Tillbehör

Jag har på senare tid börjat göra egen guacamole till tacos och brukar använda det som blir över till chips-dipp eller som salladsdressing! Jag använder mig inte av mått, utan gör lite som jag känner och smakar hela tiden av för att se vad jag behöver mer/mindre av ✨✨✨

Ingredienser

Avokado

Tomat

Citron

Salt/Peppar

(creme fraiche om man vill)


Gör såhär:

1. Mosa avokadon i en skål och häll över hackade tomater.

2. Pressa lite citronsaft över skålen, och peppra och salta efter smak.

3. Rör om ingredienserna ordentligt och smaka av så att du är nöjd!


Avokado kan aldrig bli fel


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Fakta

Äter man inte kött, hur ska man då få i sig alla näringsämnen??? I förra inlägget skrev vi om vilka ämnen kroppen behöver som finns i kött, och att man som vegetarian och vegan kan få i sig de näringsämnena från annan kost. Så här kommer lite tips på vad man kan äta för att inte få bl.a. näringsbrist. Det finns självklart många fler alternativ än de vi skrivit ned, detta är som sagt bara lite tips om man är intresserad!

Vitaminer som kan vara svåra att få i sig

D-vitamin : SOLEN är den största källan, Olika sorters soja- och havre mjölk, Kosttillskott kan vara bra att ta eftersom vi inte kan få solljus under vintern.

Vitamin B12: Sojaprodukter, Jästextrakt, Kosttillskottet Kobalamin.


Mineraler som annars finns i animaliska produkter

Zink: Vetegroddar, Fullkornsprodukter, Vetekli, Öljäst, Nötter, Ris, Ärter, Morötter, Rödbetor, SolrosfröN, Pumpakärnor.

Selem: Gröna/ röda linser, Paranötter, Sojakorv, kikärtor, Spenat, Pekannötter.

Kalcium: Spannmål, Fröer, Färska grönsaker, Rotfrukter, Bönor, Linser, Nypon

Järn: Gröna ärtor, Bladgrönsaker ex Spenat, Torkad frukt, Banan, Persikor

Nötter, Linser, Pumpafrön, Mörk block choklad, Pistaschnötter

Fullkornsprodukter (flingor, musli mm.), Vällingpulver, Bönor

Tips: Drick ett glas apelsin juice/dag, det gör att järnupptaget blir 3-4 gånger större.


Kolhydrater, hjärnans bränsle:

Snabba kolhydrater (går in och ut ur blodet snabbt och man måste efter en kort tid fylla på med nya kolhydrater)

— Läsk, Saft, Godis, Vitt bröd, Pommes frites, Chips mm.

Långsamma kolhydrater (håller dig mätt längre och håller blodsockret på en jämn nivå)

— Pasta, Potatis, Bröd, Gryn, Grönsaker, Fullkorn, Quinoa mm.

Fett, kroppens energireserv:

(De nyttiga fetterna kroppen behöver) — Kokosolja, Olivolja, Nötter, Frön, Avokado.

Protein, kroppens byggstenar:

Gröna ärtor, Grönkål, Broccoli, Potatis, Sojabönor, Bönor (kidney/vita/bruna), Tofu, Linser, Quorn, Kikärtor

Quinoa, Chiafrön, Solrosfrön, Mandlar, Havregryn, Bovete, Jordnötter, Pumpafrön, Cashewnötter, Jordnötssmör.


Kolhydrater och fett brukar inte vara ett problem för vegetarianer/veganer att få i sig, men det är viktigt att äta rätt kolhydrater och fetter som ger dig långvarig energi, dvs. långsamma kolhydrater. Man brukar oftast få sig i sig ordentligt med näringsämnen om man äter en balanserad vegansk eller vegetarisk kost, men det kan bara vara bra att veta vilka ämnen kroppen behöver så att man kan ha lite extra koll - speciellt på järn, D- vitamin och B12.


Extra tillskott: ”Mitt val - Vegetarian” finns att köpa på Apoteket och innehåller B2, B12, Järn, Zink, Jod, Kalcium och Selen. Det kan vara bra att ta extra tillskott ifall man misstänker att man inte får i sig tillräckligt, eller ofta slarvar med maten, bättre att vara på den säkra sidan ✨

Likes

Comments

Fakta

Jag personligen har aldrig varit så förtjust i kött, och började ganska tidigt (5-7 år) att spotta ut det tuggade köttet i servetter vid matbordet. När mina föräldrar efter ett tag förbjöd mig från att spotta ut maten, tuggade och gömde jag köttet i munnen för att gå på ”toaletten” ca var femte minut eller ”snöt mig” mid matbordet samtidigt som jag spottade ut köttet i servetten. Jag ville ju kunna äta kött, eftersom jag fick lära mig både hemma och i skolan hur tallriksmodellen såg ut, att kroppen behövde kött, grönsaker och kolhydrater för att fungera. Jag blev så äcklad av att äta kött då jag bland annat visste att det var ett dött djur, vilket jag vet att många andra också känner igen sig i, men jag trodde inte att jag hade något annat val än att äta kött. Hade jag som liten vetat att det fanns andra alternativ att få i sig det kroppen behöver, hade jag blivit vegetarian redan då. Jag är ingen dietist eller på något sätt utbildad inom kost, men jag tog mig friheten att skriva lite om protein och andra ämnen som finns i bland annat kött och varför kroppen behöver dom - så är man intresserad är det bara att fortsätta! :)

(Källor: bristguiden.se, Sveriges radio, vegoliv.se, livsmedelsverket, actic.se)


För att kroppen ska må bra och fungera behöver man få i sig samma ämnen den är uppbyggd av, kolhydrater, protein och fett, samt vitaminer och mineraler. Det gäller att få i sig tillräckligt med dessa näringsämnen så att kroppen kan fungera som den ska. Proteiner är kroppens byggstenar, de bygger upp och reparerar kroppens celler. Det är viktigt att få i sig ordentligt med protein för att det inte lagras i kroppen på samma sätt som kolhydrater och fett. Får man inte i sig tillräckligt bryter kroppen ned sitt eget protein i form av muskler och vävnader, så det är viktigt att få i sig protein varje dag. Många hänvisar till att man då behöver äta kött för att kroppen ska få i sig rätt mängd protein, då kött innehåller väldigt mycket protein som kroppen har lätt att ta upp. Men genom att äta vegetabiliskt protein, ex bönor, kikärtor, linser mm. så klarar sig kroppen utan kött. Som vegetarian/vegan är man oftast mer hälsosam då kött faktiskt kan leda till bl.a. hjärt- och kärlsjukdomar mm.


Flera väljer att utesluta kött pågrund av alla de negativa effekter köttindustrin och själva köttet har på miljön, djuren och våran hälsa. Sveriges radio har publicerat en guide om myter och sanningar kring kött på deras hemsida, som jag tycker är väldigt lärorik och intressant. Daniel Öhman (författare på Sveriges radio) skriver i texten att proteinerna i kött kan vara skadliga eftersom de ökar leverns produktion av ett hormon som kallas IGF-1, som krävs för att vissa cancerceller ska kunna utvecklas. Vegetabiliska proteiner ökar inte leverns produktion av denna hormon.


I kött finns också mineralerna järn, zink och selen samt B-vitaminer , bl.a. vitamin B12, som såklart också är viktiga att få i sig på annat sätt om man inte äter kött. Vi behöver Järn för att kroppen ska kunna bilda bl.a. röda blodkroppar. Det finns i många grönbladiga grönsaker (ex. spenat, ärtor), även om järnet i kött som kallas för ”hemjärn” tas enklare upp av kroppen. Zink är en antioxidant som är bra för bl.a. immunförsvaret och ämnesomsättningen, och behövs för produktionen av proteiner. Zinkbrist är inte vanligt, men förekommer oftare hos vegetarianer och veganer - ät nötter, bönor, linser mm. Selen ingår i Enzym som skyddar cellerna mot oxidation, och förstärker även kroppens försvarsmekanismer. Selen finns i nästan all mat (ex. linser), så det brukar inte vara svårt för vegetarianer och veganer att få i sig. Brist på vitaminen B12 kan däremot förekomma hos veganer då kroppen inte tillverkar den vitaminen själv. Det kan leda till blodbrist då vitaminen är viktig för bl.a. produktionen av röda blodkroppar och cellernas ämnesomsättning. Vi får i oss B12 via kött, fisk, ägg och mejeriprodukter, så det är bra att ta B12-tillskott om man inte äter animaliska produkter.


Det är alltså inte själva köttet kroppen behöver, det är ämnena som finns i köttet - Järn, zink, selen, B-vitaminer och framförallt protein som kroppen behöver för att må bra.

Äter man en balanserad vegetarisk eller vegansk kost så får man oftast i sig nog med näringsämnen och massor med vitaminer och antioxidanter. Med en vegetarisk eller vegansk kost kan det dock vara svårt att äta tillräckligt med järn, D- vitamin och B12, så man får därför tänka lite extra på att få sig det. Kött är självklart en stor proteinkälla många föredrar, men äter man för mycket kött vilken dom flesta gör då den genomsnittliga svensken egentligen skulle klara sig på hälften så mycket protein man idag får i sig, så kan kött vara dåligt för ens hälsa. Det är vetenskapligt bevisat att det är bättre för hälsan att inte äta kött om man istället får i sig protein och de andra vitaminerna på andra sätt. Både Proteinet och hemjärnet som finns i kött (inte vegetabiliska protein eller järn) har cancerframkallande effekter på kroppens celler. Äter man kött dagligen ökar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om man slutar äta kött får man bland annat ett bättre immunförsvar, och inte bara för att grönsaker innehåller mycket vitaminer och mineraler, kroppen kan då producera fler skyddande bakterier eftersom hormonproduktionen i kroppen inte kan skadas av köttets hemjärn och proteiner.


Jag har skrivit ett separat inlägg som kommer upp snart, ”Vad kan man äta för att få i sig alla näringsämnen?” med lite olika tips på mat som innehåller de näringsämnen kroppen behöver! <3

Likes

Comments

Huvudrätter

Det du behöver:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

250 gram broccoli

ca 6 dl vatten

2 dl syrad grädde - funkar också med vanlig grädde


Instruktioner:

1. Hacka lök - ställ på spis med lite olja.

2. Skär broccolin i bitar (du kan skära av stammen) - Lägg i kastrull

3. Häll i vatten - låt koka upp

4. Mixa soppan

5. Smaka av med sallt och peppar

6. Rör ner grädden och låt koka upp


Likes

Comments

Huvudrätter, Snacks, Tillbehör

Hej! Här är ett mycket gott recept med rödkål!

Rödkål har högt näringsvärde och innehåller mycket vitaminer och mineralämnen. Den röda eller kanske lila färgen är ett nyttigt ämne som kallas antocyaniner och är samma antioxidant som finns i blåbär. I rödkål finns hela 36 olika antocyaniner och just detta ämne har kopplats till förebyggande canceråtgärder.

I rödhål finns C-, K-vitamin och kalium och har ett orac värde på 2 250. Orac värde är hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller.

Recept:

1. Sätt ugnen på 180 grander

2. Strimla rödkål i smala bitar

3. Lägg rödkålen på en plåt med bakplåtspapper och olja. Rör runt så oljan kommer överallt.

4. Lägg på peppar - rör runt.

5. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter tills fukten har sugits ur.

Hoppas det smakar!

Källor:

http://kurera.se/hall-dig-frisk-med-kal/

http://www.matdagboken.se/information/fakta/orac-tabellen

http://www.odla.nu/vaxtlexikon/rodkal

Likes

Comments

Fakta

Hej <3 vill bara tipsa om dom här 2 kokböckerna med super bra och roliga vego recept på allt man kan tänka sig. Man blir jätte inspirerad och får massa bra tips och ideér på recept man kan prova, massa saker man inte ens tänkt på finns! "Vegan Vegan!" är skriven av Hanna Bergström & Agnes Wessman, och "Välkommen till Vego riket" är skriven av Mattias Kristiansson.

Likes

Comments

OBS:!! DETTA RECEPTET ÄR LITE FRAM IMPROVISERAT DÅ JAG HAR TAPPART BORT VART JAG HITTADE RECEPTET HOPPAS DET SMAKAR ENDÅ!!

Ingridienser:
- Tomatsås (man får ta lite på känn - annars sparar man och äter till pasta eller liknande).
- Lasagneplattor
- 1 - 2 zucchini eller aubergine
- Spenatröra
- 2 - 4 dl färskost
- Salt och peppar
- Riven ost

Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader
Spenatröra: hacka spenaten i små bitar, häll i färskost om man vill krydda med salt, peppar och örtsalt
Hacka zucchini eller aubergine till tunna skivor
Värm tomatsås i form av att blanda passerade och krossade tomater. För att gr lite sting kan du lägga i lite sambaloelek. Det är också gott med färska tomater och en skvätt citron.
Lägg valfri ingrediens i botten och lägg på lager.
Toppa med riven ost
Grädda i ugnen ca 15 - 20 min MEN HA UPPSIKT!

Hoppas det smakar!

  • 66 Readers

Likes

Comments

Hej!
Häromdagen gjorde vi vegetariska hamburgare i form av belougalinser och halloumi!
Detta recept är för 4 portioner.

Ingridienser:

2 ägg
1 riven halloumi
Salt och peppar
1 stor eller 2 små vitlöksklyftor
3 dl belougalinser
Överbliven smörgåsost (annars är det gott att ha på!)

Instruktioner:
1. Koka belougalinserna enligt förpackning tex: 3 dl linser och dubbel vatten
1. Vispa äggen ganska fluffigt
2. Häll i resten av ingredienserna - blanda till smet.
3. Värm upp stekpannan. Du måste klicka i smeten då det är svårt att forma. Forma sedan allt eftersom till biffar. Vänd inte förens biffen fått fin yta då det inte hänger ihop så bra.

Hoppas det smakar!

  • 65 Readers

Likes

Comments

Huvudrätter

Ingridienser

4 dl quinoa

4 st ägg

4 msk kvarg

150 g fetaost

2 dl havregryn

1 st gul lök

2 st vitlöksklyftor

Instruktioner

1 .Koka quinoan enligt anvisningar på paketet, häll i salt

2. Blanda ägg, kvarg och havregryn i en bunke och låt svälla några minuter.

3. Skala och finhacka lök.

4. Ha i quinoa, lök, vitlök och smulad fetaost i bunken. Blanda och krydda med salt och svartpeppar.

5. Stek i olja till de fått fin färg.

6. Tips: cervera med en god sallad och salladsdressing. Det är också gått att äta med sötsursås

Tips: Om man inte har fetaost hemma, kan man istället ta halloumi eller mozzarella, eller man behöver inte ha någon sorts ost - man kan ta grönsaker, eller båda! Tänk bara på att anpassa efter receptet.

Hoppas det smakar!

källa: http://mittkok.expressen.se/recept/quinoabiffar-med-basilika-och-fetaost-med-citronkvarg/

Likes

Comments

Huvudrätter

Hejhej vego leverpastej! Detta är ett väldigt enkelt och snabbt recept. Jag har inga direkta mått, då jag oftast går på känsla beroende på hur många portioner jag behöver laga. Ber om ursäkt för att bilderna inte ser så fräscha ut haha, men det är så maten ser ut i köket på riktigt.


Ingredienser:

Svamp (blanda gärna olika svampsorter)

Vitlök (har oftast i 2 klyftor, 3-4 portioner)

Creme Fraiche (vegansk)

Soltorkade tomater, alt. Tomat pesto.

Citron

Salt & Peppar


SÅ HÄR GÖR DU:

1. Stek svamp och vitlök, pressa citronsaft över (anpassa efter hur mycket du vill ha), krydda med salt och peppar.

(Börja koka pastan)

2. Rör om lite då och då tills svampen fått en fin färg, och häll sedan i soltorkade tomater eller tomat pesto.

3. Klicka i lite creme fraiche, känn efter hur mycket du vill ha i, och smaka av såsen.

4. Servera svampsåsen tillsammans med pasta :)


Kommentera gärna om det är nått recept eller tips ni vill ha, så fixar vi det!

Kramis Bananis <3

Likes

Comments