Header

Ca 10-12km söder om Saranda hittar man området Ksamil. Där finner man sagolika stränder och en mysig liten by med en hel del restauranger vid vattnet. Havet var glasklart och det är säkert fint att snorkla. Ksamil 4 islands kan man även ta sig ut till om man vill. Solstolar, trampbåtar och båtturer fanns lite överallt att hyra. De vi hittade utanför Abiori restaurang var till och med gratis. De gångerna vi var i Ksamil tog vi lokalbussen dit från hållplatsen Hotel Butrinti i Saranda. Det var superenkelt att ta bussen och det tog kanske 30-40 minuter. (jag har skrivit mer om att åka buss i Saranda i reseguiden). - Jag och min familj är inte mycket för sol och bad, så jag tror vi spenderade sammanlagt 2h på hela veckan på stranden där, men för de som gillar att bada eller pressa i solen så är Ksamil perfekt! I Saranda finns bara små stenstränder.

De få bilderna jag tog när vi var där:

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Gjirokastra är en stad belägen i bergen ca 6 mil från Saranda. Med bil tog det lite mer än 1h 30 min dit. Vägen dit gick rakt över berget och var otroligt smal och slingrig, men så vacker! Staden är byggd i bergssluttningen och stilen är väldigt unik. Trånga kullerstensgator mellan de små husen med stenplattstak och en bit upp på berget står Gjirokaster Castle. En helt klart unik och mysig liten stad, men där fanns inte jättemycket att se förutom arkitekturen. Ett besök på slottet gjorde vi och sedan ett matstopp på en typisk albansk restaurang. - Är man inte intresserad av att se landet tror jag inte att man uppskattar ett besök i Gjirokastra, men för vår del tyckte vi det var intressant att se "stenstaden" och den vackra vägen dit. Åker man dit bör man vara beredd på att det är några grader kallare än i Saranda.

Tyvärr kom det världens regnskurar när vi var där, så kameran var nerpackad en hel del, men några bilder blev det:

Likes

Comments

Ca 30 min med bil från Saranda ligger Syri i kalter/Blue Eye som är en populär turistattraktion. Syri i Kaltër är albanska för "det blå ögat" vilket är ett väldigt passande namn för vattenkällan som ser precis ut som ett blått öga. Själva ögat är över 50m djupt. Ingen har lyckats nå ner till botten ännu, så exakt hur djupt det är och vad som gömmer sig där nere är ännu okänt. För de som vill finns det möjlighet att bada i det 12-gradiga vattnet.

Det kostar inget att se Blue Eye och det ligger en liten restaurang som säljer dricka alldeles bredvid. Jag tycker detta absolut var sevärt och att man ska ta sig tid att åka dit om man är i Saranda!

Några bilder tagna av mig under vårt besök:

Likes

Comments

Om Saranda:

Saranda är/har länge varit en populär semesterort för albanier, men det är först nu de senaste åren som även utländska turister börjat hitta dit. När vi var där (2017) var det andra året som Apollo flög dit. Eftersom det är en såpass ny turistort så hade inte riktigt alla restauranger dragit igång än (väldigt lite folk) och långt ifrån alla kunde bra engelska, men jag tror det kommer skjuta framåt med raket fart. Om ett par tror jag Saranda kommer vara likvärdigt med Gran Canaria eller Cypern.

Saranda är en otroligt fin liten backig stad. Staden är i princip byggd i backen på ett berg. Jag har även förstått nu att i stort sett hela Albanien är väldigt bergigt. Trottoarerna är höga och ojämna, inte direkt rullstolsvänligt, men jag tycker att det har sin charm. Själva Saranda har inga direkta stränder. Det är ett par små stenstränder lite här och var, men vill man till riktiga stränder får man ta sig bort till Ksamil, vilket man gör enkelt med lokalbussen eller taxi. Maten var en blandning av italienskt och grekiskt. Alltså mycket pizza, pasta, giros och annat. Just Saranda är även känt för sin seafood. Folket vi träffade var alla väldigt vänliga och hjälpsamma. Trafiken var lite halvvild. Det kändes som att trafikreglerna eller framförallt hastighetsbegränsningarna mest var riktlinjer. De allra flesta susade förbi i 60-80 km/h på 20-vägen utanför vårt hotell. Att parkera mitt i vägen eller på fel sida var standard.

Valutan i Albanien heter lek och (2017-05) motsvarar 100 lek ca 7kr. Det går inte att växla till sig lek i Sverige utan man får växla till euro som man sedan växlar till lek nere i Albanien. Det allra mesta i Albanien var ganska billigt jämfört med Sverige. Både shopping, mat och transport. Kanske ca halva priset?

Ta sig dit:

Vi flög med Apollo Charter från Landvetter direkt till den grekiska ön Korfu och tog därifrån båt över till Sarandë, Albanien. Apollo hade ordnat med transfer till och från hotellet. Flyget ner till Korfu tog ungefär 3h och den totala restiden från Landvetter till vårt hotell i Saranda var ca 6h. Alternativet hade varit att flyga till huvudstaden till Tirana och åkt 5h buss på dåliga slingriga vägar till Saranda, men efter att ha åkt en bit in i landet på vägarna är jag glad att vi inte tog den vägen.

Transportmedel:

Från Saranda City till Butrint går det en lokalbuss som vi åkte med flera gånger. Kostade 100 lek per person och man betalade kontant till konduktören ombord. Det fanns ett antal hållplatser på vägen (ca 7-8?) med en tidtabell som var enkel att förstå där man kunde hoppa på och av. Ville man av eller på någon annanstans längs vägen var det bara att vinka eller säga till. Bussen gick ungefär en gång i timmen och det var inte värre än att åka buss i Sverige. Kul att få se området längs vägens gång.

Självklart fanns det även taxis lite överallt om man föredrar det. Även ett antal färjeturer över till Korfu per dag.

På bild: en del av Saranda (ej centrum), vägen bort till Ksamil till vänster och en del av den grekiska ön Korfu rakt ut.

Sevärt:

Syri i Kalter/Blue Eye & Lëkurësi Castle.

Blue Eye är en vattenkälla i distriktet Dëlvine ca 2 mil inåt i landet från Saranda. Själva källan är över 50m djup och ser ut som ett blått öga därav namnet. Hittills har inga dykare lyckats ta sig till botten, så exakt hur djupt det är, är det ingen som vet. För den som vill finns möjlighet att bada i det 12 gradiga vattnet.

Lëkurësi Castle ligger på berget ovanför Saranda. Slottet är idag en restaurang med både inne- och uteservering. Med taxi tog det ca 10 minuter att ta sig upp och det kostade 5 euro, men det går även att gå/klättra om man hellre skulle vilja det. Utsikten där uppifrån var fantastisk! Man såg hela Saranda, bort till Ksamil, Korfu, havet och bergen åt andra hållet. Ett måste skulle jag vilja säga! Men se till att åk dit på en klar dag.

Ksamil & Butrint:

Ksamil är ett område alldeles söder om Saranda. Sagolika stränder, 4 öar och en mysig by. Även detta ett måste att se. Gillar man sol och bad lär man nog hänga där en del. Flera bra restauranger dessutom. Det var löjligt lätt att ta sig hit med lokalbussen. Endast 100 lek per person.

Butrinti Nationalpark ligger alldeles bortanför Ksamil. På en halvö i Butrint finns en arkeologisk fyndplats från ca 1000-800 f. kr. Från början var det en stad som växte mer och mer, men sedan tog Rom över ca 100 f. kr. Butrint växte sedan att bli en viktig hamnstad, innan allt raserades av en jordbävning och återuppbyggdes på nytt. Sedan dess har staden haft olika ägare och utseenden. Det finns många ruiner med beskrivningar och bilder att gå runt och kolla på för en liten inträdesavgift. Däribland en amfiteater och en sal med pelare och mosaik som är med på UNESCOs världsarvslista. Helt klart sevärt om man intresserar sig för historia och ruiner


Vad jag tyckte om Saranda?

Jag tyckte om Saranda. Jag tyckte det var en jättemysig liten stad med det man behövde. En hel del utflyktsmål i närheten att åka till och sagolika stränder runt hörnet. Även om inte jag är mycket för sol och bad. Fanns även lite nattliv på bargatan för den som är intresserad. Jag tyckte väldigt bra om Albanien som land och skulle absolut kunna tänka mig att åka tillbaka, men inte till Saranda igen. Där har jag vart nu och nästa gång vill jag se något nytt. En vecka i Saranda räckte gott och väl.

Likes

Comments