View tracker

Denna blogg har jag skapat i och med en skoluppgift som gick ut
på att man skulle skapa medier. Jag kommer alltså inte skriva i 
denna blogg mer eftersom syftet med den är klar.

Jag tycker att det har varit kul att få skriva några inlägg om ett ämne jag
​är relativt kunnig i och jag hoppas verkligen att ni som läst denna blogg har uppskattat
​ mina inlägg och lärt er något nytt om min och många andras livsstil. 

Ni får ha det så bra, hejdå!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Rödbetsbiffar är något jag och alla som jag vet prövat det älskar.
Jag tänkte därför tipsa och lägga upp ett recept på dem och hoppas
att ni gillar dem lika mycket som jag gör!

INGRIDIENSER
500 g rödbetor
1 liten gul lök
2 ägg
1 msk majsstärkelse
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör

GÖR SÅ HÄR
Skala och riv rödbetor och lök grovt. Blanda med ägg, majsstärkelse,
salt och peppar. Stek lagom stora biffar i smör i en stekpanna ca 2 min på varje sisa.
Vid servering tycker jag personligen att det är godast när man toppar med lite
smulad chevreost och ringlar på honung.

Likes

Comments

View tracker

Som vegetarian stöter jag ofta på att folk reagerar negativt och blir
​ upprörda när jag säger att jag delvis är vegetarian för djurens skull
​ och att djur i Sverige inte har det lika som de tror. Många lever i någon
​slags förvrängd sanning och vägrar inse hur det faktiskt ser ut. För djur vars
​ liv som inte värderas utav oss människor(förutom att vi kan utnyttja
​den och döda den för våran egen ''överlevnad'' och tjäna stora summor pengar
​ på dem) blir helt enkelt inte heller bra behandlade, det är ett faktum. När jag
​tänker på ett djur som är lycklig och blir bra behandlad så är inte min första
​ tanke de djuren som hör till industrin.

Jag tänkte tipsa om en hemsida som visar hur djuren i Sverige har det
​ på riktigt. Hemsidan heter djurfabriken.se och är skapad utav Djurrättsalliansen.

​​På hemsidan skriver de följande;

''Under flera års tid har Djurrättsalliansen samlat in filmmaterial från den
​svenska djurindustrin. Vi har besökt djurfabriker och arbetat på slakterier
​ för att kunna dokumentera vad som sker.

Materialet på den här sidan är unikt. Det handlar om de individer vi möter
​ varje dag men aldrig ser i livet. De finns omkring oss i mataffärer, på restauranger
​och på reklampelare. Vi delar Sverige med miljontals djur som föds upp och dödas
​ för att hamna på våra tallrikar.

Det du ser här är helt lagligt. Det är inga skandalbilder.
Det är vardag i djurfabriken.'''




Likes

Comments

i detta inlägg tänkte jag tipsa om lite om märket Oatly och deras produkter som jag älskar!
Oatly och alla deras produkter är gjorda på havre och de tillverkar
bland annat mjölk, glass och yoghurt. De produkter jag tycker absolut bäst
om är deras havremjölk, både naturell och choklad samt deras färskost!
Färskosten är sååå god att bre på en varm bagel och sedan ha på skivad
tomat,gurka och toppa med lite salt och pepparmix! Även deras havremjölk
är farligt god och jag är besatt utav den!

(klicka på bilderna för att komma till deras hemsida)

Likes

Comments

Jag är då som sagt lakto-ovo vegetarian och tänkte att ni kanske ville veta
varför jag är det. Det finns 2 stora anledningar till till att jag inte
äter djur och jag tänkte rada upp dem.


1. Den främsta anledningen till att jag ville börja utesluta så mycket animalier
ur min diet som möjligt var för att jag började inse hur fel det är att ta
någons liv och sedan äta upp dens likdelar. Jag gjorde mycket efterforskningar
om hur det ser ut för djuren och bestämde mig för att jag aldrig mer ville äta
någon annan. Det är så otroligt skönt att faktiskt kunna äta med gott samvete
och veta att det du äter inte har blivit utnyttjad och sedan mördad.


2. En annan faktor som förstärkte valet till att bli vegetarian var den stora
miljöpåverkan som djurindustrin bidrar till. Jag kände att jag inte ville
vara en del och bidra till det. För er som inte har koll på hur mycket
djurindustrin påverkar miljön skulle jag verkligen rekommendera att se på
cowspiracy (finns på Netflix och youtube)!



Nu i efterhand har jag även fått fler anledningar till att fortsätta
​ vara vegetarian. Exempelvis mår jag bättre både psykiskt och fysiskt, känner
​mig inte lika trött längre och orkar mer. Det finns många hälsofördelar med
​ att äta en vegetarisk kost, kolla in läkare för framtidens hemsida
http://www.lakareforframtiden.se.


Likes

Comments

I helgen firade min mamma och pappa sina födelsedagar. Vi bjöd våra
gäster på en vegetarisk buffé bestående utav följande:
•Matmuffins med chilismak
•Gratinerade kronärtskockor
•Tomater provencale
•Vegetariska biffar med mozzarella,tomater och rödlök
•Grönsakpaj
•Grönsaks och fetaostfyllda paprikor.
•bröd
•ugnsrostade potatisklyftor

På bilden nedan är de flesta maträttterna länkade till recept om man
för muspekaren över dem och klickar. Resterande rätter och deras
recept kommer längre ner i inlägget.

GRÖNSAKSPAJ
Recept till 4 personer
TID: 15 min + 25 min i ugn
Valfri pajdegsmix (225 g)

PENSLING
1 ägg

FYLLNING
2 rödlökar 1 förp grillade grönsaker, tex kronärtskocka,
10 kokta småpotatisar paprika, eller squash(200g)
2 msk olivolja 3 msk pesto
300 g broccolibuketter 125 g mozzarellaost
1 tsk salt 3 dl riven ost
1 krm nymald svartpeppar 10 körsbärstomater på kvist

GÖR SÅ HÄR
1. skala och skär löken i klyftor. Skala och halvera potatisen. Fräs lök och potatis i olja under omrörning ca 3 min. blada broccolibuketterna. Krydda med salt och peppar. Låt grönsakerna kallna.
2. Sätt ugnen på 225°. Blanda pajdegen enligt anvisning på förpackningen.
3. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 3mm tjock rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt degen hänga lite över kanten.
4. Låt de grillade grönsakerna rinna av. bred ut peston över pajbottnen. Varva grönsaker och riven ost i pajskalet. Toppa med mozzarellaosten delad i små bitar och vik pajkanten över. Lägg på tomaterna med kvist. pensla pajkanten med uppvispat ägg.
5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min, tills den fått fin färg.

GRÖNSAKS OCH FETAOSTFYLLDA PAPRIKOR

DU BEHÖVER
4 paprikor
8 cocktailtomater i halvor
8 basilkablad
1/2 squash i tärningar
1/2 aubergin i tärningar
150 g fetaost i tärningar

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225°.
Dela paprikorna på hälften och fördela grönsaksbitar, feta och basilika i paprikahalvorna.
Gratinera mitt i ugnen i 20 minuter.

Likes

Comments

Enligt mina erfarenheter så har folk lite svårt att skilja på de olika
''dieterna'' som innebär att avstå från vissa animalier så jag tänkte reda
ut lite utryck som kan vara bra att hålla koll på.

VEGAN
•veganer kan konsumera allt plantbaserat.
•konsumerar inte kött, fågel, fisk, mjölk, ägg, ost eller honung. Veganer
​ konsumerar inte heller läder, päls, ull , kosmetika och andra produkter som
​innehåller djur eller blivit testade på djur.

VEGETARIAN
•Vegetarianer kan konsumera allt plantbaserat.
•konsumerar inte kött, fågel, fisk, mjölk, ägg, ost eller honung. alltså
​i​nget ätbart som innehåller animalier.

LACTO-VEGETARIAN
•Kan konsumera plantbaserat,
mjölk, ost och andra mejeriprodukter.
•Kan inte konsumera kött, fågel, fisk och ägg.

LACTO-OVO VEGETARIAN
•Kan konsumera plantbaserat, mjölk och andra mejeriprodukter, ost och ägg.
•Kan inte konsumera kött, fågel och fisk.

FLEXETARIAN
•Kan konsumera plantbaserat och kan konsumera kött, fisk, ägg, mjölk och liknande produkter.
•Dock konsumerar de bara de animaliska produkterna i små mängder vid speciella tillfällen.

Vilken utav dessa kategorier hör jag till då? Jo, jag är lacto-ovo vegetarian.
​Dock så när man säger att man är vegetarian så antar folk att man äter ägg
​ och mejeriprodukter vilket är felaktigt. En ''äkta'' vegetarian har samma diet som en vegan.

Och varför är jag inte en ''äkta'' vegetarian då? Den enda anledningen är
​ för att min som mamma lagar och köper maten tycker det är lättare att hitta
​mejeriprodukter och ägg istället för saker som ersätter dem. Jag äter alltså
​ endast ägg och mejeriprodukter när de är ingredienser i en maträtt och skulle
​ aldrig få för mig att exempelvis dricka ett glas mjölk eller äta ett kokt ägg. 

Likes

Comments

Mitt namn är Vendela och det är jag som håller i denna blogg ! Jag är 17 år och
​bor i norra Stockholm med min familj. Jag studerar andra året på gymnasiet
​ och när jag inte är i skolan så brukar jag vara med vänner och träna. Jag har
​ ett stort intresse för djur och rättigheter jag anser att de borde ha, vilket har
​lett till att jag har valt att utesluta anomalier ur min diet.

Mitt syfte med bloggen är framförallt att försöka inspirera och peppa er till en
​mer(eller fortsatt) vegetarisk kost genom att lägga ut goda recept. Jag kommer
​ även lägga ut en hel del inlägg om mina erfarenheter och tankar kring det
​ som hör till att vara vegetarian.




Likes

Comments