Header

Idag vill jag dela med mig av det här receptet som jag kokade ihop i veckan. Denna dessert passar perfekt att laga i juletider. Jag kan lova att du kommer gilla den! (Kom ihåg att både dadlar och mandel bör blötläggas före tillagning!)

Karamellpudding:

2 dl sötmandel(blötlägg minst 4h före)
3msk chiafrö
7 blötlagda medjooldadlar (blötlägg minst 4h före)
1/3 tsk vaniljpulver
1/4tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
5 dl vatten

Äppelmos:

3 äpplen(välj gärna en syrligare sort)
1dl vatten
kanel
kardemumma


Såhär gör du:

Kärna ur de blötlagda dadlarna och lägg i en skål tillsammans med 1dl vatten(ta gärna vattnet som blötläggningsvattnet) och 2 msk chiafrö. Rör och och ställ åt sidan.

Mixa det blötlagda mandlarna i en matberedare/mixer och på lite vatten åt gången. Börja med 1-2 dl och mixa grädden ganska slät. Häll nu på resterande vatten och fortsätt mixa någon minut.

Sila grädden genom en silduk och pressa till sist ur duken så mycket du kan.(Det som blir kvar i silduken kan frysas och sparas till senare brödbak)

Häll mandelgrädden i en kastrull och rör ner vanilj, kanel och kardemumma.
Låt koka upp och sjud på svag värme i 20-25 minuter och rör om då och då.

Under tiden mixar du dadlar och chiafrön till en fast slät gröt.(den sista matskeden chiafrö sparas till slutet)

Då mandelgrädden sjudit färdigt tar du den av plattan och rör ner den i "chiablandningen".
Tillsätt 1 msk chiafrö och rör noga om igen.

Fyll små skålar och ställ in i kylen i minst 2 timmar.

Äppelmos:

Skala och kärna ur äpplena och dela dem i bitar.
Lägg äpplena i en kastrull, häll över 1 dl vatten och krydda med kanel/kardemumma.
Sjud på svag värma tills äpplena blivit mjuka och lätt faller isär.
Ta av från plattan och mixa till en slät sås/mos.

Toppa din karamellpudding med äppelmosen strax innan servering!

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla denna efterrätt så det får bli "chokladkräm". Sött, krämigt och chokladig!

Chokladkräm (1-2pers)

1 stor avokado

1/2 liten banan

3 blötlagda dadlar(blötlägg minst 4h före)

2 tsk kakao

Såhär gör du:

Kärna ut dadlarna och mixa med resten av ingridienserna i en stavmixer/matberedare.

Dela upp i två skålar, toppa med kakao och servera direkt!



Likes

Comments

Smoothieskål (2 pers)

1 banan

10 frysta jordgubbar

4 dl växtmjölk

Valfria frukter som tillbehör. (ta vad som finns hemma!)

Såhär gör du:

Lägg alla ingredienser i en mixer/matberedare och mixa några minuter. Tillsätt ev mer växtmjölk om du vill ha lösare konsistens.

Servera i skål tillsammans med skivad frukt!

Tips; Vill du ha lite sötare smak så tillsätt två dadlar!

Likes

Comments

Okej, jag måste erkänna att jag blev väldigt skeptisk då jag läste om denna superfrukt som tydligen ska innehålla massvis av vitaminer och kunna användas som sötning i bakning. Det låter ju för bra för att vara sant eller?
Dom här pralinerna blev otroligt goda, smälter i munnen samtidigt som man är påväg att ta en till. Lucuma kommer garanterat användas mer av här hemma!

Receptet kommer inom kort!

Likes

Comments

God kväll! Igår slängde jag ihop en lyckad middag i form av linsbiffar gjorda på röda linser och massa annat gott. Fördelen med att inte ha middagen planerad är att man måste pussla ihop råvaror man har hemma och på så sätt så dyker det upp nya recept. Det gäller bara att våga!

Linsbiffar med örter och morot: (ca 16 små biffar)

3 dl sköljda och blötlagda röda linser(blötlägg minst 4h före tillagning)

1 lök

2 vitlöksklyftor

2 medelstora morötter

2 potatisar

2 rågade matskedar jordnötssmör

En näve hackad färsk koriander

En näve hackad färsk persilja

2 tsk curry

2 tsk spiskummin

Olja till stekning

Salt & peppar

Såhär gör du:

Skala och hacka morötterna smått och koka dem på svag värme i 5 minuter. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Hacka löken fint, pressa vitlöken och stek i olja tillsammans i några minuter. Ställ åt sidan.

Skala och riv potatisen fint. Pressa bort vätskan med händerna.

Mixa linser och jordnötssmör i en skål till en smet.(det behöver inte mixas helt slätt, jag tycker om lite grövre).

Rör ner de kokta hackade morötterna, rivna potatisen, kryddorna, löken, örterna och kryddor.

Salta och peppra efter smak. 

Slå på ugnen på 180 grader medan du låter smeten vila 10 minuter.

Forma bollar som du sedan plattar ut till biffar på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Grädda 10 minuter i mitten av ugnen och vänd biffarna för att grädda dem 5 minuter på andra sidan.

Biffarna jag ska ha till middag brukar jag steka i olja innan servering och resten fryser jag in!


Likes

Comments

Chiatrenden verkar fortsätta blomstra och det är väl inte så konstigt egentligen? Det går ju att variera smakerna oändligt med just vad man är sugen på. Idag tex fick det blir denna blåbärschiapudding till frukost.

Chiapudding med blåbär:(1 portion)

2 dl havremjölk eller annan växtmjölk

2-3 msk chiafrön

1 krm kardemumma

Blåbärsås:

1/2-1 dl havremjölk

1/2 dl blåbär

1/2 banan

Såhär gör du:

Blanda chiafrö kardemumma och växtmjölk noga i en skål/burk. Låt svälla i kylskåpet i minst 2 timmar. (Jag brukar låta det svälla över natten.

Innan servering mixar du blåbär, banan och havremjölk till en tjockare sås och toppa din chiapudding. Toppa gärna därefter med nötter och frön!

Likes

Comments

Igår när jag kom hem ifrån en promenad så slängde jag ihop dessa bananpannkakor, gjorde en sås på ananas och åt med jordnötssmör till. Dessa pannkakor mättar, är glutenfria och väldigt enkla att slänga ihop!

Glutenfria bananpannkakor: (1-2 pers)

1 mogen banan

1 dl glutenfria havregryn

1 dl växtmjölk

2 msk jordnötssmör

200g färsk ananas

2 krm salt

kokosolja

Såhär gör du:

Mixa alla ingredienser till en jämn smet och låt "vila" i 15 minuter.(Jag använder stavmixern)

Skala och dela ananasen i bitar, mixa tills det blir en jämn sås.

Hetta upp en stekpanna med kokosolja(snåla inte) och stek pannkakorna ca 1-2min på varje sida. )Gör små pannkakor så går de lättare att vända.)

Servera med jordnötssmör och ananassås!


Likes

Comments

För oss som älskar kola och karamell men vill komma undan sockret och halvfabrikatet så kan detta vara räddningen. Recept kommer inom kort!

Likes

Comments

Här kommer ett recept på en superenkel och smakfull bulgursallad med ugnsstekt paprika!

Bulgursallad med ugnsstekt paprika:

Bulgur för 2 personer

1 stor avokado eller 2 små

1 gul paprika

100 gram bladspinatblad(färsk)

Saften av 1/2 citron

6 cherrytomater eller 4 kvisttomater

1 näve färsk basilika

Olivolja

Salt och peppar

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 180 grader

Koka bulgur enligt förpackningen

Skiva paprikan i ganska stora skivor och lägg skivorna i en ugnssäker form. Ringla över Olivolja och stek paprikan i ugnen i cirka 20 minuter.

Dela tomaterna, kärna ur avokadon och skär den i bitar.

Lägg paprikan, avokadon, tomaterna, spinaten och basilikan i en skål tillsammans med bulgur.

Häll över citronsaft och ringla över rikligt med olivolja. Salta, peppra och vänd om försiktigt i salladen.

Dekorera med valfria frukter eller grönsaker! (Ta vad som finns hemma!)

Likes

Comments

Tanken här var att göra panna cotta men jag måste meddela att det blev något ännu bättre. Skulle nog kalla det Manna cotta eftersom det är gräddigt och påminner om manna frutti! Receptet kommer ut snart, det ska bara finslipas lite!

Likes

Comments