För många är musiken någonting som vi lyssnar på varje dag och stöter på. Om vi tänker efter så finns musiken nästan överallt. Till exempel, i klädaffärer, i bilen, i hissen och på gatorna där gatumusikanter framför den.

Jag själv skulle inte kunna gå en dag utan att lyssna på musik. Jag lyssnar på musik när jag pluggar, kör bil, åker buss, lagar mat, tränar osv, listan kan göras hur lång som helst. Det är fascinerande hur vi tar till musik som ett slags hjälpmedel i vardagen, genom att ha på musik medan man tränar kan få en att fokusera mer och bli peppad samt att musik är ett tidsfördriv.

Utöver skolan jobbar jag extra på två olika företag och det var vid juletid jag jobbade 10 h med en och samma arbetsuppgift, i början av passet gick det bra och jag kände att det var hanterbart men ju längre tiden gick blev jag slappare och tröttare. En sak som slog mig var att jag kunde fixa med mina hörlurar så jag kunde lyssna på Radio. Det var alltså 5 h kvar av 10 h arbetspasset och allt blev mycket lättare när jag lyssnade på musik. Det blev en slags kick för mig och jag tänkte inte så mycket på var jag gjorde utan allt bara flöt på. Det är häftigt att man kan bli påverkad av en sådan liten sak som att sätta på musik.Jag har läst på lite angående hur musiken kan påverka vårt immunförsvar och minska stress.

På en hemsida som heter suntarbetsliv.se skriver dem om en forskning som doktoranden Marie Helsing höll. Marie Helsing ville ta reda på om man kan förbättra hälsan genom att lyssna på musik. En grupp människor på 207 personer fick dokumentera en dag i sitt liv och därefter dela in dagen i olika episoder, till exempel när de åkte till jobbet, lagade mat och så vidare. Sedan svarade dem på en enkät om respektive episod som handlade vad de gjorde, hur de mådde, och under vilka episoder de lyssnade på musik och vad för slags musik. Det Marie Helsing kom fram till är att man upplevde mer positiva känslor och mindre stress.

Att musik påverka hur kraftigt vårt immunsystem arbetar mot infektioner, och bromsar inflammationer som bidrar till exempelvis åderförkalkning, depression och reumatiska sjukdomar är kanske någonting vi hört talas om innan men detta är fakta. Man har alltså gjort olika studier som visar att musik är nyttigt för kroppen och sinnet.

/Victoria


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Slutproktion

Under hela hösten i ämnet Estetisk kommunikation har vi bollat fram och tillbaka om hur våran slutproduktion ska läggas upp. För några veckor sedan bestämde vi äntligen temat för prodden, vi ska hålla detta hemligt tillsvidare.

Estetisk kommunikation är ett ämne vi läser i 3e ring och fokuserar mer eller mindre på hur man är på scen, förmedlar vissa känslor via ljus, klädsel, dans och uttryck på scen etc. Vi har haft mindre drama övningar som innefattar att vi hittat på en koreografi​ till valfri låt och sedan visat upp den inför helklass. Vi har även jobbat med mellansnack, vi fick välja 3 olika låtar och sedan sköta ett mellansnack som binder ihop låtarna med varandra eller gör en snygg övergång. Precis innan jul fick vi en otroligt rolig uppgift om att göra en egen musikvideo, antingen komma på en helt själv eller att den ska likna orginalet. Jag delades in med Stina och Hanna och vi åkte till ett övergivet hus utanför Lidköping och spelade in. Det tog ungefär 2h på plats att spela in.

Det är inte bara på estetisk kommunikation vi jobbar med slutproduktionen utan även i Ensamble 1, Pers babes som jag nämnde i tidigare inlägg och i Kören.

Till våren kommer vi starta igång med arbetet mera och jag kommer hålla er uppdaterade.

/Victoria

Likes

Comments

Tjenixen!

Mitt namn är Victoria Nilsson jag går sista året på Music and production som nyligen blivit friskolan Olinsgymnasiet i Skara. Gymnasiet ligger centralt i Skara, 5 minuter från busstationen men 2 minuter om man springer snabbt som Usain Bolt (vilket typ alla elever har gjort...) 

På mitt gymnasium har vi 4 st inriktingar och där får man välja den inrikting som passar in bäst på sig själv.

Vi har:  Musiker/Artist, Dataspel LjudMusik, Singer/Songwriter, Ljudproduktion.

Jag valde Musiker/Artist då jag älskar att stå på scen och ha ensemble. I våran grupp har vi spelat på diverse event och gjort större shownummer med dans till mindre akustiska framträdanden. Våran Ensemble kallas för Pers babes då våran fantastiska i detta ämne heter Per. Vårt namn i sig kan tolkas på olika sätt men våran grundtanke är att vi som grupp är så tajta och med våran lärare. 

/Victoria

Likes

Comments