Harry Potter


Hej Bloggen!


Som ni förstår av bilderna så handlar detta inlägget om Fantastics beasts and where to find them - filmen som hade premiär slutet förra året och här kommer jag för och säga något om det när hysterin är redan över och alla har sagt sitt. UTOM JAG!!

Nu är det så att jag älskar alla Harry Potter filmerna (kanske trean mindre) och anser forfarande att inget av de näst producerade kommer ens komma i närheten. David Yates har ändå lyckats leverera med och regisera denna filmen på ett någorlunda bra sätt. Jag var lite skeptisk i början över hur de kunde ens kunde drömma om att göra en film (btw det ska i slutändan finnas 5 stycken i serien!!!) där boken består av enbart en kort presentation om vem Newt Scamander är och sen massa listor/faktan på alla varelser som han har dokumenterat. Alltså det är ingen skönlitteratur utan en faktabok! Jag menar, varför vill man göra en film om detta. 5 filmer till och med från en bok som kanske är 50 sidor med bara faktan? Men jag ändrar lite min åsikt nu och kan tycka det ändå är intressant och fint för man får iallafall lära sig om varelser i filmen för det handlar inte enbart om häxor, trollkarlar och mugglare. Dock så blev jag inte så fascinerad av det nya amerikanska versionen av ordet muggles, nämligen non-maj. Varför ändra på det vinnande konceptet av ordet "muggles" som klingar så fint. Dessutom så är Harry Potter en brittisk produktion så varför måste ens USA också få bidra med något? De bidrar tillräckligt med Hollywood haha.


Hur som helst, filmen enligt min åsikt är helt okej. Den hade sina fina, roliga stunder men en del tråkiga. Funderade en del under filmens gång på vad för betyg den borde få av mig så beslutar jag mig för att ge 6 drakägg av 10. Detta är mycket på grund av varelserna man får träffa samt att Newt tillhör huset Hufflepuff som jag! Man måste stötta varandra lite va...

Och om ni undrar vilka varelser jag tyckte om så har ni de på bilden här nedan. Låt mig presentera Thunderbird, Bowtruckle samt Demiguise! Thunderbird var så himla fin med sin gyllenefärg och känner av sig när faran är kommen samt orsaka regn som vi såg i filmen. Bowtruckle, som i filmen har namnet Pickett är väldigt charmig samt även skådisen favorite. Och sist men inte minst, Demiguise som jag älskar för de kan bli osynliga!! Samt de kan förutspå framtiden. Dessutom är han söt och påminner om sengångare!

Detta var lite om mina tankar om filmen. Jag är osäker hur många gånger jag kommer se den precis som jag har sett de andra ordinarie filmerna flera gånger men är man potterhead så måste filmen och boken ha en plats i hyllan där hemma! Nu ser vi fram emot de andra fyra filmerna där vi kommer bl.a få reda på mer om Leta Lestrange och vem hon är egentligen. Nu behövs det lite mer kärlek känner jag eller?

Ni som läser, vill gärna veta eran tankar och åsikter om filmen eller Harry Potter i allmänhet så kommentera gärna. Tills vi hörs igen....


I solemnly swear that I am up to no good...

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Om ens någon där ännu inte har tappat hoppet på denna bloggen så en guldstjärna till dig. Du må få en gåva om du kommenterar inlägget för så bra är du 😊 ( ja, jag är seriös) så heeeej på dig!


Flera år sen startade jag ett blogg med hopp om att dela med mig mina stora intressen, bakning och te, där även jag kände jag kunde lära mig något. Men oj, Victoria har inte skrivit något på några år. Finns ingen riktigt bra ursäkt heller och jag är ingen bloggare som måste uppdatera med nya inlägg flera gånger om dagen, flera dagar i veckan. Min enda förklaring är helt enkelt att mycket har hänt i livet. Man har hunnit ta studenten, en partner kom med posten, snart första året på universitetet är avklarat samt massa äventyr i livet!

Dock har det inte stoppat mig från att dricka te och upptäcka nya teer! Jag tänkte denna bloggen kommer fortsätta handla om te samt om andra spontana saker och mina intressen. Är just nu ändå inne på spännande odlingar (vilket inte går som jag tänkt mig). Jag hoppas jag iaf kan leverera med något så att du iaf hittar något roligt här! Ska försöka iaf uppdatera så gott det går, fixa lite tävlingar om någon är intresserad samt hålla liv på denna bloggen. Vem vet vad som händer med den. Har du några tankar så är du välkommen att höra av dig!

Nu blir det lite städning här på bloggen och massa nya fräscha inlägg.

Where there's tea, there's hope!
Likes

Comments

Te

Vad är te för något egentligen och var kommer det ifrån? Det är en fråga jag brukar ställa mig när jag ska handla te och det finns så många varianter att välja mellan. Innan jag börjar fördjupa mig i själva historian ska jag introducera själva te plantan som på latin heter Camellia Sinensis. Plantan tillhör kameliafamiljen och den förekommer i två arter, nämligen den i Kina som kallas för Camellia Sinensis Sinensis (Kinesisk kamelia) och den härstammar från Kina. Den andra arten av växten härstammar från staden Assam i Indien och den arten heter Camellia sinensis assamica. De tre första bilderna är från Kina och de två sista är från Indien:


Man brukar säga att teets ursprung är från Kina tills runt 1800-talet. Det var den tiden som Teet från India upptäcktes och att de härstamma från samma familj, Kamelia. Skillnaden mellan de brukar vara att Kinas te är mer blommig, fin växt och mer aromatisk smak medan den Indien har mer jordig smak. Den Kinesiska har flera stammar, kan bli 3 meter men har färre blad jämfört med den från Indien som har en stam, flera stora blad och kan faktiskt bli 20 meter hög. När man odlar te så används flera olika sorters tearter för att försäkra sig ifall en art inte klarar av en klimatförändring. Numera kan man få fram fina och underbara smaker från te genom dess kunskaper om korsning och efter dess smak som odlaren önskar.

För att få en bra kvalité på teet så ska den helst växa långsamt, ha tillgång till värme och näring. Det är för att hinner utveckla tillräckligt många aromaämnen och de odlas på sandiga jordar. Det som påverkar mest för teproduktionen är vilka blad man plockar och när. Maskiner är än inte tillräckligt bra på att fånga upp de bästa tebladen som vi människor. En teplockare tar till sig bara de översta bladen av plantan, så kallade skotten. Bladen under skotten lämnas kvar under hela dess livstid men det händer att plantan beskärs ibland. Därför är de bladen mörka medan bladen ovanför är ljusa för att de är färska och nya för att skördas. De översta bladen plockas för att det är de som innehåller aroman och ämnet polyfenoler, vilket är antioxidanter. De har även en högre koffeinhalt än bladen där nere.

Det är oerhört viktigt att te behandlas ganska fort när de har plockats för annars så börjar de vissna och förlorar dess viktiga ämnen. Det finns flera olika metoder beroende på om det önskas svart, grönt, oolong te (kinas speciella te) eller vit för den delen. Allt beror på oxideringen, hur teet rullas, torkas etc. Allt detta beror på vilket land teet kommer ifrån. Även förpackningen är väldigt viktigt för om syret utsätts för syre, pga dålig förpackning, eller att den får ligga för länge i förpackningen så förlorar den sin konsistens. Därför märkes det snabbt att te är en väldigt känslig råvara. Varje tesort har sin säsong och anländer vid olika tidpunkter i olika butiker. Det är viktigt att teet konsumeras och används för att det är en färskvara.

Detta var en liten introduktion av vad te är för något och det finns så himla många teer, som ni märker. Nästa blogginlägg kommer handla om hur teet har kommit till Japan och hur de tillagar sin teer. Även de har olika slags te men två huvudgrupper är grönt och svart te. Det är viktigt att första att all te kommer från samma buske men när de tillagas olika så får man fram olika slags teer som svart te, vitt te och oolong te. Dock finns det ett undantag, rött te även känd vid namnet Rooibos. Men det tas upp senare.Likes

Comments

Te

Som ni kanske märker (om någon fortfarande läser min blogg) så har jag varit rätt upptagen med studier etc vilket tyvärr har lätt till att jag har varit tvungen för en paus. Snart börjar jullovet dock att närma sig och det börjar bli allt kallare men som jag brukar säga: julvärmen dyker upp då.. Och då har jag tänkt lite vad jag ska ta mig till med bloggen och vad är det som ligger mest varm om hjärtat på mig. Jo, te. 

En kopp god te skadar aldrig plus nu under julen så ökar säkerligen konsumtionen av te. Men hur mycket vet vi om te egentligen? Jag har tagit till mig stora äran att få läsa lite om te under sommaren och lärt mig en hel del av drycken som jag får i mig varje dag. Upplevelsen med att lära mig om te har varit väldigt givande och det tror jag skulle vara för många andra tefantaster eller vanliga tedrickare också. Därför har jag tänkt att inläggen som kommer (förhoppningsvis)att dyka upp på bloggen handla lite om teets historia etc. Jag hoppas jag kan väcka ert intresse med intressanta inlägg och försöka ta er tillbaka, si så där, några 100 år. För mig var det, som sagt, en givande händelse som jag hoppas att jag kan sprida. För att få en bra början på detta så delar jag med mig av några te bilder som en inspiration denna lördag och mina kommande inlägg må börja handla om det spännande landet JAPAN. Te kommer ursprungligt ifrån Kina men även från Japan fast deras te historia och produktion skiljer sig ganska mycket. Det ska bli kul att inleda detta och jag hoppas att kunna öppna eran  ögonen för något som kanske må kriga med kaffe hela tiden men som ändå är så himla unik. 

Finns det fler som gillar te eller har ni något på hjärtat angående om teet så kommentera gärna. 

Trevlig Lördag :)

Likes

Comments

Te

God valdag allihopa!

Ett kort inlägg kommer det vara idagoch det ska handla om te!

Jag har nämnt detta teet Indian spice på någon av mina tidigare inlägg mennu ska jag klargöra en sak. Den är sååååå himla god! Jag är bokstavligen kär i den och jag fick min mamma att dricka svart te. Hon brukar, av någon anledning få ont i huvudet pga svart te men inte med detta teet.

Smaken är kryddat så att det påminner om Indien (fast jag har aldrig varit där). Väldigt go' och mild. Det passar att dricka den till vad som helst. Jag brukar dricka den när jag pluggar och det går väldigt bra. Fast det beror på person till person. Men stark, STARK, rekommendation från mig.

poäng: 5 pack te av 5 😊

Jaha...det var allt (för denna gången). Gå och rösta, om ni inte har gjort det och utnyttja eran demokratiska röst!! 😀

Likes

Comments

Idag när det är så himla fin väder ute blev jag riktigt sugen på att baka något gott. Denna gången har jag hittat på en egen O'boytårta. Väldigt enkelt och väldigt gott. 

Tårtbotten:

Ingredienser: 

2 ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl + 1 msk potatismjöl

2 msk O'boy

0,5 tsk bakpulver

3/4 dl hett vatten

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölen, O'boy, bakpulver och häll i det försiktigt i äggsmeten. Tillsätt sedan det heta vattnet och blanda noggrant. 

2. Smörja och bröa en form och häll i smeten (22 cm form). Grädda mitt i ugnen, i 175 grader, i 20-25 minuter. Låt svalna!

Yogurt Glasyr:

2,5 dl mild grekisk yoghurt

1/2 msk vaniljsocker

1 msk O'boy

Citrondroppar

Grädde (jag hade inte det men det går utmärkt att tillägga)

Blanda allting samman och bred ut smeten senare på tårtan. Dekorera gärna med mandel och glöm inte te till 😄 Nästa blogginlägg kommer att handla om te, nämligen Liptons Indien Spice! 😊 😌 Likes

Comments

Hola!

Som rubriken säger (kanske) så är det skola och andra saker som sker vilket betyder att jag kommer inte vara så aktiv som förr. Men jag ska försöka att blogga om de ämnen bloggen är till för och jag hoppas att ni endå kommer njuta av all läsning.

Go' fredagsmys till er alla! :-)

Likes

Comments

Böcker

Alla Lotr fans - här kommer en recension om första delen av denna fantastiska boken som jag äntligen har lyckats att läsa. Det tog sin lilla tid för mig därför att varje gång som jag har försökt att läsa den har jag misslyckats (bokstavligen). Men denna gången lyckades jag!! Applåder för mig ;) Och för ärans skull ska jag nu skriva om boken och vad jag tyckte.....

Som ni alla säkert vet (men jag säger det ändå) så är Sagan Om Ringen skriven av självaste J.R:R Tolkin. Och vem var han då? En författare, poet och professor. Förutom att han har skrivit böckerna Sagan Om Ringen böckerna så är Bilbo och Silmarillion också en av hans kända böcker. Ok, det blir en bra bild av denna geniala killen men boken då?

Sagan om ringen (den första delen. Det är en trilogi om ni ej visste det) handlar om kära Frodo Bagger, som är en hob = småväxta människor, som får tag på en ring, härskarringen, som har tillhört Sauron en gång i tiden. Under en strid så förlorade han ringen och den försvann ett tag innan Gollum, en varelse, hittade den. Men det varade inte länge förrän en hob vid namnet Bilbo Bagger hittar den under sin äventyrsresa. Ringens makt är enorm att den utnyttjar sin ägarens kraft för att kunna återvända till sin riktiga ägare - Sauron. Bilbo blir så klart fäst vid den, som Gollum var en gång, men senare får Frodo uppdraget att ta sig till Vattnadalen för att kunna reda ut vad man ska göra med ringen. Med Gandalfs hjälp lyckas de och för att kunna förstöra ringen så ska de ta sig till Mordor, till Domedagsberget. Med hjälp av ringens brödraskap (Legolas, Aragorn, Sam, Merry, Pippin, Boromir, Gandalf och Gimli) är målet att ta sig ditt. Detta är ungefär hela bokens handling, fast jag kan inte avslöja slutet så klart. 

Vad tyckte jag om boken kan man fråga sig.... FANTASTISK!!! Jag är lite sur på mig själv för att jag inte klarade av att läsa den och skämmas borde man men jag är stolt att det gick till slut. Själv så begriper jag inte varför jag inte läste den förr men jag rekommenderar boken extremt mycket. Man måste ge böcker en andra chans, brukar man säga. Men jag njöt hela tiden jag läste den och det var verkligen kul att få åka till en fantastisk äventyrsvärld Arda, som hela berättelsen utspelar sig i. jag skulle kunna fortsätta att skriva hur bra boken var men det skulle bli hur långt som helst. 

Under mina bedömningar av olika saker kommer jag att betygsätta med kladdkaka. 5 kladdkakor är bra men 1 är dålig -ja, ni fattar. Sagan Om Ringen får 5 stora kladdkakor av 5 (!!!!)  för den är bara så "jävla" bra. Har ni inte läst dem så är det dags kan jag säga kära läsare. 


Låt oss hylla denna boken ett tag så ses vi. Ahoj!!!

Likes

Comments

Bakverk

Tjena mena!

Det var ganska länge sedan man publicerade ett inlägg och det är för att skolan har nu börjat - alltså det allvarliga. Dock så kände jag för att baka idag och göra något med de färska goda äpplen som jag har plockat. Det funkar även med vanliga äpplen från affären men de äpplen man plockar har mer sötare och surare smak, vilket jag skulle rekommendera just för denna kakan. 

Jag hittade på receptet helt själv och det var extremt gott, kan jag lova. Om man känner för att fika så funkar detta bakverket helt perfekt och det går ganska fort att tillaga den. Jag rekommenderar starkt att testa på den någon gång.

Ingredienser:

3 ägg

3 st äpplen

1msk + 1 1/2 dl socker (ska användas två ggr)

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 msk kokande vatten

1. Sätt på ugnen till 200 grader. Smörj en form och häll på ströbröd. Det funkar även med vetemjöl.

2. Skär äpplen i bitar (eller i önskade storlek) och lägg dem på en rund form (23-24 cm). Strö över 1 msk socker. 

3. Vispa ägg och socker  (1 1/2 dl socker) pösigt. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och kanel. Bred ut smeten ovanför äpplen. 

4. Häll på kokande vatten och grädde mitt i ugnen i 30 minuter. 

5. Låt kakan svalna och pudra över florsocker. Servera kakan gärna med vaniljglass. 

Är man te fantast (som jag) så tipsar jag Lipton te Blackcurrent. Smakerna passar väldigt bra med varandra. Receptionen för teet dyker upp på nästa inlägg. 

Likes

Comments

Här kommer ett nytt recept, äntligen, och denna gången har det att göra med en mockatårta med rom!! Fråga ni mig så är receptet väldigt konstigt för tårtan blev inte som bilden i en bok jag tog receptet ifrån (galen i choklad av läsförlaget) utan den blev rätt misslyckad. På ett konstigt sätt så lyckades jag att lösa situationen. Om ni testar er till receptet bör ni nog inte följa den 100% - ett tips. Men här är receptet:

4 ägg

1 1/14 dl strösocker

125 g mörk choklad, grovt hackad

3/4 dl starkt svart kaffe (låt den svalna)

2 dl vetemjöl special, siktat

2 msk mörk rom

1 msk varmt vatten

1 tsk socker

3 1/4 dl vispad grädde


mörk choklad att hyvla

1 1/ 4 dl valnötter (behövs ej om du inte vill. Jag hade ej)

florsocker att pudra 

1. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla två stycken 20 cm stora, långa runda kakformer med smält smör eller olja. Klä bottnar och sidorna med bakpapper. (Viktigt! Formerna måste vara 20 cm annars funkar de inte. Har du inte det så använd bara en form och fyll hela tårtdegen).

2. Värm en skål med varmt vatten och ha den i i ca 1 minut och torka skålen noga. Häll i ägg och socker och vispa i 5 minuter, tills smeten är tjock och blekgul. Smält chokladen i vattenbad och tillsätt kaffe. Blanda ordentligt.

3. Vänd ner hälften av mjölet i äggsmeten och och varva med hälften av det smälta chokladen. Häll i resten av mjölet och chokladen. Häll i degen i formerna och grädda i 30 minuter eller tills man kan dra ut en torr provsticka från tårtan. Lämna de sedan i formen i 10 minuter innan de stjälps upp på ett galler för att svalna.

4. Blanda rom, vatten och socker i en liten skål. Pensla den varma romblandningen över de varma tårtbottnen. överallt. 

5. Lägg samman tårtan. Lägg den ena kakan på en serveringsfat, bred ut en tredjedel av vispade grädden jämnt och lägg den andra kakan ovanpå. Bred ut resten av grädden överallt. Dekorera med valnötter och chokladspån. Pudra med florsocker.


Vill du tillverka chokladspån så delar jag med mig av några hemsidor om du inte kan. Jag misslyckades lite men tålamod mina vänner.

http://www.odense-marcipan.se/den-soeta-skolan/cho...

http://alltommat.se/recept/chokladspan/

Lite tips:

Har ni form som är större än 20 cm så använd inte dem. 20 eller mindre. Har ni ingen mindre så ta en form och använd den. Va väldigt tålmodiga för det kan gå fel så då får ni göra en till isåfall. Det är vad jag fick göra. har ni några mer frågor så bara skriv en kommentar och jag hjälper men tårtan är väldigt god kan jag lova ;) En mockartårta smaka bäst samma dag den bakas! 

Det var för denna gången!!!!!!!!! kram

Likes

Comments