Tomt

Känslan när nybyggnadskartan anländer är obeskrivbar. Kartan kändes som själva startskottet för bygget. Det var även första gången som vi fick en uppfattning om vilken typ av bygge som skulle komma att tillåtas. Men det var långt ifrån klart.


Vi köpte vår tomt i februari 2016, men den var en del av en större styckning där två tomter skulle bli nio. Därefter hägrade en lång väntan - ca 6 månader tog det för Lantmäteriet att stycka tomterna. Under den tiden träffade vi flera husleverantörer för att hitta vårt hus. Det finns många leverantörer som levererar bra hus, vilket gjorde det ännu svårare. Vissa saker ingick hos en leverantör, men var tillval hos en annan. Det gäller att ha en välskriven priolista för att få det just du vill ha. Vi skulle t.ex. ha ett enplanshus i sten med putsad fasad. Det var bestämt. Det låg länge överst på listan. Men efter ett tag ändrades vissa måsten och plötsligt kändes det helt rätt med 2-planshuset i trä, PrioTre från Eksjöhus.

Varför vi valde just PrioTre har mycket med tillfälligheter att göra. Vi hade sneglat lite på just den modellen och plötsligt dök det upp ett liknande hus till försäljning (gamla PrioTre-modellen). Vi gick på visningen och kunde då checka av i stort sett alla punkter från vår priolista. Och det viktigaste av allt - det kändes helt rätt.

När nybyggnadskartan dyker upp innebär det att Lantmäteriet är klara med sitt jobb och tomtgräspinnar är uppsatta. På nybyggnadskartan finns det beskrivet exakt hur stor tomten är, vart fastighetsgränsen går och vad detaljplanen tillåter att vi bygger; huvudbyggnad om X kvm, sidobyggnader om X kvm, vatten, avlopp o.s.v. Detta är dock bara ett i mängden av byråkratiska måsten som gås igenom när ett hus ska byggas. Det lilla pappret kostade oss dessutom 9 000 kr. Men för att kunna ansöka om bygglov så måste man ha det. En situationsplan, eller ritning med inritad placering av hus, garage med mera måste nämligen bifogas vid ansökan om bygglov. Detta görs alltså på nybyggnadskartan. Som ni förstår var nästa steg att rita in huset samt garage och veranda som vi beslutat oss för.

Vårt beslut om bygglov tog ca åtta veckor, och den pappersbiten kostade över 70 000 kr. Helt sanslöst! Men som vi förstod det är det väldigt dyrt ju här där vi bor och bygger, i Haninge Kommun.

Likes

Comments