Hellooo!! Hade massa rödbetor över från förra veckans deals på ica, och har alltid velat göra rödbetssoppa så testade idag!!!

Rödbetssoppa

5 stora rödbetor (jag använde typ 8 små)
2 vitlöksklyftor med skal
Färsk/torkad rosmarin
2 grönsaksbuljonger
5 liter vatten ca
2msk Oatly Imat (valfritt)
Sambal oelek
2 msk balsamvinäger

Gör såhär:

Skala rödbetorna och skär dem i små bitar. Rosta rödbetor och vitlök i ugnen med olivolja, salt och rosmarin i 50min på 180 grader. Koka under tiden upp vatten och buljong i en kastrull. När rödbetorna och vitlöken är klara så tar du bort skalet på vitlöken och häller i dem och rödbetorna i soppan. Mixa så soppen blir slät och tillsätt balsamvinäger och sambal.

Om du vill ha en tjockare soppa så tillsätter du lite Oatly Imat och majsstärkelse. Jag gjorde det för tyckte soppan blev lite för rinnig, men den ska inte vara krämig!

Rostade kikärtor

1/2 paket kikärtor
Paprikakrydda
Peppar
Salt
Olivolja

Häll av kikärtorna och skölj dem i kallt vatten. Lägg sedan i dom i en varm panna och låt vattnet koka bort. Häll i alla kryddor och låt rosta i ca 5-10min. Avsluta med olivoljan och låt de ligga i pannan i 5min till.

Jag serverade soppan med knäckebröd och en bönröra med persilja och citronpeppar. (typ som hummus fast jag valde en "bönmix" istället!)

Kram på er

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Heeej!! Häromdagen så gjorde jag och min vän en variant på min radarrätt halloumiburgare! Helt enkelt så byter du ut brödet mot salladsblad och fyller den med halloumi stekt i paprikakrydda och valfritt innehåll.
Vi hade;
Mangosalsa (mango, avokado, körsbärstomater, lime, vitlök, cayennepeppar, rödlök, olivolja, salt, svartpeppar)
Cashewnötsås (från dagen innan, se recept nedan!)
Mango chutney
Färsk grönkål

Andra alternativ kan vara vitlöksfräst svamp, hummus, picklad rödlök, ruccola, fräst spenat osv! Det var superfräscht och verkligen gott!

Hoppas ni haft en fin helg & får en bra första oktobervecka, Kram Matilda

Likes

Comments

Hej på er!!
Till middagen följde jag och min kompis samma tema och gjorde en vegansk tacosallad för att undvika bröd och mjölkprodukter! Det blev helt fantastiskt gott och min kompis blev helt blessed. Det var superenkelt och ett bra alternativ till tacos!

Tacosallad

Salladsmix
Körsbärstomater
Majs
Rödlök
Avokado
Mango
Oliver
Lime
Quornbitar
Spiskummin
Cayennepeppar
1 vitlöksklyfta (eller vitlökspulver)
Salt
Svartpeppar
Paprikakrydda

Fördela de olika salladstillbehören på varsin tallrik och stek quornbitarna i alla kryddorna.

Cashewsås

2 dl cashewnötter
2 msk mangochutney
1 tsk sambal oelek
vatten
salt

Mixa cashewnötterna fint. Tillsätt sedan vatten ca 1 msk i taget tills du fått den krämiga konsistensen du vill ha. Krydda med mangochutney och salt efter eget behag! Såsen var SJUKT god och kan även tänka mig att det blir gott att krydda med andra kryddor, citron kanske osv. Beroende på vad ni gillar!

Likes

Comments

Hej på er finisar! Nu har umeåcheyen förflyttat sig från Umeå till Östersund och hälsar på en vän. Hon går just nu på diet och ska undvika kolhydrater och socker - så därför fick vi tillsammans knåpa ihop en trevlig lunch tillsammans utifrån det + att inte använda oss av kött. Så denna rätt är helt fri från gluten, kött och mjölkprotein!

Blomkålsris med grönkålsröra

1 hel blomkål (mellanstor)
1 gul paprika
ca 10cm stor bit purjolök
1 Citron (eller citronsaft i burk)
1 Lime
1 kruka basilika
1 kruka mynta
2 stora blad grönkål
1 msk solrosfrön
1 vitlöksklyfta
Salt
Svartpeppar
En nypa cayennepeppar
1 msk Olivolja

Gör såhär

Grönkålsröran:
Mixa basilika, mynta, citron och vitlök i en matberedare eller med stavmixer. Häll sedan på olivolja och solrosfrön och mixa ihop. Därefter lägger ni i grönkålen - men låt den inte bli helt mixad så det fortfarande är tuggmotstånd i röran! Krydda med salt och cayennepeppar!

Blomkålsriset:
Finriv blomkålen och häll sedan över kokat vatten så det täcker all blomkål. Låt stå i ca 20-30sek och häll sedan av det i en sil. Häll tillbaka blomkålen i en form eller stor skål och krydda den med hackad purjolök och paprika. Avsluta med olivolja, pressad limesaft, salt och svartpeppar.

Vi valde att servera med lite salladsblad och drog på lite balsamico. Men ta någon random grönsak i kylen och servera till så blir det perfekt!

Likes

Comments

Hej finisar! Lagade en mumsig soppa till middag häromdagen.

Ingredienser:
1 stor sötpotatis
1 butternut pumpa
1 lök
Ingefära
1 vitlöksklyfta
1-2 dl linser
Grönsaksbuljong
Kokosmjölk
Vatten
Salt & peppar

Gör såhär: Stek lök, vitlök och ingefära några minuter i olja i en stor kastrull. Skär pumpan och sötpotatisen i mindre bitar och häll i. Tillsätt grönsaksbuljong. Låt steka några minuter och tillsätt linserna. Jag brukar oftast använda mig av curry, lite chili och lite paprikakrydda men nu valde jag att bara använda mig av salt och peppar. Häll sedan på vatten. Låt koka i ca 20 minuter eller tills linserna är klara. Ställ kastrullen åt sidan, häll i kokosmjölk. Använd en stavmixer och mixa soppan smooth. Klart! Ps. Häll inte på allt för mycket vatten om ni inte vill ha en jätterinnig soppa. Brukar mest bara täcka innehållet med vatten och hälla på lite under tiden om jag märker att det behövs.
Glömde såklart att ta en bild, men det fanns kvar lite efter vi käkat så voila hahaha.

Likes

Comments

HUR fantastiskt är det inte med HÖST. Här i Umeå är träden gul/orange/röda och alla har börjat snöra på sig halsdukarna och fylla kylen full med rotgrönsaker. Det är superbilligt med morötter, kålrot, gul lök, pumpa och rödbetor. Därför tog jag vara på det och gjorde dem i ugnen idag med Kimberly!

Jag använde mig av:
Rödbetor
Morötter
Röd lök
Butternutpumpa

Men somsagt; ta allt billigt & göttigt som ni hittar och hacka dom grovt. Lägg sedan allt i en ugnsform/plåt och häll över olivolja, salt, peppar och färsk rosmarin. På med ugnen till 250 grader och låt grönsakerna stå inne i ca 30-40min eller när de fått rikligt med färg!

Till det serverade jag med en parmesankräm och en ärtröra!

Parmesankräm
1 1/2 dl creme fraice
ca 1 dl riven parmesanost
Salt
Peppar
1 tsk honung
Lite olivolja

Ärtröra
250g tinade gröna ärtor
Rikligt med spiskummin
Vitlök
Salt
Peppar
ca 2msk olivolja

Mixa ihop tillsammans och tillsätt ev mer ärtor om det behövs!

Detta blev så gott och känns så höstigt och mysigt! Hoppas ni får en fin tisdagskväll, Kram!

Likes

Comments

Heeej på er!!! Jag kan inte förstå att jag inte lagt ut receptet på One Pot Pasta tidigare, då det verkligen är min och Kimberlys favoritbakiskäk och har lagats många gånger i olika konstellationer hemma hos mig! Jag och sofie gjorde det senast förra helgen och här kommer receptet vi gjorde då!

One Pot Pasta

Bönspaghetti (eller vanlig spaghetti, men blev verkligen supergott med bön!)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
250g champinjoner
1 burk kikärtor
ca 2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
7 dl vatten
3dl matlagningsgrädde elr oatly Imat för vegan
Torkad basilika
Torkad timjan
Torkad oregano
1 tsk sambal oelek (eller chiliflakes!)
Svartpeppar
Salt
Parmesanost

Gör såhär!

Finhacka lök och vitlök och grovhacka champinjoner och paprika. Fräs dem i en stor kastrull i olivolja, tomatpuré, alla torkade kryddor och sambal/chiliflakes. Tillsätt sen resten av alla ingredienser inklusive spaghettin.

Sätt på locket och koka tills pastan är klar, se till att röra ordentligt under tiden!

Servera med riven parmesanost & jag hade nog tagit lite färsk spenat eller ruccola till om jag haft hemma!

Supersimpelt, hur gott som helst och perfekt att både bjuda på och ha i matlådor!

Kram från Matilda

Likes

Comments

Men hallå! Längesen jag gjorde ett inlägg, skyller på tidsbrist. Så härligt att komma igång igen och dela fantastiska recept till er. Hoppas ni blir inspirerade. Matilda kom över på middag en kväll, såklart så måste man gå all in då. Vi gjorde en gudomligt god pizza, även min kille tyckte att det blev sjukt gott. Hade kunnat äta 10 pizzor!!!

Så! Här kommer receptet!
Bottnen blir för ungefär en ugnsplåt

Blomkålsbotten
1 färsk blomkål (rätt stor)
1 dl mandelmjöl
2 ägg
salt och peppar
1 - 1½ msk oregano
2,5 dl parmesanost
Utgick från Detta recept men gjorde om det lite

Gör såhär: Sätt ugnen på 250 grader. Finriv blomkålen antingen med rivjärn eller i en matberedare (rätt smidigt när det var så pass mycket). Lägg blomkålen i en finmaskig sil eller durkslag som inte har för stora hål. Koka rejält med vatten och häll över blomkålen (vi kokade full vattenkokare i 2 omgångar). Låt detta svalna sen försöker ni att trycka ur så mycket vätska som möjligt.

Under tiden som blomkålen svalnar så blandar ni övriga ingredienser. Tillsätt blomkålen och tryck sedan ut den på bakplåtsklädda ugnsplåten. Grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen (tills den fått lite färg).

Sås
Matilda kokade en egen tomatsås som blev jättebra.
1 paket passerade tomater, 1 vitlöksklyfta, olivolja, oregano, basilika, salt. Smaka av. Om ni vill ha en starkare sås går det bra att lägga till sambal oelek eller cayennepeppar.

Fyllningen på pizzan bestod av:
Spetskål
Majs
Zucchini
Blomkål
Pinjenötter
Färska trattkantareller
Mozzarella
Parmesanost
Fetaost
Spenat
Tomat
Rödlök
Ajvar
Pesto


Alltså, lägg på det du tycker är gott och strö över massa ost. In i ugnen ca 7-15 minuter beroende på hur mycket fyllning du har. NJUT!
Kramar /Hanna

Likes

Comments

Hallå! Idag så blev det quornfärssås till middag. Det brukar verkligen vara en favorit hos de som inte ätit så mycket vegetariska substitut innan, så ett tips för er som vill testa på lite vegetariskt!

Quornfärssås
(Typ 3 portioner)

1 valfri lök (ta det ni har hemma! jag tog en halv rödlök och en bit av en purjolök)
Quornfärs (vet inte hur mycket jag tog, ta så det fyller stekpannan!)
1 tunt skivad morot
2tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
1/2 paket krossade tomater
1/2 dl matlagningsgrädde (eller oatly Imat)
1/2 dl vatten
Oregano
Basilika
Svartpeppar
Salt

Gör såhär

Stek löken i olivolja, tomatpuré, basilika, oregano och sambal oelek. Låt det stekas ordentligt så kryddorna får smak, sen häller ni i quornfärsen. och morötterna. När färsen tinat så tar ni i krossade tomater, grädde och vatten. Krydda med salt och svartpeppar!

Låt allting koka ihop i ca 15-20min. Jag brukar se till att inte lägga i pastan (eller vad ni väljer och äta till) förrän jag är klar med grytan så den får tid på sig att koka ihop.

Ett tips är att om ni har små slantar av rotgrönsaker hemma - riv i dom!! Då blir det en matigare och godare gryta!

Detta är verkligen ett superenkelt recept - som går snabbt och göra! Hoppas ni tycker om det! Kram!

Jag glömde liksom att fota innan jag började äta så blev lite halvdålig bild! :')

Likes

Comments

Hej på er!

Med regn, kyla och blåst kommer också varma mustiga grytor, soppor och billiga rotgrönsaker! Soppor är verkligen en favvo hos mig och har alltid lagat mycket soppor sen jag flyttade hemifrån, det bästa är att det går att freestyla fram en god soppa på hur enkla medel som helst! Den här veckan är det både extrapris på purjolök och palsternacka - så använde mig blandannat av det!

Morot- och palsternackasoppa

5 morötter
1 stor palsternacka (2 små)
2cm skivad ingefära
1/2 skivad purjolök
200ml kokosmjölk
ca 6dl vatten
1 skivad vitlöksklyfta
2 grönsaksbuljonger
1tsk gurkmeja
1msk sambal oelek
1/2 lime (saften)
Svartpeppar
Salt
Kokosolja
Rapsolja

Gör såhär

Häll lite rapsolja och en stor klick kokosolja i en kastrull. Skiva vitlök, purjolök och ingefära och lägg i kastrullen. Låt det stekas tillsammans med sambal, gurkmeja och grönsaksbuljong. När det blivit mjukt skivar du i morötterna och palsternackan (det behöver ej vara så smått för ni ska ändå mixa soppan senare)

Därefter häller ni i kokosmjölken och vattnet samt pressar lime över soppan. Låt koka ihop i ca 20min (se till att palsternackan mjuknat ordentligt) Mixa sedan soppan slät med en stavmixer och tillsätt ev salt!

Jag serverade tillsammans med en hummus med citron och persilja och bröd!

Hoppas ni får en superfin mysig onsdag!

Likes

Comments