Idag är sån där jobbig dag! Vaknade och satt med morgonkaffet sedan var tankarna igång och snurrade, det mesta handlade om att jag ifrågasatte diagnosen jag fått att psyk. Jag ifrågasatte inte för min egen del utan jag tänkte nog mer att andra inte höll med om det, att de tyckte att jag valt att få diagnosen för det var lättare att "skylla" på en diagnos.... och det handlade inte om personer utifrån utan personer i min närhet släkt och vänner. Ingen har sagt något om det men sedan förra läkarbesöket har dessa tankar dykt upp!
Ska nu försöka vända denna dag genom att åka in till stan med mamma och systeryster och hoppas att det känns lite lättare sedan så det blir det en hel del exponeringsövningar, både mycket folk och åka kommunalt... Ha nu en underbar dag!
#psykiskohälsa #ensåndag #bipolar #hatardagarsomdenna

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Börjar morgonen med en underbar solig promenad med bästa följeslagaren! Och har bestämt mig att jag måste ändra alla mina tankemönster för att komma ur de negativa banorna. Så dax att utmana mig själv! 🙃och jag sån ni vet börjar min dag alltid med morgonpromenaden men idag blir skillnaden den att jag har en mer medveten närvaro under den, lite som mindfulness att vara här och nu. Det är inte lätt alla gånger men det är bara försöka gång på gång, då under min promenad gick jag och tänkte på hur underlaget kände under mina fötter. Detta fick jag börja med när jag låg inlagd på psyk tillsammans med min kontaktperson under en av våra många promenader. Det hela är till för att man ska vara här och nu vilket man måste göra under denna "övning". Det hela går ut på att man ska notera precis hur det känns under fötterna, om det är hårt eller mjuk, knöligt eller plant osv. Man ska hela tiden komma tillbaka till hur det känns även om tankarna far iväg på annat, notera då tanken och känn sedan efter igen. Tåls att prova och för mig var detta väldigt bra när jag mådde som sämst. Man kan nästa göra det var som helst och man behöver inte bara kännas under promenaden utan det kan vara när man äter eller ljuden runt om kring dig. Prova det är enkel och helt klart värt det. Nu ska jag njuta av en medveten frukost och notera hur det känns!
Namaste!
#psykiskohälsa #medvetenhet #mindfulness #viktväktarna

Likes

Comments

Jaha och nu var denna helg till ända och fort gick det. Har hunnit med en hel del renovering men även varit på födelsedagsfirande både lördag och söndag, på lördag var vi bjudna på kalasmiddag och då vart det min 20-procentsdag (sockerfritt glutenfritt samt vegetariskt 80% av alla måltider) och jag njöt av pastasallad med kyckling och bröd 😋och jag tog till och med frukttårta som efterrätt 😛. Och ska jag vara ärlig så ja det var gott men min magen mådde sämre sedan, vart en uppblåst ballong och mådde illa🤢 Vet inte vad orsaken var men tro att det kan varit pga sockerintaget 🎂Så ny hoppar jag nog över sockret helt framöver i alla fall "rent" socker som tårta, fika, godis mm. Bilderna visar min middag från idag och fredags.
Nu ska jag hem och sätta mig med min läxa från psykologen, jag ska skriva ner för- och nackdelar med att avsluta samtalen hos henne vs för- och nackdelar med att fortsätta. Det låter inte som en så stor grej men för mig är det en stor grej, vet inte varför men tror att det ligger mycket rädsla bakom att jag ska trilla tillbaka och må sämre igen. Jag tycker att det har varit skönt att gå dit och ventilera känslor och få insikt om diverse saker om mig själv. Känner att jag liksom orkar hålla ihop en vecka och sedan behöver jag tömma ur mig, jag har väldigt svårt att göra det annars! Jag har tom svårt att prata om hur jag mår med min man, jag kan liksom inte riktigt formulera mig och så tänker jag att jag är larvig och dum som tänker/tycker så och då är negativa tankarna om mig själv igång. Och ja det kanske låter konstigt att jag inte kan öppna mig för personer inte ens min man men jag är faktiskt väldigt rädd för att bli lämnad, har insett detta med hjälp av psykologen och det är väl en av orsakerna till att det är skönt att gå dit, hon hjälper mig att förstå och inse saker och liksom guidar mig genom mitt inre kaos. Jag VERKLIGEN försöker ändra mitt beteende och agerande med det är så lätt att trilla tillbaka i gamla spår så man alltid gjort. Nu gör jag kväll. Ha det bäst 😘
#psykiskohälsa #mittrörigainre #kaos #bipolärtyp2

Likes

Comments

Börjar som alltid min morgon i skogen med världens bäst vovve, tur att hon tycker liks bra om skogen som jag. Det är väldigt fridfull på något sätt men samtidigt väcker det väldigt mycket tankar och funderingar. Kommer på mig själv att gång på gång älta saker som jag inte kan påverka eftersom det redan hänt eller att det kommer att hända. Försöker mig på att använda mig av "2-minutersregeln" dom min psykolog sagt att jag ska göra när jag ältar saker.
Det går till så att om man misstänker att man grubblar/ältar ska man grubbla/älta i 2 minuter och sedan ställa sig 4 frågor. Om jag inte svara ja på någon av dem är det antagligen grubbel. Sedan ska man låta grubblet bli en startsignal till att höra annat. Man kan t.o.m. säga det för sig själv och jag tycker att det kan hjälpa om så bara för stunden. Och varför jag tycker det är fridfullt är nog för att där och med hunden kan jag "vara" mig själv, jag kan tillåta mig själv att känna känslorna. Det är en av det bästa saker med hundar de köper en i alla lägen. #hundenmänniskansbästavän #psykiskohälsa

För att tala om lite trevligheter istället så kan jag berätta att byggnationen fortskrider sakta men säkert. Jag LÄNGTAR tills det är klart så jag får min efterlängtade walk-in-closet även om den inte är enorm så blir det så härligt! Imorgon kommer Jocke och flyttar den befintliga elen så jag ska sätta mig och kolla efter spottar nu på kvällen.
#renovering #walkincloset #byggarebob

Men först ska jag njuta av en kopp kaffe i bästa muggen från N, underbara och väldoftande blommor och så spelar hela familjen lite kort. Händer inte allt för ofta men just nu är alla sams och på bra humör! Har 2 tonåringar har hemma och som alla vet innebär det svängande hormoner och humör... 😆
Hoppas ni alla får en underbar kväll! 😘

Likes

Comments

Dagen har rullat på i ganska lugnt tempo och jag fortsätter min sockerdetox. Det är inte lätt alltid och jag trodde inte att jag hade sånt begär efter socker men ack så fel jag hade.... 😁Men just nu för tillfället går det väldigt lätt när man får äta såna här mellanmål som på bilden 😛
Jag har idag haft för mig en av mina exponeringsövningar och det är att jag ska vara hemma under helst en dag utan att egentligen göra någonting. Jag ska "lulla" runt här hemma och typ kolla på någon film/serie eller liknande med andra ord egentligen ingenting, vilket inte är min starka sida. Jag har en förmåga att när jag bara är så börjar jag grubbla/älta saker och då får jag alltid massa negativa tankar om mig själv så som att jag är dålig, värdelös och lat detta egentligen helt utan anledning. Så jag jobbar på det att när dessa uppkommer så ska jag försöka komma på en alternativ tank/handling och det är inte lätt.
Men jag har haft väldigt trevlig förmiddag med fin främmande av bästa @Icafikan och söta lilleman, tack för ni kom och förgyllde min dag. Nej nu dax för kaffe och kolla in gamla bilder jag hittat nu när vi renoverat, säger bara herregud 🤣
Ha en underbar fortsättning på dagen!

Likes

Comments

God morgon!
Jag måste göra ett inlägg om detta och sedan något mer positivt för min del.
Ja jag har fått en diagnos, en psykisk diagnos bipolär typ2 och det är inget jag själv har valt och tro mig hade gärna hoppat över det om jag kunnat! Och då "bara" varit deprimerad (absolut inte lättare att leva med det) men då hade det förhoppningsvis gått över efter en tids medicinering och arbete med mig själv! Men så är inte fallet nu, jag kommer att leva med denna diagnos resten av mitt liv och troligtvis medicinera mot den dagligen. Kommer även har perioder då jag mår relativt bra och vara ganska " normal" (som jag brukar 😉😁) men kommer ändå ha denna diagnos. Jag kommer att ha mina upp och ner perioder då jag har s.k. hypomanier och andra perioder då jag är deprimerad men det är ju en del av mig och så länge jag minns i mitt vuxenliv så har jag haft upp och ner perioder och där emellan mått "bra". Och det är säkert med väl mening personer skickar/informerar om olika sidor eller kurser och dylik som ska få mig att hitta meningen med livet eller hitta glädjen igen.... men detta får mig faktiskt att må sämre för jag har inte valt att må så här eller jag blir inte bättre av att personer tror att detta är något jag i någon quick fix kommer och må bättre av. Och just detta har jag extremt svårt med att förlika mig med att jag kommer vara så här, att det är en del av min personlighet. Jag lovar att jag inte drar till med en diagnos för att ha något att skylla på, utan varje gång någon ifrågasätter diagnosen jag blivit screenad för och träffa 11 av 13 frågor (troligtvis 12 av 13) så anklagar jag mig själv att jag bara hittar på och jag vill bara ha något att skylla på.... jag sparkar på mig själv när jag redan ligger ner. Min psykolog har under mina samtal insett att detta med att jag anklagar mig själv och tror att det är lättare att skylla på någon diagnos är en stor bov i mitt mående just nu och tro mig jag försöker att inte göra det men det är inte lätt.
Så snälla tänk en gå g extra innan du/ni säger något för du/ni vet inte hur jag mår och hur jag ALLTID anklagar mig själv för att det är jag som gör fel och FU vet inte hur jag mår insides! Här är min "frukost" sen har jag lite kvällsmediciner också och nu är det faktiskt så att läkarna inte skriver ut mediciner hur som helst, lite i mitt fall i alla fall.
#psykiskohälsa #duharingeaning #theresemolander

Det mer positiva för min det! Igår var det invägning på VV(Viktväktarna) och vågen visade -1kg! Yohoo äntligen! Detta trots att jag blev insatt på kortison i fredags som jag får äta periodvis p.g.a. min reumatiska sjukdom. Så nu hoppas jag att det fortsätter åt rätt hål nu när jag lägger om kosten och tar bort allt socker. Men det är inte lätt att ta bort detta för det finns socker i nästan allting känns det som! 😱Och snart är jag förhoppningsvis bättre i mina leder så jag kan ta upp träningen ordentligt!
Ha nu en underbar dag allihop, trots detta bedrövliga som faller ner! Och nej inga argument om att det blir ljusare, jag kan ha pannlampa 😄
Ha det bäst

#sockerdetox #viktväktarna


Likes

Comments

Det går sakta men säker framåt i byggnationen, reglarna uppe och som ni ser är gipsskivorna på plats i N:s rum. Så imorgon blir det till att bredspackla väggarna så det är förhoppningsvis snart klart på hennes rum. Och spacklingen får T stå för, jag är värdelös på det men jag ska göra ett försök och se hur det går. T jobbar på fritidsgården ikväll och B är där så det blir jag och N som myser ikväll.
Ha en underbar kväll!

Likes

Comments

Har haft en underbart fantastisk kväll med fina Monica. Började med att åka kommunalt, nåt jag aldrig gör och det är lite av en sort exponeringsövning för mig då jag har jobbigt om det blir mycket folk. Började skratta åt min totala okunskap om kommunal trafik redan på buss, Monica frågar om jag åker förbi hennes hållplats och jag svarar vet ej..... 😂 kan bara tillägga att det finns typ 2 olika bussar där vi bor 😂😂 Väl inne i stan hittade vi efter lite snurr en restaurang att äta på och den låg nära teatern som är bra när det är 2st som inte hittar så bra, blev i alla fall restaurang Pitchers och jag tog en halloumiburgare och Monica en bacon and cheese burger och jag säger bara mums (självklart glömmer jag att fota) och mycket prat blev det både på vägen in och på restaurangen och det var hög igenkänning hets faktor på samtalen. Tack Monica för att du frågade om jag ville gå!
Sen var det dax att gå på Sanna Brådings show och den var fantastisk, en enmansshow där hon berättar om sig själv och vad hon varit med om. Har ni chansen att se den gör det! Den var både rolig samtidigt var det delar som var riktigt tuffa men se den absolut, tyvärr ingen mer show här i Stockholm.
#sannabråding #enmansshow #fantastiskkväll #psykiskohälsa

Likes

Comments

Jaha precis som jag misstänkte att jag hade inflammation i minst 8 leder, så nu är det bara att äta en kortisonkur och hoppas på det bästa. Man kan även få kortisoninjektioner men eftersom det var så många ställe vill de inte ge injektioner för man brukar klara 3-4 injektioner. Kan lova att det känns när man får dem, har tidigare fått sådana i fotlederna. Orsaken till inflammationerna är att jag även har en autoimmun sjukdom som kallas MCTD (mixed connected tissue disease), så det räcker inte "bara" med bipoläritet, migrän och lite annat smått och gott.... 🙄
Jag har alltså den senaste tiden (5-6 veckorna) haft tilltagande värk i bl.a. lederna vid tårna, längst in på tårna och knä samt höger hand där det är som om den är bortdomnad förutom lillfingret. Hade redan bokat tid hos reumatologen den 3 april men igår kunde jag inte vänta längre då jag inte ens kunde dra sladden ur telefonen och visset inte om jag skulle kunna gå ner för trappan. Så jag fick en tid idag så fick de se vad de kunde göra och som sagt var blev det en kortisonkur.

Tänkte försöka förklara vad mctd är för något. Det är en autoimmun bindvävssjukdom som kan ge varierande symtom. Vanligaste symtomen är ledvärk, artrit, muskelvärk och muskelinflammationer.
Autoimmun innebär att immunförsvaret missbedömer kroppens egna celler som inkräktare och attackerar dem. Sjukdomsbilden är en blandning av fler reumatiska sjukdomar och liknar SLE, systemisk skleros och polymyosit.
Jag i mitt fall har mer eller mindre värk varje dag och kan vissa morgnar känna mig riktigt stel som typ en 80-åring 🙃och dessvärre kommer sjukdomen i skov då jag blir sämre som nu t.e.x. Och då är det bara till att besöka reumatologen och hoppas på snabb bättring..... Om ni vill läsa mer finns bra läsning här
Så även denna sjukdom syns inte på utsidan, precis som min psykiska ohälsa inte syns på mig alla gånger, jag vill därför påminna er alla om att döm inte folk på deras utsida man vet aldrig vilken kamp de har på insidan. Det är ju många gånger man kan "piffa" till sig och anstränga sig som bara den för att t.e.x. gå till mataffären för att handla och man ser ut som vem som helst men när man kommer hem kraschar man totalt p.g.a. den lilla ansträngningen.
Ha en fortsatt underbar dag och njut av ☀️(här lyser den)
#whatdosentkillyou #kortionkur #mctd #psykiskohälsa #lovethesun

Likes

Comments

Började dagen som jag brukar på morgonpromenad med hunden och njöt av att solen var framme! Love the ☀️😎 Sen hem och äta frukost och njuta vid mitt nya köksbord och underbara blommor! Sedan kom T hem och vi åkte och köpte gips och reglar till renoveringen, efter det behövde herren jobba lite (han jobbar hemifrån vissa dagar) så då passade jag på att kolla runt på nätet för att få lite idéer/insperation till klädkammaren/walk-in-closet, så att Ikea hade olika system så jag och tjejerna tog en sväng dit för att kolla läget.
Sen bar det av hemåt igen med några korta stop på vägen. Väl hemma så hade T kapat bort den biten av innertaket som vi vart tvungna att ta bort för att kunna flytta väggen. För mig var det dax att börja med middagen, till allas förtjusning (t.o.m. barnen) var det blomkålspizza som stod på menyn. Kan säga att jag disträ som jag är och som tydligen inte ska göra flera saker samtidigt (pratar i telefon samtidigt) glömmer/missar att förgrädda botten..... 😤😤 Så det fick bli lokala pizzerian i stället. Sen hann vi sätta upp en del reglar och nu är det dax att krama kudden. Sov gott allihop!
#psykiskohälsa #virrigtvärre #viktväktarna #renovering

Likes

Comments