Dessa bröden är bara sååå goda! Helt klart en av mina personliga favoriter. Brödet är inspirerat av ett naanbröd kallat peshwari naan jag åt på en indisk restaurang. Och jag måste säga att resultatet blev snarlikt och minst lika gott! Fänkål och kokos binder sig oväntat bra ihop och ger brödet en söt smak. Naanbröd som traditionellt görs på ett ägg och ghee har jag istället bytt ut mot lite sojamjöl och mjölkfritt margarin och det fungerade hur bra som helst. Till naanbrödet serverade jag som traditionellt indiskt en myntayoghurt fast med torkad pepparmynta istället då det var det jag hade hemma och det blev också riktigt gott!

Grytan som syns på bilden är en sötpotatis och böngryta med indiska kryddor. Du kan hitta receptet här.

10 bröd

Ingredienser:

25 g jäst

2 dl vatten

1,5 dl oatly imat fraiche, alt vegansk yoghurt

1 msk sojamjöl

50 g mjölkfritt margarin

7 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

Fyllning

100 g cashewnötter

1 dl kokos

1/2 dl oatly imat, matlagningsgrädde

3 tsk fänkålsfrön

1 tsk agavesirap


Margarin till pensling



Tillvägagångssätt:

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll över 2 dl fingervarmt vatten och rör ut jästen. Låt stå i 5 minuter.

2. Smält smöret och blanda i hop med oatly imat fraiche så att vätskan blir ungefär 37 grader. Häll ner i jästblandningen.

3. Tillsätt sojamjöl, salt och lite mjöl i taget. Knåda tills du fått en slätt fin deg. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

4. Mixa ihop samtliga ingredienser till fyllningen till en formbar massa.

5. Dela upp degen i 10 delar. Rulla bollar av dem och tryck ut till en rundel. Lägg generöst med fyllning på vardera rundel och vik över degen över fyllningen. Rulla till bollar och kavla ut till cirklar ca 20 cm i diameter.

6. Hetta upp en panna och stek bröden på vardera sida i ca 2 min tills de fått en fin gräddad yta. Se till så att de inte bränns. När ett bröd gräddats färdigt pensla genast på smält margarin och förvara bröden i en bakduk.


Ingredienser

Oatly imat fraiche, vegansk yoghurt

1/2 gurka

Torkad pepparmynta

Salt

Spiskummin

Peppar

Tillvägagångssätt:

Häll upp fraiche/yoghurt i passande skål. Mortla pepparmynta och riv gurkan och blanda ihop alltsammans. Smaksätt med salt, spiskummin och peppar

Smaklig måltid!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

En smaksensation med både heta och söta komponenter. Så skulle jag beskriva den här grytan. Den har en klassisk indisk kryddning och passar perfekt som ett nytt tillskott på middagsbordet. Till denna gryta serverade jag fyllda naanbröd med myntayoghurt receptet på det hittar du här. Jag rekommenderar verkligen att du testar alla tre!

4 portioner

Ingredienser:

1 stor sötpotatis

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

Matolja

1/2 tsk ingefära

2 krm kummin

1/2 krm kardemumma

1 krm paprika

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk koriander

1 krm kanel

Färsk ingefära

1 halv röd torkad chilli

2 dl vatten

2 frp svarta bönor

Saft från en 1/4 citron

1 kruka färsk korinder


Puuh! Det var många kryddor. Men jag lovar dig, det är värt det!


Tillvägagångssätt:

1. Hacka sötpotatisen i tärningar. Grovhacka lök och vitlök.

2. Lägg sötpotatisen och löken i en gryta med lite matolja. Låt fräsa ihop med samtliga kryddor. Klipp i chilli och riv ner lite färsk ingefära.

3. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka upp under lock minst 15 min (men gärna längre).

4. Häll i de svarta bönorna mot slutet och saften från citronen. Klipp över färsk koriander.

5. Servera med exempelvis ris och naanbröd.

Likes

Comments

Denna komponerade måltid må innehålla en del udda smaker och kombinationer men visade sig faktiskt bli riktigt god. Så var inte rädd för att pröva nya ingredienser som kanske inte vid första åtanke skulle passa in. Nu vet jag till exempel att apelsin och rödbetor passar utmärkt tillsammans och att lakritspulver funkar bra i mer matsammanhang.

Rödbets och apelsinwok, 4 pers

Ingredienser:

6 rödbetor

400 g rödkål

Olivolja

Ruccola

2 apelsiner

1/2 msk tahini

1 dl oatly imat matlagningsgrädde

Örtsalt

Tillvägagångssätt:

1. Skala och hacka 6 rödbetor till mindre bitar. Låt koka tills de blivit mjuka, det tar ca 20 min.

2. Mät upp och hacka rödkålen fint. Hacka även apelsinerna.

3. Hetta upp en wokpanna och ringla i olivolja. Kasta i rödbetorna, rödkålen, apelsinerna och en rejäl näve ruccola. Rör om och låt ligga under lock i 10 min.

4. Tillsätt tahinin och Oatly. Smaka av med örtsalt.

5. Låt woka ytterligare 10 min och servera sedan varm.

Kidneybönbiffar, 4 pers

Ingredienser:

2 pkt kidneybönor

2 vitlöksklyftor

1,5 tsk lakritspulver

1/2 tsk kanel

1 krm ingefära

1 dl mandelmjöl

Peppar

Salt

Tillvägagångssätt:

1. Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare.

2. Hetta upp en stekpanna och häll i olja. Tryck ut biffar av degen med en gaffel i stekpannan och låt steka ordentligt på vardera sida.

3. Sätt ugnen på 100 grader och ställ in de biffar som är klara medans de andra steks.

4. Servera med sallad och exempelvis ris.

Likes

Comments

Hej igen! Ursäkta den dåliga uppdateringen men nu är jag tillbaka. Nytt år, nya rutiner som man säger. Jag hoppas att jag kommer kunna uppdatera mer regelbundet i fortsättningen.

Receptet jag bjuder på idag har varit min favoritfrukost i snart ett halvår! Så fort jag har bananer hemma gör jag denna pudding till frukost. Och jag erkänner namnet kanske låter lite mer fancy än vad det egentligen är men jag lovar dig att det blir riktigt gott. I vanliga fall brukar jag servera tillsammans med jordnötssmör vilket är en drömkombination men då jag inte hade det hemma fick jag ta hallon och det fungerar bra det ock. självklart går det också bra och bara servera den som den är.

Ingredienser:

1 banan

1 dl havregryn

1 tsk kakao

1 dl havredryck

Hallon/jordnötssmör/både ock till servering :)


Tillvägagångssätt:

1. Mosa bananen i en djup tallrik alternativt en stor kopp.

2. Blanda i havregryn och kakao och rör om till en grynig massa. Tillsätt havredryck och rör om.

3. Mikra i drygt 3 min tills du fått en fast konsistens.

4. Värm hallon och servera med puddingen, ev med jordnötssmör.

Likes

Comments

Okej, dessa är verkligen knäckande goda. En bättre kombination än choklad och jordnötter finns nog inte. Dessa muffinsen blir oerhört saftiga och är absolut godast att avnjuta varma. De går snabbt att slänga ihop och redan efter en knapp halvtimme kan du avnjuta dessa.

Jag gjorde en halv sats så att det blev 4 ganska stora muffins men jag skriver nedan ett recept för 8 st.


Ingredienser:

3 dl havremjölk

100 gram mjölkfritt margarin

2 dl socker

2,5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

3 msk kakao

Jordnötter

2 msk Rörsocker


Tillvägagångssätt:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa ihop margarinet med sockret till en fluffig smet med elvisp i en bunke.

3. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en bunke.

4. Blanda ner mjölblandningen i smöret tillsammans med mjölken och vispa till en slät och klumpfri smet.

5. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 16 - 20 minuter.

6. Värm jordnötter med ca 2 msk rörsocker i en kastrull. Låt sockret smälta och bli som ett klister runt om jordnötterna.

7. Lägg på de kanderade nötterna direkt när muffinsen är klara. Låt svalna något men servera när dem fortfarande är varma!

Likes

Comments

Har du svårt att komma på vad du ska servera på din havregrynsgröt för att göra den lite roligare och godare? I så fall så hittar du en massa tips på det här. Enkla medel kan göra vilken tråkig gröt som helst god, utan en massa krångel och tidsåtgång. Här är mina favoriter!

1. Russin

Kan låta lite tråkigt men dessa små knyten ger en naturlig sötma och tuggmotstånd till gröten.

2. Dadelsirap

En sirap gjord på dadlar kan inte bli fel i havregrynsgröt med dess starka arom och söthet. Jag har kommit fram till att gröt är det bästa ändamålet för dadelsirap då jag inte tyckt det passat lika bra med t ex pannkakor. Dadelsirap finns i välsorterade matvarubutiker och den jag använder kommer från sevan.

3. Banan, bär och kokos

Gör overnight oats med en banan massor av bär och lite kokos. Supergott!

4. Kanelstekta äpplen och jordnötssmör

Stek äppelbitar med kanel och toppa din gröt med, avsluta med jordnötssmör. Drömmigt gott!

5. Chaite

Koka upp din gröt i chaitevatten eller annat valfritt te för att krydda upp gröten. Då det gott att också kanske ha lite äpplebitar i eller nötter för att få lite crunch.

Likes

Comments

Höstmörkret håller på att falla in och regniga dagar väntar. Vad passar då inte bättre än att lätta upp stämningen med en supergod äppelpaj! För hösten kan ju faktiskt bli riktigt mysig med en kopp te i handen. Äpplena jag använder är ifrån trädgården och är riktigt söta sådana. Så därför rekommenderar jag att du väljer den sötaste sorten om du köper äpplen. På så sätt blir det en naturlig sötma i pajen och det krävs inte lika mycket tillsättning.

Vaniljsåsen går super snabbt att göra och blir riktigt god. Min blev lite lätt brun då jag använde äkta vanilj. Den är inte sockerfri men kan enkelt göras det. Häll då bara i en tesked vaniljpulver och söta eftersmak med agavesirap.

Ingredienser:

Äppelpaj

3-4 äpplen

Kanel

1/2 dl kokosolja

3 dl havregryn

1/2 dl agavesirap

1/2 tsk salt

Valnötter, (valfritt)

Vaniljsås

4 dl växtbaserad mjölk

2 msk maizena

2 msk vaniljsocker

1/2 tsk agavesirap


Tillvägagångssätt:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka äpplena och lägg i en pajform strö över kanel.

2. Smält kokosoljan i en kastrull. Blanda i havregryn, agavesirap och salt.

3. Häll smeten över äpplena och göm några valnötter i pajen. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

4. Vispa ihop mjölk, maizena, vaniljsocker och agavesirap i en kastrull. Låt det aldrig koka utan bara sjuda och ta av plattan vid önskad tjocklek.

5. Servera pajen med vaniljsåsen och NJUT!

Likes

Comments

En perfekt gröt att avnjuta nu i hösttider! Genom att använda dinkelmannagryn istället för vanlig så får du i dig mer nyttiga fibrer. Äpplen och kanel gifter sig mycket bra med jordnötssmör och allt som allt så blir det väldigt gott.

1 portion

Ingredienser:

Gröt

2 msk dinkelmannagryn

2 1/4 dl växtbaserad mjölk

1 krm salt

Kanelstekta äpplen

Kokosolja

1 litet äpple

Kanel

Till servering

Jordnötssmör

Växtbaserad mjölk



Koka upp mjölk, dinkelmannagryn och salt under omrörning. Gröten är klar när önskad konsistens uppnås. Hacka upp äpplet och lägg i en stekpanna med en klick kokosolja. Strö över lite kanel och rör om. Låt äpplena bli något mjuka. Servera äpplena på gröten med jordnötssmör och mjölk.

Likes

Comments

Har du gått över till en vegansk livsstil men saknar exempelvis falukorv? Eller vill du helt enkelt försöka äta mindre kött men inte vill ge upp på dina favoriter? Frukta då inte för det finns en massa veganska substitut till kött. Denna veganska korvmacka påminner mycket om en macka med riktig falukorv men den har lite kryddigare smak. Korven kommer från Astrid och aporna och kan ätas kall utan tillagning eller varm. Jag föredrar att skiva upp den och bryna sidorna.

Detta är ett väldigt enkelt recept - men väldigt gott.


Ingredienser:

Brödskivor

Oatly imat crème fraiche

Sallad

Paprika

Astrid och aporna delikatess korv

Tillvägagångssätt:

Rosta brödskivorna. Skär upp korvbitar och bryn i stekpanna. Bre på ett lager crème fraiche på bröden och lägg på sallad. Hacka paprika och lägg på tillsammans med korven.

Likes

Comments

Detta måste nog helt klart vara mitt favorit sätt att äta tofu på. Helt enkelt i en riktigt god toast. Med få ingredienser blir den riktigt lätt att få till.

Jag marinerade min tofu själv och ett recept på det hittar du här!

Självklart går det att göra många olika varianter på denna macka men i mitt fall fanns det lite snålt med ingredienser. Men mycket gott blev det än då

Ingredienser:

Marinerad tofu

Bröd

Oatly imat matlagningsgrädde

Grönkål

Paprika

Tillvägagångssätt:

Följ receptet för sojamarinerad tofu. Rosta två brödskivor. Häll på och bre över ett lager med Oatly matlagningsgrädde. Lägg på grönkål och hackad paprika. Avsluta med att lägga i tofun och kläm ihop med den andra brödskivan. För enklare förtäring lägg mackan emellan ett kaffefilter.

Smaklig måltid!

Likes

Comments