27 Augusti

Andra söndagen i rad samlades de svenska utbytesstudenterna runt Melbourne för brunch i centrala Melbourne. Förra veckan kunde jag tyvärr inte delta men att prata svenska och äta vacker god mat är något jag gärna gör till tradition. Erika, Alba och jag möttes på tåget och åkte igenom regn och svagt hopp om bra väder. Eftersom fyra av sju av oss bor på samma järnvägssträcka kunde vi lätt mötas upp och gemensamt på till caféet vi bestämt oss för. SOS café i South Yarra ligger väldigt nära South Yarra station men ändå hade vi svårt att hitta det.

SOS Café va ett utmärkt ställe för brunch och de har en meny som är svår att välja från. Flera av oss ville prova olika rätter men det slutade med tre tiramisu pannkakor, en avokadomacka (min), en acai bowl och två smoothies som såg helt otroliga ut. Erika och jag kom överens om att få smaka på varandras men jag tror jag tog mer av hennes än vad hon tog av mig ;D. Avokadomackan och tiramisu pannkakorna smakade otroligt gott, tiramisu har blivit en favoritsmak på sistone. Efter den här brunchen har jag insett att jag verkligen uppskattar vacker mat så för en gångs skull delar jag med mig av lite mat bilder.

Brunch var inte det enda som stod på agendan för dagen utan ett besök hos svenska kyrkan i Melbourne var något som de andra hade ställt in sig på. En promenad på 30 minuter i blåst och regn (vi valde att gå tro det eller ej) ledde oss till ett stort vitt hus på en otroligt vacker gata med en Saab och två Volvobilar utanför. Till synes verkade byggnaden väldigt stängd men vi fick kontakt med några på insidan som mötte oss med svenska och hade fika framme som vi fick köpa. Anledningen till att vi skulle till kyrkan va för att utnyttja deras lilla butik av svenska matvaror såsom knäckebröd, lösgodis, Marabou choklad och Ahlgrens bilar. Jag gick dit utan plan på att köpa något men kom hem med Marabou mjölkchoklad, Ahlgrens bilar och flädersaft koncentrat främst för att få värdfamiljen att smaka. Har varit sugen på knäckebröd länge men eftersom jag bor i ett hushåll helt utan gluten var det inte optimalt att ta med det hem. Jag passade också på att dricka lite saft (klassisk kyrksaft) och en kanelbulle hemmabakad från en av tanterna i kyrkan, bullen påminde mig om min mormors bullar vilket gjorde min dag ytterligare lite bättre. Underbart hur kyrkan hör nere i Melbourne fungerar så liknande den hemma.

40 minuter spårvagn tog det för att komma in till stora shoppinggatan där vi planerade att titta lite i butiker men den vistelsen blev ganska kort då Erika nästan svimmade och blev illamående, jag kände att jag ville hem och fixa lite och klockan blev mycket. Första dagen jag på så gott som egen hand tog mig hela vägen in till stan och tillbaka hem utan rutinerad hjälp. I väntan på bussen hem från stationen haglade det och regnade och jag va redan i behov av en toalett.

Underbar dag att få prata svenska, äta god mat, fika och umgås med min svenska utbytesfamilj.
Ben, Tyskland - Melker, Umeå - Victoria, Lerum - Alba, Stockholm - Victoria, Stockholm - Erika, Vänersborg - Harald, Norrköping

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

26 Augusti

Australien är hem till många unika djur. Djur som jag velat se sedan jag var liten däribland koalor och kängurus. Nu när jag faktiskt är i det här landet som jag så länge velat se måste jag ta tillfället att garanterat se dessa unika djur. Lördagen den 26 augusti åkte jag och min värdfamilj till Moonlit Sanctuary som är ungefär en timmes bilresa bort. Det är en slags djurpark där de har alla de typiska australiensiska djuren som koalor, kängurus, wallabies, wombats, dingoes och en blandning av fåglar. Parken var under konstruktion när vi var där men det var inget som störde våran upplevelse.

Huvud konceptet med Moonlit är att du kan mata och klappa kängurus och wallabies längs med en liten promenadstig. För två dollar köpte vi en påse med mat och gick på vår vandringen runt parken. På de få första metrarna såg vi bara en wallaby som gärna kom för lite mat och de här djuren är inte skygga, inte när det är så vana vid människor. Wallabies är som små kängurus blandade med en råtta, väldigt söta enligt mig.

När vi passerat första kröken på promenadstigen mötte vi en stor klunga med kängurus och kineser, något som inte gjorde mig så sugen för det blir inte lika speciellt att mata, klappa och fotografera när alla är runt omkring men vi stannade och matade dem ett par minuter. Hade du din hand med mat i lite för högt för djuren tog både kängurusen och wallabiesen tag i handen för att nå upp vilket var otroligt gulligt men deras klor punkterar nästan dina fingrar. Det var verkligen speciellt att se och komma nära de här udda och unika djuren.

Som jag nämnde hade de också fåglar. Hela konceptet av parken är lite konstigt eftersom alla de här djuren finns vilt här, koalorna är iförsig utrotningshotade men resten är som att göra en djurpark med rådjur, älgar, blåmesar och vildsvin i Sverige. Vi har inte lika unika djur i Sverige som det finns här och heller inte samma turistliv men det är ändå lite hemskt att fånga in djur som jag tidigare sett vilt fram och tillbaka från skolan. Det här resonemanget kom jag på när vi var vid fågelburen med de rosa fåglarna, på insidan satt två stycken klängande på gallret och skrek högt till de två som satt på utsidan på grenen av ett träd. Samma sak tänkte jag när jag såg regnbågs lorikeet buren, denna fågel är alltså lika vanlig som blåmesar i Sverige och att bura in en blåmes är helt sinnessjukt enligt mig. Jag uppskattar att få möjligheten att se alla djur på nära håll och få lite information om dem men jag hoppas också att de verkligen blir omhändertagna.

Efter att ha gått runt nästan hela parken (den är liten) gick jag tillbaka till promenadstigen och denna gången var den nästan tom vilket betyder att de allra skyggaste djuren gärna kommer fram för att också få mat. De skyggaste djuren är oftast de som har något att skydda och givetvis kom en wallaby med en unge i sin pung fram för att hälsa och äta. Jag kände mig verkligen speciell när jag satt där ensam på gången med min mat och en wallaby och hennes unge så nära mig. Jag blev nästan attackerad så hungrig var den så det var svårt att få fram mer mat samtidigt som jag försökte ta bilder på den lilla ungen som var otroligt söt. Bilderna jag fick på ungen är något av det mysigaste och sötaste jag tagit på ett djur och jag är väldigt nöjd med dem.

Sen har vi världen mysigaste, väldoftande och älskvärda djur, Koalan. Det här djuret tillsammans med delfinen har varit mitt favorit djur så länge jag kan minnas. Jag minns i arbetsrummet i vårt gamla hus hade mamma en orange skrivbordslampa med en liten koala som hängde tag i armen (den finns kvar men inte lika tydligt), den koalan köpte hon i Australien när de va här för säkert 30 år sen och jag har tyckt att den varit söt så länge. Det finns ingen anledning att dra ut på det mer men JAG HAR KLAPPAT EN KOALA. Inte bara klappat utan nosat, kliat och luktat på en livs levande koala. Självklart hade jag velat krama och bära på en men här i delstaten Victoria är det olagligt att bära dem utan tillstånd. Deras mat består endast av en slags eukalyptus vilket gör att de inte finns överallt och går mot utrotning. Eftersom de bara äter en sak och lever bara bland de träden så luktar dom bara eukalyptus som är en väldigt trevligt doft. Jag kan även säga att deras skit luftar likadant, enligt skötaren djurrikets bäst luktande bajs. Tjock päls med en lite oljig textur har de, väldoftande och mat fokuserad va han som jag fick klappa på. Koalor sover 20 timmar om dygnet och äter eller skiter de resterande 4 timmarna.

Jag var oerhört lycklig efter det här mötet och att över huvudtaget få se en koala gjorde hela min dag, helg, vecka och kanske till och med månad.

Likes

Comments

23 Augusti

Första gången jag hittat på något eller umgåtts med någon utanför skolan och i form av ett födelsedags firande. Middag med ca 20 pers på ett ställe som heter Pancake Parlour som specialiserar sig på pannkakor, alltså bara pannkakor. Nästan alla valde söta rätter med två pannkakor men inte hag, nej jag kunde inte bestämma mig så jag beställde två singelportioner med endast en pannkaka på varje. Den salta jag valde va en crepe med mexikansk köttvärdfyllning och en sallad och den söta var en amerikanskpannkaka med äpple skivor, kanel och en skopa vaniljglass, helt otroligt gott. Inte bara jag var förvånad att jag fick i mig allt och några extra kakor från Maddys "tårta".

Ben - Darcy - Ollie - Alana - Matt - Tom - Tyson - Maddie - Jade - Chelsea - Maddy - Luke - Rachel - Britt - Kiralee - Holly


Likes

Comments

20 Augusti

Fantastiskt hur kamelior kan blomma utomhus här och inte bara i växthus som i Sverige. De är underbart vackra blommor med så många olika variationer. En mysig tur i botaniska trädgården, den är väldigt mycket större än Göteborgs Botaniska Trädgård. Jag måste komma tillbaka en dag när det är varmare för en picnic med kompisar eller utbytesstudenter, fantastiska gräsmattor för mysiga picnic dagar.

Likes

Comments

2 Augusti, Sydney

Tidig ankomst - Upphämtning av tyskar - frukost - chill - snabbt strand besök

3 Augusti

Opera Huset - glädje tårar - Manly ferry - Manly beach - bad, inte jag dock

4 Augusti, Sydney

information - bush walk - bad Colloroy Beach, jag badade - ABBA framförande

Likes

Comments


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Följ länken och skriv upp dig för en summering varje månad.

https://goo.gl/forms/MQosQcxT8HTWkpUS2