Tänkte bara informera till er läsare (om det är några hehe) att jag ska på semester och tar därför en kortare paus här från bloggen. Återkommer om nån vecka eller så när jag är hemma igen! Ha en trevlig sommar så länge och glöm inte djuren i sommarvärmen! 😎

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Djurrätt, Vardagstankar

Nåt som jag tycker är väldigt viktigt inom djurrätts-kategorin (om en kan kalla det så), är att se djur som individer. Många ser idag djur som ägodelar som vi kan göra vad vi vill med och när en tröttnar så har ägodelen inget värde längre. Det är så fel som det bara kan bli. Vi måste börja se djur som individer med rätt till sina egna liv.

Det är väldigt vanligt att en t ex köper en kanin i djuraffären till sina barn. I början tycker barnen att kaninen är jätterolig och den får vara med hela tiden, men efter ett tag så tröttnar barnen på kaninen, och då sitter den där i sin bur. I värsta fall kanske den till och med avlivas. Detta var som sagt bara ett exempel och det är väl inte barnens fel i detta fall, utan föräldrarna som köper djur till sina barn måste ta mer ansvar och inse att det faktiskt är ett liv en tar i sina händer.

Allt för ofta omplaceras djur för att en har tröttnat eller insett att en inte har tid för djuret. Därför är det så himla viktigt att tänka efter innan en tar sig an ett djur, för djur är inga ägodelar som en bara kan göra sig av med när det passar. Djur är individer som måste behandlas med respekt. Har en skaffat sig djur så får en ta hand om dem, så enkelt är det. Och skulle en inte längre ha möjlighet att ta hand om djuret av olika anledningar, så har en faktiskt ett ansvar att hitta ett nytt, bra hem åt djuret.

Men det är inte bara det med att många lätt gör sig av med djuren när det inte längre passar. Idag har nästan alla djur ett syfte, att "tjäna" oss människor, vilket jag också tycker är fel. Alla djur borde ha rätt att finnas till för sin egna skull och inte för att vi vill få dem att prestera.
Jag ser djur som mina kompisar. Jag har tidigare nämnt att jag har katt, och henne ser jag som en kär familjemedlem. Eftersom jag och min familj har tagit sig an henne så måste vi också se till att skapa det bästa möjliga livet för henne. Jag brukar se till att hon får leka ordentligt varje dag, plus att hon får stimuleras mentalt genom t ex trickträning och lite hinderbanor, vilket hon tycker är jättekul!

Det jag ville komma fram till i det här inlägget är att alla djur är enskilda individer som har rätt till sina egna liv och om vi människor väljer att bjuda in dem i våra hem så måste vi skapa ett så bra liv som möjligt för dem. Djur är inte ägodelar.

Det kanske låter självklart, men tyvärr ser inte verkligheten ut så idag.

Likes

Comments

CF Beauty

Alltså jag är besatt av dessa shower gels och body butters från märket I love! Självklart är de veganska, no need to ask. Jag har använt en del shower gel och body butter från det märket tidigare och jag är helt kär i dem. Tidigare har jag använt de i doften mango och hallon/blåbär (tror jag) och idag köpte jag de här i doften pink marshmallow. Måste säga att pink marshmallow doftar helt klart godast av de jag har testat, en vill typ äta upp dem haha.
Jag vet inte exakt vad de innehåller (förutom att de är veg) och hur "naturliga" och bra de är för huden, men tycker ändå att de funkar helt ok och jag är som sagt helt såld på doften! Dagens tips från mig :)

Likes

Comments

CF Beauty, Djurrätt, Mat

Nu närmar sig sommaren med stormsteg! Under sommaren (och egentligen alltid, men aja...) finns det mycket en kan göra för djuren. Speciellt om en är ledig mycket. Jag själv ska inte jobba så mycket i sommar och har inte mycket planerat, så jag kommer ha väldigt mycket tid över att göra vad jag vill med.

I sommar är det två år sedan jag började min resa mot att bli vegan och jag tycker att sommaren är ett väldigt bra tillfälle att prova nya saker. Därför kommer här en lista på hur en kan leva mer djurvänligt i sommar och vad en kan göra för djuren. Läs och lär.

1. Volontärarbeta. Perfekt om du har mycket tid över och känner att du vill göra något fint för djuren. Vänd dig till ditt närmaste katt- eller hundhem, eller kanske någon djurrättsorganisation. Jag själv är väldigt sugen på att volontärarbeta för djuren och funderar på att kanske prova på det i sommar!

2. Besök ett veganskt café. Om du inte har ätit så mycket veganskt förut, så är det väldigt trevligt att prova lite vegan-fika! I Stockholm finns flera caféer med veganska alternativ och även helveganska caféer. Det är bara att söka sig fram! Det finns säkert något vegan-vänligt i din stad, håll ögonen öppna!

3. Testa att grilla grönsaker eller veganska köttsubstitut istället för kött. Jag lovar, det är gott! Jag som inte har ätit kött på snart 10 år kan såklart inte svara på hur pass likt de veganska substituten är kött, men det som finns tycker jag i alla fall är väldigt gott. Testa t ex att grilla Oumph, majskolvar, paprikor osv. Sök inspiration i vegan-grupper på facebook, finns massor där!

4. Ha en vegan-vecka. Det var så jag började för två år sedan, att jag provade att äta helt veganskt ett tag. Det slutade ju som sagt lyckligtvis med att jag blev vegan, och kanske blir det så för dig med ;) Men att bestämma sig för att äta helvegetariskt under exempelvis en vecka är ett jättebra sätt att börja, tycker jag. Passa på innan att hitta några goda recept du verkligen gillar och se det som en rolig utmaning. Du kommer garanterat upptäcka massor av nya rätter att laga. Om inspirationen brister kan du alltid låna en vegan-kokbok på biblioteket och testa några av de rätterna.

5. Undvik djurparker, cirkusar m.m som använder djur som underhållning. Det är verkligen en så enkel och viktig sak en kan göra för djuren. Tänk på att det alltid finns ett vinstintresse bakom alla verksamheter som håller djur och tjänar pengar på det. Även om det ser ut som att djuren har det bra och att stället skryter om sin goda djurhållning, så går det inte att komma ifrån att det är en verksamhet som tjänar pengar på att visa upp djur. Djur är inte underhållning.

6. Bjud andra på vegan-mat. Har du många personer i din omgivning som är skeptiska mot vegansk mat? Bjud dem på vegan-middag! Kanske ha en vegansk grillkväll i kvällssolen eller baka en vegansk tårta att bjuda på. Jag själv har mest köttätande personer i min omgivning, faktum är att jag bara känner en annan vegan, och jag tycker att det är jätteroligt när de uppskattar vad jag har lagat.
Det finns tyvärr mycket fördomar om vegansk kost och att visa hur mycket en kan laga är ett jättebra sätt att motbevisa de fördomarna. Det finns mer än sallad att äta liksom...

7. Välj en djurvänlig solkräm. Sommar och sol= solkräm. Det är riktigt viktigt hörrni! Kolla upp solkrämens märke, om det är cruelty free (ej testat på djur) innan du köper det. Ett exempel på en djurvänlig solkräm är den från Aco.

8. Var en djurvänlig turist. Ska du utomlands i sommar? Kul! Se dock upp med aktiviteter som använder sig av djur. Ta inte selfies med djur, simma inte med delfiner, åk inte häst och vagn. Du vet aldrig hur djuren behandlas bakom kulisserna och det bästa är helt enkelt att hålla sig borta från aktiviteter som involverar djur. Om du däremot skulle se att djur behandlas illa, se till att dokumentera det och anmäl! Oavsett om det är utomlands eller här hemma.

9. Gör en vegan-trip! Något som jag är sugen på att göra någon gång framöver är att åka på en vegan-resa. Det behöver inte vara utomlands, utan det skulle kanske kunna vara att en reser genom olika städer i Sverige och jämför hur vegan-utbudet ser ut. Ett kul tillfälle att äta massa god mat och träffa nya människor, winning!

10. Små val gör stor skillnad. Ska du köpa glass? Välj isglass eller glass baserad på växtmjölk! Ska du grilla? Prova något vegetariskt istället för en köttbit! Det är de små valen vi gör i vardagen som gör skillnad för djuren. Vi kan påverka så mycket bara genom vad vi väljer att konsumera.

Sådär, det var 10 sommartips från mig! Är det någon som har några fler tips/idéer på vad en kan göra i sommar? Kommentera gärna! Hoppas nu att ni alla får en bra sommar, så hörs vi snart igen (hoppas jag, en vet aldrig när jag känner för att skriva, hehe)!

Likes

Comments

Djurrätt

...att ha djur på cirkus i Sverige? Flera andra länder har redan förbjudit vilda djur på cirkus, men i Sverige är det fortfarande tillåtet och jag förstår inte varför. Det är inte naturligt nånstans för en elefant att sitta på en liten pall för att underhålla människor. Eller att tvinga lejon att hoppa genom eld osv.
Jag har själv gått på cirkus när jag var liten, långt innan jag blev vegan, men ganska tidigt förstod jag att det är helt fel att ha med djur i föreställningarna. Jag kan bara tänka mig vilket stressat liv de måste leva som måste transporteras runt från ställe till ställe och dessutom göra onaturliga konster, bara för att underhålla oss människor. Djur finns inte till för vår skull, de är inte underhållning.
Jag tycker att alla djur ska förbjudas på cirkus, de ska inte behöva lida för att människor tycker att det är kul.
Gärna cirkus, men utan djur!
Det finns en dokumentär om en cirkuselefant på svt-play, tror och hoppas att den fortfarande finns kvar! Den handlar om elefanten Tyke som gick ett sorgligt öde till mötes. Historien är sorglig, men det är en viktig tankeställare.
Det är dags att bojkotta cirkusar som använder sig av djur.

Likes

Comments

Mat

Här kommer ett enkelt lunchtips från mig! Vegansk schnitzel från anamma, stekt potatis, en morot och en halv, lite mosad avokado. Superenkelt och tar heller inte jättelång tid. Jag gillar att först koka potatisen och sen steka den i både olja och smör, hehe. Tycker det blir godast så!
Avokadon var som sagt lite mosad :( Jag brukar ha bra avokado-skills i affären, men nån gång ska en ju misslyckas...
Hoppas ni får en fin dag i solen!

Likes

Comments

CF Beauty

Jag måste tipsa om den här ansiktsmasken från the body shop! Jag använder den två gånger i veckan, och det funkar jättebra tycker jag. Jag har lite blandad hy, både lite torr men även lite mer oljig på vissa ställen.
Jag brukar applicera den och låta den vara på huden i ca 10-15 min och sedan skölja av samtidigt som jag masserar huden. Jag tycker att den djuprengör och huden känns fräsch efteråt!
Masken är självklart vegansk. The body shop har en del veganska grejer, men en del produkter innehåller t ex honung, bivax eller nåt annat animaliskt.

Likes

Comments

Djurrätt, Vardagstankar

När jag tog beslutet att sakta men säkert gå från pescetarian till vegan för snart två år sedan hade jag ingen aning om hur stort det skulle bli för mig. Saker som jag har ägnat timmar åt att fundera över de senaste två åren hade jag inte ägnat en enda tanke på för kanske tre, fyra år sedan.

Jag skulle säga att den största skillnaden nu mot då är att förut ville jag inte skada djur, men jag såg inga problem med själva exploateringen av djur, så länge inte djuret tog skada. Jag var helt enkelt inte insatt, och det är inget jag skäms över. Idag vill jag inte utnyttja djur, för det är det veganismen handlar om. Som vegan är en helt enkelt emot exploatering av djur.

Djurrättsliga tankar har blivit en så stor del av min vardag att jag inte tycker det är något konstigt med det längre, det faller sig liksom naturligt. Men om jag hade vetat för tre år sedan att jag skulle ägna timmar åt att fundera över saker som var en del av min vardag förut, hade jag nog höjt på ögonbrynen.

De flesta av frågorna jag har tänkt mycket över har jag funnit svar på. Som t ex, jag har katt, men är det verkligen veganskt att ha husdjur?
Mitt svar är att det finns så många djur som är i behov av ett hem och vi människor har ett ansvar att ta hand om dem. Min katt kommer från ett katthem, där det är fullt av katter som är i behov av kärleksfulla hem. Att ta hand om en hemlös katt eller hund eller annat sällskapsdjur är inte fel på något sätt. Tvärtom. Har en möjligheten att öppna upp sitt hem för en hemlös katt/hund så tycker jag absolut att en ska göra det.

Jag har också kommit fram till att jag aldrig skulle gå på en djurpark, även om "djuren har det bra." Djur hör inte hemma på djurparker, de ska få vara fria om de kan klara sig i naturen.

Sedan finns det andra saker som jag inte har svar på. Kanske kommer gå in på det i nåt inlägg framöver.

Jag vill också tillägga att jag såklart inte kan tala för alla veganer. Allt jag skriver här är mina egna åsikter och självklart förstår jag att folk har olika syn på saker.
Men jag gillar att dela med mig av mina tankar, för det är det här ämnet som jag har mest tankar om. Djurrätt, helt enkelt.

Likes

Comments

Mat

JA, det gör det! En fråga jag har fått några gånger är om jag kan äta godis eftersom jag är vegan. Svaret på den frågan är ja, om godiset är veganskt... Att vara vegan är ju ingen diet och även om mycket av godiset som finns i vanliga affärer innehåller animalier så finns det faktiskt en del veganska alternativ.

Om en läser innehållsförteckningen så är några vanliga fällor skummjölkspulver (kommer obviously från mjölk), E120 (karmin som kommer ifrån krossade löss), E901 (bivax), E441 (gelatin från köttproduktionen), honung, ägg osv. Det finns många fler andra E-nummer som kan vara animaliska, om en googlar så finns det listor över vilka som kan ha animaliskt ursprung. Det kan ju vara ganska svårt att hålla koll på alla nummer, så för att göra det enkelt för sig kan en helt enkelt hålla sig till produkter som en vet är veganska. Jag kan också tipsa om en app som heter Vegokoll, där en kan scanna streckkoden för att se om en produkt är veganskt! Jag brukar använda den för att dubbelkolla om jag är osäker på någon produkt. Dock finns inte allt i affären med där, men det kan vara värt att prova!

På chipshyllan brukar det vara mjölkpulver som ställer till det. Mjölksyra är dock veganskt, så det behöver en inte bekymra sig över. Det finns flera veganska chipssorter, kolla på t ex grillchips eller dill. Estrella har också nyligen lanserat linschips i smaken sourcream & onion, och trots namnet så är de faktiskt veganska! Kan ärligt rekommendera dem!

I godisväg så är det väldigt olika i olika butiker hur utbudet ser ut. Men ofta brukar det finnas påsar från bubs med surskallar eller liknande som är ok. Mina favoriter är de som heter cool cola skalle i påse, så goda! Marianne som säljs i påse är också veg. I flera butiker brukar det finnas vegansk choklad, t ex de från Ichoc.

Om en gillar glass finns det soja- eller havrebaserad i olika smaker. Sorbet brukar också vara vegansk, men det är bra att dubbelkolla då de kan innehålla gelatin eller något annat animaliskt.

Det säkraste är såklart att köpa sånt som har en vegan-stämpel på sig, men efter ett tag lär en sig vilka ingredienser som kan vara animaliska.

Så svaret på frågan i rubriken är ja! Det gäller bara att läsa på lite först om vad som är ok. Utbudet är större än vad en kanske tror!

Dessa hittade jag i USA och tror tyvärr inte de finns i Sverige. Men de smakade precis som de där persikorna i lösgodishyllan (som inte är veganska!). Synd att såna inte finns här, älskar persika!

Likes

Comments

Mat

Idag är ingen vanlig dag för idag är det chokladbollens dag! Finns det en anledning att äta nåt gott så gör jag det, hehe. Just chokladbollar är superenkla att göra veganska, det är bara att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, t ex det från Carlshamn. Dessutom tar det ju bara några minuter att svepa ihop och blir supergott!
En sak jag borde ha tänkt på är att förbereda tallriken med pärlsocker innan jag började röra ihop smeten, det blir rätt kladdigt annars. Mina chokladbollar blev kanske inte jättefina, men goda och det är ju huvudsaken!
Jag hade i 3 dl havregryn, 1 dl strösocker, 0,5 msk vaniljsocker, 2,5 msk kakao, 100 gram mjölkfritt margarin och lite kallt vatten. Om en gillar kaffesmak kan en byta ut vattnet mot kaffe. Själv gillar jag inte kaffe över huvudtaget, så körde på vatten. Mums!
Om en inte orkar baka egna chokladbollar så kan jag tipsa om att de från delicato är veganska, ifall en missat det!

Likes

Comments