös hela vägen + att ungen bakom mig spydde så det är väl antaglig anledningen att jag mår som jag mår.

Efter att sysslorna var klara tog jag mig en titt i stallet och man kan ju säga att det blivit "lite" stökigt sedan jag åkte. Jag bestämde mig för att städa, så jag började med att städa vid höet, krattade bort höet och sopade bort allt bös. Jag fortsatte sedan med att sopa golvet i foderkammaren och torka av ytor,jag tvättade även av mina foder lock. Sedan blev det lite småplock i sadelkammaren, jag la schabraken fint och prydligt och småplockade bara lite.

Sedan till det roligaste, efter all städning fyllde jag fickorna med hästgodis och gick ner till mina efterlängtade ponnyer i hagen. Jag tog in dem och när jag kommer innanför dörren till stallet är 2 av mina bästa kompisar där, Bella och Saga. Bella hade tagit med sig sin häst till mig och frågade om hon fick klippan sin häst, men det blev så att hon lånade en av våra inakoderings klippmaskin. Medan Bella klipper nick i vår stallgång frågar jag Saga om hon vill rida och det ville hon. Jag rid Bonny och Saga rid Diva och mamma red Fallos.

Båda ponnyerna var jätte fina, de var avslappnade och arbetsvilliga och allt stämde, det känns mycket bra inför Kungsbacka. Så tack Saga för hjälpen. De där med att Bella kom med sin häst eller att de kom över huvud taget var helt spontant, men det är så vi är, spontana.

xoxo

Likes

Comments

Nu har jag kommit hem, Äntligen! Klockan är 20 minuter över 3 och ska nu gå och lägga mig. Flygrean har gått bra, bara att det har vart en liten
unge bakom mig som skrikit lite och spyt ett antal gånger men annars har det gått toppen.

Den här känslan att komma hem från en resa är något av de bästa jag vet, i alla fall för stunden. Att bara få ha
stallet under kontroll igen känns skönt för mig, men det man längtat mest över är att rida, ofc. Efter några timmars sovning
kommer jag springa ut till stallet och rida direkt, den absolut bästa känslan. Hästar är det jag lever för och det hoppas
jag att jag kommer göra i hela mitt liv, kan verkligen inte tänka mig ett liv utan hästar.

Om jag känner mig själv bra vet jag att jag kommer vilja åka till backa så fort det är dåligt väder i Sverige.
Men som det står i titeln "Borta bra men hemma bäst" stämmer in på mig väldigt bra och jag tycker det är roligare att
rida än att vara på semester, men det är kul och skönt att vara på semester också men det är bara så, bäst hemma.

Nu blickar jag fram mot kommande tävling som är i Kungsbacka i helgen, med båda ponnyerna. Nu väntar det bara hård
träning inför det och så hoppas jag att både jag och ponnyerna hinner bli i toppform tills dess.

Imorgon (tisdag) blir det lite hoppning på schemat så jag bara får känna igenom dem lite, hoppas du får en trevlig dag,
det ska jag ha!

xoxo

Likes

Comments