Hej! Nu har jag varit sådär oaktiv igen men nu idag och imorgon ska jag lägga upp ett par recept som jag testat! Vi startar med dagens middag! Jag älskar verkligen dessa tomater. De funkar perfekt som tillbehör och blir såså goda när de får stå så länge i ugnen!

Ugnsbakade tomater
1 paket körsbärstomater/coctailtomater
Olivolja
Salt

Sätt ugnen på 120 grader. Ta en ugnsform och lägg på bakplåtspapper. Halvera tomaterna och ringla över olivolja och salt. Låt stå i ugnen i 2h.

Currytzay

1/2 paket Tzay Soy Bits
1/2 dl creme fraice
1msk curry (ev mer)
Salt
1tsk cayennepeppar
Paprikakrydda

Stek tzaybitarna i rapsolja och paprikakrydda. Häll i creme fraice och restrerande kryddor. Låt koka ihop!

Filodegsknyten med spenatfyllning

ca 6 ark filodeg (jag hade över)
ca 3dl tinad fryst hackad spenat
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
Olivolja (att steka i)
1/2 dl creme fraice
Svartpeppar
Vitpeppar
1/2 dl riven parmesan
Salt
Sambal Oelek

Stek rödlök, sambal, vitlök och kryddor i olivolja. Häll i den tinade spenaten och creme fraice. Låt koka ihop en snabbis innan du häller i parmesanosten.

Ta två filodegsark och vik dom på mitten två gånger. Ringla över lite olivolja på arken. Lägg lite fyllning i hörnet och vik så det blir till en trekant (hörnet till långsidan) och fortsätt göra proceduren tills arket är slut. Med mitt recept blev det 3st knyten.
Låt filodegsknytena stå med tomaterna i ugnen ca 30min, och när du tagit ut tomaterna höjer du värmen till 220 grader och tar ut dem när de fått en fin gyllenbrun färg!

Jag hade ingen sallad att ha till men servera gärna med ruccola eller färska spenatblad!

Hoppas det ska smaka! Kram Matilda

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Hejsan! Hoppas ni alla har en jättebra dag. Igår när jag skulle laga till en middag tänkte jag först bara äta några mackor, men sedan slog inspirationen in och jag lagade till en jättegod bulgursallad med tillbehör.

Bulgursallad
Bulgur
2 Morötter
½ Zucchini
½ Rödlök
1 Halloumipaket
1/3 färsk tofu
Färsk ingefära
Soya
Sesamolja
Spenat
Broccoli
1/3 av ett paket fetaost
Nötter - valfri sort
Persilja

Gör såhär: Hacka morötterna till den storlek du vill ha i salladen. Koka vatten och när det kokar så häll i bulgur efter hur mycket du vill ha. Stek zucchini i olja och salta/peppra. Efter det låt dem svalna på en tallrik, skär halloumin i småbitar, stek halloumin i rikligt med olja, krydda med paprikakrydda (Matildas tips, blir hur gott som helst). Låt halloumin svalna och stek sedan tofun. Jag skar den i mindre bitar och la den i en skål med sesamolja, soya och riven ingefära i ca 15 min innan den stektes. Låt den också svalna. Koka broccolin, låt svalna. "Krama ur" vattnet och skär till mindre bitar och tillsätt till salladen. När bulgurn är klar så hällde jag över det till ett durkslag och sköljde med kallt vatten och försökte få bort så mycket vätska som möjligt. Sedan blandade jag bara allt i en skål. Toppade med färsk persilja.

Morotstzatziki: Riv 2 medelstora morötter. Salta. Efter ett tag, krama ur vattnet och lägg i en skål, pressa i 2 vitlöksklyftor, tillsätt turkisk yoghurt och peppar. Smaka av.

Vegoburgare: Jag hade ett paket med en färdig mix (se bild nedan) som jag blandade med 2½ dl hett vatten och 1 tsk olja. Formade till små biffar istället för burgare och stekte i rikligt med olja på medelvärme.

Kramar! Hanna

Likes

Comments

(Den här bilden är verkligen sjukt orättvis på hur rätten smakade. Jag är inte så nöjd över att bo i andrahand och låna andras porslin kan jag säga!)

Hej!!! Det har ju varit ett litet miniuppehåll för min del i matlagningen då jag varit på semester! Men nu när jag kom hem har jag faktiskt beställt hem Linas Vegetariska Matkasse. Jag såg ett erbjudande på facebook att prova på för halva priset så kände att det kunde vara en kul och inspirerande grej! Så detta recept är alltså från Linas Matkasse och var jättekul att laga tillsammans med vänner, och trots att det var lite klurigt med att få alla gyozas stekta på rätt sätt så var det otroligt gott och värt i slutändan!

Ingredienser:
Fryst ingefära
Gyozas (Detta är alltså japanska dumplings, men är snarlika de kinesiska dumplingsen. De går att köpa i frysdisken och de som jag hade hette "men men")
Kålrabbi (en liten gullig, rund kålbit)
Lime
Mynta
Pak Choi (En kål som ofta används till asiatiska rätter. Riktigt god faktiskt och kommer lätt att använda denna till andra recept!)
Rödlök
Sesamfrön
Chili Flakes
Japansk soya
Jasminris
Neutral olja
Salt
Socker
Vitlök

(Nu kommer jag lägga upp en printscreen på receptet eftersom att det är klurigt att skriva ut allting haha!)

Hoppas det ska smaka! Glöm inte att kolla ordentligt på paketet hur du tillagar gyozas!
Kram Matilda

Likes

Comments

Hejsan!
Igår hade jag världens energi för att laga mat så gick all in. Det blev en av mina favoritsoppor!! Min karl åt som en tok så tror den gick hem haha! Receptet på soppan är från Nya Zeeland där jag blev helt förälskad i sötpotatis, skrev ner receptet för att denna soppa var så otroligt god, efter ha gjort den här soppan ett x antal gånger så har jag nu justerat det lite.

Sötpotatissoppa
2 Vitlöksklyftor
5 tsk Curry (använde Santa Marias då jag tycker att den ger mer smak och lite kryddighet)
Olja
2½ Grönsaksbuljongtärningar
1kg Sötpotatis (ca 4 stora sötpotatisar)
500ml kokoskräm/kokosmjölk
Vatten
Gör såhär: Skala sötpotatisen, pressa i vitlöksklyftorna i olja i en gryta eller större kastrull. Skär sötpotatisarna i grova bitar och häll ner dem i grytan. Låt "stekas" i några minuter. Häll i vatten så det täcker potatisen och smula i buljongtärningarna. När sötpotatisen är mjuk, ställ åt sidan och stäng av plattan. Sedan använder jag mig av en mixer för att släta ut soppan. Efteråt häller jag i kokoskräm och smakar av, ibland behövs det mer vatten. Eller salt och peppar om man vill ha det.

Linssalladen var väldigt enkel. Jag kokade linser och när dem var klar sköljde jag av i kallt vatten och lät dem stå i ett durkslag för att rinna av. Efteråt blandade jag spenat och fetaost och i med linserna. Toppade med en fröblandning. Det är väldigt gott att även tillsätta lite balsamvinäger + salt och peppar. 

Receptet på Fröknäcket har Matilda redan skrivit ut. Denna gång så testade jag någonting lite annorlunda och använde mig av 2dl majsmjöl, 1 dl sesamfrön, 1 dl solrosfrön, 1/2 dl linfrön, 1/2 dl pumpafrön, 1/3 dl olivolja, 2-3 dl vatten och sedan toppade jag med flingsalt då man tryckt ut/kavlat ut smeten på plåten. Det blev faktiskt lite mer tuggmotstånd med detta recept. Lite sega men inte sådär "ofärdigt" sega som de kan bli. Mums! En favorit här hemma.

Kramar, Hanna!

Likes

Comments

Hejsan! Lagade till en gryta igår som blev riktigt god! Men som vanligt, mitt i all hast så glömde jag att fota. Fotade en matlåda som tröst. Men ah, SÅ GOTT blev det.

Grönsaksgryta
1 Aubergine
1 Zucchini
1/2 Rödlök
3 större Champinjoner
2 Vitlöksklyftor
1 1/2 färska Broccolibuketter
2 tsk Curry
1 Grönsaksbuljongtärning
1 tsk Ingefära
½ tsk Basilika
1½ tsk Koriander
Salt och Peppar
250 ml Kokosmjölk
500g Krossade Tomater
2-3 dl Vatten
2 Tomater
2-3 dl Linser
4 dl Bulgur

Gör såhär: Grovhacka aubergine, zucchini och broccoli och stek i olja. Tillsätt svamp och lök. Tillsätt vitlök och tomat. Krydda. Låt dem få en stekyta och häll sedan i kokosmjölk, krossade tomater och vatten. Smula i buljongtärningen. Låt det koka upp och tillsätt sedan linserna.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt bulgur. Koka i 15 minuter eller tills den är mjuk.

Häll upp på en tallrik, eller i en skål och avnjut.
Ha en härlig tisdagskväll kram Hanna.
Tips: Riktigt gott att äta med lite creme fraiche till eller turkisk yoghurt. Jag hade lite tzatziki kvar som jag serverade med grytan.

Likes

Comments

När jag bodde i Tyskland så gjorde jag väldigt mycket risotto. Det är inte så komplicerat att göra men kräver lite tid! Det finns massvis med olika sätt att göra risotto på, med svamp och sparris är några favoriter MEN saffranrisotto är ju helt magiskt plus att det känns som en lyxig rätt.

Saffransrisotto

3 sharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 L grönsaksbuljong (koka upp grönsaksbuljong med vatten!)
1 kuvert saffran
Svartpeppar (det är gott med rikligt!)
4 dl arborioris
1 dl riven parmesanost
1/2 kruka persilja
Några knippen finhackad salladslök

Fräs hackad lök och vitlök i olja så de blir genomskinliga. Rör sedan i riset och låt det stekas med (var noga med att röra så det inte fastnar i botten). Häll på saffran och vin. Låt riset suga in sig vinet ordentligt och häll sedan på grönsaksbuljong så det precis täcker riset. Rör om då och då och låt riset suga in buljongen. När det börjar bli torrare så häller du på mer buljong och så gör du samma procedur tills du är nöjd med konsistensen på riset. (Godast är när det är lite hårt på utsidan och mjukare inuti) De sista minutrarna så tillsätter du parmesanost och kryddar med svartpeppar och salt.
Gardera med persilja och hackad salladslök!


Saffransrisotton blir väldigt mastig så jag valde att servera en syrlig sallad med blåbär och frön till!

Blåbär- och frösallad
Salladsmix
ca 1 dl frysta blåbär (passar utmärkt med färska!)
1 msk sesamfrön
1 msk solrosfrön
1 msk pumpafrön
5-10 halverade körsbärstomater
2 knippen salladslök
2 msk rapsolja
1/2 pressad citron
Havssalt

Blanda ihop alla grönsaker, blåbär och fröer. Häll på rapsolja och pressa på citron samt krydda med salt!

Hoppas det ska smaka! Kram Matilda

Likes

Comments

Häromdagen var en kompis över på lunch och jag älskar verkligen att göra soppor när folk är över. Denna gång blev det en tomatsoppa! Och jag serverade med hannas bästa recept till fröknäcke och hummus!

Tomatsoppa

1 paket krossade tomater basilikasmak
1 paket krossade tomater original
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2dl vatten
1 grönsaksbuljong
1msk sambal oelek
1msk torkad rosmarin
1msk torkad oregano
Svartpeppar
Salt (det kan behövas mycket salt så salta efter smak!)
2msk valfri grädde (jag använde oatly Imat)
1msk socker
3msk tomatpuré
1/2 fetaost
Solrosfrön

Fräs lök, tomatpuré, vitlök och grönsaksbuljong tillsammans. Tillsätt sedan krossade tomater och vatten samt alla kryddorna. Vänta lite med att lägga i grädden så soppan får koka ihop. Låt soppan koka ett tag (ca 20min) för bättre smak! Jag använde de torkade örter jag hade hemma, men basilika är ju också en superbra krydda att ha i!
Toppa soppan med fetaost och solrosfrön!

Fröknäcke (Hannas underbara recept!)

Sätt ugnen på 150 grader.
2dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
1,5-2 dl hett vatten
Flingsalt

Blanda ihop alla ingredienser och knåda ihop med händerna till en deg. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och antingen kan du kavla ut degen så den blir så tunn som du önskar. Eller så gör du som jag och trycker ut degen på plåten. Strö över rikligt med salt. (Om degen är tjockare så behöver den lite längre tid i ugnen!)

Hummus

Jag älskar hummus. Jag har hummus till allt. Till frukost, lunch, middag. Det finns tusen olika recept och jag freestylar oftast fram något. Men grunden ser ungefär ut såhär.

1 paket kokta kikärtor
1-2 msk spiskummin
2 tsk tahini
2 små vitlöksklyftor (eller 1 stor)
Svartpeppar (snåla inte!)
Salt
1 tsk citronpeppar
1-1,5 dl olivolja

Lägg alla ingredienser i en bunke (olivoljan sist!) och mixa ihop med en stavmixer.

Jag använder mig av rätt mycket olja för att det ska bli en mjuk och krämig konsistens men om ni gillar en mer fast röra så kan ni ta lite mindre såklart!

Hoppas det ska smaka! Kram Matilda

Likes

Comments

I söndags hade vi några vänner över på fika, så då passade jag på att baka mina favoritkakor som farmor alltid brukar bjuda på.

Recept:
2 dl Havregryn
1 ½ dl Vetemjöl
2 dl Socker
1 tsk Bakpulver
1/2 dl Grädde
1/2 dl Sirap
150 g smör

Smörkräm
75-100g Smör
2 dl Florsocker
2-3 tsk Vaniljsocker
1 Äggula

Gör såhär:

Slå på ugnen på 175 grader.

Smält smöret. Blanda havregryn och vetemjöl. Tillsätt bakpulver och socker och sedan grädde och sirap. Tillsätt det smälta smöret och rör om till en smet.

Kicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av två teskedar, de ska vara lite större än ärtor på plåten. Med lagom mellanrum för dem blir rätt stora. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Det går jättesnabbt att dom bränner så håll koll!

För att göra smörkrämen så blandar du alla ingredienserna och när havreflarnen har svalnat så parar du ihop dem i storlek två och två. Sedan brer du smörkräm på ena flarnet och pressar ihop med det andra. Klart!!!!!


Likes

Comments

Häromdagen var en vän över på middag och då tänkte jag göra någonting liknande som matvetesalladen (som också ligger publicerat) vi gjorde förra veckan. Det blev till en bulgursallad och det kändes så somrigt och gott.

Bulgursallad
Koka ca 1-2dl bulgur i grönsaksbuljong
Koka ca 2dl gröna linser
Hacka rödlök, morötter, körsbärstomater, fetaost, 1/2 broccoliträd och häll ner salladsmix. (eller valfri salladssort)
Egentligen kan du ta i vilka grönsaker som helst! Ju mer desto bättre tycker jag.

Marinerad tofu
Skär tofun i rätt så tjocka, långa bitar. Marinera i soya, rapsolja, svartpeppar, paprikakrydda, vitlök och ingefära. Låt stå i ca 30min. (gör detta först så kan det stå medans du hackar grönsaker) Sen tar du upp dina tofubitar och häller på sesamfrön.

Vi hade tsatsiki till men valfri sås går ju såklart bra! Tips är morotstsatsiki, mango chutneysås, örtröra osv.

Ha en superfin söndag! Kram Matilda

Likes

Comments

Någonting som jag ofta lagar är olika former av wok. Beroende på ekonomi (höhö) så brukar jag ha olika slags protein i, men förra veckan var det extrapris på Tzay, så det fick det bli!

Tzaywok
1/2 broccoliträd
2 morötter
1 gul lök
1/4 zuccini
1/2 paket Tzay Soybits
Ingefära
1/2 chili
Sesamolja
Teryakisås
Sweet chilisås
Soya
Paprikapulver
1 vitlöksklyfta
Sesamfrön

Fräs vitlök, chili och hackad ingefära i 1 msk sesamolja, några droppar soya, 1 msk rapsolja och ca 1 msk teryakisås. Lägg sedan ner dina tzaybitar och låt de fräsa tills de tinat. Hacka alla grönsakerna grovt och lägg ner tillsammans med tzaybitarna i pannan. Häll i 1msk sweetchilisås. Krydda med paprikapulver och ev salt och peppar. Låt de wokas i ca 10min, grönsakerna ska fortfarande vara knapriga! Blanda ihop woken med 1/2 dl sesamfrön.

Supergott & enkelt att göra!
Hoppas alla har en fin torsdagskväll. Kram Matilda

Likes

Comments