View tracker

Jag är dålig på att baka. Jag menar inte halvdålig och ointresserad, utan verkligen dålig. När jag är på humör brukar jag ändå vilja prova på att baka något och det är så mina groteska lussebullar kom till.

Låt oss börja!

Du behöver:

- Vetemjöl
- Havremjölk
- Margarin
- 1 gram saffran
- Socker
- 1000 kilo tålamod
- 50 gram jäst
- En bra bok

Gör så här:

Smält margarin och tillsätt mjölken och vänta tills allt blivit omkring 37 grader varmt. Ta då en liten skvätt av vätskan och blanda med jästen. När jästen är upplöst tillsätter du resten av vätskan, allt socker, saffran och till sist mjölet.

Blanda allt, höfta så mycket du kan och ha betydligt bättre magkänsla än jag. Sen kan du rulla/fläta/kasta bullarna i väggen, om du så känner för. Kasta bullarna åt fanders och läs en bra bok istället.

Läser böcker via Nextory. Istället för att betala flera, flera hundra i månaden på att köpa fysiska böcker kan jag läsa dem som e-böcker direkt i surfplattan. Tips tips

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Måndag. Idag är det måndag och för mig innebär det veckans stressigaste dag. Förutom att stanna kvar på jobbet någon timme extra, på grund av materialdeadlines och copy-skriveri, så är det även träningsdag. Det innebär sen middag.

På tal om sen middag - idag lagade jag wokade risnudlar med blandade grönsaker och fuskräkor.

Du behöver:

- Risnudlar
- En zucchini
- Två
pak-choi
- En paprika
- Tofu (om du liksom min partner inte gillar räkor)
- Champinjoner
- Ingefära
- Vitlök
- Ärtskott
- Sojasås av valfri sort


Gör såhär:

Börja med att hälla upp ljummet vatten i en stor skål och blötlägg nudlarna i ungefär fem minuter.

Hacka alla grönsaker i önskad storlek och woka i en superhet panna med olja i. Jag slängde i champinjonerna och räkorna först, tillsammans med hackad vitlök och lite chili. När du känner att champinjonerna fått tillräckligt med färg puttar du i pak-choi, paprika, zucchini, ärtskott och ingefära. Blanda i de färdiga nudlarna och ät så mycket du vill. Jag åt mycket.

Trevlig måndag!

Likes

Comments

View tracker

Jag är född och uppvuxen i en liten, liten stad i Småland. En hamnstad mittemellan Västervik och Kalmar där en alltsom oftast bjuds husmanskost såsom kroppkakor, isterband och annan köttmat som serveras med potatis. Som liten älskade jag husmanskosten som lagades hemma och innan jag uteslöt kött ur min kost trodde jag att jag aldrig mer skulle kunna äta just den här maten. Men vet ni vad? Det går hur bra som helst att äta vegetarisk husman, det ska jag visa er.

I dag har jag vegniserat en av mina gamla favoriträtter; dillk*tt

Du behöver:

- Ett halvkilo ekologiska morötter
- En ekologisk purjolök
- Ett par centiliter ättikssprit
- Buljong
- Massa och åter massa dill
- Havregrädde
- Vitlök
- Vatten
- Kryddpeppar

Gör såhär:

Hacka purjo, morötter och vitlök. Fräs i någon fräsig olja tills allt är mjukt och mysigt. Ta en klunk vin till och från. Häll på vatten och buljong så det täcker grönsakerna. Tillsätt ättika efter behag och slå på grädden. Nu får allt koka tills det är gott. Dillen lägger du i innan servering.

Koka, koka, koka

Ska

Till sist lägger du upp allt tillsammans med något gott tillbehör. Eftersom jag tycker att potatis är snuskigt, valde jag ris.

​Smaklig måndag!

Likes

Comments

Måndag, höstregn och lättlagad och otroligt krämig pasta.
För att få måndagar att bli lite roligare brukar jag se till att laga mat som går snabbt att göra och som är godare än snabbmakaroner med ketchup. Idag festade jag till det med en pasta som var så god att det var svårt att sluta äta.

​(Sorry för halvkass bild)

Du behöver:

​- Så mycket pasta du orkar äta
- Ett par hundra gram färsk bladspenat
- 2 deciliter havregrädde
- 1 paket tonfusk från Astrid och aporna
- 1 paket fryst gräslök
- 1 vitlöksklyfta
- Salt & peppar efter behag

Gör så här:

Koka upp vatten tillsammans med salt och slå i din valfria pasta. 

Under tiden pastan kokar blandar du ihop tonfusk, spenat, gräslök, bilök, havregrädde, salt och peppar. När pastan är klar slår du av vattnet och blandar ihop pasta och röra till en härligt gräddig måndagsmiddag. Drick gärna ett glas rött till. Det brukar jag göra.

Likes

Comments

Jag tänker mig att bloggen ska fungera som inspiration för andra att hitta vegetarisk, lättlagad mat att svänga ihop efter stressiga arbetsdagar.

Ett tips är att göra en grönsaksbolognese baserad på tomater, zucchini, aubergine och röda linser.

Du behöver

- 1 stor zucchini
- 1 aubergine
- 2 deciliter röda linser
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 1 burk kapris
- 3 matskedar tomatpuré
- 1 burk hela tomater
- 2 deciliter vegetariskt rödvin
- 4 deciliter vatten
- salt & peppar
- basilika
- valfri äggfri pasta

Gör så här:

Finhacka fräs löken och vitlöken i passande olja. Jag använde olivolja. Det ska bli genomskinligt och glansigt. När du känner att det ser bra ut hackar du zucchini och aubergine och slänger ned i grytan tillsammans med lök, vitlök och kapris.

När allt är genomvärmt slår du på tomat, puré, vin, vatten och linser. Koka tills linserna är klara. Smaka av med salt, peppar och basilika. Servera med pastan.

Spara receptet och ta fram när du känner att det är dags,

Likes

Comments

Som laktos-ovo-vegetarian tyckte jag mycket om att baka och experimentera fram nya, spännande recept. När jag för några år sedan gick över till helt vegetarisk kost glömdes intresset för bakning bort och jag fokuserade mer på att ta fram goda matrecept.

En av mina favoritpajer var banoffeepaj. En paj som var så söt att det kändes som om tänderna skulle trilla direkt ur munnen, men samtidigt så god att du ville gråta av ren glädje. Vet ni vad? Jag har äntligen lyckats veganisera den!

Skulle du vilja göra den magnifika, fabulösa, söta och fantastiska pajen, kan du göra så här:


Du behöver:

Digestivebotten:

- Ett paket vegetariska Digestivekex (ce 400 gram)
- Ca 180 gram vegetabiliskt margarin (gärna Carlshamn för att vara säker på att det är animaliefritt)

Kolasås:

​- 2,5 deciliter socker
- 2,5 deciliter ljus sirap
- 1,25 deciliter växtgrädde. Jag hade havregrädde.
- 1,25 deciliter växtmjölk
- 1 tesked salt (om du vill ha salt kola)
- 2 kryddmått vaniljpulver
- ca 80 gram margarin
- Ca ett ton tålamod. Att koka kola tar sin tid.

Fyllning:

​- 4 skivade bananer
- Ett paket vispbar växtgrädde. Gärna Alpros.
- Ca 100 gram mörk, mjölkfri choklad

Gör så här:

​Börja med kolasåsen. Det är den som tar tid. Blanda alla ingredienser, utom margarinet, i en tjockbottnar kastrull eller gryta. Jag använde en gjutjärnsgryta. Koka upp allt under omrörning till allt smält samman till en supervarm, gosig sås. Låt det koka rätt rejält på medelvärme i ungefär 50 minuter. När du tror det är klart, koka lite till.

Under tiden såsen kokar gör du pajskalet. Mortla, mixa eller stöt med en vinflaska som blev över från helgen, kexen tills de är fint smulade. Smält margarinet och kör i ugnen på 15 minuter och 175 grader. Blanda och tryck ut i en pajform.

När smeten klarar kultestet (eller är 125 grader varm), kan du hälla den i det färdiggräddade (roligt ord!) pajskalet.

Ställ allt på balkongen eller i kylen så det får svalna ordentligt. När du är redo att äta (gärna så snabbt som möjligt, men helst efter några timmar) skivar du banan, vispar grädde och hackar choklad. Släng ihop allt på din gudomliga paj och skölj ned med ett glas rödvin.

Fridens liljor!

Likes

Comments

Välkommen till Veganmaten! Trevligt att du tittar in. Det här är mitt första blogginlägg och jag ska givetvis försöka ge en bra beskrivning om vem jag är, vad jag gör och vad du kommer hitta här. Låt oss börja!

Jag tänker att fokus ska ligga på vegansk livsstil och allt som hör till. Jag vill sprida spännande recept, tips på restauranger och tips på andra produkter som är vegan. Därför vill jag inte gå så djupt in på vem jag är, utan kommer, i alla fall till en början, vara rätt anonym. Ska jag äng beskriva mig själv lite kort så gör jag det så här:

- Jag är 25 år gammal och är bosatt utanför Stockholm.

- Jag jobbar med böcker och marknadsföring.

- Jag började leva som lakto-ovo-vegetarian för omkring elva år sedan. Jag har levt som vegan i mer än två år.

- Jag älskar att laga mat, såklart.

- Ibland får jag hjälp av en katt med en fluffig svans.

Jag tänker att den informationen får räcka för nu, så hörs vi snart igen.

Välkommen hit. Hoppas du kommer trivas!

Likes

Comments