Bloggen har haft höst- och vinterledigt, men nu är vi tillbaka mer peppade än någonsin inför cykelsäsong 2018. Utebliven intervallträning och struktur tryckte ned kropp och knopp rejält efter tävlingssäsongen. I takt med att de ljusa timmarna blir färre följer ofta träningstiden samma mönster.

Någon föredrar tunga benböj på gymmet, någon trampar febrilt på sin trainer eller testcykel, någon kombinerar ovanstående i största möjliga mån. Själv inledde jag hösten med styrketräning ett par dagar i veckan, men insåg ganska snabbt att det var svårt att kombinera med intervaller på grund av ständigt slitna ben. Efter ett tag bestämde jag mig för att strunta i benträning på gymmet och endast fokusera på bål och överkropp i kombination med att få igång intervallträningen igen.

Efter några veckors smygstart i intervallträningen som var mer än tung var det dags lite tester. Det visade sig att FTP minskat minskat från 4,66w/kg till 4,25w/kg, vilket innebär ungefär 25w med bibehållen vikt. Då skall säga att jag säkerligen hämtat in 10-15w på de första tre första intervallveckorna innan test.

Under hösten hade jag fått tagit del av lite intressant träningsliteratur som behandlade just tidseffektiv träning. Dr Jesper Bondo Medhus som driver sidan http://www.training4cyclists.com visar på ett intressant upplägg för att boosta Vo2max under 14-dagar. Ni kan läsa mer på länken ovan om Dr Medhus.

Upplägget är egentligen enkelt. Inledningsvis ett CP(Critical power)5-test, dvs 5 min på så hög nivå som möjligt för att fastställa V02max och en nivå att bygga sina intervaller på. Därefter varierad och välplanerad intervallträning 14 dagar i sträck enligt doktorns program, följt av lite vila och utvärdering med nya tester.

Dr Medhus menar på att ett five minutes all out-test är både enkelt och pålitiligt då de flesta klarar av att hålla Vo2max 3-8minuter. Innan ett sådant test bör man vara både mentalt inställd på smärta och hyffsat fräsch i kroppen. Jag landade på 362w(5,3w/kg), vilket var ungefär 20w lägre än mitt högsta testvärde i somras. Och tro mig... jag tog i som sjutton med en högsta pulsnotering i intervallen på 97% av maxpuls.

Jag bestämde mig för att köra Erg-mode(Arghhh-mode) i mitt träningsprogram, vilket innebär att trainern sköter allt motstånd i intervallerna utifrån en given effekt. Minskar kadensen så ökar effekten för att kompensera. Detta innebär att det helt enkelt inte går att fuska med trampandet utan att bli straffad med ”fail”.

De flesta intervallpassen ligger i spannet 90-100% av Vo2max (ditt uppmätta CP5-värde) med vila på 50%. Den mentala utmaningen att varje dag sätta sig på cykeln och trampa på nivåer med maximal syreupptagning är kanske mer jobbigt, än enskilda passen i sig. Dock finns det pass som är riktigt jobbiga under de 14 dagarna.

Dag 7 är ett sådant exempel. Där är det korta intervaller på 30s med samma vila på 100%/50% av Vo2max som gäller. Passet innebar att man skulle köra så många intervaller man kunde utan att faila. Man skulle med andra ord stanna sista intervallen innan failure. Efter 40st intervaller på Vo2max med 30s vila emellan var det dags att gå av cykeln. God känsla och nöjd med att lyckas med 20min i zon.

Man känner redan under programmet att kroppen lär sig hantera effekten och vill gå vidare, vilket innebär att det blir lite justeringar uppåt under vecka två. Det finns några pass under dessa dagar som betraktas som active recovery, vilket innebär ett pass om endast en halvtimme med inte mer än några minuter i zon.

Dag 12 är också ett pass man bör vara ordentligt mentalt förberedd. Slitna ben, mentalt trött och 2x3min på 100% med vila på 2 min däremellan, för att avslutas med två liknande intervaller runt tröskel (80%). Under andra treminuters intervallen kändes det som om slutet var nära, men allt går med fokus och skärpa.

Dag 14 är sista dagen och en upprepning av dag 7 i det stora hela. Skillnaden här var att man började med två block om 8x30s med 6 minuter vila emellan för att sedan gå på 30s till failure. Alltså så många 30s intervaller du klarar på 100% av ditt CP5(Vo2max) med 30s vila. Första veckan så stannade jag på 40st intervaller, men idag blev det 63, dvs över 30 min i zon. Riktigt jobbigt att bara trycka på varvknappen 133 gånger under detta pass. Nu var det Söndag och två veckor hade passerat.

14 dagar var över och nu väntade lite återhätmningstid innan test. Det tar egentligen ganska många veckor att tillgodogöra sig träningen fullt ut men jag bedömde att en lugn vecka med ett första test på fredagen passade min kalender bäst. Måndagen (dagen efter sista passet) blev totalvila, tisdagen lite överkropp och bålstyrka på gymmet, onsdag endast lite snurr i 40min på Zon 1, och Torsdag innan test 4+2min på tröskel med två stycken Z7/Z8 på 10s. I den bästa av alla världar kanske testet hade legat två dagar senare, men kroppen kändes relativt fräsch ändå. Under veckorna som gått så har träningsstressen inte uppgått till mer än dryga 400-500 TSS/vecka, vilket egentligen inte är speciellt mycket, och grundas i att passen varit relativt korta.

Så hur gick det första testet då? CP30 innebär att man cyklar så hårt man kan i 30min. Detta testet visade några dagar innan start på programmet 295w och en tröskelpuls på 186(mätning de sista 20minuterna). Detta motsvarar ett FTP-värde på ca 4,3w/kg med en vikt på 69kg. Samma test efter 14-dagar ovan visade en ökning på 5%, vilket inte är fy skam på så kort tid. Ökning från 295w till 310w med samma tröskelpuls och därmed en ökning till 4,5w/kg.

Fyra dagar senare var det dags för att utvärdera CP5. Lite mer utvilad och rejält laddad för att utvärdera. Fem minuter all out visade en ökning från 362w till 390w (+8%) på något lägre snittpuls under intervallen. Det skall sägas att detta testvärde är all time high. Även CP1 visade en ökning om ca 5%, och låg efter 5-minutersintervallen vid båda testen.

Så... hur skall man cykla om man bara har en timme träningstid om dagen under 14 dagar men ändå vill förbättra sig med 5% eller mer. Varför inte testa ovanstående upplägg? Mental styrka, balans i tillvaron och lite jävlar anamma garanterar troligtvis bra resultat på de flesta nivåer.

Vi ses snart igen Dr. Bondo Medhus!


“Please note that use of the Vo2Max Booster Program is at your own risk.

It is recommended you consult a doctor before you enter this extremely

challenging training program.”


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Några veckor efter Rapha 12 Hills var det dags för lite tävling. Jag har inte tävlat sedan i början av juli då det kördes Master-SM i Sidensjö, några mil utanför Örnsköldsvik. Då var det väldigt varmt, men nu skulle det visa sig bli väldigt blött och nedkylt. Idag (Söndagen den 3/9) skulle det bli en singelresa mot Nyköping för finalen i Swe-Cup Masters. Då det är min första tävlingssäsong överhuvudtaget så är prestigen obefintlig, men fokus på att lära är stort. Idag skulle det visa sig bli blött, kallt och en lärdom i misär.

Redan vid starten klockan 13.30 hade det börja regna på riktigt. Inte något småduggande, utan snarare som om någon stod med en trädgårdsslang med läget ”Shower”. Mina klubbkamrater hade startat i H40 redan vid niohugget, och visserligen fått lite regn på sig, och såg lite kylslagna ut, men hade ändå varit skapligt hanterbart. Skall sägas att det är hårda gubbar, så sanningen kan ibland vara svår att uttyda.

Efter andra varvet, om jag inte minns helt fel kom kraschen. Några gubbar framför mig gick i backen i en kurva, och jag lyckades nätt och jämt passera förbi. Det blev tufft att köra ifatt klungan efter den mindre luckan som skapats, men till slut låg jag i svansen. Ytterligare några cyklister anslöt flämtande efter att de hamnat i kölvattnet.

Det hände egentligen inte speciellt mycket. Banan var ganska platt och tråkig och det fanns inga direkta utslagsgivande partier. Om det finns något jag gillar är det kuperade- och längre banor och detta var raka motsatsen. Kanske för att jag med mina 68kg, kassa teknik och avsaknaden av snabba muskelfibrer inte såg fram emot någon klungspurt (där det verkar som om 95% av alla lopp i masterklasserna avgörs).

Till slut var vi i mål och det avgjordes i klungspurt. En del av fältet hade gått i backen och några hade brutit då förhållandet mellan risk/reward var dålig idag. Förkortningen DNF var inte direkt obefintligt i Mastersklasserna idag. Det gick inget vidare. Jag kom därifrån med några poäng tror jag, men inte mer än så. Det struntade jag i, då jag kände mig köldskadad och hypotermerad den sista timmen. Den varma duschen efteråt gick inte av för hackor =)

Några dagar senare var det dags för den veckovisa tisdagsträningen. Jag brukar missa denna två av tre gånger då Erica tingat Tisdagskvällarna för PT-timmar. Idag var Erica halvsjuk och hennes träning uteblev. Den enes död och är den andres bröd. Vi var sex som decimerades till fem i ett tidigt skede. Det gick fort på hög Z3 eller låg tröskel i en lite mer kuperad del av Örebro. 1h10min med 270w eller något liknande blev en uppfriskande tisdagskväll. Jag är tacksam för att det finns så många trevliga och starka människor i Örebro som älskar att cykla.

Onsdag blev en vilodag då fokus låg på att representera cykelklubben i fråga om en ny klädkollektion inför våren. Stil, kvalitet och finess. VI kommer bli så snygga säsong 2018.

Och så var vi framme vid dagen då det var dags för sista CP30-testet i utemiljö för året. CP30 står för Critical Power i 30 minuter, vilket innebär att man kör så hårt man kan under denna period och mäter genomsnittseffekt under hela perioden, och tröskelpuls under de sista 20-minuterna. Det är otroligt tufft och man måste vara laddad mental för smärta och helst vara i god fysisk dagsform. Min form är bra just nu, enligt mina diagram. Kroppen idag vittnade om detsamma. En ökning från 4,52-4,66w/kg på tre veckor. Dock kändes det förra testet inget vidare, vilket innebär att detta sågs som ett omtest utan några tuffare träningsblock däremellan. Nu laddar vi om för att köra Anundsloppet om några veckor, och därefter är det dags för lite vinterstruktur i träningen.

Likes

Comments

En riktigt bra strategi för att hålla formen är att planera några cykellopp efter sommarledigheten. Först ut i ordningen för mig blev motionsloppet och lagutmaningen Rapha 12 Hills som går av stapeln runt Jönköping med omnejd i mitten på Augusti. Om du bara får välja ett motionslopp under ett år, så välj detta. Inspirerat och likväl en hyllning till vårklassikerna är detta den självklara utmaningen för alla cykeltokiga.

Ett otroligt proffsigt arrangemang av klubben La Lepre Stanca där 110 lag kämpar för att bestiga 12 kullar så snabbt som möjligt genom att samla stämplar på topparna. Totalt bjöds det i år car 15km grus och 135km asfalt om man valde den kortaste rutten, och därmed navigerade någorlunda rätt. Alla startade kl. 11.00 bakom ledarbil för gemensam färd mot första klättringen.

Under förra året så var det framförallt den första klättringen som var den stora flaskhalsen. Vi kom in i den obligatoriska grusstigningen Muur de Skinnersdal med ett alldeles för stort fält cyklister framför oss som resulterade i något som liknade fallande dominobrickor. Vi hade lärt oss något och i år skulle vi fixa en bra position vid inträdet och kanske kunna sitta kvar på cykeln hela vägen. Det blev inte klockrent, men klart godkänt. Spinnande däck, vingel, andfåddhet och god vilja tog 220 cyklister uppför backen, på ett eller annat sätt.

När första obligatoriska backen var avklarad kunde man välja East Loop eller West Loop. Förra året bar det av österut. Jag och min lagkamrat Anders hade bestämt att vi skulle köra i den riktningen där det såg mest fördelaktigt ut i klungkörningen. Denna gången hamnade vi i en grupp som valde att ta fart västerut mot Mount Taberg som blev vår andra stigning. Med en maxlutning på 28%, och ett genomsnitt på 7% i 1,2km så hade vi åtminstone väckt benen till liv. Klättring nummer tre(nr två på kartan), Muur De Georgs Tarm hade jag starka minnen av från förra året. Kom ihåg att jag funderade på om jag skulle välta bakåt med cykeln om jag inte lutade mig tillräckligt långt fram över styret. Skall dock påpekas att detta var en av de sista stigningar under förra året, så i år blev det en aning lindrigare. Men 26% i maxlutning och 10% i genomsnitt i nästan 1 km skrattar man inte bort.

De två kommande klättringarna var nya för året Col D` Åsa och Col Sandseryd. Lantlig miljö med avslutning på sportgrus. Den första lite kortare och brant och den andra lite längre med dryga 4% i snitt. Jag är egentligen inget större fan av grus. Uppför berör det mig inte så mycket, men utför kör jag katastrofalt dåligt. Vid något tillfälle senare under loppet körde jag nästan av vägen i alldeles för hög hastighet. Men så kan det gå när man har bråttom i rullgrus. Nästa stämpling i ordningen var sportgrusstigningen Muur de Ebbarp som följdes av en ny backe för året, Col De Labbarp. Även denna backe hade en avslutning på lite stökigt grus. Därefter var det dags för det obligatoriska kaffestoppet längst med Vätterns strandlinje. Nu var halva loppet genomfört och benen kändes relativt pigga och fräscha fortfarande.

Då vi körde i en grupp om 8-10 personer så hjälptes vi åt broderligt med dragjobbet, och väntade in varandra på topparna. Min lagkamrat Anders sparade inte på något krut i backarna och var först upp i gruppen. En bergsget som var relativt nyligen hemkommen från lite klättring i de Italienska Alperna. Efter fikastoppet som uppskattningsvis blev 5-10minuter var det åter dags att bryta sig uppför några backar. Första backen ut blev Col De Bråneryd med maxlutning på 26% och 9% i snitt över en knapp kilometer. Som om inte det räckte så skulle vi färdas vidare till klassikern Alp De Norra Kleva som med sina höga procenttal var minst lika jobbig som jag mindes den. Nu var det inte många klättringar kvar som skulle avverkas relativt tätt och därefter få en platt transportsträcka tillbaka till Jönköping.

Två ytterligare backar på grus, Muur de Lyckås och Col di Kularp innan finalbacken Port de Fingals. För er som varit på Mallorca och klättrat i Coll Dells Reis, även Sa Calobra i folkmun (även om det är en by och inte en backe) så var känslan att köra nedför, stämpla på botten, och klättra upp igen något av denna klassiska klättring i microformat med sämre underlag. Nu var det några mil tuff motvind in mot Jönköping. Vi försökte få till snabbare rotation i klungan, men det slutade med att vi var tre som roterade i fronten, då tröttheten och krokigheten var ett faktum i gruppen. Vi rullade in strax efter kl 16.30 och allt hade gått enligt plan, bortsett från den första flaskhalsen. Nästa år är en bättre positionering uppför första backen Muur de Skinnerdal ett måste för att överhuvudtaget ha en chans att vara med i tätstriden. Det är i första backen det avgörs! Och förresten.... vill ni uppleva loppet i färg så föreslår jag att ni anmäler er så snart möjligheten finns till Rapha 12 Hills 2018!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Då var kvällen här då de senaste tre veckornas träning skulle utvärderas. Sista hårda intervallpasset i Lördags, ett halvhårt Z3-pass i Söndags, vila Måndag samt ett lättare pass igår. Egentligen för kort tid för att få någon större kompensation efter de senaste veckornas träning. Dock är det Rapha 12 Hills på Lördag så jag vågade inte göra CP30-testet för nära inpå.

Haft en halvtaskig känsla under dagen, men antar att det beror på att jag precis kommit tillbaka till arbetet efter sex veckor semester och föräldraledighet. Nya rutiner, en ny hjärnhalva som skall börja användas och ett arsle som skall anpassas till en mjuk kontorsstol, istället för cykelsadeln.

Nog med försvarstal. Jag slutade jobbet vid 17.00, tog mig hem. Käkade lite lax och potatis för att sedan vila i soffan med grabben någon timme. Somnade faktiskt =).

Körde min CP30-bana baklänges som uppvärmning med 1x5min på Z3 och 1x5min på tröskel kombinerat med lite rull på 150-200watt. Uppvärmningen blev lite lång, men efter 50min var det dags för 30 minutes of pain. I vanlig ordning så får man hålla tummarna för att inga bilar, traktorer eller annat kommer ivägen. Idag var en bra dag på den fronten.

Jag gjorde en invägning idag och hade en matchvikt på 68,2kg, vilket innebär att jag gått ned nästan 3kg sedan förra CP30-testet den 20/7. Sedan Erica började med sitt tränings- och kostschema så antar jag att jag åkt lite snålskjuts.

Målet var att hålla mellan 310-315w de första 10minuterna, 315-320w mellan 10-20min och därefter 320w+, vilket visade sid var alldeles för ambitiöst idag. Första 10:an landade på 315, men sedan tappade jag några watt per sektion och resultat slutade på 308w, vilket faktiskt var lite sämre än förväntat. Man får ändå vara nöjd med en ökning från 4,37w/kg till 4,52w/kg på dessa veckor. I samtal med den sakkunnige Dr. B kom vi nog fram till att vilan var lite kort, och att det var för tidigt för kroppen att få någon superkompensation. Dock så kommer livet emellan och allt annat skall också passa in i schemat. Min första målsättning är att landa på 4,62w/kg, vilket idag kändes ganska långt borta. Nu kommer jag vila under morgondagen, sedan rulla lite lätt på Fredag kväll med något spurtinslag för att förbereda mig för Rapha 12 Hills i Jönköping. Rapha är ingen tävling (officiellt), men ett riktigt tufft motionslopp (en racerapport kommer efter loppet).

Sedan övergår jag till ny testverksamhet på trainer istället. Tror detta kan passa mig bra då jag gör mina bästa pass effektmässigt i backe. Jag har dock inte lärt mig min nya Tacx Neo ännu, men får göra en insats under kommande vecka. Kommer dock använda effektmätningen på min cykel för att få jämförbara resultat. Effektmätaren på min cykel heter Quarq Dzero. Kolla gärna in länken nedan.

Nu är det dags att ladda batterierna inför en ny arbetsdag.

Likes

Comments

Nu är den äntligen färdig. Har jobbat hårt för att bygga vinterns wattmaskin. Jobbar just nu med egen försörjning av el. Tanken är att cykeln skall kunna driva lampor, fläktar, ljudsiren samt en Mocaccamaster med de watt jag genererar på cykeln. Många ifrågasätter vanligt kaffe för Kopi Luwak, men att få ekonomi i att ha en egen Palmmård i källaren tror jag inte på.

Jag har en separat generator och kortslutningsskydd. Vid 200w genererar vi tillräckligt med kraft för att dra igång kalluftsfläkt och vid 250watt tänder vi upp lampor. Vid 300w är cykeln kopplad till en siren och ljudtuta för att inte glömma bort att trampa. Det går givetvis att styra bort vissa funktioner beroende på önskemål och behov via reglage.

Men jag har ett problem! Hur fasiken kopplar jag in Zwift på maskinen? Försökt att bygga en brygga men misslyckas gång på gång. Någon jag pratade med föreslog en Raspberry Pi 3 som är en kraftfull enkortsdator med 1GB Ram-minne och en 64-bitarsprocessor på 1,2 GHz... kan det vara något?

Nu är snart sommaren slut och höstträningen tar vid. Hur ser er set-up ut?

Likes

Comments

Nu är det inte lågt kvar på detta träningsblock. Tre veckor med fokus på tröskel och i genomsnitt tre-fyra hårda intervallpass per vecka kombinerat med lite distans och rull. Inför vissa pass funderar man på om benen skall orka. Idag var en sådan dag! Benen kändes snarare som sladderspaghetti än stenhårda välrakade ”guns”.

Idag fick fick jag en sällskap av ”coach”, Dr. B . Skönt att ibland få lite transporthjälp till och från helvetets portar. Under själva intervallerna har man ju sällan så stor nytta av varandra. Ånnabodabacken (se tidigare inlägg om prestigefyllda KOM i Örebro) för att köra åttor på hög Z4. Ett mycket tufft pass på pappret, med tanke på historiken de senaste veckorna. Mitt TSS (Training Stress Score) är just nu relativt högt, vilket innebär att kroppen vid minsta ansträngning skriker efter nåd. Men som jag sade till Dr. B under transportsträckan till backen ”Kroppen är trött men jag har fullt fokus att genomföra passet utan failure idag”- och så blev det.

Första Åttan landade på 318watt, vilket är 8watt över tröskel. Sedan blev det en serie på 322watt, 326watt och 327watt. Klart som sjutton att det gjorde ont, men jag hade nog inte tro att jag skulle klara en belastning på 4,7watt/kg på sista åttan idag.

Nu har jag egentligen två pass kvar denna vecka. I morgon blir det ytterligare ett tröskelpass. Det är det absolut sista riktigt hårda pass detta block så är faliure inte ett option. Därför tänker jag vara förnuftig i morgon. Är benen bra kör vi hög tröskel, men är de köttfärs så kör vi låg tröskel. Allt för att gå in i testveckan med rätt fokus och god känsla.

Vet ni vad? Min semester slut nästa vecka. Förskolan, jobb och ett otroligt pressat schema för att hinna med allt. Dessutom har ju nu Erica påbörjat ett seriöst träningsupplägg som innebär strikt kosthållning och träning fem dagar per vecka. Mina träningsdagar är numer Måndag, Onsdag och Fredag och Lördag. Och Ericas dagar är Tisdag, Torsdag och Söndag. Sedan skall det nog med lite planering lyckas klämma in några timmar extra. Men jag är stolt! Hon är kalasduktig. Medan jag sitter med en bira, så dricker hon vatten. När jag konsumerar en kanelbulle, äter hon kvarg. Harden the fuck up! Umgås får vi göra någon annan gång!

Likes

Comments

Frågar du mig så är Strava genialt. Strava är en digital revolution inom träning. Strava har förändrat sättet för många motionärer att cykla. Vi lever i en era där vi hela tiden strävar efter bekräftelse genom ”gilla” och ”tummen upp”. Ordet “Strava” kommer från det svenska verbet sträva. Horvath, en av grundarna, spenderade sina första sex år i Sverige och är enligt sin https://www.linkedin.com/in/mtkhorvath svensktalande.

Ett av de mest kända begreppen inom digitala träningsmedier är KOM och QOM (King- och Queen of mountain). Men precis som allt annat så kan det gå inflation i begrepp, och till slut så har vi tappat något på vägen. I detta fall spelar det inte så stor roll om det är en kulle, ett berg eller en sträcka platt som en pannkaka.

Strava sparar ner dina tider på vissa populära rutter. Detta kallas för segment. Alla användare kan lägga till segment men de med flest cyklister har alltid högst prestige. Segmenten gör att du blir placerad på en leaderboard relativt alla andra som cyklat samma sträcka. Det kan vara en klättring, en sprint eller en nedförskörning.

I detta inlägg tänkte jag försöka utmåla, ytterst godtyckligt, fem av Örebros mest prestigefyllda KOM och QOM, med en liten beskrivning och sammanfattning. Om ni inte håller med får ni gärna motivera och visa era alternativ. Utgångsläget i en denna bedömning är en kombination mellan antalet attemps, svårighetsgrad, lutning, hastighet och nuvarande tid att slå.


5. Hela Käglan

På femte plats kommer Hela Käglan. Denna sträcka har körts att 455 unika personer som i sin tur gjort 1.355 försök. Jag skulle beskriva hela käglan som en kuperad och lämplig utmaning på tröskel. Det kan vara svårt att hålla jämn effekt på grund av kupering, men att ligga för länge i Z5 är förödande på detta segment. 13 kuperade km som skall avhandlas på mindre än 20min för att få möjlighet till en KOM, och strax under 22 minuter för en QOM. Snitthastigheten för herrar är över 41km/h och för damer nästan 36km/h. Det skall sägas att man kör träningstävling i Örebro på denna sträcka. Lite tröskelträning här och dagen är gjord.

4. Bombarn Classic

Detta är ett klassiskt Vo2Max-segment på under tre minuter med kända namn som Bergqvist, Wahlstedt och Lindh i toppen. Om du skall ta KOM här måste du cykla en sträcka på 2,6km snabbare än 57,7km/h i snitt (och därmed under 2:45). Förmodligen kräver det en tävlingscyklist med bra syreupptagning och lite vind i ryggen. 472 cyklister har sammantaget åtminstone kört genom segmentet vid 2.654 tillfällen.

3. Kumla – Marieberg

Nu är vi tillbaka till lite längre efforts på hög tröskel. Detta segment är bl a föremål för galna cykelpendlare, motionärer, tävlingscyklister och Epatraktorer. KOM är från 2014 och innehas av Örebrocyklisterna elitsatsatsande Jacob med en hastighet om 42,6km/h, vilket innebär en totaltid på 11:55 på 8,6km. Det finns ytterligare en person under tolv minuter, nämligen löparen Per Sjögren som visar att man kan hålla en skyhög nivå i flera discipliner samtidigt. 379 människor har cyklat denna sträcka 2.890 gånger.

2. Sanatoriebacken Intervall

För att komma till riktiga backar måste vi bege oss väster om Örebro till Kilsbergen. Här är egentligen det enda stället man kan få en riktig KOM/QOM och därmed krönas med högsta status man kan erhålla i den lokala cykelbubblan. Sanatoriebacken är även den en klassisk backe för att träna Z5. 1,1km med en snittlutning på 6%, och en maxlutning på runt 12% gör denna backen till en exceptionell mjölksyratrigger. Denna backe har under år varit föremål för en fajt mellan Örebrocyklisterna Cleveland och Bergqvist. Höga watt och tolerans är vad som gäller här under 2:35min om du skall krönas. För att slå Cleveland måste du helt enkelt ha en ruggigt bra dag. 178 personer har försökt vid 1.119 tillfällen.

1. UNO Ånnaboda bergstempo

Kanske en av mina personliga favoriter. Just för att den lämpar sig för både hög- och låg tröskel, Vo2Max eller varför inte lite battle. Men det här är också backen alla talar om. Det mest prestigefyllda KOM/QOM du kan erhålla som landsvägscyklist i Örebro. 2,7km med 5% i genomsnitt och över 10% som brantast. Dessutom relativt svårkörd då många går in väldigt hårt i början. Om man skall bli Kung på berget så måste man komma ned på den beundransvärda tiden 5:48min. Överst i listan ser vi elitåkaren och landslagscyklisten Marcus Johansson från CK Hymer, följd av sin lagkamrat Marcus Jansson. Tiderna är levererade 2016 och jag misstänker att de kommer få stå kvar lika länge som tjuren Ferdinand sitter under korkeken och luktar på sina blommor.

Så på med dojjorna, bli inspirerad, bli starkast i Örebro.

Likes

Comments

Vissa dagar är bättre, medan andra är sämre. Igår blev passet inte alls som det skulle (se tidigare inlägg). Idag blev det bra, trots trötta ben, ösregn och schemastress. Planeringen var egentligen att köra 4x10min på låg Z4 (runt 280w) och totalt lite rull på Z2 med totaltid på tre timmar. Då regnet bara öste ned så började jag planera om passet redan den femte minuten in i första intervallen. Slutsatsen blev att korta ned passet en timme, och ersätta förlorad TSS(se tidigare inlägg) med ytterligare 20minuter på låg Z4.

Det slutade med ett 3x20min på 4,2w/kg och lite uppvärmning, rull och nedvarvning om en timme. Kände mig stark hela vägen, även om det kan bli lite stökigt när det är lite för mycket upp och ned samt regn. Det blev skapligt med tid i tuffa zoner.

Med tanke på att jag har ett FTP på 4,4w/kg kändes dagens pass riktigt bra. Rent känslomässigt så tror jag att jag har gainat i tröskeleffekt efter senaste CP30-testet, men förlorat Vo2max. Kanske bör nästa period fokusera hårdare på Vo2max och tolerans, men det bär inte upp till mig att bestämma, utan upp till Dr Bergsten!

Just ja, jag har en coach. Det han inte vet om träning är troligtvis inte värt att veta. En gammal elitcyklist som på ett imponerande vis tagit upp kampen för att komma tillbaka i god form efter 40++. Själv är man ju bara barnet, och har flera år kvar till det magiska 40-sträcket, då det bara handlar om förfall utan möjlighet att öka Vo2Max =). Vill ni läsa mer träningsinlägg föreslår jag att ni besöker https://drbergsten.wordpress.com

Ikväll blir det ett kort blogginlägg, men precis som träning handlar det om kontinuitet. Och by the way. Jag har tjänat nästan 1 SEK på min blogg på några dagar, givetvis reducerat med arbetsgivaravgift. Snart är jag rik och kan cykla på heltid!


Likes

Comments

Contains affiliate links

Jag avskyr att misslyckas med ett träningspass. Kanske mer än vad jag gillar att lyckas med ett riktigt bra intervallpass. På något vis är relationen i förhållandet mellan att lyckas och misslyckas ojämt fördelat. Beteendevetenskapen har svaret på dessa frågor, men orkar för tillfället inte referera.

Tredje och sista veckan i ett ganska tufft block med tröskelintervaller. Jag försöker få in ett rent Vo2Max-pass per vecka för underhåll, även om fokus ligger på lägre effekt. Idag var det dags för fyror i den berömda Ånnabodabacken som börjar i Garphyttan, några mil väster om Örebro. Backen mäter totalt 2.7km och har en snittlutning på 5,4% (åtminstone den officiella stravastigningen), men det finns möjlighet att fortsätta lite till ytterligare efter en kortare racksträcka till ett Café på toppen. Hela backen är ganska perfekt för tröskelträning om man väger 70kg, inte har för mkt vind och en tröskel på 300-320watt och vill köra åttor. Vill man köra fyra så fungerar det att köra halva backen – normalt sett! Idag var ingen sådan dag!

Jag kör mina fyror på 95% av CP5-test eller 117% av FTP. Började med lite uppvärmning och transportcykling på 40min för att sedan vid backen köra en fyra på tröskel som lite uppmjukning. Nedrullningen tar ungefär 3min+, så vilan är hyffsad generös, även om det kan vara svårt att trampa bort lite syra i en utförslöpa.

Första uppvärmningsfyran på 322watt kändes bra, och när sedan första och andra fyran på 360watt var genomförd började jag känna mig lite dizzy. Började tänka dåliga tankar, vilket är det sämsta man kan göra i ett så tufft intervallpass. Jag känner mig svagare än på länge, käkade dåligt igår, det här kommer inte gå....... tankar som jag vet sänker ett pass från medel till katastrof direkt. Och mycket riktigt: När jag kom ut på den tredje Vo2Maxfyran så började det skrika i benen så pass mycket att jag fick gå ned kraftigt i intensitet. Jag fortsätte trots allt detta med ett par fyror ytterligare men närmare tröskel och avslutade därefter med en åtta strax under tröskel bara för att hålla upp mitt Training Stress Score. Tss var beräknat till 134 för detta pass och jag landade ungefär på 125. Det blev hyffsat med minuter på tröskel, men så var inte tanken och därför kändes passet ett fullständigt misslyckande. Jag passade även på att unna mig en coke och en ost- och skinksmörgås som plåster på såren =)

66 timmar träning i Juli och en hyffsad nivå i Augusti, i kombination med familjeaktiviteter sätter väl sin trötthetsprägel. Men nu är det bara att härda ut. I morgon kör vi 4x10min på låg tröskel, mest för att få tillbaka en god känsla och klara de sista tre passen med tröskelintervaller denna vecka.

De obesvarade frågor som finns i mitt huvud just nu är om de senaste veckornas fokus på tröskel, och nedprioritering av Vo2Max har varit en korrekt strategi inför nästa veckas CP30-test. Eller har vi till och med gått tillbaka ett steg? Kanske var dagen i alla ära helt enkelt bara en skitdag. Känslan efter dagens pass är närmare helvetet än himlen, men jag räknar med att vakna i Las Vegas med en hel rad Z4-marker i morgon bitti.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Förra året bestämde jag mig för att cykla lite längre sträckor. Jag vet egentligen inte varför, men det blev ett gäng längre rundor som kulminerade i en 60 milskörning under ett dygn. Man stämplar ett kort på en fastställd bana med en maxtid för genomförandet - alltså ingen tävling. När man gör denna typ av övning är man en Randonneurcyklist. När man kört en serie om 20,30,40 och 60 mil blir man även ”Superrandonneur”, vilket givetvis undertecknad är =). Ordet "Randonneur" är franska och betyder "en person som gör långfärder". Detta är en stor sport på kontinenten och distanserna som körs är 200 km och längre. De längsta loppen är mer än 1200 km. Men det finns också lite längre lopp för cykeltokiga månniskor utanför ramen för randonneurcykling.

När jag satt inför året 2017 och planerade min kalender så hade jag egentligen två målsättningar men min cykling.

1) Att lösa en tävlingslicens och genomföra minst tre tävlingar i mastersklass/seniorklass.

2) Att köra något riktigt spännande lopp, oavsett om det är tävling eller motion, utanför Sveriges gränser.

Den första målsättningen är nådd (men det läser ni om i kommande inlägg), och den andra målsättningen tog mig hela vägen till Norge =) och till loppet Den Store Styrkeprøven. Anledningen till denna rapport och throwback är egentligen att jag fått frågan om att dela med mig om denna upplevelse, men också lite dokumentation för egen del.

Hursomhelst... Styrkeprøven gick 2017 samma datum som Vätternrundan i Sverige och kan liknas lite vid ett norskt nationallopp med ett gäng utländska gästdeltagare. Det finns dock skillnader. Loppet är 54 mil och därmed nästan dubbelt så långt som Vätternrundan. Styrkeprøven börjar också med en stigning på 18 mil upp över Dovrefjäll, medan Vätternrundan mer eller mindre är platt som en pannkaka. Istället för att cykla runt en sjö så cyklar man från Trondheim till Oslo.

Jag och Claes tog tåget till Arlanda, flög till Trondheim dagen innan start med två stora cykelkoffertar. Därefter fraktades väskor till Oslo medan vi tog hojjarna. Det regnade i Trondheim, vilket det alltid gör, men humöret var ändå på topp efter några kurvtagningar i hotellkorridoren för att se om cykeln var i shape.

På morgonen därefter så startade vi i en startfålla om ca 60 personer som hade ambitionen att hålla en tid på ungefär 18 timmar. Det tog väl ungefär tre mil innan det hade blivit lite smågrupperingar här och där. Rent praktiskt hade vi laddat med regnjacka, några slangar och lite extra lullull. Norrmännen i snabbklungorna var nästan nakna då de flesta hade egna depåbilar, medan vi fick nöja oss vid turistdepåerna med bröd, banan, cola och kaffe. Stanna och äta behöver man göra på en sådan distans.

Då jag och Claes hade som mål att stanna kort i varje depå så fick vi fraktas med olika klungor längst vägen, som sedan fortsatte pga egna depåstopp. Funkade hyffsat bra. Någon klunga tog det lite lugnare i 28km/h och någon annan i 40-50km/h. Vid varje depåstopp fick vi alltså jaga nya cyklister att dela arbetsbördan med.

Vädret var bra, bortsett från halvstorm på Dovrefjäll med 10-15m/s sida mot. Då det var sydliga vindar så kan vi väl säga att vi hade motvind i 54 mil också, mer eller mindre. De norska klungor vi ramlade in i hade en förkärlek för belgisk kedja. Med ett gäng individer som inte tränat ihop blev detta skrattretande dåligt. Men att cykla själv på berget hade varit ett ännu sämre alternativ. Faktum är att jag och min kollega från Sverige endast cyklade 4-5 mil själva av de totalt 54-milen trots att vi var oorganiserade.

Efter Dovrefjäll var det givetvis mycket utförskörning, och efter Lillehammer började loppet för många på allvar då John Blund började sätta sina spår. Dessutom mer kuperat än vad banprofilen visade. De sista 10 milen kördes i en grupp om 8-10 personer. Jag kände mig pigg hela vägen och inkörningen till Oslo blev en fantastisk upplevelse i natten. Till slut så äntrade vi målet på dryga 18 timmar, vilket också var inom ramen för vårt tidsmål. Då vi startade kl 07.00 och gick i mål efter mörkrets inträde i natten så fanns där en stor sal med madrasser och enklare filtar samt duschmöjligheter, vilket var extremt uppskattat efter 54 mil cykel. Dagen efter tog vi tåget hem från Olso till Örebro.

När någon säger distanspass brukar jag tänka på Styrkeprøven. Ordet distans är relativt.

Likes

Comments