View tracker

Jag kom nyss tillbaka från en ganska kul klassresa till Göteborg.
Vi var borta i 3 nätter vilket betyder ca 8 måltider borta från tryggheten av mitt eget kök, där jag kan laga vad jag vill.

Jag vill skriva detta inlägg om hur jag åt när jag var borta för att ge er tips och visa hur enkelt det faktiskt kan vara att äta veganskt borta.

Första måltiden var en lunch på tåget. Det betydde att jag antingen kunde köpa något på vägen som t.ex. subway eller ta med matsäck. Eftersom matsäck är det godaste/billigaste så valde jag att ta med det. Jag packade med hummus med morötter, torkad och otorkad frukt och lite små snacks som jag kunde äta både då och efter på rummet.

Middagen den kvällen var förbokad på en pizzarestaurang som hette Da Vinci. En pizzarestaurang låter ju inte så veganvänligt, men vad jag gjorde var att jag ringde Da Vinci och frågade vad de kunde laga till mig. De började med att informera mig om att jag inte kunde få vad som helst eftersom klassen hade en budget att hålla, sedan gav hon mig två val. En pizza med bara tomatsås eller spaghetti med tomatsås och lite grönsaker. Jag valde pastan då jag inte riktigt var sugen på pizza.
Denna pastarätt åt jag och 4 av mina kompisar sista kvällen också vilket jag inte var jätte glad över eftersom jag inte gillar pasta.

Andra dagen var klassen på Liseberg. Där var mina val ganska så begränsade då det nästan bara fanns burgare att äta. Nära entrén fanns det dock en vegetarisk restaurang som hette Green Room. Där fanns det en vegetarisk buffé med veganska val, denna kostade 160 kr vilket är anledningen varför jag inte åt där (vi hade fått 160 kr att köpa både middag och lunch). Vad jag åt istället för buffén var en stor pommes från Burger King.
Nu i efterhand önskar jag dock att jag inte åt på Green Room då vi åkte hem tidigare än vi tänkte så vi åt aldrig middag där.
Vad jag åt till middag var bara lite blandade grönsaker och böner som jag köpte från Hemköp.

Sista dagen blev det bara frukost och lunch i Gbg och middagen hemma i Stockholm. Lunchen var fri så vi fick äta vart vi ville, detta var jag väldigt exalterad över för jag hade sett ett burrito-ställe några gånger under tiden vi vart i staden som jag vart väldigt sugen på. Jag och mina kompisar promenerade in till stan och gick i lite butiker och sedan när det var dags för lunch märkte vi att vi inte hade tid att gå till burrito-restaurangen eftersom den var ganska långt ifrån. Vad vi gjorde i stället var att vi gick till en Willy's och köpte med oss lite frukt och en matlåda man kunde fylla själv. Det var väl okej men jag var väldigt sugen på burritos så då smakade maten inte lika god som den gjort ifall jag faktiskt vart sugen på den.

Det här var lite av de måltider jag åt på min resa i Göteborg, hoppas det visade lite hur man kan äta på ställen där det kanske inte finns något veganskt på menyn och att det faktiskt inte är så svårt att äta veganskt om man verkligen vill :)

PS: När vi var på tåget hem så hade jag och min kompis C köpt med oss mangos, det jag ville säga om det var bara som ett tips: att man kan äta dem som ett äpple, det är kanske inte det frächaste och renaste sättet att äta en mango på, men det funkar väldigt bra när man inte har en kniv. Det andra jag lärde mig var att mangos är jätte goda när de är hårda så man behöver faktiskt inte vänta i år på att de ska bli mogna och mjuka som jag trott hela mitt liv. Dock är det nog bättre för matspjältningen men men :)

Det var allt, hej hej

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

  • 12 readers

Likes

Comments

View tracker

När man är vegan så kan man tyvärr inte tro att man kommer kunna komma undan alla frågor och kritiska åsikter eftersom de är ett sånt kontroversiellt ämne.

Jag har haft folk skratta åt mitt val, ifrågasätta det och framförallt så har folk helt plötsligt blivit hälsoexperter. Vad jag menar med det är att alla har börjat bry sig väldigt mycket om näringsämnena och hur mycket just jag får i mig. De frågar så som " Är det verkligen tillräckligt med protein i det där?" eller " Räcker det där verkligen?".  Det är självklart väldigt snällt av dem att bry sig, men jag vet vad jag gör och behöver inte riktigt någon "okunnig" som hackar och kommenterar på varenda måltid jag äter. 

Just min mamma brukar titta snett på mig när jag gör t.ex. smoothies. Jag älskar nämligen dem till alla måltider, inte bara till frukost som de flesta. Så när jag gör en smoothie till middag säger min mamma att jag bara äter lite bär och vatten till middag vilken enligt henne inte ger tillräckligt mycket näring. Det är klart att hon hade haft rätt ifall jag gjorde en smoothie på 1 dl hallon, lite vatten och en banan. Men när jag gör en smoothie så blir det ungefär 700-1000 ml och innehåller otroligt mycket mer än bara bär och vatten, exempelvis: proteinpulver, frön och superfoods som Spirulina. Sedan har jag även toppings på mina smoothies, oftast är det: granola, fiber-havregryn, bär och frukt.

När jag förklarade detta för min mamma så förstod hon förstås och låter mig nu äta dom när jag vill som tur, men ibland så frågar och kommenterar hon lite diskret.

Vad jag nu lärt mig att göra när någon ifrågasätter dina matval är att man MÅSTE vara säker på sin sak och vara informerad så man kan svara dom med information istället för dryga tomma svar som inte kommer ge dig något bra. Det finns alltid två riktningar man kan ta diskussioner eller svar. Man kan vara dryg och arg om sin sak men enligt mig hjälper det aldrig att bete sig så. Eller så kan man välja att vara positiv och trevlig om sin sak. Genom att vara positiv och informerad så finns det en så mycket större chans att få förståelse och acceptans. 

Så om du informerar dig och kommer ihåg att vara positiv och glad trots alla situationer, kommer du inte ha något problem med att hantera folks åsikter och "hate" :)
Likes

Comments

View tracker

​Varför bör man vara vegan?


Detta har jag många svar till så jag kommer dela in detta till flera delar.


Mjölk: Mjölk är något som skapas hos honor när de blir gravida och föder kalvar. De producerar mjölk för att kunna ge näring och mat till sitt barn. Kor gör detta, giraffer,grisar och en massa fler, inklusive människor.


Vad vi gör när vi bidrar till att antingen köpa eller dricka kossans mjölk är att vi tar den näringen och maten som skulle ges till kalven, så den nu blir utan.

Men det vet du nog redan. Det du inte kanske vet är vad som händer med korna sen.

När kalven är ute så behövs den inte längre eftersom den bara skapades så att mamman kunde producera mjölk, då tar de kalven bara inom några timmar eller dagar och drar våltsamt ifrån barnet från mamman. De lyfter dem antingen i huvudet eller benen, tänk er smärtan. 

Barnet blir antingen dödat genom att en eller flera människor hoppar på deras huvuden tills de går sönder helt eller turas om att hoppa eller dunka dem i marken tills de dör. Det andra valet de har för dessa oskyldiga kalvar är att låta dom växa tills de är stora och sedan få ett skott i hjärtat och halsen avskuren så att de kan bli någons mat. 

Är kalven en hona så kommer de (om inte dödade) växa upp i några månader till att sedan bli mjölkkor som deras mammor. Då de kommer spendera sina resterande 4 år, gravida och ständigt mjölkandes.


Hur blir kossorna gravida hela tiden då?

Ja det inte är för att de träffar tjurar/hanar de gillar och känner för att skaffa barn tillsammans som vi får göra.

Utan vi människor tar detta ansvaret i våra egna händer, bokstavligen. Dessa människor drar in deras händer upp i deras könorgan för att imitera tjurens könsorgan. De "planterar" in sperma de tagit från en han-ko och den tar de och masserar in inuti honan runt hennes könsorgan för att imitera sex.

Allt detta, om och om igen i 4 år tills de dör på grund av hur omänskligt de behandlas,

och bara så du vet så lever fria kor upp till 40 år.


Så kom ihåg detta nästa gång du tänker på att köpa/dricka/äta något som har med mjölkprodukter att göra.

För varje gång du involverar dig själv med något av dessa produkter säger du att det de gör mot kossorna är okej och du är en av alla som gör att detta fortsätter ske.


Likes

Comments

Någon som hört talas om tacotisdag? Någon som har haft eller har denna "tradition" hemma hos sig?. Jag antar att svaret på minst 1 av de frågorna är ja. 

Tacotisdag är en smart idé för de som kanske inte alltid orkar spendera "mycket" tid i köket eller inte orkar testa nya recept hela tiden. Rätten är även mer åt det billiga hållet så det är bra för folk på en budget.

Självklart så rekommenderar jag absolut inte att man äter köttfärs eller ost i sin taco, utan att man istället tar bönor eller sojafärs och tar vegansk ost eller ingen alls. Då djurprodukter är extremt dåligt för jorden, djuren och oss människor. ( Detta kommer jag prata mer om i framtiden.)

Här är vart jag och mina åsikter kommer in.

Många som faktiskt är medvetna om allt skit som pågår ute i världen och som kanske till och med går runt och funderar på vegetarian/vegan livet, detta inlägg är till dom. 

Tacotisdag är ett jätte bra exempel som man kan ta inspiration från. Vad jag menar är att man kan ta konceptet av tacotisdag, vilket enligt mig är att äta en specifik rätt och laga den 1 gång i veckan för att underlätta lite hemma. Och försöka få in det i sin vecka. Detta tror jag nämligen kan hjälpa de som tror att vegetarian/vegan livet är svårt eftersom att man måste lära sig en massa nya recept och spendera "massor" av tid på dom, när det i själva verket inte alls behöver vara så svårt som man kanske gör det till i sitt huvud.

Så till er som vill bli vegetarianer, veganer eller bara skära ner på kött. Välj ut en måltid som ni gillar och välj en dag att laga den på.. På det här sättet kommer ni bl.a. veta att ni har alla ingredienser hemma och veta hur lång tid det kommer ta.

När ni haft er exempelvis Falafelfredag i någon eller några månader så kan ni receptet utantill och har lärt er tips och trix för att få rätten att passa dina smaklökar perfekt. Då kan ni välja ut en ny dag och rätt att börja bemästra.

På det här sättet kommer ni efter ett tag kunna massor av recept och välja att göra dem istället för de som innehåller djurprodukter.

Det här är bara 1 av alla mina tips på hur man kan göra en vegetarisk/vegansk kost lika enkel som den vanliga kosten folk lever på idag. Ifall du skulle vilja ha fler sånna här tips, gilla gärna inlägget så skriver jag fler. 

<3 <3
Likes

Comments