Header

Under senaste tiden har jag gått med i många hobbygrupper på facebook och de flesta av dem är systergrupper till StreetGäris. Nyligen stötte jag på en läsutmaning, i en litteraturgrupp, som går ut på att man ska läsa en bok varje månad som följer temat för just den månaden. Temat för januari är att man ska läsa en gul bok, temat för februari är att läsa en bok som gör en upphetsad, temat för mars är att läsa en bok av en levande nobelpristagare, och så fortsätter resten av året med utmaningar som dessa.

Bild: AOP / Ullstein bild / Yle / Petter Sandelin

Jag känner att jag vill prioritera läsningen mer i år, även om jag i nuläget känner att det kommer bli svårt att få det att fungera på grund av bland annat kurslitteratur. Har till exempel nyss fått reda på att jag ska skriva fyra salstentor denna termin. Så skojigt... Hur som helst, slösurfar jag för ofta och jag borde lägga den tiden på annat nyttigt. Det går rätt snabbt att läsa böcker när man väl bestämmer sig för att göra det. Tycker att denna läsutmaning är perfekt för att vidga min syn på litteratur också. Det är lätt hänt att man fastnar för en enda genre och fördjupar sig enbart på det. Halva januari har redan gått, så jag får skynda mig med den första boken. Jag tror att Johanna också vill joina mig på utmaningen. The more the merrier!!!!

Länk till hela utmaningen

Likes

Comments

Årets första projekt: sluta använda schampo!!
Ew? Va? Varför?

FÖR ATT JAG ÄR MILJÖVETARE. Oooooch jag har alltid varit känslig mot produkter med parfym, så redan förra året slutade jag använda balsam. Under senhösten bestämde jag mig för att duscha håret mindre, hur flottigt det än blev så tvättade jag nästan aldrig det, om det inte hade gått minst fyra-fem dagar (undantag: festliga tillfällen som krävde snyggt hår). Efter att ha surfat runt lite så hittade jag andra blogginlägg med tips och då bestämde jag mig för att testa sluta använda schampo helt och hållet. Har inte gjort det sedan 31 december, så mitt hår har endast varit utsatt för vatten samt en en enda detox med bikarbonat och äppelcidervinäger.

Kan inte riktigt förutse hur det kommer bli än. Håret känns inte ALLS så där silky smooth som med schampo och det känns nästan lite jobbigt äckligt ibland, men hoppas på att fettbalansen o sådant ska bli bättre efterhand. Första gången jag duschade håret i år var med bikarbonat och då kändes det superlent, andra gången med vatten o det kändes blääää efteråt. Nu, den tredje gången känns det redan bättre även om det endast var vatten, så det är värt det och ska nog bli braaaa! Mitt hårbotten kliar dessutom inte lika mycket längre.

Inget mer skit på mig och i avloppen! Tjohej! Sparar dessutom pengar. Det naturliga e fantastic on its own.

Likes

Comments

Igår kom det lite folk hit så jag och August kunde leka värdar. Det var kul. Innan i veckan har jag, Sofie och Julie lagt typ 3 timmar på att göra ett quiz på kahoot som ingen visste något om. Så när alla kommit drog vi fram datorn och alla connecta med sina telefoner för att svara på frågan "vem skrev denna statusen på facebook 2009?". Det var ungefär så roligt och utelämnande som det låter. Vi rotade längst bak i allas profiler för att hitta massa dirt.

Detta är alltså inte bilder på asociala människor för upptagna med telefoner för att konversera. utan en bild på alla som ansluter mobiler för att spela. August var på bra humör hela kvällen efter en jordskredsseger.

Sen tog vi fram chips och jello shots till allas förtjusning, och veganska gummibjörnar till Ellies förtjusning. Ett försök till Cards Against Humanity drog igång men dog och slutade med fuldans. För högljudd fuldans, hög nog att få grannen under att komma upp och be oss skruva ner. Massa förlåt och nerskruvad volym. Några försvann ut, för att fortsätta dansa på någon bar. Några stannade, några somnade, andra gick hem. Ellie och jag slutade natten med prat om kultur och språk vid köksbordet medan Sandra och Barbara somnade i soffan.

Barbara orkade inte ta sig hem och sov på soffan istället. Idag vaknade vi sent och gjorde krabbelurer till brunch. Barbara åkte hem och August och jag har nu byggt ett idé i soffan med alla kuddar och våra datorer. Kanske orkar man ta sig ut idag, kanske inte.

Likes

Comments

Lämnas alltid helt utslagen av en dag med litografi. Går som i ide där nere i klassrummet i källaren. Tiden står stilla mellan alla stenar. Det är min paus i veckan. När jag går därifrån inser jag hur jag helt missat hur trött jag är och hur mina fötter väger tyngre än mig själv. Åker hem som levande död och trycker i mig lunch. Idag var extra mycket allt. Kom till lektionen och fick veta att jag skulle trycka min upplaga av tio tryck till vår portfolio idag istället för nästa vecka. Förvirrad och handfallen tog jag mig igenom nästan hela lektionen utan att komma någonstans. Stenen var för torr, bläcket kom överallt, jag tog bort gummit innan det skulle bort och det blev för mycket Agum z. Mycket som bara inte passade, alla steg innan man kan trycka, lito kan vara svårt som nybörjare. Med en halvtimme klar av lektionen var jag tillslut klar att trycka bra upplagor. Honorata var en ängel och stannade en timme till med mig för att assistera mellan tryckningarna. Tror inte jag klarat det annars. Men nu har jag massa tryck av något jag ritat med mina egna händer. Det känns bra.

Likes

Comments

Har begravt mig själv i skolarbete de senaste dagarna för att få allt klart till terminsslut om några veckor. Igår presenterade jag min halvt färdiga interaktiva berättelse och idag presenterade jag delar av min barnbok jag illustrerar. Det känns så himla skönt när man sedan får bra feedback på sina arbeten. Min lärare i bokillustration tyckte att jag hittat rätt riktning visuellt på min bok, äntligen lossnar det lite. Mentalt blockerande bara att tänka på det innan. Så med bra feedback och trötta öron åkte jag, Julie och Sofie mot Feldstraße och café. Vi hittade ett med wi-fi, bra chili con carne och ett namn som lät som karaoke. Tror vi satt där i över tre timmar och det hann bli mörkt innan vi tog en u-bahn därifrån. Det var fint. Jag kommer att sakna så mycket här i Hamburg.

Likes

Comments

Vi är tillbaka i Hamburg! Har hunnit bona in oss i lägenheten igen, och det känns så skönt att vara hemma. Igår kom Barbara och hennes vän Dana, som är på besök här i Hamburg. Vi åt tapas och sjöng karaoke. Pratade om Putin och skola. Det var en himla lagom kväll. Ingen var sugen på att dra ut, så vi stannade bara inne och drack vin och åt gott. Ultimat kväll. Efter de gått hem avrundade August och jag kvällen med The OA som är vår senaste besatthet till serie. Idag är det sista dagen innan skolan börjar och sista rycket med allt jag behöver ha klart.

Likes

Comments

Nyårsfirandet var mitt i Malmö. Tolvslaget på en innergård som låg på taket av Triangeln. För högt upp för att se raketer. Billig champagne och en nyårskyss. Några timmar senare var jag rätt klar med nyår och hostade mig ända till sängs, sjuk och bedrövlig. Hoppas på ett friskare 2017! Gott nytt

Likes

Comments

Det har gått en vecka här hemma men det känns som att tiden stått still. Allting var samma när man kom hem. Mitt rum med stora påsar fyllda med kläder som aldrig kom med till Tyskland. Böcker på skrivbordet. Precis som jag lämnade det när det fortfarande var varmt i luften och solen gick ner på kvällen och inte klockan 4. Det känns som att ingenting har hänt, som att alla partiklar stått still och alla rutiner bara upprepat sig dag efter dag. Som att jag växt när marken stått stilla. Hamburg är inklätt i något drömskt skimmer. Déjà vu på hemmaplan. Har Tyskland hänt? Har jag klippt ut några månader ur mitt liv. Allt är precis som vanligt. Det är samma relationer här hemma. Samma folk. Kanske skönt, kanske kliar det under skinnet redan nu. Jag har i alla fall fått massa saker gjort. Tagit tag i högen med skolarbete trots min tendens till prokrastinering. Planerat klart inför nyår. Packat upp alla kläder jag tagit hem. Rensat hela min garderob. Börjat läsa en bok. Blivit förkyld. Nu sitter jag och lyssnar på fräsande stekpannor ifrån köket i Hästveda. August är ute och träffar barndomsvänner och jag ska äta middag här med svärföräldrar. Idag bokade vi biljetter till Hamburg. Om en vecka åker vi hem.

Likes

Comments

Nu är det över. Jag minns så tydligt hur suget i magen alltid infann sig den 24 december som liten. Hur man sneglat i alla gömmor i förväg. Klämt på paket en vecka innan. Julen är kanske bäst som barn. När det brinner i ögonen och drar i magen. Men min jul har varit fin. Jul som halvt vuxen. Jag har haft tre stycken firande. Extra mycket familj och extra mycket stök.

Första julfirandet inträffade den 23 december hos mormor i ett hus fullt med kusiner och syskon. Vi smygbörjade allting en dag för tidigt med paket och julbord. Tror att jul hos mormor är det mest juliga jag vet.

En liten vintersladdis till katt smög omkring och gosade med alla

Julfirande nummer två började i kyrkan klockan 11 på julafton. En relativt ny tradition för min familj. Måste faktiskt säga att det är stämningsfullt. Min familj är ungefär lika religiösa som den genomsnittliga svensken, men just på julafton är det så fint. Efter det var vi hemma hos mina föräldrar med pappas sida av släkten och mormor. Knytisjulbord och lite roligare variation den dagen (förlåt mormor). Fast höjdpunkten i matväg på julafton är ju ändå traditionella ris alá malta.

Sedan lämnade jag allt det för att sätta mig och köra hem till August, byta de sista julklapparna och sova tillsammans. Jul är med honom. Min bästa julklapp och största irritationsmoment i livet. Han är världsbäst när han står ut med mig och jag står ut med honom. Nu är det juldag med hans släkt och kalkonmiddag. God jul igen.

Likes

Comments

För någon dag sedan fyllde August år. Då åt vi tårta och drack öl. Sedan har det tagit mig fyra dagar, en alldeles för lång busstur hem, och ett litet julfirande innan mitt otroligt sega photoshop låtit mig sätta ihop det till en fin liten gif.

Nu sitter jag i soffan framför TVn och försöker skrapa ihop lite julkänsla med Kalle Anka innan våra gäster kommer för att äta och byta klappar. Det blir nog en fin kväll. God jul alla ni.

Likes

Comments