Hejsan!
Idag, fredag, började jag packa och fixa med alla papper inför resan. Jag ska ha en stor resväska, en lite mindre och ett handbagage. Under au pair academy kommer jag endast ha tillgång till den mindre väskan och handbagaget, så jag fick packa efter vad jag behöver de första tre dagarna under förberedelsekursen i New York. På torsdag flyger jag till San Francisco i California, där min värdfamilj hämtar mig och sedan ska vi äta något, och därefter åker vi till Santa Cruz. Jag är väldigt spänd på att träffa dem i verkligheten!

Jag var även med på ett obligatoriskt Skypemöte med sts idag, som kallas för pre departure orientation. Det handlade om visum, kontaktperson, schema, förberedelsekursen, regler, försäkring, lön, ledighet och förlänga sitt au pair år. Det var ganska ytligt, inget direkt djupgående men lite mer information och fakta fick jag. Man kunde även ställa frågor och få svar, vilket var bra.

På söndag åker jag till Danmark, för jag ska flyga från Kastrup på måndag och flyget går redan vid 06.50 på morgonen. Så jag ska sova på hotell en natt och lämnar därför familj och vänner redan på söndag om två dagar. Tiden går väldigt fort framåt, men jag har sett fram emot den här resan väldigt länge så det är samtidigt kul att det äntligen är dags, trots att det kommer vara jobbigt att säga hej då..

Imorgon ska jag fortsätta packa och förbereda mig inför resan!☀️🌎😎

Likes

Comments

Hej!
Jag tänkte berätta om mitt besök på amerikanska ambassaden i Stockholm. Sts, min organisation, skickade hem ett kuvert med instruktioner om hur man tar sig igenom visumprocessen. Där stod steg för steg hur man skulle göra och vad man skulle svara på vissa frågor. Det var massor av uppgifter att fylla i, bland annat om sitt pass, nationalitet, syftet med resan och om man blivit nekad visum förut. Att ansöka om visum kostade för mig 1440kr. Efter att jag betalt kunde jag boka en tid på ambassaden via datorn. De har ett system där man väljer dag och tid, samtidigt som man kan se vilka tider som redan är fullbokade. Det är bra att boka så fort som möjligt, så man hittar ett datum och en tid som passar en. Jag hade även en checklista på vilka dokument och papper som jag skulle ha med mig till besöket på ambassaden.

Jag åkte med flyg upp till Stockholm, från min hemstad Ronneby, och kom en timme innan min bokade tid. Det var tur för utanför ambassaden var en jättelång och det slutade med att jag fick stå i den kön lite mer än en timme. Sedan fick jag gå fram till en lucka och visa mitt pass, nissen i luckan ville kolla i min väska och undersulan av mina skor. Jag gick igenom säkerhetskontrollen, och man får inte ha med sig nycklar, eller elektroniska saker in till ambassaden. Det finns förvaringslådor att lägga sina tillhörigheter i medan man är där. Därefter gick jag vidare till ett väntrum, ganska snart jag fick lämna ifrån mig mina papper och pass till en person som jobbade där. Sedan var det bara att vänta tills mitt namn blev uppropat. Det var mycket folk som satt och väntade i väntrummet, och många hade varit där över två timmar. Efter en timme fick jag komma in, jag fick tillbaka mina papper men passet behöll de. Jag fick lämna fingeravtryck, svara på fem frågor och sen var det klart. Mina frågor var: Är det första gången du ska till USA? Var ska du bo? Hur många barn ska du ta hand om? Hur gamla är barnen? Vad jobbar föräldrarna med? Själva intervjun gick jättesnabbt, mindre än en minut, men hela besöket tog över två timmar på grund av väntetid.

Mina tre tips om du ska besöka amerikanska ambassaden är att vara förberedd, ha papper och pass i ordning och lättillgängliga, kom i god tid och ha is i magen. Även om du har en bokad tid och står i kö just då, kommer du att få ha din intervju så länge du står i kön och är där. Jag hade min tid vid kl.10 men kom in lite efter elva. Vid kl.10 stod jag fortfarande utanför ambassaden och väntade på att få komma in, så tiden i sig är inte jätteviktig så länge du är där. Det är på grund av deras tidsbokningssystem som gör att flera stycken kan ha samma tid och då blir det köer och väntetid. Det kan även vara bra att ha med sig något att göra, t.ex. en bok om man får sitta och vänta länge.

Jag fick tillbaka mitt pass med ett instämplat visum bara tre dagar efteråt mitt besök. De sa att det skulle komma veckan efter, men det gick snabbare än så.😄🙌🏼

Likes

Comments

Hej!
Jag bestämde mig i februari i år att bli Au pair, jag har alltid velat resa efter gymnasiet och kände att nu är det dags. Jag ansökte om att bli Au pair till sts, och i maj började jag leta och matcha med familjer från USA. Jag hade bland annat familjer från Minnesota, New Yersey, Washington, Texas, California och huvudstaden Washington DC. I juli hittade jag min blivande host family, det tog cirka två månader. Redan från början ville jag till California, men blev mer öppen till andra delstater ju mer tiden gick eftersom familjerna verkade väldigt bra.

Jag ska bo i en familj som bor i Santa Cruz, California, som består av två vuxna, två barn och två hundar. Barnen är tvillingar, 13 år gamla, en tjej och en kille. Tjejen spelar fotboll, precis som mig, och killen spelar baseboll. Deras hundar är av rasen alaskan husky, där den ena är fem år och den andra är mindre än ett år. Min roll som Au pair är att förbereda inför skolan på morgonen, köra dit och hämta efter skolan, hjälpa till med läxor, köra och hämta från aktiviteter, träningar, kompisar osv, hjälpa till med lättare hushållsarbete och ta hand om hundarna. Medan barnen är i skolan har jag fritid, och jag skulle vilja lära mig surfa, lära känna nya kompisar och upptäcka staden så det kan jag passa på att göra på min lediga tid. Och förstås en massa mer saker!

Jag och min kusin Clara ska åka till USA samtidigt, nämligen 21e augusti, men med olika organisationer. Hon kommer bo i San Rafael som ligger utanför San Francisco, ca. 2 h från min stad. Det känns jätteskönt att ha varandra så pass nära, och veta att vi går igenom liknande saker på resan. Vi kommer såklart ses så mycket som möjligt, för vi är även bästa kompisar.

Här kommer en jättegullig bild på valpen😍

Likes

Comments