29 December

När jag precis vaknat blev jag frågad om jag skulle med till surf stranden, jo visst när åker vi blev min fråga. 30 minuter blev kanske 15 och jag hade samlat ihop mina grejer, gjort en kopp te och tagit ett äpple till resan. Jag är inte van vid att nästa skippa frukost och vara snabb ut genom huset men denna gången lyckades jag utan problem. Dagen var mycket gråare än de senaste tre samt mycket kallare men vi tog ett dopp iallafall. Även om jag är svensk och van vid 14 grader i vattnet tyckte jag det var för kallt för att stanna i, Bella och Finn däremot tyckte annorlunda och sysselsatte sig med boogieboards och Finn provade surfing. Den pojken är bra på allt!Mitt favorit väder att ta bilder i är mulna dagar vilket gjorde att jag tog många fler bilder den här dagen tillskillnad från de tidigare. Det kändes en hel del som hemma och ute på Vargö där vi har vårt sommarställe även om vi i Sverige inte har vågor som man kan surfa på eller långa sandstränder. Jag tog ett par bilder på min analoga Olympus kamera som jag sparsamt använder, borde ta mer bilder med den men det blir bara inte av. De bilderna är inte framkallade än så vet inte hur de ser ut än.

Det var en skön avslappnad morgon på stranden trots vinden och kylan. Jag hade inte packat för 13 graders värme vilket är mycket ovant för mig som alltid brukar kolla väderrapporten medan jag packar.

På eftermiddagen blev det segling, precis som jag fruktade dagen innan. En fd företagspartner till Meeka och John äger två små katamaraner i Cowes som han så trevligt lånade ut till oss. Jag har inte haft de bästa upplevelserna med segling och är näst intill livrädd för det idag, löjligt som det är så jag följde inte med först. John blev kapten över barnbåten med Finn, Dex, Bella och Tess medan jag stannade på stranden med Kelsey, Greg och Sally. Ägaren av båtarna gick och förberedde den andra under tiden som vi höll utkik efter den aningen överbelastade amatör besättningen. Meeka kom ner också efter ett tag och älskar att segla så trots hennes ryggsmärta följde hon med på den andra båten med Kelsey och jag. Det var nästan skrämmande hur lätt Kelsey övertalade mig att följa med ut i båten men det blev inte så farligt. Liggandes på mage utan ansvar och titta ner i vattnet var härligt, kände mig lite och barnslig (inget fel med det). Vinden tog slut dock, för oss alla vilket ledde till att vi fick bli bogserade tillbaka in till stranden. Med blöta kläder och kalla fötter gick vi hem och värmde upp oss så gott det bara gick i de tunna kläderna vi tog med oss.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

27 DecemberEfter en långsam morgon tog vi en promenad längs med huvudgatan i Cowes som inte alls är särskilt stor. Det är ett mysigt samhälle med precis det man behöver, Fish'n'Chips, mat och alkoholaffärer samt lite klädbutiker. Vi gick ner till piren och kollade lite innan vi gick tillbaka hem igen. Cowes är mysigt men inte jättespännande om man inte har en tydlig agenda.

Efter lunch åkte vi till YCM Beach som ligger bredvid Smiths Beach på Philip Island och är en populär surfing strand. Vi hade med oss en surfbräda och två boogie boards. Boogie boarding satt i mitt muskelminne från min tid i Wales 2006-2008. Jag fick även prova att surfa vilket är en bucket list punkt som nu är avcheckad. Det var verkligen kul att prova men jag ångrar nu i efterhand att jag inte gjorde mer för att verkligen lära mig. Eftersom Greg hjälpte mig med timing av vågorna och Bella och Tess också skulle prova kände jag att jag inte ville ta upp all tid utan lämna över brädan. Det var inte så svårt som jag först trodde även om jag inte övade någonting på stranden innan utan direkt på't. Jag kan se mig själv prova surfing fler gånger i framtiden.

Likes

Comments

26 December

Vi fick en strand semester! På julafton blev vi inbjudna att spendera mellandagarna i Cowes på Philip Island hos Greg, Johns bror. Det tog ett bra tag att packa ihop bilen på förmiddagen utan organiseringen som jag är van vid när jag och min familj åker iväg för midsommar i Sverige. Vi trängde tillslut in oss i bilen, 6 pers och prylar för en vecka vilket betydde minimalt benutrymme för alla passagerare. I 2 timmar satt jag bekvämt i mitten med fötterna på mittkonsolen och lyssnade på cricket samt tittade ut genom fönstret.

När vi kom fram till Cowes tog vi en snabb promenad ner till stranden på 5 min kände på vattnet och gick tillbaka hem igen för att hämta badkläder. Hela sällskapet kom ner och hade en skön eftermiddag i vattnet innan vi gick tillbaka till huset för basket på gräsmattan. Det var en chill dag med härligt folk. På kvällen/natten satt jag ute med de vuxna då det berättades massa historier från barndom och ungdom vilket var så kul att höra om. Jag är en person som har svårt att lämna konversationer så jag gick till sängs kl 1.

Likes

Comments

Julafton

På julafton åkte vi hela familjen till Johns bror Greg för att fira med familjen Weichard. Närvarande var endast syskonen och deras hushåll så nuvarande partners och barnen som fortfarande bor hemma vilket var Bella, Finn, Dex och jag samt Gregs bonusdöttrar Tess och Kelsey. Ålderskillnaden mellan syskonen är 17 år från yngsta till äldsta vilket gör att kusinernas åldrar är väldigt spridda med egna familjer. Även om de inte närvarande på julafton fick jag träffa en kusin och hans barn den 23e när vi åkte och kollade på cricket. Jag har alltså sett en cricket match som inte var lika tråkigt som jag trodde. Börjar få mer och mer förståelse för spelet eftersom min värdfamilj är Baseboll spelare och allmänt sportintresserade. Sänds det cricket på TV så är den på med minst en person närvarande framför skärmen.

Det var kul att fira jul med släktingar och även se dynamiken som min värdfamilj pratat mycket om men även de uppskattade möjligheten att samla alla för att fira lite jul. I bilen hem lyssnade vi på blues och jazz medan Bella, Finn och Dex scrollade på sina egna telefoner satt jag i mitten av bilen och njöt.

Min sköna "galna" värdfamilj. Vi har mig själv, John som är på väg att lägga armarna runt mig och Meeka som står till höger, Dex, Bella och Finn sittande fram. Det är inte alltid som man ställer upp hela familjen på porträtt men vi tog chansen när samlingen av syskonen förevigades.

Juldagen

Kl 7 blev vi alla väckta av Bella för att samlas vid granen och öppna julklappar. På bilden ovan har vi Bella och Dex i sina maskot huvuden från K-mart, Dex ställde sig med pandahuvudet på bredvid mina värdföräldrars säng i mörkret på morgonen och förvånade dem för att säga det milt.

På bilden nedan har vi vissa som är mer taggade på morgonen än andra. Killarna är inga morgonmänniskor om det inte involverar mat.

Vi öppnade våra julklappar däribland ett nordiskt Ticket to Ride till killarna och lite typiska svenska prylar från mig och mina föräldrar. Pluto änglaspelet som jag köpt blev väldigt uppskattat och fascinerade alla litegrann när vi tände ljuset under.

Saga Form dalahäst skål och kuddfodral med svenska och engelska fraser och ord på som mamma gjort och skickat ner. Min värdfamilj fick också renskinnsarmband med och utan tennbrodyr och tomtar från Cult Design.

Vi åt alla vår vanliga frukost, flingor, toast och te av olika variationer. Det var en väldigt chill dag med lite bild redigering och sista avsnittet av julkalendern som jag kunnat följa dagligen eftersom jag har haft sommarlov hela december. Vi åkte och hälsade på min värdfarmor på äldreboendet också för att inkludera henne i julfirandet.

Till lunch hade John fixat en Turducken vilket är en kyckling i en anka i en kalkon (a turkey stuffed with a suck stuffed with a chicken). Helt klart spännande men gott. Det var ovant att inte ha julbordet med alla olika små grejer. På eftermiddagen flöt jag omkring i den lilla poolen och läste ett tag innan resten av familjen också kom ut. Killarna kastade baseboll över den lilla tennisplanen, Bella låg i hängmattan och Meeka och John satt på kanten av poolen med varsitt glas. Det var så underbart att ha hela familjen i sikte.

Jag är så tacksam över den julen jag fick här i Australien för det är en utmaning att fira sin första jul utan sina föräldrar och med näst intill främlingar. Jag njuter verkligen av att vara här och kan inte vara mer än tacksam för möjligheten, mina föräldrar som tagit mig hit och Gud som ledde mig hit från första början.

Likes

Comments

Jag absolut älskar kvällar med häng och lite grill. Precis det bjöd Callum in kompisgänget till för att fira hans födelsedag och fira in sommarlovet. Det bjöds på lite mocktails, sallader, potatis spett och massa trevlig mat. Det var en underbar kväll i bra umgänge och inget för hektiskt. Det spelades lite cricket med diverse rackets, gungades och klappade den mjukaste hunden. Jag blev väldigt påmind av alla mina vänner i Sverige men hade ingen känsla av hemlängtan alls, de här funkade minst lika bra även om jag så gärna kommer hem till mitt grymma folk. När folk började dra sig hem var vi fyra kvar och hamnade i en nördig matte konversation med Callums pappa, det var kul och jag tror faktiskt jag imponerade med mitt matte intresse.

Jag tycker ibland det är synd hur jag inte kan beskriva en kväll till fullo i blogg inlägg men inga ord kan beskriva hur det är att vara utbytesstudent. Alla olika känslor blandas samman för att få en att växa och upptäcka nya saker, nervositet, spänning, hemlängtan men också sjukt mycket glädje.

Likes

Comments

19 & 22 December

Dex slutade Primary School och år 6. När jag slutade skolan i början av december kändes det konstigt att inte ha någon skolavsluten med lite fika utan bara en snabb liten samling i aulan med prisutdelning. Dex däremot hade två samlingar/skolavslutningar en för bara år 6 och deras föräldrar med prisutdelning och lite framträdanden och en avslutning för hela skolan som föräldrar fick komma till. Det var kul att se Dex framträda och se allas uniformströjor vara signerade. Jag ser fram emot att få min skjorta signerad av alla kompisar när jag närmar mig min hem resa.

Likes

Comments

15 December

Mina svenksa godigar kom över för att baka julgottigheter. Majoriteten av tiden är det ett misstag att bjuda in mer än en person i köket när man verkligen vill göra något. Jag hade förberett en pepparkaksdeg ett par dagar tidigare som blev lagom bra men den funkade och var glutenfri. Pepparkakor var det första som gjordes när vi kom tillbaka från att handla alla ingredienserna vi behövde och jag lämnade Wilma, Erika, Melker och Harald till det medan jag påbörjade lussekatterna. Jag erkänner att det blev inte många pepparkakor och inte heller de bästa (förlåt vänner men ni blir inte anställda på Olofssons julbageri), jag vill ha många tunna pepparkakor så att få vad jag ville ha till jul bakade jag en helomgång ett par dagar senare.

Utöver pepparkakor blev det även lussekatter, både vanliga och glutenfria. Knäck, en överkokt och sten hård och en underkokt och mjuk så vi behöver alla öva på att koka knäck. Erika kom med en marknadsnougat som var väldigt populär bland oss svenskar och även min värdfamilj som vid smaka på alla gottigheter på tredje advent, söndagen efter bakningen. Jag kokade även en omgång gräddkola efter min farfars recept. För att vara första gången jag gjorde det själv blev de väldigt lyckade och uppskattade av hela värdfamiljen.

Det vare en kul dag med vänner även om mitt kontrollfreak kom till ytan och jag fick gå undan ett par gånger för att hålla mig själv samman och inte blossa ut i panik. Jag hoppas Erika, Wilma, Melker och Harald hade en kul dag. Jag vet att de alla gillade min värdmamma som uppskattade deras närvaro och kunde inte sluta skoja runt med oss vilket var väldigt roligt. Det är konstigt att tänka hur vi svenskar nästa år inte alls kommer bo lika nära varandra eller lika lätt tillgängligt kommer kunna umgås för vi har verkligen blivit bra vännner och jag vill inget annat än att de ska fortsätta vara mina vänner.

Likes

Comments

14 December

Häng, med vänner, det var längesen. Vi samlades nere vid ån i Warrandyte gänget som jag umgås med i skolan och jag. Badade, kastade macka, åt pommes, lyssnade på musik och hade det trevligt. En väldigt enkel eftermiddag men ändå helt underbar. Många härliga minnen som jag tar med mig till Sverige kommer vara från den här dagen. Att Jasmine gick för att hämta något upplåst längre ner på ån och kommer tillbaka med en liten haj som vi sen knöt en tegelsten till och lämnade i mitten av ån. Den 14de december var en sån där dag som jag inte kan sätta ord på så jag tänker bara lämna de här bilderna och låta de prata för sig själva.

Likes

Comments

13 December

Det blir aldrig riktigt jul utan Lucia eller svensk julmusik. Tack vare Svenska kyrkan här i Melbourne kunde jag, Wilma, Erika och deras värdfamiljer ta del av ett svenskt Luciatåg. Det var en ovana att sitta i kyrkbänken och fläkta sig med programbladet i december. Kören Skutan från Svenska Kyrkan här i Melbourne hade kombinerat de mest klassiska lucia sångerna med ett par engelska sånger så som Away in a Manger och Silent Night. Vad som gjorde detta Lucia framträdandet annorlunda från de i Sverige utöver brämen var didgeridoon som spelades till Sankta Lucia. Efter konserten bjöds det på fika med lussekatter, pepparkakor, glögg och julmust i trädgården utanför kyrkan. Erika njöt av sin efterlängtade julmust och bjöd på sina nyköpta pepparkakor. Det var en mysig kväll med en svensk tradition och möjligheten att dela med oss till några av våra värdfamiljer. Lucia högtiden är enligt mig mer effektiv i mörka Sverige i december än varma ljusa Australien.

Så mörk är natten i midvintertid,

Men se, då nalkas Lucia.

Hon kommer, den goda, med ljuset hit,

Hon kommer med hälsning om julefrid,

Hon kommer med ljus i sin krona.


I mörka natten i midvintertid,

vi hälsa dig, värna Lucia.

Välkommen, du goda, med ljuset hit,

Välkommen med hälsning om julefrid,

Välkommen med ljus i din krona.


Likes

Comments

Det finns vissa saker man kan leva utan och vissa saker man helst inte vill förlora. Jag la ihop ett gäng prylar som är eller symboliserar vad som är viktigast för mig som person och för mitt utbytesår. Det allra viktigaste är minnen hemifrån och de är alldeles för många för att kunna symboliseras i en bild.


LEUCHSTRUM 1917 | Det här var för drygt fyra månader sen en tom anteckningsbok men nu är det en halvfull bok av minnen och upplevelser. När jag åkte från Sverige hit till Australien hade jag en önskan om att skriva en dagbok varje dag under hela mitt utbytesår. Jag tvivlade verkligen på om jag skulle lyckas med det för jag har aldrig tidigare lyckats skriva dagbok i mer än ett par dagar men se på mig nu.

I den här boken finns allt från korta sammanfattning på vad jag gjort under dagen till djupa diskussioner om känslorna som färdats genom dagen.

Vissa dagar vaknar jag upp och tänker, idag kommer jag inte få något att skriva om men det är oftast fel, det händer alltid något att skriva om. Det kommer dagar när jag vill dela med mig till så många vänner i Sverige men istället för att ha samma konversation med 10 olika personer väljer jag att skriva ner det i min bok.

Jag prioriterar att skriva ner något varje kväll även om klockan är 12 på natten men jag vill ha så färska minnen och känslor som möjligt dokumenterade.LaCie PORSCHE | 1 TBs potential, 6 år av minnen, 74 721 bilder. Det här är min externa hårddisk och man skulle kunna säga att den är mitt liv. 6 år av mitt liv är dokumenterat på den och min utveckling som person och fotograf. På den här externa hårdisken sparar jag alla mina bilder och alla minnen jag skapar som utbytesstudent och någonsin har skapat. Med min externa hårddisk behöver jag inte tänka på att min dator tar slut på batteri eller blir överbelastad. Jag fick den här i julklapp förra året och att säga att man fick en Porsche i julklapp var rätt kul. Jag älskar systemet jag har satt upp för mina bilder och min bildbehandling och den här hårdisken har en stor roll i det. Eftersom jag är en vänligt organiserad person är det här en av mina bästa kompanjoner för det gör att jag kan ha alla mina bilder samlade på en och samma plats.

STAEDTLER pigment liners | Vem kan skriva dagbok utan pennor? Inte jag. Vem kan skissa och rita utan pennor? Inte jag. Det här är mina favoriter inte bara för dess prestanda men också för att de ser rätt bra ut. När jag skriver i min dagbok använder jag storleken 0.05 och sen jag kom till Australien har jag tagit mig igenom två stycken, alltså slitigt ut två pennspetsar. Eftersom jag skriver ungefär en A5 sida med text varje dag slits pennorna ganska fort och det är dags för mig att köpa min tredje penna.

Macbook Pro | Min älskade dator, vad skulle jag gjort utan den. På ett sätt hatar jag att jag använder min dator konstant. Tittar på Youtube, tittar på Netflix serier, skriver blogginlägg, tittar på julkalendern, redigerar bilder, skickar mejl angående fotografering samt mitt utbytesår, FaceTime med mamma och pappa, skolarbeten, skolböcker med mer. Jag hade inte klarat av att vara utbytesstudent utan en egen dator.

best friends forever

Apple hörlurar | Ibland vill man bara stänga in sig i sin egna värld. Med tre yngre syskon så är man beroende av lite egentid och när man delar rum med någon så är det respektfullt att ha hörlurar när man tittar på en video, film eller lyssnar på musik. När jag har lite hemlängtan eller en deppig dag gillar jag att stänga in mig i min egna värld med mina hörlurar och lyssna på musik, min musik.

Melbourne mugg | Just den här muggen fick jag av min värdsyster Caroline från min förra värdfamilj precis när jag kom. Hos Rodrigues var det här min egna mugg och ur den drack jag alltid mitt morgon te. I min nya familj har den hamnat i min minneslåda och används inte regelbundet men den representerar mitt morgon te som jag dricker även om det är 30 grader ute. Jag kan leva utan te men det har blivit rutin för mig och under sommarlovet nu försöker jag bevara så mycket rutin och ordning som möjligt för att inte bli galen av alla oklara planer och den dåliga kommunikationen i familjen.Eva Solo vattenflaska | Australien är ett varmt land framför allt nu på sommar och då måste man dricka vatten och hålla sig återfuktad för jag kan erkänna att det blir svettigt när temperaturen stiger över 30 grader. Jag älskar att bära med mig en vattenflaska till alla lektioner i skolan men tyvärr är jag inte lika bra på att dricka när jag är hemma eller ute på stan men det blir nog 2018 nyårslöfte, dricka ännu mer vatten. Att ha en snygg vattenflaska har hjälpt mig vara motiverad att faktiskt dricka vatten och ha det tillgängligt.


Keps | En keps eller annat solskydds plagg är väldigt viktigt här i Australien för att solen är väldigt stark och jag har lärt mig den hårda vägen att aldrig glömma hårbotten. Jag brände min hårbotten i Cairns och troligtvis även när Erika, Wilma och jag var i Brighton och det senaste har jag haft en klåda i min hårbotten som gjort mig så gott som galen.
Marc Jacobs Rain | Svenska sommaren 2017 valde jag ut min första signatur doft får man väll säga. En lätt fräsch doft som inte sticker ut allt för mycket, precis som jag vill ha det. Enligt Marc Jacobs hemsida har den dofter av blött nyklippt gräs, tropiskt regn och musk. När jag lämnar huset har jag alltid lite parfym på mig för att känna mig aningen fräschare. Att äntligen få en signatur doft är något som fått mig att känna mig lite mer vuxen. En egen doft är en del av uppbyggandet av sin identitet och karaktär som både kvinna och man enligt mig. Att känna en doft och genast påminnas av en person är en väldigt fin tanke enligt mig.

Likes

Comments