Hallå där!

Igår lagade jag och Matilda en supergod pizza. Det verkar som att vi har en dille på att laga pizzor när vi är med varandra. Vi hittade grundreceptet i Ica Buffé som såg supersmarrigt ut och la till en sås och lite annat gott.

Ingredienser
Broccoli 500g
Parmesanost 1
1 dl havregryn
2 ägg
1 dl mozzarella
1 tsk oregano
1/2 tsk salt
2 L Hett vatten

Topping
2 vitlöksklyftor
1 burk kronärtskockshjärtan
Fetaost
Pesto
Crème fraiche
Ajvar
Mangold
Nötter
Honung
Olivolja
Svartpeppar

Sås
En näve mynta
1 vitlöksklyfta
Olivolja
1/2 citronsaft
Svartpeppar
Lite salt

Mixa ihop med stavmixer eller dylikt och smaka av.

Slå på ugnen på 250 grader. Skär av broccolistammen och lägg åt sidan. Dela buketterna och lägg i en matberedare. Mixa rätt fint. För över broccolin till ett durkslag och häll över 2 liter hett vatten, låt svalna. Mixa sedan havregryn och ägg i matberedaren. Tillsätt riven parmesan och riven mozzarella + kryddor. Krama ur broccolin och tillsätt den till resten och mixa. Vi bredde ut smeten till två pizzor på en plåt med bakplåtspapper men man kan göra flera mindre eller en stor. Grädda i 15 minuter eller tills de fått en fin färg. Ta ut och låt svalna något. Bre över crème fraiche och sedan valfri mängd pesto. Krama ur kronärtskockshjärtana på vatten, skiva broccolistammen och lägg över pizzabottnarna. Hacka mangold och lägg på. Klicka ut valfri mängd ajvar. Smula över fetaosten och sprinkla över såsen och sedan lite olivolja. Krydda med lite svartpeppar och dutta ut en näve nötter. In i ugnen i ca 5 minuter, tills fetaosten och övrigt fått färg.
Efteråt så kan man tillsätta lite honung för att få en perfekt kombination av salt, surt och sött.

Hoppas det smakar, Kram!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej! Igår lagade jag, Kimberly & Lukas en supergod pasta med pumpa, citron, timjan och fetaost. Den var magiskt god och rekommenderar den verkligen!

Pumpapasta med fetaost

1 Butternutpumpa
3 vitlökar
1 kruka färsk timjan
Finrivet skal från 1 citron
2 dl oatly Imat
1/2 dl riven parmesan
Spaghetti för 4 pers
Olivolja
Svartpeppar
Salt
2 st fetaostar

Gör såhär:


Skär pumpan i 2cm kuber. Stek kuberna tillsammans med hackad vitlök i ca 15 min eller tills kuberna blir mjuka. Tillsätt rivet citronskal, klipp ca 5-6 kvistar med timjan (eller mer efter smak!) och parmesan. Häll i oatly Imat och låt koka ihop snabbt. Krydda med massa svartpeppar och salt! Häll upp pasta, släng på pumparöran och toppa med fetaost (massvis!!!!)

Hoppas ni tycker om det! Kram

Likes

Comments

Hej!! Igår var det kallt, mörkt och dagen innan CSN. Då blev det helt enkelt en soppa på de grönsaker jag hade kvar i kylen från den här månaden + köpte billiga sötpotatisar häromdagen!

Kålsoppa

1 liten vitkål
1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (eller 1 stor)
3 små sötpotatisar eller en stor
rapsolja
3 msk tomatpuré
2 liter vatten
2 msk sambal oelek
3 grönsaksbuljonger
1 msk hackad fryst persilja
1 msk kinesisk soya
Salt och peppar

Gör såhär


Hacka alla grönsaker i små kuber. Fräs vitkål, blomkål, lök och sötpotatis i rapsolja. Tillsätt tomatpuré och blanda runt det ett tag. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt koka ihop, men inte för länge för då blir lätt blomkålen och vitkålen alldeles för mjuka.

Jag serverade med varma smörgåsar i ugn med hummus, mozzarella, tomat och dijonsenap! Den blev verkligen supergod, och blev massvis med matlådor!

Kram på er!

Likes

Comments

Hej! Idag är det en såndär dag när livet ba säger nepp, nejtack, helvete, jag pallar inte. Då är såklart det bästa botemedlet att släppa alla krav och laga god mat som står länge på plattan och luktar amazing i hela lägenheten. Därför blev det bönchili idag. Jag freestylade loss på kryddor och det blev verkligen såså gott.


Bönchili

300g fryst soya/quornfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 paket krossade tomater
1 paket kidneybönor
3 dl vatten (ev mer om färsen drar åt sig för mycket)
1 grönsaksbuljong
1 msk kakao
1 msk socker
1 msk tomatpuré
1/3 chili med kärnor
Cayennepeppar
Kanel
Salt
Peppar
Spiskummin
Oregano

Gör såhär

Fräs lök och vitlök i olivolja tillsammans med den frysta färsen. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Har inte skrivit exakta mängd på kryddor för tänker att du kryddar lite beroende på vad du själv gillar! Låt gärna stå så länge som möjligt och puttra på låg värme. Min stod i ungefär 3h och blev fantastisk!


Egengjorda nachochips

2 dl majsmjöl
1 1/2 dl vatten
Smoked Paprika-krydda
Örtsalt

Gör såhär

Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda ihop majsmjöl och vatten. Tryck sedan ut degen på en platta med bakplåtspapper på. Gör den så tunn du bara kan, annars kan nachochipsen lätt bli sega. Krydda sen med smoked paprika, eller vanlig paprikakrydda samt örtsalt. Om ni vill ha lite styrka, ta cayennepeppar också! Ställ in plåten i ugnen i 10min. Ta sedan ut den och gör trekanter av dagen med en kniv. Stoppa in plåten igen och låt den stå 15-20 minuter.

Jag serverade detta med en cremecheese sås som jag gjorde med cayennepeppar, salt, paprikakrydda och persilja. Men annars kan ni bara blanda ihop lite kryddor + persilja med creme fraice och ha till. Tidigare i bloggen finns också recept på mangosalsa, vilket jag också kan tänka mig funkar alldeles utmärkt!

Hoppas ni haft en bättre måndag än mig, Kram på er!

Likes

Comments

(bilden gör INTE smaken rättvis!!!)

Haallåå på er!! Idag så gjorde jag middag på lite saker jag hade hemma som jag behövde göra av med! Det blev en supergod grönkålspasta som jag tagit inspiration från ett annat recept men freestylat lite!

Grönkålspasta (1 portion + matlåda)
2 port bönpasta
3-4 grönkålsknippen
1 vitlöksklyfta
3 champijoner
1 dl Oatly Imat (eller annan vegansk grädde)
3 msk havremjölk (eller annan växtbaserad mjölk)
2 msk vatten
1 dl valnötter
1/2 dl solrosfrön
1 dl riven prästost (eller annan stark ost)
Cayennepeppar
Salt
Svartpeppar

Gör såhär

Rosta valnötter och solrosfrön tills de får färg och mixa sedan ihop dem med Oatly Imat. (jag använde stavmixer) Om röran blir tjock, häll i lite mer vätska eller lite växtbaserad mjölk.
Stek grovhackad grönkål i rapsolja och vitlök. Häll i champinjonerna och låt stek tillsammans med grönkålen tills de blivit mjukt. Häll sedan i nötröran tillsammans med vatten och växtbaserad mjölk. Låt koka ihop och krydda med salt, peppar och cayenne. Avsluta med att riva i prästost!

Servera tillsammans med bönpasta eller annan pasta. Men blir supergott med bönpasta!

Kram Matilda

Likes

Comments

Hejsan! Ett tag sen jag delade med mig av min matlagning, kan skylla på att jag inte har varit hemma nog mycket för att laga något värt att skriva om. Men, idag hände det! När man minst anar. Hade noll inspiration och var sjukligt sugen på spaghetti och köttfärssås så grävde fram lite anammas vegofärs ur frysen, dock så hade vi inte nog mycket för att bara använda oss av det så hittade även fryst spenat bland gömmorna i det kalla.

Såhär gick jag till väga
K*ttfärssås
ca 1/3 påse anamma vegofärs
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 paket hackad fryst spenat
1 knippe mangold
1 msk tomatpuré
3-4 dl imat
ca 1 msk soja
grönsaksbuljong
2 krm timjan och lite persilja, salt, peppar, ingefära, smaka av
1 paket krossade tomater

Stek lök, vitlök och tillsätt färs och spenat, tillsätt mangold, tomatpuré och grönsaksbuljong rör om och tillsätt kryddor, soja och till sist imat, därefter så är det bara att smaka sig fram till att det känns som att munnen ropar YES. Då äre bara att äta. Jag brukar låta det få stå på lägre värme mot slutet och bli krämigt och fint. Vill man ha en rinnigare variant så är det bara att hälla i mer imat eller vatten om man känner för det.

Koka upp vatten och lägg i risnudlarna, stäng av plattan och låt det stå någon minut, det går väldigt snabbt. Sen är det bara att hälla av vattnet.

Hoppas det smakar, kram Hanna!


Likes

Comments

​Hej igen!

Förra veckan så hade jag en kompis här och då bestämde vi oss för att testa på någonting som jag tänkt att jag skulle göra nu ett tag. Nämligen att testa att laga mat utifrån Portionen under tians-veckomeny! 

När vi handlade så blev det faktiskt ungefär 300 kr om vi räknade bort det som tillkom utöver det som vi skulle ha till alla middagar. Det blev absolut tillräckligt med mat för 4 personer per middag, och till storkoken blev det massvis med matlådor. Vi hann dock inte testa på alla recept, men det är därifrån Linsbollarna (från tidigare inlägg) kommer ifrån och annars var en favorit woken och linsstroganoffen! 

Länk har ni HÄR och det är verkligen ett tips för att få lite struktur på matlagningen samt bli motiverad till att testa på lite nya vegorecept! Just denna länk är för Inköpslistan för Oktober månad, men det finns för alla olika månader som då följer vad som är säsong i butikerna osv! Hur smart som helst. Annars är det verkligen tips att checka in bloggen överlag också, finns massa goda, fina recept att testa på! Länken till den har ni HÄR.

Kram Matilda

Likes

Comments

Helloooo!!! Jag tänkte köra ett litet samlingsinlägg om vad jag testade på för mat förra veckan tillsammans med filip, men vill först och främst posta middagen jag gjorde till några kompisar i söndags! Testade på ett nytt recept på linsbollar och de var supergoda!!

Linsbollar
3 dl torkade röda linser
1 gul lök
2 morötter
0.5 dl Maizena
0.5 dl Majsmjöl (eller sojamjöl)
2 msk torkad basilika
Salt
Peppar

Gör såhär

Koka linserna enligt vad de står på paketet. Se till så linserna kallnar ordentligt!! (detta är viktigt då det annars blir en sämre konsistens)
Riv morötterna och hacka löken. Blanda tillsammans med linserna i en skål och tillsätt mjölsorterna. Lägg i basilika. Snåla inte med salt och peppar!! Stek de sedan i olja.

Till detta tog jag massa rotfrukter jag hade i kylen och la på en plåt tillsammans med timjan, olivolja, salt och peppar. Denna gång blev det blomkål, kålrot, morötter och butternutpumpa!

Vi serverade med en morotstsatsiki (recept finns längre ner i bloggen!)

Hoppas det ska smaka så hörs vi snart igen! Kram Matilda

Likes

Comments

Hellooo!! Hade massa rödbetor över från förra veckans deals på ica, och har alltid velat göra rödbetssoppa så testade idag!!!

Rödbetssoppa

5 stora rödbetor (jag använde typ 8 små)
2 vitlöksklyftor med skal
Färsk/torkad rosmarin
2 grönsaksbuljonger
5 liter vatten ca
2msk Oatly Imat (valfritt)
Sambal oelek
2 msk balsamvinäger

Gör såhär:

Skala rödbetorna och skär dem i små bitar. Rosta rödbetor och vitlök i ugnen med olivolja, salt och rosmarin i 50min på 180 grader. Koka under tiden upp vatten och buljong i en kastrull. När rödbetorna och vitlöken är klara så tar du bort skalet på vitlöken och häller i dem och rödbetorna i soppan. Mixa så soppen blir slät och tillsätt balsamvinäger och sambal.

Om du vill ha en tjockare soppa så tillsätter du lite Oatly Imat och majsstärkelse. Jag gjorde det för tyckte soppan blev lite för rinnig, men den ska inte vara krämig!

Rostade kikärtor

1/2 paket kikärtor
Paprikakrydda
Peppar
Salt
Olivolja

Häll av kikärtorna och skölj dem i kallt vatten. Lägg sedan i dom i en varm panna och låt vattnet koka bort. Häll i alla kryddor och låt rosta i ca 5-10min. Avsluta med olivoljan och låt de ligga i pannan i 5min till.

Jag serverade soppan med knäckebröd och en bönröra med persilja och citronpeppar. (typ som hummus fast jag valde en "bönmix" istället!)

Kram på er

Likes

Comments

Heeej!! Häromdagen så gjorde jag och min vän en variant på min radarrätt halloumiburgare! Helt enkelt så byter du ut brödet mot salladsblad och fyller den med halloumi stekt i paprikakrydda och valfritt innehåll.
Vi hade;
Mangosalsa (mango, avokado, körsbärstomater, lime, vitlök, cayennepeppar, rödlök, olivolja, salt, svartpeppar)
Cashewnötsås (från dagen innan, se recept nedan!)
Mango chutney
Färsk grönkål

Andra alternativ kan vara vitlöksfräst svamp, hummus, picklad rödlök, ruccola, fräst spenat osv! Det var superfräscht och verkligen gott!

Hoppas ni haft en fin helg & får en bra första oktobervecka, Kram Matilda

Likes

Comments