åsikter

I dag, den 8 mars, är det internationella kvinnodagen. Den är till för att man ska uppmärksamma ojämställdhet och diskriminering mot kvinnor.
Ibland får man höra att Sverige är jämställt och att internationella kvinnodagen egentligen inte behövs. Jag har gjort en liten lista av vissa saker som rör vårt så kallade "jämställda land". Är det verkligen så jämställt som många tror? Bedöm själv:

1. Kvinnor står för 80 procent av både den betalda och obetalada föräldraledigheten.

2. Bara fem procent av alla styrelseordföranden är kvinnor.

3. Kvinnor utför mer obetalt arbete än män, bland annat i hemmet.

4. Kvinnor tjänar mindre än män inom samma yrke, även när man tar hänsyn till ålder, utbildning och arbetstid får kvinnorna bara ut 93 procent av männens lön.

5. Majoriteten, 98%, av de som blir utsatta för sexualbrott är kvinnor.

6. Kvinnor är ofta mer sjukskrivna än män och känner även mer oro och ångest.

7. Kvinnor jobbar mer deltid än män, största anledningen till det är att heltidsjobb saknas inom kvinnodominerade yrken.

8. Kvinnor är hemma mer med sjuka barn än vad män är

9. Kvinnor går oftare omvägar hem eftersom de är rädda för att bli överfallna.

10. Kvinnor blir slagna av män de har eller har haft en relation med.

11. Kvinnor har lägre pension än män.

12. Trots att fler kvinnor än män tar universitetsexamen så finns de ändå inte på höga positioner på arbetsmarknaden.

13. Varannan 15-årig tjej känner sig tjock, trots att bara tolv procent av dem faktiskt är överviktiga


Det här är inte saker som jag bara kommit på från ingenstans. Det här är ren fakta som jag hittat och läst om flera gånger tidigare. Det är ändå ganska sjukt.

Jag hörde på radion för inte så länge sedan en man säga "grattis ni tjejer som bor i Sverige. Ni har det bäst i hela världen." Ja det har vi. Det är helt sant men, grattis? Seriöst? Det är inte precis att vi har fått det såhär "bra" bara för att vi bad om det. För att någon kände att "ja men du har rätt. Ni tjejer och kvinnor i Sverige borde kanske ha det lite bättre." Nej. Om du inte redan har fattat det har det inte alltid varit såhär "bra" i Sverige. Jag vet inte ens varför jag skriver bra men det var ju så han beskrev det så jag kör på det. (?)

Jag vet att jag ska vara tacksam över att jag bor i Sverige och får gå i skolan, får ha på mig vad jag vill, får göra vad jag vill och får tycka och tänka vad jag vill utan att bli dödshotad. Eller ja, det är så det sägs att det är.

Om du som tjej aldrig har fått blickar, kommentarer eller kanske hat för att du klär dig på ett sätt samhället inte tillåter. Att du har en lite för kort klänning, visar lite för mycket eller kanske tvärtom, visar för lite. Har förstora kläder som inte formar din kropp på ett "snyggt" sätt.

Om du som tjej inte har blivit dömd, hånad eller retad för att du håller på med en sport eller en annan hobby som tjejer enligt samhället inte ska hålla på med.

Om du som tjej aldrig blivit tillsagt att inte vara så högljudd, ta så mycket plats och inte vara så "pojkaktig".

Om du som tjej aldrig behövt vara rädd när du ser en man gå mot dig i mörkret när du ensam är på väg hem.

Om du som tjej aldrig valt att gå upp i andra trappan av tunnelbanestationen för att du ser att en man stirra på dig från andra sidan plattformen.

Om du som tjej aldrig sprungit hem från bästa kompisen med andan i halsen, nyckelknippan hårt knuten i ena handen och mobilen med mammas/pappas nummer intryckt i andra.

Om du som tjej aldrig upplevt något av det jag skrivit ovan är du väldigt lyckligt lottad. Väldigt lyckligt lottad. Du är nog den enda i hela världen isåfall. "Grattis".

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

träning&mat

Mammas power-hour pass gick jag på som utlovat men på något sätt hamnade jag på gymmet efter skolan i alla fall. Elin, Elinor och Kim skulle gymma och ville tydligen ha med mig. Det var nog inte speciellt svårt att övertyga mig. Jag fick låna ett par träningstajts av Elinor men gick mest bara runt och lallade. Körde lite lätt här och där. Fick dock nytt personbästa på benpress - 125kg! Blir otroligt glad när det går bra!

Likes

Comments

vendela

Det är torsdag. Längsta och segaste dagen på veckan. Det är mörkt ute. Det är kallt, -4 grader. Jag är trött. Motivationen för skolan är helt borta just nu. Jag vill bara lägga mig i min säng och sova igen, som alla andra dagar dock. Men det är bara att ta tag i sig själv, prata lite med Maja och Isac och så är du på bra humör igen och glad hela dagen. Funkar nästan alltid.

Igår kväll var jag och några kompisar på ishockey och shiiit vad kallt det var där inne (nehe det är ju en ishall idiot). Jag brukar gå på de flesta hockeymatcherna men igår kändes det som att det var extra kallt. Det tog två timmar (!!?) innan jag fick tillbaka känseln i mina tår.

Jag gjorde en smoothie igår efter gymmet som jag nu ska äta tänkte jag. Den blev sååå god! Bara massa nyttigheter i hahaha.

Vi får hoppas att den här dagen blir bättre än förväntat och att jag överlever mammas power-hour pass ikväll. Det återstår att se.

Likes

Comments

gott&blandat

Här är lite bilder på Gabbes Budapesttårta från hans födelsedag i måndags. Sjukt god!!

Likes

Comments

gott&blandat

Jag skrev precis nyss ett jättebra och roligt inlägg om dagen och om min bror som idag fyller 19 år. Men så hände det något med vårt internet så det bara försvann och det gick inte att uppdatera sidan. Jag blir så lack på det här. det händer mig hela tiden. MINST en gång i månaden.

Ur som helst så fyller min storebror Gabriel nitton år idag och det firade vi med tårta och god mat med farmor och farfar. Imorse uppvaktade vi honom med frukost på sängen och paket. VA mig fick han ett presentkort på Muskelbygget och det blev jag så nöjd med. Jag tror han tyckte om det. Det verkade som det i alla fall. Jag skulle gjort det hahah!

Nu sitter hela familjen Adolfsson klistrad framför Idrottsgalan. Till och med mamma och farmor som är lika ointresserade som jag. Jag tittar mest för att kunna veta vad alla pratar om imorgon och för att en från Vimmerby var med och okcså vann "årets nykomling"!! Vi får inte glömma att Zara Larsson och Danny Saucedo uppträdde också. Vilket gjorde hela galan mycket bättre. Alltså vi måste bara ta en tyst minut för Danny. Han är så snygg!!! Det är helt sjukt! Erkänn!

Grattis igen Gabbe! Du är 99% av tiden ett riktigt j*vla pain in the ass men jag antar att det ingår i att vara storebror? Den där en procenten är dock väldigt bra och jag skulle inte kunna tänka mig en bättre bror. Du är bäst!!

Likes

Comments