Vardagsmat

Hur det känns att köpa bananer, choklad och ägg för 90kr? Det suger. Kände bitterheten komma krypande påväg hem från Coop. Så lifehack 1: handla inte på Coop. Lifehack 2: påminn dig själv att dessa grejer är jääävligt viktiga att äta ekologiskt. Inte endast för din egna skull men främst för de människor och djur som odlar och tar hand om dessa varor. Äggindustrin är hemsk, usch det kan jag inte ens gå in på.. Men googla gärna och kolla på lite videor. Även banan och kakaobranschen är förödande för de människor som jobbar med odling. Då kändes det inte längre så hemskt att betala 90kr.

Let's cut to the chase. Rödbetsbiffar. Billiga, nyttiga och lätta att förbättra.

Ingredienser
500 gram rödbetor
En halv halloumibit (eller vad som finns i kylskåpet helt enkelt. Väldigt gott med fetaost.) mindre gott med rester.
Basilika, några blad, "några" förlåt, men ja.
En halv gullök
2-3 vitlöksklyftor
1 ägg
2 dl havregryn. Whaat? Det är någonting vi studenter garanterat har hemma så i med det!
Salt, peppar.

Metod
1: riv rödbetorna. Återigen; har man ingen: gå till grannen under.
2: ta på skidglasögon. Riv löken. Och vitlök.
3: skiva halloumi och basilika i små bitar
4: blanda ihop allt och salta och peppra. Mycket.
5: forma sedan till biffar och stek i mycket olja eller mycket smör.

Inte assvårt, inte asgott. Men lätt att förbättra med tillexempel halloumi.

Saker du får av rödbetor: rött bajs, mindre risk för hjärtsjukdomar (vilket gäller ALL bra mat), sänkt blodtryck (men bara om du har högt), ökad syretillförsel (vilket betyder att du kan träna längre och hårdare), osv mm etc. Listan är lång. Bäst är såklart att dricka rödbetsjuice. Men det är ganska äckligt.

Passande till halloween 😏😏

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Majas Tips och Trix

Shoo goals-Maja är i farten igen. Lämnar nu över till henne.

Halli hallå!

Idag ska jag visa i mitt gästinlägg hur man gör fruktansvärt goda quinoa-biffar som är perfekta att frysa in och ha som ett komplement till sallader, i pasta eller t.o.m på mackan!

Ingredienser:

- 1 dl quinoa

- 2 ägg

- 2 dl mandelmjöl eller majsmjöl

- 1,5 dl riven ost

- 0,5 dl ströbröd

- 0,5 gul lök

- 1 msk soja

- Salt & peppar

- Kryddor som du tycker om. (Jag gillar att ha koriander och chili i mina)

Gör så här:

- Koka upp 1 dl quinoa enligt förpackningens instruktioner.

- Blanda samman övriga ingredienser i en bunke

- Tillsätt quinoan och blanda till en smet. Om smeten är för lös kan du tillsätta lite ströbröd.

- Forma till bollar eller biffar

- Stek allihopa eller bara så många du vill ha i stunden och frys in resten.

Frysa in:

- Frys in på en plåt med bakplåtspapper eller i en låda med bakplåtspapper mellan biffarna. De får inte frysas in på varandra utan de måste ha någonting mellan sig för annars fastnar de i varandra.

Detta recept är ursprungligen ifrån coop.se. Jag själv blev tipsad om detta recept utav en vän 🍀


Ha en fortsatt bra vecka!

Kram kram

Likes

Comments

Vardagsmat

Hej mina trogna följare: jag är tillbaka!! (Från Linköping och mammas mat.) Inte skulle jag väl lämna er. Galet. Jag kompenserar min frånvaro med att langa ett food-hack; handla på LIDL. Svensk, ekologisk frukt- och grönsaker i överflöd. Här i Växjö iallafall. Sveriges metropol.

Först ut: Potatis- och blomkålsgryta med ris. Detta är en galen gryta med både ris och potatis. Så galet det kan bli en fredag eftermiddag.


Ingredienser: för en portion och tre matlådor. Jag är inte så ensam som det kan framstå. Matlådor > vänner.

Ris för två (kommunister, för den är en favorit, björnar, för den kan misstolkas och du kanske tar en massa ris. Jag skulle aldrig veta om det men det skulle vara ganska kul.)

Ingefära

Svartpeppar

Curry

Gurkmeja

Salt

Tre vitlöksklyftor. No chill vad gäller vitlök. Aldrig. Det är värt det. Alltid.

Kokt potatis (typ 5-6 stycken). Galet, sa ju det.

Ett halvt litet blomkålshuvud

200g krossade tomater

3dl vatten

Metod:

1: koka potatisen. Jag har en matblogg men googlar fortfarande på hur man kokar potatis. Det kallas balans.

2: koka riset. Det blir kul.

3: hacka vitlöken, tärna potatisarna och skär blomkålen i små huvuden

4: blanda alla kryddor i en liten skål. Men inte som jag hade gjort för det var på tok för lite och kryddade en massa senare. Tredubbla mängden. Och fräs kryddorna i en varm stekpanna med massa olja. Massa.

5: häll i krossade tomater, blomkålen och vattnet och låt puttra i 15minuter. Ha koll så det inte fastnar i stekpannan.

6: vänd ned potatisen och riset.



Här är ingen curry med heller.. Hittade den i skåpet senare. Proffesionell har jag aldrig utgett mig för att vara. Som sagt, tredubbla denna mängd kryddor. Näsan ska rinna och du ska svettas. Då är det bra mat.

​Yum indeed. 

Likes

Comments

Vardagsmat

Oh det var svårt att inte skriva rubriken som "Lasagne!!!" Försöker ändå vara lite opartiskt. Lyckas nog inget vidare med det. Livets första lasagne är härmed lagad och även livets absolut bästa lasagne. Vad gott det var men främst vad roligt det var! Ett litet projekt där varje ny sak var spännande. Äntligen(!) känner jag att denna maträtt var helt jävla perfekt. Skulle bjuda kungen på detta. Men det förtjänar han inte. Skulle bjuda mamma på detta. Alla är bjudna hem till mig här i Växjö varje söndag på lasagne. Varje söndag.

Kostnad två "portioner" : 34kr, en "portion": 17kr. Solroskärnor inte inräknade.

Ingredienser för två portioner. Fast jag förstår aldrig hur man räknar ut det. Åt en massa mat och fick en matlåda. Så ser skalan ut.

Ett halvt paket färska lasagneplattor, finns i kyld avdelning bland ... annan kyld pasta.

Ett halvt paket krossade tomater (250g)

En halv halloumi

2 tsk honung

2dl grädde (eller sojagrädde)

100g fryst spenat. Ja eller vanlig spenat. Det spelar säkert ingen roll.

1-1,5 dl pumpakärnor

En halv gullök, två vitlöksklyftor

Riven ost

En halv grönsaksbuljong

Riven ost, se bild

Trots att listan är rätt lång känns det som att de flesta av dessa saker finns hemma. Kanske förutom lasagneplattorna.

Metod

1: Hacka lökisarna lite slarvigt och stek sedan i mycket olja men inte så de bryns utan endast värms upp. Stek på låg värme.

2: tillsätt krossade tomater, honungen, halva buljongtärningen, salt, peppar, rosmarin och grädden.

3: låt sjuda i cirka fem minuter. Lägg sedan ned spenaten och fortsätt typ 7-8 minuter till.

4: skär halloumin i skivor och riv ost

5: varva tomatsås, lasagneplattor, halloumi och pumpakärnor. Börja och avsluta med såsen. Osta. Och värm i ugnen cirka 20-25 minuter på 200grader.

Lite mer finesser än vad jag är van vid iallafall men det var lätt och följ receptet bara så går det aaassbra.




Det var här jag började undra vad jag höll på med. Men hang in there- spenaten kommer smälta.

Först serverades maten framför Freedom House och en väldigt bra artikel faktiskt.

Blev dock ganska snabbt i soffan istället.

Test!! Det var superkul! Och jävligt gott. Bjud mamma. Mamma när jag kommer hem så ska du allt få smaka.

Likes

Comments

Vardagsmat

Jag var länge emot pastan. Främst för den höga kolhydratmängden, men nu en bit in i universitetslivet märker jag att mycket kolhydrater behövs fan. Gör Uni är så himla himla roligt men samtidigt lika mycket krävande. Tidskrävande. Alla äter pasta här. Hela tiden. Jag skulle inte säga att det är speciellt hälsosamt men pasta någon gång i veckan, ja! Speciellt till lunch när man behöver energi. För kolhydrater = energi.
Uni är tidskrävande men det är fan inte denna pasta med grönsaker. Pardon my french. Inte egentligen. Ha gärna mitt recept som en bas men ta bort eller lägg till vad som finns. Pasta vet jag redan att du har. *vink vink*.

Ingredienser
Pasta. Va? Är det SANT?
En halv zucchini
Några körsbärstomater
En halv gullök
Skogschampinjoner
Soja
Chilisås
Grädde

Metod
1: koka valfri pasta, gärna inte makaroner för tror det kan bli ganska kletigt. Om man inte gillar kletigt då. Dirty.
2: bryn löken i mycket smör. Vill du göra rätten vegansk steker du bara i olivolja eller rapsolja och ersätter vanliga grädden med sojagrädde. Vegansk pasta finns det massor av.
3: fyrkanta (fyrkanta? Långa dagar, för korta nätter) zucchinin och svampen, stek tillsammans med löken
4: när grönsakerna fått en najs yta och känns färdiga så häll på grädden och därefter soja och chilisås. Krydda med färsk chili, salt, peppar och rosmarin.
5: några minuter kvar på geggan så tillsätter du körsbärstomaterna.
All done. 15 minuter max.

Likes

Comments

Vardagsmat

Jag NJUTER av lukten av saffran, andas in ångan från maten och känner hur hela jag blir frisk. Bam! Äsch så sjuk är jag inte ens. Skulle säga att paella är en fancy variation av ris och bönor men om så är så fuck it fan vad gott det var. Sorry mamma, ska svära mindre. Inte.

Blir knappt dyrare, självklart lite för saffranets skull men för denna krydda kan betala allt. I natura då, för har ju ändå bara CSN som inkomst.

Total kostnad: 35kr, kostnad per portion: strax under 9kr!! Ooh I love it.

Betyg: måste jag ens?.. Jag betalar inte (ofta) i natura så ni förstår att detta blir ett exceptionellt undantag.

Tog heller inte mer än 20min att tillaga så student proof: 5/5 📚📚📚📚📚

Ingredienser:
- Ett paket saffran (var beredd på en spännande blick från kassörskan/kassören/kassörshen
- två tomater
-ett halvt paket haricots verts (ni vet sådana små sparrisar typ)
- en burk majs
- en burk röda bönor
- tre dl ris
- två grönsaksbuljonger
- 7dl vatten
- 1 gullök
- två klyftor vitlök

Metod
East peasy vi klarar ju ris och bönor och detta är inte svårare.
1: skala och hacka lökarna och fräs sedan i mycket olja
2: tillsätt ris och saffran. Då okokt ris. Peppra ganska mycket och salta även detta ganska mycket.
3: häll ned två grönsaksbuljonger och därefter 7dl vatten. Låt koka i cirka 20min.
4: under tiden fixar du med bönorna (skölj av i kallt vatten) ta upp haricots vertsen så tinar de lite
5: efter 15min har gått av koktiden tillsätter du allt dessa inklusive hackad tomat
6: chilla lite och när det känns redo: ÄT.

​Nu blir det matlådor i ett par dagar...

Likes

Comments

Smått och gott

Mother Earth is present. Och över natten blev jag förkyld. När detta sker går jag all in i ett baby-mode. Många vill kalla det "Man-cold". Nope sorry, kan inte diska - är förkyld. Nej tyvärr kan jag inte plugga idag- måste ta det lugnt. Osv mm etc. För att förhindra allt detta lyssnar jag istället på Michael Bublé, dricker te och just precis; gör ingefärashots.

Det är starkt och jag får hicka samtidigt som jag liknande just en bebis skakar på både huvudet och händerna / springer / hoppar omkring. Men det är nyttigt och gör mig frisk. Så oavsett hur töntig (rolig) jag ser ut så är det absolut värt det. 


Ingredienser
200gram ingefära
2 citroner
1dl honung
1l vatten

Metod
1: skölj ingefäran under varmt vatten. Till och med detta var fysiskt ansträngande idag.. Baby-mode som sagt..
2: riv ingefäran grovt på ett sånt järn. Ni vet 'ett sånt'. Usch detta var dagens motion helt klart. Så farligt var det säkert inte.
3: lägg geggan i en stor kastrull och koka upp tillsammans med 1 liter vatten. Koka under lock i 20minuter. Spendera dessa 20 minutrar till 1: liggandes på golvet, 2: liggandes i sängen eller 3: liggandes i soffan.
4: sila. Om du som mig inte direkt har en sådan "mamma-sil" så ställ bara ett durkslag över en stor skål och häll på.
5: rör ned honungen och rör omkring tills allt lösts upp
6: pressa saften ur citronerna. Tips är att rulla citronerna så släpper de iväg saften lättare. Rör ned citronvätskan med ingefäran.
7: häll i en flaska med kork och förvara i kylskåpet.
8: SHOOOTS

Likes

Comments

Smått och gott, Majas Tips och Trix

Hey there!
Det är dags för Majas tips och trix, woho!
Jag fortsätter med att trixa med våra äpplen och denna gång har jag gjort en riktigt god äpple-yoghurt. Det är ett jätteenkelt recept, det enda du behöver räkna med är att det ska stå över natten i kylskåpet.

Men varför ska jag göra egen fruktyoghurt tänker du? Jo därför att då har du koll på exakt hur mycket socker och vad för socker din yoghurt innehåller. Inga tillsatser och inget extra socker. (Grekisk och turkisk yoghurt innehåller inget socker alls förutom naturligt mjölksocker. Veganska produkter har jag mindre koll på) Det kanske känns löjligt men det dolda sockret är det lömskaste.

Det enda du behöver är:
- Grekisk eller turkisk yoghurt eller en fet vegan yoghurt. Yoghurten måste vara runt 10% annars blir yoghurten väldigt rinnig.
- Äpple, 1 eller två stycken
- Honung, ca 1-2 msk. Beror på hur mycket äpple och efter smak.
- Kanel, ca 1-2 tsk. Beror på hur mycket äpple och efter smak.
- Vatten, ca 1-2 dl. Beror på hur mycket äpple. Det ska vara tillräckligt, alltså inte för mycket men inte för lite...

Du gör såhär:
- Riv äpplet
- Lägg det rivna äpplet i en kastrull tillsammans med vatten, honung och kanel
- Låt koka ihop till en kompott i ca 10 minuter
- Låt svalna
- Blanda sedan med ditt val av yoghurt. Hur mycket beror på hur mycket du vill ha och hur mycket äpplekompott du har.
- Låt stå över natten i kylskåpet.

Jag vill förtydliga att detta recept hittade jag i Icas Buffé nummer, dvs all cred till Ica! (Nej, det är inte sponsring. Hade varit härligt däremot) Men hur som haver, det här är ett väldigt mumsigt recept som passar perfekt till frukost.

Nu behöver ni inte känna er korkade när ni lägger ett helt äpple i en kastrull och liksom "jaha"...

Likes

Comments

Vardagsmat

ÄNTLIGEN. Fan vad jag längtat efter mat som faktiskt smakar något. Uppmanar alla mina vänner att ÖSA på med gurkmeja, salt, ingefära och kanel. What tänker du? Kanel förstärker de andra smakerna svarar jag. Aha.

Life hack: Food hack? Skär sönder nudlarna som om du vore ett litet barn. Eller det kanske inte skulle bli så framgångsrikt. Skär sönder nudlarna som om du skulle ge maten till ett litet barn. Men gör inte det. Ät den själv. Skör sönder nudlarna och ät med sked annars är du in for a treat så att säga.

Total kostnad två portioner: 30kr. En portion: 15kr. Duuh. Jag säger inte "duuh" i verkligen. Viktigt att informera om.

Betyg: JA!

Ingredienser:
En halv zucchini
En halv påse frysta wokgrönsaker
Ett halvt paket risnudlar
En burk kokosvatten
Soya
Chilisås
Gurkmeja, salt, ingefära, kanel

Metod
Det är här student edition blir student edition. Där bakisöndag äntligen lönar sig.

1: Skiva halva zucchinin i fjärdedelar. You get it? Först en gång sen en gång till.
2: stek i mycket olja
3: häll ned halva påsen med frysta grönsaker och sedan burken med kokosvatten.
4: tillsätt lite chilisås, ungefär 2 msk och lite soya, ungefär samma mängd
5: här kommer det. Låt det stå på spisen och koka ihop. Dvs gå därifrån och låt din mat bli färdig medan du ligger i soffan och dricker te. Om det är det du gör. Spy i duschen, dansa lite, I don't

När woken är färdig kokar du risnudlarna. Och det är inte svårare än att koka vatten och lägga nudlarna i under 3min. Blanda sedan ihop grönsakerna med nudlarna.

Student säker 10/10 vinglas

Det är obligatoriskt med te till allt asiatrelaterad mat. Första bilden är innan sojasåsen. Använd så mycket gurkmeja. Lycka till. Äsch behövs inte.

Också!! Kokosvatten är så himla bra att dricka speciellt efter en utekväll men även varje dag som vegetarian eller främst vegan. Drick dagen efter för att minska kräkningar tack vare den höga halten kalium. Innehåller även magnesium och fosfor. Safe to say att det första jag gjorde när jag vaknade imorse var att gå och köpa kokosvatten. Finns med 100% kokos på Apoteket.

Likes

Comments

Vardagsmat

Enklaste, godaste, mest miljövänliga och hälsosamma sättet att äta en hamburgare. En god en. Lördag leverade!

Total kostnad två hamburgare: 54kr. (utan majonnäs på 11kr.) Högre än vanligt. Mycket. Det är brödet och halloumin. Det är även lördag.

Ingredienser
Friscobröd!!!!
Gurka
Sallad
Tomat
Halloumi

Till (den mycket förenklade och studentifierade) aiolin
Olivolja
Smör
Vitlök. Två klyftor. Jag åt allt själv och ska till sivans. Sånt kan man inte bry sig om. Bör inte. GÖR INTE.
Salt, Peppar
Créme fraîche
Majonnäs

Metod
Börja med aiolin så den hinner svalna. Cool of. Ta det chill. Hänga. Softa lite.

1: Värm upp en matsked smör (i en kastrull. Vet inte var nivån ligger här på bloggen.) Cirka 40gram.
2: pressa ned två vitlöksklyftor när smöret smält
3: häll ned 1dl créme fraîche och en halv dl majonnäs
4: salta och peppra efter hur het du är. 1-10.
5: ställ in i kylskåpet under tills servering. Dags att ääääta.

Burgaren.
Dela halloumin i två delar. Stek dess i olivolja långsamt för det bränna snabbt vid.
Ha sedan i hur lite eller mycket grönsaker du vill.

Jag ville mest styla med mina coola elefant/ kamelhanddukar

Likes

Comments