Har du svårt att komma på vad du ska servera på din havregrynsgröt för att göra den lite roligare och godare? I så fall så hittar du en massa tips på det här. Enkla medel kan göra vilken tråkig gröt som helst god, utan en massa krångel och tidsåtgång. Här är mina favoriter!

1. Russin

Kan låta lite tråkigt men dessa små knyten ger en naturlig sötma och tuggmotstånd till gröten.

2. Dadelsirap

En sirap gjord på dadlar kan inte bli fel i havregrynsgröt med dess starka arom och söthet. Jag har kommit fram till att gröt är det bästa ändamålet för dadelsirap då jag inte tyckt det passat lika bra med t ex pannkakor. Dadelsirap finns i välsorterade matvarubutiker och den jag använder kommer från sevan.

3. Banan, bär och kokos

Gör overnight oats med en banan massor av bär och lite kokos. Supergott!

4. Kanelstekta äpplen och jordnötssmör

Stek äppelbitar med kanel och toppa din gröt med, avsluta med jordnötssmör. Drömmigt gott!

5. Chaite

Koka upp din gröt i chaitevatten eller annat valfritt te för att krydda upp gröten. Då det gott att också kanske ha lite äpplebitar i eller nötter för att få lite crunch.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Höstmörkret håller på att falla in och regniga dagar väntar. Vad passar då inte bättre än att lätta upp stämningen med en supergod äppelpaj! För hösten kan ju faktiskt bli riktigt mysig med en kopp te i handen. Äpplena jag använder är ifrån trädgården och är riktigt söta sådana. Så därför rekommenderar jag att du väljer den sötaste sorten om du köper äpplen. På så sätt blir det en naturlig sötma i pajen och det krävs inte lika mycket tillsättning.

Vaniljsåsen går super snabbt att göra och blir riktigt god. Min blev lite lätt brun då jag använde äkta vanilj. Den är inte sockerfri men kan enkelt göras det. Häll då bara i en tesked vaniljpulver och söta eftersmak med agavesirap.

Ingredienser:

Äppelpaj

3-4 äpplen

Kanel

1/2 dl kokosolja

3 dl havregryn

1/2 dl agavesirap

1/2 tsk salt

Valnötter, (valfritt)

Vaniljsås

4 dl växtbaserad mjölk

2 msk maizena

2 msk vaniljsocker

1/2 tsk agavesirap


Tillvägagångssätt:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka äpplena och lägg i en pajform strö över kanel.

2. Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i havregryn, agavesirap och salt.

3. Häll smeten över äpplena och göm några valnötter i pajen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

4. Vispa ihop mjölk, maizena, vaniljsocker och agavesirap i en kastrull. Låt det aldrig koka utan bara sjuda och ta av plattan vid önskad tjocklek.

5. Servera pajen med vaniljsåsen och NJUT!

Likes

Comments

En perfekt gröt att avnjuta nu i hösttider! Genom att använda dinkelmannagryn istället för vanlig så får du i dig mer nyttiga fibrer. Äpplen och kanel gifter sig mycket bra med jordnötssmör och allt som allt så blir det väldigt gott.

1 portion

Ingredienser:

Gröt

2 msk dinkelmannagryn

2 1/4 dl växtbaserad mjölk

1 krm salt

Kanelstekta äpplen

Kokosolja

1 litet äpple

Kanel

Till servering

Jordnötssmör

Växtbaserad mjölk



Koka upp mjölk, dinkelmannagryn och salt under omrörning. Gröten är klar när önskad konsistens uppnås. Hacka upp äpplet och lägg i en stekpanna med en klick kokosolja. Strö över lite kanel och rör om. Låt äpplena bli något mjuka. Servera äpplena på gröten med jordnötssmör och mjölk.

Likes

Comments

Har du gått över till en vegansk livsstil men saknar exempelvis falukorv? Eller vill du helt enkelt försöka äta mindre kött men inte vill ge upp på dina favoriter? Frukta då inte för det finns en massa veganska substitut till kött. Denna veganska korvmacka påminner mycket om en macka med riktig falukorv men den har lite kryddigare smak. Korven kommer från Astrid och aporna och kan ätas kall utan tillagning eller varm. Jag föredrar att skiva upp den och bryna sidorna.

Detta är ett väldigt enkelt recept - men väldigt gott.


Ingredienser:

Brödskivor

Oatly imat crème fraiche

Sallad

Paprika

Astrid och aporna delikatess korv

Tillvägagångssätt:

Rosta brödskivorna. Skär upp korvbitar och bryn i stekpanna. Bre på ett lager crème fraiche på bröden och lägg på sallad. Hacka paprika och lägg på tillsammans med korven.

Likes

Comments

Detta måste nog helt klart vara mitt favorit sätt att äta tofu på. Helt enkelt i en riktigt god toast. Med få ingredienser blir den riktigt lätt att få till.

Jag marinerade min tofu själv och ett recept på det hittar du här!

Självklart går det att göra många olika varianter på denna macka men i mitt fall fanns det lite snålt med ingredienser. Men mycket gott blev det än då

Ingredienser:

Marinerad tofu

Bröd

Oatly imat matlagningsgrädde

Grönkål

Paprika

Tillvägagångssätt:

Följ receptet för sojamarinerad tofu. Rosta två brödskivor. Häll på och bre över ett lager med Oatly matlagningsgrädde. Lägg på grönkål och hackad paprika. Avsluta med att lägga i tofun och kläm ihop med den andra brödskivan. För enklare förtäring lägg mackan emellan ett kaffefilter.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Sugen på att testa något nytt? Letar du efter något nyttigare alternativ till fika eller är du kanske glutenintolerant. Då är detta rätt recept för dig. Jag vill bara fastslå att dessa smakar inte som vanliga kanelbullar, egentligen är det bara formen som är den samma..

Dadelfyllnigen gör bullarna söta och goda och ytan blir alldeles krispig. Jag serverar mina helst med ett glas havredryck.

16 små bullar

Ingredienser:

4 dl + 1 dl havre

1 tsk kardemumma

1 krm salt

2 msk kokosolja

1 1/2 msk agavesirap

1 1/2 dl havredryck

15 dadlar

Tillvägagångssätt:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare.

2. Blanda ihop 4 dl av havremjölet tillsammans med kardemumma, salt, kokosolja, agavesirap och havremjölk.

3. Mjöla bänken med resterande havremjöl och kavla ut degen.

4. Mixa dadlarna och tillsätt lite vatten om det behövs. Bre ut över degen.

5. Rulla ihop degen och skär rullen i 16 delar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt.

6. Grädda i ugnen i ca 13 min. Dem ska ha fått lite färg.

Likes

Comments

Är du osäker på vad du ska göra med din sladdriga tofu som ligger och väntar i kylskåpet? Misströsta då inte för här kommer ett av mina enklaste recept på marinerad tofu. Jag serverade tofun med potatis, grönkål och en klick oatly crème fraiche men ett annat alternativ är att klämma ihop tofun mellan två brödskivor och göra en macka, eller kanske en wrap. Jag väljer även att först pressa ut så mycket vätska som möjligt ur tofun så att den ska dra åt sig mer marinad. Det blir godare så men det går också att hoppa över om man har bråttom.

Ingredienser:

100 g tofu

1/2 - 1 msk soja

Ingefära

Paprikapulver

Chili

Tillvägagångssätt:

1. Lägg tofun på ett papper på en tallrik. Vik över pappret över tofun och lägg något tungt på. Låt sedan tofun få pressa ut vätska i ca 30 min.

2. Blanda i hop soja, ingefära, paprikapulver och chili i en skål eller på en tallrik.

3. Skär tofun i bitar. Flytta sedan runt dem i marinaden så de får en brun färg på alla sidor.

4. Låt tofun suga upp all marinad. Stek sedan bitarna tills de fått en ännu mörkare färg.

5. Servera!

Likes

Comments

Spara massa pengar och gör ditt eget jordnötssmör. Det är hur enkelt och gott som helst!

Från början hade jag önskat att använda helt naturella jordnötter och salta efter egen smak men det skulle helt enkelt inte gå med vinst utan vara lika dyrt som att köpa färdig. Jag tycker att det är väldigt märkligt att naturella jordnötter är dyrare än saltade! Om du vet varför, skriv gärna en kommentar. Sedan funderade jag faktiskt på att köpa en sådan där enorm påse med skalade jordnötter för fåglar. Men jag vågade inte pga hygienskäl. Men jag skulle vilja testa någon gång. Så i slutändan så köpte jag det billigaste storpacket med saltade jordnötter. Jag var rädd för att det skulle bli alldeles för salt men jordnötterna var inte alls så salta som jag trodde. Men om dina är det går det alltid att sila av lite.

Sedan var det bara att mixa tills det blev en härligt krämig konsistens. I mitt jordnötssmör så blev det lite små crunchy bitar av sig självt. Men annars går det ju också att hälla i hackade bitar av jordnötter efteråt.

Jag räknade ut hur mycket pengar jag tjänat i kilopris i jämförelse till det jordnötssmöret jag brukade köpa och kom fram till att jag tjänat 50 kr! Så detta är ju ett helt klart ett prisvärt alternativ. Perfekt när man är student och inte har råd med att köpa rent jordnötssmör.

Likes

Comments

Okej detta kan seriöst vara den godaste frukosten jag någonsin ätit!

Med så få ingredienser blir det en barnlek att få ihop och det är dessutom nyttigt. Pannkakorna är helt glutenfria så det passar också perfekt för dem som är gluten. Som ni ser på bilderna så är min sirap lite klumpig. Det beror på att jag bara hade torkade dadlar hemma och att mixern inte klarade bryta ner dem. Men jag ska säga att det blir lika gott för det. Men är du mer ute efter en sirapskonsistens råder jag dig att använda färska dadlar

1 portion

Ingredienser:

Pannkakor:

1 banan

1 dl havremjölk

1 dl havremjöl

Sirap:

3 dadlar

1/2 dl vatten

1/2 msk kakao


Tillvägagångssätt:

1. Mosa bananen och vispa ihop med havremjölk och havremjöl. Mixa för slätare smet.

2. Hetta upp en stekpanna och stek pannkakorna på medelhög värme.

3. Mixa ihop dadlar, kakao och vatten till en sirap.

4. Ringla över sirapen på pannkakorna. Servera som det är, med frukt, nötter eller bär.

Likes

Comments

Jag lägger upp ännu en superenkel sallad pga hur gått och smidigt det är.

Ha i tanke att champinjonerna krymper rejält efter upphettning. Färska, frysta eller konserverade champinjoner går bra vilket som.

Ingredienser:

Champinjoner

Örtsalt

Peppar

Ruccola

Avokado

Tomat

Gurka

Solrosfrön


Tillvägagångssätt:

1. Stek upp champinjoner med ruccola och salt och peppar.

2. Hacka tomat, avokado och gurka.

3. Blanda ihop alltsammans och garnera med solrosfrön.

Likes

Comments