Smått och gott, Vardagsmat

Betyg: börjar kännas som att jag alltid ger allt 5/5 men allt jag gör är ju så jävla gott. 5/5 smoothies

Observera att detta uppenbarligen inte är att fastna i "omelett- och smoothie fällan" då detta självklart är en smotthieBOWL.

Ingredienser

 • 1,5 dl sojamjölk
 • 2 dl hallon
 • 1 dl blåbär
 • 2 msk torkade gojibär
 • 2 ägg
 • Ett äpple

Metod
1: Blötlägg gojibären i sojamjölken i ungefär 10 minuter.
2: Eh ja, mixa ingredienserna.

Gojibär

Plus: bäret har ett högt innehållet av antioxidanter som bland annat motverkar fria radikaler, vilket alltså förminskar risken att drabbas av bland annat diabetes, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Utöver detta innehåller gojibär mycket C-vitamin, betakaroten och järn. Gojibär är en bra källa till protein.

Sägs höja fertilitet och sexlusen. Vet inte om detta är sant men kolla på mig och dra din egna slutsats.

Minus: det finns många myter kring just gojibär och inom dessa har jag inte tillräckligt med kunskap för att varken säga bu eller bä. Vad jag däremot VET är gojibär är en påfrestning för miljön. Bären jag köper är torkade och ekologiska men hur pass ekologiska de egentligen är är svårt att säga med tanke på att de odlas i Kina där deras miljölagar inte alls är detsamma som Sveriges.

Boktips! "Ännu mera vego", skriven av Sara Ask och Lisa Bjärbo.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Vardagsmat

Betyg: 5/5 regniga måndagar. Paradox?

Valde att kalla denna rätt för måndagspasta just för "jag-har-jobbat-i-nio-timmar-och-är-trött-så-jag-står-i-mörkret-och-lagar-mat-istället-för-att-vara-på-gymmet" verkade lite för opromotande för rätten. Kalla den gärna för "krämig pasta med zucchini, champinjoner och tomater" om det passar dig bättre. Jag nöjde mig med måndagspasta.

Ingredienser
För en person. Å andra sidan har jag aldrig fattat hur denna skala fungerar. Åt alltså allt som nämns nedan. Blev mätt. Vem fan bryr sig om hur många "personer" ett recept är till?

 • 1/4 zucchini. Beroende på storleken. Men har även hört att det inte alltid är storleken som räknas bara meter/ sekund.
 • Fem champinjoner. Samma här.
 • Svartpeppar, paprikapulver och torkad chili efter smak.
 • Vitlöksklyftor, antal beroende på hur pass mycket du bryr dig.
 • Körsbärstomater, cirka 6-7 stycken.
 • Grädde
 • Creme fraiche
 • Soja
 • Fettuchini 6min

Metod

Viktigt! Lyssna på Petters nya singel "se på mig nu" på repeat. Det eller Chumwaij med Ibbe.

1: Skär skivor av zucchinin, cirka 2 centimeter tjocka
2: Dela champinjonerna på hälften
3: Stek zucchinin, champinjonerna och hela körsbärstomater i olja tills tomaterna blivit mjuka och resterande ingredienser gyllenbruna
4: Häll i creme fraiche, grädde och soya och gör en mysig sås av det
5: Koka pastan och blanda sedan med såsen.

Viktigt! Servera med vin. Minst två glas. Mest för det är gott men även för att du förtjänar det.


Likes

Comments

Smått och gott

Betyg: stört onödigt, jag menar gahhh titta bara!

Ingredienser

 • Två äpplen, för två portioner. Eller om du varit Extra duktig idag och förtjänar två portioner helt för dig själv eller om du inte alls varit det och bara tycker om kanelstekta äpplen
 • Kanel
 • Smör

Metod
1: Skär äppelbitarna i relativt smala bitar
2: Stek dessa i en massa smör och krydda med kanel
3: Tadaaaa

Ät med glass eller grädde. Eller både och. Japp. 

Likes

Comments

Smått och gott, Vardagsmat

Betyg: 5/5 tyska y:n

Ingredienser
 • 0,5 dl olja
 • 1 dl honung
 • 1 msk vaniljsocker
 • 6 dl glutenfria havregryn
 • 1 dl nötter. Utrymme för variation. Allt från paranötter, mandel och valnötter, till hasselnötter eller cashewnötter blir perfekt.
 • 0,5 dl torkade äppelbitar
 • 0,5 dl torkade tranbär
 • 0,5 dl kokosflingor
 • 0,5 dl russin

Metod
1: Det går hett till mellan honungen, oljan och vaniljsockret i en kastrull samtidigt som du rör om då och då.
2: Havregrynet och nötterna får också vara med att leka. Rör om så ingredienserna blandas ordentligt. Mysigare så ju.
3: Platta ut innehållet på en bakplåtsklädd form.
4: Och swoosh in i mitten av ugnen i cirkus 15 minuter. Cirkus.
5: När müslin känns torr tillsätter du de resterande ingredienserna, det vill säga: äpplebitarna, tranbären, kokosflingor och russinen.

Om du byter ut cornflakes köpt i en vanlig mataffär till egengjord müsli slipper du inte bara onödigt socker snabba kolhydrater och processade spannmål utan du får även en bra källa till naturligt fiber, fetter, vitaminer, mineraler.


​Perfekt att ha på kvargen eller den naturella yoghurten.  

Likes

Comments

Smått och gott

Betyg : 5/5 chokladbollar. (Yes!)

Ingredienser

 • 10 dadlar
 • 1 dl kokosolja
 • 1,5 msk kakao
 • 2,5 dl glutenfritt havregryn
 • 0,5 tsk havssalt
 • 2 msk kaffe (starkt)
 • 1 msk honung eller agavesirap om du vill göra veganska chokladbollar. Ta isåfall 1,5 msk.

Metod

1: Mixa alla ingredienser, ta gärna lite havregryn i taget (blir lite enklare så) och ställ smeten ett par minuter i kylen. Ajabaja inte mer än så.
2: Gör valfritt stora bollar. Hehe. Brukar göra i alla storlekar så finns det efter varje humör sen. Tillexempel när man är småsugen: jajamensan där har vi lösningen. När man är jävligt sugen: japp, kan lösa det med. När man vill äta upp hela kylskåpet. Japp tusen små chokladbollar löser det.
3: Ha dem i kylskåpet och bjussa grannarna på en. Inte.


​Yum!

Likes

Comments

Smått och gott

Betyg: 5/5 tappade glasskulor

Det lovades enkel, näringsrik mat and I'm a woman of my words. För på fredag är glass VISST DET mat.

Ingredienser:

 • 1,5 bananer
 • 3 dl blåbär
 • Valfri relativt smakfri vätska. (Girl, you nasty). Rekommenderar grädde, alternativt sojamjölk.

Metod

1: Skiva bananerna och frys in dessa. Lämna över natten eller dagen beroende på när du vill äta glassen.
2: Låt bananerna tina upp lite så blir det enklare att mixa. Blanda ned blåbären. Om det går trögt: tillsätt grädden, eller sojamjölken, så kommer det att bli lättare att mixa.
3: Ät glassen som den är eller med lite mer bär, kokosflingor och kanel.

Bästa delen! Eftersom glassen alltså endast består av banan och blåbär går det alldeles utmärkt att äta den till frukost eller mellamäl. Japp, glass till frukost. Banan smakar rätt mycket och blåbär tar bort den smaken men testa olika bär, mixa och trixa. Kaffe och kakao bildar en "chokladglass-liknande" glass.

Blåbär
Innehåller en stor mängd C, E, B6- vitaminer, kalcium, kalium, fosfor, järn, betakaroter och magnesium. Bäret som tydligen inte är ett bär utan, som jag lärde mig idag: ris (TY wikipedia) är även fullproppade med vitaminer och mineraler, bland annat C och B-vitamin. Blåbär är även bra för magen och tarmen samt för synen. Plus så ger den allt en fin färg. Win Win!

Om du byter ut köpt glass till denna slipper du bland annat socker, tillsatser, inklusive karragenan och tomma kalorier och får istället en bra fettkälla, vitaminer, mineraler och antioxidanter. 


Testa att göra glassen på exempelvis björnbär, lingon, hallon eller kaffe och kakao

Likes

Comments

Varför veggie?

​Veggie vardag. Why?


1: För min egna hälsas skull. Jag, personligen mår tusen gånger bättre nu när jag inte längre äter döda individer till middag. (Tendentiöst?) De personer som väljer att äta vegetariskt varje dag drabbas dessutom mer sällan av hjärtsjukdomar, cancer och diabetes. Vegetarianer har även lägre kolesterolvärde och blodtryck.

2: Av etiska skäl. Tänk er "mannen som talar med hundar", fast motsvarigheten till denna, något i stil med "mannen som talar med kossor". Jag är inte han. Främst för att jag inte är någon 'han' men även för att jag aldrig riktigt haft en givande samlat med någon av våra kära ko-vänner. Men OM jag hade haft det har jag det riktigt svårt att tänka mig att denna med Mamma Mus ljusa röst skulle titta på mig med stora ögon och säga till mig "ät mig, jag dör gärna för din skull". See my point? Värdesätter inte min egna existens så pass mycket att jag vill att djuren ska dö för min skull. Bruce lärde mig att fiskar är vänner, inte mat. Även intressant loophole att vissa vegetarianer äter fisk. En stor man sade en gång "It's okay to eat fish cause' they don't have any feelings". Jag var sedan en gång ute och fiskade. Inte. Men jag drömde att jag var det och såg framför mig hur fisken i panik sprattlade sådär som de gör när dem inte kan andas. Japp. No more fish for me. (Mycket inslag av engelska det blev.) (Jobbigt.)

3: Av miljöaspekter. Rent generellt så har boskapshantering, produktion och tillverkning av köttprodukter och transporter av köttprodukter och boskap en mycket stor påverkan på vår miljö. Djurproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Främst står kossor och får för de största växtgasutsläpp då dessa är idisslande djur. Djuren behöver dock äta precis som vi andra men däremot så har odlingen av soja till proteinfoder ökat kraftigt de senaste 20 åren. Om odlingen sker på avskogad, ny mark frigörs även stora mängder kol som varit bundet i marken, vilket påverkar klimatet negativt. Läs väldigt dåligt.

Bara för att detta inte var tillräckligt dåligt behövs... Gissa. Gissa då. Rätt! Transport. Djuren ska sedan transponeras till slakteriet. Transportsträckan är olika lång och bidrar därför olika mycket med utsläpp. Efter att djuren blivit dödade (tendentiöst?) ska dessa fraktas till affären. Denna transport skall även ske kyld för lik ruttnar. Testa gärna. Inte. Här i Sverige har vi en "rimligt" lång sträcka som säger hur pass långt djuren för fraktas för att regeringen tog ett vettigt beslut. För omväxlings skull. Nu räcker det med politik. Ett annan vettigt beslut känns dessutom ekologiskt kött. Synd nog bidrar tillexempel ekologisk kyckling mer till utsläpp av växthusgaser än konventionell kyckling just för att dessa föds upp under en längre tid och därför behöver mer moder. När det gäller nöt och gris är det däremot inte någon större skillnad i klimatpåverkan mellan ekologisk och konventionell.

4: Varför inte? Vegetarisk mat är dessutom väldigt god.

Detta är min lista. Min. Din med om du känner likadant men poängen är ett dessa är mina anledningar till den livsstil jag valt. Att välja en veggie vardag betyder inte nödvändigtvis att du ska vara vegetarian. Det kan däremot betyda att du bockar av vissa delar av listan för att få fram en så hälsosam och välsmakande vardag som möjligt. Välj tillexempel kött från ett slakteri nära dig: åk till närmsta slakteri och köp kött direkt därifrån. Kan bli dyrare men du kan trösta din gråtande plånbok med att du gör en god gärning för miljön och dig själv då du nu vet om exakt vad det är som ligger på din tallrik. Känner du en jägare kan du köpa kött av denna så kanske den etiska punkten är avbockad. "Variation is key" men för mig bockas varken den första eller andra punkten någonsin av om jag nu skulle äta djurkött.

Likes

Comments

Vardagsmat

Betyg: 3/5 julaftons/ Expressen kryss/ toast. Vi måste jobba på den här delen. 3/5 iallafall.

Ingredienser

 • 1 dl rågmjöl
 • 1 dl vetemjöl
 • Lite salt
 • 6 dl mjölk
 • 3 dl tinad blomkål. Cirkus 270g
 • 5 ägg

Metod

​​1: Lägg fram blomkålen, gå till gymmet, ta en nap eller meka med bilen så den hinner tina. 
​2: Blanda mjöl med salt i en bunke, tillsätt lite mjölk i taget, rör hela tiden om. 
​3: Ytterligare ett skoj tillfälle till att skita ned sig lite: krama ur vätskan ur den tinade blomkålen och tillsätt denna till smeten. 
​4: Stek. Rekommenderar i en stekpanna.

Eftersom grönkål inte smakar så mycket så uppmuntrar jag dig till att testa nästan vad som helst som tillbehör. I brist på tid blev det grädde och sylt för mig. Gott. Tänk bara på att helst inte köpa färdiggjord sylt i affären om du ni inte kritiskt granskat innehållet.

Grönkål
Plus: Grönkål aka superkål (lame) innehåller en mängd bra mineraler och vitaminer bland annat: beta-karot, folat, vitamin A, C och E, fosfor, järn, kalcium, kalium, magnesium, zink. Innehåller dessutom pektin som är blodsockersänkande. Ni fattar. Bra jävla kålväxt alltså.
Minus: Meh, det smakar inte så mycket.


Jag ska vara ärlig, det ser vidrigt ut. Men det var gott. Lovar.

Likes

Comments

Vardagsmat

Betyg:​ 5/5 bollar, rosor, katter eller whatever

Ingredienser

 • 250 g morötter, vilket motsvarar cirka 3 morötter om du inte har morötter för dvärgar alternativ jättar
 • 1 halloumi, dvs 200g
 • 2 ägg
 • 3/4 dl glutenfritt ströbröd eller med "gluten" delen är valfri
 • Några chiliflakes, elakt ju men ungefär 1 tsk
 • Salt, svartpeppar, rapsolja

Metod

1: Sätt ugnen på 250 grader så är den varm och mysig tills biffarna ska in.
2
: Skala morötterna och riv sedan dessa samt halloumin grovt på ett rivjärn.
3: Blanda morötterna, halloumi, ägg, ströbröd, chiliflakes, svartpeppar och salt i en skål.
4: Ta tillfället i akt att skita ned dig lite genom att hälla rapsolja i händerna och forma smeten till biffar. Lägg på en bakpappesklädd plåt och pensla på med mer rapsolja.
5: Ställ plåten i mitten av ugnen i cirka 20min.
Jag valde att göra en tzatziki (se nedan för recept), en enkel sallad och bulgur till.


Morötter
Plus: är rik på betakaroten som levern omvandlas till A vitamin,alfakaroten och lutein som är bra för ditt hjärta och som kan motverka hjärtsjukdomar. Morötter är bakterie- och virusdödande för lever och tarmar. Morötter innehåller också antioxidanterna betakaroten, lutein och zeaxantin som skyddar kroppens celler och på så sätt motverkar cancer. Morötter är utöver detta bra för fertiliteten och huden. Perfekt ju.

Halloumi

Plus: Innehåller mycket protein och fett som gör att du både blir mätt och håller dig mätt länge. Halloumi och ost i sig innehåller även kasein som utsöndrar dopamin i kroppen. Ha detta som anledning till en ost- och vinkväll mitt i veckan.
Minus: Kostar relativt mycket.

Ägg
Plus: en massa god protein

Chiliflakes
Plus: Capsicin är innehållet i chilin som gör den så stark, det är ett bioaktivt, fettlösligt ämne som är det ämne som tillskrivs chilins fettförbrännande och energiförbrukande egenskaper. Innehåller C- vitamin och antioxidanter. Stark mat är god mat.

Tzatziki

Ingredienser

 • Naturell yoghurt 500g
 • En halv lagom stor slanggurka. Studier visar att medellängden i slakt tillstånd är exakt 9,16cm.
 • Tre klyftor vitlök. Varierande på om du ska/ är på dejt och om du bryr dig eller ej. Safe to say att jag stolt pressade ner tre klyftor.
 • Un peu olivolja
 • Krossad svartpeppar


Metod

1: Riv gurkan grovt med rivjärn
2: Lägg gurkgeggan på tallrik och salta
3: Lägg en tallrik på geggan med en tyngd, tillexempel din mamma.
4: Ytterligare ett tillfälle till att skita ned sig. Pressa ur det sista vattnet ur gurkan med händerna och blanda geggan med yoghurten. Låt gärna stå över natten i kylskåpet men vem har tid med det?


Jag tänker inte redigera och fixa bilderna bara för att de ska se extra lyxiga ut. Såhär ser verklig mat ut och den var god.

Likes

Comments

"Alla kan laga veggie" låter som en gammal klyscha som stod i förtexten i matlagningsboken man fick av folktandvården i femman. Kommer ni ihåg den? Nähe. Klyscha eller ej; imma show it to you att en vegetarisk mat och en veggie vardag är mycket lättare att åstadkomma än vad man kan tro. Förutfattat att du tror att det är jävligt svårt, mest för att jag varken är en någon kock eller något vidare på att laga speciell mat. Därav "alla" i "alla kan laga veggie".

Syftet med bloggen är att för min skull variera maten i vardagen för freakity tickety vad enkelt det är att fasta i "omelett och smoothie"- fällan. No hard feelings mot varken omelett eller smoothie dock. Men mer än min egoistiska anledning hopps jag kunna hjälpa fler förlorade själar som mig själv med lite idéer på enkla, näringsrika vardagsrecept.

" Don't wait for a better world. Start now to create a world of harmony and peace. It is up to you, and it always has been. You may even find the solution at the end of your fork."

Japp, googlade alltså på "vegetarian quotes". Skäms inte, rekommenderas däremot. Sharon Gannon hette bruden som sade detta.

Likes

Comments