Header

För några dagar sedan fick vi en uppgift i skolan om att välja en artikel och presentera en sammanfattning av den muntligt på engelska för en eller flera klasskompisar. Jag valde en artikel som handlade om att ryttaren inte kan skylla på hästen då det inte är hästen det är fel på, utan ryttaren. Men det är inte poängen, utan min kompis som presenterade för mig valde en artikel om för hårt spända nosgrimmor och det tände en gnista hos mig att lära mig mera då det var väldigt intressant!

Vi börjar med att klargöra varför vi använder nosgrimma på hästen. Nosgrimmans ursprungliga funktion är att stabilisera upp bettet i hästens mun så att hästen inte får dubbla signaler från bettet. På senare tid har den snarare använts som prydnad istället som hjälpmedel. Funktionen har glömts bort av dagens ryttare som vill ha snabba resultat och enkla svar på sina frågor.

Poängen för en dressyrritt dras ner om hästen visar obehag, genom gapande mun eller utstickande tunga, men en för stram nosgrimma hindrar hästen att visa att den inte trivs. Vissa ryttare vill ha enkla och snabba lösningar på sina problem så för att undvika att hästen gapar spänner man åt nosgrimman så hårt så att hästen inte kan öppna munnen. Men alla tävlingsryttare strävar ju efter att få högsta möjliga poäng, och från den synvinkeln är det inte konstigt att de försöker göra det lätt för sig. Är det egentligen bedömningsverket inom dressyr som bör ses igenom?

Men vad blir då konsekvenserna av en för tight nosgrimma? Hästen utsätts för smärta, tryckskador och tandskador kan uppstå och enligt många veterinärer är det inte ovanligt. Studier visar att hästens hjärtslag ökar samt att blodcirkulationen i hästens ansikte försämras och det resulterar i stress. En stressad häst får dessutom svårare för inlärning samt förknippar ridning med någonting negativt. Beteendeproblem kan också orsakas av smärtan, så som att försöka ta sig undan arbetet, bita fast i bettet, rusa eller bocka. Många beteendeproblem är orsakade av smärta och kan spåras till hästens mun, ett felanpassat bett i kombination med en för hårt spänd nosgrimma kan ha förödande följder och man som ryttare har faktiskt ansvaret över hästens välbefinnande och dessa beteenden är varningssignaler över att någonting är fel, signaler som måste tas på allvar. Ta då hjälp av en veterinär eller annan yrkesgrupp som har kunskap inom området och ta reda på vad ursprunget till problemet är, och vips så har du en gladare häst!

Varför förekommer då en för hårt åtdragen nosgrimma om alla vi ryttare vill hästens bästa? Det är en bra fråga, som jag personligen inte kan ge ett rakt svar på. Blir tävlingsprestationerna viktigare än hästens välbefinnande?

Personligen tycker jag att detta ämne borde uppmärksammas mer och verkligen stiga i kraft. Forskningssammanslutningen ISES har framtagit en mätsticka som kan användas för att se hur hårt en nosgrimma spänns. Jag tycker att denna mätsticka borde finnas ute på flera tävlingsplatser, en funktionär borde mäta precis innan en ritt (i alla discipliner) hur hårt nosgrimman sitter, från lokala ponnytävlingar till världsklassnivå. För spända nosgrimmor är att tillföra hästen onödigt lidande och borde straffas enligt djurskyddsverket.

All fakta i det här inlägget är taget från Hippson.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag mår så himla bra när jag är produktiv! När jag hinner med mycket och inte har någon tid till att sitta med näsan i mobilen, för när jag gör det känns det bara som om jag slösar bort dagen.

Jag vaknade av misstag väldigt tidigt imorse då katten ville ut och hunden började skälla på nedervåningen så vid halv åtta var jag uppe ur sängen. Hade gott om tid till att ägna mig åt det som behövde göras, så efter en tidig frukost var jag motiverad nog att skriva en to do-list för dagen:

* Städa/dammsuga rummet

* Skriv minst två inlägg (det här och ett tidsinställt)

* Skriv en önskelista till julen

* Ridlektion för Lova

* Gå promenad med Tabasco

* Registrera mecenatkortet

* Titta färdigt på en dokumentär jag jobbar med i skolan

Lovas ridlektion idag bjöd på en oväntad galopp, när Lova travade en bit på travbanan (och jag sprang bredvid) tog Orion sikte på en häst några hundra meter längre fram och vägrade envist att sakta av till skritt när Lova bad om det. Och jag som väntade mig att han skulle sakta av stannade ju själv men när Orion fortsatte knata på ville jag inte springa ikapp dem bakifrån och riskera att skrämma Orion. Men han tog ett par galoppsprång innan han var framme vid den andra hästen och då kunde han lugnt och fint göra halt och vänta på att jag skulle komma ikapp. Visst blev Lova lite skärrad men inte rädd, till och med nöjd över att äntligen få galoppera på Orion. Jag hann däremot bli riktigt orolig och rejält arg på Orion. Efter den lilla incidenten gick allting annat bra, Lova fick träna på att rida bågar och ställa inåt och utåt, dock var Orion jäkla seg, vilket inte gjorde min frustration mot honom mindre. Imorgon ska han iallafall få galoppera ordentligt på travbanan men den här gången mot sin vilja, jag ska plåga honom med kondisträning och galoppintervaller!

Lär hinna med alltihop på to do-listan innan dagen är slut, vilket får mig att känna mig ännu mer motiverad. Det är dessutom skönt att vara färdig med alla måsten innan imorgon då hela dagen kommer gå åt till att jobba i stallet, så efter att jag kommer hem därifrån vill jag bara ta en varm dusch, en kopp te och sätta mig i sängen med ett avsnitt av någon serie och ladda upp inför en ny vecka!


Likes

Comments

Senast ett blogginlägg kom upp var det snö, den försvann under en natt så nu är det lerigt och blött igen. Usch vad vädret kan påverka ens humör, jag blir så omotiverad och trött av det här vädret.

Orion hoppade fantastiskt på gårdagens träning, det var riktigt roligt. Vi hoppade trekombinstion, trippelbarr, studs-ett galoppsprång-oxer och studs-ett galoppsprång-räcke. Så det blev styrka och galoppträning. Orion mer förbi räcket en gång men efter det kunde jag parera honom att hoppa även om han tänkte smita förbi fler gånger. Som min tränare sa "bara ni kommer mellan hinderstöden!". Avslutade på en bana där allt utom trekombinationen låg på ca 1 meter och Orion hoppade för kung och fosterland. Så jag är jättenöjd och det var en riktigt rolig träning!

Idag rider jag under min långs håltimme på förmiddagen, 8.45 till 12.10. Ska rida igenom honom på banan, ett riktigt dressyrpass med fokus på lösgjordhet och att han ska bära upp sig själv, blir lätt så att det är jag som bär runt på honom då han är lite svag. Tar mig säkert något varv runt travbanan också. Efteråt måste jag tvätta hand ben med såpa så att de blir lite vita igen, vårt ridhus underlag klibbar fast i karlederna så att hästarna blir helt bruna.
Sedan fortsätter vi dagen med engelska och eftermiddagsstalltjänst, då vi slutar 15.30 vilket är vår tidigaste dag och jag ska hem så fort jag kan och njuta av att det äntligen är fredag!

Likes

Comments

För mig är det absolut förbjudet utan några undantag att lyssna på julmusik innan första december. Jag blir galen när Lugna favoriter på radion börjar spela julmusik redan i slutet på oktober. Men... Idag kom snön, ett tunt snölager täckte den frusna marken och jag kunde inte låta bli. Så det fick bli julmusik när jag gick till bussen.. och när jag åkte bussen... och när jag tog bussen hem... och till och med nu när jag varit hemma en snabbis och sitter på nästa buss ut till ett annat stall för att hålla en ridlektion. Så ja, jag kunde inte låta bli. Jag har sån enorm julkänsla nu och det ska bli så roligt och mysigt med juletider. Jag får lov en vecka innan alla kommunala skolor i kommunen, den 15:e december redan så det innebär ett tre veckor långt lov och en hel vecka ensam hemma på dagarna. Så otroligt mysigt! Jag får återkomma om hur vi gör med Orion under julen, vi kommer inte ha kvar honom på skolan och det är bestämt, men vilket stall vi ska flytta honom till är inte helt spikat än.

Iallafall, idag red jag en riktigt rolig dressyrlektion. Den var absolut inte den bästa på några sätt men övningarna vi fick göra var roliga och givande och jag kände resultat mot slutet av träningen. Orion har gått lugnt hela helgen och var sjukt stark idag, nästan så att jag knappt kunde inverka. Men efter lite övergångar och bågar (som uppvärmningen bestod av) så blev han lite mjukare i både sidorna och i munnen. Sedan red vi serpentiner med volter och galoppöppnor, och det gick jättebra och Orion var följsam och mjuk men fortfarande lite stark. Men jag är nöjd och det var kul, länge sedan vi hade en sån bra träning!

På förmiddagen idag hade vi en lektion i att visa häst vid hand. Och denna svarta goding fick bli min kompanjon i den uppgiften. Skolans häst Kaprice, ett sto född 2001.

(Hon har en kronisk ögoninflammation och därav flughuvan i december)

Likes

Comments

Blev visst en ofrivillig minipaus från bloggen i några dagar, fortfarande inte kommit in i bloggrutinerna än igen verkar det som. Dröjer väl några veckor och lite motivation till så är jag där jag vill vara, behöver bara ha orken att ta mig dit.

Godmorgon! Idag är det söndag och jag ska ge mig iväg till stallet för stalljour. En helg var åttonde vecka har man som elev med privathäst på skolan stalljour där man fixar in-/utsäpp, fodringar, samt mockning och höpåsar åt alla privathästar som står inackorderade på skolans stall. Så vi är ett gäng idag på fyra personer som ska fördela 28 boxar och runt hundra höpåsar, ni kan ju förstå att det inte är en särskilt rolig sysselsättning på helgen... Men när det är färdigt behöver jag inte tänka på det mer på åtta veckor. Igår hade jag inte stalljouren utan bytte med en kompis så att jag slapp ha två dagar i rad, för det tar enormt mycket på krafterna. Så jag jobbade förra lördagen istället.

Idag när vi har rast mellan lunch- och eftermiddagsstalltjänsten kommer troligtvis Lova hit och rider Orion, det var väldigt länge sedan hon red lektion på honom för mig så nu är det dags igen. Orion får en lugn helg nu med lugnare pass idag, igår red min moster en liten minilektion så det var väl också bara lite jogging för Orion och i fredags skrittade jag två varv runt travbanan. Men han förtjänar lite minivila nu, han hoppade fantastiskt bra på torsdagens träning för Maria där vi tränade på kombination samt serpentinbågar, jättenöjd!

Imorgon dressyrträning, som nog ska bli lte kul trots allt, och på tisdag markarbetesträning. Den femte december är det dessutom dags för gästträning för Lotta Björe, vilket ska bli enormt kul och jag ser verkligen fram emot det! Men vi tar en dag i taget, så nu -> stalljour!

Nu i veckan har det varit minusgrader och fruset, riktig vinterfeeling men de senaste två dagarna har det varit varmare med lera och regn, hoppas på riktig vinter nu, alla dagar i veckan!

Likes

Comments

Igår när jag vaknade var det vitt av frost utanför fönstret, vintern är snart här på riktigt. Jag tävlade på mig själv med varma kläder för att klara en dag på skolan då vi är både ute och inne, igår hade vi dock endast teoretiska och icke hästrelaterade ämnen utom hopplektionen som var sista. Den gick både bra och dåligt kan man säga, övningen var den att vi hade tre räcken på ena långsidan med lika antal galoppsprång emellan som vi skulle variera mellan, på andra långsidan hade vi en serie med studs- ett galoppsprång- räcke- två galoppsprång- oxer. Fokuset för dagens träning låg alltså på rytm och sits, Orion var pigg när jag red fram och när han är det blir han även stark och hård i munnen så att variera galoppen mellan räckerna var en svårighet för oss då han låg på bettet mycket.
Vi gjorde serien mycket bättre å andra sidan, där lät jag honom jobba helt själv och stod i lätt sits över, han tycker om att vara ostörd när han jobbar men behöver ändå lite inverkan för att inte tappa galoppen så för mig blir det en liten balansgång att kunna rida precis så han vill ha det men att jag även kan påverka honom. Så jag är ändå nöjd över träningen även om jag kunnat rida mycket bättre, nu taggar vi om till torsdagens hoppträning för Maria som alltid är rolig och motiverande!

Idag har vi ingen ridning på schemat men vi börjar och avslutar dagen med stalltjänst. Morgonstalltjänsten tycker jag faktiskt mycket om, älskar att börja dagen hos hästarna ute i stallet och allting flyter på i samma rytm varje dag så man behöver inte tänka så mycket utan det sitter numera i ryggraden. Efter det var vi teoretiska lektioner fram till eftermiddagsstalltjänsten som jag uppskattar mindre, där är det mer att göra men det börjar sätta sig nu så att även det bara flyter på.
Efter skolan ska jag försöka brodda Orion ifallatt skolan har broddar jag kan ta, igår halkade han omkring som Bambi på hal is. Det var ju så jäkla kallt igår, totalfruset och halt på backen, det snöade till och med där på eftermiddagen ett tag.

Likes

Comments

Gästträningen för Rosanna igår gick superbra! Orion var dock pigg och stark, förmodligen för att han vilade samt rakades igår. Men han kändes ändå med mig och var mjuk och följsam.
Rosanna var en jättebra tränare som gav mycket individuell hjälp och enkla tips att följa som ändå gav mycket ändring. Hon var inte sen med att berömma när det blev rätt heller. Väldigt positiv och schysst.

Vi började värma upp i trav på tre serpentinbågar och böjde igenom båda sidorna, jag jobbade mycket med att få Orion på yttertygeln och han börjar acceptera den mer och mer nu.
Sedan red vi på stora A-volten i trav dör vi på öppna sidan flyttade ut rumpan för ytterskänkeln samt la en mindre volt. På stängda delen av stora volten red vi tempoväxlingar varannat varv och övergångar till skritt varannat varv. Övningen var superbra för att få hästen lyhörd och mjuk och följsam i båda sidorna. Vi jobbade mycket innanför spåret och även här koncentrerade jag mig mycket på att få Orion på yttertygeln.
Vi gick sedan över till att minska volten genom skänkelvikning och sedan gjorde skänkelvikning utåt igen. Dessa två övningar gjorde vi i båda varven i både trav och galopp. Vi avslutade med att trava serpentinbågar i lång och låg form.

Träningen var väldigt givande och Rosanna tyckte Orion var fin och verkade väldigt arbetsam, hon sa att jag behövde tänka på att sträcka på mig mer.
Så jag är jättenöjd med Orion och tyckte att jag kom åt honom mycket bättre i slutet på passet och det var väldigt roligt att träna för Rosanna!

Bild från i sensomras!

Likes

Comments

Sådär ja, nu är det dags att dra igång bloggen igen. Jag har tänkt i flera dagar att jag ska skriva ett inlägg men det har aldrig blivit av. Men idag så!

Under veckan jag inte bloggat har höstlovet tagit slut och vi har flyttat hem Orion igen till skolan, jag fyllde 16 i måndags och Orion bjöd på ett dunderpass i dressyr och det känns verkligen som om vi tagit flera kliv framåt nu, det är så kul att rida dressyr igen! I torsdags var klassen på studiebesök på Strömsholm där vi fick en rundvisning samt en föreläsning om bland annat hippologprogrammet som Strömsholm erbjuder efter gymnasiet.

Idag är det dags för dressyrträning, men inte vilken som helst utan vi ska gästträna för Rosanna Lidbrandt som rider upp till grand prix nivå! Det ska bli så enormt roligt och jag har sett fram emot idag och jag hoppas att jag och Orion kan göra så bra ifrån oss som vi faktiskt kan!

Igår fick han dessutom en hel make over, jag rakade honom igen så pälsen vuxit ut igen samt klippte man och svans och tvättade benen. Så nu behöver jag inte skämmas över honom iallafall;)

  • Filed under: Orion

Likes

Comments

Mycket har hänt sedan vi hördes sist för en vecka sedan, vi har fått höstlov och flyttat Orion från skolan till mammas kusins gård nära vårat landställe där vi tillbringar lovet. Orion trivs, rutinerna här är mycket annorlunda från de på skolan, längre utevistelse blad annat som är väldigt uppskattat från både min och Orions sida! Orion får även han ett litet break från kraven och vi kommer mestadels rida ut i skogen här där det finns fantastiska uterittsvägar. På skolan har vi inte ridit ut någonting då markägarna runt om inte tillåtit ridning på deras mark så både jag och Orion har längtat ut till skogen och kravlös ridning på stigar och ängar.

Transporten gick bra hit också, Orion gick på transporten fint och stod som ett ljus de två timmar det tog att åka hit, även hur lugn som helst på nya stället.

Första dagen, söndag, red jag honom på banan och fick många goda råd från min syssling, vi jobbade på att ha honom på yttertygeln vilket var lättare sagt och gjort. Efter det red jag även hennes stora herre på 1,80 i mkh där vi jobbade på samma sätt, Guzz är en svår häst som är lite seg och är dessutom sex år, trotsåldern alltså! Men på honom kände jag verkligen skillnad på när jag hade honom på yttertygeln och det var väldigt lärorikt och kul att rida honom.

I måndags skrittade jag, Wynja och Lova ut en runda i skogen vilket var väldigt mysigt. Orion trivdes som fisken i vattnet och jag bara njöt uppe på hans rygg. Men när vi kommer tillbaka till stallet får vi oss en läskig upptäckt när en varg springer över gärdet 150 meter bort. Det är andra gången vargar har varit på gården på ett halvår och det har hänt flera gånger att de synts till runt om, därför fick alla fyra hästar stå inne på natten för säkerhets skull när de (inte Orion då) vanligtvis alltid går på lösdrift.

Igår, onsdag, red Wynja och Lova Orion och Vento på förmiddagen och jag gav intruktioner, Lova fick jobba på lydnad men Vento som gärna hittar på egna ideer och Wynja fick träna på att rida Orion i form och fick jobba mycket med att driva honom fram till handen. Senare på eftermiddagen åkte jag och mamma tillbaka eftersom jag skulle rida Guzz igen med ledning av Matilda, där vi jobbade återigen på samma grejer som i söndags. Stoor skillnad från dess, jag hade verkligen tagit in grejerna då och tyckte att jag fattade och red mycket bättre idag och det var verkligen kul. Vi fortsatte jobba med yttertygeln där vi flyttade för skänkeln på kvartslinjen utan att inverka alls med innertygeln, alltså skulle jag rida med löst hängande innertygel. Det var lättare sagt än gjort men övningen visade verkligen vilken inverkan yttertygeln har, så det var väldigt givande!

Stallets tre hästar, Vento, Felix och Guzz!

Likes

Comments

Eftersom Orion skulle gå lugnt i måndags så red jag inte honom på dressyrlektionen, utan fick istället rida skolans häst Prince Chaparral xx, kallad Chappe. Ett fullblod född 2006, liten storhäst och ett förflutet som galoppör. Dock fanns inte en smula av den farten kvar i honom utan han är väldigt seg.

På dressyren hade vi ett pass för en tränare vi inte brukar ha, som vi nu hade för att göra en liten koll hur vi ligger till i ridningen, så hon tittade på sits och inverkan medan vi red någorlunda självständigt. Eftersom jag visste att Chappe är seg så red jag på honom mycket för att få fram honom för skänkeln, så jag gjorde tempoväxlingar samt böjde i halsen utåt och inåt. Mot slutet fick jag igenom honom rätt så bra så han hade ett eget framåtdriv samt jobbade i en bra form, som avslutning kände vi på skänkelvikningar som är en av hans svårigheter, stundvis gjorde han det fint men som sagt, han tycker det är svårt.

Vår tränare pratade med mig efteråt och sa att jag hade god balans och fin sits, samt väldigt bra inverkan på hästen och att jag är en väldigt ambitiös ryttare och att det märktes. Det jag skulle tänka på var att inte rida med för bred hand. Så jag är jättenöjd över det dressyrpasset och jag gillade verkligen Chappe, han var väldigt känslig och gjorde det jag bad honom om. Fick även mycket beröm av två personer på läktaren som sa att Chappe såg ut som en helt ny häst, som aldrig sett honom så fin. Det gjorde mig extremt glad!

Igår stod hoppträning på schemat men jag ville ändå inte att Orion skulle vara med där utan att han får stå över hoppningen såhär några dagar efter tävlingen, så jag önskade att rida Chappe igen och det fick jag. Hoppträningen fokus låg på travhoppning och att land i rätt galopp efter. Chappe var inte lika framme för skänkeln som han var dagen innan men han var väldigt känslig och lyssnade väldigt bra på mina hjälper, han reagerade fint på vikthjälperna och eftersom jag inte är van att rida hästar som honom blev det lite vingligt emellanåt. Han hoppade iallafall väldigt väl och vi fick beröm av tränaren, som var vikarie, som sa att jag red honom väldigt bra. Så jag är nöjd med det passet!

Red Orion lite lösgörande i ridhuset efteråt, stel men bättre mot slutet!

Likes

Comments