Likes

Comments

Hej hörni!Vad har ni för er på en sån här fin dag? Själv mår jag toppen, man kan ju inte må dåligt när det är så här fint väder! Kl 10:30 i morse satt jag mig och min familj oss i bilen och åkte Siljan runt! Vi har stannat på ett ställe som heter Åsengården och där så åt vi lite lunch. Jag tog en våffla som var jättegod! Men om ni åker till Dalarna någon gång eller bor nära så tipsar jag Åsengården starkt.

Likes

Comments

Hej

Under mitt senaste inlägg nämnde jag att jag har dyslexi och jag vet det inte är så många som vet vart det är? Så i detta inlägg tänkte jag berätta lite kort vad det är och hur det är att leva med det.

Vad är Dyslexi?

Dyslexi innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. Dyslexi är många gånger ärfligt, och svårigheterna med att förstå det skriftspråket upptäcks ofta i en tidig ålder. Man kan inte helt bli av med dyslexi. Men även om det är jobbigt att inte kunna läsa och skriva lika fort som andra, kan det flesta minska sina problem med olika hjälpmedel.

Dyslexi kan visa sig på olika sätt. Det handlar oftast till en början om att man har svårt med både tal och skrift. Man kan till exempel ha svårt att skilja på ord och delar av ett ord när man ser och hör dem, vilket ofta gör att man får problem med förståelsen av det lästa ordet och det hörda. Men också att skriva ord kan vara besvärligt, både att stava rätt och att komma ihåg vilket ord som ska användas.

Hur jag ser på min svårighet av dyslexi?

När jag var liten hade jag det svårt med stavningen och läsningen än vad jag har idag. Dyslexi drabbar mig i min vardag på olika sätt, den drabbar mig mest i skolan just nu. Jag kan vara ärlig med att säga att jag inte har godkänt i tre av huvudämnena i skolan och det är på grund av min dyslexi. Jag sliter dagligen med att förbättra min dyslexi.

Det jag har svårt med är att skriva och läsa en längre text på daton. När man väl sitter och ska skriver en texten låter det bra men sen när man läser den högt för sig själv i efterhand låter det bara fel . Även när man har dyslexi så blir det svårare att läsa en text för att dom som har dyslexi måste anstränga sin hjärna extra mycket och då blir man automatisk mycket tröttare, det besväret har jag. Så det drabbar mig i skolan när man får än längre text att läsa.

Det jag ville få fram med detta inlägg om dyslexi är att man inte ska skämmas över att man har svårigheter med att stava och skriva, utan det är helt normalt.

puss å kram och ta hand om er<3


Likes

Comments

​Hej!

Mitt namn är Vilma Dahls och jag kommer från ett samhälle som heter Rättvik, det ligger i Dalarna. Jag har under min uppväxt haft en del bloggar som jag inte tyckt gått så bra HEHE. Men nu vill jag börja om att blogga igen för att se om det kan leda till något bättre denna gång.

När man startar en blogg så är det vanligt att man berätta lite om själv. Jag kan börja med att jag är 17 år men fyller 18 i höst och bor i Rättvik som ligger i Dalarna. Jag är en glad och sprallig person som är väldigt öppen med vad jag tycker och tänker. Jag har en diagnos som heter dyslexi och det gör så jag har svårt att läsa och stava och när man läser en text så kan bokstäverna hoppa runt. När ni läser min text skiner min dyslexi igenom ibland med att jag stavar fel mm, men det är dyslexi. Jag har nu gått ut mitt första år på gymnasiet i Leksand så i Augusti börjar jag tvåan.

Jag vet inte hur öppen jag ska vara i första inlägget men det jag kan säga nu är att jag jobbar dagligen med min dyslexi och detta kan göra mig trött. Under sommaren jobbar jag på en resturang i Rättvik. samt på Rättviks travbana. Men För utom det så tränar jag väldigt mycket, Jag tränar MMA och tycker det är fantastiskt kul. Men tillsvidare får ni ta hand om er och ta vara på dagen och må super bra. Kram 


Likes

Comments

Instagram@vilma__dahls