Tankar

Att jämföra sig med andra kan vara förödande för självkänslan. Speciellt när man är i tidig tonår och kroppen utvecklas väldigt olika från person till person. När jag var 11 år fick jag bredare höfter, större lår och större rumpa. Jag fick det, ingen annan. Varför blev mina jeans för små? Varför blev kjolarna för korta?

Detta blev väldigt självklart för mig när jag träffade min flickvän, att vi är helt olika men ändå likadana. Vi har samma storlek i kläder, vi är lika långa och väger ungefär lika mycket. Men våra kroppar ser helt olika ut och utvecklas på olika sett. Om jag skulle gå upp i vikt skulle det sätta sig på rumpan och låren. Men för henne skulle det sätta sig på överkroppen. Även fast vi är av samma kön. Hon har smalare ben än vad jag har, men vi har ändå samma storlek och väger lika mycket, men jag har mindre byst.

Detta är ett tydligt exempel på varför man inte kan jämföra sig med andra, eller ha andras kroppar som målbild, för det förstör så mycket.

Likes

Comments

Träning

I måndags/söndags bestämde jag mig för att sluta träna styrketräning 5 dagar i veckan och istället blanda upp träningen med lite löpning, yoga, styrka och promenader. En skillnad jag känner redan du att det inte är någon stress med träningen. Om jag inte hinner så behöver jag inte ta mig till gymmet för att köra ett tvåtimmarspass och komma hem vid 21 på kvällen, det är bara att springa i 30 min liksom, att jag upptäckte detta nu..

Det är en lättnad att inte vara stressad över att inte kunna hinna få träningen gjord fem dagar i veckan, och ta lite lätt på det och kunna fokusera på andra saker. Jag är ovan och vet inte riktigt vad jag ska göra när jag kommer till gymmet och jag kan bli ledsen när jag känner att jag riktigt inte orkar göra allting.

Men det känns bra, jag vänjer mig allteftersom och jag ser fram emot en ny vecka!

Såhär såg min träningsvecka ut:
Måndag: bröst
Tisdag: löpning
Onsdag: ben + 30 min kondition
Torsdag: VILA
Fredag: Löpning
Lördag: HIIT + mage
Söndag: VILA

Likes

Comments

Kost, Tankar, Vardag

När man byter livsstil så förändrar man sitt liv. Hur man äter är otroligt viktigt i det sociala och hur man är som person nuförtiden. Nästan alla man träffar äter på ett visst sätt, eller försöker äta på ett visst sätt.

När man byter livsstil, genom att börja äta annorlunda eller börja träna eller träna annorlunda. När man vill få nya reslutat MÅSTE man förändra sitt liv och förändra sina vanor som man redan har.

Att förändra sitt liv låter så dramatiskt, men så svårt är det inte.

- Berätta för ALLA. Det blir så mycket enklare om alla vet hur du äter, så att man inte måste sitta och tacka nej och känna sig besvärlig. Skicka med en lista på allt man äter/inte äter om det skulle behövas. Det är lite jobbigt om det blir missförstånd.

- Ha inga "triggers" hemma. Om man ÄLSKAR chokladbollar mest av allt i hela världen, så är det inte så bra att ha det hemma. Om man inte har det hemma så ser man det inte, visst man kan vara sugen. Men chansen är inte lika stor att man går/åker till mataffären och köper dessa chokladbollar, som att man bara råkar trycka i sig ett helt paket om man har det hemma. Därför är det bra att känna sig själv och veta vad man verkligen inte kan stå emot, och därför inte ha det hemma.

- Grotta ned dig i information/recept. Jag ÄLSKAR information och jag älskar att lära mig nya saker om det jag är intresserad av. När jag fick mitt gymkort spenderade jag flera flera timmar varje dag med att googla på träningsformer, styrketräning och upplägg. Samt massvis med instagramkonton om träning och försökte hitta så bra övningar som möjligt. Så det är bara att tillåta sig själv att gå loss på internet och lära sig massor med nya saker tills man spricker av inspiration och motivation.

Likes

Comments

Tankar, Vardag

Jag har fått frågor, mestadels i verkligheten om jag har "ätardagar". Ätardagar innebär att man inte bryr sig alls om vad man äter, inga gränser eller igenhållande när det gäller mat och vad maten innehåller. Utan bara äter precis vad man vill. Till exempel om man går på "diet", som innebär typ ris och kyckling och sedan bara trycker i sig ALLT på helgen.

Jag har inga såkallade ätardagar. Varför? Jo, för att jag ser ingen mening i det. Jag saknar inte godis, chips eller andra kolhydrater eftersom att jag har varit utan det såpass länge. När jag valde att börja äta LCHF så tänkte jag aldrig på hur länge jag skulle hålla på med det här, jag sa aldrig ett visst antal år, månader eller veckor. Det hela var inte så genomtänkt och jag styrde inte direkt upp det hela vilket nog är bra. För om jag känner mig själv rätt, så skulle jag nog inte orkat kämpa på om jag sa att jag skulle hålla på i x antal dagar.

Jag tycker att det är onödigt. Att ta hand om min kropp och boosta den med så bra mat so möjligt, och sedan bara trycka i den massvis med skit. Tycker inte riktigt att den förtjänar sådant.

Jag är glad över det här valet och har aldrig övervägt att ändra mig.

Likes

Comments

Recept

Semlor á la LCHF

Blir 8 semlor
Bröd
Mixa
3 ägg
2 dl Smetana (syrad grädde 42%)
0,5 dl grädde (40%)
1 tsk vaniljpulver (ej att förväxla med vaniljsocker)
4 dl mandelmjöl
4 tsk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 msk nymortlad kardemumma

Jag satte den fasta smeten i en spritspåse och spritsade ut smeten till toppiga bullar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 180 graders värme i ca 15 minuter eller till dess att bullarna har fått fin, gyllene färg. Ta ut och låt svalna. Skär sedan av toppen på bullen med en vass kniv och gröp ur lite av den undre bulldelens innanmäte. Fyll med nedanstående mandelkräm genom att spritsa krämen i det urgröpta hålet i bullen.

Mandelkräm
Blanda
3 dl mandelmjöl
1 dl grädde
2,5 tsk vaniljpulver

När mandelkrämen är på plats är det dags att spritsa ut vispad grädde. För 8 semlor kan ca 3 dl grädde vara en lämplig mängd. Njut av en sockerfri och sötningsmedelsfri semla!

Likes

Comments

Vardag

Jag som inte är heterosexuell måste berätta om min läggning för att folk tar för givet att jag är heterosexuell. Att "komma ut" kan man vara otroligt nervös för och undra hur folk kommer reagera. Jag är i princip bara kompis med killar, de är ganska obrydda vilket är väldigt skönt. I början var de självklart lite nyfikna, men mer än så har de inte varit. Några gånger har väl skämt gått över styr men det är lugnt.

Andra tjejer kan dock vara lite över gränsen och fråga väldigt intima frågor, det har jag valt att hålla för mig själv vilket jag tror att alla förstår.

Familj och släkt har inte sagt mycket mer än att de stöttar mig. Vilket är otroligt skönt. Jag har endast fått negativa kommentarer från en kille i min klass, då han tycker att det är HEMSKT för ett barn att växa upp med två mammor eller en ensamstående. Men men.

Likes

Comments

Kost

I den svenska skolan kan man inte skriva in i ett intyg at man äter LCHF-kost, såsom man kan göra med en allergi eller andra dieter såsom vegetarianism och veganism. Eftersom att LCHF är en "viktminskningsdiet", antar jag. I min skola så serveras en vegetarisk rätt och en med kött. Helt ärligt så är ofta den vegetariska maten i princip samma som den andra rätten, fast panerad. Alltså stekt med mjöl och ströbröd, jag som inte tål någonting utav det kan inte ens ta och skrapa bort.

I början av läsåret åt jag inte alls och köpte mat (mat och mat, mer typ hallon eller babybell.) Vilket blev väldigt dyrt till slut, så då struntade jag i det. Nu förtiden så tar jag alltid med mig mat, t.ex mozzarella eller någon annan slags ost med paprika. Om det inte finns rester från gårdagen så gör jag något snabbt på morgonen. Jag har inte tillgång till någon micro, eller jag vågar helt enkelt inte fråga hehe.

Så det brukar bli att äta kall mat såsom pizza, någon pastarätt osv. Just nu fungerar det faktiskt väldigt bra och jag blir inte hungrig på eftermiddagen.

Likes

Comments

Vardag

Idag fyller jag 16 år, för börja övningsköra, Woho! Och jobba "på riktigt". Känns faktiskt bra, och skönt att fylla år på en fredag. Min flickvän kommer till mig efter skolan, och sedan åker hela familjen på restaurang. Eftersom att hon kommer tidigt så har jag planerat att springa hem från skolan så det blir ett litet konditionspass idag iallafall. Det här med transportlöpning har jag börjat fatta nu, hehe.

I helgen ska jag äta middag med pappa, och sedan blir det ett litet släktkalas. Supermysigt och speciellt att Theodore ska vara med hela helgen. Ska även göra om mina fransar imorgon, så det blir lite lyx också hehe.

Fick smoothie och LCHF-bröd till frukost och blev fint uppvaktad av mamma, Nicke och lillebror. Fick en sänggavel 😎

Likes

Comments

Tankar

Imorgon fyller jag 16 år, jag har varit "tonåring" i ungefär 3 år nu även fast jag tror att min mentala ålder är äldre. Att vara tonåring innebär en hel del saker, prova nya saker, göra revolt, hitta sig själv med mera.

Redan som liten, ungefär 8-10 år har jag aldrig haft någon längtan efter att vara "busig" eller göra saker som jag egentligen inte fick. Även fast mina kompisar prövade energidryck, typ Monster som de gömde för sina föräldrar så avstod jag aldrig. För jag fick aldrig den där kicken av att göra någonting "förbjudet", att ha varit lojal mot mina föräldrar har alltid varit viktigt, därför har jag aldrig varit någon höjdare på att ljuga för dem.

Jag tror att det har att göra med att jag har en väldigt bra relation med min mamma. Att ljuga, smyga bakom ryggen eller liknande har inte varit någonting jag har velat och aldrig gjort heller.

Nu går jag i nian, snart börjar jag gymnasiet och det är då folk oftast börjar testa alkohol. Att vara den enda som jag känner som inte är ett DUGG intresserad av det, känns konstigt. Liksom, att tappa kontrollen och må piss dagen efter verkar väl inte så himla kul? Jag känner mig faktiskt otroligt ensam med den här åsikten, och ibland känns det jobbigt då folk i ens närhet går om en själv på de planet.

När jag pratade med en tjej som jobbade på SATS där jag praoade så sa hon "du går ju din egen väg". Jag går min egen väg. Jag hade aldrig tänkt så innan, när jag lyssnar på framgångsrika människor så säger de att de alltid gick sin egen väg. Vilket verkligen stärkte mig och fick mig att känna mig trygg.

När jag var 10 år bestämde jag mig för att jag skulle bli nykterist hela mitt liv. Jag är 100% säker på att om alkohol skulle upptäckts idag så skulle det inte vara lagligt, men svenskar kan inte ha kul utan att supa ner sig helt och hållet. Antar jag?

Detta är ett kontroversiellt ämne, och jag tycker det är helt otroligt att jag REDAN har blivit ifrågasatt. För att jag väljer att AVSTÅ, hallå. Jag FÅR inte ens, enligt lag! Men jag har bestämt mig, till 100%. Jag vet var jag vill, och var jag ska, därför är det ett självklart val för mig som jag kommer hålla hela livet.

Inget barn ska behöva vara med om påverkade vuxna i sin närhet. Alla ska känna sig trygga. Det är så himla viktigt hela livet.

Likes

Comments

Kost

För många som tänker på LCHF så tänker man på en diet för att gå ned i vikt. Jag har aldrig varit överviktig eller behövt gå ned i vikt, men jag har velat må bra. Att ständigt vara sugen på socker, pasta och potatis är ingen hållbar livsstil, att inte känna sig helt tillfredsställd förrän man har ätit någonting med socker i är ansträngande och tar energi.

Jag har aldrig varit sockerberoende, men jag, som många många andra kan inte bara äta ETT chips, EN chokladbit och sedan vara nöjd. Därför har jag valt att ta bort det helt, då det inte är någon idé att plåga sig själv och utsätta sig själv för sådana situationer.

Att vilja leva ett hälsosamt liv och sträva efter det har ingenting med vikten att göra utan det handlar om kroppens inre. Det är synd, tycker jag när folk kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt och inte fundera över det alls. Men även fast man inte går upp i vikt, så sliter det rejält på kroppen. Istället för att få fett utanpå kroppen så sätter sig allt inne i kroppen, vilket t.ex kan resultera i diabetes typ 2.
Att tänka på vad man stoppar i sig är bra för både för mående och inne i kroppen. Att gå runt i sockerdimman och ständigt leta efter saker som kan höja blodsockret, känns väl skönt att slippa.

Därför har jag valt att äta vegetarisk LCHF. För min kropps skull, för att kunna orka leva med min egen kropp hela livet, för min hys skull, för hela mig.

Likes

Comments