För ett tag sedan ramlade jag in på ett recept som Karoline från "gröna skafferiet" skapat. Jag bestämde mig där och då att jag skulle testa detta och började min jakt på jack fruit. Denna frukt finns vanligtvis i asiatiska matbutiker och är konserverad i saltlake.

Tyvärr rann tiden iväg så som den brukar göra och det är först nu, ett par år senare, som jag äntligen testat receptet. Det är nu jag ångrar att jag inte gjorde det tidigare för detta kan nog bli en favorit. Även mina föräldrar, som också äter en vegansk kost, visade ett stort nöje och det är nu redan bestämt att ja, vi måste köpa hem fler burkar av denna frukt!

Precis som Karoline tipsade om i receptet valde jag att servera det med ugnsbakad sötpotatis, avokado, färsk koriander och färsk citronsaft att pressa över. Allt tillsammans i ett tortillabröd. Jag slängde även ihop en egen "coleslaw" med bas på morötter, vilket då snarare resulterade i en carrotslaw. Den gjorde iallafall succé tillsammans med de andra smakerna så glöm inte den om ni testar på receptet - vilket jag verkligen hoppas ni gör!

Pulled jackfruit (ungefär 6 portioner)
4 gula lökar, finhackade
2 chilifrukter, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 burkar jackfruit, avrunnen
2 burkar krossade tomater á 400 g
3 msk tamari
1 msk paprikapulver
1,5 tsk chilipulver
Salt och svartpeppar

Börja med att steka löken tills den mjuknat och blivit gyllene. Salta och peppra. Tillsätt därefter chili, vitlök och jackfruit. Fräs ihop i ett par minuter och krydda under tiden med paprika- och chilipulver. Tillsätt därefter krossade tomater och tamari. Låt koka under lock en timme. Krossa eller riv därefter jackfruitbitarna med en gaffel, smaka av och efterkrydda om så önskas.

Carrotslaw
3 morötter, fint rivna
1 äpple, fint rivet
Ett halvt paket iMat fraiche (crème fraiche baserad på havre)
1 msk vegansk majonäs
1 rödlök, finhackad
Salt och peppar

Bara att riva morötterna, äpplet och hacka rödlocken, därefter blanda ihop allt. Krydda efter smak! Klart!

Receptet är funnet på Karolines härliga blogg "Gröna Skafferiet". (Länk: http://karoline.femina.se/wrap-med-pulled-jackfruit-rostad-sotpotatis/ ). Massa goda recept ni kan kika in på!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Den veganska mannagrynsf*sken har cirkulerat på diverse veganska sidor och plattformer under hela våren och sommaren och sedan dess har jag varit väldigt sugen på att själv testa det. Förväntningarna var höga och när väl middagen låg serverad på tallriken, må jag säga att förväntningarna möttes väl. Himmelskt gott och enkelt att göra!

Ingredienser:
3 dl växtbaserad mjölk
3 dl vatten
1 tsk salt
1,5 dl mannagryn
Saft från 1 citron
1 dl finhackad dill
3 dl panko ströbröd
Rapsolja (till stekning)

Börja med att trycka ner ett bakplåtspapper i stor ugnsform. Koka därefter upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen. Vispa därefter ner mannagryn och citronsaft och vispa tills tjock gröt. Ta sedan kastrullen från plattan, rör ner den finhackade dillen och sprid sedan ut allt i ugnsformen. Ställ in i kylen för att svalna. 

Häll sedan ut pankoströbrödet på en tallrik och skär mannagrynsf*sken i mindre bitar. Vänd i pankoströbrödet och stek därefter bitarna i rapsolja så de får fin gyllenbrun färg på båda sidorna. 

Servera gärna med kokt potatis eller potatismos, och glöm absolut inte såsen till - den gör mycket för rätten! ​​För såsen behövs iMat fraiche, vegansk majonäs, finhackad dill och rödlök. Ungefär 2 dl fraiche, 0,25 dl vegansk majonäs, 2 msk dill och en halv rödlök som enkelt rörs ihop.

Ett recept som verkligen är värt att testa! :)

/Matilda

Likes

Comments

Idag for jag till sjöss med mina föräldrar för en dagstur med segelbåten. Det har blivit inte många sådana under sommaren då det antingen varit jobb, sjukdom eller andra planer som gjort att jag inte kunnat hänga med, men nu så! Mycket härlig dag med sol och vind, ro och god mat. Apropå mat ser ni på bilderna dagens lunch som min mamma slängde ihop, en supergod och dunder enkel vegangryta.

Grytan gjordes av lök, vitlök, zucchini, gul paprika, selleri, tofu, en burk krossade tomater samt diverse smaksättning (salt, svartpeppar, vitlökskrydda, chili, soja) och serverades med pasta, sallad och en klick iMat fraiche. Super gott och mättande! Men det bästa med denna sortens gryta är nog dess enkelhet och möjlighet att varieras i oändlighet. Se vad du har i kylskåpet och utgå från det. Svårare behöver det helt enkelt inta vara ;)

Hoppas ni haft en härlig tisdag! /Matilda

Likes

Comments

Här vart det sommarkänsla total. På ett besök hos min syster i huvudstaden, tog vi en brunch på Mahalo Hälsocafet. Vi hade redan höga förväntingar när vi närmade oss kafeet och möttes då av en relativt lång kö. Vi radade upp oss och tänkte att det i slutändan skulle vara väldigt värt det. Helt rätt hade vi. När vi satt där i solen och åt vår respektive bowl - min en pitaya loco och hennes en buddha - samt delade på sötpotatis pommes, kände vi oss helnöjda. Värt varenda kötid och krona för denna smakupplevelse.

Mahalo (tack på hawaiiska!) Mahalo för att ni levererar riktigt god grön mat <3

Likes

Comments

Det är med ett pirr i magen och en positiv förväntan som jag nu startar upp min första matblogg. Jag har alltid haft ett väldigt stort intresse för just matlagning och trots att inriktningarna förändrats genom åren, har jag nu hittat min sanna passion - vegansk matlagning och hälsokost. För ett och ett halvt år sedan bestämde jag mig för att bli vegetarian och numera har jag varit vegan i ett halvår - bästa valet jag någonsin gjort!

Min stora tanke med denna bloggen är dela med mig av recept, tankar och idéer kring vegansk kost. Mitt främsta mål är självklart att inspirera fler människor att välja mer gröna och etiska alternativ på sina tallrikar, men också att bygga upp en blogg som jag själv kan blicka tillbaka på och lära mig av i framtiden.

Hur som haver tar jag nu ett kliv in i bloggvärlden och det är här på nouw.com/veganchickpea eller på instagram/veganchickpea som ni hittar mig. Hoppas ni gillart och vill följa med på denna gröna resa!

/Matilda <3

Likes

Comments