Posted i: kostplaner

Her er en alternativ vegansk kostplan til julen, for at give inspiration til hvad man  kan spise, istedet for det mad man normalt spiser i julen.

Her er links til alle opskrifter:


Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments

Posted i: ernæring

En del nye veganere bekymrer sig en del om proteiner. Mejeri - og kødindustrien har arbejdet hårdt på at skabe en ide om at vi har brug for rigtig meget protein. En anden bekymring går ud på om man som veganer kan få dækket sine behov for aminosyrer.


Aminosyrer

Der findes rigtig mange forskellige aminosyrer, og vi skal bruge 20 af dem i kroppen. 12 af dem kan kroppen selv danne af andre dele, mens 8 af dem er essentielle - dvs vi skal indtage dem gennem vores kost. Aminosyrerne omdannes i cellerne til forskellige proteiner alt efter hvad kroppen har brug for. Derfor er aminosyrerne ekstremt vigtige for at vores krop fungerer optimalt, og som veganer kan man sagtens få dækket alle behov for de essentielle aminosyrer. Selv hvis du levede af én grøntsag, altså spiste hvad der svarer til 2000 kalorier af den, ville du få nok af de essentielle aminosyrer.


Læs mere her:

https://www.facebook.com/698814000174019/photos/a.701030529952366.1073741828.698814000174019/890742634314487/?type=3&theater


Hvor meget protein skal man have?

Verdenssundhedsorganisationen World Health Organization (WHO) anbefaler blot 0,75 g protein pr. kilo kropsvægt. (Andre anbefalinger er lavere) For at finde ud af hvor meget protein man har brug for om dagen, skal man gange sin vægt med 0,75. Dvs, at hvis man vejer 60 kg, skal man spise 45 g. protein om dagen.


Eksempler på proteinrige veganske fødevarer

Proteinrige vegetabilske fødevarer er eksempelvis bælgfrugter (bønner, linsker, kikærter), sojabønner og sojaprodukter (tofu, miso sojapasta), grøntsager, nødder, frø, brød og kornprodukter.

Varier dit indtag af forskellige bælgfrugter, grøntsager, nødder og kornprodukter dagligt.

Sojaprodukter indeholder, ligesom de animalske produkter, protein af god kvalitet.

Likes

Comments

Posted i: opskrifter

Ingredienser:

  • g. mandelmel (blend mandler til helt fint (!) mel i en foodprocessor)
  • 100 g. hvedemel (kan evt. erstattes af en glutenfri melblanding)
  • 50 g. kakao
  • ½ tsk. Natron
  • ½ tsk. Salt
  • 100 g. vegansk smør (plantemargarine uden mælk)
  • 1 måleske HUSK (eller 1½ spsk. knuste hørfrø) rørt ud i 3 spsk vand
  • ½ dl mandelmælk
  • 220 g. rørsukker
  • 30 g. brun farin
  • 1 tsk. vaniljepulver (eller kornene af en stang vanilje)
  • 200 g. (130 g. + 70 g.) mørk chokolade uden mælk.
  • 50 g grofthakkede pekannødder (eller hasselnødder)

Gøre måde:

Det er sådan set meget enkelt: Bland tørt, smelt smør, bland vådt, blande vådt og tørt, tilføj hakkede nødder og chokolade, bag. Hvis du kender rytmen, så går du bare i gang med at lege. Hvis ikke du er så hjemmevant i bageafdelingen af køkkenet, kommer den længere forklaring her.

Start med at blande HUSK med vand i en lille skål eller et glas, og sæt det så til side. Blend så mandlerne til mel, og bland mandelmel, hvedemel, kakao, natron og salt i en stor skål. Smelt så det veganske smør i en gryde (det må endelig ikke brune eller boble, det skal bare smeltes) og tilføj HUSK, mandelmælk, rørsukker, farin, vaniljepulver og 130 g. hakket chokolade. Rør det sammen til en ensartet chokoladesauce. Bland så vådt og tørt, og tilføj hakkede nødder og de sidste 70 g. chokolade. Dejen bliver skinnende og ret fast. Kom endelig ikke mere væske i, fordi du tror den er for tør!

Bred dejen ud i et jævnt og glat lag i din form. Du kan evt. gøre den helt fin og glat ved at rulle på den med en bagerulle med et stykke bagepapir imellem. Bag ved 180 grader i 20 – 30 minutter. Lad din brownie-kage køle HELT ned, før du løfter den op ad formen og begynder at skære i den. Det tager i hvert fald en time. Jeg har begået fejlen at skære for tidligt, og man fortryder det inderligt, fordi kagen simpelthen går i stykker. Den har først det helt rigtige bid og den rigtige konsistens, når den har fået lov at stå og køle ned. Så vær tålmodig, min ven!

*For at få en mildere brownie kan du nøjes med at bruge 100 g. smeltet chokolade og udelade chokoladestykkerne.

Likes

Comments

Posted i: opskrifter

Ingredienser:

  • 285 g makaroni uden æg
  • 160 g kartofler
  • 60 g gulerødder
  • 40 g løg
  • 60 g cashewnødder
  • 85 g vand
  • 30 g kokosmælk
  • 1 teske citron saft
  • Ca. 1 teske salt alt efter smag
  • 1 fed hvidløg
  • Salt og peber
  • Evt. noget rasp

Gøre måde:

1. kog makaronien, efter instruktionerne på pakken, hæld vandet fra og sæt, makaronien til side.
2. skræl kartofler, løg og gulerødder, og skær det ud og kog det til det er blødt nok til at blænde.
3. put grøntsagerne og 85 g af vandet i blænderen sammen med resten af ingredienserne.
4. blænd det indtil det er jævnt.
5. hæld sovsen ud over makaronierne og smag til med salt g peber.
6. man kan spise det som det er eller putte det i et fad og drysse noget rasp hen over og bage det i ovnen i ca. 15 minutter eller til den er gyldenbrun.

Likes

Comments

Posted i: opskrifter

Ingredienser:

  • Vegansk pasta, evt. lavet på sojabønner
  • Edamame bønner
  • Spinat
  • Pinjekerner
  • Pesto evt. hjemmelavet
  • Tofu
  • Olie til at stege i
  • Basilikum, oregano, salt peber og løgpulver (eller et fad hvidløg)

Gøre måde:
1. Kog pastaen.
2. Skær tofuen ud og steg den i krydderierne.
3. Rist pinjekernerne.
4. Bland det sammen med edamame bønner, spinat og pesto når pasta, tofu og pinjekerner, er kølet af.

(man kan altid selv tilføje ting til salaten som for eksempel avokado)

Du kan finde en opskrift på pesto her:

Likes

Comments

Posted i: opskrifter, tips og triks

Ingredienser:

  • 1 pakke Lasagneplader
  • 1 pakke eggie veggie
  • revet vegansk ost.
  • 3 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 grønsagsboullion terning
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 lille dåse tomatpure
  • 1 spsk oregano
  • 1 spsk basilikum
  • Salt og peber

Gøre måde:

1. skræl og skær løgene i små tern
2. skræl og riv gulerødderne groft
3. steg løg og gulerødder i lidt vand
4. tilsæt flåede tomater, tomatpure, boullion, oregano og basilikum
5. kog sovsen et par minutter og smag til med salt og peber. Hvorefter den tages af varmen, køler af i et par minutter og blandes sammen med eggie veggie.
6. læg skiftevis sovs og lasagneplader i et ildfast fad, startende og sluttende med sovs.
7. drys ost på lasagnen og bag den midt i ovnen på 200 grader i ca. 40 minutter.

Tip: hvis du ikke kan finde vegansk ost, kan du også bare bruge noget rasp på toppen, det giver det en sprød overflade.

Likes

Comments

Posted i: ernæring

HUSK! Når man lever vegansk, er det vigtigt at være opmærksom på, at man ikke får vitamin B12 gennem en plantebaseret kost. Derfor er det vigtigt at få vitamin B12 et andet sted fra. Det kan for eksempel være fra kosttilskud, en indsprøjtning hos lægen, en spray eller vitamin B12 berigede fødevarer. Vi vil anbefale et kosttilskud, fordi man er sikker på, at man for den mængde, kroppen har brug for.

Vitaminet findes naturligt i kød - og mejeriprodukter. Det er bakterier, der producerer B12, men den egenskab har planter, gær og mennesker ikke - det er vigtigt for mennesket, derfor er det nødvendigt at tage et tilskud. I kroppen bruges det til dannelsen af DNA og røde blodlegemer og opretholdelse af centralnervesystemet. Hos børn og unge har vitamin B12 en stor betydning for vækst og spiller en stor rolle i omsætning af fedt i kroppen.Billedresultat for vitamin b12 tilskud

Mangel på vitamin B12 kan medføre:

  • Væksthæmning (særligt hos børn og unge)
  • Hjerneskader
  • perniciøs anæmi (alvorlig blodmangel),
  • manglende dannelse af røde blodlegemer
  • Nervesygdomme
  • Svær depression og Alzheimers er sat i forbindelse med B12 mangel.

Du kan købe vitamin B12 tabeletter her


Anbefalet daglig indtag af B12


Likes

Comments