Header

Recept

Recept för 2 personer

3 Paket snabbnudlar
200 g Quorn filéer/ bitar
1 Konserv kokosmjölk
50 g Cashewnötter
1 Chili
1 tsk Röd currypasta
1 Schalottenlök
2 Morötter
Lime cest från en lime

Lime och koriander till servering

Gör såhär:

- Hacka löken, chilin och quorn filéerna. Använd potatisskalare och gör "band" av moroten.

- Stek currypastan, lime cest och chili med salt och peppar efter smak i 30 sekunder- 1 minut (Kryddorna får kraftigare smak och blir hetare ju längre man steker dom).

- Lägg sedan i löken och quornen och fräs tills den får yta.

- Häll sedan på kokosmjölken och släng i nötterna och morötterna låt puttra i några minuter

- Koka upp vatten och låt nudlarna koka i 3 minuter

- Hacka koriander och lime till servering


Recension:

Mycket god, snabb och enkel thaigryta som har mycket smak. Billig studentmat där man kan anpassa ingredienser efter smak. Koriander och limen höjer fräschören av rätten och gör den god utan att bli för fet och gräddig av kokosmjölken. En tropisk smak som ger lite extra energi i dessa mörka blöta hösttider!

/ Amanda

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Recept

Ingredienser:
Rapsolja
Quornfiléer
Grädde
Parmesan (eller annan liknande ost)
1 tärning grönsaksbuljong
3 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Oregano
Ris

Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200 grader.

- Stek quornfiléer i lite olja med salt och peppar så de får fin yta.

- Smula buljongtärningen, pressa vitlöksklyftorna, riv osten och blanda detta med grädden. Smaka av med salt och peppar.

- Lägg quornfiléerna i en form och häll över såsen.

- Gratinera i ugnen i cirka 25 minuter.

- Servera med ris och sallad.

Likes

Comments

Recept

Recept för 4 personer

Ingredienser:

1 gul lök
400 g Fryst spenat
1 dl Pinjenötter
500 g Färsk spenat pasta
1 ask cocktailtomater
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljong
salt och peppar

Gör såhär:

- Rosta pinjenötterna i en torr het panna tills de är gyllenbruna. Häll upp dom en en skål och låt svalna.

- Hacka och stek löken på medel värme i olja tills en är mjuk, lägg sedan i spenaten och låt fräsa i 4-5 minuter. Häll sedan i mjölken och låt puttra. Lägg i buljongtärningen och låt smälta ner i såsen.

- Koka färskpastan enligt anvisningarna på förpackningen.

- Skär tomaterna i halvor och häll i såsen, rör om lite och låt de bli varma i såsen.

- Servera sedan pastan med såsen och de rostade pinjenötterna.

Recension:

Mycket god pasta som går snabbt att laga. Jag som student älskar denna extra mycket då det är en super enkel rätt som inte kostar skjortan såhär i slutet på månaden. Perfekt mat att ha i matlådan, men extra god när den serveras direkt med de nyrustade pinjenötterna. Känns extra lyxigt att strössla på lite extra pinjenötter, det är sååå gott. MUMMMMS!

Ha en go lördag / Amanda


Likes

Comments

Recept

Detta är en enkel och snabb rätt, perfekt som vardagsmiddag när en inte riktigt orkar stå länge i köket eller handla hem massa grejer.

Ingredienser:
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 tomater
1 påse babyspenat
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Peppar
Chiliflakes
Paprikapulver
Fetaost
Pasta

Gör såhär:
- Stek hackad gul lök och pressad vitlök i lite olja, tillsammans med salt, peppar och chiliflakes.

- Hacka tomaterna och tillsätt i stekpannan. Låt dessa steka med tills det blir såsigt. Krydda med paprikapulver och smula ner buljongtärningen.

- Lägg i spenaten och låt den mjukna i såsen, och smula sedan ner cirka hälften av fetaosten.

- Servera med pasta och toppa med resten av fetaosten.

Likes

Comments

Recept

Recept för 4 personer

Ingredienser:
3 dl basmatiris
1 ask champinjoner
1 zucchini
10 cm av en purjolök
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1/2 chili
1 tärning grönsaksbuljong
Salt och peppar

Gör såhär:

- Koka riset med 6dl vatten och en nypa salt. Koka upp och låt sedan koka på låg värme med locket på. Viktigt att ej röra om eller lyfta på locket

- Tärna zucchini och champinjonerna och stek så de får en yta.

- Skala och hacka vitlöken och purjolöken samt chilin. Släng i dem med zucchinin och champinjonerna och fräs i 2-3 minuter

- Häll på de krossade tomaterna och lägg i buljongtärningen. Låt puttra i några minuter

- Et voilà, nu har du en god och enkel gryta! Väldigt gott att servera med sallad till

Recension:

Mycket god och enkel gryta som går snabbt att tillaga! Detta är min "go to" gryta när inspirationen saknas. Passar toppen bra till pasta och till ris, samt mycket bra att ha i matlådan. Den har många möjligheter att utvecklas på samma sätt som att man kan ta bort saker från den. En gryta där man kan ta det man har i kylskåpet och slänga i, det blir super gott ändå!

/ Amanda

Likes

Comments

Recept

Ojojoj, detta är en nybliven favorit. Det finns inte exakta mängder på allt i receptet, men smaka dig fram och se vad du tycker verkar lagom.

Ingredienser:
Tofu
Sesamfrön
4 vitlöksklyftor
1 gul lök
3 morötter
250 g broccoli
Sesamolja
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vatten
Peppar
Chiliflakes
Rapsolja
3 msk socker
3 msk soja
Salladslök

Gör såhär:
- Lägg tofun på en tallrik med hushållspapper och applicera lite tryck. Låt den vätska ur ett par minuter.

- Skär tofun i tärningar. Blanda sedan sesamfrön med lite salt och vänd tofutärningarna i blandningen. Se till att det fastnar frön på alla sidor.

- Stek tofun i olja tills ytan blir gyllenbrun. Lägg sedan tofun åt sidan.

- Stek finhackad gul lök och pressad vitlök tills de mjuknar. Lägg i strimlad morot (jag använder en potatisskalare för att göra lagom tjocka remsor) och broccoli som du skurit i bitar.

- Tillsätt sesamolja, chiliflakes, buljongtärning och vatten och låt steka några minuter. Lägg sedan grönsaksblandningen åt sidan.

- Blanda cirka 2 matskedar olja med socker och soja i stekpannan. Koka på medelhög värme. Rör om mycket tills såsen börjar reduceras och får en sirapsliknande konsistens.

- Lägg tillbaka tofun och grönsaksblandningen i pannan och rör runt så att de täcks av såsen.

- Servera med ris och hackad salladslök!

[TIPS! Blanda sriracha med majonnäs så har du en god sås att ha till.]

Likes

Comments

Recept

Här kommer ett snabbt och smidigt grundrecept för hemmagjord pizza på egen deg med vitkålssallad till. Som fyllning passar ungefär vad som helst, så ta vad du är sugen på eller har i kylen. Här hade jag tomatsås över från en pastamiddag, så passade på att använda den tillsammans med ost, rödlök, champinjoner och oregano.

Pizzadeg
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
2.5 tsk bakpulver
0.5 dl rapsolja
2.5 dl vatten

Gör såhär:
- Blanda alla torra ingredienser.

- Tillsätt vatten och olja.

- Knåda degen tills den är smidig, häll på lite extra mjöl om det behövs.

- Kavla ut på en plåt med bakplåtspapper på.

- Lägg på din fyllning.

- Grädda i 225 grader, cirka 10 minuter.

Pizzasallad
Ingredienser:
Vitkål
Salt
Peppar
Rapsolja
Votvinsvinäger

Gör såhär:
- Strimla vitkålen.

- Häll salt över kålen och blanda runt. Låt sedan stå så att kålen vattnas ur, gärna över natten men ett par timmar räcker fint.

- Häll av vätskan från kålen.

- Smaka av med peppar, olja och vinäger.

Likes

Comments

Recept

Recept för 4 personer 

ingredienser:

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

90 g margarin

2 msk vatten 

1 nypa salt

​Fyllning:

​2 ägg

1 1/2 dl mjölk

2 msk pesto (smaksätt efter eget tycke) 

1 paket fetaost (150g) 

1 zucchini 

1 tsk basilika 

salt och peppar efter egen smak


Gör såhär:

Pajdeg:

- Blanda mjöl och smör i en bunke, tillsätt sedan vattnet och saltet. knåda ihop degen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.

- När det är 10 minuter till degen vilat klart kan du sätta på ugnen på 225 °.

- Knåda ut degen i en pajform och nagga med gaffel, stoppa sedan in i ugnen i 10 minuter på förgräddning.


Fyllning;

- Vispa ihop ägg och mjölk samt kryddor.

- blanda i peston och smula i fetaosten och rör om. 

- skiva zucchinin tunt, lättast med mandolin eller osthyvel 

- Ta ut pajskalet ur ugnen och häll i fyllningen 

- toppa med zucchiniskivorna och skjutsa sedan in i ugnen i 35 minuter

- Pensla pajen efter 20 minuter i ugnen med olivolja för extra krispig yta. 


Recension: 

Idag är det min fina sambo Hampus som stod för maten och han levererade en VÄLDIGT god fetaost och pestopaj. detta receptet passar perfekt en mysig fredagskväll eller som rester i matlådan en vardag. tänk på att denna inte passar så bra i frysen då den kan bli vattning när man värmer den i mikron. Bjud in vänner och familj eller ta med denna paj på knytkalas, lovar att det kommer bli en riktig hit! 

/ Amanda och Hampus!


Likes

Comments

Recept

Bahn mi är en vietnamesiska baguetter, de finns i en mängd olika varianter med olika fyllningar och namn. En vegetarisk variant med exempelvis tofu eller seitan kallas bahn mi chay. Jag upptäckte denna underbara macka med ungefär alla smaker jag älskar när jag reste i Vietnam, och de går nu för tiden också att hitta på många ställen i Sverige. Men det allra bästa är att de är sååå enkla att göra hemma på egen hand! Här följer min bästa variant, men testa dig fram och släng i precis vad du gillar bäst. Det är bara att byta ut saker du inte tycker om till dina egna favoriter.

Ingredienser
Små baguetter (gärna sådana du gräddar i ugnen)
Morot
Rättika
2 dl ättiksprit 12%
2 dl vatten
1 dl strösocker
3 msk soja
2 tsk sesamolja
2 msk rapsolja
2-3 vitlöksklyftor
Gurka
Färsk koriander
Majonnäs
Srirachasås

Gör såhär:
Förberedelser pickles
- Häll ättika, vatten och socker i en burk som du kan stänga ordentligt. Rör runt tills sockret löst upp sig ordentligt.

- Skär morötter och rättika i små tunna stavar.

- Lägg grönsakerna i burken med vätskan. Låt stå i kylen, gärna minst 30 minuter.

Förberedelser tofu
- Skär tofun i tunna skivor.

- Blanda olja, soja och sesamolja i en bunke eller plastpåse. Pressa ner vitlöksklyftorna.

- Lägg tofun i marinaden. Låt stå i kylen tills måltiden ska tillagas.

Tillagning
- Sätt på ugnen enligt instruktioner på bagetternas paket, och grädda dem. Tänk på att de gärna ska ha relativt mjuk yta, så låt dem inte gräddas för länge.

- Skär gurkan i stavar.

- Stek tofuskivorna på båda sidor på relativt hög värme. Häll också med den marinaden ner i stekpannan.

- Montera mackorna som du vill ha dem! Exempelvis med majonnäs i botten följt av tofu, gurka och sedan pickles. Toppa med massvis av färsk koriander och lite srirachasås.

Likes

Comments

Recept

Recept 8 portioner

1 paket lasagneplattor
1 ask cocktailtomater

Kronärtskockspesto:
1/2 dl mandel
3 msk pinjenötter
3 vitlöksklyftor
1 burk kronärtskocksbottnar
2 msk olja, helst ifrån burken med kronärtskocksbottnarna
Salt
Peppar

Färsfyllning:
400 g sojafärs
1 paket krossade tomater

Bechamelsås:
50 g matlagningsmargarin
5 msk vetemjöl
5 dl mandelmjölk
Salt
Peppar

-Börja med kronärtkockspeston:
Rosta mandeln och pinjenötterna i en torr stekpanna. När de fått gyllene färg, lägg dom i en bunke.
-Fräs vitlöken och kronärtskocksbottnarna i 4-5 minuter. Häll sedan i bunken med oljan och låt stå och svalna.

- stek sojafärsen och häll sedan över de krossade tomaterna.

-smält margarinet och blanda sedan i mjölet under omrörning, låt puttra i 1 minut
- blanda i mandelmjölken pö om pö och låt såsen sjuda några minuter och rör om så att den blir slät och fin. Smaksätt med salt och peppar

Lägg ihop lasagnen:
- sätt ugnen på 175 grader
- bred ut ett lager kronärtskockspesto i botten följt av ett lager med färs och bechamelsås. Lägg sedan över lasagne plattor och upprepa stegen tills färsen och peston är slut.
- sista lagret bör bestå av lasagne plattor och bechamelsås
-toppa med kocktailtomaterna och skjutsa in i ugnen i 40 minuter

Recension:
Otroligt god och lite annorlunda lasagne med god nötig smak. Väldigt lätt att göra matlådor av och frysa in. Går att byta ut färsen mot aubergine och zucchini om man inte skulle ha färs hemma eller vill ha en lasagne med mer grönsaker.
Jag ser fram emot att käka denna goda lasagne idag, kanske i morgon. Äsch varför inte resten av veckan? Mummmss

/ Amanda

Likes

Comments