Header

Blev visst en ofrivillig minipaus från bloggen i några dagar, fortfarande inte kommit in i bloggrutinerna än igen verkar det som. Dröjer väl några veckor och lite motivation till så är jag där jag vill vara, behöver bara ha orken att ta mig dit.

Godmorgon! Idag är det söndag och jag ska ge mig iväg till stallet för stalljour. En helg var åttonde vecka har man som elev med privathäst på skolan stalljour där man fixar in-/utsäpp, fodringar, samt mockning och höpåsar åt alla privathästar som står inackorderade på skolans stall. Så vi är ett gäng idag på fyra personer som ska fördela 28 boxar och runt hundra höpåsar, ni kan ju förstå att det inte är en särskilt rolig sysselsättning på helgen... Men när det är färdigt behöver jag inte tänka på det mer på åtta veckor. Igår hade jag inte stalljouren utan bytte med en kompis så att jag slapp ha två dagar i rad, för det tar enormt mycket på krafterna. Så jag jobbade förra lördagen istället.

Idag när vi har rast mellan lunch- och eftermiddagsstalltjänsten kommer troligtvis Lova hit och rider Orion, det var väldigt länge sedan hon red lektion på honom för mig så nu är det dags igen. Orion får en lugn helg nu med lugnare pass idag, igår red min moster en liten minilektion så det var väl också bara lite jogging för Orion och i fredags skrittade jag två varv runt travbanan. Men han förtjänar lite minivila nu, han hoppade fantastiskt bra på torsdagens träning för Maria där vi tränade på kombination samt serpentinbågar, jättenöjd!

Imorgon dressyrträning, som nog ska bli lte kul trots allt, och på tisdag markarbetesträning. Den femte december är det dessutom dags för gästträning för Lotta Björe, vilket ska bli enormt kul och jag ser verkligen fram emot det! Men vi tar en dag i taget, så nu -> stalljour!

Nu i veckan har det varit minusgrader och fruset, riktig vinterfeeling men de senaste två dagarna har det varit varmare med lera och regn, hoppas på riktig vinter nu, alla dagar i veckan!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Igår när jag vaknade var det vitt av frost utanför fönstret, vintern är snart här på riktigt. Jag tävlade på mig själv med varma kläder för att klara en dag på skolan då vi är både ute och inne, igår hade vi dock endast teoretiska och icke hästrelaterade ämnen utom hopplektionen som var sista. Den gick både bra och dåligt kan man säga, övningen var den att vi hade tre räcken på ena långsidan med lika antal galoppsprång emellan som vi skulle variera mellan, på andra långsidan hade vi en serie med studs- ett galoppsprång- räcke- två galoppsprång- oxer. Fokuset för dagens träning låg alltså på rytm och sits, Orion var pigg när jag red fram och när han är det blir han även stark och hård i munnen så att variera galoppen mellan räckerna var en svårighet för oss då han låg på bettet mycket.
Vi gjorde serien mycket bättre å andra sidan, där lät jag honom jobba helt själv och stod i lätt sits över, han tycker om att vara ostörd när han jobbar men behöver ändå lite inverkan för att inte tappa galoppen så för mig blir det en liten balansgång att kunna rida precis så han vill ha det men att jag även kan påverka honom. Så jag är ändå nöjd över träningen även om jag kunnat rida mycket bättre, nu taggar vi om till torsdagens hoppträning för Maria som alltid är rolig och motiverande!

Idag har vi ingen ridning på schemat men vi börjar och avslutar dagen med stalltjänst. Morgonstalltjänsten tycker jag faktiskt mycket om, älskar att börja dagen hos hästarna ute i stallet och allting flyter på i samma rytm varje dag så man behöver inte tänka så mycket utan det sitter numera i ryggraden. Efter det var vi teoretiska lektioner fram till eftermiddagsstalltjänsten som jag uppskattar mindre, där är det mer att göra men det börjar sätta sig nu så att även det bara flyter på.
Efter skolan ska jag försöka brodda Orion ifallatt skolan har broddar jag kan ta, igår halkade han omkring som Bambi på hal is. Det var ju så jäkla kallt igår, totalfruset och halt på backen, det snöade till och med där på eftermiddagen ett tag.

Likes

Comments

Gästträningen för Rosanna igår gick superbra! Orion var dock pigg och stark, förmodligen för att han vilade samt rakades igår. Men han kändes ändå med mig och var mjuk och följsam.
Rosanna var en jättebra tränare som gav mycket individuell hjälp och enkla tips att följa som ändå gav mycket ändring. Hon var inte sen med att berömma när det blev rätt heller. Väldigt positiv och schysst.

Vi började värma upp i trav på tre serpentinbågar och böjde igenom båda sidorna, jag jobbade mycket med att få Orion på yttertygeln och han börjar acceptera den mer och mer nu.
Sedan red vi på stora A-volten i trav dör vi på öppna sidan flyttade ut rumpan för ytterskänkeln samt la en mindre volt. På stängda delen av stora volten red vi tempoväxlingar varannat varv och övergångar till skritt varannat varv. Övningen var superbra för att få hästen lyhörd och mjuk och följsam i båda sidorna. Vi jobbade mycket innanför spåret och även här koncentrerade jag mig mycket på att få Orion på yttertygeln.
Vi gick sedan över till att minska volten genom skänkelvikning och sedan gjorde skänkelvikning utåt igen. Dessa två övningar gjorde vi i båda varven i både trav och galopp. Vi avslutade med att trava serpentinbågar i lång och låg form.

Träningen var väldigt givande och Rosanna tyckte Orion var fin och verkade väldigt arbetsam, hon sa att jag behövde tänka på att sträcka på mig mer.
Så jag är jättenöjd med Orion och tyckte att jag kom åt honom mycket bättre i slutet på passet och det var väldigt roligt att träna för Rosanna!

Bild från i sensomras!

Likes

Comments

Sådär ja, nu är det dags att dra igång bloggen igen. Jag har tänkt i flera dagar att jag ska skriva ett inlägg men det har aldrig blivit av. Men idag så!

Under veckan jag inte bloggat har höstlovet tagit slut och vi har flyttat hem Orion igen till skolan, jag fyllde 16 i måndags och Orion bjöd på ett dunderpass i dressyr och det känns verkligen som om vi tagit flera kliv framåt nu, det är så kul att rida dressyr igen! I torsdags var klassen på studiebesök på Strömsholm där vi fick en rundvisning samt en föreläsning om bland annat hippologprogrammet som Strömsholm erbjuder efter gymnasiet.

Idag är det dags för dressyrträning, men inte vilken som helst utan vi ska gästträna för Rosanna Lidbrandt som rider upp till grand prix nivå! Det ska bli så enormt roligt och jag har sett fram emot idag och jag hoppas att jag och Orion kan göra så bra ifrån oss som vi faktiskt kan!

Igår fick han dessutom en hel make over, jag rakade honom igen så pälsen vuxit ut igen samt klippte man och svans och tvättade benen. Så nu behöver jag inte skämmas över honom iallafall;)

  • Filed under: Orion

Likes

Comments

Mycket har hänt sedan vi hördes sist för en vecka sedan, vi har fått höstlov och flyttat Orion från skolan till mammas kusins gård nära vårat landställe där vi tillbringar lovet. Orion trivs, rutinerna här är mycket annorlunda från de på skolan, längre utevistelse blad annat som är väldigt uppskattat från både min och Orions sida! Orion får även han ett litet break från kraven och vi kommer mestadels rida ut i skogen här där det finns fantastiska uterittsvägar. På skolan har vi inte ridit ut någonting då markägarna runt om inte tillåtit ridning på deras mark så både jag och Orion har längtat ut till skogen och kravlös ridning på stigar och ängar.

Transporten gick bra hit också, Orion gick på transporten fint och stod som ett ljus de två timmar det tog att åka hit, även hur lugn som helst på nya stället.

Första dagen, söndag, red jag honom på banan och fick många goda råd från min syssling, vi jobbade på att ha honom på yttertygeln vilket var lättare sagt och gjort. Efter det red jag även hennes stora herre på 1,80 i mkh där vi jobbade på samma sätt, Guzz är en svår häst som är lite seg och är dessutom sex år, trotsåldern alltså! Men på honom kände jag verkligen skillnad på när jag hade honom på yttertygeln och det var väldigt lärorikt och kul att rida honom.

I måndags skrittade jag, Wynja och Lova ut en runda i skogen vilket var väldigt mysigt. Orion trivdes som fisken i vattnet och jag bara njöt uppe på hans rygg. Men när vi kommer tillbaka till stallet får vi oss en läskig upptäckt när en varg springer över gärdet 150 meter bort. Det är andra gången vargar har varit på gården på ett halvår och det har hänt flera gånger att de synts till runt om, därför fick alla fyra hästar stå inne på natten för säkerhets skull när de (inte Orion då) vanligtvis alltid går på lösdrift.

Igår, onsdag, red Wynja och Lova Orion och Vento på förmiddagen och jag gav intruktioner, Lova fick jobba på lydnad men Vento som gärna hittar på egna ideer och Wynja fick träna på att rida Orion i form och fick jobba mycket med att driva honom fram till handen. Senare på eftermiddagen åkte jag och mamma tillbaka eftersom jag skulle rida Guzz igen med ledning av Matilda, där vi jobbade återigen på samma grejer som i söndags. Stoor skillnad från dess, jag hade verkligen tagit in grejerna då och tyckte att jag fattade och red mycket bättre idag och det var verkligen kul. Vi fortsatte jobba med yttertygeln där vi flyttade för skänkeln på kvartslinjen utan att inverka alls med innertygeln, alltså skulle jag rida med löst hängande innertygel. Det var lättare sagt än gjort men övningen visade verkligen vilken inverkan yttertygeln har, så det var väldigt givande!

Stallets tre hästar, Vento, Felix och Guzz!

Likes

Comments

Eftersom Orion skulle gå lugnt i måndags så red jag inte honom på dressyrlektionen, utan fick istället rida skolans häst Prince Chaparral xx, kallad Chappe. Ett fullblod född 2006, liten storhäst och ett förflutet som galoppör. Dock fanns inte en smula av den farten kvar i honom utan han är väldigt seg.

På dressyren hade vi ett pass för en tränare vi inte brukar ha, som vi nu hade för att göra en liten koll hur vi ligger till i ridningen, så hon tittade på sits och inverkan medan vi red någorlunda självständigt. Eftersom jag visste att Chappe är seg så red jag på honom mycket för att få fram honom för skänkeln, så jag gjorde tempoväxlingar samt böjde i halsen utåt och inåt. Mot slutet fick jag igenom honom rätt så bra så han hade ett eget framåtdriv samt jobbade i en bra form, som avslutning kände vi på skänkelvikningar som är en av hans svårigheter, stundvis gjorde han det fint men som sagt, han tycker det är svårt.

Vår tränare pratade med mig efteråt och sa att jag hade god balans och fin sits, samt väldigt bra inverkan på hästen och att jag är en väldigt ambitiös ryttare och att det märktes. Det jag skulle tänka på var att inte rida med för bred hand. Så jag är jättenöjd över det dressyrpasset och jag gillade verkligen Chappe, han var väldigt känslig och gjorde det jag bad honom om. Fick även mycket beröm av två personer på läktaren som sa att Chappe såg ut som en helt ny häst, som aldrig sett honom så fin. Det gjorde mig extremt glad!

Igår stod hoppträning på schemat men jag ville ändå inte att Orion skulle vara med där utan att han får stå över hoppningen såhär några dagar efter tävlingen, så jag önskade att rida Chappe igen och det fick jag. Hoppträningen fokus låg på travhoppning och att land i rätt galopp efter. Chappe var inte lika framme för skänkeln som han var dagen innan men han var väldigt känslig och lyssnade väldigt bra på mina hjälper, han reagerade fint på vikthjälperna och eftersom jag inte är van att rida hästar som honom blev det lite vingligt emellanåt. Han hoppade iallafall väldigt väl och vi fick beröm av tränaren, som var vikarie, som sa att jag red honom väldigt bra. Så jag är nöjd med det passet!

Red Orion lite lösgörande i ridhuset efteråt, stel men bättre mot slutet!

Likes

Comments

LD två faser, bed A:0+A:0 (80 cm)

Till den här klassen missbedömde jag tiden katastrofalt plus att min klass flyttades fram 40 minuter, vilket resulterade i att jag inte hann gå banan. Som tur var så var banan precis den samma som när jag tävlade i Sollentuna för två veckor sedan så jag behövde memorera den, men när jag som startnummer 7 (i raketfart) sadlar Orion hör vi speakern säga i högtalarna att startnummer 4 var välkomna in på banan, så ringer jag sekretariatet i panik och ber de flytta ned mig i startlistan så att jag hinner rida fram, damen jag pratar med svarar att det är kanske inte möjligt men ber mig hänga kvar medan hon pratar med någon, så jag klämmer fast mobilen mellan öra och axel samtidigt som jag sätter på mig kavaj och säkerhetsväst samt spänner sadelgjorden. Damen i sekretariatet säger då att jag får starta mellan nr 27 och 28 och jag tackar tusen gånger om för det! Hade ju varit extremt surt om jag missar min start på grund av att tävlingen flyttats fram, jag hade inte ens hunnit hoppa upp innan det var min tur att komma in på banan.

På grund av allt detta red jag inte fram ordentligt utan tappade fokus och glömde rida framåt, Orion hoppade superbra på framhoppningen men lyssnade inte framåt för skänkeln inne på banan. Därför fick jag lotsa runt honom med ordentlig drivning och han är i några bommar samt tappar galoppen i svängen mot sista hindret i grunden och jag väljer då att ta tillbaka honom för att komma rätt på hindret men han kommer då för nära och drar med sig frambommen. Det nedslaget tar jag helt och hållet på mig själv, jade jag ridit framåt istället hade han löst det, så även om jag var lite besviken på mig själv så var jag helnöjd med Orion som hoppade super hela banan trots taskig pilot.

LC bed A (90 cm)

Till andra klassen hann jag rida fram mycket bättre med massor av tempoväxlingar och övergångar så han kändes mycket kvickare för hjälperna, dock märktes det av att han var trött på framhoppningen där han kom nära de flesta hindren. Väl inne på banan precis innan jag hoppade första hindret gasade jag en hel långsida för att sedan samla ihop honom men bibehålla galoppen mot första hindret, så i den här klassen var han mycket er framåt och hoppade för kung och fosterland, han var ändå i några bommar och vi kom stört på hinder nr 6 så där räckte han inte över bakbommen på oxern och tog med sig den. Så andra klassen resulterade även den i 4 fel men mycket bättre känsla och jag är jättejättenöjd över Orion som hoppade jätteväl. Hade vi inte fått det där nedslaget hade jag vunnit då jag var hela fem sekunder snabbare än ettan. Bedömning A betyder ju då att man rider bara en fas som går på tid, och alla med lika antal fel är likaplacerade, men eftersom det var så få starter fick bara en ryttare rosett.

Jag kan summera tävlingsdagen så att jag är jättenöjd över våra rundor även om jag kan vara efterklok och fråga mig själv varför jag red som jag gjorde ibland. Men för att vara våran andra tävling ihop och debut i LC är jag mer än nöjd!

Bild från Sollentuna.

Likes

Comments

Gårdagens träning kändes så jäkla bra! Jag hade koll på allting och det flöt på bra. I början kändes dock Orion väldigt stel så under uppvärmningen böjde jag honom och gjorde skolor och skänkelvikningar, och det gav resultat!

Vi började hoppa fram på ett räcke och en oxer och sedan hoppade vi en s-båge med volter emellan, det var klurigt måste jag säga för Orion är inte den mest kvicksvängda hästen och inte heller byter han galopp över små hinder så jag fick jobba lite grann för att få till det. Men jag är nöjd! Efter det hoppade vi lite brutna linjer och la ihop det till en bana där vi först red i lugnt tempo för att sedan öka på grundgaloppen när hindrena blev högre. Så jag och Orion avslutade på en LC bana (90cm) med en toppen känsla! Jag fick lite värdefulla tips från vår tränare hur jag ska rida på söndag när vi tävlar, högt grundtempo men inte släppa bromsen, räta upp mig framför hinder så att han inte blir lång och långsam. Så det ska jag tänka på!

Bilden är inte från dagens träning.

Likes

Comments

Det var ett tag sedan vi hördes nu, det har hänt lite grann sedan dess.
I måndags hade vi dressyrträning med fokus på ryggning och framdelsvändningar, Orion var otroligt fin och han var med mig hela tiden, lyhörd och mjuk. Så det kändes jättebra och vi fick mycket beröm från vår tränare.

I tisdags hade vi markarbetesträning som gick raka motsatsen, skitdåligt. Övningen i sig var inte så svår och vi skulle kunna gjort den mycket bättre men där och då kändes det som om tränaren inte förstod sig på Orion och gav oss fel tips eller inga alls. Så jag tappade motivationen någon gång där i mitten av träningen och red riktigt dåligt, Orion svarade ju självklart på det och han blev tom och omedgörlig. Så det kändes kasst när jag vet hur mycket vi kan göra, det här är inte ens svårt för oss. Men jag skyller ingenting på Orion iallafall, han gjorde sitt bästa men blev ju självklart upprörd när jag slutade rida. Så den träningen lägger vi bakom oss.

Idag är det iallafall dags för torsdags-hoppträningen för Maria! Våran favoritdag på veckan, nu ska Maria fixa till oss så att vi får en bättre känsla. Igår vilade Orion så vi får se hur pigg han är idag, förra torsdagen hade vi markarbete så idag blir det mer hoppning, vet dock inte vilken övning vi ska ha. Men det återstår att se, är taggad iallafall.

På söndag startar vi våran andra lokala tävling på Väsby ridklubb! Vi ska hoppa LD bed A:0+A:0, alltså två faser och LC avd B, bed A. Orsaken till att vi hoppar andelning B i LCn är för att den inkluderar färre hinder och det blir enklare för Orion när det är hans andra lokala och första start i LC. Så det är vi riktigt taggade till och det ska bli riktigt kul!

En bild från tävlingen i Sollentuna för snart två veckor sedan, tagen av Bo Bennergård.

Likes

Comments

Som jag skrev för några inlägg sedan så fick jag ha kvar min kompis Agnes kamera några dagar för att kunna ladda över bilder från den till min dator. Och nu är det gjort och datorn är full av magiska ovisade bilder från tre (+ den höstiga fotograferingen från helgen) olika photoshoots som ni ska få se lite sneakpeaks på här nu!

Två bilder från i vintras, magiskt ljus och riktig vinter, minns att det var -23 grader den här dagen! Bilderna härifrån ser jag fram emot att visa flera av, de är verkligen helt fantastiska! Såklart tagna av Agnes Lundquist.

Dessa bilder är från i maj, Gabbis medryttarhäst Enzo flyttade några dagar efter det så det var först och främst de två som kameran riktades mot, men Agnes klickade några bilder på mig och Orion också!

Bästa veckan på hela sommaren! Jag, Agnes och Gabbi bodde på våra släktingars hästgård medan de var utomlands, vi tog hand om deras tre hästar och hund, badade vid en egen badplats, i jacuzzin, spelade kort och hade så himla roligt! Någonting jag med säkerhet vill uppleva igen!

Likes

Comments