Eftersom jag bor i London, och det är väldigt vanligt att svenskar vill flytta hit, så tänkte jag att vad passar inte bättre än att dela med mig av mina tips när det gäller att flytta hit? Håll i hatten, here we go!

1. Spara pengar!
Att bo i London är dyrt, och det finns alltid extra och oväntade tillkostnader som kan förekomma. Det finns ju självklart de som klarat sig i början på bara några tusenlappar, men jag tycker det är säkrast att ha med sig i alla fall minst 20k. Man måste ju klara hyran, betala deposition, kunna handla mat och andra nödvändigheter liksom.

2. Vilken ordning?
I mitt fall fixade jag boende först, sedan bank och därefter national insurance number (vilket man behöver för att kunna arbeta lagligt i England). Ska man dock till London för att jobba rekommenderar jag nog att söka jobbet först då boende är otroligt mycket lättare att hitta. Men jag är ju student, så för mig var det ju viktigare att hitta ett hem först som ligger nära skolan.

3. Kolla på lägenheten IRL
Oavsett om du tänkt bo i en flatshare, egen lägenhet eller annat så rekommenderar jag dig verkligen att kolla på lägenheten i förväg. Du kanske sett bilder av lägenheten på internet, men här förekommer det ofta att folk luras. Det kan vara så att lägenheten är i jättedåligt skick, har ohyra eller rent utav kanske inte ens existerar. Därför är det säkrast att gå på visning först och sen bestämma sig. Skaffar man ett rum genom en agency är det dock vanligt att man inte får se lägenheten i förväg, vilket jag tycker är ett stort minus. Jag skaffade mitt rum privat av en kille som redan gick på min skola, fick kolla på lägenheten och sedan bestämma mig.

4. Deposition
När man ska flytta in i en lägenhet/flatshare är det vanligt att man måste betala deposition innan man flyttar in. Depositionen går vanligtvis på två månaders hyra, så om du t.ex. betalar £560 i månaden (som jag gör) så blir depositionen £1120. Som sagt, det är bra att ha sparat ihop mycket pengar innan! Dock får man tillbaka depositionen när kontraktet är slut och man flyttar därifrån. Så funkar det i alla fall för oss.

5. Mobilsimkort
Det är bra att ha en mobiltelefon så att t.ex. ens jobb kan få tag i en och sådär, samt att vissa banker kräver det, och ska man använda sitt svenska abonnemang blir det himla dyrt i längden. Därför är det smart att skaffa ett nytt simkort från något engelskt företag och ta pay as you go. Jag har O2's simkort och tycker det är superbra! Man väljer själv hur mycket man vill ladda på i månaden, och jag kör alltid på £20 och då får jag en massa surf, tusentals gratis sms och lång samtalstid. Hett tips! Och man har teckning överallt, utom på tunnelbanan då kanske hehe.

6. Oystercard
Måste man pendla till jobb/skola eller helt enkelt bara vill se andra delar av London än sin egen rekommenderar jag att man skaffar ett Oystercard. På den finns också pay as you go och man kan ladda på det på alla stationer. Det funkar både på buss och tunnelbana och allt sånt så det är supernice!

7. GP
I en sådan stor stad som London kan man ju bara inte undvika att bli sjuk, och blir man det är det bra att ha skaffat en GP, alltså en doktor. Ett tips är att googla vilka GP's som finns i ens område och se efter vilket ställe som passar en själv bäst. Blir man akut sjuk kan man även besöka ett Drop In Medical Centre. Där behöver man ej vara registrerad. Jag gick t.ex. dit i höstas när jag fick öroninflammation i båda öronen och inte hade hunnit få en doktor ännu. De som jobbade där var sjukt hjälpsamma och jättetrevliga. Bästa doktorsbesöket jag någonsin haft haha.

8. Londonsvenskar
Om det är en massa saker man undrar över så finns oftast de flesta svaren på Londonsvenskars hemsida eller så kan man ställa frågor i deras facebookgrupp. Mycket bra hemsida som har hjälpt mig många gånger!

Jag hoppas mina tips var till hjälp hihi. P&K!

Likes

Comments

Croptop - H&M // Boyfriend Jeans - Monki // Halsband - Mittnamnhalsband.se // Armband - Edblad

Igår kväll kollade jag på skräckfilmen Don't Hang Up, och den var såå bra! Vissa scener kändes dock lite väl förutsägbara, men filmen hade ändå bra plottwists må jag säga. Hett tips till er som gillar skräckisar!

Nu har jag käkat frukost, klätt på mig och röjt lite på rummet. Tänkte göra mig en kopp kaffe och ta tag i lite plugg nu då jag har lite skolarbeten som ska lämnas in den kommande veckan, och sen i eftermiddag ska jag ta tuben hem till Ish och repa igen. Och förhoppningsvis gosa med hans hundar, hehe.

Är sååå glad över att det inte finns rulltrappor på Fulhams station eller i South Ken. Min kompis Ana berättade för mig om en kvinna i Kina som fastnade i en rulltrappa och dog, och igår googlade jag på det för att jag ville läsa mer om det och då hittade jag videon från övervakningskamerorna vid rulltrappan där de fått med vad som hände. Usch så hemskt! Hade aldrig ens tänkt tanken på att man kan fastna i rulltrappan på det viset. Kommer aldrig någonsin mer åka rulltrappa om det finns valet att ta vanliga trappor! Så man kan väl säga att jag utvecklat en stor rädsla för det nu haha.

Men nog om skrämmande olyckor nu. Hoppas ni får en skön söndag i alla fall! P&K.

Likes

Comments

Här kommer första delen med svar från frågestunden! Det är verkligen jättekul att ni bombarderade mig med frågor, men eftersom det blev väldigt många kommer jag dela upp dem i kategorier och olika inlägg. Nu kör vi! Enjoy your reading.

Skolan

Alma: När bestämde du dig/började fundera på att studera utomlands? Hur hittade du skolan och varför valde du just den?
Jag har alltid vetat att jag ville flytta utomlands efter gymnasiet. När jag gick i sjuan var jag till en början sugen på att åka till USA, men när jag besökte London för första gången i 8:an så var jag stensäker på att London var dit jag ville flytta. Först planerade jag att åka som aupair eller kanske bara bo och jobba, men så hittade faktiskt min mamma den här skolan under vårterminen i 3:an. Jag gick ju redan estet musik på gymnasiet och har alltid haft ett stort musikintresse, så hon trodde skolan skulle passa mig bra. Så jag sökte in, gjorde min audition och fick svar någon månad senare att jag var antagen. Vi läste såklart på om skolan innan och tyckte den verkade bra och proffsig.

Jossann : Vad pluggar du?
Jag läser Popular Music Performance (diploma) med inriktning vocals, alltså sång. Med diploma menas att det är som den treåriga linjen (degree) komprimerad till ett år. Vi får testa på många olika musikstilar och har en massa olika roliga och spännande ämnen!

Idaobergs: Vad är det du pluggar till?
Kursen jag går nämnde jag ju som sagt ovan, men när jag gått ut skolan i juni får jag ett diplom (därav namnet diploma) som kan hjälpa om man vill fortsätta med musikstudier eller vill jobba inom musikbranschen.

Alma: Hur upplever du skillnaderna mellan engelsk och svensk skola likt lektioner, semester, studieupplägg, normer och moral i skolan, regler, elever och lärare och så?
Skillnaderna är väl inte jättestora ändå, men här i London (eller i alla fall på min skola) har man tre terminer istället för höst- och vårtermin. Vi har alltså en termin oktober-december, en termin januari-mars och sista terminen april-juni. Vi har bara jullov och påsklov, men de loven är lite längre än vad man har i Sverige. Mellan lektionerna har vi inga små raster, som jag var van vid under gymnasietiden, utan man får springa från lektion till lektion och kommer man mer än 10 minuter försent till lektionssalen blir man inte insläppt. Så det är väldigt strikt vad gäller tidspassning, men det tycker jag är bra. Jobbigt för de som pendlar långt dock, vilket många gör t.ex. i min klass.

Här är prov och inlämningar heller inte utspridda under terminerna, utan de sista tre veckorna i skolan har man deadlines och prov varje dag. Sista skolveckan på terminen har man heller inga vanliga lektioner, utan bara prov inplanerade på sitt schema. Detta är något som stressar mig sjukt mycket, för jag behöver mycket framförhållning vad gäller skolarbeten och prov. Första terminen visste jag inte hur allt gick till så jag visste först inte ens om att vi skulle ha prov och göra inlämningar, men nu vet jag ju hur allt funkar så då kunde jag planera själv innan lärarna tog upp allt i skolan liksom.

Våra lärare är jättebra, men jag märker ingen större skillnad på dem jämfört med Sverige mer än att våra lärare liksom är ute i musikbranschen själva och inte bara jobbar som lärare. Många har sina egna turnéer mitt i terminen, har gig på olika ställen eller producerar musik åt kända artister. Det är verkligen sjukt coolt att bli upplärd av folk som faktiskt vet hur musikbranschen funkar och är/har varit i den! Eleverna är dock precis som i Sverige. Vissa är riktiga pluggisar/älskar skolan, vissa verkar inte bry sig alls och är pratiga eller skippar lektioner. Det är dock mest de yngre, som liksom kommit in på skolan gratis, som inte bryr sig lika mycket. Alla andra har ju liksom kämpat för det och vet att det är detta de vill syssla med liksom. Långt svar kanske, sorry for that. Men det var min lilla rant på kant haha! 😉

Bellawolf : Kan du flytande engelska nu? Var det svårt i början i skolan med språket?
Jag har alltid haft väldigt lätt för språk, speciellt engelska. Plus att det varit ett av mina favoritämnen och jag läste Cambridge sista året på gymnasiet. Men min engelska har helt klart förbättrats sedan jag flyttade till London! Jag lär mig nya begrepp och förkortningar varje dag av mina brittiska kompisar, för även fast man läser engelska i grundskolan och sådär så betyder ju inte det att man lyckas hänga med i all slang och sånt haha.

Jag var jätteorolig första skoldagen att jag inte skulle hänga med i språket och förstå allt under lektionerna, men sedan dag 1 har jag tyckt att det är jättelätt att förstå. Lärarna pratar väldigt enkel engelska (om ni frågar mig), men å andra sidan består ju skolan minst till hälften av elever från utlandet så de kanske anpassar sig, vad vet jag. Sen är det klart att vissa lektioner kan vara svåra att hänga med i ibland, t.ex. i Musich Tech (typ musikproduktion) då man bara pratar i musiktermer och jag kanske inte hört alla dem på engelska innan. Men då brukar jag bara fråga vad dem menar och så förklarar dem på ett lite lättare sätt! Alla lärare är väldigt medvetna om att alla inte har engelska som förstaspråk eller är jättehaj på det, så stavar man lite fel eller inte använder korrekt grammatik i en uppsats så får man inte sämre betyg för det. :)

Likes

Comments

Tjenixen!

Denna förmiddag har jag käkat frukost, tvättat, kollat serier och duschat. Nu ska jag bara fräscha upp mig lite, och sen ska jag dra hem till Ish och repa med honom och Alex. Finns nog inget bättre sätt att spendera sin lördag på än att hänga med dem! Mer planer för dagen än så har jag inte just nu faktiskt.

Hoppas ni får en bra lördag! P&K.

Likes

Comments

God kväll på er, babes!

Igår åkte jag som sagt till North Acton för att repa med mina tjejkompisar och deras band, och repet gick jättebra men jag var inte hemma förrän midnatt så ni kan ju förstå hur trött jag var haha. Jag och Ana gick igenom värsta obehagliga områdena för att hitta till Panic Studios där vi skulle repa. Överallt låg lagerlokaler och sen en kyrkogård mitt i allt, och det var en massa obehagliga snubbar ute som stötte på oss så jag blev jätteirriterad. Jag tycker inte ens sånt är obehagligt längre, jag blir bara arg.

Förstår inte riktigt hur män tänker när de stoppar en mitt på gatan och frågar vart man ska och om man vill hänga med. Skulle någon någonsin säga ja till det?? No thanks, dude.

Idag stod skola på schemat igen, och den här dagen kändes himla lärorik faktiskt. Jag lärde mig några bra knep vad gäller min låt inför vår MPP audition, fick se en rätt spännande video om hur alla idag är så sjukt beroende av sina mobiltelefoner och att mobiler/sociala medier borde räknas som alkohol eller andra droger då det ska vara bevisat att det ger samma effekt. Sen under sista lektionen diskuterade vi återigen musik & politik och analyserade Katy Perrys senaste framträdande på Brit Awards.

Efter skolan hängde jag med Ana & Jojo ett tag, och när jag kom hem fixade jag middag och fastnade sedan framför youtube hehe. Hoppas ni haft en bra fredag!

Nu ska jag krypa ner framför senaste avsnittet av Girls. Vi hörs imorgon, P&K.

Likes

Comments

Redan i början på februari bestämde jag mig för att det var vår, för solen sken, fåglarna kvittrade och allt sånt där så det kändes legit. Jag älskar våren. Lätt bästa årstiden! Därför har jag börjat knåpa ihop en liten vårlista. Jag gillar att ha spotifylistor för alla årstider, men det slutar alltid med att vårlistorna tas bort för att jag aldrig blir nöjd med dem eller byter ut dem mot en annan lista. T.ex. förra året gjorde jag en lista som hette Roadtrip istället, som blev min nya obsession haha.

Men denna känns hittills ganska bra. Jag tror på den. Och jag tänkte att ni kanske ville se vad jag lyssnar på när solen sticker fram bakom molnen, så varsågoda!

Ni har väl förresten inte missat min frågestund? Tänkte svara på frågorna imorgon om jag hinner. Ni hittar frågestunden HÄR .

Likes

Comments

Tjenixen!

Skolan gick tipptopp idag. Bockade av två sångläxor, en lektion blev inställd så vi fick extra lång lunch, LPW-provet gick skitbra (hoppas jag i alla fall, kändes så) och jag har fixat en trummis till vårt band.

Vår förra hoppade av skolan efter jul, så vi har haft lite panik då alla trummisar redan är upptagna då de inte finns så jättemånga. Men jag frågade faktiskt min flatmate om han kunde tänka sig att vara min trummis, och det ville han!! Så skönt att ha det fixat. Ish ringde mig mitt i natten för att ha krismöte eftersom MPP är nästa vecka och vi inte lyckats repa med hela bandet ännu, men nu kommer det lösa sig. Betygen och MPP är räddade haha!

Jag hoppas verkligen vi får lov att filma vår MPP-audition, hade varit så kul att få visa er! Dock har rektorerna blivit striktare med vad gäller filmande då det i vissa klasser hänt att folk har filmat andra i smyg och sedan lagt ut på nätet mot deras vilja för att retas, typ. Sjukt onice!

Jag & bandet beslöt oss i alla fall för att inte repa idag då endast jag och gitarristerna kunde, och det känns lite meningslöst eftersom våra grejer redan sitter. Det vi behöver är ju att sätta låten tillsammans som ett band liksom, och då behövs ju alla instrument.

Så efter skolan pallrade jag mig hemåt och har sedan dess pluggat lite, kollat youtube samt fixat med lite blogginlägg och sådär. Om ungefär 1,5 timme ska jag gå och möta upp Ana på stationen och sen ska vi åka till Acton för att repa med Jojo och hennes band. Det blir nog kul, men en sen kväll antar jag. Senast jag var i Acton var på halloween då jag var på fest, och då tog det mig tre timmar med buss att komma hem igen. Fast idag kanske vi blir klara innan tunnelbanan slutar gå, får man hoppas. Hatar att åka buss när man ska åka långt, så himla långtråkigt haha.

Vad har ni haft för er idag? Hoppas er dag varit, samt fortsätter vara, fantastisk! Love you. P&K.

Likes

Comments

Eftersom min nuvarande foundation är lite för mörk för min bleka vinterhy så köpte jag för ett tag sedan en ny foundation fast från ett annat märke och i en ljusare färg. Jag har sett youtubers tipsa om denna foundation, så jag hoppades att den skulle passa mig!

Jag har faktiskt använt den ett antal gånger nu och gillar den starkt. Den är inte jättetäckande om man inte tar flera lager, men den torkar inte ut min hud, är lätt att blanda och är som jag vill att en foundation ska vara. Kommer definitivt fortsätta hålla mig till denna framöver!

När jag var inne på Boots reade de även ut detta loose powder från Collection. Mina förväntningar på kvalitén var inte skyhöga då det endast kostade £2, men jag tänkte att det kan vara kul att testa!

Likes

Comments

Nu ska jag dra mig bort till skolan. Har en massa låtläxor till idag, plus prov under LPW. Efter skolan ska jag direkt hem till Ish och repa med bandet, och om jag hinner ikväll ska jag även repa med Ana & Jojo igen. En fullspäckad dag helt enkelt!

Hoppas er torsdag blir fantastisk!

P&K.

Likes

Comments