Header

Idag gjorde vi något väldigt mysigt, red ut alla tre på två hästar. Jag och Agnes på Felix och Gabbi red Vento, det gick riktigt bra faktiskt och var väldigt kul. Båda hästarna var pigga och framåt men lyssnade jättebra när vi bara ville trava långsamt, dessa två är så otroligt trygga och det ger oss möjlighet att göra så mycket mer än vanligt!

Under dagen har vi också badat, gått promenad med hundarna, fikat och lagat mat. Efter middagen gick vi ut till stallet igen och löshoppade/gjorde frihetsdressyr med Vento, pigg och glad skuttade han runt i paddocken och följde efter mig som en svans, supersöt!
Efter det lösgalopperade vi Guzz i paddocken också, han fick också skutta över lite småhinder! Tror massagen igår gav lite resultat då han kändes mjukare i bogmusklerna idag, ska fortsätta massera innan och efter ridpass och hoppas på ännu mer resultat och mjukgörelse under ridpassen!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

I måndags kom vi till Fyrby vid tolv ca och då fick vi lite genomgång om vad vi skulle göra med hästarna och även huset. Fick rida Guzz en sväng för att lära känna honom lite mer eftersom jag ska rida honom själv. Det är en riktigt klurig häst på alla sätt och väldigt svår att rida och hitta knappar på. Tyckte ändå att vi fick till det bra mot slutet när han blivit genomriden och fått skutta några låga språng.

Efter det, när jag och mina två kompisar blivit ensamma på gården, packade vi upp i huset och bäddade sängarna samt åt lite lunch.
När vi var färdiga med det fick Agnes och Gabbi prova rida Felix och Vento, med blandade känslor. De är hästar som är ridna enligt akademisk ridkonst och inte engelsk som vi är vana vid, så det var en stor omställning och dessa hästar är så känsliga för hjälperna att man lätt blir förvirrad. Det gick bra iallafall men de tyckte det var lite konstigt att ändra ridstil. Jag hoppade även upp och provade rida båda två och det gick bra, jag känner ju hästarna ganska bra och har ridit dem enligt akademisk ridkonst.

På kvällen blev vi badsugna och hoppade i ån bredvid gården, sedan badade vi i jacuzzi'n en lång stund innan vi gjorde oss en sen middag. Tog sedan ett tag att lista ut hur vi skulle sätta på dvdn men vi lyckades sätta på en film och kom inte i säng förrän klockan två..

Här är en video när från i måndags när jag jobbade med att ha honom i lång och låg form på yttertygeln. Han är inte så väl musklad ännu och kan inte jobba ihop hela kroppen men att kunna sänka huvudet och höja ryggen är en stort steg framåt på vägen!

Igår kom vi upp halv nio och gav hästarna deras morgonfoder, som tur är går hästarna på lösdrift så vi kan ta sovmornar!
Frukost efter det och sedan gjorde vi en matlista för kommande vecka innan vi tog in Felix för ridning. Bytte bett till det jag är van att rida honom på och det kändes som om jag hade mycket mer koll på alla hans kroppsdelar då och vi fick bättre kontakt med varandra. Det tyckte även Gabbi och Agnes som också fick rida honom och tyckte det kändes mycket bättre än dagen innan. Vi gjorde slutor och öppnor på både böjt och rakt spår för att få koll på hans flygande fram- och bakdelar och det gav bra resultat!

Efter lunchen red Gabbi och Agnes Vento och de travade över lite bommar medan jag gjorde iordning Guzz för ridning. Och det kändes riktigt dåligt måste jag säga, han var stel och okoncentrerad och jag red inte alls så bra som jag kan och vi samarbetade inte alls. Men jag känner att jag behöver de passen för att kunna inse vad jag ska göra för att bli bättre. Där och då gav jag upp när jag lyckades rida honom i lång och låg form i traven. Annars tränade vi övergångar på volt och serpentiner.

Idag ska jag göra någonting åt hans stelhelt och longera på morgonen med inspänning, möjligen över bommar, för att sedan massera honom lite grann. Sedan tar jag och rider lite på kvällen och ser om det gett resultat. Blir spännande!

Likes

Comments

Nu tar jag tag i bloggandet igen då det händer massa kul under kommande vecka!

Snart kommer två kompisar hit till landet och vi tre ska bo på min mammas kusins hästgård under veckan. Ni har träffat hästarna förut om ni hängt med på bloggen ett tag, Felix, Vento och nya Guzz!
Igår var jag, mamma, Wynja och Lova där och red, eller W och L red medan jag instruerade. Dessa hästar är ridna enligt akademisk ridkonst och inte den vanliga engelska som vi är vana vid. Det gör det lite klurigt att ställa om när man sitter upp på Felix eller Vento eftersom den ridstil vi vanligen rider sitter i ryggmärgen.
Men det är det som är tjusningen i ridning, att det finns så mycket mer än vad man är van vid!

Jag ska försöka uppdatera flitigt under veckan för både er och min skull, vi ska hitta på massa kul!

Likes

Comments

Kikade igenom mobilalbumet igår när jag skulle hitta en bakgrundsbild till mobilen och kom till de här bilderna. Tagna av Cecilia Lindbäck januari 2016, med finaste Bill. Saknar honom så mycket och det märks när jag kollar på dehär bilderna..

  • Filed under: Bill

Likes

Comments

Kände för att kika in och posta ett inlägg innan det är dags att åka till stallet. Så skönt att vara tillbaka i bloggrutinerna nu och publicera inlägg regelbundet, jag måste bara hitta inspiration till lite andra inlägg en dessa "update"-inlägg.

Jag ska iallafall snart ge mig av mot stallet, jag ska promenera med Maja och ge henne en ordentlig ryktgenomgång och ge henne all den kärlek och uppmärksamhet hon behöver efter den här helgen då vi har varit borta.

Imorgon ska jag rida både Lenny och Gneisti med fokus på lösgjordhet på båda två. På onsdag ska jag ge Lennys ryttare en lektion och på fredag åker jag till landet. Innan dess ska jag även rida Lasse någon av dagarna.

Saknar min fina guldiga<3

Känner mig så jäkla produktiv idag, gick upp tidigt för att göra valpen sällskap och tittade på en film med en härlig mugcake till frukost. Efter det var jag ute på en 45 minuters promenad och hoppade direkt in i duschen efter det. Gjorde iordning en ordentlig lunch efteråt med bulgur, sås och sallad och nu iväg till stallet. Älskar att alltid ha något att göra så att man inte fastnar med näsan i mobilen!

Likes

Comments

Hej! Tog lite midsommarledigt över helgen, blir så när man kommer bort från sin vanliga plats. Man glömmer bort sina vanliga rutiner, här på landet sover jag tillexempel två timmar längre än vad jag gör hemma. Här stressar jag extremt mycket mindre, det jag stressar över är att inte ha något att göra medan jag har alldeles för mycket att göra hemma.
Men tre dagar här har gjort sin nytta, idag blir det hemfärd igen, kommer hem med mer energi än förut och mer motivation. Det är knäppt hur mycket ridmotivation man får när man varit utan hästar i tre dagar.
Men hela tre dagar har de inte varit, igår var jag hos min mammas kusin på hennes gård som jag och två kompisar ska bo på v.27, veckan efter nästa. Vi fick lite genomgång om hur vi skulle sköta huset och hästarna, och jag fick även rida min sysslings nya häst.
En stor ung herre på sex år och 175 cm som jag skulle rida ihop med mina knappa 162 cm.. Lättare sagt än gjort, den hästen var något av det svåraste jag suttit på. Seg som sirap, skänkeldöv och hård i munnen, han är nämligen inne i trotsåldern. Och man vill inte rida en häst på 175 cm som kan bocka och är inne i trotsåldern, då tar man sig vatten över huvudet! Och dum är väl jag som ska rida honom en vecka, men det ser jag fram emot, en sådan häst är kul att jobba med då man ser resultat efter arbetet, och jag älskar att få kvitto på mitt jobb!
Jag fick rida honom i alla gångarter, försöka böjs igenom och verkligen ha honom på yttertygeln och försöka få honom att bära upp sig själv. Gjorde även övergångar mellan trav och galopp och fick driva med hela min kraft, jag var dyngsur av svett efteråt och helt torr i munnen haha! Men fick beröm för att jag red honom bra och det kändes skönt.

Så idag åker vi hem, så det blir att rida Lenny och Lasse, och kanske Gneisti, den här kommande veckan och på fredag åker vi upp hit till landet igen för släktträff och veckan efter det ska jag och två kompisar bo på Fyrby gård och ha hand om tre, kanske fyra, hästar där!
Mycket att se fram emot detta lov!

Likes

Comments

Igår hoppade jag två hästar, så jag ställde upp 5,5an som övning samt två sockerbitar på medellinjen som jag kunde rida serpentinbågar över.

Först ut var Lenny, han stannar alltid när man påbörjar en ny övning eller rider an mot ett nytt hinder. Så jag jobbade med att vara bestämd och han var fruktansvärt fjantig och tvärstannade i 5,5an flera gånger men jag tryckte honom över hindret i skritt istället och mycket beröm efteråt. För han måste lära sig, han får verkligen inte ha sånna olater för sig. Mig får han inte av, men andra kan flyga som vantar.

Men efter några försök gick det bra och vi kunde höja upp till 85 och rulla på den höjden i galopp några gånger, i slutet la vi till serpentinbågar över sockerbitshindrerna och det gick jättebra. Så jag är nöjd med passet och nästa gång vi hoppar tänkte jag ställa upp massa olika titthinder att rulla över några gånger så att han vänjer sig med nytt.

Näst ut var Sunlight, eller Sunnie. Det är min kompis hannoveranarvalack på 170cm. Ni kan ju förstå hur liten jag kände mig på honom efter att ha ridit kraftiga lilla Lenny tio minuter innan! Det var i påskas jag red storhäst senast tror jag och det var inte sen året innan det som jag hoppade storhäst, så jag kände mig lite som en nybörjare. Men efter att ha känt på honom i alla gångarter upptäckte jag att ha var fruktansvärt lik Orion att rida, lite sega reaktioner och risk för att bli hängandes på bettet, Så då kände jag mig lite tryggare iallafall!

Vi började med cavaletti och höjde sedan upp till 5,5an, han hoppade med enormt scoop så jag flög nästan ur sadeln, det var riktigt kul att prova hoppa honom och det var något annat än Lenny, medan Lenny är som en kanonkula att rida är Sunnie mer som en... Storhäst att rida, eftertänksam och stora rörelser. Höjde upp till 90 cm och la till serpentinbågarna även åt honom, även det gick jättebra! Jag är dock van med ponnyhoppning så när jag red Sunnie märkte jag att jag lätt blev lite för framåtlutad och över de lägre hindrena. Så dör fick jag påminna mig själv att räta upp mig bättre.

Avslutade med att rida klockan och det var lättare sagt än gjort! Sunnie var väldigt lätt att reglera galoppen på men jag fick kämpa med att hålla ihop den, men vi avslutade när det gick bra och jag är jättenöjd över det här passet också!

Blev jag sugen på storhäst nu? Jag ska inte ljuga, så ja, lite grann. Men mest av allt saknar jag Orion nu! Men det är bara några veckor tills han är min igen!

Likes

Comments

Insåg nu att jag inte kikat in här än, passar på innan jag ska sova. Idag tänkte jag lägga mig tidigt och sova ut, somnar hellre tidigt än vaknar sent faktiskt. De två senaste kvällarna har jag varit i stallet till sent och inte kommit hem förrän efter tio och det sliter på kropp och knopp, så nu ska jag sova tidigt! Men innan det tänkte jag utvärdera gårdagens pass och dagens tre pass!

Lenny igår, red en kort uppvärmning och gick sedan över till galopp ganska tidigt, busade av oss lite grann med galoppombyten och rejäla bockningar. När vi fått ut överskottsenergin började jag istället ställa lite krav på honom och red övningar med skänkelvikning, volter och ökat i trav. Det gav bra resultat och jag kunde rida honom i en stadig hög form utan att han spände sig. Kom fram i galopp och fick kämpa för att hålla koll på yttersidan i volterna och han gick mycket öppnare i formen och låg på framåt, bockade även när jag blev alldeles för bestämd, ner i trav igen och börja om. Efter ett tag fick jag även lite koll på galoppen även om det finns massor att gå vidare med där, galopp är absolut hans svåraste gångart.

Idag hade jag lektion för Lova på Maja, de båda har haft ett längre riduppehåll men det var Lova som var mest ringrostig! Vi fick börja med att träna snett igenom för det hade helt försvunnit ur hennes huvud! Tränade sedan övergångar mellan trav-galopp och galopp-trav, där jag behövde ge Lova mycket kritik för hennes flygande händer som tyglarna gled igenom som tvålar. Suck.. kul hade vi iallafall, Maja var på bästa humör och sprang på framåt med de små benen som trumpinnar mot marken, både jag och Lova fick oss ett gott skratt då och då!

Efter det sadlade jag Gneisti, islänningen på stallet. Kände bara igenom honom för jag gav hans ägares son en lektion igår som blev ganska krävande så vi tog det lugnt idag. Provade på lite skolor och sidförande eftersom Gneisti var på himla stel och spänd men det släppte efter ett tag och jag kunde rida honom i en trevlig form i alla gångarter, klapp på halsen till honom!

Till sist la jag fram bommar på banan till Lenny, två stycken på långsidan med 16 meter emellan och där man kan variera galoppsprången emellan och en bom mitt på ridbanan med anridning från E och B dör man kunde byta galopp. Lenny kändes pigg och fräsch och vi värmde upp genom tempoväxlingar i alla gångarter. Provade ett nytt skarpare bett och han lyssnade finfint på det, även om det knappt behövdes något skarpt. Började med att variera steg mellan bommarna på långsidan i skritt och trav och red lite olika vägar över de tre bommarna, gick sedan över i galopp och med vanligt träningstempo skulle 16 meter innebära fem galoppsprång och vi kunde med lätthet variera mellan 7-4 språng! Red även olika vägar i galopp med byte över bommen och det gjorde han superbra. Känns bra inför hoppningen imorgon, han är en sådan rolig häst att rida!

Möttes av en sovandes Lenny när det var dags för ridning!

Likes

Comments

Jag känner hur dagarna bara ränner iväg nu och jag har ingen koll på någonting. Skulle tydligen ridit Lenny igår men glömde helt bort det utan hans ägare påminde mig när vi träffades på stallet! Som tur var behövde jag inte rida, utan han vilade. Så jag måste skriva ihop ett litet veckoschema här för att jag ska komma ihåg allt som sker!

Måndag: Åker till stallet sent idag, kommer dit 19.30 och börjar med en liten lektion för en kille på Gneisti, Gneisti är en stressad herre så jag vill bara jobba med att de känner sig trygga med varandra och ge Arvid några tips på hur han kan lugna ner Gneisti. Efter det ska jag rida Lenny, även han är en stressad herre så det blir lugna puckar idag med fokus på lydnad och lite högre ställda krav på formen. Vill även klämma in en longering med Maja om jag hinner så att hon får komma ut och röra på sig när det inte är så varmt.

Tisdag: Ska rida både Gneisti och Lenny själv, Gneisti ska jobbas med att stimulera hans överenergiska hjärna och Lenny ska på gå lite lydnad med bommar. Wynja eller Lova ska få en lektion på Maja.

Onsdag: Ska hoppa Lenny, tänkte ställa fram 5,5an och lite småhinder. Efter det ska jag hoppa en storhäst i stallet, min kompis ville att jag skulle hoppa honom då hon själv inte är så hoppinriktad, men det blir kul, lite simplare hoppning men det var ett tag sedan jag hoppade storhäst!

Torsdag: Tveksamt om jag ska rida Lenny, isåfall blir det lite kravlösare jogging. Wynja eller Lova ska få lektion på Maja.

Fredag-söndag: Lugnare avkoppling på landet utan hästar och ridning. Tro det eller ej, men det tar jag emot med öppna armar efter den här veckan!

Likes

Comments

Som ni kunde läsa här på bloggen innan pausen var Orion inte 100 % fräsch. Han var inte halt men hade mjuka gallor i alla fyra benen kring senan och i bakhasorna. Han protesterade inte i ridningen, tvärt om så gick gallorna ner efter arbete så jag fortsatte rida honom lite lätt fram till veterinärtid fredagen 9/6, för lite mer än en vecka sedan. Vi valde att kolla upp honom eftersom det inte är vår egna ponny och vi ville inte lämna tillbaka honom till ägarna med något "mystiskt problem", dessutom ville vi kolla att han förövrigt var fräsch till hösten igen.

Så vi åkte till Mälarkliniken, efter många lastningsförsök, och träffade Håkan Ahlström som fick klämma lite på Orion och ställa frågor. Han var en väldigt trevlig och kunnig veterinär och det kändes tryggt att han kollade Orion. Vi gjorde en hältutredning och lät Orion springa på både rakt och böjt spår och gjorde sedan böjprov på alla fyra benen. Orion dansade igenom besiktningen utan problem och visade inga tecken på smärta. Så vi kom fram till att Orion inte besvärades av gallorna och att de kunde ha uppstått vid foderbytet en tid tillbaka då vi fick en dålig höleverans där flera av hästarna i stallet rasade ner i vikt och slutade äta. Vi bytte tillbaka till det vanliga höet och enda sen dess har Orion varit gallig i senorna. Så eftersom Orion inte hade ont eller blev påverkad behövde vi inte gå vidare med detta utan bara hålla koll på hans ben och se om det blev några förändringar. Så det var en enorm lättnad och nu vet vi att det är ok att rida honom som vanligt och han är inte hindrad i ridningen!

Så efter veterinärbesöket var det dags att köra hem Orion till Öknehult igen, så vi körde de tre timmarna ner till Kisa och lämnade honom. Ägarna fick läsa veterinärprotokollet och vi skrev på ett nytt hyreskontrakt på Orion från 12 augusti 2017 till juni 2018. Så det känns bra att bara ha lämnat honom för en kort stund, han kommer ju tillbaka igen snart!

Så ligger dit till med Orion alltså, väldigt skönt att det inte var värre!

  • Filed under: Orion

Likes

Comments