Det var ikke vanskelig å lage nøtte "sjokolade" pålegg. Det jeg synes var vanskelig var å få den til å smake godt uten å tilsette så mye sukker. Jeg ønsker meg et pålegg som er søtt uten at det er skadelig å spise. Nå skal det sies ved å lage dette selv, kommer man unna alle tilsettingstoffene som palmeolje, masse hvit sukker osv. Man får et pålegg der hovedingrediensene er nøtter og kakao, som i seg selv er veldig sunt. Jeg ristet først 200g valnøtter i ovnen på 150 grader, de skal ikke bli brent.
Når de var ferdige lot jeg en avkjøle en liten stund før jeg hakket dem opp i foodprossesoren sammen med litt solsikkeolje. Dette var artig for etter noen minutter var nøttene omdannet til en så og si flytende røre.
Ved siden av lagde jeg en blanding av 1/2 dl havrefløte litt soya rismelk med vanilje, 1 tsj vaniljesukker, 2 ss margarin, 3ss kakao, 1/2 tsj salt, 2 ss maizena og 2 ss agave sirup. Rørte det godt sammen for så å varme det opp i microen på full styrke i 1 min. Avkjølte dette før jeg blandet det med nøtte massen. Erfaringen jeg fikk var at dette er fult spiselig, men forventningen er at det skal smake sjokoladepålegg ødelegger litt av smaksopplevelse.
Jeg er heller ikke så fornøyd med at det ble så mye sukker i pålegget så jeg skal prøve med kokosmelk neste gang.

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Ja i overskriften står det shepherd's pie, men jeg har laget min egene lille vri på retten. Den tradisjonelle oppskriften skal det være kjøtt av lam, men jeg bruker heller Quorn kjøttdeig, kikerter og tomatbønner.
Vi fikk gjester i dag til middag og to av disse er barn ( passelig kresen de også i mat veien) så jeg laget en tykk saus av bønnene, kikerterne, gulerøtter, vårløk, tomatpuré,  en skvett soya fløte,  salt, pepper og løkpulver. Dette kjørte jeg sammen i foodprossesoren. Det smakte godt selv når det var helt rått. Så stekte jeg sopp og løk i pannen til løken var gylden, tilsatte "kjøttet" stekte litt til. Så helte jeg over sausen og lot det putre noen minutter.  Sausen ble litt for tykk så jeg hadde i litt vann.
Pien må også ha et lokk med potetmos, er bare å koke poteter til de er gjennomkokte, krakkes de sammen med litt margarin, soya fløte, salt og pepper.
Så legger man først "kjøtt fyllet" i en ildfastform, lokket med potetmos oppå sett alt i ovnen og stek til poteten blir litt gylden på ca 160 grader.
Jeg serverte dette med en lett salat og surdeigs loff.
Det ble nydelig og ungene spiste seg gode og mette.

Likes

Comments

Med å spise riktig og næringsinnholdig mat kan man bremse aldringen.. Så i dag lagde jeg en havregrøt som har hjerneføde (valnøtter) hudføde (mandler)  tarmføde (havergryn),generell kroppsføde  (skogsbær, banan og yoghurt)
Det å ta seg litt tid til matlagingen starter første steg i fordøyelse, altså hjernen får med seg at snart skal magen få mat og da må den først gjennom munnen. Man produserer spytt som er første trinn i fordøyelsen. Nå lukter ikke havergryn noe særlig, men øynene seg og sender signaler til hjernen om at nå er det påtide å starte fordøyelsen. Dette kan slå feil også vis maten ser uappetittelig ut eller lukter ille, da vil ikke den viktige prosessen starte. Så folkens, det er viktig å starte bremsingen på aldringen så man slipper å ende opp på sykehjem.. Da står man i fare for å få mat som verken ser god ut, smaker godt eller lukter innbydende. God næringsrik mat er beste medisin😊

Likes

Comments

Frokosten i dag besto av Naturell yoghurt, blåbær, bringebær, havregryn, gresskarkjærner, valnøtter og mandler. Fikk ikke ha den ifred siden Myrte spiste halvparten☺ Men smaken var god og på bildet under viser hvordan det så ut når jeg blandet alt til en litt mindre fristende smørje.  Det beste er at i denne lille porsjonen er det masse næring som jeg nyter godt av. Mett var jeg også lenge.

Likes

Comments

Planen i dag var å lage blomkålsuppe til middag, men når jeg kikket over grønnsakene så jeg at broccolien og hodekålen var på grensen til å bli dårlig. Det gjør meg litt glad, for da er ikke grønnsakene fulle av sprøytemidler. Man skal spise mat som blir dårlig vis det står forlenge.
Jeg endte da opp med en blomkål, brokkoli, kål, asparges bønner, purreløk. Med havrefløte, grønnsaksbuljong, muskatnøtt, salt og pepper suppe. Kokte grønnsakene i vann og buljong tilsatte havrefløte og krydder etterhvert. Kunne enkelt og greit kalt dette for grønnsaksupper, men det finnes så utrolig mange varianter innen grønnsaker og de fleste smaker godt (er min mening) Nei vi hadde ikke Taco. .. for er det noe jeg ikke liker så er det Taco, jeg klarer ikke lukten eller smaken av spisskumming som er krydderet i tacoen. Ha en fin og næringsrik kveld☺

Likes

Comments

I desember 2015 satte jeg en eple og pære vin. Altså, det skulle bli en hvitvin. Men så smakte jeg på den for to uker siden og det var veldig lite smak. Den var rett og slett smakløs. 
Jeg har tidligere satt en rødvin av solbær og blåbær som ble veldig søt, men den hadde/har mye smak enda. Så dette var litt skuffende. Det var da kjæresten fant ut at vi skulle prøve å lage cider av vinen, så da brukte vi ca 15 liter altså halvparten av dunken som et prøve prosjekt. Resultatet ble mye bedre på smak, men vi har ikke klart å få nok kullsyre i den. Så den er litt flat. Grunnen til det er at vi hadde ikke oppskrift på hvor mye sukkervann vi skulle tilsette, og når man tilsetter sukker fortsetter gjæringen,  da skaper man kullsyre og det øker trykket i flasken. Så for å slippe flaskebomber, brukte vi like mye sukker som det er beregnet på 15 l øl. (kjæresten brygger øl på hobby basis) Det viste seg å være litt for lite, men jeg har 15 liter igjen så da er det bare å prøve på nytt.

Likes

Comments

​Som mamma til noen kresne barn, har jeg blitt så og si Hudini innen å trylle bort grønnsaker i sauser og middager. Dette er fordi noen her i denne familien er litt redd for å prøve noe nytt og har bestemt seg på forhånd at de ikke liker middag. Dette er ikke et nytt fenomen, det har faktisk blitt bedre etter at vi sluttet med kjøtt i kosten. Jeg vil at alle skal spise næringsrik kost og vi prøver å kutte bort mest mulig sukker. ( det er så og si sukker i all ferdiglaget mat, som man kjøper på butikken)  

Bildet over er av en hjemmelaget moussaka, tomat sausen består av 2 bokser hakkede tomater, 1/2 løk, 1/2 søtpotet, litt vann og en pose med Qourn kjøttdeig(vegetar) Krydret med litt paprika, løkpulver, salt og pepper. La det koke en stund så den råe tomatsmaken forsvinner.

Ostesausen laget jeg av olivenolje, sammalt fin hvete, 1 pakke havrefløte, 1/2 pakke krydder ost, en liten skvett rismelk, litt vann og noen skiver gul ost. krydret med litt pepper. Skrellet potet og skar de opp i tynne skiver for å legge dem rett i ostesausen, lot det koke til poteten ble mør.( rør ofte så det ikke brenner seg) 

Stekte skiver med aubergin som jeg la mellom tomat sausen og ostesausen i en ildfastform, toppet med ost og satte det i ovnen på 200 grader til osten fikk en litt gylden farge. 

Serverte med en lett salat og siden jeg hadde glemt hvitløkbrødene varmet jeg opp noen pitabrød for å ha ved siden av. 

Var på kurs i dag ang å spise seg frisk, kom til konklusjonen at vi er på god vei og det vi spiser i dag burde vi fortsette med.

Likes

Comments

Til lunsj i dag hadde jeg planer om å lage meg avokado smørbrød. Jeg har for over en uke siden kjøpt et nett med avokadoer som ikke kjentes helt moden ut enda. Jeg regnet sterkt med at nå var de spiselige..... Men NEI! det var de absolutt ikke! De var enda steine harde og når jeg prøvde å krakke dem skvatt de vegg i mellom. Men jeg gir ikke opp så lett, så jeg puttet dem i microen for å hurtig modne dem(har ikke hørt at det går bra) Kanskje ville jeg oppnå et spiselig resultat, det gjore jeg altså ikke... Prøvde til og med å koke dem i litt vann, siden de var harde som poteter... Vel, for å gjøre en kort historie litt lenger, det gikk heller ikke. 

Så hva gjør man når når tarmene skriker og det er like før man får innbilt føling... jo man åpner fryseboksen og tar ut ferdig  avokadostuing, med løk og paprika. Den tiner lett i microen og jeg er veldig glad for at jeg hadde fryst ned en liten smak som jeg kunne trøste meg selv med i dag. Så i dag har det vært trøstespising på høyt plan. 

Så har jeg også lært at avokado modner ikke i microen, så det er ikke noe vits å prøve. Legg den heller på benken å ha tålmodighet, kanskje blir den myk og fin eller så blir den svart og uspiselig. Tiden vil vise!

Ja, det jeg har oppå avokadoen er løvbiff uten kjøtt, den fant jeg også i fryseren( delte den opp i greie biter å la det oppå). Fra et tidligere innlegg.   

Likes

Comments

Første bildet er av surdeigen som er basen til hele loffen, ca 1/2 dl. Tilsett kaldt vann 6 dl bildet under. Ha i krydder, jeg bruker persille, oregano og ganske mye salt (2ss). Så er det bare og fylle på og røre inn hvetemel til du får en tykk klissete deig. Den skal ikke være for fast, deigen skal ikke knas, det er bare og røre i den en stund. Så lar du den stå i minimum 6 timer, jeg bruker å lage deigen på kvelden så er den nesten klar til steking dagen etter. Når den har hevet seg lenge heller jeg ganske mye olivenolje i en ren bolle og heller den hevede deigen over så den kan stå en til to timer til på benken og etterheve.

Som vist på bildet ser du nå at den ligger å koser seg i oljen, det er også blitt små luftbobler som viser at deigen er klar til steking. Da setter du inn en jerngryte i ovnen med lokk, la den stå i 20min på 200 grader. Da blir den klar til å steke loffen. Når gryta er varm nok, tar du å heller deigen rett ned i gryta legg på lokket og la den steke i 30 min. Når de 30 minuttene er over, ta av lokket og stek i 20 minutter til. Så er det bare å velte loffen ut av gryten.

La den ligge på rist en stund til den blir så avkjølt at den kan skjæres opp i skiver.

​Veldig god loff som jeg ofte baker. Vis du vil bruke vanlig gjær bruker du pittelitt gjær og lunket vann. Da trenger du heller ikke å vente i minimum 6 timer før du steker den. Det er det som er forskjellen på surdeig og vanlig gjær. Surdeigen bryter ned kornet så det blir mer lett fordøyelig for oss mennesker, og vi tar til oss næringen i kornet. Vanlig gjær bare blåser brødet opp så det blir luftig og lett å spise, vi sliter mer med å fordøye dette brødet også. 

Likes

Comments

Til middag i dag lagde jeg en slags Panini. Først lagde jeg en salsa av en boks hakkede tomater, to hvitløksfedd, en halv gul løk. Løkene er hakket opp i små biter. Krydret med det jeg syntes hørtes mest usannsynlig ut for å se om det smakte godt, altså 2 ss kanel, 1tsj kardemomme, 1 ss persille, 1ss oregano smakte til med litt salt og pepper. Denne kan stå og putre på ovnen når du lager alt det andre, siden den trenger litt tid på og bli ferdig. Resultatet ble bedre enn kjøpt salsa.

Jeg bakte surdeigsloff i morges for denne retten, så det var klart. Stekte sjampinjong i skiver og aubergin også i tynne skiver. Auberginen lar jeg ligge en stund på bakepapir etter at jeg har stekt den, da blir den fastere i konsistensen. Krydder er salt og pepper. Dette er rett og slett to skiver med loff som lagt oppå hverandre og i mellom har jeg, ost (mozzarella ost), aubergine, sopp, salsa og ost igjen. Klapp skivene sammen og stek det i stekovnen til brødet er passelig sprøtt. Serverte med hjemmelaget potetchips og resten av salsaen som var igjen.

Som dere ser var den enkel å spise og lett å lage. Jeg skal legge inn oppskriften på surdeigsloffen i neste innlegg, den kan også bakes med vanlig gjær( det er bare jeg som prøver å få alle til å få øynene opp for hvor fantastisk surdeig er)

Likes

Comments