Oh det var svårt att inte skriva rubriken som "Lasagne!!!" Försöker ändå vara lite opartiskt. Lyckas nog inget vidare med det. Livets första lasagne är härmed lagad och även livets absolut bästa lasagne. Vad gott det var men främst vad roligt det var! Ett litet projekt där varje ny sak var spännande. Äntligen(!) känner jag att denna maträtt var helt jävla perfekt. Skulle bjuda kungen på detta. Men det förtjänar han inte. Skulle bjuda mamma på detta. Alla är bjudna hem till mig här i Växjö varje söndag på lasagne. Varje söndag.

Kostnad två "portioner" : 34kr, en "portion": 17kr. Solroskärnor inte inräknade.

Ingredienser för två portioner. Fast jag förstår aldrig hur man räknar ut det. Åt en massa mat och fick en matlåda. Så ser skalan ut.

Ett halvt paket färska lasagneplattor, finns i kyld avdelning bland ... annan kyld pasta.

Ett halvt paket krossade tomater (250g)

En halv halloumi

2 tsk honung

2dl grädde (eller sojagrädde)

100g fryst spenat. Ja eller vanlig spenat. Det spelar säkert ingen roll.

1-1,5 dl pumpakärnor

En halv gullök, två vitlöksklyftor

Riven ost

En halv grönsaksbuljong

Riven ost, se bild

Trots att listan är rätt lång känns det som att de flesta av dessa saker finns hemma. Kanske förutom lasagneplattorna.

Metod

1: Hacka lökisarna lite slarvigt och stek sedan i mycket olja men inte så de bryns utan endast värms upp. Stek på låg värme.

2: tillsätt krossade tomater, honungen, halva buljongtärningen, salt, peppar, rosmarin och grädden.

3: låt sjuda i cirka fem minuter. Lägg sedan ned spenaten och fortsätt typ 7-8 minuter till.

4: skär halloumin i skivor och riv ost

5: varva tomatsås, lasagneplattor, halloumi och pumpakärnor. Börja och avsluta med såsen. Osta. Och värm i ugnen cirka 20-25 minuter på 200grader.

Lite mer finesser än vad jag är van vid iallafall men det var lätt och följ receptet bara så går det aaassbra.




Det var här jag började undra vad jag höll på med. Men hang in there- spenaten kommer smälta.

Först serverades maten framför Freedom House och en väldigt bra artikel faktiskt.

Blev dock ganska snabbt i soffan istället.

Test!! Det var superkul! Och jävligt gott. Bjud mamma. Mamma när jag kommer hem så ska du allt få smaka.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vardagsmat

Jag var länge emot pastan. Främst för den höga kolhydratmängden, men nu en bit in i universitetslivet märker jag att mycket kolhydrater behövs fan. Gör Uni är så himla himla roligt men samtidigt lika mycket krävande. Tidskrävande. Alla äter pasta här. Hela tiden. Jag skulle inte säga att det är speciellt hälsosamt men pasta någon gång i veckan, ja! Speciellt till lunch när man behöver energi. För kolhydrater = energi.
Uni är tidskrävande men det är fan inte denna pasta med grönsaker. Pardon my french. Inte egentligen. Ha gärna mitt recept som en bas men ta bort eller lägg till vad som finns. Pasta vet jag redan att du har. *vink vink*.

Ingredienser
Pasta. Va? Är det SANT?
En halv zucchini
Några körsbärstomater
En halv gullök
Skogschampinjoner
Soja
Chilisås
Grädde

Metod
1: koka valfri pasta, gärna inte makaroner för tror det kan bli ganska kletigt. Om man inte gillar kletigt då. Dirty.
2: bryn löken i mycket smör. Vill du göra rätten vegansk steker du bara i olivolja eller rapsolja och ersätter vanliga grädden med sojagrädde. Vegansk pasta finns det massor av.
3: fyrkanta (fyrkanta? Långa dagar, för korta nätter) zucchinin och svampen, stek tillsammans med löken
4: när grönsakerna fått en najs yta och känns färdiga så häll på grädden och därefter soja och chilisås. Krydda med färsk chili, salt, peppar och rosmarin.
5: några minuter kvar på geggan så tillsätter du körsbärstomaterna.
All done. 15 minuter max.

Likes

Comments

Vardagsmat

Jag NJUTER av lukten av saffran, andas in ångan från maten och känner hur hela jag blir frisk. Bam! Äsch så sjuk är jag inte ens. Skulle säga att paella är en fancy variation av ris och bönor men om så är så fuck it fan vad gott det var. Sorry mamma, ska svära mindre. Inte.

Blir knappt dyrare, självklart lite för saffranets skull men för denna krydda kan betala allt. I natura då, för har ju ändå bara CSN som inkomst.

Total kostnad: 35kr, kostnad per portion: strax under 9kr!! Ooh I love it.

Betyg: måste jag ens?.. Jag betalar inte (ofta) i natura så ni förstår att detta blir ett exceptionellt undantag.

Tog heller inte mer än 20min att tillaga så student proof: 5/5 📚📚📚📚📚

Ingredienser:
- Ett paket saffran (var beredd på en spännande blick från kassörskan/kassören/kassörshen
- två tomater
-ett halvt paket haricots verts (ni vet sådana små sparrisar typ)
- en burk majs
- en burk röda bönor
- tre dl ris
- två grönsaksbuljonger
- 7dl vatten
- 1 gullök
- två klyftor vitlök

Metod
East peasy vi klarar ju ris och bönor och detta är inte svårare.
1: skala och hacka lökarna och fräs sedan i mycket olja
2: tillsätt ris och saffran. Då okokt ris. Peppra ganska mycket och salta även detta ganska mycket.
3: häll ned två grönsaksbuljonger och därefter 7dl vatten. Låt koka i cirka 20min.
4: under tiden fixar du med bönorna (skölj av i kallt vatten) ta upp haricots vertsen så tinar de lite
5: efter 15min har gått av koktiden tillsätter du allt dessa inklusive hackad tomat
6: chilla lite och när det känns redo: ÄT.

​Nu blir det matlådor i ett par dagar...

Likes

Comments

Smått och gott

Mother Earth is present. Och över natten blev jag förkyld. När detta sker går jag all in i ett baby-mode. Många vill kalla det "Man-cold". Nope sorry, kan inte diska - är förkyld. Nej tyvärr kan jag inte plugga idag- måste ta det lugnt. Osv mm etc. För att förhindra allt detta lyssnar jag istället på Michael Bublé, dricker te och just precis; gör ingefärashots.

Det är starkt och jag får hicka samtidigt som jag liknande just en bebis skakar på både huvudet och händerna / springer / hoppar omkring. Men det är nyttigt och gör mig frisk. Så oavsett hur töntig (rolig) jag ser ut så är det absolut värt det. 


Ingredienser
200gram ingefära
2 citroner
1dl honung
1l vatten

Metod
1: skölj ingefäran under varmt vatten. Till och med detta var fysiskt ansträngande idag.. Baby-mode som sagt..
2: riv ingefäran grovt på ett sånt järn. Ni vet 'ett sånt'. Usch detta var dagens motion helt klart. Så farligt var det säkert inte.
3: lägg geggan i en stor kastrull och koka upp tillsammans med 1 liter vatten. Koka under lock i 20minuter. Spendera dessa 20 minutrar till 1: liggandes på golvet, 2: liggandes i sängen eller 3: liggandes i soffan.
4: sila. Om du som mig inte direkt har en sådan "mamma-sil" så ställ bara ett durkslag över en stor skål och häll på.
5: rör ned honungen och rör omkring tills allt lösts upp
6: pressa saften ur citronerna. Tips är att rulla citronerna så släpper de iväg saften lättare. Rör ned citronvätskan med ingefäran.
7: häll i en flaska med kork och förvara i kylskåpet.
8: SHOOOTS

Likes

Comments

Smått och gott, Majas Tips och Trix

Hey there!
Det är dags för Majas tips och trix, woho!
Jag fortsätter med att trixa med våra äpplen och denna gång har jag gjort en riktigt god äpple-yoghurt. Det är ett jätteenkelt recept, det enda du behöver räkna med är att det ska stå över natten i kylskåpet.

Men varför ska jag göra egen fruktyoghurt tänker du? Jo därför att då har du koll på exakt hur mycket socker och vad för socker din yoghurt innehåller. Inga tillsatser och inget extra socker. (Grekisk och turkisk yoghurt innehåller inget socker alls förutom naturligt mjölksocker. Veganska produkter har jag mindre koll på) Det kanske känns löjligt men det dolda sockret är det lömskaste.

Det enda du behöver är:
- Grekisk eller turkisk yoghurt eller en fet vegan yoghurt. Yoghurten måste vara runt 10% annars blir yoghurten väldigt rinnig.
- Äpple, 1 eller två stycken
- Honung, ca 1-2 msk. Beror på hur mycket äpple och efter smak.
- Kanel, ca 1-2 tsk. Beror på hur mycket äpple och efter smak.
- Vatten, ca 1-2 dl. Beror på hur mycket äpple. Det ska vara tillräckligt, alltså inte för mycket men inte för lite...

Du gör såhär:
- Riv äpplet
- Lägg det rivna äpplet i en kastrull tillsammans med vatten, honung och kanel
- Låt koka ihop till en kompott i ca 10 minuter
- Låt svalna
- Blanda sedan med ditt val av yoghurt. Hur mycket beror på hur mycket du vill ha och hur mycket äpplekompott du har.
- Låt stå över natten i kylskåpet.

Jag vill förtydliga att detta recept hittade jag i Icas Buffé nummer, dvs all cred till Ica! (Nej, det är inte sponsring. Hade varit härligt däremot) Men hur som haver, det här är ett väldigt mumsigt recept som passar perfekt till frukost.

Nu behöver ni inte känna er korkade när ni lägger ett helt äpple i en kastrull och liksom "jaha"...

Likes

Comments

Vardagsmat

ÄNTLIGEN. Fan vad jag längtat efter mat som faktiskt smakar något. Uppmanar alla mina vänner att ÖSA på med gurkmeja, salt, ingefära och kanel. What tänker du? Kanel förstärker de andra smakerna svarar jag. Aha.

Life hack: Food hack? Skär sönder nudlarna som om du vore ett litet barn. Eller det kanske inte skulle bli så framgångsrikt. Skär sönder nudlarna som om du skulle ge maten till ett litet barn. Men gör inte det. Ät den själv. Skör sönder nudlarna och ät med sked annars är du in for a treat så att säga.

Total kostnad två portioner: 30kr. En portion: 15kr. Duuh. Jag säger inte "duuh" i verkligen. Viktigt att informera om.

Betyg: JA!

Ingredienser:
En halv zucchini
En halv påse frysta wokgrönsaker
Ett halvt paket risnudlar
En burk kokosvatten
Soya
Chilisås
Gurkmeja, salt, ingefära, kanel

Metod
Det är här student edition blir student edition. Där bakisöndag äntligen lönar sig.

1: Skiva halva zucchinin i fjärdedelar. You get it? Först en gång sen en gång till.
2: stek i mycket olja
3: häll ned halva påsen med frysta grönsaker och sedan burken med kokosvatten.
4: tillsätt lite chilisås, ungefär 2 msk och lite soya, ungefär samma mängd
5: här kommer det. Låt det stå på spisen och koka ihop. Dvs gå därifrån och låt din mat bli färdig medan du ligger i soffan och dricker te. Om det är det du gör. Spy i duschen, dansa lite, I don't

När woken är färdig kokar du risnudlarna. Och det är inte svårare än att koka vatten och lägga nudlarna i under 3min. Blanda sedan ihop grönsakerna med nudlarna.

Student säker 10/10 vinglas

Det är obligatoriskt med te till allt asiatrelaterad mat. Första bilden är innan sojasåsen. Använd så mycket gurkmeja. Lycka till. Äsch behövs inte.

Också!! Kokosvatten är så himla bra att dricka speciellt efter en utekväll men även varje dag som vegetarian eller främst vegan. Drick dagen efter för att minska kräkningar tack vare den höga halten kalium. Innehåller även magnesium och fosfor. Safe to say att det första jag gjorde när jag vaknade imorse var att gå och köpa kokosvatten. Finns med 100% kokos på Apoteket.

Likes

Comments

Vardagsmat

Enklaste, godaste, mest miljövänliga och hälsosamma sättet att äta en hamburgare. En god en. Lördag leverade!

Total kostnad två hamburgare: 54kr. (utan majonnäs på 11kr.) Högre än vanligt. Mycket. Det är brödet och halloumin. Det är även lördag.

Ingredienser
Friscobröd!!!!
Gurka
Sallad
Tomat
Halloumi

Till (den mycket förenklade och studentifierade) aiolin
Olivolja
Smör
Vitlök. Två klyftor. Jag åt allt själv och ska till sivans. Sånt kan man inte bry sig om. Bör inte. GÖR INTE.
Salt, Peppar
Créme fraîche
Majonnäs

Metod
Börja med aiolin så den hinner svalna. Cool of. Ta det chill. Hänga. Softa lite.

1: Värm upp en matsked smör (i en kastrull. Vet inte var nivån ligger här på bloggen.) Cirka 40gram.
2: pressa ned två vitlöksklyftor när smöret smält
3: häll ned 1dl créme fraîche och en halv dl majonnäs
4: salta och peppra efter hur het du är. 1-10.
5: ställ in i kylskåpet under tills servering. Dags att ääääta.

Burgaren.
Dela halloumin i två delar. Stek dess i olivolja långsamt för det bränna snabbt vid.
Ha sedan i hur lite eller mycket grönsaker du vill.

Jag ville mest styla med mina coola elefant/ kamelhanddukar

Likes

Comments

Are you with me!?
Själva processen från att bestämma sig för att planera en matsedel till vilka råvaror som behövs inhandlas känns lugnande. Och spännande. Och lusten på mat väcks igen. Dessa dagar har jag levt på mackor och bananer. Man överlever på det med. Tyvärr lever man inte så mycket. Matsedel med början på imorgon. Tag denna dag till att handla råvarorna.
Kanske blir det lördag, söndag, måndag eller så blir det varannan dag med rester och matlåda.

Lördag
Lördag betyder för många en utekväll, för andra en mysig kväll hemma men oavsett så känner jag ofta att på lördagar, då vill jag äta någonting riktigt gott. Vad gillar jag, vad gillar jag, vad gillar jag? Halloumiburgare. Så halloumiburgare it is! Med god sallad och hemmagjord aioli. Vi skulle till och med kunna slänga in lite sötpotatispommes vilket är väldigt enkelt och supernyttigt. Ja det gör vi. 


Behövs handlas in:
- Bröd. Självklart är det bästa att göra sitt eget och det har jag gjort några gånger men det är en process i själv och just denna vecka onödig press. Jag gillar Maxs hamburgerbröd.
- Halloumi. Varierar i prisklass men Garants brukar ligga på bästa pris.
- sallad, gurka, tomat. Gurkan kan fortfarande vara svensk, även tomaterna. 
- vitlök
- majonnäs (ekologisk eller hur!!)
- créme fraîche (samma. Allt från djur = ekologiskt)
- smör (ekologiskt. Du fattar.)

- en sötpotatis

Söndag

Söndag! Det finns tid. Men kanske inte jättemycket ork. Beror självklart hur pass pigg man är efter lördagen. Alltid viktigt att äta när man druckit dagen innan. Bakiskänslan kommer faktiskt från att du är uttorkad. På söndag blir det wook.

Behövs handlas in:
Go bananas här eller inte alls. I en wook kan du slänga ned mer eller mindre vad du vill. Frysta grönsaker, bebisar, soja bitar, rivna morötter, hundbajs, the list goes on and on and on.

- risnudlar (inte såna man äter när man inte äter någonting annat)
- kokosvatten (finns på konserv)
- frysta grönsaker
- morötter
- gurkmeja, ingefära (malen) eller bäst är sjävklart färsk men student edition.
- soya (om man vill)
- chili sås kan vara gott
- hur mycket eller lite grönsaker man vill

Måndag
Enkel mat på måndagar. Det är sen gammalt. En enkel paella med bönor.

Vegetarisk såklart. Samma sak som wooken dock; tillsätt eller ta bort vad du vill.

Behövs handlas in:
- ris
- saffran (DYRT men vi testar. Ett paket.
- grönsaksbuljong
- zucchini
- paprika
- frysta haricots verst. Ni vet små sparrisar typ.
- gullök
- en burk bönor


Det är rimligt att ta denna tid först. Och kul.

Update: total summa: 233kr.

DU! 👆🏼

  • 105 Readers

Likes

Comments

Jag möter överallt andra personer som berättar hur tråkigt det är att handla, laga mat, äta ensam och får hela tiden min egna känsla bekräftad. Det suger att laga mat åt sig själv, äta den själv och sen händer inte mycket mer. Jag möts inte längre av lukten av mat när jag kommer inför dörren, sitter inte längre ned runt middagsbordet och diskuterar, berättar. Studentliv utan en riktig familj i närheten resulterar i ensamma, tråkiga middagar. Men vi alla känner ju så? Hur kan vi vända problemet till en möjlighet? Gemensamma middagar med pannkaks-måndag, sopp-tisdag, bak-onsdag, taco-torsdag, pizza-fredag, fest-lördag och bakis-söndag. Varje vecka.

Idag blir det en soppa på linser och potatis. Ingenting mer. En grönsaksbuljong. Samtidigt läser jag kurslitteraturen. Som många andra. Att äta blir inte ens en egen aktivitet. Runtomkring mig ligger böcker om demokratisering och globalisering, en enda skål står på bordet. Och en sked. Mer böcker än mat på mitt middagsbord vid middagstid. Inte mycket att blogga om. Men jag vill ju skriva till er. Men jag känner samma känsla som er.

Det finns inte ett överflöd på pengar så att köpa de råvaror som "vanligtvis" finns hemma blir komplicerat. Denna budget kräver mer ansträngning och planering. Denna del klarar vi. Vi gör en matsedel bara och veckohandlar. Rester varannan dag i veckan och matlåda på det. Perfekt. Jag står för den delen.

Den sociala delen, den mänskliga faktorn att vi är flockdjur. Kom med förslag. Flytta till kollektiv, skaffa pojkvän eller flickvän (men endast för att äta tillsammans med), flytta hem, bjuda in vänner varje dag, äta ute i skogen för att känna sig närmre rötterna.

Jag börjar med en matsedel. Men jag är som ni. Trötta på att äta tråkig ensam mat. Så ska sätta ihop den om ett par dagar för på torsdag har jag inga föreläsningar. Ha tålamod så löser vi detta. Pratar med mig själv då.

  • 165 Readers

Likes

Comments

Majas Tips och Trix

Du läste rätt! Jag har många vänner, och inte ens alla heter Amanda.
Jag är så genuint nöjd över att bloggen sprider sig och glad för att vi kan skapa någonting fint tillsammans. Introducerar därför MAJAS FIX OCH TRIX. Hon lanserade det själv men det förtjänar hon. Varsågoda. Och tack Majken.

Hejsan svejsan!
Det är inte Matilda som skriver just nu utan hennes vän Maja. Matilda har frågat om jag har velat gästblogga och äntligen har jag fått tid för det! Jag, precis som Matilda, har börjat studera och ett av de stora problemen som student är; Vad ska jag äta? När ska jag äta? Varför ska jag äta?? Matilda är väldigt duktigt på att ge inspiration och kunskap om det i hennes blogg så jag är glad över att få gästblogga här och förhoppningsvis ge lite inspiration jag också.

Som jag nämnde tidigare har jag också blivit student och som student kan det förekomma en hel del ensam middagar, det har det i alla fall gjort för mig och det är ingenting jag föredrar. Hemma har vi alltid ätit middag ihop, antingen hela familjen eller med dem som varit hemma. Och under det senaste året har jag ätit middag varje dag tillsammans med min Au Pair familj. Alltså är det här med att äta själv väldigt främmande för mig och jag tycker det är bland det tråkigaste som finns. Dessutom tror jag knappast att någon människa egentligen gillar att äta helt själv eftersom att äta är mer än att bara stoppa in gaffeln i munnen, tugga och själva. Det är en stund att umgås på och ta det lugnt.

För mig är matlagning viktigt. När jag lagar mat slappnar jag av och jag får utlopp för vardagskreativitet. Men jag tycker att det nästan bara är roligt när jag ska laga mat åt flera personer eller med någon. När jag bara ska laga mat åt mig själv tappar jag min påhittighet i matlagningen för att det känns inte lika viktigt att det ska bli bra, det är ju trots allt bara jag som ska äta. Men detta vill jag förändra. För det är nästan viktigare för mitt välmående att jag lagar riktigt j’vla ’släng dig i väggen mat’ när jag ska äta själv. Vi människor mår bra om vi tar hand om oss själva, inte bara om andra. Därför är det dags för mig att göra alla måltider bra och jag hoppas att det kommer bli roligare i och med gästbloggningen. För om det är okej för dig Matilda, så bloggar jag gärna 1 gång i veckan? (kram kram)

Nu märkte jag att jag skrivit en hel del och det finns en risk för att jag kommer att skriva mycket i mina inlägg för jag tycker det är kul att skriva. Men inläggen kommer att handla mestadels om mina tips och trix när jag lagar mat, bakar, gör snacks etc etc. Därför kommer jag att döpa mina inlägg till Majas Tips och Trix. Påhittigt va?

Här kommer första tipset:
Torka äpplen!
Superenkelt, supergott och akta att inte äta jästa äpplen så du blir superfull.
Min hyresvärd och vän (jag bor inneboende hos en familjevän) har riktigt mycket äpplen i år så vi har torkat en hel del äpplen ihop. Det är perfekt att ha i müslin och som snacks.
Vi har gjort så här:

Äpplebitar med eller utan smak
1. Sätt på ungen på 150 grader
2. Skala äpplen. Försök skala så att skalet blir en lång remsa. Hur många äpplen är upp till dig.
3. Skär äpplena i ganska små bitar
4. För kanelsmak: Strö kanel över ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg på äpplebitarna och strö över mera kanel. Kaneläpplen passar perfekt i müslin eller på gröten.
För lakritssmak: Lägg äpplebitarna i en skål. Blanda med lakritspulver och om du har med salmiaksalt. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Hur mycket lakritspulver är upp till hur många äpplen du har och hur mycket smak du vill ha.
För annan smak: Ja, alltså du kan ju smaksätta precis hur du vill. Vi har bara provat med kanel och lakrits, sedan har vi gjort helt naturella också.
5. Sätt in i ugnen och torka i 3–5 timmar. Vi har torkat på kvällen, stängt av ugnen under natten och eventuellt torkat lite igen på morgonen.
Jag rekommenderar verkligen lakritssmaken om du gillar lakrits. Det är gott som godis!

Äppleringar:
1. Skala äpplet. Spara skalen.
2. Kärna ur äpplet med en urkärnare.
3. Skär äpplet så att det blir ringar. (Se till att du lägger äpplet åt rätt håll)
4. Häng upp äpplena på en pinne, eller lägg på en plåt i ugnen och torka likadant som äpplebitarna.
5. Låt torka tills de känns bra.
Äppleskal:
Varför har jag tjatat om att spara skalen? Jo för i skalen sitter det nyttigaste i äpplet. Exakt vad det är vet jag inte, mamma sa bara att skalet är nyttigast och jag litar på min mamma.
1. Häng upp skalen på en pinne eller i ugnen och låt torka.

Enkelt eller hur? Det enda minuset är att det tar tid att torka och att alla kanske inte orkar vara så fruktansvärt husliga men det räcker med att bara göra ett äpple, det är lika bra det.
Första trixet:
Om du vill kan du frysa in äpplebitar/halvmånar. Det funkar jättebra att ha i kakor eller göra paj av!

Jag hoppas att ni gillade inlägget, jag tyckte det var jättekul. Vi ses!!
// Maja Gruvaeus

Ps. Tack Matilda för att jag får gästblogga ❤ Ds.

Likes

Comments