Hej! Det är länge sedan jag har skrivit något här på bloggen, jag har nog glömt bort den lite.. Hur som helst, allt är bara bra här. Skolan flyter på som den ska, och nästa vecka börjar vi med en intensiv kurs i etik för företag (typ). Tiden här börjar så småningom ta slut. En liten känsla av panik kommer nog då jag tänker på det. Det är så mycket som ska göras innan jag kan åka hem, och samtidigt vet jag inte om jag faktiskt vill lämna det här stället. Det ska bli så otroligt skönt att komma hem, men jag har ju bott här nu i snart 3 månader och jag vet inte om jag någonsin kommer tillbaka hit.

Nog med filosoferandet; för tillfället sitter jag på tåget till Wien, där jag ska spendera helgen. Vädret är så otroligt fantastiskt här! Idag ska det bli upp till +27°c, och lördag och söndag ska det bli lite svalare som tur. I morgon ska jag på en föreställning med Spanska Ridskolan, nästan så jag redan räknar timmarna. Jag ska försöka ta några fina bilder därifrån och ladda upp här.


Ha det bra!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hej! Idag hade vi vår första skoldag (efter två månader här - lite ironiskt). Saken är den att en av kurserna jag går är mer som en block kurs, så vi träffas bara några gånger men de gånger vi träffas är det för en hel dag från 8-15. Det märktes minsann att det var första långa skoldagen, även om kursen inte är jobbig. Idag hade vi brainstorming och rev ut bilder ur tidningar för att sedan limma upp dem på brunt papper. Ganska chill, eller hur? :D

Dagens största utmaning var att vara spontan, komma på nya idéer om produktutveckling och sådant. Jag kände mig som en gammal, stel pensionär mentalt! Jag visste inte att det var möjligt att "låsa" hjärnan så totalt som jag tydligen har gjort. Efter en stund (ungefär efter lunch) kände jag dock att nu börjar jag vara uppvärmd och med igen. Bättre sent än aldrig!

För tillfället sitter jag och planerar in en weekend i Österrike, Wien senare i maj. Jag ser verkligen fram emot att se den staden, men usch, vad dyrt det är! Jag hade tänkt gå på en konsert på stadsoperan där, men vem betalar runt 200 € för en biljett dit!? Åtminstone inte en studerande... Om någon har tips på sevärdheter där tar jag gärna emot! :) Zoo, shopping och chill i en park har jag hittills planerat in så nog ska jag få tiden att gå. Vädret är ju verkligen inte fy skam där den här tiden på året.


Vi hade en jättefin dag här i helgen, så jag ska dela med mig en del bilder härifrån!


Likes

Comments

Jag hade tänkt skriva om senaste helg då jag hade två kompisar hit på besök, men det har också glömts bort liksom allt annat. Denna vecka har varit fullbokad ända tills idag. Egentligen har jag nog verkligen att göra ännu men att blogga är roligare. ;)

E och J kom hit förra veckan på fredag. Vi bodde på hotell här i Rosenheim de två första nätterna, och jag passade på att få en paus från internatet. Första dagen gick vi mest runt så de fick se staden och en del av omgivningen. Det är ganska tröttsamt att resa så vi gick tidigt och lade oss den kvällen.

På lördagen stod det shopping på schemat. Efter några timmar i affärerna kändes det bra med lite mat, så vi gick till en restaurang som jag besökte någon av de första dagarna här. Dessvärre hade de eftermiddagsstängt (14.30-17.30 eller något sådant). I åtminstone Italien vet jag att de har så, men jag visste inte att det förekommer här också. Till all tur har inte alla restauranger det så vi hittade en restaurang invid Max-Josefs-Platz som hade öppet. Resten av lördagen blev det mest chill på hotellrummet för det började regna.

På söndag åkte vi till München. Flyget skulle avgå på måndags förmiddagen, så de hade bestämt sig för att sova i München den sista natten. Ett bra val, för vi kunde se oss omkring där på samma gång. Tyvärr (eller egentligen är det nog bara bra) hade alla affärerna stängt då det var söndag. Här i Rosenheim vet jag att de har söndagsstängt, men att de också har det i stora städer som München... Jag frågade en kompis från Österrike hur det är där, och där är också alla butiker stängda på söndagar/röda dagar enligt henne.


Det var verkligen jätteroligt att ha besök hit, främst för att jag verkligen kunde vara mig själv här för första gången. Alltså känslan då man bara kan slänga ur sig ett skämt eller en kommentar och andra förstår precis vad man menar och hur man menar det. Oavsett hur bra man kan ett annat språk (om man då inte är tvåspråkig) så kan man inte vara sig själv till 100%. Speciellt då det gäller humor; fastän man har lika humor och förstår varandra så "fungerar" inte alltid skämten på det andra språket.

Någon bild har jag inte på oss, tyvärr. Jag är inte precis känd för att fota i tid och otid.

Tack för denna gång, vi ses i juli E och J (och alla andra)!


Något vi såg på en promenad under helgen: Om nu några slags fordon kan få parkeringsböter ska väl alla kunna få det! Någon rättvisa måste det ju finnas :D #parkeringsböter

Likes

Comments

Idag har det verkligen varit en måndag på en tisdag! Dagen började inte alls bra, och den fortsatte inte speciellt bra heller. Vi får se hur slutet blir, men jag hoppas verkligen på att det blir bättre än hittills.

Jag har som sagt ett arbete på 15 sidor (om nu någon har missat det) att skriva. Det ska handla om subsidiaritet, som jag kan beskriva med ungefär fyra meningar utan att upprepa mig så mycket. Kvar är då över 14 sidor som ska ha något innehåll, så jag hade planerat att skriva lite om regleringar, proportionalitetsprincipen och institutioner inom EU som godkänner regleringarna. -Nej just det, det skulle ju handla om subsidiaritet. -Jaha, så jag ska analysera subsidiaritet i över 15 sidor? -Nejdå, allt är under kontroll, jag kan gärna ändra hela planeringen och mejla det åt dig genast jag får det gjort för jag har ingen tent eller något annat att fixa de närmaste dagarna.

En sak kan ni vara säker på: professorn fås gratis redan idag! Jag avskyr verkligen att sitta och analysera och filosofera över saker! Droppen var att en annan elev blev erbjuden att antingen ändra på ett kapitel i hennes planering, eller så får hon byta ämne och skriva om beskattningen i Italien (eftersom hon kommer därifrån). Hur orättvist är inte det!? Beskattningen i Finland skulle vara en dröm att skriva om, det är ju precis det som jag är intresserad av och som min inriktning handlar om. Men livet är ju orättvist så det är väl bara att acceptera uppgiften och börja jobba på den.

På torsdag har jag också en tent i företagsbeskattning, och den skulle vara riktigt intressant om jag skulle ha tid att sätta mig in in materialet och faktiskt plugga, men som det är nu kommer jag inte att hinna med känns det som. Som att det inte är nog med det så måste jag ha förberett en presentation med två andra elever, och den ska handla om Haribo och hur vi tror att företaget kommer att utvecklas m.m. Presentationen ska inte vara på powerpoint (det är tydligen jättetråkigt) utan vi måste göra det på något annat sätt. Dock måste vi ha någon form av åskådningsmaterial, och gärna fler olika.

Det är ganska hårda krav här i Tyskland! Vissa dagar räknar man bara ner tiden tills man får åka hem och börja i en ordentlig skola igen med ämnen man är intresserade av och som man vill lära sig mera om.


Dagens inlägg blev ganska negativt, men någon sorts balans behöver det ju finnas här i världen... ;) nu ska jag springa iväg och jobba på presentationen, som för övrigt borde bli klar ikväll för en av de andra ska åka iväg och kommer hem först dagen då vi ska presentera. Förbereder mig på en lång kväll!

Likes

Comments

Det har varit ganska tyst här på bloggen i en vecka. Jag har varit hemma sedan måndag förra veckan, och jag hade faktiskt helt glömt bort bloggen under den tiden.

Igår kväll kom jag tillbaka till Rosenheim. Promenaden från tågstationen till internatet var ingen rolig upplevelse kan jag tala om! Jag möttes av ca 5 cm snöslask på gatorna, och det kom någon form av snöblandat regn nästan hela vägen. Alltså PÅ RIKTIGT!?! Då jag gick till tåget förra veckan då jag skulle åka hem var det +23° och full sol. Idag har det också haglat nästan hela dagen. What is happening? Nå, får vänta in bättre väder, maj ser åtminstone ut att bli bra.

Idag har jag inte haft någon skola, men jag har varit upptagen ändå. Livet har stått stilla i en vecka så det fanns en hel del att ta tag i. Åter igen fick jag konstaterat att de få som kan engelska här i Tyskland är de som studerar vid universitetet. Jag var riktigt arg då jag kom hem från stan. För att bo här och uträtta ärendet måste man tydligen kunna prata flytande tyska! Usch, nästan så jag blir på dåligt humör bara för att jag skriver om det!

För att lyfta upp humöret fick jag besked hemifrån om att jag har blivit beviljat ett stipendium på en ansenlig summa. Fint så! :D


Till sist ska jag visa några bilder jag tog igår kväll på väg från tåget. Vanligen är det fullt med folk på gatorna vid den tiden men jag såg endast två cyklister och resten bilar.

Likes

Comments

Hej, idag har jag bara ett videoklipp åt er. Det får tala för programmet idag. Egentligen var det tänkt att jag skulle ha en lektion från morgonen men professorn blev sjuk så jag har bara packat och var en sväng till gymmet.

Ha en fin och rofylld Stilla vecka!


Likes

Comments

Jaha, här sitter man då. Jag hade tänkt åka till gymmet nu på morgonen men se där fick jag ändra mig. Det är första veckan sedan december/januari jag kunnat träna (har varit sjuk i flera omgångar och sedan på grund av resan), och det känns kan jag tala om. Jag har så träningsvärk så allting tar nästan dubbelt längre än normalt. För att inte tala om då jag måste böja mig och sätta på skorna... Så gymmet får vänta tills imorgon, så ska jag istället ta en länk ikväll.

Vädret idag är riktigt tråkigt, mulet och kallt med ca 12 plusgrader. Dessvärre har jag inte någon giltig ursäkt så nu måste jag verkligen jobba på min EE-uppgift. På måndag har jag ett möte med professorn och då ska vi gå genom vad jag hittills har gjort och hur jag har tänkt lägga upp arbetet. Som det är nu har jag inte så mycket att ta med så jag har lite press på mig att prestera något idag. Tur att jag är ledig hela dagen!

Igår fick jag en överraskning då jag kollade postfacket. Jag hade fått brev från en kompis hemifrån! Gårdagen var annars inte så värst rolig så det var verkligen rätt dag! Sedan jag har hittat ett postkontor ska jag skriva ett svar och skicka det åt dig ;)


Till sist har jag också en överraskning till er: på måndag kommer jag hem! Jag har påsklov strax över en vecka så jag bestämde mig för att komma hem under tiden.

Snart får jag prata svenska igen - och framför allt dialekt! Hur skönt som helst! :D


Likes

Comments

Hej! Jag har helt glömt bort att berätta vilka kurser jag går här och hur det fungerar i skolan, så här kommer en uppdatering!

Det har blivit en hel del ändringar från vad jag hade planerat, men jag går fem kurser totalt. Två av dessa är ekonomikurser, som handlar om internationell ekonomi och ekonomin i Europa. I den första, International Economics, har vi lektioner två gånger i veckan. Kursen är ganska svår, eftersom jag hela tiden måste koncentrera mig för att förstå vad det handlar om (min engelska i sådana situationer är inte det bästa ännu). Hittills har det också handlat en hel del om politik och samhällskunskap, men det ingår ju nog i ämnet.

Den andra kursen, European Economics, är egentligen en kurs för Master-utbildning men det var okej att gå den fastän jag bara studerar Bachelor (men jag kommer nog att fortsätta till master-nivå på Svenska Handelshögskolan om jag slipper in). Vi har inte några lektioner i den kursen, utan istället ska vi skriva ett "scientific paper" på 15-17 sidor brödtext. Alla elever fick olika ämnen som de ska skriva om, och i mitten av juni ska vi hålla en presentation på 30 minuter för de andra. Till hjälp kommer vi att ha åtminstone två möten med professorn, och det är verkligen bra! Jag har börjat på min uppgift, men ännu vet jag inte riktigt vad det är jag ska skriva om. Dessutom hinner man skriva ganska mycket på 15 sidor så vi får nu se hur det går.

Jag har också två block-kurser. Den ena handlar om Business Ethics och hålls under två veckor i maj. Jag vet inte exakta tider ännu, men åtminstone några timmar undervisning per dag antar jag att det blir. Den andra block-kursen (jag tror den kan klassas som det), Business Case Studies, handlar om marknadsföring. Där är undervisningen mera praktisk, och varje gång vi träffas (sammanlagt sju gånger) ska vi antingen göra eller ha gjort något som vi sedan presenterar. Till exempel så ska vi klippa bilder ur tidningar och limma fast dem på stora planscher nästa gång. :D Kursdeltagarna är få, bara sex stycken, så det är lite annat än vad man är van vid.

Sedan går jag också en språkkurs i tyska. Det språket är nog ganska svårt trots allt. Jag har grunderna redan för jag har studerat tyska i sammanlagt tre år, men vad jobbigt det är att förstå och att försöka prata, speciellt här i södra Bayern! I Bayern pratar människorna en sorts dialekt, som resten av tyskarna inte alltid förstår. Det är lite lika som folk från Jeppis och folk från Helsingfors; Jeppisborna förstår Helsingforsborna men inte tvärtom, och så är det här med. Jag visste inte om detta då jag ansökte om studieplats, men jag skulle nog ha tänkt över mitt beslut om jag hade vetat. Men själva staden och människorna här skulle jag verkligen inte byta bort. Eventuellt skulle det ha varit lite roligare att bo och studera i München (den staden gillar jag, den påminner lite om Helsingfors och om jag bara har möjlighet åker jag dit över dagen) men jag är helt nöjd som det är!


I skolan kan lektionerna börja tidigast 8.15 och sluta vid ca 20.00. Det är vanligt med lektioner sent på dagen, mellan 16 och 18, och det är jag inte riktigt van vid. Min språkkurs börjar 17.15 två dagar i veckan och jag gillar det inte alls. Man går i skolan på dagarna så man kan vara ledig på kvällarna! Lunchrasten och cafeterian har jag beskrivit i ett tidigare inlägg, men oftast går jag hem för att äta. Dessutom har vi nästan aldrig mer än en lektion åt gången, och internatet ligger på ca 300 meters gångavstånd så det är perfekt.


Ha det så bra så hörs vi snart igen!

Likes

Comments

Jaha, då var den första månaden här förbi. Tiden bara flyger iväg, även om det ibland känns som att jag har varit här hur länge som helst! Det är jätteskönt att vara här; studierna sker till stor del via självstudier för tillfället så jag hinner göra en hel del och ha mycket fritid, då jag kan göra skolarbetet när och var jag vill. Jag insåg precis att jag inte har berättat speciellt mycket om skolan och studierna, så nästa vecka ska jag skriva ihop ett inlägg om det.

En tanke slog mig - att för varje månad skriva en summering om hur det varit. Vi får se om jag minns och har tid med det men jag ska åtminstone försöka.


-Månadens bästa: Vädret! Speciellt den senaste veckan har vi haft äkta finsk sommar-väder här, och det var bara mars... Väntar med spänning på att få se hur det är här på somrarna!

-Månadens värsta: Bo på internat. Flera kvällar i veckan tycker någon i samma hus (vi är 9 personer) att det skulle vara på sin plats med en fest med musik och skratt på hög nivå (även om det är tystnad kl. 22). Detta resulterar ju i att jag ofta somnar vid 1-2 tiden på natten, och det är verkligen inte optimalt för mig. Visst, jag kan gå dit och säga till, men det är inte så roligt att gå dit i pyjamas då man är arg och genomtrött. För mig är det stor risk att jag säger något jag får ångra senare.

-Månadens WHAAAAT!?: Skolan och speciellt undervisningen är jätte old-school. Hur låter t.ex. OH-apparater? Med tanke på att det är ett stort universitet tycker man att de kunde satsa en del på teknik och utrustning. Till och med hemma i Vasa är vi långt före tekniskt sett jämfört med här.

-Månadens fail: Var försiktigt då du ska böja dig ner för att torka av skorna då du är på utflykt över helgen - byxorna kan spricka och om du inte har ett extra par med dig kan det bli pinsamt! Till all tur hade en av de andra flickorna ett extra par som jag fick låna.

-Månadens kom ihåg: Kolla så nycklarna är med innan du stänger dörren, annars kan du bli utlåst!

-Månadens varning: Solen kan vara stark i mars, det har min ena axel och arm fått erfara. Huden bränner på axel och jag kan inte ha någon tröja med en söm som går där för huden är så otroligt sjuk (ännu 2 dagar efter).

-Månadens BIG NO: Visst behövde jag också en bykkorg, men jag KÖPTE en och tog inte en varukorg från mataffären!

-Månadens vuxenpoäng: Åkte en dag till München för att förhandsrösta i kommunalvalet.

Likes

Comments

Alltså vilken dag (och vecka) vi har haft här! Vädret har varit så otroligt bra, åtminstone +18 med sol varje dag och idag hade vi +23 grader. Egentligen skulle vi ha skola från 8.30 - 15.30 idag, men några av eleverna hade en annan kurs de måste gå på, så eftersom vi är så få deltagare i kursen fick vi sluta redan 11.30. Jag och en av de andra utbyteseleverna gick hem och samlade ihop lite saker och sedan cyklade vi iväg till Innspitz. Det är ett ställe här i Rosenheim där två åar går samman, och det finns stora gräsmattor där man kan "chilla" i solen. Människorna här, och speciellt ungdomar, söker sig dit när vädret är fint (som idag). Det var ganska lite folk där då vi kom dit, och vi satte oss ner i gräset med våra skoluppgifter och bara njöt. Alltså den känslan, då solen värmer, det luktar sommar och vatten och sjöfåglar som låter... Det är obeskrivligt! Jag är definitivt en sommarmänniska! Dessutom fick jag inviga det fina strandlakanet jag fick i julklapp av min syster, den har designen av en 500€-sedel. ;)

(lite ironiskt då jag fick en bild hemifrån denna morgon, det hade tydligen snöat en hel del i Larsmo inatt :D )

Det är nästan tradition för mig att i början av varje sol-säsongen bränna mig ordentligt. Inget undantag i år heller! Då jag kom hem insåg jag att jag hade suttit med ena sidan mot solen för vänstra axel och arm är riktigt röd och varm. Till all tur hade jag tagit med Aloe Vera så jag har att sätta på. Jag hoppas verkligen att det går snabbt över och att inte huden lossnar. Frågan är ju nu om jag måste sitta med andra sidan mot solen nästa gång så det jämnar ut sig..?

I en av mina kurser har vi inga lektioner, utan istället ska vi skriva 15-17 sidor om något angående Europa. Dessutom ska alla hålla en "kort" presentation på 30 min om det man skrivit. Jag ska skriva om subsidiaritet och regleringar inom EU typ (har inte helt förstått vad eller hur ännu), och allt på engelska... Wish me good luck!Lite skillnad på temperaturer :D Jag är lite tveksam om jag alls ska komma hem efter utbytet, jag har definitivt inte någon lust med det finska klimatet nu när man har fått testa på något annat. Studierna måste jag nog avsluta men efter det vet man aldrig vad som händer...

Likes

Comments