Hejsan,

Här kommer ett recept på dessa supergoda sötpotatisbollar. De är ett jättebra alternativ till bönbiffar, om man av någon anledning inte mår bra av att äta bönor eller om man har en allergi mot baljväxter. De mättar bra och innehåller dessutom en duglig mängd protein! Jag använde mig av jordnötssmör och åhh vad gott det blev, men jag tror säkert att mandelsmör skulle funka minst lika bra. Ta det som du har hemma!

Recept:bfe

  • 360 g sötpotatis
  • 8 dl havregryn
  • 1 dl naturell jordnötssmör/mandelsmör
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 2 färska dadlar
  • 2 msk frusen koriander
  • juice från 1/2 citron/1 lime
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 msk tamari
  • peppar efter smak

Tillagning:

Skala och skär sötpotatisen i kuber, koka upp tillsammans med vatten och låt sedan sjuda på svag värme under lock i ca 15 min eller tills de har mjuknat. Mixa resterande ingredienser i en matberedare tills finfördelat. När potatisen har kokat klart, tillsätt den i matberedaren och mixa allting till en slät smet. Häll över smeten i en bunke och låt den stå i kylen i minst en timme, så att havregrynen hinner suga åt sig vätskan och göra smeten mindre kladdig.

När smeten princip har stelnat klart, sätt ugnen på 180°c varmluft/200°c vanlig. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Forma små bollar av degen och sprid ut på plåten, grädda sedan i mitten av ugnen i 15-20 min med en vändning halvvägs, (det går rätt så snabbt så håll koll!!).

Kommentera gärna vad ni tycker om ni provar!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!

Här kommer två jättegoda och superenkla granola recept, båda gjorda på bovete med lite havregryn i den sista. I receptet använder jag mig av dadlar som jag först blötlägger och sedan mixar tillsammans med vatten istället för sirap, agave etc. Det funkar minst lika bra och innehåller dessutom mer fibrer och näring än en raffinerad sötning.

Recept, tranbärsgranola:

  • 4 dl råa bovetekärnor
  • 1 dl riven kokos
  • 1/2 dl solrosfrön
  • 8 dadlar
  • 2 dl vatten
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk tranbärspulver

Sätt på ugnen till 180 °c varmluft eller 200 ° c vanlig. Bland alla torra ingredienser i en bunke. Mixa de urkärnade dadlarna tillsammans med vattnet i en mixer tills du får en slät smet. Häll sedan över smeten och blanda väl med de torra ingredienserna. Förbered en plåt med bakplåtspapper och sprid ut granolan. Rosta i ugnen i 5 minuters intervaller, alltså ta ut och rör om var femte minut tills granolan är krispig (det tog ungefär 30 min för mig).

Recept, chokladgranola:

  • 3 dl råa bovetekärnor
  • 2.5 dl havregryn
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 dl riven kokos
  • 1 1/2 msk kakaopulver
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 8 dadlar
  • 2.5 dl vatten

Gör om samma tillagnings procedur som tranbärsgranolan!

Använd sedan som topping till smoothies eller till yoghurten för extra knaprighet! (Skålen till höger är toppad med tranbärsgranolan och chokladgranolan finner du till vänster).

Likes

Comments

När jag säger "växtbaserad" kost så menar jag vegankost, visst kan "växtbaserat" betyda att basen/majoriteten av ens kaloriintag kommer från växter men i det här fallet är växtbaserat = veganskt. Bara för att förtydliga!

Sedan beror det självklart till viss del på vad och hur det man äter är tillagat, friterade vegetariska vårrullar och sojaglass kan båda vara veganska men likväl onyttiga och kan ge oönskade effekter på hälsan.

Kosten jag följer består av hel mat, dvs inga raffinerade produkter som vitt socker/sirap, olja, mjöl etc. Grönsaker, frukt, baljväxter, rotsaker, fullkornsprodukter, nötter och frön består den av. Det här är det effekter jag har märkt av att äta så i drygt ett år:

Större variation och flexibilitet

Man skulle kanske kunna tänka sig att, eftersom man utesluter produkter från djur, att variationen på mat skulle minska men jag skulle vilja påstå att den ökar! Mest på grund av att tallriken eller den rätt man lagar inte kretsar kring vad för kött man ska ha till. När jag tänker tillbaka på hur jag brukade resonera innan jag blev vegan så kunde det låta något ungefär såhär: "det här passar bara till nöt, det här till fisk etc", risken blir då stor att man inte vågar prova nya kombinationer och smaker. Nu tänker jag längre än "kött och potatis" "kyckling och ris".


Energi + återhämtning

Jag tycker mig också märka att jag har mer energi, den stora orsaken till det tror jag är att min kost nu är mer fokuserad kring kolhydrater, vilket ofta händer när man börjar äta mer växter eftersom de ofta är rika på kolhydrater snarare än fett och protein. Den slöa, trötta känslan som brukade infinna sig efter att jag hade ätit en måltid med mycket kött, mjölk, smör etc är borta. Jag känner mig både lättare och full av energi efter det att jag äter nu! Jag märker även att jag kan träna oftare och mer intensivt utan att känna mig helt utbränd i kroppen. Återhämtningen mellan passen går mycket snabbare.


Bra känslan

Man skulle kunna sammanfatta med att säga att en "bra känsla" infinner sig. Man känner att man ger sin kropp vad naturen så bekvämligt har försett oss med, att äta den mat som ger oss energi, massor av viktiga vitaminer, näringsämnen och som dessutom inte behöver gå genom djuret först. Man kan få i sig all näring från den direkta källan. Liksom var ifrån tror du att djuren får sitt protein? Det är inte magi, det är naturen.

Likes

Comments

Bönbiffar har blivit en stapel i vårt hus, i princip varje helg så ser jag till att laga nya så att man under veckan snabbt kan plocka fram och slänga ihop med något gryn/korn och en sallad! Att göra "storkok" på bönbiffar är verkligen ett hett tips för att både spara pengar(koka även dina egna bönor för extra sparande) och tid under veckan. Tillaga på helgen, frys in och plocka fram när du har ont om tid till ordentlig matlagning efter jobbet, ta fram och ät som mellanmål, innan eller efter träningen.

Att jag kallar det "taco style" är för att de kan bli rätt så starka om man är generös med chilin, för att de innehåller tacokrydda och majs, som jag för övrigt blev positivt överraskad av, ett mycket bra tillskott om jag får säga det själv :-).

Recept (ca 17 st biffar):

  • 1 liten sötpotatis
  • 4 dl kidneybönor
  • 1 burk ekologisk majs
  • 3 färska dadlar
  • 5 dl havregryn
  • 4 stora vitlöksklyftor
  • juice från 1 lime
  • 1 msk frusen koriander
  • 1 tsk chipotle/1 tsk rökt paprika
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk ketchup/tomatpuré
  • 1 msk spiskummin
  • 1/2 msk gul curry
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 1/2 msk tamari

Beskrivning:

Börja med att skala, skär sötpotatisen i kuber och låt sedan de sjuda under lock på svag värme i 15 min.

I en matberedare, mixa havregrynen, dadlarna, vitlökarna, koriandern och kryddorna tills allt är finfördelat. När potatisen är klar, låt den svalna och tillsätt den till matberedaren tillsammans med chipotle, sambal oelek, lime, tamari, ketchup och mixa till en slät smet.

Ta sedan hälften av smeten och lägg i en skål och häll ner hälften av bönorna i matberedaren med resterande potatissmet och mixa till en slät smet. Lägg sedan den färdiga bönsmeten i en bunke och mixa sedan de resterande bönorna med andra hälften av potatissmeten.

I bunken, häll på majsen och blanda väl med bönsmeten. Låt gärna smeten stå i kylen i minst en timme så att den blir lättare att forma. Om du märker att smeten är alldeles för kladdig för att forma, häll på mera havregryn och/eller glutenfritt mjöl.

När smeten har stelnat" klart", sätt ugnen på 200 °c varmluft/220°c vanlig och forma antingen små bollar eller lite större biffar (ca 1/2 dl smet) och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper(!). Om du inte använder bakplåtspapper är risken stor att biffarna fastnar på plåten...

Grädda sedan i mitten av ugnen i 30 min, ta ut och vänd på biffarna efter 20 min för att undvika brända biffar!

Jag serverade mina med hirs, sallad, guacamole och gurka. Man skulle även kunna bryta upp biffarna i små bitar och använda istället för tacofärs.


Ha nu en bra vecka!

Likes

Comments

Contains affiliate links

Hej igen,

Här nedan följer några enkla tips, recept och instruktioner för hur du kan få till den krämigaste gröten, för visst är blaskig och vattning gröt det värsta som finns? Alltså kanske inte DET VÄRSTA, men det kvalar i alla fall in på topp tio listan. Det här sättet sparar dessutom tid på morgonen, och vi alla vet väl hur värdefull den tiden på mornarna är? ja jag tänkte väl det, så för anteckningar för här kommer det:

Knepet är att låta havregrynen ligga och gona till sig tillsammans med mjölk, chiafrön och ev sötning över natten så att det för det första går snabbare att tillaga på morgonen, gör det lättare för magen att smälta och den blir tusen gången krämigare. En av de hemliga ingredienserna är chiafrön som suger åt sig mycket av vätskan men även soja yoghurten.

Recept för 1 (hungrig) person:

  • 3 dl havregryn
  • 4 dl växtmjölk + 2 dl
  • 1/2 tsk vaniljpulver (valfritt)
  • 1 tsk kanel (valfritt)
  • salt (valfritt)
  • 1 1/2 msk chiafrön
  • Ev sötning, jag brukar skära ner 2-3 st dadlar
  • 2 msk soja yoghurt
  • ev 1 dl frusna bär

Blanda först alla torra ingredienser i en burk, häll sedan på 4 dl av mjölken, ev sötning och blanda väl. Sätt in i kylen dagen/kvällen innan du ska äta det. Ta sedan fram gröten på morgonen och gör följande:


Lägg ner gröten i en kastrull tillsammans med soja yoghurten och ev 1 dl frusna bär. Häll på mer växtmjölk eller vatten, ca 2 dl. Koka upp och rör om konstant i ca 2-3 min, det är viktigt att röra om ofta eftersom det lätt bränner fast på grund av att gröten redan har blivit "tillagad" över natten.

Resultatet, krämigaste gröten någonsin!

Slutligen, toppa med dina favorittoppings! Jag älskar att använda färska frukter och bär men även hampa och extra chiafrön för extra nyttiga protein och omega-fettsyror.

Kommentera och ge förslag på vad du vill se i nästa inlägg!

Fråga, vad brukar du toppa din gröt med?

Likes

Comments

Hej,

Det här är invigningen av min blogg, inte den första bloggen jag har haft ska väl erkännas, men som tur är är de gamla, pinsamma bloggarna från 5:an långt förgångna i cyberrymden. Hoppas de aldrig kommer tillbaka... Hur som helst, här är den, min fösta matlagningsblogg! Har egentligen alltid tyckt om att laga mat och dokumentera det jag äter, ända skillnaden nu är väl att jag dels har en bättre kamera och dels att inget som jag lagar varken innehåller animaliska produkter, gluten eller olja. Att inte använda olja och gluten har helt och hållet att göra med att jag inte reagerar bra fysiskt när jag konsumerar dem. Det gjorde jag ioförsig inte när jag åt animaliska produkter heller men det kommer vi till senare.

Varför bestämde jag mig för att bli vegan då? Från början var det bara av egoistiska anledningar, hur jag mådde, hälsan etc, det var det som först fick mig att sluta med kött och mejeriprodukter. Några månader in och i takt med att jag lärde mig mera om veganism, att det är så mycket bredare är bara hur människan påverkas, utan att det mer handlar om hur vi påverkar andra. Hur djurhållningen påverkar miljön och såklart djuren själva. Det var inte längre rättfärdigat eller rimligt enligt mig att konsumera produkter från en sådan skadlig och brutal industri som kött och mjölkindustrin. Ju mer jag lär mig ,desto mer känner jag att det är det rätta.

Man behöver självklart inte ändra om hela sin livsstil över natten, det kan man knappast kräva, men det är små steg i rätt riktning som är nödvändiga att ta för den här planeten och för vår framtid.

Så, nu till det verkligt viktiga (skämtåsido), maten!

Den här veckan gjorde jag en grymt god curry med en ny ingrediens som gjorde all skillnad; Jordnötssmör! Ja, det kan låta lite skämmande, jag vet, men jag lovar att krämigheten och smaken togs till en helt ny nivå!

Här kommer receptet (4 pers):

  • 3 dl röda linser (torra)
  • 2 gula lökar
  • 1 liten sötpotatis, tärnad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk färsk ingefära, finriven
  • 1 tsk färsk chilli, hackad
  • 1 msk kokosolja (valfritt, använd sojamjölk att "fräsa löken" i annars)
  • curry, gurkmeja och salt&peppar efter smak
  • ca 500 ml vatten
  • 1 burk kokosmjölk/annan växtmjölk
  • 2 msk naturell jordnötssmör
  • 2 dl frusna ärtor
  • 2 tomater, hackad
  • juice från 1-2 lime

Börja med att hacka löken, vitlöken, chilin och riv ingefäran. Sätt på plattan på medium/hög värme och häll antingen i kokosolja eller lite växtmjölk i en stor kastrull. Stek löken, vitlöken, ingefäran och chilin tills löken har blivit genomskinlig och mjuk. Skala och tärna sötpotatisen under tiden som löken fräser.

När löken har blivit genomskinlig, häll ner den tärnade sötpotatisen tillsammans med kryddorna och linserna, rör om så att kryddorna fördelas jämt. Häll sedan ner vattnet och mjölken och rör om, koka upp och sjuda på svag värme under lock i 25-30 min. Rör om då och då och häll på mer vätska om det behövs.

När linserna och sötpotatisen har blivit mjuka, smaka av och krydda ev mera, häll i den hackade tomaten, ärtorna, limejuicen och jordnötssmöret och rör om. Servera med ris/potatis/quinoa etc och en grönsallad!

Kom ihåg att jag finns på Instagram, @vegokajan

Kom gärna, gärna med förslag på saker du vill att jag ska laga eller om du bara har någon fråga! Tveka inte att maila, kommentera, dm:a mig!


Likes

Comments