Dryck

3 dl vanilj yoghurt

1 gurka ca 1,5 dl juice

1 dl äppelmust

50 g babyspenat

Gör så här:

Råsafta gurkan. Mixa ihop alla ingredienser till en slät smoothie. Häll upp i glas och servera med is. Toppa ev med några spenatblad.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Middag

75 g Smör

1½ dl valnötter

10 digestivekex

150 g färskost naturell

1½ msk pesto

2 dl gräddfil

4 ägg

rivet skal av 1 citron

3 msk grön tapenade

1 krm svartpeppar

rucola


Bakade tomater

500 g körsbärstomater

2 msk olivolja

1 msk pressad citronsaft

1 msk strösocker

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

5 kvistar färsk timjan

Gör så här:

Börja med tomaterna. Sätt ugnen på 150°. Dela tomaterna och blanda dem med övriga ingredienser i en stor bunke. Lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Baka tomaterna i mitten av ugnen ca 1 tim och 15 min. Höj temperaturen i ugnen till 175°. Smält smöret. Rosta valnötterna i en torr varm panna. Mixa kexen, hälften av valnötterna och smöret till en smulig massa. Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå kallt ca 30 min. Vispa samman färskost, gräddfil, ägg, citronskal, tapenade och peppar i en skål. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 40 min. Låt svalna. Toppa med rucola, tomater och rostade valnötter.

Likes

Comments

Middag

1 purjolökar

Smör

400 g krossade tomater

½ dl tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

2½ dl matlagningsgrädde

1 tsk salt

1 krm malen vitpeppar

1 dl hackad färsk basilika

lasagneplattor

2 dl riven ost gratäng

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skölj och strimla purjolöken, fräs den i smör i en gryta. Rör ner krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning, grädde, salt, peppar och basilika. Låt såsen koka ihop, ca 5 min. Varva grönsakssås och lasagneplattor i en smord och ugnssäker form. Avsluta med sås och strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Toppa ev med lite mer basilika.

Likes

Comments

Dryck

250 g kvarg

1 dl mjölk

1 msk konc rabarbersaft

1 dl fryst rabarber i bitar

1 msk florsocker

1 krm malen ingefära

Gör så här:

Mixa alla ingredienser tills det blir luftigt. Häll upp i glas och pudra ev över lite ingefära.

Likes

Comments

Frukost

2 tomater

2 msk smör

1 dl hackade, färska blandade örter, t ex dragon, persilja och timjan

2 dl finriven ost, t ex Wästgöta Kloster®svart 31%

Omelettsmet:

6 ägg

2 msk mjölk

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

Gör så här:

Halvera tomaterna och gröp ur inkråmet. Skär tomatköttet i långa strimlor som båtar. Vispa ihop omelettsmeten. Häll hälften av smeten i en varm stekpanna med smör. Stek på medelvärme 2-3 min, rör försiktigt i smeten några gånger. Strö över hälften av örter, ost och tomat och stek ytterligare någon min. Stek en omelett till på samma sätt.

Likes

Comments

Dryck

1 banan

2½ dl mjölk

1 dl keso

100 g hallon

Gör så här:

Skala bananen, skär den i bitar och frys in. Mixa alla ingredienser till en slät smoothie. Spara några hallon till garnering. Häll upp i glas och toppa med hallon.

Tips:

Lägg gärna bananen i frysen så den är frusen.

Likes

Comments

Godis

2 dl nötter (t ex hasselnötter, cashewnötter och valnötter)

2 dl havregryn

3 dl torkad frukt (t ex russin, aprikoser och tranbär)

1 1/2 msk kakao

1 1/2 msk vatten (eventuellt)

riven kokos

Gör så här:

Mixa nötter och havregryn fint i en matberedare. Tillsätt frukt och kakao.

Mixa tills det blivit en jämn massa, tillsätt eventuellt vatten om den känns för smulig.

Rulla till bollar och rulla i riven kokos.

Likes

Comments

Middag

100 g glasnudlar

½ tsk salt

1 msk flytande honung

rivet skal och saft av lime

2 msk rostade sesamfrön

2 salladslökar

½ urkärnad röd chili

½ gurka

½ liter babyspenat

½ dl hackad malen koriander

Till servering

2 dl crème fraiche ingefära & chili

Gör så här:

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Kyl dem i kallt vatten och blanda med salt, honung, lime och sesamfrön. Skiva salladslök och chili tunt. Hyvla gurkan på längden. Varva alla ingredienser i skålar. Servera med crème fraiche.

Likes

Comments

Lunch

150 g Fetaost

400 g svarta bönor

½ färsk röd chili

1 röd paprika

2 salladslökar

2 dl gräddfil

3 msk röd pesto

2 msk strimlad färsk basilika

½ tsk salt

isbergssallad

8 tacoskal

Gör så här:

Tärna osten. Skölj bönorna i kallt vatten. Kärna ur chili och paprika. Hacka chilin och strimla paprika och salladslök. Rör ihop gräddfil, pesto, basilika och salt. Vänd ner ost, bönor, chili, paprika och lök. Servera bönröran med sallad i varma tacoskal.

Likes

Comments

Frukost

1 banan

225 g björnbär

3 msk havregryn

2 dl naturell yoghurt

Topping:

1 passionsfrukt

1 kiwi

4 tsk chiafrön

2 msk rostad kokoschips

1 kvist färsk mynta

1 msk flytande honung

Gör så här:

Lägg undan några björnbär till garnering. Mixa resterande björnbär, halva bananen. havregryn och yoghurt till en slät kräm. Häll upp i två skålar och toppa med de sparade björnbären, resten av bananen, passionfruktskärnor, skivad kiwi, chiafrön, koks, mynta och honung.

Tips:

Smoothien kan toppas med den frukt, bär, frön och nötter som finns hemma.

Likes

Comments